Teriyaki Soba Noodle初頭怕佢好重Teriyaki 味但係出奇地相對清淡所有材料同個source 味道恰到好處食得好舒服明明一黎到話好多點知食食下成個食晒Curry Hedgehog Mushroom Pie老公嗰個就唔多掂佢話個Pie入邊有蘋果同其他材料味道唔多襯旁邊仲要有大家樂式沙律😅我自己冇試過不作評論不過有可能係因為我”引渡”佢陪我食素佢唔鐘意既😅😅哈哈哈Vegan Foie Gras Pate with Toasts個味唔似不過都好食嘅上面truffle 好香唔錯既
Teriyaki Soba Noodle

個味唔似
不過都好食嘅
上面truffle 好香
唔錯既
第一次食過覺得好味及神奇, 故今午心血來潮再次來吃素食。 幸好電話訂到2點。但上去1樓之樓梯位太黑, 有些陰暗感。叫了水牛雞翼buffalo wing食物外型神似, 其實是椰菜花, 但嫌汁過酸, 少許辣,。酸到食3件已唔想再吃下去, 因太酸。hoi nam chicken 海南雞飯想試如何素食都可變雞, 但外型不太似, 食物感覺如魚肉片, 感覺怪怪的, 幸好薑蓉+ 醬汁好味搭夠。duck pizza 片皮鴨薄餅薄餅上汁如海鮮醬, 甜甜的, 但鴨片不知是什麼素食?《是菇片?》 有d乾。薄餅上d菜又好像不太夾。以上3款素食,今次品嚐感覺麻麻, 好一般都係喜歡壽司, 漢堡包多些。
第一次食過覺得好味及神奇, 故今午心血來潮再次來吃素食。

幸好電話訂到2點。但上去1樓之樓梯位太黑, 有些陰暗感。

叫了水牛雞翼buffalo wing

hoi nam chicken 海南雞飯

duck pizza 片皮鴨薄餅
薄餅上d菜又好像不太夾。

以上3款素食,今次品嚐感覺麻麻, 好一般

都係喜歡壽司, 漢堡包多些。

2020-11-24 322 瀏覽
見到vegan即刻心心眼😍又多菜式選擇!就揀左呢間!工業風但modern感覺,本人幾喜歡☺️Avocado Fritter with wasabi Aioli: 少少失望,牛油果無左本身嘅味,外面脆脆炸粉有點厚,所以比較油膩T.T 但係佢配wasabi呢個味道係幾好味😋Tuna Sushi Roll: 不錯!Tuna口感做得都幾似😍好有心思!Vegan Pulled Pork burger: 揀左竹炭包,醬汁都好足夠, 有少少醋嘅 味道,好味!配菇、芝士、蕃茄,口感好豐富!Teriyaki Soba Noodle: 呢個有啲似韓式撈粉絲果種,較多油的,裡面配左個南瓜好好味😋揀哂出黎食XDDessert: Tiramisu , 純素,無平常嘅咁滑,係比較似芝士蛋糕的口感,因為生日所以加左生日牌同蠟蠋🎂服務很好,很貼心,attentive☺️會再黎

服務很好,很貼心,attentive☺️
會再黎
2020-10-25 451 瀏覽
Walk-in 2次都冇位, 今次星期日3:00 open rice 網上訂位才吃到。 餐單款式有創意,菜式精緻夠漂亮。沒有令我們對素食失望,绝對有驚喜。zoodles … 不是不好吃, 只是汁太酸, 未必個個都喜歡。hedgehog Steak 由菇菌製成的純素漢堡扒,加上素肉汁,吃得滿意。pork Vegan Burger 竹炭漢堡。 入面菇、蔬菜,牛油果、蕃茄。香而飽肚。sushi roll ~ 用蒟蒻扮魚肉,食下完全是素食,好味又有質感, 唔講唔知不是魚肉。 而sushi 又沒有人說的硬, 乾, 我覺得此sushi 比我想像好味, 有心思。apple crumble ~認為最普通冇特別之甜品, 只是焗熱蘋果加椰絲花生, 如加上酥餅會好些。(個人意見)服務好, 食品有心思, 讚

服務好, 食品有心思, 讚

• sushi roll
2020-10-17 500 瀏覽
After volunteering at Holy Cafe last Thursday, we went for a really interesting vegan fusion kitchen at Elgin Street. Lots of surprise dishes! Each dish being presented beautifully at the same time tasted amazingly delightful. 😋😋😋❤️ Today is our green day again, someone 🙍🏻‍♂️requested to visit Pop Vegan so that's how good it was as to my house chef standards. ☺️☺️☺️❤️🌿Sea Urchin Tempura😋🌿Foei Gras Pate with toasts 😋🌿Buffulo Wings ~ deep fried cauliflower with vegan sour cream😋🌿Quinoa Salad ~ served w

🌿Sea Urchin Tempura😋
🌿Foei Gras Pate with toasts 😋
🌿Quinoa Salad ~ served with puy lentil, pomegranate, orange, kale and roasted pumpkin 😋
🌿Beyond Meat Ball Spaghetti ~ deep fried beyond meat ball with spaghetti puttanesca😋
🌿Vegan African chicken ~ Roasted hedgehog mushroom in Macau African Style
2020-10-15
  • foei gras pate with toast
我唔想再去無人島😭想去食好西—————————————————————G持黃店🤘🏻慶祝首選——Pop Vegan🎉有睇我地啲post都知 我地極少去港島區食野😂一出都係特別日子(大西北牛係咁架啦😢)Anyway 我地叫果啲野食唔知點解全部都係卷卷嚟-.-.🍤Sea Urchin Tempura ($128)哩個天婦羅有菇~西蘭花~紫菜牛油果卷同埋南瓜仲有芥末同天婦羅汁點🥂個西蘭花有驚喜 因為平時冇食過😂.🍣Vegan Tuna Sushi in Fried Bean Curd ($118)哩個好好味呀呀呀呀呀呀呀 三文魚果舊有加番茄粒粒原肉食友人仲話好鬼似肉LOL🤪白色果粒就有啲芥末喺中間~多重口感🥑中間果粒唔知係乜 酸酸地🤣🤪但唔係我杯茶.🌮Vegan Chicken Roll ($228)✅認真 哩碟最尾先好食 食完飽到上心口裹面係菇同露荀~下面啲配茶係菇汁、士多啤梨同粟米汁其實係腐皮卷 我就覺得一般 但飽就十分😂.🌯Vegan Sweet and Sour Pork Wrap ($148)本住一個唔想成日食burger嘅心 叫左個Wrap係甜酸豬肉加三色椒~開胃到爆 薯條又勁多(
我唔想再去無人島😭想去食好西
—————————————————————
G持黃店🤘🏻慶祝首選——Pop Vegan🎉
有睇我地啲post都知 我地極少去港島區食野😂
一出都係特別日子(大西北牛係咁架啦😢)
Anyway 我地叫果啲野食唔知點解全部都係卷卷嚟-.-
🍤Sea Urchin Tempura ($128)
哩個天婦羅有菇~西蘭花~紫菜牛油果卷同埋南瓜
仲有芥末同天婦羅汁點🥂個西蘭花有驚喜 因為平時冇食過😂
哩個好好味呀呀呀呀呀呀呀 三文魚果舊有加番茄粒粒
原肉食友人仲話好鬼似肉LOL🤪
🌮Vegan Chicken Roll ($228)
✅認真 哩碟最尾先好食 食完飽到上心口
裹面係菇同露荀~下面啲配茶係菇汁、士多啤梨同粟米汁
其實係腐皮卷 我就覺得一般 但飽就十分😂
本住一個唔想成日食burger嘅心 叫左個Wrap
係甜酸豬肉加三色椒~開胃到爆
薯條又勁多(啱唔炸起好味)
全部都係講感覺隨心想叫就叫 點知最尾叫晒全部卷又超飽😂
素人表示 下次都係做足功課先好去😂
但係Pop Vegan煮的東東都係好味 同好有心機
環境仲一流💛食完做埋問卷仲有小禮物送😽
📍 Pop Vegan
中環蘇豪伊利近街28號1樓
1/F, 28 Elgin Street, SOHO, Central
💰Total: $684.2 (加一)
味: 8.5/10
飽:10/10
抵: 7/10
我蛇獴🐻將會繼續同大家跑素 搵盡全港甚至世界各地既美味素比大家
呢間素食餐廳🍴認真驚喜+有誠意仲要好好味😋個Buffalo wings真係好味味道似到十足原來入邊係用椰菜花代替雞翼必食推介仲有個Pizza同burger都係非常驚喜一向唔好Pizza嘅我居然食完再想返兜喺面頭嘅蕃茄將Pizza外表入邊夾住mushroom cream sauce同菜味道非常配合唔食蘋果批嘅我一定要大贊佢嘅Apple crumble 唔會有太重嘅玉桂味啲crumble脆脆好好食好靚又好味仲有紅菜頭湯+特濃蘑菇湯同埋碟牛油果食素都可以咁開心真心值得推薦
呢間素食餐廳🍴認真驚喜+有誠意
同埋碟牛油果
食素都可以咁開心
真心值得推薦
2020-09-24 282 瀏覽
難得同會食素嘅朋友食飯,一定會揀食素。疫情下唔去銅鑼灣呢啲逼人地,揀蘇豪都唔錯。間餐廳幾有趣,完全分開左兩邊。檯距好好,呢個時勢起碼食得安心先。Vegan buffalo wings: 完全唔知點解叫wings, 叫韓式炸雞啦。質感都似雞,炸得唔錯,個醬夠惹味,最初見佢餐牌兩隻辣椒,都驚會好辣,但唔係好食辣嘅我都覺得ok.Tuna sushi roll: 非常大舊。響美國食啲壽司都無咁大舊。食係因為想試個魚生。真係好似,個質感都似。但好可惜竟然係壽司飯完全唔得。個飯嘅質素係雪左兩日嘅百佳壽司質素,乾夾硬。Watermelon steak: 因為好奇佢點將件西瓜變做steak 所以叫,個樣其實似生牛肉多啲,質感其實唔似牛扒嘅,但佢真係有肉韌韌哋嘅質感。主要其實係靠個醋去調味。整體覺得怪怪地,但都食曬。Sangria: 叫一渣抵飲。都整得幾好味。生果量都ok 啦。服務都ok. 個waitress 好後生. 暑期工咁樣. 但佢連sangria 都叫唔出. 攞過黎仲問返我哋點叫。喂~暑期工都認真啲吖!邊有餐廳員工會連自己餐牌啲字都唔識讀架?!總結:食物質素不過不失。冇叫個sushi 會好好多。

總結:食物質素不過不失。冇叫個sushi 會好好多。

Vegan Buffalo  Wings
Tuna  Sushi  Roll
Watermelon  steak
Vegan Buffalo  Wings
Watermelon  steak
朋友一心想支持vegan理念,所以揀咗呢間餐廳慶祝生日。真係無諗過,好嘅理念,帶來一餐咁麻煩受氣嘅飯。事前已經fb溝通過蛋糕嘅問題,餐廳表示有三個選擇: 1)响佢哋度訂個外表極平凡$840蚊嘅士多啤梨蛋糕; 2)就响佢哋合作蛋糕鋪訂; 3)自備加切餅費$100同只准帶vegan蛋糕。由於佢合作開嘅蛋糕鋪嗰段期間唔營業,我哋就決定用方法(3),仲特登去咗間連鎖BYO蛋糕整佢唯一嘅vegan蛋糕。點知原來唔揀佢個八舊水但相貌平凡嘅蛋糕就係原罪......慶祝當日帶住蛋糕去到餐廳,已經見到入座咗嘅朋友同星星紋身女店員溝通緊。再了解吓,原來女店員話唔可以响佢度切自備vegan蛋糕,就算我哋攞出fb文字對話證明當時餐廳客服表示方法(3)自備俾切餅費ok,再展示連鎖BYO蛋糕單據同網站,證明唔係我就咁話係vegan蛋糕,星星紋身女店員都係堅持唔可以切蛋糕。原因係佢證明唔到你真係vegan, 佢地餐廳嘅食具唔可以掂到外來非vegan食物。咁你方法(2)合作鋪頭又其實無做,原來方法(3)你又唔會俾,只可以方法(1)食你自家個八舊水但相貌平凡嘅蛋糕,你唔一早我哋fb了解你就講?我哋唔會特登自己去整個靚靚

慶祝當日帶住蛋糕去到餐廳,已經見到入座咗嘅朋友同星星紋身女店員溝通緊。再了解吓,原來女店員話唔可以响佢度切自備vegan蛋糕,就算我哋攞出fb文字對話證明當時餐廳客服表示方法(3)自備俾切餅費ok,再展示連鎖BYO蛋糕單據同網站,證明唔係我就咁話係vegan蛋糕,星星紋身女店員都係堅持唔可以切蛋糕。原因係佢證明唔到你真係vegan, 佢地餐廳嘅食具唔可以掂到外來非vegan食物。咁你方法(2)合作鋪頭又其實無做,原來方法(3)你又唔會俾,只可以方法(1)食你自家個八舊水但相貌平凡嘅蛋糕,你唔一早我哋fb了解你就講?我哋唔會特登自己去整個靚靚vegan蛋糕啦。

溝通緊嘅途中,由於星星紋身女店員不斷話佢話唔到事,係公司規矩,我哋提議同經理溝通,佢就話經理今日無返(睇返openrice劣評先知呢招佢之前用過,好評有得請人食嚟寫,劣評真係不得不信)。佢再講佢明生日大晒,試過有客用粗口鬧佢,佢都好無奈,而我哋當時係好聲好氣溝通從來都無話生日大晒,只係同你哋事先問咗ok你而家話唔得大家先理解吓,你用個粗口小你嘅前人例子講你好無奈,我哋何嘗唔係仲無奈。女店員再表示佢都係打份工,平日食飯都要响後樓梯食,我哋真係成頭問號,我哋本身都係想俾錢食餐vegan飯,你收錢响後樓梯食同無返嘅經理或者阿甘薯葉集團反映會直接啲。佢又話佢哋餐廳係新開,運作係有混亂先會同fb客服有出入,但事後發現原來都開咗成兩年
,講大話講到咁自然,唔翻查都無諗到。

最後,當然都係唔話得事返工最委屈係佢嘅星星紋身女店員話唔切得蛋糕。最後,都叫咗幾樣嘢食,講真係好味嘅,但真係無晒心機食,以後都唔會想食。生日就真係唔好去啦勸大家,普通食你諗諗。

我自己唔係食開vegan嘅人,睇返佢老闆王世豪話自己做vegan生意係想推廣素食俾大眾,今次食vegan真係印象深刻啦,但完全唔會再了解再食,聽到都覺好麻煩,多得呢間pop vegan。
2020-07-22 570 瀏覽
原本請人食生日飯想食buffet 但呢期情況咁嚴峻🤔自助餐又book唔到😒食下fine fine哋嘅素食都唔錯☺好欣賞佢比較少用仿肉製品🍖而且似乎比我數年前幫襯進步咗先係份量方面啲嘢食大碟咗好多🥪🥪🥪連員工都有善好多笑容多咗好多😚**素冬陰功湯**味道較酸辣味少🌶但材料新鮮豐富有西蘭花🥦、粟米仔🌽、番茄仔🍅芽菜、豆卜等顏色鮮艷賞心悅目**素帶子**係人都知其實係菇扮帶子但個菇好多汁亦煎得好香下面類似他他嘅雜菜🥦🥬充滿香料味粟米亦好有嚼勁🌽**素吞拿魚沙律**我朋友唔食開素就覺得塊魚有啲怪在我我反而ok淡淡嘅煙燻味俾到我smoked salmon嘅感覺沙律中都用上咗牛油果同橙🥑🍊幾fresh幾有層次**松露意粉**好豪呀😍😍😍面頭真係一塊塊松露咁刨落去意粉好creamy個汁濃度適中嘅唔太杰又唔會水汪汪

原本請人食生日飯想食buffet

**素冬陰功湯**
味道較酸
辣味少🌶
但材料新鮮豐富
有西蘭花🥦、粟米仔🌽、番茄仔🍅
芽菜、豆卜等

意粉好creamy
個汁濃度適中
嘅唔太杰
又唔會水汪汪

以 fushion 素菜為主打,簡約獨特的風格,精緻的擺盤,網絡上高度評價,加上是黃店💛令這間餐廳一直在我的口袋名單。吃過之後 就直接跌落我的回訪餐廳名單‪ꔛ‬♡在選擇琳琅滿目的香港,這應該算是一個非常高的評價🤘🏻🤘🏻🤘🏻⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ✎ Avocado Fritter $78✎ Four seasons pizza $178✎ Chicken Roll $228✎ Pork Burger (BAM BOOCHARCOAL) $168✎ Sangria (Jar) $158✎ Cheese Cake $70̷̷※ Minimum charge of $150 per person after 6pm⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀#AvocadoFritter 🥑先講比較失望的一款。有點像炸蠔(?!)內裏的牛油果包着酥脆粉漿,伴隨醬汁味道不差,但本身牛油果沒有很香,有點浪費了。̷#FourSeasonsPizza 🍕四季Pizza,其實是四款不同素菜配搭的組合,平分了 Pizza 四角🍕茄子🍕蕃茄🍕BB菠菜🍕磨菇,味道比較普通,還好餅底厚薄適中保留薄脆口感,加上芝士拉絲,還算不錯。̷̷#Ch
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
✎ Avocado Fritter $78
✎ Four seasons pizza $178
✎ Chicken Roll $228
✎ Sangria (Jar) $158
✎ Cheese Cake $70
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#AvocadoFritter 🥑
先講比較失望的一款。
̷
#FourSeasonsPizza 🍕
#ChickenRoll 🥖
本身以為會將墨西哥卷那一種卷餅,上枱後發現反而像是中式腐皮卷,質感比較輕,以薄脆口感取代紮實餅皮。
餡料有黑松露、蘑菇、蘆筍,和主角素芝士,素芝士口感的確似雞肉,而且整個配搭非常豐富,下面還有雜菜粒托底增加整道菜的口感配搭。有驚喜,非常推介👍🏻👍🏻👍🏻
̷̷
#PorkBurger 🐷(竹炭"豬肉"漢堡)
如果只會點選一兩 main course 的話,都建議要留一個位試試 Burger🍔‼️
整個份量上枱就是滿足啊!漢堡包外脆內軟帶空氣感,素豬肉絲加上芝士蕃茄等足料配菜,雖然食相會有點狼狽但非常滋味滿足‎𐩢𐩺(*´∇`*)伴碟薯條新鮮香脆也沒有hea你。
另外點了"一榨"(一大壺) 西班牙果酒 #Sangria🍷
味道偏向果汁而非酒類,基本沒有什麼酒精,微酸帶甜的味道非常適合伴餐。而且個人是 Sangria Fans♡♡♡在香港也不是很多餐廳有,所以餐牌有的話一定會推薦的✌🏻
̷̷
最後,很飽都想滿足下甜品胃口🍰✨
無蛋奶的 #CheeseCake 食落明顯是比一般 cheese cake 質地較鬆散,丁點沙冰感,似是 (沒有很幼滑的) 雪糕蛋糕,但相對清爽的口感加上莓果點綴,不失為「飯後」甜品的好選擇。

高分推介不無道理。
穿過地下長廊到一樓餐廳,完全擺脫身處中環SOHO的熱鬧繁囂,自成一國的感覺,加上裝橫簡約,空間感大,高談闊論都不怕影響隔離枱🤡非常適合三五知己談心或慶祝都絕不失禮。而且服務非常好。
2020-05-19
  • Impossible Burger
2020-07-02 569 瀏覽
黃店 因為屋企人食左好多年素💁🏻‍♀️所以父新節去Pop vegan 🥗呢間幾推介比大家🥰比到唔同食素嘅體驗. 味道好豐富,一定滿足到大家~ 味道唔同睇落去expect 嘅味道🤣去到一定要叫Four Season Pizza !可以食到四種味道嘅Pizza💕南瓜味好正!第一次去過漢堡唔係太好食,連服務員都覺得其實唔係太好,經過左改良之後今次好食咗好多,轉左另一個牌子嘅素扒~真係差好遠!而且味道真係好突出,同平時食嘅素差好遠!!味道:4/5服務:4.5/5價錢:4/5環境:4.5/5
黃店 [POP VEGAN]
父親節
  • Four Seasons Pizza
  • Impossible Burger
2020-06-14 852 瀏覽
This is my 2nd time to visit Pop Vegan. We made a reservation. So happy to see full house on Saturday night! Central is back! Last time I was amazed by the buffalo wings. So I had ordered it again for appetizer. We ordered the deep fried tofu as well. Buffalo Wings Salt and Pepper deep fried Tofu I had African chicken last time. It’s pretty good but I found the coconut milk was a bit over powered the taste of the chicken. This time we ordered Wellington Beyond Beef Burger, and truffle mushroom s

Buffalo  Wings

Buffalo Wings

This time we ordered Wellington Beyond Beef Burger, and truffle mushroom spaghetti.

As usual, beef wellington was amazing. I really like the sauce of the pasta. But the pasta was a bit overcooked. It’d be perfect if it’s Al dente.

Wellington Beyond Beef Burger

Truffle Mushroom Spaghetti

No room for desserts this time. But I’d recommend strawberry cheesecake!
2020-06-13
Buffalo  Wings
2020-03-30 2022 瀏覽
𝗩𝗲𝗴𝗮𝗻 𝗵𝗼𝗶 𝗻𝗮𝗻 𝗰𝗵𝗶𝗰𝗸𝗲𝗻 $138vegan gluten chicken seasoned with lemongrass and ginger, served with bak choi ricei've seen a lot of vegans posting this and since it's their signature, i thought i must order this. it turns out quite oily, since the rice is first fried then cooked with a bit of coconut milk and bak choi bits. so in my opinion, it's actually not that healthy. also, the vegan gluten chicken tastes tofu-ish, so i'm not sure if i like it or not.6.5/10.𝗩𝗲𝗴𝗮𝗻 𝗽𝘂𝗹𝗹𝗲𝗱 𝗽𝗼𝗿𝗸 𝗯𝘂𝗿𝗴𝗲𝗿 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗰𝗼𝗹𝗲𝘀𝗹𝗮
𝗩𝗲𝗴𝗮𝗻 𝗵𝗼𝗶 𝗻𝗮𝗻 𝗰𝗵𝗶𝗰𝗸𝗲𝗻 $138

6.5/10

𝗩𝗲𝗴𝗮𝗻 𝗽𝘂𝗹𝗹𝗲𝗱 𝗽𝗼𝗿𝗸 𝗯𝘂𝗿𝗴𝗲𝗿 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗰𝗼𝗹𝗲𝘀𝗹𝗮𝘄 $168

pull pork are actually sauced mushrooms, and there are fries and fresh greens as sides. i like the size of the charcoal bun which isn't too thick, so that i can taste everything at one bite. to me, it's way better than the vegan hoi nan chicken.

7.5/10

𝗩𝗲𝗴𝗮𝗻 𝗳𝗶𝘀𝗵 𝗮𝗻𝗱 𝗰𝗵𝗶𝗽𝘀 $158
deep fried banana blossom, chips with green peas and mint puree

generous portion but it's really too full for 3 to try 3 dishes. the chips and fries filled our stomaches with oil and my mom, dad and i felt really full afterwards. so i suggest 3 to order 2 dishes and so on if there's fries. the vegan fish has a queer texture (tofu, likewise) so i guess for vegans, they're a good swap but i really think that it's too oily for me. (sorry!! got no decent pics for this one but there will be extra shots on @sharemyphotos xd)

6.5/10
💰$543

𝗟𝘂𝗻𝗰𝗵 𝘀𝗲𝘁 𝗺𝗲𝗻𝘂 $𝟭𝟴𝟴 [ daily soup - carrot fennel soup // 𝘃𝗲𝗴𝗮𝗻 𝗳𝗶𝘀𝗵 𝗮𝗻𝗱 𝗰𝗵𝗶𝗽𝘀 // coffee ]
某日喺中環又好想食素,就係和你eat 搵吓餐廳啦🤩 原來中環得兩間黃嘅素菜🤦🏻‍♀ 食素嘅人就得好少選擇🥺 希望未來會有更多素食加入黃色經濟圈喇💪🏻 講返間餐廳先,位置喺座大廈嘅一樓,出入都要禁密碼/用對講機,會確認咗你有booking先俾入,私隱度幾高啊😙 上到去環境好有feel🤣 因為手工嘢,價錢都唔算平,大家啲紀念日都可以揀嚟呢度食,有氣氛啊😝—————————————————🥘Pan-Fried Vegan Scallop $118呢個係前菜嚟,由於我自己係超鍾意食帶子,所以都帶住好高期望去食呢味偽帶子😍 想講雖然係用菇整,但係食落去好似帶子咁爽口😜 同埋嗰個甜粟餅!!! 啲Salsa醬食係出奇地清新同開胃😍 加上芫茜味勁重,令成道菜嘅健康感又提升不少🤣-🍄Portobello Mushroom $168主菜嚟啦😍 我真係估唔到平平無奇嘅大啡菇都可以整到咁出色🤩 佢係用咗Caprese salad 嘅做法,菇上面加咗羅勒葉、番茄仔同mozzarella一齊食,大大減低煎大啡菇時嘅油膩,好聰明👍🏻 另外,將一個椰菜同紅蘿蔔壓成溶再加埋奶油去焗然後做伴菜係好驚喜🤣 creamy得嚟
—————————————————
🥘Pan-Fried Vegan Scallop $118
🍄Portobello Mushroom $168
主菜嚟啦😍 我真係估唔到平平無奇嘅大啡菇都可以整到咁出色🤩 佢係用咗Caprese salad 嘅做法,菇上面加咗羅勒葉、番茄仔同mozzarella一齊食,大大減低煎大啡菇時嘅油膩,好聰明👍🏻 另外,將一個椰菜同紅蘿蔔壓成溶再加埋奶油去焗然後做伴菜係好驚喜🤣 creamy得嚟又有少少咬口🤓 仲要唔會好似薯蓉咁膩,可以食多啲~正呀☺
🍝Teriyaki Soba Noddle $148
平時好少食蕎麥麵,不過知道多數蕎麥麵都會係涼麵嘅食法😙 今次都唔例外,係用大板燒汁去撈😍 配料係有南瓜、西蘭花、豆腐等等,每樣嘢都係有特別處理過;例如豆腐同南瓜都係煎過,雖然係煎但完全食唔到多油嘅感覺🤩 加埋啲芝麻同大量脆紫菜撈埋啲汁咁食,回味無窮🤪—————————————————
💰設加一服務費
🕰星期一至日 12:00 - 23:00
🔄Encore 指數 9.5/10 (扣咗0.5分係食肉獸嘅我食呢一餐真係唔平同唔夠飽囉🤣)
2020-01-12