🍴: 𝙋𝙥𝙖𝙡𝙡𝙞 𝙋𝙥𝙖𝙡𝙡𝙞🏠🤍📍: 𝙎𝙝𝙖𝙢 𝙎𝙝𝙪𝙞 𝙋𝙤, 𝙃𝙤𝙣𝙜 𝙆𝙤𝙣𝙜 🇭🇰 🌟A Korean café located in the city centre. A stylish and modern interior style in SSP.🌟I’ve tried their gimbap and that was really nice😋They use eggs instead of rice as ingredients, good for girls who are having no/low carbs diet💖 Not too heavy and really nice for ppl who are on diet🫶🏻I really like their baesok soda too, best drink for summer☀️Overall the experience was okay, you can have a great teatime with your friends in this cozy cafe!⭐️: 𝙂𝙞𝙢𝙗𝙖𝙥
🍴: 𝙋𝙥𝙖𝙡𝙡𝙞 𝙋𝙥𝙖𝙡𝙡𝙞🏠🤍
📍: 𝙎𝙝𝙖𝙢 𝙎𝙝𝙪𝙞 𝙋𝙤, 𝙃𝙤𝙣𝙜 𝙆𝙤𝙣𝙜 🇭🇰

⭐️: 𝙂𝙞𝙢𝙗𝙖𝙥
💰:💲78
👅: 💎💎💎(3/5)

⭐️: 𝙄𝙘𝙚𝙙 𝘽𝙖𝙚𝙨𝙤𝙠 𝙎𝙤𝙙𝙖
💰:💲50
👅: 💎💎💎💎(4/5)
10 分鐘 (堂食)
  • Gimbap
2023-08-31 139 瀏覽
於8月30日去了這間餐廳,一入去之後想轉位,當天一位女店員好友好地幫我地換位,之後既對話入面都一直好有禮貌有好親切既感覺。送餐收餐都係一直好有禮,比人整體感覺好舒服,亦都多謝尼位女店員令我地用餐時間好放鬆舒適🤍因為佢 下次會再幫襯! 其次食物都好正 最鍾意係個炸雞 必點!
2023-08-30
👆🏻09:12 開始 Ppalli Ppalli 食評走到深水埗的文青區走一走來到這間叫做Ppalli Ppalli是韓文的讀音廣東話意思就是快點快點是一間很有現代感又有氣氛的酒吧來的在大南街看見一間好漂亮的喝咖啡 /酒吧我一進來就問:喂有沒有酒喝啊?因為很熱啦她說:當然有!剛才試了這個用戰鬥碗喝的有茶味的氈酒 對吧?我覺得很棒啊這個這杯吧就是Naught Yuzu Mint Fest這樣就有氈酒 柚子啊薄荷和冰沙的這一個是一個沙冰的酒來的好重的薄荷味因為冰沙吧好清涼 很舒服因為就是Chocolate Factory濃巧克力冰沙加氈酒加氈酒巧克力味是重的純巧克力那種 不甜的我以為是Frappuccino那樣甜他不甜個喎氈酒呢不是怎麼喝到因為我那杯的氈酒好像勁一點稱讚他的杯子 很薄的杯其實摸下去手感就會很清涼來到這杯他們大推的Espresso Martini是用韓國燒酒哇 他個層次感好勁啊-第一口吧-現在到 5 秒 10 秒餘韻有種甘苦啊一點點苦澀在舌頭後面的韓國燒酒有驚喜的 很香囉因為我是喜歡喝咖啡嘛咖啡的馬天利真的很少喝小食拼盤這個就有薯條單骨雞翼還有紫菜卷的哇哇哇哇哇試下這個單骨雞

👆🏻09:12 開始 Ppalli Ppalli 食評
走到深水埗的文青區走一走
來到這間叫做Ppalli Ppalli

是韓文的讀音
廣東話意思就是快點快點
是一間很有現代感
又有氣氛的酒吧來的

在大南街看見一間好漂亮的喝咖啡 /酒吧
我一進來就問:喂有沒有酒喝啊?
因為很熱啦
她說:當然有!

剛才試了這個用戰鬥碗喝的
有茶味的氈酒 對吧?
我覺得很棒啊這個

2023-07-20
Nip Tea Gin Tonic
Naughty Yuzu Mint Fest
Espresso Martini
深水埗_Ppalli Ppalli 左右隔離都黑蚊蚊,吾係街坊夜晚行過去都驚驚地,但入到去感覺好似去左旅行咁,同出面條街兩個feel。韓式卡邦尼意粉無骨雞,juicy,好大件普通泡菜餅無飯kimbap,但都幾好食,其他食物濃味,但佢清淡口味,不會encore要各人都叫一杯飲品先可以享用買一送一,好好飲既手工啤!Jasmine 口味!所以另一個要加杯latte...Menu只有4 款main dish,6款snack,食物選擇吾多,食物質素ok,手工啤會想encore。
深水埗_Ppalli Ppalli

炸雞

無骨雞,juicy,好大件
普通泡菜餅
手工啤
Latte
所以另一個要加杯latte...

2023-04-08
炸雞
手工啤
Latte
同朋友相約左去大南街“尚山”玩室內抱石,為左珍惜寶貴既時間😆,就一致决定係附近食個午餐,啱啱好隔離有間Cyber look既餐廳,而條街又無乜選擇既情況下,就誤打誤撞入左去🤪。唔知頭唔知路既環境下,被安排坐高枱,相當有氣氛🤩。然後見有午市套餐,我地兩個選擇困難症既人就一於揀佢啦。頭盤揀左韓式油醋汁沙律,普通既凱撒沙律,再加塊蓮藕同泡菜夠哂開冑。主茶嗌左個蟹肉海膽醬意粉,擺得好靚,蟹肉絲都有好多,幾乎每一啖都食到蟹肉。海膽就唔係幾發現到🥴,可能混合左落啲意粉度。另一個主菜點左韓式無飯手卷同炸雞兩件,炸雞大大件好似kfc甘好食🤪(這個是讚美)。無飯因為用左蛋,幾特別。最後嗌左兩杯特飲,酸酸甜甜幾好飲同埋好消暑。大家都係第一次試韓式咖啡店,幾特別既體驗,食物質素高於水平,睇得出係用個心整既。食完就過左隔離做4腳爬爬啦。😆

最後嗌左兩杯特飲,酸酸甜甜幾好飲同埋好消暑。

• 韓式無飯手卷
2023-03-21 297 瀏覽
深水埗打卡韓式餐廳帶住狗仔去食通常都要坐室外食西餐,今次終於可以飛去韓國 🤤 食韓國嘢啦成間餐廳都用了銀色做主調,俾人一種型格感覺。點餐嘅時候,見到個Menu全部嘢食都已經好想叫!我哋去食下午茶來講份量都算叫得到😆推介食物炸韓式紫菜粉絲卷分量十足,外面非常脆口炸雞辣醬牛角 waffle 🧇 好厚身嘅脆雞,唔會太多炸粉,啖啖都係肉,非常香口。醬汁亦都好夾,再配上少量椰菜青瓜,唔會太滯。飲品方便就,正正常常,不過依家天氣熱,一杯凍飲是必須的!#dinewithcloudy
深水埗打卡韓式餐廳

成間餐廳都用了銀色做主調,俾人一種型格感覺。

推介食物
炸韓式紫菜粉絲卷
分量十足,外面非常脆口

炸雞辣醬牛角 waffle 🧇

飲品方便就,正正常常,不過依家天氣熱,一杯凍飲是必須的!

#dinewithcloudy
2023-03-09 300 瀏覽
Ppalli Ppalli價錢💲: $68/ $唔記得/ $78/ $50好味程度😋: 3/5服務🍴: 3/5環境🗾: 3.7/5性價比🥢: 3.4/5回頭率😚: 2/5 (基本上是不會)-隨便係深水埗大南街走走,見到呢間未來感好重的韓國輕食餐廳,有唔同韓國小食物,亦有cafe提供的咖啡或者酒。裝修以金屬感爲重,配合唔同的燈光玩科幻feel,係呢條街確實幾特出😂 不過假日去到都唔算多人,係云云cafe裏面算係好容易揾位!-🆗泡菜煎餅。好酸好辣的煎餅😳 辣味的後經好重,唔好睇小佢份量細細。雖然沾啲汁食,味道尚算可以,但佢比較軟,唔係太新鮮咁。泡菜比得多,但食落都係偏dry,口感味道都一般般😞-✅韓式豬手(細)。呢個係最好食的一個😂雖然皮厚到我都咬曬出來,但d肉係嫩的😆 同埋唔鞋。有啲似鹹豬手的肉感。本身帶鹹味,沾啲醬油更好食😉 怕膩的可以包埋青瓜絲同生菜一齊食!-🆗韓式無飯手卷。雖然呢個係個好好的gimmick,可以比一種生酮的朋友都食到,但係!用飯做的kimbap真係好食太多😶‍🌫️ 呢個用蛋絲當飯,夾起同食落都好鬆散,亦都冇咩味道🫠 入面主要都係菜,例如青瓜、甘筍、醃蘿蔔、醃牛蒡等,所
Ppalli Ppalli
價錢💲: $68/ $唔記得/ $78/ $50
好味程度😋: 3/5
服務🍴: 3/5
環境🗾: 3.7/5
性價比🥢: 3.4/5
回頭率😚: 2/5 (基本上是不會)

🆗韓式無飯手卷。雖然呢個係個好好的gimmick,可以比一種生酮的朋友都食到,但係!用飯做的kimbap真係好食太多😶‍🌫️ 呢個用蛋絲當飯,夾起同食落都好鬆散,亦都冇咩味道🫠 入面主要都係菜,例如青瓜、甘筍、醃蘿蔔、醃牛蒡等,所以味道都比較淡。只靠小小蟹柳沙律來比味🤫

❌梨熟梳打。唔大杯啦首先,味道上都好淡,好似飲緊普通梳打水咁😵‍💫 不過有片梨插住係杯邊同埋有輕微的梨味…
雖然係有gimmick野,但叫的野食味道都麻麻地,同埋性價比都唔高🥺 去深水埗可以先skip呢間…

#piggyfoodiein深水埗
🍝韓式卡邦尼意粉配半熟水煮蛋- 用的是泡菜韓式辣椒粉做出來的卡邦尼意粉 後勁十足特別的辣 不能吃辣的朋友一定要注意⚠️🍙Gimbap wiyh K.F.C-gimbap非常的乾裡面也沒有肉和飯 是由蛋絲、青瓜、甘筍、醃蘿蔔、醃牛蒡、蟹柳蝦沙律組成的 沒有什麼味道不太好吃 套餐裡還有兩塊炸雞 炸雞卻炸的異常的出色不知道是不是隔壁的bimbap襯托著顯得炸雞特別好吃 炸雞好juicy 🫓海鮮煎餅-也是比較沒有味道的一道菜 不推薦☕️拿鐵-沒什麼特別的
🫓海鮮煎餅-也是比較沒有味道的一道菜 不推薦
☕️拿鐵-沒什麼特別的
2022-10-24 565 瀏覽
📍Ppalli Ppalli🗺深水埗大南街230號地下呢間韓式cafe 充滿未來感,有銀色裝修同唔同顏色嘅燈光,幾特別😌⚡️K.F.C classic 4pcs $88有四件大大舊嘅炸雞🍗 凍左啲食都OK,肉質嫩滑幾香脆😋⚡️Gimbap $78呢度嘅gimbap用蛋絲代替飯,無咁有罪惡感🤫 ⚡️Houjicha Cheesecake $58呢個cheesecake就好失望,食唔出焙茶味🥲 唔建議叫~⚡️Iced Mocha $50Mocha朱古力味幾濃,但係飲落有少少酸鍾意上面滿滿嘅cream😆⚡️Hot Latte $40Changes to oat milk +$5拉花好靚🥹
📍Ppalli Ppalli
🗺深水埗大南街230號地下

⚡️K.F.C classic 4pcs $88
有四件大大舊嘅炸雞🍗 凍左啲食都OK,肉質嫩滑幾香脆😋

⚡️Gimbap $78
呢度嘅gimbap用蛋絲代替飯,無咁有罪惡感🤫

⚡️Houjicha Cheesecake $58

⚡️Iced Mocha $50
Mocha朱古力味幾濃,但係飲落有少少酸
鍾意上面滿滿嘅cream😆

⚡️Hot Latte $40
Changes to oat milk +$5
拉花好靚🥹
2022-08-24 497 瀏覽
第二次嚟呢間韓式cafe, 除咗鍾意佢嘅裝修格局外食物方面都好出色。雞肉三文治 (炸雞超級Juicy, 完全唔洗靠醬都唔想覺得硬’掘掘’)上次試過韓式泡菜煎餅,今次嘗試海鮮煎餅,好足料,而且好香口配埋醬汁簡直係絕配另外仲叫咗兩杯咖啡,一個韓式無飯手卷無飯手卷簡直啱晒減肥人士,完全唔使食到澱粉質,全部都係蛋嚟嘅好特別,絕對可以一試!

上次試過韓式泡菜煎餅,今次嘗試海鮮煎餅,好足料,而且好香口
配埋醬汁簡直係絕配

另外仲叫咗兩杯咖啡,一個韓式無飯手卷

• 韓式無飯手卷
  • 泡菜煎餅
深水埗大南街係好多文青Cafe集中地,我哋就俾Ppalli Ppalli門面🐯吸引咗去試🤪係韓式料理加Cafe輕食為主,仲有酒飲🍸不過食落就發現睇得唔打得😂🌊喜歡就記得CLS 再加Bookmark🔖🙂#小胖遊深水埗🐠 —————————————————🔹蟹肉海膽醬意粉 $138 蟹肉絲挺多🦀️而家都算鮮甜,海膽醬幾Creamy(但無新鮮海膽🙈),海膽味唔算濃郁,反而蒜片味更突岀🧄意粉🍝軟硬度適中,整體感覺就是中規中矩,睇落好食過味道😂🔹韓式無飯手卷 $78 呢個幾好食😋用蛋絲取代白飯,入面仲有青瓜🥒、甘荀🥕、醃蘿萄、醃牛蒡同蟹柳蝦沙律,味道清新,無平時食嘅Gimbap咁滯,不過份量偏少,所以其實少貴🔹炸雞辣醬牛角包窩夫 $78 炸雞🍗炸得幾香,粉漿唔會好厚,辣醬其實更似沙律醬😂完全唔辣,Croffle帶有牛油香,但都幾實,偏向窩夫🧇欠缺了牛角包🥐酥鬆🔹Insam Gin Tonic $88 唔識用文字表達😂有好重人參味,唔會苦、易入口的,覺得唔差,但我又唔會話想再飲—————————————————🧜🏻口水度:🌕🌕🌕🌑🌑🤑性價比:🌕🌕🌖🌑🌑🧚🏻打卡值:🌕🌕🌕🌗🌑🥰舒適度:🌕🌕🌖🌑🌑🤤回頭

🌊喜歡就記得CLS 再加Bookmark🔖🙂

#小胖遊深水埗🐠
—————————————————
🔹蟹肉海膽醬意粉 $138
意粉🍝軟硬度適中,整體感覺就是中規中矩,睇落好食過味道😂

🔹韓式無飯手卷 $78

🥰舒適度:🌕🌕🌖🌑🌑
🤤回頭率:🌕🌑🌑🌑🌑
♟Overall♟
食物質素普通😂貫切Cafe比較貴💸
但環境幾有特色嘅,坐就未算好舒服,因為得高枱同好低枱🐒
2022-08-14 295 瀏覽
深水埗近年開了很多不同的咖啡室, 全中比較熱門的包括這家以韓國為主題內裏卻非常有90年代風格的Ppalli Ppalli.這間咖啡室打卡位置挺多, 不過大門的巨大老虎圖案及玻璃牆, 以及裏面的彩虹燈光牆壁, 十分吸睛.食物方面點了日式煎餅, 份量不少, 一點也不辣味道很好.另外雞肉確是做得不錯, 厚厚的雞肉肉汁豐富, 可惜三文治太厚, 分薄了雞肉味道, 如可以配合醬汁進食更好.蟹肉海膽識意粉, 味道濃厚, 蟹肉可以再多一點. Ppalli Ppalli (大南街)深水埗大南街230號地下

食物方面點了日式煎餅, 份量不少, 一點也不辣味道很好.

蟹肉海膽識意粉, 味道濃厚, 蟹肉可以再多一點.

Ppalli Ppalli (大南街)
2022-08-04 318 瀏覽
炸雞辣醬牛角包窩夫 ($78)有驚喜,炸雞好香脆厚肉,食落唔肥膩,加埋椰菜青瓜同牛角包窩夫一齊食,一啖食晒超級滿足推介指數:🌟🌟🌟🌟🌟蟹肉海膽醬意粉 ($138)對得住個價錢,味道濃郁嘅🙂推介指數:🌟🌟🌟🌟韓式無飯手卷($78)特色野,用雞蛋取代咗平時嘅飯,成條飯卷都係蛋絲😆雖然有酸蘿蔔,食落比較清淡,成口都係雞蛋味😆推介指數:🌟🌟🌟🌟🌟至於間餐廳,成個環境比較科幻,高枱櫈為主💁🏻‍♀️
炸雞辣醬牛角包窩夫 ($78)

推介指數:🌟🌟🌟🌟🌟
炸雞辣醬牛角包窩夫

蟹肉海膽醬意粉 ($138)
對得住個價錢,味道濃郁嘅🙂
推介指數:🌟🌟🌟🌟
蟹肉海膽醬意粉

韓式無飯手卷($78)
推介指數:🌟🌟🌟🌟🌟
韓式無飯手卷

至於間餐廳,成個環境比較科幻,高枱櫈為主💁🏻‍♀️

2022-08-03
炸雞辣醬牛角包窩夫
蟹肉海膽醬意粉
韓式無飯手卷
  • Gimbap
2022-07-19 220 瀏覽
昨日MM爸來到深水埗參加一個義工活動活動後我們在深水埗午飯原來近年深水埗大南街一帶改頭換面多了很多特式型格食肆和打卡咖啡店今次試食呢間韓國特式Fusion餐廳餐廳裝修風格具現代感以銀色金屬+藍色燈光為主調感覺好像去咗未來世界我哋點咗兩道小食分別係韓式炸紫菜粉絲卷配泡菜蛋黃醬$58及慢煮濟州豬腩生菜包$58主菜係韓式卡邦尼意粉配溫泉蛋$98✅韓式炸紫菜粉絲卷配泡菜蛋黃醬$58 - 素菜,紫菜包著粉絲,大約有8小塊,炸得幾鬆脆,再配上泡菜蛋黃醬係一味不錯嘅伴酒小食🥹慢煮濟州豬腩生菜包$58- 雖然講明只有一份,但係真係上唔到$58只有兩小塊豬腩肉和兩塊生菜。✅韓式卡邦尼意粉配溫泉蛋$98 好似加咗千島醬煮嘅卡邦尼意粉🍝,韓式應該係因為有少少辣味,味道又幾夾喎雖然份量唔多,但因為我哋細食,所以都夠我哋食。大胃王就可能覺得唔夠飽啦Ppalli Ppalli (大南街) (深水埗)深水埗大南街230號地下
昨日MM爸來到深水埗參加一個義工活動

主菜係韓式卡邦尼意粉配溫泉蛋$98

韓式紫菜炸粉絲卷

✅韓式卡邦尼意粉配溫泉蛋$98

Americano

Ppalli Ppalli (大南街) (深水埗)
韓式紫菜炸粉絲卷
Americano
2022-07-14 213 瀏覽
【Ppalli Ppalli 】是韓文「快點快點」的意思,呢間餐廳位於深水埗嘅一條文青街:大南街。呢度唔經唔覺已經成為打卡熱點,近年仲越開越多打卡Cafe、手工藝品小店、文青展覽等。 餐廳走Cyber太空科技路線,以銀金屬及科技藍為主調,一入去嘅感覺就好似穿梭咗去外太空,充滿科幻感,型格十足,而且每個角落都是打卡位,唔怕影唔到靚相!🐔 8282 醬韓式炸雞炸雞表面灑上8282獨有醬汁,外皮炸得香脆偏乾身,可以用「脆卜卜」形容,裡面肉質嫩滑🌮 8282 海鮮煎餅配料有蝦、蟹柳及魷魚🦑,份量偏少,煎餅粉感較重,粉漿味較突出,整體口感偏軟綿🍟 黑松露醬薯條色澤金黃、香脆大條📍Ppalli Ppalli (大南街) (深水埗)深水埗大南街230號地下

🐔 8282 醬韓式炸雞

🌮 8282 海鮮煎餅

🍟 黑松露醬薯條
色澤金黃、香脆大條

📍Ppalli Ppalli (大南街) (深水埗)