2022-08-14 538 瀏覽
因為我哋見佢哋就嚟結束營業,所以同朋友想過嚟支持一下素食餐廳,我自己都係第一次嚟呢度🙏🏻睇完Menu之後,因為我哋本身要等朋友,所以都晏咗少少先點餐,我哋怕小朋友會肚餓,所以淨係點咗一個飯先,同佢地講其他嘢呀我哋一陣再點。朋友到咗之後我哋再點Pizza同埋薯條點知Pizza同薯條到咗先,個飯都未到😅個飯應該差唔多20分鐘前叫咗,因為我哋主要原因係怕小朋友肚餓,所以先早啲嗌。咁有乜理由個飯仲遲過,20分鐘後嗌嘅Pizza同薯條呢?除非服務員冇幫我哋落到個飯,我哋問佢嘅時候仲要話到咗就會放上嚟。。。就係因為個飯超耐所以先問,完全冇落單5分鐘10分鐘就吹你嘅意思😅😅😅黑松露薯條都幾好食,但係四季Pizza就真係唔係好掂。。。個飯都正正常常最後佢哋話4:00要我哋離開,其實我哋已經企晒喺度等小朋友去買廁所就走,點知個服務員熄晒全店嘅燈😅好似想趕我哋走咁?大佬而家唔係賴死唔走,我哋已經其實喺度過咗兩三分鐘有另外一個服務員過嚟即刻開返晒啲燈本身真係因為你哋就嚟結束營業所以幫襯下,支持下素食餐廳,點知服務質素咁差,真係俾錢買難受🥲希望你哋重開會有所改進

朋友到咗之後我哋再點Pizza同埋薯條

過咗兩三分鐘有另外一個服務員過嚟即刻開返晒啲燈

2022-07-10 642 瀏覽
星期日行開大館附近,想搵間啱食嘅店食午餐,剛好朋友想食素,就揀左 Pop vegan。店員好有禮貌,野食種類都多,不過得兩個人就一客 pasta + 一個 wrap 好了。野飲就無叫到,散叫始終覺得有點貴,例如汽水或茶要$32、果汁$58、mocktail $68 等等揀左 signature 之一嘅Teriyaki Tofu Soba Noodle 同 Veg Chicken Wrap。兩款都好好味。前者好啱夏天食,Soba 係涼的而豆腐同南瓜係熱的,麵入面仲有幼豆角、青瓜條同大量紫菜絲,好清新,又大份,好食!後者又係好大碟,一條卷對切配沙律菜同薯條,個卷裡面有炒過嘅素雞同南瓜條,仲有醬汁,完全唔乾,個皮亦烤得好好,唔會覺得好厚粉咁。沙律菜又新鮮,薯條都唔錯。店員會不時行埋黎加水,完全都唔駛叫,服務態度一流!如果下次再多啲時間同朋友搵個地方食野兼傾計,再試埋啲野飲先~
店員會不時行埋黎加水,完全都唔駛叫,服務態度一流!
2022-07-10
  • Soba  Noodle
  • Vegan  Chicken  Wrap
2022-06-23 529 瀏覽
Lunch set(約$168-$198加一成),含Salad(或湯)、主菜、咖啡(或茶),可優惠價加點甜品;今天點的餐點樣樣美味、份量十足!特別喜歡椰菜薯泥!本週(2022/6/22)商業套餐有活動免費贈送甜品;下午茶依menu打七折。
Salad
照燒蕎麥麵
Pizza
花椰菜薯泥
2022-06-15 388 瀏覽
適逢有食素嘅朋友生日,特登帶佢一齊黎食呢間位於大館附近既素食西餐廳,地方唔算難搵,但都要行一陣啦。我地先點左個mushroom truffle soup,超級香濃,大家都一致推薦❤️之後點左個素版buffalo wings,又辣又脆,加埋個疑似sour cream,同真既味道完全無分別😍至於pizza都好香口好多餡,上面既barbecue sauce甜甜地,男仔女仔都一樣食得咁開心!之後再點埋cauliflower steak同mushrooms pasta ,又係好甜好好食既cauliflower,而pasta一樣咁濃味,大家一人一著就食曬😂由於食得太開心,大家俾酒精影響下(飲品都超好飲🥹),一次叫左4份甜品。但其實大家已經飽到上心口😂,所以我個人黎講就每樣淺嚐左少少就算,整體都好好食,最有記憶點可能係個啤梨,好fresh咁幫場晚飯畫上完美句號❤️而其他都真係太滯了🙈就算叫一份都夠曬我地(5個人)share,但整體性價比超高。員工十分友善,食物飲品質素都好好,埋單每人先三百幾,中環食飯呢個價真係好友善❤️❤️❤️

• cauliflower cake
2022-01-19 735 瀏覽
疫情之前去左中環呢間行高檔style嘅素食西餐廳。呢度環境唔錯,好適合朋友黎傾計。我地兩個人有少少眼闊肚窄,以為啲野好細碟,嗌左2個前菜同2個main,但呢度份量都幾大,所以如果想試多啲野,人多啲黎會好啲。Overall我覺得呢度嘅素食唔算係特別出色,調味雖然同本身嘅野食調得好似,味道亦都唔錯,賣相都好靚,但始終口感爭啲,汁同食物唔算好夾,所以我覺得呢度食氣氛多過食物味道。Buffalo Wing $108Sea Urchin Tempura $128Wellington Steak $238Truffle Spaghetti $188

Buffalo Wing $108
Sea Urchin Tempura $128
Wellington Steak $238
Truffle Spaghetti $188
2022-01-17 495 瀏覽
星期日同好友行街之後,黃昏一齊去咗 Pop Vegan晚餐。Pop Vegan 位於 Soho Elgin Street 28 號。我哋個日冇 book 枱,未到 7:00 去到樓下撳鐘仔推門入去,經過一條樓梯上一樓,職員話有位。餐廳設計簡潔走工業風,型格又具空間感,枱與枱之間唔會太迫,感覺舒適幾 Chill。坐低當然飲杯嘢先星期日同好友 @336sand 行街之後,黃昏一齊去咗 Pop Vegan晚餐。Pop Vegan 位於 Soho Elgin Street 28 號。我哋個日冇 book 枱,未到 7:00 去到樓下撳鐘仔推門入去,經過一條樓梯上一樓,職員話有位。餐廳設計簡潔走工業風,型格又具空間感,枱與枱之間唔會太迫,感覺舒適幾 Chill。坐低當然飲杯嘢先我叫咗杯 Rose in the sky,朋友點咗 Lychee Temptation。Rose in the sky 粉紅色好靚 💕 檸檬汁、Soda 加上 Rose Syrup,上面有玫瑰粒,清爽又唔會太甜。另外我哋點了威靈頓牛扒同肉丸意粉。素肉丸以 Beyond meat 做,意粉韌度適中,醬汁帶酸辣幾好味。威靈頓

坐低當然飲杯嘢先
Rose in the sky 粉紅色好靚 💕

另外我哋點了威靈頓牛扒同肉丸意粉。

威靈頓牛扒因為要焗,所以等待時間較長。食咗一半意粉,個牛扒到了。

牛扒一入口好驚喜~ 好味到我即刻唔想同人講嘢 😂
威靈頓牛扒外皮一開頭望好似有啲散。食入口酥香,裏面嘅 Beyond meat 肉感豐富,酥皮同素肉之間散發住濃濃嘅松露菇香。旁邊配上幼滑薯蓉、酸椰菜同西蘭花。值得推介呢。

有眼利素友睇到我 post IG Story ,話平時佢叫威靈頓牛扒有3件,我個碟少咗一件。可能改咗切法?🤔

* Pop vegan 剛解說了原來係威靈頓牛扒的新切法,會令牛扒更加Juicy, 外層的酥皮更加酥脆,而份量不變。

其實餐牌上有好多樣嘢都想試,下次約多幾個朋友先得。😋
Rose in the sky 粉紅色好靚 💕

另外我哋點了威靈頓牛扒同肉丸意粉。

牛扒一入口好驚喜~ 好味到我即刻唔想同人講嘢 😂

其實餐牌上有好多樣嘢都想試,下次約多幾個朋友先得。😋
  • Vegan Wellington
今晚相約家人與妹妹慶祝生日,餐廳話之前要落訂金,心想要落訂唔通好多人光顧所以有此政策, 去到原來得我哋一枱包場,元旦日竟然無客心知不妙,入場時想交個蛋糕給一名男員工,佢竟然話蛋糕唔可以係呢度食,只會幫你哋放入雪櫃😓,佢話佢哋係素食店不能自來食物.吓!我哋訂枱及落訂時無人講過,心情己經非常不開心,入座後商量唯有將蛋糕給妹妹帶回家吃.進餐其間該名男員工經常來想收碟,好似想打洋,確實有點煩,後來我哋唸住攞個蛋糕出來大家影張相唱首生日歌就算,點知又係個位男員工用嚴厲的表情講:唔得,個蛋糕不能暴光!吓!影張相都唔得?呢D係乜嘢規矩,明知客人慶祝生日,呢樣唔得個樣唔得,什麼服務態?之前也光顧過幾次,員工不是這樣的,那有這樣荒謬的道理,我哋一家人一定唔會再光顧,真係離哂譜!🤬🤬🤬
2022-01-01
2021-12-31 998 瀏覽
有食素的朋友帶路,來到位於soho的素食西餐pop vegan🌱.地方寬敞,裝修偏工業風,適合一班朋友來聊天聚一聚。.食物的款式多,以西式為主。.✨Sea Urchin Tempura ($128)老實說有點失望,因為只有其中兩塊是素sea urchin,餘下的都是普通南瓜/蔬菜/鮮菇天婦羅。.✨fish and chips ($168)最有驚喜的是fish and chips不單止外型相似,切開才似模似樣,據說vegan fish 是由粟米花做成的,外型和口感也很神似。.✨Hoi Nam Chicken Rice ($148)吃到一半才記得拍照📷 只能說是一碟不錯的東南亞風味雞飯,跟正宗的海南雞飯在煮法/調味上也有點差異。飯底不是油飯/白飯而是椰漿飯,素雞肉也用了香草醃得鹹鹹的。整體來說頗惹味,但不能跟正宗海南雞飯比較。.✨Peaking Duck Pizza ($168)薄餅的餅底薄而脆,素填鴨吃起來甜甜的,跟素芝士很搭。另外亦灑上了一堆沙律菜,非常清新。.✨Cream bulee tart ($70)轉用了素食的素材仍然非常美味 撻面烤得焦香,蛋漿滑溜,撻皮甜甜的,吃起來口感不錯

地方寬敞,裝修偏工業風,適合一班朋友來聊天聚一聚。

食物的款式多,以西式為主。

Sea  Urchin  Tempera

✨Sea Urchin Tempura ($128)

Vegan  Fish  and  Chips

Vegan  Fish  &  Chips
✨fish and chips ($168)
最有驚喜的是fish and chips

Vegan  Hoi  Nam  Chicken

✨Hoi Nam Chicken Rice ($148)

Vegan  Peking  Duck  Pizza

✨Peaking Duck Pizza ($168)

Cream  Bulee  Tart

✨Cream bulee tart ($70)
轉用了素食的素材仍然非常美味
撻面烤得焦香,蛋漿滑溜,撻皮甜甜的,吃起來口感不錯。

Oat  Tiramisu

✨Oat Tiramisu ($70)
賣相精緻,吃起來沒有酒味但添加了一份燕麥味
質地滑溜,素食甜品吃起來也不會太有罪疚感

欣賞店家研發出這麼多款選擇的心思。這裡的食物出品未必能符合每個人的口味,但的確坐得舒服,也有不少酒精和飲品選擇,適合聚會。
2021-12-16
Vegan  Fish  and  Chips
Vegan  Fish  &  Chips
Vegan  Hoi  Nam  Chicken
Vegan  Peking  Duck  Pizza
Cream  Bulee  Tart
Oat  Tiramisu
2021-12-20 372 瀏覽
由細到大我對素食都冇興趣,但機緣巧合下,去咗呢一間中環嘅西式素食餐廳,試完之後顛覆咗我對素食嘅睇法!呢間素食餐廳坐落喺中環半山區,威靈頓街嘅樓上鋪,餐廳比較隱蔽,注重私隱度,想約三五知己靜靜地食咗餐飯,呢個係最好不過。今次我哋四個人去食,一坐低睇Menu,唔講以為係只係一間主流嘅餐廳。今次我哋叫咗個泰式沙律,水牛雞翼,鵝肝多士,以及威靈頓牛柳!望落呢個泰式沙律,有茄子有青瓜有「牛肉」,同一個普通泰國餐食嘅沙律冇分別。既然講係食齋,又點解會有「牛肉」呢,佢呢度嘅「牛肉」其實係麵筋,識落好真係有牛嘅味道,同埋佢係食到有牛嘅筋嘅感覺,淨係呢一點已經令到我大開眼界!其次下一道嘅係水牛城「雞翼」!呢個水牛城「雞翼」望落真係好似一隻雞鎚,表面嘅汁係酸酸甜甜,類似中國嘅糖醋汁,當你咬落去「雞鎚」時,萬萬都諗唔到,原來「雞鎚」只係一舊椰菜花,但睇佢嘅外型,已經覺得佢係一嚿雞鎚!!第三道係鵝肝多士。望落去真係好似鵝肝醬,但食落去一啲都唔油膩,反而有一陣好清新嘅豆味,再配埋多士,唔講以為真係食緊真嘅鵝肝。再加上火箭菜配黑醋,而黑醋係經過特別處理,煮過後會較甜,零舍開胃!最後去到Main Course,威靈

最後去到Main Course,威靈頓牛柳!!!
呢個係最令我顛覆對齋既睇法!食落口真係同一舊普通嘅牛柳冇分別,不論係佢嘅質感,味道,甚至乎佢燒汁,全部都係齋菜。再加上廚師好有心,因為有啲地方乳製品唔算係齋,酥皮唔係用牛油去做,食落口冇咁Heavy,完全係無得頂!再加上個薯蓉好香,食落口完全唔Heavy,絕對係同食主流西餐冇分別!

如果想試吓食齋,但又未必接受到傳統嘅中式齋,我推介可以嚟呢度試一試,或者會對食齋嘅文化有所改觀。
開業已幫襯,今年因忙相隔一段時間再來幫襯,發現樓面和廚房員工人面全非。想不到食物質素差了咁多,上星期日到店舖時還未滿座,但等了半小時才到食物,而竟然“包和漢堡扒”都係“凍”,隔著玻璃見到廚師唔戴口罩只顧吹水,疑似大廚人物指點樓面員工工作,卻沒有管理好廚房內的人,只見一位後生瘦小的廚師不停做,心痛曾經十分有質素嘅餐廳現在變成咁。
2021-12-12
2021-09-13 1408 瀏覽
今次諗住食素食,見到蘇豪區呢邊有間素食店,睇落唔錯,試試佢!一早book定台,lunch hour都係唔駛等可以直入,間餐廳幾大,夠寬敞,唔會話令枱都好靠近,坐得都舒適。 但坐低冇耐就會催你落單,有少少趕咁。今次set lunch叫左個Pizza,跟左個湯,個湯好特別,有啲薑味,飲落好似好creamy既蕃薯糖水咁,又幾創新。然後應該係因為即叫即整,都要等一般時間around 20分鐘咁上下,個pizza好足火箭菜,但啲蕃茄料就唔太痴餅底,拎起好易跌哂啲餸。不過可能係即叫即整既關係,個餅皮都好脆身,overall覺得個pizza都正路既,冇話好impressive,但都唔會差得去邊。湯/salad+ main+ drinks 埋單around $200位,整體黎講唔算抵食既。另外,因為個廚房係用大玻璃設計,坐出面係可以望到個廚房入面既野,希望整野食會戴返個口罩啦🥲畢竟都仲係疫情期間。

📍Pull Pork Burger with fries and salad豬肩肉絲令我有在edinburgh 食的感覺,可是它是素呢!質感係好似好似好似真肉,實在太驚喜!另有大量的菇菇!醬汁方面,是有點辣,不吃辣的朋友不能點啊^^ burger 還可以選竹炭/麥包/正常芝麻飽!薯條是方方正正的,上面有少許紫菜粉,鹽度不重,超好吃!沙律是典型羅馬生菜生律,配少許芝士!這兩份的份量超大的!飽到不得了👏🏻📍Salty and Pepper Fried Tofu 這個椒鹽豆腐超正,好有大排檔的風味,卻身在中環的soho! 這間fusion 菜太棒了!📍Fresh pressed orange juice新鮮的鮮榨橙汁, 是weekend 的好開始啊! 📍Tuna Tartar 最想點的菜,就是轉menu 後就沒有了😢

📍Salty and Pepper Fried Tofu

📍Fresh pressed orange juice
新鮮的鮮榨橙汁, 是weekend 的好開始啊!

📍Tuna Tartar
最想點的菜,就是轉menu 後就沒有了😢
🌱品質保證素食界名店🍴💛.終於去pop vegan 啦!哩間係幾乎個個素友都識,而且個個食完都大讚的餐廳!所以一直都好期待😍仲係黃店添💛今次帶左個食肉獸朋友來試,佢食完都大讚好正! !食物高水準,環境又靚,價錢仲要唔算好貴🥰 素友肉友都一定會中意!我哋叫左👇🏻🐤Vegan African Chicken $198👍👍👍👍(1st pic)好特別的菜式!椰奶再配辣辣地的雞,竟又出奇地夾!唔多講,自己去試啦!🍕Truffle, Mushroom and baby spinach calzone $178 👍👍👍👍👍菇超多,松露味濃!大推!🐔Vegan Hoi Nam Chicken Rice 海南雞飯 $138👍👍👍👍雞夠滑夠香,油飯亦都好香!
🌱品質保證素食界名店🍴💛

我哋叫左👇🏻

🐤Vegan African Chicken $198
👍👍👍👍(1st pic)
Vegan African Chicken

菇超多,松露味濃!大推!

👍👍👍👍
雞夠滑夠香,油飯亦都好香!
2021-05-10
Vegan African Chicken
2021-07-14 1207 瀏覽
母親節帶媽媽食下好野,本身想去食MA,但唔知啱唔啱媽媽胃口,始終啲法式野同raw food唔係人人啱,所以帶左佢黎食POP vegan。以前都同佢黎食過,好在POP vegan不時都會update menu,所以都keep住可以試新野。Buffalo Wings其實係椰菜花,睇樣真係估佢唔到。啲椰菜花切到一舊舊之後拎去炸,再撈返個Buffalo Wings既醫汁,口感當然唔會expect有雞既口感啦!我本身未食過Bufflo Wings,唔知個味應該係點,依個食落原來都幾辣,好惹味。Smoked Tuna Pizza係薄批﹐脆脆地幾香口。Pizza鋪左滿滿既沙律菜,啲素吞拿魚稍為醃過,陣煙燻味好正。依度既食物味道都幾濃,叫一個Quinoa Salad中和下都唔錯。材料新鮮,有羽衣甘藍、橙、蕃薯同紅石榴等,簡單配個黑醋汁,食落非常清新。Bak Kut Teh with Bread Stick係素肉骨茶,配左一小碗飯同炸麵包條。肉骨茶好足料,有素肉丸、蘿蔔、粟米仔、冬菇、白木耳,藥材味稍為濃左少少,同埋唔係幾夠鹹,平衡下兩個味會好啲。炸麵包條如果可以用油炸鬼取代就好。African Chi

Smoked Tuna Pizza薄批﹐脆脆地幾香口。Pizza鋪左滿滿既沙律菜,啲素吞拿魚稍為醃過,陣煙燻味好正。

依度既食物味道都幾濃,叫一個Quinoa Salad中和下都唔錯。材料新鮮,有羽衣甘藍蕃薯紅石榴等,簡單配個黑醋汁,食落非常清新。

Bak Kut Teh with Bread Stick素肉骨茶,配左一小碗炸麵包條。肉骨茶好足料,有素肉丸蘿蔔粟米仔冬菇白木耳,藥材味稍為濃左少少,同埋唔係幾夠鹹,平衡下兩個味會好啲。炸麵包條如果可以用油炸鬼取代就好。

African Chicken係我長期至愛,由開業到依家一直喺menu上面。用黎扮雞既猴頭菇好滑同嫩口,真係好似食緊雞咁!除左椰汁之外,仲有好濃烈既香料味,好有異國風情。我本身又係冇食過非洲雞,唔知係咩味,Google完先知原來佢係來自澳門。

甜品menu上面多左好多野揀呀,Oat Tiramisu係必叫既。依度既Tiramisu用左燕麥奶整,好creamy,又夠挺身唔會濕dat dat咁。另外仲可以order成個,開party同朋友分享就最好不過。

Creme Brulee Tart都唔錯,份量夠哂大,可以share食。個燉蛋既味有少少artificial,應該係落左雲尼拿香油,相比之下tiramisu就出色好多。

因為限聚令,一枱6人之間加左塊膠板,全餐廳啲野食係咁遞黎遞去,個畫面都幾搞笑。埋單大概二百幾蚊,以蘇豪區黎講都唔算貴,最緊要媽媽食得開心就得。
2021-07-04 1013 瀏覽
前日去完呢間素食餐廳就好想快啲出post介紹比大家😎佢嘅菜式有驚喜之餘,環境都好舒服,啱晒同朋友傾計😙而且以喺中環嚟講,價錢都唔算非常貴😌個人覺得無論大家喺唔喺食開素,呢間都值得一試👍🏻▪️Teriyaki Soba Noodle ($148)呢款蕎麥麵喺我下次嚟都一定會再叫嘅菜式😍佢入面有豆腐、南瓜、西蘭花同青瓜絲等等嘅配菜,非常豐富🥰而加埋芝麻同紫菜絲真喺好香🤩不過依家夏天咁熱,如果啲蕎麥麵喺凍嘅就仲正啦😆▪️Four Seasons Pizza ($178)同我一樣有選擇困難症嘅,叫呢個pizza就啱晒啦🤣一次過可以試晒四種口味,仲要款款都好足料😌另外佢喺薄批,食完都唔會太濟,仲有quota食其他嘢😋▪️Vegan Foie Gras Pate with Toasts ($128)第一次食純素鵝肝~覺得仲好食😂入口即溶之餘,油膩感冇咁重🤤配埋黑松露醬同脆卜卜嘅多士,真喺幾值得一試🥳▪️Wellington Beyond Burger Steak ($238)今次叫嘅四款菜式入面,呢一款個人覺得麻麻地🤧肉嘅部分比較少,酥皮都幾厚😉味道方面就不過不失咁,試一次就夠😌

▪️Teriyaki Soba Noodle ($148)

▪️Four Seasons Pizza ($178)

2021-07-02