2021-03-06 753 瀏覽
一月尾去剪頭髮前跟車爸爸到了這間位於K11 Art Mall內的Pound & Roll,吃了一場驚多於喜的午餐!為處於K11 Art Mall的Pound & Roll前身正正是喜茶的位置,坐擁落地玻璃環境十分通透!餐廳內的裝潢以白色作主調,看上去夠潔淨感覺很清新,給了我一個非常良好的印象。看看餐牌最後決定點兩個午餐,每份午餐也包有是日手工濃湯,而我們這天得到是美味的甘筍湯。這個甘筍湯沒有厚厚的忌廉在內,反而品嚐到甘筍原身的香甜味道!我點了煎西班牙白豚扒伴太陽蛋配砵酒燒汁$128,而主食我從白飯和五穀飯之間選擇了後者!燶邊太陽蛋躺於大大件的西班牙白豚扒上,加上軟淋的五穀飯和新鮮蔬菜,看上去真的相當豐富喔!新鮮蔬菜完全冇經過調味,相信喜歡健康的朋友定歡迎這配菜!另外更伴有咬口豐富的薯蓉好開心呢!而西班牙白豚扒吃下口感不錯,但肉味就沒多少了要點些砵酒燒汁來增添味道!車爸爸選了煎安格斯西冷伴黑椒汁$148,侍應很貼心地問牛扒要多少成熟,喜歡茹毛飲血的他當然選了最合口味的五成熟。西冷牛扒來到時賣相擺盆也很挺吸引,可惜一切開了內裏竟是全熟的!接著我彈了一句這樣也叫五成熟,怎料被剛剛經過疑似是主

西冷牛扒來到時賣相擺盆也很挺吸引,可惜一切開了內裏竟是全熟的!接著我彈了一句這樣也叫五成熟,怎料被剛剛經過疑似是主廚的有型男仕聽到,隨即說跟我們換上另一客牛扒,服務態度毋庸置疑的到位。

不消一會便為我們送上新一件西冷牛扒,賣相同樣吸引切開後內裏仍帶粉嫩肉色,車爸爸食後評語是肉質不錯,當然大家也明白以這樣價錢不會期望會得到濃郁肉味吧!

最後午餐還包有餐飲一杯車爸爸點了熱奶茶,見他喝完也沒評價便知不太合他口味!

而我的熱檸檬茶就有些驚嚇了!第一杯來的時候茶面鋪了一層油起初以為是檸檬的蠟,但看真一點沒理由會有這麼多油的!於是便請侍應給我換上另一杯可惜也是同一命運!最後我真不敢喝原封不動放於檯上便算了!!

這間餐廳質素整體也真的不敢恭維,但服務態度真的十分叫我欣賞,希望餐廳會有好好的改善便好了。
2021-01-28
諗住開開心心食個健康好味又簡單的Smoked salmon salad做晚餐,上枱時好好睇,擺得好靚咁。頭幾啖食落去還好,點知越食越唔對路... 啲sauce多到可以飲,啲smoked salmon鹹過鹹魚,一路食成口一路好拿,拿到返到屋企飲幾杯水後才好啲... 人生第一次食到咁難食咁差的沙律,非常失望;而且服務好麻麻,已經冇乜生意,啲職員仲聚埋一齊傾計,另外仲有位男待應態度特別hea。Never coming back!
Smoked salmon salad
2021-03-23
2021-03-21 93 瀏覽
餐廳以透明的落地大玻璃作為設計.並運用了藍白的色.為餐廳環境帶來舒適又休閒的感覺..牆壁上貼上多款不同類型的貓圖案.放置多種乾花作裝飾..徬佛如同走進《貓之報恩》故事中的世界😂🔸主食烤原味無激素41日走地雞伴和風甜醬油汁$102簡單一點來說是雞扒配紅米飯🍚香煎雞扒嫩滑又有光澤..可惜吃下不太有特別的感覺.而且稀釋了的和風甜醬汁也十分孤寒的也並不是很多.. 紅米飯以日式三角飯團的方式並放在雞排的附近..份糧相當少🙈▪️經典伯爵茶蛋糕配雪糕🍨$68在濃郁的茶葉中散髮出柑芬芳的香氣.並一起融入蛋糕中..吃起來濃郁香醇..可惜蛋糕的質感如同松餅一樣..一切起來已經松化極之地散開了..😩▪️ 牛油果香蕉鮮奶48真的是原汁原味香蕉鮮奶..香蕉味極濃郁..完全掩蓋了牛油果的味道..只有看得見但渴不出😂▪️鮮奶伯爵茶$48伯爵茶的香配上鮮奶口味..👍🏻總括:性價比不是很高..以這個價錢可以吃得更好餐廳:Pound & Roll (尖沙咀)地址:尖沙咀河內道18號K11購物藝術館B1樓B104號鋪

🔸主食

鮮奶伯爵茶

▪️鮮奶伯爵茶$48
伯爵茶的香配上鮮奶口味..👍🏻

總括:性價比不是很高..以這個價錢可以吃得更好

餐廳:Pound & Roll (尖沙咀)
地址:尖沙咀河內道18號K11購物藝術館B1樓B104號鋪
經典伯爵茶蛋糕配雪糕
鮮奶伯爵茶
2021-03-16 139 瀏覽
最近因為疫情關係所以限定四人一台,但因為今次有五個人所以我亦事先打電話問係會用膠板隔開還是分枱坐,當時職員答係用膠板,去到原來係分枱的...職員又強調甜品沒有優惠,當我們拿出op 條款物向她查詢時,她用一副很耐不耐煩的語氣答甜品沒有折,最後原來她指的是甜品套餐...另外在使用OpenRice優惠時,買單發現部份嘢冇比折扣,好彩有仔細check單。總結全餐廳嘅職員態度都好一般,由落單出餐到執枱埋單既全部都唔太友善。
隔開還是分枱坐,當時職員答係用膠板,去到原來係分枱的...
2021-03-12 130 瀏覽
今日朋友約尖沙咀食飯,佢訂咗呢一間餐廳預早定係八折,去到環境OK嘅,食評冇乜人特別推介食咩,咁就食咗一個午餐係黑椒牛柳肉,賣相正常肉質OK,不過講真收百幾蚊其實唔係好值,實際質素同出面嗰啲西餐廳$80差不多,純粹食地區食環境
2021-03-12
2021-03-06 207 瀏覽
Pound & Roll🍴🎨🍰𝙋𝙤𝙪𝙣𝙙 & 𝙍𝙤𝙡𝙡 𝙞𝙨 𝙖 𝙢𝙤𝙙𝙚𝙧𝙣 𝙬𝙚𝙨𝙩𝙚𝙧𝙣 𝙧𝙚𝙨𝙩𝙖𝙪𝙧𝙖𝙣𝙩 𝙡𝙤𝙘𝙖𝙩𝙚𝙙 𝙞𝙣 𝙩𝙝𝙚 𝙝𝙚𝙖𝙩 𝙤𝙛 𝙏𝙨𝙞𝙢 𝙎𝙚𝙖 𝙏𝙨𝙪𝙞: 𝙆11 𝘼𝙧𝙩 𝙢𝙖𝙡𝙡. 𝙒𝙚𝙡𝙡-𝙠𝙣𝙤𝙬𝙣 𝙛𝙤𝙧 𝙩𝙝𝙚𝙞𝙧 𝙥𝙤𝙪𝙣𝙙 𝙖𝙣𝙙 𝙧𝙤𝙡𝙡 𝙘𝙖𝙠𝙚𝙨, 𝙩𝙝𝙚𝙞𝙧 𝙨𝙖𝙡𝙞𝙫𝙚𝙧𝙞𝙣𝙜 𝙫𝙖𝙧𝙞𝙚𝙩𝙮 𝙤𝙛 𝙦𝙪𝙖𝙡𝙞𝙩𝙮 𝙢𝙖𝙞𝙣 𝙙𝙞𝙨𝙝𝙚𝙨 𝙖𝙧𝙚 𝙖𝙡𝙨𝙤 𝙬𝙤𝙧𝙩𝙝 𝙩𝙤 𝙞𝙣𝙙𝙪𝙡𝙜𝙚 𝙞𝙣. 𝙄𝙩𝙨 𝙗𝙡𝙪𝙚-𝙬𝙝𝙞𝙩𝙚 𝙬𝙖𝙡𝙡𝙨 𝙖𝙣𝙙 𝙙𝙧𝙞𝙚𝙙 𝙛𝙡𝙤𝙬𝙚𝙧 𝙙𝙚𝙘𝙤𝙧𝙖𝙩𝙞𝙤𝙣 𝙜𝙞𝙫𝙚𝙨 𝙩𝙝𝙚 𝙥𝙡𝙖𝙘𝙚 𝙖 𝙬𝙖𝙧𝙢 𝙖𝙣𝙙 𝙬𝙚𝙡𝙘𝙤𝙢𝙞𝙣𝙜 𝙖𝙩𝙢𝙤𝙨𝙥𝙝𝙚𝙧𝙚.☕️💙🤍1️⃣𝐆𝐫𝐢𝐥𝐥𝐞𝐝 𝐌𝐢𝐬𝐨 𝐌𝐚𝐫𝐢𝐧𝐚𝐭𝐞𝐝 𝐇𝐚𝐥𝐢𝐛𝐮𝐭 𝐇𝐊𝐃 𝟏𝟎𝟖加拿大比目魚扒西京燒味道分(tastefulness):⭐️⭐️⭐️⭐️打卡分(photogenicity):⭐️⭐️⭐️⭐️份量分(Size):⭐️⭐️⭐️⭐️環境(Environment):⭐️⭐️⭐️⭐️服務(Service): ⭐⭐⭐⭐️2️⃣𝐋𝐢𝐧𝐠𝐮𝐢𝐧𝐞 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐩𝐚𝐧 𝐟𝐢𝐫
Pound & Roll🍴

味道分(tastefulness):⭐️⭐️⭐️⭐️
打卡分(photogenicity):⭐️⭐️⭐️⭐️
份量分(Size):⭐️⭐️⭐️⭐️
環境(Environment):⭐️⭐️⭐️⭐️
服務(Service): ⭐⭐⭐⭐️

2️⃣𝐋𝐢𝐧𝐠𝐮𝐢𝐧𝐞 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐩𝐚𝐧 𝐟𝐢𝐫𝐞𝐝 𝐇𝐨𝐤𝐤𝐚𝐢𝐝𝐨 𝐒𝐜𝐚𝐥𝐥𝐨𝐩 (𝟑 𝐩𝐜𝐬) 𝐢𝐧 𝐀𝐯𝐨𝐜𝐚𝐝𝐨 𝐂𝐫𝐞𝐚𝐦 𝐒𝐚𝐮𝐜𝐞 𝐇𝐊𝐃 𝟏𝟑𝟖
岩鹽煎北海道大帶子3粒伴忌廉牛油果意大利扁面🥑
味道分(tastefulness):⭐️⭐️⭐️⭐️
打卡分(photogenicity):⭐️⭐️⭐️⭐️
份量分(Size):⭐️⭐️⭐️⭐️
環境(Environment):⭐️⭐️⭐️⭐️
服務(Service): ⭐⭐⭐⭐️

✅Pound & Roll (尖沙咀,Tsim Sha Tsui)
尖沙咀河內道18號K11購物藝術館B1樓B104號舖
2021-02-28 290 瀏覽
一心諗住嚟食呢間嘅蛋糕,點知原來晚市無蛋糕餐,又唔想食一整個。最終決定叫咗個set dinner!諗住佢嘅甜品質素高主食會一般,點知佢個扒餐同意粉都好出色。特別係飲品方面,好多選擇同配搭。環境也很舒服,好適合傾計
2021-02-24 244 瀏覽
之前經過這餐廳,看過門外的餐牌,都有適合自己吃的菜式,今天終於有機會試一試😊。侍應安排我坐在走廊的二人枱,有自成一角之感,挺好的!我在Weekly Lunch Set 當中選擇了牛油煎星斑柳配羅勒蕃茄汁。午餐伴有:是日手工濃湯,多色蔬菜,可配五穀飯或白飯 (意粉除外) 。包咖啡或茶。凍飲要加$3,可8折享用其他飲品或鮮果汁。這天的手工濃湯是南瓜湯。有南瓜味,南瓜不甜。湯嫌淡了些少,不覺得濃,可以再濃一些,又或是加點南瓜蓉增加口感 。一般餐廳很難有機會吃到星班柳,難得有,愛吃魚的我就要試一試😋。魚皮煎得香脆可口👍,魚肉爽口。 配上幾片沙律菜及灼椰菜花,色彩比較單調,我不覺得是多色😅。 蔬菜很清淡,想有味就要配上羅勒蕃茄汁來吃。五穀飯,不夠熱,明顯看到及吃到是一粒粒米飯,有口感😀。魚柳下面是薯蓉,一般的薯蓉多是軟綿綿,但這店的薯蓉能吃到粒粒的薯仔,有點口感,薯仔也很新鮮,特別👍!飲品我加$48要了Rose Latte。奶味不重,整杯飲品味道很balance,又夠熱, 我喜歡😋!整體來說,食物比較清淡,就如餐牌上寫著: 一磅磅的健康選用優質食材,煮出原有味道慣常吃得清

侍應安排我坐在走廊的二人枱,有自成一角之感,挺好的!

午餐伴有:
凍飲要加$3,可8折享用其他飲品或鮮果汁。

南瓜湯

這天的手工濃湯是南瓜湯。

牛油煎星斑柳,羅勒蕃茄汁

一般餐廳很難有機會吃到星班柳,
難得有,愛吃魚的我就要試一試😋。
魚皮煎得香脆可口👍,魚肉爽口。
牛油煎星斑柳,羅勒蕃茄汁

五穀飯,不夠熱,明顯看到及吃到是一粒粒米飯,有口感😀。

Rose Latte

飲品我加$48要了Rose Latte。

整體來說,食物比較清淡,就如餐牌上寫著:
一磅磅的健康
選用優質食材,煮出原有味道

慣常吃得清淡的我,都覺得挺健康😄。

要留意午餐時段每人最低消費$98,還有另加10%服務費。
2021-02-03
Rose Latte
2020-12-30 846 瀏覽
在尖沙咀K11找地方吃晚餐,絕大部份的食店都爆滿,要輪候入座,這家餐廳卻不用。心中有點猶豫,別家都沒座位,這店就有,會不會是食物水準欠佳?不過逛得有點累不想等候,唯有一試。點了兩個晚餐,晚餐包括湯、主菜、配菜和飲品。侍應先送上湯,湯竟然是室溫的。我喜歡喝熱騰騰的湯,很不喜歡室溫的湯,而且這湯味道一般,對接下來的食物更沒信心。估不到,接下來的食物卻給我驚喜。岩鹽烤有機雞腿伴日本南瓜($178 )雞腿有兩大塊,肉質很嫩滑,味道很好,非常好吃。日本南瓜很甜,但煮得不夠軟,過硬,浪費了這優質食材。配菜選了煙肉椰菜花,味道也很好。美國穀飼小牛排( $148 )這小牛排也不算小,牛味香濃,生熟度控制得不錯,味道也好。配菜選了沙律菜,沙律菜新鮮,但味道就不及煙肉椰菜花好吃。至於飲品,我們都選了熱檸檬茶,茶底太濃,苦澀,結果沒喝完。吃罷這餐,覺得這餐廳的主菜挺不錯,就是湯和飲品需要改善一下。這店的環境也不錯,以白色為主,裝潢亮麗,是女生喜歡的類型。
點了兩個晚餐,晚餐包括湯、主菜、配菜和飲品。
估不到,接下來的食物卻給我驚喜。
岩鹽烤有機雞腿伴日本南瓜($178 )
美國穀飼小牛排( $148 )
至於飲品,我們都選了熱檸檬茶,茶底太濃,苦澀,結果沒喝完。
這店的環境也不錯,以白色為主,裝潢亮麗,是女生喜歡的類型。
2020-12-29 418 瀏覽
今次同朋友經過K11呢間店,比個環境吸引咗😍見到門口既擺設好有格調。牆身都有唔同嘅裝飾品,用嚟打卡真係啱晒我同朋友分別叫咗兩份唔同嘅下午茶,下午茶有配湯,而每一日嘅湯都唔同!同埋可以半價加飲品。價錢來講都幾抵,而且份量都好足,真係食到好飽個人而言比較鐘意飲’杰‘身嘅南瓜湯,而呢款南瓜湯偏稀,但湯入邊都有少少南瓜粒同蘿蔔,增添咗少少口感。(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)今次我嗌咗黑白胡椒西班牙梅頭扒配煎蛋。不得不說嘅係份量真係好多有3塊扒咁多!一定夠飽。不過口感仲有進步空間,因為都比較韌(。 ́︿ ̀。)!不過整體還算不錯!醬汁好味,梅頭扒唔會好乾身,味道都幾juicy !Haha今次最滿意係飲品!雖然係鮮奶,但口感有少少似奶昔,味道酸酸甜甜,個人都幾鍾意呢杯飲品整體而言,環境寧靜舒服,適合打卡同作約朋友閑聊之選,食物方面仲有進步空間,份量足夠而且價錢實惠。

雜莓鮮奶

2020-12-18
雜莓鮮奶
2020-12-23 425 瀏覽
經過呢間CAFE好似幾靚餐牌上面又幾吸引就入左去試試啦價錢係偏貴既 但見個名好似好好食咁就諗住一試啦!點左個午餐配一碗是日手工濃湯同飲品 是日濃湯係南瓜湯 🎃酸酸甜甜 質地就稀左啲 如果南瓜湯嚟講我就中意杰身啲既😭有少少南瓜粒 有啲口感香煎澳洲草飼牛柳伴黑胡椒燒汁$138🐮牛扒我就揀左五成熟同五殼飯一上菜既時候賣相的確幾好睇 牛柳都好厚 但一切開就好失望🤦🏻‍♀️明明係五成熟 但就熟左好多 而且肉質都好柴 有啲位仲好難咬得開添 伴菜🥗方面冇醬汁食落好dry 成碟份量亦偏少 牛油果香蕉鮮奶$48 (跟餐7折) 質地好杰身 又唔會過甜 牛油果同香蕉🥑🍌好夾 幾好飲 而且都好飽肚😋
經過呢間CAFE好似幾靚餐牌上面又幾吸引就入左去試試啦

價錢係偏貴既 但見個名好似好好食咁就諗住一試啦!
點左個午餐配一碗是日手工濃湯同飲品

香煎澳洲草飼牛柳伴黑胡椒燒汁$138🐮
牛扒我就揀左五成熟同五殼飯

伴菜🥗方面冇醬汁食落好dry 成碟份量亦偏少

牛油果香蕉鮮奶$48 (跟餐7折)

2020-12-18
2020-12-21 353 瀏覽
訂咗個蛋糕,一心諗住好好同老公慶祝生日,訂之前已經同店員講可以幾點取,mark左14:30左右取,但再問店員可唔可以晏小小時間取,店員講可以,點知今日諗住行完街之後去取,突然打電話來已經16:50,又話要17:00收工,跟住問可以幾多點來取,我地今日會收早,但去到取仍然見到好幾枱人正在用餐,為什麼會早收?要趕食緊野客人即刻走?都唔緊要,最緊要係我訂蛋糕時加錢加左個生日牌,但去拎時,唔見咗我選擇個個,求其放返一個入去,呢啲係咩態度,問佢又唔出聲,永無下次幫襯,訂時已經說會mark好及貼好生日牌,態度差得很,而家咩時勢仲要咁嘅態度
2020-12-21
外賣自取
2020-12-06 467 瀏覽
因為疫情關係,想出去鋸扒嘅,都要外賣。行晒成個Mall,冇咩地方可以食牛扒。搵到呢間餐廳,ordered了二人餐,叫了五成熟,回家已經全熟。(只是20分鐘車程)牛扒沒有什麼味道,黑椒汁就有少少辣。蝦大隻,彈牙。分量少。加錢的飲品更平平冇奇😐。因為可以用K dollar特別出遠啲買外賣,不過沒有什麼驚喜,還好有折扣。
因為疫情關係,
想出去鋸扒嘅,
都要外賣

行晒成個Mall,
冇咩地方可以食牛扒。
搵到呢間餐廳,
ordered了二人餐,
叫了五成熟,
回家已經全熟

(只是20分鐘車程)

牛扒沒有什麼味道

黑椒汁就有少少辣。

蝦大隻,彈牙。
分量少。

加錢的飲品更平平冇奇😐。
因為可以用K dollar
特別出遠啲買外賣,
不過沒有什麼驚喜,
還好有折扣

外賣自取
2020-11-10 779 瀏覽
朋友好鍾意的 cafe …每次行尖沙咀,都會揀呢度,地點方便,食物唔錯,她推介焗釀牛肝菌冇激素雞翼另一款慢煮挪威三文魚,三文魚營養價值十分高,含有最豐富的Omega-3 ,廚師烹煮方式幾好,配合簡單調味,檸檬乳酪,吃到原汁原味,保持魚獨有鮮嫩柔滑口感,肉汁豐香

2020-11-05
2020-11-06 507 瀏覽
食物價錢合理,分量唔算細,味道不錯;坐位舒適寬敞。環境所限,天花比較低以致稍為嘈雜,但尚可接受。餐廳服務非常好,由帶位哥哥到餐廳內待應都勤懇有禮,值得讚賞🥰🥰
2020-10-30
  • 比目魚西京燒