60
4
5
等級4
111
1
以 fushion 素菜為主打,簡約獨特的風格,精緻的擺盤,網絡上高度評價,加上是黃店💛令這間餐廳一直在我的口袋名單。吃過之後 就直接跌落我的回訪餐廳名單‪ꔛ‬♡在選擇琳琅滿目的香港,這應該算是一個非常高的評價🤘🏻🤘🏻🤘🏻⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ✎ Avocado Fritter $78✎ Four seasons pizza $178✎ Chicken Roll $228✎ Pork Burger (BAM BOOCHARCOAL) $168✎ Sangria (Jar) $158✎ Cheese Cake $70̷̷※ Minimum charge of $150 per person after 6pm⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀#AvocadoFritter 🥑先講比較失望的一款。有點像炸蠔(?!)內裏的牛油果包着酥脆粉漿,伴隨醬汁味道不差,但本身牛油果沒有很香,有點浪費了。̷#FourSeasonsPizza 🍕四季Pizza,其實是四款不同素菜配搭的組合,平分了 Pizza 四角🍕茄子🍕蕃茄🍕BB菠菜🍕磨菇,味道比較普通,還好餅底厚薄適中保留薄脆口感,加上芝士拉絲,還算不錯。̷̷#Ch
更多
15 瀏覽
0 讚好
0 留言
以 fushion 素菜為主打,簡約獨特的風格,精緻的擺盤,網絡上高度評價,加上是黃店💛令這間餐廳一直在我的口袋名單。吃過之後 就直接跌落我的回訪餐廳名單‪ꔛ‬♡在選擇琳琅滿目的香港,這應該算是一個非常高的評價🤘🏻🤘🏻🤘🏻
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
✎ Avocado Fritter $78
✎ Four seasons pizza $178
✎ Chicken Roll $228
✎ Pork Burger (BAM BOOCHARCOAL) $168
✎ Sangria (Jar) $158
✎ Cheese Cake $70
̷̷
※ Minimum charge of $150 per person after 6pm
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
14 瀏覽
0 讚好
0 留言
9 瀏覽
0 讚好
0 留言
#AvocadoFritter 🥑
先講比較失望的一款。
有點像炸蠔(?!)內裏的牛油果包着酥脆粉漿,伴隨醬汁味道不差,但本身牛油果沒有很香,有點浪費了。
̷
9 瀏覽
0 讚好
0 留言
#FourSeasonsPizza 🍕
四季Pizza,其實是四款不同素菜配搭的組合,平分了 Pizza 四角🍕茄子🍕蕃茄🍕BB菠菜🍕磨菇,味道比較普通,還好餅底厚薄適中保留薄脆口感,加上芝士拉絲,還算不錯。
̷̷
8 瀏覽
0 讚好
0 留言
#ChickenRoll 🥖
本身以為會將墨西哥卷那一種卷餅,上枱後發現反而像是中式腐皮卷,質感比較輕,以薄脆口感取代紮實餅皮。
餡料有黑松露、蘑菇、蘆筍,和主角素芝士,素芝士口感的確似雞肉,而且整個配搭非常豐富,下面還有雜菜粒托底增加整道菜的口感配搭。有驚喜,非常推介👍🏻👍🏻👍🏻
̷̷
11 瀏覽
0 讚好
0 留言
17 瀏覽
0 讚好
0 留言
#PorkBurger 🐷(竹炭"豬肉"漢堡)
如果只會點選一兩 main course 的話,都建議要留一個位試試 Burger🍔‼️
整個份量上枱就是滿足啊!漢堡包外脆內軟帶空氣感,素豬肉絲加上芝士蕃茄等足料配菜,雖然食相會有點狼狽但非常滋味滿足‎𐩢𐩺(*´∇`*)伴碟薯條新鮮香脆也沒有hea你。
̷̷
12 瀏覽
0 讚好
0 留言
另外點了"一榨"(一大壺) 西班牙果酒 #Sangria🍷
味道偏向果汁而非酒類,基本沒有什麼酒精,微酸帶甜的味道非常適合伴餐。而且個人是 Sangria Fans♡♡♡在香港也不是很多餐廳有,所以餐牌有的話一定會推薦的✌🏻
̷̷
8 瀏覽
0 讚好
0 留言
最後,很飽都想滿足下甜品胃口🍰✨
無蛋奶的 #CheeseCake 食落明顯是比一般 cheese cake 質地較鬆散,丁點沙冰感,似是 (沒有很幼滑的) 雪糕蛋糕,但相對清爽的口感加上莓果點綴,不失為「飯後」甜品的好選擇。


16 瀏覽
0 讚好
0 留言
高分推介不無道理。
穿過地下長廊到一樓餐廳,完全擺脫身處中環SOHO的熱鬧繁囂,自成一國的感覺,加上裝橫簡約,空間感大,高談闊論都不怕影響隔離枱🤡非常適合三五知己談心或慶祝都絕不失禮。而且服務非常好。
14 瀏覽
0 讚好
0 留言
8 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2020-05-19
用餐途徑
堂食
人均消費
$300 (晚餐)
推介美食
  • Impossible Burger
等級1
1
0
朋友一心想支持vegan理念,所以揀咗呢間餐廳慶祝生日。真係無諗過,好嘅理念,帶來一餐咁麻煩受氣嘅飯。事前已經fb溝通過蛋糕嘅問題,餐廳表示有三個選擇: 1)响佢哋度訂個外表極平凡$840蚊嘅士多啤梨蛋糕; 2)就响佢哋合作蛋糕鋪訂; 3)自備加切餅費$100同只准帶vegan蛋糕。由於佢合作開嘅蛋糕鋪嗰段期間唔營業,我哋就決定用方法(3),仲特登去咗間連鎖BYO蛋糕整佢唯一嘅vegan蛋糕。點知原來唔揀佢個八舊水但相貌平凡嘅蛋糕就係原罪......慶祝當日帶住蛋糕去到餐廳,已經見到入座咗嘅朋友同星星紋身女店員溝通緊。再了解吓,原來女店員話唔可以响佢度切自備vegan蛋糕,就算我哋攞出fb文字對話證明當時餐廳客服表示方法(3)自備俾切餅費ok,再展示連鎖BYO蛋糕單據同網站,證明唔係我就咁話係vegan蛋糕,星星紋身女店員都係堅持唔可以切蛋糕。原因係佢證明唔到你真係vegan, 佢地餐廳嘅食具唔可以掂到外來非vegan食物。咁你方法(2)合作鋪頭又其實無做,原來方法(3)你又唔會俾,只可以方法(1)食你自家個八舊水但相貌平凡嘅蛋糕,你唔一早我哋fb了解你就講?我哋唔會特登自己去整個靚靚
更多
朋友一心想支持vegan理念,所以揀咗呢間餐廳慶祝生日。真係無諗過,好嘅理念,帶來一餐咁麻煩受氣嘅飯。

事前已經fb溝通過蛋糕嘅問題,餐廳表示有三個選擇: 1)响佢哋度訂個外表極平凡$840蚊嘅士多啤梨蛋糕; 2)就响佢哋合作蛋糕鋪訂; 3)自備加切餅費$100同只准帶vegan蛋糕。由於佢合作開嘅蛋糕鋪嗰段期間唔營業,我哋就決定用方法(3),仲特登去咗間連鎖BYO蛋糕整佢唯一嘅vegan蛋糕。點知原來唔揀佢個八舊水但相貌平凡嘅蛋糕就係原罪......

慶祝當日帶住蛋糕去到餐廳,已經見到入座咗嘅朋友同星星紋身女店員溝通緊。再了解吓,原來女店員話唔可以响佢度切自備vegan蛋糕,就算我哋攞出fb文字對話證明當時餐廳客服表示方法(3)自備俾切餅費ok,再展示連鎖BYO蛋糕單據同網站,證明唔係我就咁話係vegan蛋糕,星星紋身女店員都係堅持唔可以切蛋糕。原因係佢證明唔到你真係vegan, 佢地餐廳嘅食具唔可以掂到外來非vegan食物。咁你方法(2)合作鋪頭又其實無做,原來方法(3)你又唔會俾,只可以方法(1)食你自家個八舊水但相貌平凡嘅蛋糕,你唔一早我哋fb了解你就講?我哋唔會特登自己去整個靚靚vegan蛋糕啦。

溝通緊嘅途中,由於星星紋身女店員不斷話佢話唔到事,係公司規矩,我哋提議同經理溝通,佢就話經理今日無返(睇返openrice劣評先知呢招佢之前用過,好評有得請人食嚟寫,劣評真係不得不信)。佢再講佢明生日大晒,試過有客用粗口鬧佢,佢都好無奈,而我哋當時係好聲好氣溝通從來都無話生日大晒,只係同你哋事先問咗ok你而家話唔得大家先理解吓,你用個粗口小你嘅前人例子講你好無奈,我哋何嘗唔係仲無奈。女店員再表示佢都係打份工,平日食飯都要响後樓梯食,我哋真係成頭問號,我哋本身都係想俾錢食餐vegan飯,你收錢响後樓梯食同無返嘅經理或者阿甘薯葉集團反映會直接啲。佢又話佢哋餐廳係新開,運作係有混亂先會同fb客服有出入,但事後發現原來都開咗成兩年
,講大話講到咁自然,唔翻查都無諗到。

最後,當然都係唔話得事返工最委屈係佢嘅星星紋身女店員話唔切得蛋糕。最後,都叫咗幾樣嘢食,講真係好味嘅,但真係無晒心機食,以後都唔會想食。生日就真係唔好去啦勸大家,普通食你諗諗。

我自己唔係食開vegan嘅人,睇返佢老闆王世豪話自己做vegan生意係想推廣素食俾大眾,今次食vegan真係印象深刻啦,但完全唔會再了解再食,聽到都覺好麻煩,多得呢間pop vegan。
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
用餐時段
午餐
等級4
386
0
2020-07-22 271 瀏覽
原本請人食生日飯想食buffet 但呢期情況咁嚴峻🤔自助餐又book唔到😒食下fine fine哋嘅素食都唔錯☺好欣賞佢比較少用仿肉製品🍖而且似乎比我數年前幫襯進步咗先係份量方面啲嘢食大碟咗好多🥪🥪🥪連員工都有善好多笑容多咗好多😚**素冬陰功湯**味道較酸辣味少🌶但材料新鮮豐富有西蘭花🥦、粟米仔🌽、番茄仔🍅芽菜、豆卜等顏色鮮艷賞心悅目**素帶子**係人都知其實係菇扮帶子但個菇好多汁亦煎得好香下面類似他他嘅雜菜🥦🥬充滿香料味粟米亦好有嚼勁🌽**素吞拿魚沙律**我朋友唔食開素就覺得塊魚有啲怪在我我反而ok淡淡嘅煙燻味俾到我smoked salmon嘅感覺沙律中都用上咗牛油果同橙🥑🍊幾fresh幾有層次**松露意粉**好豪呀😍😍😍面頭真係一塊塊松露咁刨落去意粉好creamy個汁濃度適中嘅唔太杰又唔會水汪汪
更多

原本請人食生日飯想食buffet
但呢期情況咁嚴峻🤔
自助餐又book唔到😒
食下fine fine哋嘅素食都唔錯☺

好欣賞佢比較少用仿肉製品🍖
而且似乎比我數年前幫襯進步咗

先係份量方面
啲嘢食大碟咗好多🥪🥪🥪
連員工都有善好多
笑容多咗好多😚

20 瀏覽
0 讚好
0 留言


**素冬陰功湯**
味道較酸
辣味少🌶
但材料新鮮豐富
有西蘭花🥦、粟米仔🌽、番茄仔🍅
芽菜、豆卜等
顏色鮮艷
賞心悅目

15 瀏覽
0 讚好
0 留言


**素帶子**
係人都知其實係菇扮帶子
但個菇好多汁
亦煎得好香
下面類似他他嘅雜菜🥦🥬
充滿香料味
粟米亦好有嚼勁🌽

15 瀏覽
0 讚好
0 留言


**素吞拿魚沙律**
我朋友唔食開素就覺得塊魚有啲怪
在我我反而ok
淡淡嘅煙燻味
俾到我smoked salmon
嘅感覺
沙律中都用上咗牛油果同橙
🥑🍊
幾fresh
幾有層次

15 瀏覽
0 讚好
0 留言


**松露意粉**

好豪呀😍😍😍
面頭真係一塊塊松露咁刨落去
意粉好creamy
個汁濃度適中
嘅唔太杰
又唔會水汪汪


14 瀏覽
0 讚好
0 留言
10 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
等級1
1
0
2020-07-02 340 瀏覽
黃店 因為屋企人食左好多年素💁🏻‍♀️所以父新節去Pop vegan 🥗呢間幾推介比大家🥰比到唔同食素嘅體驗. 味道好豐富,一定滿足到大家~ 味道唔同睇落去expect 嘅味道🤣去到一定要叫Four Season Pizza !可以食到四種味道嘅Pizza💕南瓜味好正!第一次去過漢堡唔係太好食,連服務員都覺得其實唔係太好,經過左改良之後今次好食咗好多,轉左另一個牌子嘅素扒~真係差好遠!而且味道真係好突出,同平時食嘅素差好遠!!味道:4/5服務:4.5/5價錢:4/5環境:4.5/5
更多
黃店 [POP VEGAN]
因為屋企人食左好多年素💁🏻‍♀️所以父新節去Pop vegan 🥗呢間幾推介比大家🥰比到唔同食素嘅體驗. 味道好豐富,一定滿足到大家~ 味道唔同睇落去expect 嘅味道🤣去到一定要叫Four Season Pizza !可以食到四種味道嘅Pizza💕南瓜味好正!
第一次去過漢堡唔係太好食,連服務員都覺得其實唔係太好,經過左改良之後今次好食咗好多,轉左另一個牌子嘅素扒~真係差好遠!而且味道真係好突出,同平時食嘅素差好遠!!
味道:4/5
服務:4.5/5
價錢:4/5
環境:4.5/5
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2020-06-23
用餐途徑
堂食
人均消費
$150 (晚餐)
慶祝紀念
父親節
推介美食
  • Four Seasons Pizza
  • Impossible Burger
等級1
4
0
2020-06-14 668 瀏覽
This is my 2nd time to visit Pop Vegan. We made a reservation. So happy to see full house on Saturday night! Central is back! Last time I was amazed by the buffalo wings. So I had ordered it again for appetizer. We ordered the deep fried tofu as well. Buffalo Wings Salt and Pepper deep fried Tofu I had African chicken last time. It’s pretty good but I found the coconut milk was a bit over powered the taste of the chicken. This time we ordered Wellington Beyond Beef Burger, and truffle mushroom s
更多
This is my 2nd time to visit Pop Vegan. We made a reservation. So happy to see full house on Saturday night! Central is back!

Last time I was amazed by the buffalo wings. So I had ordered it again for appetizer. We ordered the deep fried tofu as well.

Buffalo  Wings
40 瀏覽
0 讚好
0 留言

Buffalo Wings

38 瀏覽
0 讚好
0 留言

Salt and Pepper deep fried Tofu


I had African chicken last time. It’s pretty good but I found the coconut milk was a bit over powered the taste of the chicken.

This time we ordered Wellington Beyond Beef Burger, and truffle mushroom spaghetti.

As usual, beef wellington was amazing. I really like the sauce of the pasta. But the pasta was a bit overcooked. It’d be perfect if it’s Al dente.

41 瀏覽
0 讚好
0 留言

Wellington Beyond Beef Burger


31 瀏覽
0 讚好
0 留言

Truffle Mushroom Spaghetti


No room for desserts this time. But I’d recommend strawberry cheesecake!
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2020-06-13
用餐途徑
堂食
人均消費
$300 (晚餐)
推介美食
Buffalo  Wings
等級3
57
0
2020-03-30 1939 瀏覽
𝗩𝗲𝗴𝗮𝗻 𝗵𝗼𝗶 𝗻𝗮𝗻 𝗰𝗵𝗶𝗰𝗸𝗲𝗻 $138vegan gluten chicken seasoned with lemongrass and ginger, served with bak choi ricei've seen a lot of vegans posting this and since it's their signature, i thought i must order this. it turns out quite oily, since the rice is first fried then cooked with a bit of coconut milk and bak choi bits. so in my opinion, it's actually not that healthy. also, the vegan gluten chicken tastes tofu-ish, so i'm not sure if i like it or not.6.5/10.𝗩𝗲𝗴𝗮𝗻 𝗽𝘂𝗹𝗹𝗲𝗱 𝗽𝗼𝗿𝗸 𝗯𝘂𝗿𝗴𝗲𝗿 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗰𝗼𝗹𝗲𝘀𝗹𝗮
更多
𝗩𝗲𝗴𝗮𝗻 𝗵𝗼𝗶 𝗻𝗮𝗻 𝗰𝗵𝗶𝗰𝗸𝗲𝗻 $138
vegan gluten chicken seasoned with lemongrass and ginger, served with bak choi rice

i've seen a lot of vegans posting this and since it's their signature, i thought i must order this. it turns out quite oily, since the rice is first fried then cooked with a bit of coconut milk and bak choi bits. so in my opinion, it's actually not that healthy. also, the vegan gluten chicken tastes tofu-ish, so i'm not sure if i like it or not.

6.5/10
.

𝗩𝗲𝗴𝗮𝗻 𝗽𝘂𝗹𝗹𝗲𝗱 𝗽𝗼𝗿𝗸 𝗯𝘂𝗿𝗴𝗲𝗿 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗰𝗼𝗹𝗲𝘀𝗹𝗮𝘄 $168

pull pork are actually sauced mushrooms, and there are fries and fresh greens as sides. i like the size of the charcoal bun which isn't too thick, so that i can taste everything at one bite. to me, it's way better than the vegan hoi nan chicken.

7.5/10
.

𝗩𝗲𝗴𝗮𝗻 𝗳𝗶𝘀𝗵 𝗮𝗻𝗱 𝗰𝗵𝗶𝗽𝘀 $158
deep fried banana blossom, chips with green peas and mint puree

generous portion but it's really too full for 3 to try 3 dishes. the chips and fries filled our stomaches with oil and my mom, dad and i felt really full afterwards. so i suggest 3 to order 2 dishes and so on if there's fries. the vegan fish has a queer texture (tofu, likewise) so i guess for vegans, they're a good swap but i really think that it's too oily for me. (sorry!! got no decent pics for this one but there will be extra shots on @sharemyphotos xd)

6.5/10
.
💰$543

𝗟𝘂𝗻𝗰𝗵 𝘀𝗲𝘁 𝗺𝗲𝗻𝘂 $𝟭𝟴𝟴 [ daily soup - carrot fennel soup // 𝘃𝗲𝗴𝗮𝗻 𝗳𝗶𝘀𝗵 𝗮𝗻𝗱 𝗰𝗵𝗶𝗽𝘀 // coffee ]
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
等級3
34
0
某日喺中環又好想食素,就係和你eat 搵吓餐廳啦🤩 原來中環得兩間黃嘅素菜🤦🏻‍♀ 食素嘅人就得好少選擇🥺 希望未來會有更多素食加入黃色經濟圈喇💪🏻 講返間餐廳先,位置喺座大廈嘅一樓,出入都要禁密碼/用對講機,會確認咗你有booking先俾入,私隱度幾高啊😙 上到去環境好有feel🤣 因為手工嘢,價錢都唔算平,大家啲紀念日都可以揀嚟呢度食,有氣氛啊😝—————————————————🥘Pan-Fried Vegan Scallop $118呢個係前菜嚟,由於我自己係超鍾意食帶子,所以都帶住好高期望去食呢味偽帶子😍 想講雖然係用菇整,但係食落去好似帶子咁爽口😜 同埋嗰個甜粟餅!!! 啲Salsa醬食係出奇地清新同開胃😍 加上芫茜味勁重,令成道菜嘅健康感又提升不少🤣-🍄Portobello Mushroom $168主菜嚟啦😍 我真係估唔到平平無奇嘅大啡菇都可以整到咁出色🤩 佢係用咗Caprese salad 嘅做法,菇上面加咗羅勒葉、番茄仔同mozzarella一齊食,大大減低煎大啡菇時嘅油膩,好聰明👍🏻 另外,將一個椰菜同紅蘿蔔壓成溶再加埋奶油去焗然後做伴菜係好驚喜🤣 creamy得嚟
更多
某日喺中環又好想食素,就係和你eat 搵吓餐廳啦🤩 原來中環得兩間黃嘅素菜🤦🏻‍♀ 食素嘅人就得好少選擇🥺 希望未來會有更多素食加入黃色經濟圈喇💪🏻 講返間餐廳先,位置喺座大廈嘅一樓,出入都要禁密碼/用對講機,會確認咗你有booking先俾入,私隱度幾高啊😙 上到去環境好有feel🤣 因為手工嘢,價錢都唔算平,大家啲紀念日都可以揀嚟呢度食,有氣氛啊😝
—————————————————
🥘Pan-Fried Vegan Scallop $118
呢個係前菜嚟,由於我自己係超鍾意食帶子,所以都帶住好高期望去食呢味偽帶子😍 想講雖然係用菇整,但係食落去好似帶子咁爽口😜 同埋嗰個甜粟餅!!! 啲Salsa醬食係出奇地清新同開胃😍 加上芫茜味勁重,令成道菜嘅健康感又提升不少🤣
-
🍄Portobello Mushroom $168
主菜嚟啦😍 我真係估唔到平平無奇嘅大啡菇都可以整到咁出色🤩 佢係用咗Caprese salad 嘅做法,菇上面加咗羅勒葉、番茄仔同mozzarella一齊食,大大減低煎大啡菇時嘅油膩,好聰明👍🏻 另外,將一個椰菜同紅蘿蔔壓成溶再加埋奶油去焗然後做伴菜係好驚喜🤣 creamy得嚟又有少少咬口🤓 仲要唔會好似薯蓉咁膩,可以食多啲~正呀☺
-
🍝Teriyaki Soba Noddle $148
平時好少食蕎麥麵,不過知道多數蕎麥麵都會係涼麵嘅食法😙 今次都唔例外,係用大板燒汁去撈😍 配料係有南瓜、西蘭花、豆腐等等,每樣嘢都係有特別處理過;例如豆腐同南瓜都係煎過,雖然係煎但完全食唔到多油嘅感覺🤩 加埋啲芝麻同大量脆紫菜撈埋啲汁咁食,回味無窮🤪—————————————————
💰設加一服務費
🕰星期一至日 12:00 - 23:00
🔄Encore 指數 9.5/10 (扣咗0.5分係食肉獸嘅我食呢一餐真係唔平同唔夠飽囉🤣)
138 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2020-01-12
用餐途徑
堂食
等級3
56
0
2020-02-08 1457 瀏覽
POP Vegan時不時都會update下個menu,每次去食都會有驚喜。今次去食就見到有素鵝肝同watermelon steak,兩樣都好得意。眾所皆知鵝肝既生產過程好殘忍,啲鵝會被灌食黎谷大個肝,所以有素食option真係對鵝既一大喜訊。不過今次比watermelon steak吸引左,下次先食素鵝肝啦。之前上網見過人拎個西瓜去grill,整完出黎個樣同塊五成熟既牛扒一模一樣,睇完之後勁想試,估唔到喺香港都有機會食到。上菜果陣見到個賣相真係好似牛肉,食落去個口感係有少少un un地,同平時食既西瓜又唔係好同,素食果然係充滿驚喜。點依個既時候店員特別提醒個份量唔算多,所以大家當係一個小食就ok。海南雞飯個雞就冇乜大驚喜,反而係個飯好食到停唔到口!啲米唔會太乾又唔太濕,啱啱好,食果陣香氣四溢,如果有得淨叫個飯就好,一個人食兩三碗都冇問題。Carbonara好creamy,個sauce好杰身,但因為佢冇用cream同蛋整,食落去唔會太有罪惡感。配料有啲菇同素肉,不過我覺得如果落多啲菇代替埋啲素肉會更好。最近因為疫症蔓延,大家都少左出街食飯,好擔心啲餐廳會做唔住引發結業潮。素食餐廳已經唔多
更多
POP Vegan時不時都會update下個menu,每次去食都會有驚喜。今次去食就見到有素鵝肝同watermelon steak,兩樣都好得意。眾所皆知鵝肝既生產過程好殘忍,啲鵝會被灌食黎谷大個肝,所以有素食option真係對鵝既一大喜訊。不過今次比watermelon steak吸引左,下次先食素鵝肝啦。

之前上網見過人拎個西瓜去grill,整完出黎個樣同塊五成熟既牛扒一模一樣,睇完之後勁想試,估唔到喺香港都有機會食到。上菜果陣見到個賣相真係好似牛肉,食落去個口感係有少少un un地,同平時食既西瓜又唔係好同,素食果然係充滿驚喜。點依個既時候店員特別提醒個份量唔算多,所以大家當係一個小食就ok。
Seared  Watermelon  Steak
$118
61 瀏覽
0 讚好
0 留言

海南雞飯個雞就冇乜大驚喜,反而係個飯好食到停唔到口!啲米唔會太乾又唔太濕,啱啱好,食果陣香氣四溢,如果有得淨叫個飯就好,一個人食兩三碗都冇問題。
Vegan  Hoi  Nam  Chicken
$138
48 瀏覽
0 讚好
0 留言

Carbonara好creamy,個sauce好杰身,但因為佢冇用cream同蛋整,食落去唔會太有罪惡感。配料有啲菇同素肉,不過我覺得如果落多啲菇代替埋啲素肉會更好。
Spaghetti  Carbonara 
$138
35 瀏覽
0 讚好
0 留言

最近因為疫症蔓延,大家都少左出街食飯,好擔心啲餐廳會做唔住引發結業潮。素食餐廳已經唔多,如果大家咁啱經過,不妨多啲幫襯支持下,等好既餐廳可以渡過依個難關。
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
等級2
26
0
2020-01-07 1458 瀏覽
I have heard about great ratings about pop vegan a few times from my friend at yoga already. One night after yoga my friend and I decided to try it out. We love how spacious the place is. You definitely have your own personal space while dining in. The decorations are nice too. There is also a little grocery session where you may consume vegan food. We ordered the sushi roll and the hainan chicken that night. The sushi roll is excellent. Their dishes are actually in big portion and they are very
更多
I have heard about great ratings about pop vegan a few times from my friend at yoga already. One night after yoga my friend and I decided to try it out. We love how spacious the place is. You definitely have your own personal space while dining in. The decorations are nice too. There is also a little grocery session where you may consume vegan food.
We ordered the sushi roll and the hainan chicken that night. The sushi roll is excellent. Their dishes are actually in big portion and they are very filling. Staff are super helpful too. I will be back!
58 瀏覽
0 讚好
0 留言
37 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2019-12-28
用餐途徑
堂食
人均消費
$200 (晚餐)
等級1
2
0
The entry to the restaurant is a bit hidden as you have to ring a bell to enter. The indoor decor is good. There is a lot of space ensuring privacy. The food is amazing. My favourite is the tuna tartar and the soba noodles. The avocado fries and the burger are also good. The pizza was avoidable. Overall, a great place whether you are vegan or not.
更多
The entry to the restaurant is a bit hidden as you have to ring a bell to enter. The indoor decor is good. There is a lot of space ensuring privacy. The food is amazing. My favourite is the tuna tartar and the soba noodles. The avocado fries and the burger are also good. The pizza was avoidable.
Overall, a great place whether you are vegan or not.
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2019-12-23
用餐途徑
堂食
人均消費
$377 (晚餐)
推介美食
  • Vegan  Tuna  Tartar
  • Vegan  Crab  Burger
  • Cauliflower  Cake
  • Avocado fries
等級3
58
0
2019-12-30 942 瀏覽
又到左小金green Monday推介時間啦,係中環想同vegan嘅朋友仔s食餐好嘅,soho唧pop veagan就岩曬你😜Vegan tuna tartar$138🐠素食來講小金嘅top pick!,真係有d似食緊真嘅他他。入面有素吞拿,藜麥,牛油果,芒果同番茄,好豐富嘅口感,亦保持到味道清新。好討厭食藜麥嘅我都食唔到藜麥怪怪嘅感覺,所有野都好Blend-in🥰Vegan Hai Nam Chicken$138🍗望落係咪好似沙薑雞配海南雞醬s呢?素雞基本上利用好多層腐皮搭埋一齊而製造出雞嘅口感。做得唔錯呀,會有一剎那忘記自己食緊腐皮嘅感覺,配上超級夠味既薑油(入面無蔥),食曬成碗菜飯絕對唔係問題呀Poutine$78🍟Cheese and gravy + fries, it can’t go wrong!!! gravy同芝士份量好足,薯條好’薯’,好邪惡呀😈Tom yum chitarra$138🌶Chitarra都係pasta嘅一種,可能因為叫左少辣,今日嘅辣度無乜飲冬陰功嘅快感,味道唔錯,但因為係湯,所以唔係好掛汁Vegan African Chicken$198🍖菇茹配’非
更多
又到左小金green Monday推介時間啦,係中環想同vegan嘅朋友仔s食餐好嘅,soho唧pop veagan就岩曬你😜

Vegan tuna tartar$138🐠
素食來講小金嘅top pick!,真係有d似食緊真嘅他他。入面有素吞拿,藜麥,牛油果,芒果同番茄,好豐富嘅口感,亦保持到味道清新。好討厭食藜麥嘅我都食唔到藜麥怪怪嘅感覺,所有野都好Blend-in🥰

Vegan Hai Nam Chicken$138🍗
望落係咪好似沙薑雞配海南雞醬s呢?素雞基本上利用好多層腐皮搭埋一齊而製造出雞嘅口感。做得唔錯呀,會有一剎那忘記自己食緊腐皮嘅感覺,配上超級夠味既薑油(入面無蔥),食曬成碗菜飯絕對唔係問題呀

Poutine$78🍟
Cheese and gravy + fries, it can’t go wrong!!! gravy同芝士份量好足,薯條好’薯’,好邪惡呀😈

Tom yum chitarra$138🌶
Chitarra都係pasta嘅一種,可能因為叫左少辣,今日嘅辣度無乜飲冬陰功嘅快感,味道唔錯,但因為係湯,所以唔係好掛汁

Vegan African Chicken$198🍖
菇茹配’非洲雞’醬,好特別,有口感,但個人真係麻麻地個浸椰味🥥

Vegan crab burger with salad+fries 🦀
(好似轉左menu而家無,之前$138)
我明佢想整蟹肉一絲絲個種感覺,但味道真係麻麻,佢唔乾,唔heavy,係食落真係好’菜’?😂

Strawberry vegan cheesecake$70🍓
(事前打去餐廳可以幫你準備蠟燭🙈,生日牌請自備🙈)
vegan蛋糕,即係無蛋奶,口感幾新奇,因為無蛋奶所以無咁滑,但其實食落幾香
Crab  burger
20 瀏覽
0 讚好
0 留言
Tuna  tartar
29 瀏覽
0 讚好
0 留言
Strawberry  cheesecake 
31 瀏覽
0 讚好
0 留言
Poutine 
29 瀏覽
0 讚好
0 留言
African  chicken 
21 瀏覽
1 讚好
0 留言
Hai  nam  chicken 
27 瀏覽
0 讚好
0 留言
15 瀏覽
0 讚好
0 留言
Tom  Yum  chitarra 
18 瀏覽
0 讚好
0 留言
Tuna  tartar
27 瀏覽
0 讚好
0 留言
185 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
人均消費
$200 (晚餐)
慶祝紀念
生日
推介美食
Tuna  tartar
Poutine 
Hai  nam  chicken 
Tom  Yum  chitarra 
Tuna  tartar
  • Vegan  Tuna  Tartar
等級3
32
0
2019-09-21 2391 瀏覽
今晚同朋友喺中環食飯,揀咗蘇豪區嘅呢間vegan餐廳。餐廳位置都幾隱蔽,要喺樓下撳鐘,行條長走廊上樓梯先到,好彩朋友預先訂咗枱。Sangria:同出邊嗰啲唔同,生果唔係一片片係切一粒粒,紅酒味都幾重,冇飲開酒可能會唔慣。Smoke vegan tuna salad:呢個沙律賣相好靚,七彩繽紛,入口味道好多層次,必食!Vegan beef Wellington:食落去其實唔係好似肉,舊肉比較鬆散,不過係素食,唔可以太多要求。酥皮做唔到香脆效果。個薯蓉整得幾好,西蘭花白灼冇調味。Tomato lover risotto:碟飯中間有成舊洋蔥,食落唔係好重洋蔥味,好腍,應該係係用湯煮。啲飯煮得啱啱好,硬度適中,蕃茄味好濃郁,加埋新鮮蕃茄仔,鍾意食蕃茄一定要點。總括而言,味道唔錯,環境舒適,侍應服務好好,本身唔係vegan都啱食。不過唔算平,建議多啲人嚟食share。
更多
今晚同朋友喺中環食飯,揀咗蘇豪區嘅呢間vegan餐廳。餐廳位置都幾隱蔽,要喺樓下撳鐘,行條長走廊上樓梯先到,好彩朋友預先訂咗枱。
46 瀏覽
0 讚好
0 留言
190 瀏覽
0 讚好
0 留言

Sangria:同出邊嗰啲唔同,生果唔係一片片係切一粒粒,紅酒味都幾重,冇飲開酒可能會唔慣。
105 瀏覽
0 讚好
0 留言

Smoke vegan tuna salad:呢個沙律賣相好靚,七彩繽紛,入口味道好多層次,必食!
59 瀏覽
0 讚好
0 留言

Vegan beef Wellington:食落去其實唔係好似肉,舊肉比較鬆散,不過係素食,唔可以太多要求。酥皮做唔到香脆效果。個薯蓉整得幾好,西蘭花白灼冇調味。
82 瀏覽
0 讚好
0 留言

Tomato lover risotto:碟飯中間有成舊洋蔥,食落唔係好重洋蔥味,好腍,應該係係用湯煮。啲飯煮得啱啱好,硬度適中,蕃茄味好濃郁,加埋新鮮蕃茄仔,鍾意食蕃茄一定要點。
53 瀏覽
0 讚好
0 留言

總括而言,味道唔錯,環境舒適,侍應服務好好,本身唔係vegan都啱食。不過唔算平,建議多啲人嚟食share。
504 瀏覽
0 讚好
0 留言

(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2019-09-20
用餐途徑
堂食
用餐時段
晚餐
等級3
89
0
昨晚,和朋友到食店時,遇上了「雞🐥同鴨🦆講」……..佢地係度講💬乜?竟然係叫我同朋友快D食左佢地喎!結果,見佢地咁熱情,我地就恭敬不如從命,把「雞雞」和「鴨鴨」吃掉了。下?😱版主不是素食的嗎?怎麼會吃雞吃鴨呢🤨?嘻嘻,其實版主係講緊去左上環的POP VEGEN,吃了「北京填鴨PIZZA」🍕(Vegan Peking Duck Pizza)和「素雞漢堡」🍔(Barbecue Vegan Chicken Burger)這兩道招牌食品😋。作為「招牌」,它們的味道確是不錯。1️⃣素雞漢堡未吃漢堡前,要先把漢堡切開,單單從刀🔪切下漢堡時發出的聲音,已知道竹炭麵包十分爽脆。漢堡的外型挺巨大,除了最顯眼的素雞扒外,還夾雜着不同材料。一口咬下漢堡時,漢堡內的材料便仿似受到召喚般,蜂擁而出----牛油果🥑、蕃茄🍅等等,紛紛搶着要給味蕾品嚐一下👅。素雞扒的味道亦很可口,很久沒見過真的雞扒,不太記得是甚麼樣子,但總覺得素雞扒的樣子和真的很相似,有點幾可亂真的感覺。2️⃣北京填鴨PIZZA PIZZA上桌時,望着鋪在PIZZA上滿滿的菜蔬時,心諗「乜個PIZZA好似咁普通的?」🤔及後撥開菜蔬一看,才發現了精華所在😮,
更多

昨晚,和朋友到食店時,遇上了「雞🐥同鴨🦆講」……..佢地係度講💬乜?竟然係叫我同朋友快D食左佢地喎!結果,見佢地咁熱情,我地就恭敬不如從命,把「雞雞」和「鴨鴨」吃掉了。

下?😱版主不是素食的嗎?怎麼會吃雞吃鴨呢🤨?嘻嘻,其實版主係講緊去左上環的POP VEGEN,吃了「北京填鴨PIZZA」🍕(Vegan Peking Duck Pizza)和「素雞漢堡」🍔(Barbecue Vegan Chicken Burger)這兩道招牌食品😋。作為「招牌」,它們的味道確是不錯。

1️⃣素雞漢堡

未吃漢堡前,要先把漢堡切開,單單從刀🔪切下漢堡時發出的聲音,已知道竹炭麵包十分爽脆。漢堡的外型挺巨大,除了最顯眼的素雞扒外,還夾雜着不同材料。一口咬下漢堡時,漢堡內的材料便仿似受到召喚般,蜂擁而出----牛油果🥑、蕃茄🍅等等,紛紛搶着要給味蕾品嚐一下👅。素雞扒的味道亦很可口,很久沒見過真的雞扒,不太記得是甚麼樣子,但總覺得素雞扒的樣子和真的很相似,有點幾可亂真的感覺。

2️⃣北京填鴨PIZZA

PIZZA上桌時,望着鋪在PIZZA上滿滿的菜蔬時,心諗「乜個PIZZA好似咁普通的?」🤔及後撥開菜蔬一看,才發現了精華所在😮,頓時有一種「禾稈冚珍珠」的感覺。理論上,PIZZA的餡料應該是主角,而醬料則是次要的角色,但這個PIZZA的醬料絕對值得一提👍,以下是當時和侍應的對話:

我🙋‍♂️:這個醬有點辣辣的,很好味,是甚麼醬黎的?

侍應👤:這個是北京填鴨醬

我🙋‍♂️:我知道是北京填鴨這個PIZZA的醬,但這醬叫乜名呢?

侍應👤:這個醬是師傅自己調製的,沒有特定的名字

嘩!原來醬料不是外購,是自行研製,師傅👨‍🍳的功力真的很厲害!除醬料外,PIZZA上還有一些脆腐竹 (crispy yuba),薄薄一片的,單獨揀起來吃時,頗以在吃薯片,十分滋味。

3️⃣士多啤梨芝士旦糕

最後,來一件士多啤梨芝士旦糕 (Strawberry vegan cheesecake),當中的藍莓和士多啤梨都有點酸酸的,雖然不太好這種酸味🙊,但所謂「酸口良食」(苦口良藥的近義詞,剛自行創作的詞語🤣),這種酸正好可以幫助一下消化吧。

50 瀏覽
1 讚好
0 留言
36 瀏覽
0 讚好
0 留言
30 瀏覽
0 讚好
0 留言
32 瀏覽
0 讚好
0 留言
31 瀏覽
0 讚好
0 留言
27 瀏覽
0 讚好
0 留言
24 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
等級2
17
0
2019-09-10 1160 瀏覽
第一次黎食pop vegan 香港得好少餐廳會以純素為主題雖然我自己係蛋奶素食者但是自己亦都很想成為純素素食者我去的時候大約是12:30 未算係正式放lunch 時間冇咩人.餐廳裝修得幾好幾舒服. 我同朋友分別叫了set lunch ,burger and carbonara.咖啡有提供oat milk 選擇,好飲餐湯係南瓜湯,正常哈哈 ,好難會整到唔好飲大啡菇漢堡 好食!再加邪惡薯條 perfect match!😆我朋友不是素食者但佢都認為個carbonara 好好食素芝士好香一個餐既份量非常足夠的員工服務又好下次一定會再黎
更多
第一次黎食pop vegan 香港得好少餐廳會以純素為主題雖然我自己係蛋奶素食者但是自己亦都很想成為純素素食者

我去的時候大約是12:30 未算係正式放lunch 時間冇咩人.餐廳裝修得幾好幾舒服. 我同朋友分別叫了set lunch ,burger and carbonara.

咖啡有提供oat milk 選擇,好飲
餐湯係南瓜湯,正常哈哈 ,好難會整到唔好飲
大啡菇漢堡 好食!再加邪惡薯條 perfect match!😆
我朋友不是素食者但佢都認為個carbonara 好好食素芝士好香

一個餐既份量非常足夠的
員工服務又好
下次一定會再黎
71 瀏覽
0 讚好
0 留言
64 瀏覽
0 讚好
0 留言
506 瀏覽
0 讚好
0 留言
35 瀏覽
0 讚好
0 留言
34 瀏覽
0 讚好
0 留言
79 瀏覽
0 讚好
0 留言
36 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
等級1
1
0
朋友生日而佢係素食者,係素食谷不停搵下邊間好食有推介,結果就搵到呢間POP Vegan,雖然位置係比較難搵,但絕對值得我哋四個人叫咗四個菜式,先嚟個沙律,本來我係唔食紅色果啲石榴,但見到個樣幾靚仔咪試下!嘩好好味好甜,連籽都食唔到(我自從上癮但點都買唔番連籽都食到嘅😭)菜都好新鮮之後再上咗個薯條,啡色汁係扮gravy,認真味道同我係外國食、堅果啲真係差無幾,所以我真係大愛呢個薯條,又唔算好膩。之後再叫咗個pizza 同藜麥配一種米(sorry 因為我唔係素食家,所以唔清楚,又唔記得個名啦😏),同樣好好味!不過聽另一個朋友仔講可惜係呢度蛋糕無得寫名,佢又買唔切素蛋糕,所以唯有Encore 多兩個甜品成為生日蛋糕🤣🤣一樣係咁正🤤間唔中放棄下肉嚟食都唔錯
更多
朋友生日而佢係素食者,係素食谷不停搵下邊間好食有推介,結果就搵到呢間POP Vegan,雖然位置係比較難搵,但絕對值得


24 瀏覽
0 讚好
0 留言


我哋四個人叫咗四個菜式,先嚟個沙律,本來我係唔食紅色果啲石榴,但見到個樣幾靚仔咪試下!嘩好好味好甜,連籽都食唔到(我自從上癮但點都買唔番連籽都食到嘅😭)菜都好新鮮

33 瀏覽
0 讚好
0 留言


之後再上咗個薯條,啡色汁係扮gravy,認真味道同我係外國食、堅果啲真係差無幾,所以我真係大愛呢個薯條,又唔算好膩。

41 瀏覽
0 讚好
0 留言
33 瀏覽
0 讚好
0 留言


之後再叫咗個pizza 同藜麥配一種米(sorry 因為我唔係素食家,所以唔清楚,又唔記得個名啦😏),同樣好好味!

不過聽另一個朋友仔講可惜係呢度蛋糕無得寫名,佢又買唔切素蛋糕,所以唯有Encore 多兩個甜品成為生日蛋糕🤣🤣一樣係咁正🤤間唔中放棄下肉嚟食都唔錯
32 瀏覽
0 讚好
0 留言

(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2019-08-28
用餐途徑
堂食
人均消費
$200 (晚餐)
慶祝紀念
生日