111
27
14
等級5
2021-03-11 6241 瀏覽
This steakhouse is located in Central Lan Kwai Fong, atop California Tower, specializing in the 'Porterhouse Cut' which is a cross section of marbled, coarsely textured striploin and mild, lean tenderloin. Coming out from the lift you will see a balcony offering outdoor seatings for drinks. Moving to the main dining area, there is an impressive high ceiling providing spacious ambience, with dim lighting creating a cozy and relaxing atmosphere.As I was driving on the night I could not sample thei
更多
53 瀏覽
0 讚好
0 留言


This steakhouse is located in Central Lan Kwai Fong, atop California Tower, specializing in the 'Porterhouse Cut' which is a cross section of marbled, coarsely textured striploin and mild, lean tenderloin. 

131 瀏覽
1 讚好
0 留言


Coming out from the lift you will see a balcony offering outdoor seatings for drinks. Moving to the main dining area, there is an impressive high ceiling providing spacious ambience, with dim lighting creating a cozy and relaxing atmosphere.

75 瀏覽
0 讚好
0 留言


As I was driving on the night I could not sample their wide selection of wines, and decided to just order a mocktail. The Sunset Island ($65) is a mix of grapefruit juice, pineapple juice and tonic water. Simple and refreshing.

52 瀏覽
0 讚好
0 留言


We had two appetizers to start. The Seared Hokkaido Scallops ($258) has three large pieces of scallop lightly seared on the two sides, cooked beautifully to retain a moist and soft flesh, with some crumbles made from chorizo to give a slight spicy and savory taste. The celery root puree and roasted corn further complemented the dish with the creamy texture and sweetness. A decent starter. 

48 瀏覽
0 讚好
0 留言


The Seared Spanish Octopus ($208) is a signature dish, with the tentacles giving a good bite but not rubbery at all, marinated very well. I also like the crushed potato underneath which has been added with ndujia to give a nice spicy note, and together with the freeze dry capers for acidity, demonstrated a wonderful balance of flavors. The squid ink mayo is a good match with the octopus too. A very good dish which I recommend.

42 瀏覽
0 讚好
0 留言


Coming to the steaks, my wife decided to go for the Australian 'Jack's Creek' Tenderloin (Lady's Cut) of 6 oz serving ($378), while I decided to try out the Australian 'Rangers Valley' Striploin ($628). Both are served with some greens and tomatoes. But we also did order Tomato & Avocado Salad ($98) as side dish.

45 瀏覽
1 讚好
0 留言


The tenderloin was beautifully cooked to medium well per my wife's preference, and seeing how tender and soft when she cut it I am sure it was a nice peice of steak. For my piece it was also cooked to my requirement of medium level, and while the meat is flavorful, I found that it did have quite a bit of tendon, making it very difficult to cut and chewy in bite. Though the taste is good, maybe better to try some other cut in my opinion. 

27 瀏覽
0 讚好
0 留言


For dessert we had the Baileys Cheesecake ($98). Quite frankly this one was the disappointment for the meal, with the cheesecake essentially, in my word, middle of nowhere, not having the good cream cheese flavors in the more traditional version, nor can I find the signature Baileys taste apparent. Better to think of ordering something else.

31 瀏覽
0 讚好
0 留言


The other dessert we had was Sorbet ($88), with three scoops included. Among the two flavors available we preferred the lime than the mango, which got a more refreshing and cleansing taste, as well as good tartness to complement with the sweetness. 

Service is quite good overall, with the staff friendly and attentive. The table size however is a bit too small for two, in particular if you are sharing. When the plates are served it took a bit of manuevuring of the glasses and other things to accommodate. 

The bill on the night was $2086, and while in my opinion it was a bit on the high side on price, considering the ambience and food quality, it is still worth a visit if you like a nice piece of steak, but remember to pick the right cut.
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2021-03-10
用餐途徑
堂食
人均消費
$1043 (晚餐)
等級3
79
0
2021-06-02 0 瀏覽
見佢地地方幾令 適合同朋友聚餐傾計 仲有個露台可以行出去飲下酒chill下👍🏻👍🏻🌟 7 courses tasting menu $888🎈 時令生蠔。魚子醬生蠔味道新鮮但係冇乜海水味🙈生蠔味道偏淡 果次去食佢哋係用咗”紛迪加”🦪🎈 龍蝦濃湯 (唔記得影相)龍蝦味好夠👍🏻唔錯唔錯😋🎈香煎帶子都幾大粒,味道正常🎈法式熟牛肉醬其實佢係一個牛骨髓 但係佢冇落任何調味 個人覺得差啲🤔我覺得佢可以落返啲鹽同胡椒調味🙈因為牛骨髓比較油膩🎈香煎鵝肝配香橙酸辣醬山椒粉及羅薩娜醬汁鵝肝好食,賠返啲酸酸甜甜嘅將可以解油膩整體唔錯🙈🎈日本和牛西冷扒如果鍾意食油膩野嘅人一定好鍾意食😂自問自己就唔係太識欣賞和牛🙈所以我都係食左2啖😂我就唔評論咁多啦 🎈冰凍柑橘呢個甜品可以完全解咗我啱啱食嗰啲牛骨髓鵝肝同和牛嘅油膩感👍🏻👍🏻
更多
見佢地地方幾令 適合同朋友聚餐傾計 仲有個露台可以行出去飲下酒chill下👍🏻👍🏻


🌟 7 courses tasting menu $888

0 瀏覽
0 讚好
0 留言

🎈 時令生蠔。魚子醬
生蠔味道新鮮但係冇乜海水味🙈生蠔味道偏淡 果次去食佢哋係用咗”紛迪加”🦪

🎈 龍蝦濃湯 (唔記得影相)
龍蝦味好夠👍🏻唔錯唔錯😋
0 瀏覽
0 讚好
0 留言

🎈香煎帶子
都幾大粒,味道正常


0 瀏覽
0 讚好
0 留言

🎈法式熟牛肉醬
其實佢係一個牛骨髓 但係佢冇落任何調味 個人覺得差啲🤔我覺得佢可以落返啲鹽同胡椒調味🙈因為牛骨髓比較油膩

0 瀏覽
0 讚好
0 留言

🎈香煎鵝肝配香橙酸辣醬山椒粉及羅薩娜醬汁

鵝肝好食,賠返啲酸酸甜甜嘅將可以解油膩整體唔錯🙈

0 瀏覽
0 讚好
0 留言

🎈日本和牛西冷扒
如果鍾意食油膩野嘅人一定好鍾意食😂自問自己就唔係太識欣賞和牛🙈所以我都係食左2啖😂我就唔評論咁多啦 

0 瀏覽
0 讚好
0 留言

🎈冰凍柑橘
呢個甜品可以完全解咗我啱啱食嗰啲牛骨髓鵝肝同和牛嘅油膩感👍🏻👍🏻
0 瀏覽
0 讚好
0 留言

(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
等級1
4
0
2021-06-01 640 瀏覽
星期日意味假期的完結,而星期一總是抑鬱。一頓既豐富又放縱的晚餐,完美踢走 Monday Blue。·- 𝔽𝕣𝕖𝕖 𝔽𝕝𝕠𝕨 𝕋𝕒𝕥𝕖𝕣 𝕋𝕠𝕥𝕤 - 身為薯條🍟愛好者,基本上任何熱辣辣的薯類食品都唔會放過。提供Tater Tots 作side dish 既餐廳扒房可能較少見,@porterhouse_lkf 逢星期日至二晚供應既 “Steak & Tots” Menu  ($468/head) 就有無限時任食 Tater Tots,相當驚喜!Tater Tots 鐵兜新鮮上碟,炸至金黃,咬落非常脆口,薯仔蓉粒粒分明,配有 Green Peppercorn Sauce、煙肉碎、煙熏 Cheddar Cheese 同溫泉蛋等 toppings,邪惡又大滿足!最後 2 個人食左 3 碟,如果唔係 last order 應該可以食更多。😀·- 𝕋𝕖𝕟𝕕𝕖𝕣𝕝𝕠𝕚𝕟, “𝕁𝕒𝕔𝕜’𝕤 ℂ𝕣𝕖𝕖𝕜”, 𝔸𝕦𝕤𝕥𝕣𝕒𝕝𝕚𝕒 –整晚的重點(其實我更加為左瘋狂食 Tater Tots 而來😆):另加 $98 的 M9+ 和牛 Tenderloin,同樣 Medium Rare,是澳洲頂級牛肉品牌 Jac
更多
星期日意味假期的完結,而星期一總是抑鬱。一頓既豐富又放縱的晚餐,完美踢走 Monday Blue。

·

- 𝔽𝕣𝕖𝕖 𝔽𝕝𝕠𝕨 𝕋𝕒𝕥𝕖𝕣 𝕋𝕠𝕥𝕤 - 
身為薯條🍟愛好者,基本上任何熱辣辣的薯類食品都唔會放過。提供Tater Tots 作side dish 既餐廳扒房可能較少見,@porterhouse_lkf 逢星期日至二晚供應既 “Steak & Tots” Menu  ($468/head) 就有無限時任食 Tater Tots,相當驚喜!
Tater Tots 鐵兜新鮮上碟,炸至金黃,咬落非常脆口,薯仔蓉粒粒分明,配有 Green Peppercorn Sauce、煙肉碎、煙熏 Cheddar Cheese 同溫泉蛋等 toppings,邪惡又大滿足!最後 2 個人食左 3 碟,如果唔係 last order 應該可以食更多。😀

·

- 𝕋𝕖𝕟𝕕𝕖𝕣𝕝𝕠𝕚𝕟, “𝕁𝕒𝕔𝕜’𝕤 ℂ𝕣𝕖𝕖𝕜”, 𝔸𝕦𝕤𝕥𝕣𝕒𝕝𝕚𝕒 –
整晚的重點(其實我更加為左瘋狂食 Tater Tots 而來😆):另加 $98 的 M9+ 和牛 Tenderloin,同樣 Medium Rare,是澳洲頂級牛肉品牌 Jack's Creek 金獎牛柳。取自高品質 100% 血統黑毛牛隻最精華既中段胸肉部位,肉質鮮美嫩滑、油花均勻,的確將另一主菜比下去。
25 瀏覽
0 讚好
0 留言

·

- 𝕊𝕥𝕣𝕚𝕡𝕝𝕠𝕚𝕟, ℝ𝕒𝕟𝕘𝕖𝕣 𝕍𝕒𝕝𝕝𝕖𝕪, 𝔸𝕦𝕤𝕥𝕣𝕒𝕝𝕚𝕒 – 
Medium Rare,Striploin 經300天穀飼,肉質軟腍,惟牛味未算濃厚,油脂香亦未夠明顯。而且冇比較冇傷害,一嘗 M9+ 和牛,再也回不了頭。😜
28 瀏覽
0 讚好
0 留言

·

- 𝕍𝕒𝕝𝕖𝕟𝕔𝕚𝕤𝕠 ℝ𝕚𝕠𝕛𝕒 ℝ𝕖𝕤𝕖𝕣𝕧𝕒 𝟚𝟘𝟙𝟙 ($𝟞𝟠𝟘) – 
來自百年酒莊 La Rioja Alta。100% Tempranillo,口感偏  bold、香氣成熟、單寧飽和。在寧靜而優雅的環境下舉杯,自然酒不醉人人自醉。🍷
$680
15 瀏覽
0 讚好
0 留言

·

隨餐附上每人一份 Caesar Salad,味道正常,流心蛋為平平無奇既 Salad 畫龍點睛。
12 瀏覽
0 讚好
0 留言

·
·
·

🍴 Porterhouse 
📍 中環蘭桂坊德己立街 30-32 號加州大廈 7 樓
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2021-05-25
用餐途徑
堂食
等級2
17
0
2021-04-21 1700 瀏覽
Seared Hokkaido Scallops $208冇諗過得三粒帶子TvT 抵食就唔抵食㗎啦,但係叫做煎得係幾好食~searing令到佢完全唔油!外面脆得嚟裡面熟得arm arm好,加埋有啲炸嘅粟米同埋蒜蓉脆脆做topping令成個口感更加豐富!下面個汁就無咩特別,成件事好似避風塘炒蟹咁~Wagyu Beef Cheek $408Wagyu係幾lum嘅,但係調味方面略嫌輕手,薯蓉話就話有truffle 但一啲truffle 味都無Australian ‘Jack’s Creek’ Tenderloin 6oz $378180 days grain-fed, 30-45 days wet aged熟度係我鍾意嘅medium rare!但係牛肉味唔算好濃,油脂香都唔明顯Smoked Cheddar Mac N’ Cheese $68成餐飯最好味嘅一碟TvT 芝士做得夠濃郁同杰身,每bud一下意粉都會夾到啲汁(*¯︶¯*)意粉都唔會話超級lum,都算al dente! 無咩煙燻味,但係普通Mac & Cheese 嚟講真係okay o(≧v≦)o
更多
Seared Hokkaido Scallops $208
冇諗過得三粒帶子TvT 抵食就唔抵食㗎啦,但係叫做煎得係幾好食~searing令到佢完全唔油!外面脆得嚟裡面熟得arm arm好,加埋有啲炸嘅粟米同埋蒜蓉脆脆做topping令成個口感更加豐富!下面個汁就無咩特別,成件事好似避風塘炒蟹咁~

Wagyu Beef Cheek $408
Wagyu係幾lum嘅,但係調味方面略嫌輕手,薯蓉話就話有truffle 但一啲truffle 味都無

Australian ‘Jack’s Creek’ Tenderloin 6oz $378
180 days grain-fed, 30-45 days wet aged
熟度係我鍾意嘅medium rare!但係牛肉味唔算好濃,油脂香都唔明顯

Smoked Cheddar Mac N’ Cheese $68
成餐飯最好味嘅一碟TvT 芝士做得夠濃郁同杰身,每bud一下意粉都會夾到啲汁(*¯︶¯*)意粉都唔會話超級lum,都算al dente! 無咩煙燻味,但係普通Mac & Cheese 嚟講真係okay o(≧v≦)o
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
等級1
1
0
2021-04-20 2286 瀏覽
今日同蝦子餅係中環,好想鋸扒,上黎就搵到呢間porterhouse, 咁就試下啦!Set Lunch都有幾款揀下,我揀左頭盤~生蠔,主菜~慢煮和牛,蝦子餅就揀左龍蝦湯,牛扒angus striploin~生蠔🦪好新鮮,新鮮到呢~~有驚喜,會郁架!食咁多間生蠔,暫時得佢同半島係會郁架!😆至於慢煮牛🐂就好冧!可能慢煮啦~太冧~我麻麻地!牛扒🥩~我地唔識揀左striploin, 有筋~好唔慣會食到筋,問返侍應,佢話呢個部位係咁架,有少少筋!真係長知識!甜品🍮~得兩款,我地share ,佢就好細心,幫我地分好才上菜!總括~環境舒服,食物ok, 生蠔🦪驚喜!下次會試下夜晚的海鮮餐~睇下係味咁新鮮先!😆😆
更多
今日同蝦子餅係中環,好想鋸扒,上黎就搵到呢間porterhouse, 咁就試下啦!Set Lunch都有幾款揀下,我揀左頭盤~生蠔,主菜~慢煮和牛,蝦子餅就揀左龍蝦湯,牛扒angus striploin~

生蠔🦪好新鮮,新鮮到呢~~有驚喜,會郁架!食咁多間生蠔,暫時得佢同半島係會郁架!😆

至於慢煮牛🐂就好冧!可能慢煮啦~太冧~我麻麻地!

牛扒🥩~我地唔識揀左striploin, 有筋~好唔慣會食到筋,問返侍應,佢話呢個部位係咁架,有少少筋!真係長知識!

甜品🍮~得兩款,我地share ,佢就好細心,幫我地分好才上菜!

總括~環境舒服,食物ok, 生蠔🦪驚喜!
下次會試下夜晚的海鮮餐~睇下係味咁新鮮先!😆😆
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
等級1
4
0
2021-02-23 3955 瀏覽
海鮮選擇多,有生蠔、凍蝦、蟹鉗/腳等等,味道不錯,龍蝦多膏,$480這個價錢都抵食。要另加錢才有飲品,fruit punch 幾好味,試咗幾款,味道突出,甜道適中,值得加錢飲。最好味是香濃芝士薯條,原來佢有一大嚿芝士烘熱一面,然後片出來加在薯條上面,可惜食到第三碟先知可以加芝士,濃郁香口。環境乾淨企理,隔板夠高,仲有係侍應按食客選擇夾嘢食,減少啲人摸來摸去。員工有禮好客,服侍周到,會主動斟水畀紙巾,又有耐心解釋每款飲品配搭。
更多
海鮮選擇多,有生蠔、凍蝦、蟹鉗/腳等等,味道不錯,龍蝦多膏,$480這個價錢都抵食。要另加錢才有飲品,fruit punch 幾好味,試咗幾款,味道突出,甜道適中,值得加錢飲。最好味是香濃芝士薯條,原來佢有一大嚿芝士烘熱一面,然後片出來加在薯條上面,可惜食到第三碟先知可以加芝士,濃郁香口。

環境乾淨企理,隔板夠高,仲有係侍應按食客選擇夾嘢食,減少啲人摸來摸去。員工有禮好客,服侍周到,會主動斟水畀紙巾,又有耐心解釋每款飲品配搭。
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
推介美食
  • 芝士薯條
等級3
81
0
2021-01-11 4510 瀏覽
Second attempt at submitting the review of a disappointing steak.  Anyway, we went for the French bone-in ribeye for two and it took nearly an hour to arrive with cold centre and well-cooked outer, texture more well-done side of medium and not much juice to be seen.  The good points:  full flavour, sides of creamed spinach and chips very good, the bread basket was so good that we asked for two top-ups during our long wait for the steak.  Water was topped up promptly when asked. 
更多
Second attempt at submitting the review of a disappointing steak.  Anyway, we went for the French bone-in ribeye for two and it took nearly an hour to arrive with cold centre and well-cooked outer, texture more well-done side of medium and not much juice to be seen.  The good points:  full flavour, sides of creamed spinach and chips very good, the bread basket was so good that we asked for two top-ups during our long wait for the steak.  Water was topped up promptly when asked. 
題外話/補充資料: Sommelier brought to the table a different vintage than the one he initially recommended to go with the steak, I wanted to believe this was an unfortunate coincidence but my friend thought otherwise.
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2020-11-29
用餐途徑
堂食
人均消費
$1350 (晚餐)
推介美食
  • creamed spinach
  • chips
等級2
15
0
2021-01-08 3751 瀏覽
一直以來都有幫襯這家餐廳環境很好坐的舒適菜單一直有更新但這次到訪實在有些失望講真今時今日差不多300一位的set lunch已經算高級餐廳了吧餐前麵包這麼基本的東西 端上來完全是凍的而且硬到咬不動餐廳是很空的 也就是說不應該忙到無暇顧及這些基本食物質素湯和前菜不過不失主食的牛面頰一如既往的穩定, 好吃甜品要了麵包布丁朋友點了donut兩個甜品完全不行外面麵包房賣的都好很多廚師是不是要自己嘗一下先?短期內,不想再去
更多
一直以來都有幫襯這家餐廳
環境很好
坐的舒適

菜單一直有更新

但這次到訪
實在有些失望

講真
今時今日差不多300一位的set lunch已經算高級餐廳了吧
餐前麵包這麼基本的東西
端上來完全是凍的
而且硬到咬不動
餐廳是很空的
也就是說
不應該忙到無暇顧及這些基本食物質素

湯和前菜不過不失
主食的牛面頰一如既往的穩定, 好吃

甜品要了麵包布丁
朋友點了donut
兩個甜品完全不行
外面麵包房賣的都好很多

廚師是不是要自己嘗一下先?

短期內,不想再去
餐前麵包
64 瀏覽
0 讚好
0 留言
龍蝦湯
57 瀏覽
1 讚好
0 留言
南瓜沙拉 
58 瀏覽
0 讚好
0 留言
牛面頰
58 瀏覽
0 讚好
0 留言
麵包布丁
47 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2021-01-07
用餐途徑
堂食
人均消費
$300 (午餐)
推介美食
龍蝦湯
牛面頰
等級3
31
0
2020-12-22 3661 瀏覽
【癲瘋試食】|SteakTime😍 近日就去左中環一間扒房試吓佢地既Lunch Set 😋😋前菜方面就叫左龍蝦湯同埋洋蔥薯仔湯😙😙 龍蝦湯都好有龍湯味 不過就比較水左少少 味道就未算太濃郁 薯仔湯就普通無咩特別🙂🙂之後仲有黑松露醬蘑菇菠菜沙律 尼個沙律好食到暈呀😍😍 超新鮮既菠菜葉配埋個醬 唔小心咁就食哂成碟🤣臨近聖誕緊係要叫埋個火雞法式咸餅 超鬆脆既咸餅 一口一啖😌終於到左主菜啦 叫左一塊澳洲安格斯肉眼扒 比我想像中有出入 牛扒薄到紙咁樣😅仲要另外加錢 😅 變左有啲唔抵食 相反林小姐叫左份牛臉頰就好好味啦 煮到好嫩口 抵食好多😋😋甜品就有Panettone Pudding 同埋 Chocolate Donut 但我哋都無咩興趣 😂
更多

【癲瘋試食】|SteakTime😍

近日就去左中環一間扒房試吓佢地既Lunch Set 😋😋
170 瀏覽
0 讚好
0 留言
106 瀏覽
0 讚好
0 留言
95 瀏覽
0 讚好
0 留言

前菜方面就叫左龍蝦湯同埋洋蔥薯仔湯😙😙 龍蝦湯都好有龍湯味 不過就比較水左少少 味道就未算太濃郁 薯仔湯就普通無咩特別🙂🙂
97 瀏覽
1 讚好
0 留言
77 瀏覽
0 讚好
0 留言
89 瀏覽
0 讚好
0 留言

之後仲有黑松露醬蘑菇菠菜沙律 尼個沙律好食到暈呀😍😍 超新鮮既菠菜葉配埋個醬 唔小心咁就食哂成碟🤣臨近聖誕緊係要叫埋個火雞法式咸餅 超鬆脆既咸餅 一口一啖😌
24 瀏覽
0 讚好
0 留言
38 瀏覽
0 讚好
0 留言

終於到左主菜啦 叫左一塊澳洲安格斯肉眼扒 比我想像中有出入 牛扒薄到紙咁樣😅仲要另外加錢 😅 變左有啲唔抵食 相反林小姐叫左份牛臉頰就好好味啦 煮到好嫩口 抵食好多😋😋
83 瀏覽
0 讚好
0 留言
214 瀏覽
0 讚好
0 留言

甜品就有Panettone Pudding 同埋 Chocolate Donut 但我哋都無咩興趣 😂
153 瀏覽
0 讚好
0 留言
53 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2020-12-11
用餐途徑
堂食
人均消費
$500 (午餐)
等級1
4
0
2020-11-30 3665 瀏覽
平時都係食酒店嘅自助餐(通常都係中西合璧,咩都有D),今日就試下Porterhouse嘅西式Brunch,真係完全5見中式食物😅,款式5算太多,但就樣樣都幾好味。特別係香濃嘅粟米湯 同埋 細細隻嘅生蠔(入口係海水咸,之後回甘,尾段爽口又甜),因為就聖誕,所以有火雞(5鞋,切落去,裡面有汁滲出嚟),不過個人嚟講5算食肉獸,所以火雞同燒澳牛過吓口癮就算。沙律就更加冇興趣,直接 pass咗,冇掂過🤣🤣🤣。總括嚟講,主力食生蠔🦪,好味,龍蝦🦞都ok,5乾,甜品方面雖然得2款雪糕😋😋。
更多
平時都係食酒店嘅自助餐(通常都係中西合璧,咩都有D),今日就試下Porterhouse嘅西式Brunch,真係完全5見中式食物😅,款式5算太多,但就樣樣都幾好味。特別係香濃嘅粟米湯 同埋 細細隻嘅生蠔(入口係海水咸,之後回甘,尾段爽口又甜),因為就聖誕,所以有火雞(5鞋,切落去,裡面有汁滲出嚟),不過個人嚟講5算食肉獸,所以火雞同燒澳牛過吓口癮就算。沙律就更加冇興趣,直接 pass咗,冇掂過🤣🤣🤣。總括嚟講,主力食生蠔🦪,好味,龍蝦🦞都ok,5乾,甜品方面雖然得2款雪糕😋😋。
307 瀏覽
0 讚好
0 留言
204 瀏覽
1 讚好
0 留言
107 瀏覽
0 讚好
0 留言
119 瀏覽
1 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2020-11-29
用餐途徑
堂食
人均消費
$500 (午餐)
推介美食
  • 即開生蠔,香濃粟米湯
等級2
19
0
2020-11-19 3081 瀏覽
果日同一班同事去中環食porterhouse,一直都好想試,又咁啱係網上訂到50% off,雖然要食五點半,但半價都幾抵,就決定照去上到去,未坐低,侍應S已經提我地7點半要交枱,坐低之後,遞menu,介紹餐牌,同埋落單又提我哋7點半要交枱,前前後後提左5 6次,我都覺得算,可能真係好多客拎住半價阻人做生意我地叫左啲大份嘅牛扒,又叫左其他普通嘅主菜,因為牛排要啲時間煮,所以其他主菜 (魚呀,意粉呀果啲)上先大家都知食牛扒會有唔同嘅芥辣,侍應S拎住5款唔同嘅芥辣過黎,但完全冇打算介紹比我地聽,淨係勁冇禮貌咁講:辣定唔辣啲語氣真係好差,之後我地見到佢手上面有5款芥辣,就問佢試下其他,佢又彈一句:甜架喎,唔啱你架喎。果陣我同事都忍唔住話:我都想試下。侍應S點知仲寸,話:你喜歡囉,慢慢嘆到牛排黎果陣,我地啲碟其實全部都係好污糟好多唔同嘅餸汁,侍應S好似完全冇意欲咁幫我地換一換碟,於是我地就好好禮貌咁叫佢換,點知佢就答:可以呀,你中意咪換囉之後侍應S拎住啲新碟過黎,換之前,竟然同我地講:我唔想浪費左啲醬,你哋用把刀將啲醬撥返落隻新碟度啦然後等我地真係撥完啲醬,先收返隻舊碟!比侍應S搞完幾鑊,成枱都
更多
果日同一班同事去中環食porterhouse,一直都好想試,又咁啱係網上訂到50% off,雖然要食五點半,但半價都幾抵,就決定照去

上到去,未坐低,侍應S已經提我地7點半要交枱,坐低之後,遞menu,介紹餐牌,同埋落單又提我哋7點半要交枱,前前後後提左5 6次,我都覺得算,可能真係好多客拎住半價阻人做生意

我地叫左啲大份嘅牛扒,又叫左其他普通嘅主菜,因為牛排要啲時間煮,所以其他主菜 (魚呀,意粉呀果啲)上先

大家都知食牛扒會有唔同嘅芥辣,侍應S拎住5款唔同嘅芥辣過黎,但完全冇打算介紹比我地聽,淨係勁冇禮貌咁講:辣定唔辣

啲語氣真係好差,之後我地見到佢手上面有5款芥辣,就問佢試下其他,佢又彈一句:甜架喎,唔啱你架喎。果陣我同事都忍唔住話:我都想試下。侍應S點知仲寸,話:你喜歡囉,慢慢嘆

到牛排黎果陣,我地啲碟其實全部都係好污糟好多唔同嘅餸汁,侍應S好似完全冇意欲咁幫我地換一換碟,於是我地就好好禮貌咁叫佢換,點知佢就答:可以呀,你中意咪換囉

之後侍應S拎住啲新碟過黎,換之前,竟然同我地講:我唔想浪費左啲醬,你哋用把刀將啲醬撥返落隻新碟度啦
然後等我地真係撥完啲醬,先收返隻舊碟!

侍應S搞完幾鑊,成枱都好燥底好無心機食,我想講我地係拎50% off,但我哋又冇R又冇嘈,係人上網都訂到,咁唔想做半價生意咪唔好做囉,好似我地得罪左你,當我地乞兒咁玩,我地又唔係叫得少,兩份大牛扒再加普通扒,仲有好幾個唔同嘅主菜,最重要係我地都尊重規則,七點半離座

可能細佬我見識少,我真係未試過個侍應會叫客人慳返啲醬,好似勉為其難咁招呼乞兒咁

呢間野真係請我都唔再去,講完!
題外話/補充資料: 侍應S真係要好好學習下咩係尊重客人
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2020-10-23
用餐途徑
堂食
人均消費
$500 (晚餐)
用餐優惠
優惠券
等級2
22
0
2020-10-04 3715 瀏覽
餐廳環境舒適,空間感令人食慾大增,走高級路線的餐、同時且質素有食物要求的,這一間絕對認同,要留意這間餐廳我曾經食過套餐,雖然都是有優惠,可惜套餐內裏主菜並不是牛扒,因此單點價錢略多一點,但食物質素很不同。A la carte 每碟都很有五星級酒店的出品,甚至乎還更好。牛扒價格要由六百多元起,海鹽配合基本上已經不需要牛油蒜蓉汁,薯條是一塊塊,可能因為這裏並不是美食餐館,龍蝦湯份量也足夠,帶子是北海道的鮮甜。值得一讚是蘋果批甜點。
更多
餐廳環境舒適,空間感令人食慾大增,走高級路線的餐、同時且質素有食物要求的,這一間絕對認同,要留意這間餐廳我曾經食過套餐,雖然都是有優惠,可惜套餐內裏主菜並不是牛扒,因此單點價錢略多一點,但食物質素很不同。A la carte 每碟都很有五星級酒店的出品,甚至乎還更好。牛扒價格要由六百多元起,海鹽配合基本上已經不需要牛油蒜蓉汁,薯條是一塊塊,可能因為這裏並不是美食餐館,龍蝦湯份量也足夠,帶子是北海道的鮮甜。值得一讚是蘋果批甜點。
23 瀏覽
0 讚好
0 留言
45 瀏覽
0 讚好
0 留言
36 瀏覽
0 讚好
0 留言
141 瀏覽
0 讚好
0 留言
21 瀏覽
0 讚好
0 留言
19 瀏覽
0 讚好
0 留言
30 瀏覽
1 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
等級3
37
0
2020-09-24 3334 瀏覽
食自助餐應是好多香港人除了打邊爐之外的一個唔錯的選擇朋友之前嚟過呢間餐廳食,佢話覺得可以帶我來一試,我對食一向好熱衷,有得食的地方你叫到我都好少拒絕,而且亦好鍾意食新菜館,其實在呢間餐廳附近我哋都有食過另一間自助餐,而嗰間我之前都有介紹過了!咁對今次呢間又覺得點呢?一入到去感覺坐位舒適,環境寬敞,餐廳盡頭有個唱片騎師在播歌,但成個過程都無講過一句說話,如果唔係朋友面向佢都唔知是一路有人播歌,我以為是播緊碟,食物種類唔算太多,但叫做每樣都有啲,一定有啱你心水的食物,我本身就對自助餐的熱食唔係太感興趣,所以都只是以蜻蜓點水式試過。今次想推介的食物有他們的冷盤,蠔、長腳蟹、翡翠螺、蝦、青口、蜆,龍蝦都非常新鮮是可以食多幾轉都想再食!想講吓佢哋個芝士薯條都係唔錯😋😋而餐湯是椰菜花湯👍🏼而牛扒就真係失望中的失望,無牛香味,燒雞無雞味,而燒豬更是...奉勸戴假牙的就唔好食喇!由於我食了三四轉冷盤食物,已經飽到一個點,甜品及糕點就隨量食少少,雪糕是好好味的咖啡雪糕,糕點及生果就發揮正常應有的水準。
更多
自助餐應是好多香港人除了打邊爐之外的一個唔錯的選擇
朋友之前嚟過呢間餐廳食,佢話覺得可以帶我來一試,我對食一向好熱衷,有得食的地方你叫到我都好少拒絕,而且亦好鍾意食新菜館,其實在呢間餐廳附近我哋都有食過另一間自助餐,而嗰間我之前都有介紹過了!
咁對今次呢間又覺得點呢?

一入到去感覺坐位舒適,環境寬敞,餐廳盡頭有個唱片騎師在播歌,但成個過程都無講過一句說話,如果唔係朋友面向佢都唔知是一路有人播歌,我以為是播緊碟,食物種類唔算太多,但叫做每樣都有啲,一定有啱你心水的食物,我本身就對自助餐的熱食唔係太感興趣,所以都只是以蜻蜓點水式試過。
今次想推介的食物有他們的冷盤,蠔、長腳蟹、翡翠螺、蝦、青口、蜆,龍蝦都非常新鮮是可以食多幾轉都想再食!

想講吓佢哋個芝士薯條都係唔錯😋😋
而餐湯是椰菜花湯👍🏼
而牛扒就真係失望中的失望,無牛香味,燒雞無雞味,而燒豬更是...奉勸戴假牙的就唔好食喇!

由於我食了三四轉冷盤食物,已經飽到一個點,甜品及糕點就隨量食少少,雪糕是好好味的咖啡雪糕,糕點及生果就發揮正常應有的水準。

126 瀏覽
2 讚好
0 留言

34 瀏覽
0 讚好
0 留言

29 瀏覽
0 讚好
0 留言

22 瀏覽
0 讚好
0 留言

26 瀏覽
0 讚好
0 留言

42 瀏覽
0 讚好
0 留言

27 瀏覽
0 讚好
0 留言

25 瀏覽
0 讚好
0 留言

94 瀏覽
0 讚好
0 留言
114 瀏覽
0 讚好
0 留言
125 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2020-07-12
用餐途徑
堂食
人均消費
$493 (午餐)
推介美食
  • 生蠔
  • 長腳蟹
  • 翡翠螺
  • 青口
等級1
1
0
2020-08-31 3005 瀏覽
Customer service was awful. I requested for a medium rare ribeye steak, and was served with a well-done steak. I asked our waiter to take it back, and he returned with a raw steak. When I complained that the steak was raw, he responded in a passive-aggressive manner, arguing that the first steak served was obviously medium rare (it was clearly a well-done steak), but I did not want it so he decided to serve a raw one. Such a response was horrific and extremely disappointing. 
更多
Customer service was awful. I requested for a medium rare ribeye steak, and was served with a well-done steak. I asked our waiter to take it back, and he returned with a raw steak. When I complained that the steak was raw, he responded in a passive-aggressive manner, arguing that the first steak served was obviously medium rare (it was clearly a well-done steak), but I did not want it so he decided to serve a raw one. Such a response was horrific and extremely disappointing. 
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
環境
服務
衛生
用餐日期
2020-08-31
等級2
12
0
2020-06-29 4250 瀏覽
平日放假去左中環lkf一間扒房,見有半價黎試食下。可惜點餐先知無龍蝦。。。所以叫左以下3樣野1. 3文魚凱撒沙律一般沙律,係有隻流心蛋,味道都正常。叫左2塊medium rare,400g 好大塊呀2. Australian ‘Rangers Valley’ Striploin肥左啲啦大約十幾%係肥膏,牛味無咁多,但都幾juicy 既,燒烤味無咁勁,都好食。3.Australian ‘Rangers Valley’ Rib Eye400g,好厚呀都係幾肥,所以好juicy, 有牛味,有少少燒烤味,好味既。埋單就896hkd 但原價要成1500蚊,好貴,間唔中一次好了,會再黎食佢既龍蝦。
更多
平日放假去左中環lkf一間扒房,見有半價黎試食下。可惜點餐先知無龍蝦。。。所以叫左以下3樣野

1. 3文魚凱撒沙律
一般沙律,係有隻流心蛋,味道都正常。

叫左2塊medium rare,400g 好大塊呀

2. Australian ‘Rangers Valley’ Striploin
肥左啲啦大約十幾%係肥膏,牛味無咁多,但都幾juicy 既,燒烤味無咁勁,都好食。

3.Australian ‘Rangers Valley’ Rib Eye
400g,好厚呀
都係幾肥,所以好juicy, 有牛味,有少少燒烤味,好味既。

埋單就896hkd 但原價要成1500蚊,好貴,間唔中一次好了,會再黎食佢既龍蝦。
136 瀏覽
2 讚好
0 留言
107 瀏覽
0 讚好
0 留言
87 瀏覽
0 讚好
0 留言
66 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2020-06-29
用餐途徑
堂食
人均消費
$450 (午餐)