2023-09-18 452 瀏覽
接完小朋友放學之後,又要同二位小朋友食午飯,例牌小朋友鐘意食意粉,我鐘意食牛,呢間機場工作時間都好鐘意呢間餐廳,因為佢以大衆化價錢,提供優質扒類供客人品嚐,今次我就同二位小朋友食下💯👅紐西蘭自然草飼肉眼牛扒(配忌廉湯,前菜)🐮百幾蚊價錢食到呢個質素真係無得頂!!肉眼牛扒咬落仲好juicy,牛肉質較有口感,油花不多適合女士們🔖忌廉湯口感豐富,似自己製作出來,唔似出面普通餐廳用罐頭開出來💯前菜新鮮,有幾塊菜做點綴,冇甘油膩😝牛油果配肉醬意粉🥑🍝用上新鮮牛油果配搭,健康之選,牛味濃郁、肉質嫩滑,加上開胃的蕃茄醬,令小朋友食指大動🥢ICE cappuccino🥤不容易在家中飲,呢杯野係我最鐘意飲,飲落去好滑同奶味好重,好鐘意獨特的咖啡口感💫

紐西蘭自然草飼肉眼牛扒(配忌廉湯,前菜)🐮

牛油果配肉醬意粉🥑🍝

ICE cappuccino🥤

2023-09-15
2023-06-29 693 瀏覽
之前買左券,所以又去左食,上次同今次食嘅牛扒都好麻麻,無論便定貴都唔好食,紐西蘭同埋澳洲嘅扒都有叫,所有嘅肉質都唔好食,好靭好難咬開。咁都算,最重要係服務態度都好差,大部分員工都不錯,除了一位高、齊陰、紮馬尾嘅女員工外,佢經常黑口黑面,對我地講野大聲,無禮貌,重要成日啤住我哋… 好似前世得罪咗佢咁。全程食嘢都好冇癮,好不自在,簡直就係俾錢買難受。真心唔會再幫襯呢一間餐廳,並且會同所有親戚朋友講叫佢哋唔好再幫襯。睇到留言嘅你,都唔該諗清楚再決定去唔去食。
2023-06-28
2023-06-03 825 瀏覽
因為怕多人,所以特地早放工, 6:15pm 入座。因為見網上大贊,見到餐牌嘅扒最低價有$89起,套餐另計,梗係想試吓啦。點知一坐低,想點最抵食嘅兩款扒餐,原來已經賣晒,那一刻,便要點最低嘅$139單點扒,如果轉套餐,要另加$39。當刻有種被騙的感覺,無可奈何,只好盡快點餐。當西冷扒嚟到之後,店員吩咐要立刻設成一片片,讓鐵板加熱,才可以淋上汁。下很厚,但係把都唔夠你,好辛苦先設成一片片,在鐵板加熱以後,加集材進食,感覺一般,頗硬,沒有太多牛尾。湯不夠熱,意粉太乾,飲品一般。整體來說,未如理想。如果想平平哋食個扒餐,都可以!
2023-05-04 837 瀏覽
呢間沙田分店食過好多次🙊🙊嚟到青衣呢間,價錢仍然係大眾化,雖然唔會有超高質素,但呢個價錢性價比絕對高,賣相亦好OK👍🏼.▪️紐西蘭自然草飼肉眼牛扒 $99.肉眼扒上碟時係三、四成熟,自己烹調至自己想要嘅熟度,賣相絕對對得住個價錢😆肉質亦不輸其他高級牛扒,一d都唔鞋,咬落仲好juicy,配埋黑椒汁帶出陣陣肉香,絕對係平價優質之選。.另外加$39,可以轉set,有意粉、沙律& 嘢飲👍🏼👍🏼

▪️紐西蘭自然草飼肉眼牛扒 $99
另外加$39,可以轉set,有意粉、沙律& 嘢飲👍🏼👍🏼

2023-04-22 581 瀏覽
不好意思,很多時候我的食物不是手機先食,都是第一時間食咗佢,所以很少影到相。今日係呢間叫左肉眼牛扒&西冷牛扒。2種扒都不錯,但如俾中根部份的肉眼就真的不太好了。個朱古力丹麥多士一般但坐得會很舒服,因2人都係坐4人枱,所以绝對坐得舒服。
今日係呢間叫左肉眼牛扒&西冷牛扒。
但坐得會很舒服,因2人都係坐4人枱,所以绝對坐得舒服。
2023-04-22
📍青衣城抵食西餐廳! Pokka Cafe 纽西蘭西冷200G +$39組合鐵板上台的西冷,大大件,肉質有啲硬,不過食落都唔差而且配菜都幾有誠意,除左飯or意粉外仲可以揀日式南瓜天婦羅👅味道:❤️❤️❤️❤️🍔賣相:❤️❤️❤️🏝環境:❤️❤️❤️❤️🤵🏻服務:❤️❤️❤️📸打卡:❤️💵價比:❤️❤️❤️❤️💌係青衣城入面性價比高的餐廳價錢便宜,坐得又好舒服食物又幾好🏠 Pokka Cafe (青衣城) @pokkacafehk 青衣青敬路33號青衣城1期2樓201號舖🕰營業時間:星期一至日 12:00 - 22:00🔖cafe | 西餐🚇交通:港鐵青衣站 A2/ F /G 出口☎️電話: 24972381
📍青衣城抵食西餐廳! Pokka Cafe

纽西蘭西冷200G +$39組合
鐵板上台的西冷,大大件,
肉質有啲硬,不過食落都唔差
而且配菜都幾有誠意,除左飯or意粉外
仲可以揀日式南瓜天婦羅

👅味道:❤️❤️❤️❤️
🍔賣相:❤️❤️❤️
🏝環境:❤️❤️❤️❤️
🤵🏻服務:❤️❤️❤️
📸打卡:❤️
💵價比:❤️❤️❤️❤️

💌係青衣城入面性價比高的餐廳
價錢便宜,坐得又好舒服
食物又幾好

青衣青敬路33號青衣城1期2樓201號舖
🕰營業時間:星期一至日 12:00 - 22:00
🔖cafe | 西餐
🚇交通:港鐵青衣站 A2/ F /G 出口
☎️電話: 24972381
2023-02-18
2022-10-27 1490 瀏覽
星期日瞓到自然醒,醒來已到午餐時間,青衣城間間餐廳都人頭湧湧,揀左pokka cafe,等左20分鐘就可安排入座。 有幾款假日的午市套餐供選擇,附送是日餐湯/沙律,仲包埋餐飲,當然亦有單點餐牌。粟米湯 (跟餐)隨湯有餐包,甜甜地幾好味,都有啲粟米粒既。 輕煎石斑魚柳配蕃茄忌廉汁 $166石斑魚無煎得過老,魚皮少少脆又煙韌,配埋蕃茄汁好開胃,配菜有翠玉瓜、小豆角及小甘荀,比配一般薯條健康。 Cappuccino (跟餐)餐飲有多款選擇,如奶茶、咖啡、水果茶及cappuccino 等,食飽飽再配上一杯咖啡,為下一星期叉滿電。 可加$28-$32加配蛋糕一件,店員會建議客人去蛋糕櫃挑選。

粟米湯 (跟餐)

粟米湯 (跟餐)
隨湯有餐包,甜甜地幾好味,都有啲粟米粒既。
輕煎石斑魚柳配蕃茄忌廉汁

輕煎石斑魚柳配蕃茄忌廉汁 $166

Cappuccino (跟餐)
咖啡蛋糕

2022-09-11
輕煎石斑魚柳配蕃茄忌廉汁
2022-10-03 1268 瀏覽
是日黎到呢間Pokka Café 晚餐不需等侯,便可直接入座了。環境尚算寬躺,看見有很多家庭都在這間餐廳晚餐,心想應該屬是合家歡餐廳。看看Menu , 有兒童餐、鐵板、拉麵、意粉等等,多類型的選擇,果然適合合家歡來到望餐👍🏻是日與友人點了:❣️鐵板牛排- 上級草飼肉眼牛扒(配汁 黑椒汁)呢個是叫了set 餐,配了意粉和龍蝦湯。牛扒大大件,肉質都尚算軟嫩、不鞋口的,性價高👍🏻 配附的黑椒汁如多一些會更好。❣️大蜆海鮮藜麥意大利闊條麵闊條麵頗有嚼勁,海鮮是雜錦海鮮的那種,有魷魚圈、小扇貝;蜆肉則有兩隻,沒有沙,蕃茄汁調味偏淡。整體來說,意粉一般般吧另外,有跟set的煙三文魚沙律🥗不明白為什麼沙律上面會有幾塊啫喱,沙律菜尚算新鮮的❣️水果茶&凍Mocha 水果茶有茉莉香氣,很清甜凍Mocha 有濃濃朱古力味道。面頭亦有些綿花糖作裝飾,不錯喝總括來說,這間餐廳性價比之選是鐵板牛扒~餐廳整體服務都ok, 但衛生則有特改善了,因在地下發現了🪳在走動,有點影響食慾..

是日與友人點了:

❣️鐵板牛排- 上級草飼肉眼牛扒(配汁 黑椒汁)

呢個是叫了set 餐,配了意粉和龍蝦湯。

❣️大蜆海鮮藜麥意大利闊條麵

蕃茄汁調味偏淡。整體來說,意粉一般般吧

另外,有跟set的煙三文魚沙律🥗

不明白為什麼沙律上面會有幾塊啫喱,沙律菜尚算新鮮的

❣️水果茶&凍Mocha
水果茶有茉莉香氣,很清甜

總括來說,這間餐廳性價比之選是鐵板牛扒~
2022-09-17 943 瀏覽
呢排好鬼忙,但又好充實。星期六搵到buddy一齊chill 食個lunch, 對自己好d,唔想再飲茶,去左鋸扒。對上一次食Pokka Cafe 係N前嘅事, 只係記得佢杯咖啡好香濃。今日入嚟食,俾佢一個$89扒餐吸引咗,但賣晒。咁轉移食$139 +$49嘅上級草飼西冷牛扒套餐1. 西冷牛扒(上檯3成熟)一上枱見到西冷厚度,就覺得物有所值。塊扒上檯時候係三成熟,待應話如果你想再熟啲嘅話,可以切完自己用塊鐵板整熟。呢個設計幾好,小編因為咁分別食咗三成熟,半熟,同埋全熟既牛扒。食落去塊肉係好軟,易咬開的,但食到最尾嘅時侯,凍咗就會有少少筋。2. 凍滴漏咖啡第一啖飲落去係感受到佢滴漏咖啡㗎香,同埋咖啡味道係有深度。跟住食緊扒嘅時候再飲,啲冰開始溶咗,開始會淡咗少少,但咖啡味都仲係keep到,就應該係因為一開始有咖啡味道夠深。到差唔多食完嘅時候飲,就係變咗茶記咖啡嘅味道。對我來講,杯咖啡味keep到咁耐,都好唔錯。3. 跟餐煙三文魚沙律/溫泉蛋+肉醬/意粉想講呢堆都係正常嘅質素,唔會特別喜出望外。餐廳Lunch尾段都有等兩張檯,下午2:00後要排隊。仲見到有啲外籍嘅客人嚟食,應該可能真係啱佢哋口

1. 西冷牛扒(上檯3成熟)
一上枱見到西冷厚度,就覺得物有所值。

2. 凍滴漏咖啡

3. 跟餐煙三文魚沙律/溫泉蛋+肉醬/意粉

想講呢堆都係正常嘅質素,唔會特別喜出望外。

餐廳Lunch尾段都有等兩張檯,下午2:00後要排隊。仲見到有啲外籍嘅客人嚟食,應該可能真係啱佢哋口味。唔會趕人走,埋單每人$200左右,價錢中上,但物有所值的

味道: 9/10
服務: 8/10
環境: 8/10
性價比: 8/10
2022-08-11 993 瀏覽
入青衣搵朋友見到好耐無見過嘅POKKA CAFE,原來已經轉左型做呢種類似熱石燒嘅餐廳,首先揀左想要嘅牛扒,再自由選擇加套餐呢輪推介款係紐西蘭牛扒,我就揀左呢款嘅西冷(200g),男朋友鍾意食牛,就揀左美國安格斯肉眼(300g),套餐有 $39/$49揀,主要分別就係$39的餐涉湯係普通餐湯,飲品亦係普通凍奶茶凍檸茶汽水個啲,小食亦得一款溫泉蛋可以揀,而$49有龍蝦湯、特飲,小食亦有多啲選擇,一見到有龍蝦湯就好想揀~~ 最後我地要左一個$39套餐、一份$49套餐講左牛先,我地都食過好多熱石燒牛扒(呢度用嘅係鐵板),牛黎講的確有啲失色,比較硬同牛肉味唔濃,即使係貴啲嘅安格斯肉眼都係一樣,唔算太差,但有少少失望不過配菜都幾有誠意,除左飯/意粉之外仲可以揀日式南瓜天婦羅,呢款好正~~ 仲有個沙律醬點黎食,好值得試! 龍蝦湯以呢個價錢黎講都可以話係過足癮,有少少偏苦(蝦頭個啲苦),都有少少蝦肉,收貨! 特飲就普普通通~ 另外男朋友叫嘅意粉雖然都係細細杯仔,但都幾好味~ 店員服務有禮,用餐體驗不錯~

店員服務有禮,用餐體驗不錯~
去完迪士尼好似一定會去青衣搵嘢食🎠今次嗌咗 鐵板牛扒餐🥩由於平時對食扒冇咩研究🤓所以就決定嗌一個偏平嘅扒:🇳🇿紐西蘭肉眼牛扒套餐 🍽 如圖可見套餐可以配白飯溫泉蛋同飲品🍚🥚🥤而我就揀咗配黑椒汁 不過個人覺得個扒有少少靭🤏🏻但好彩有個黑椒汁搭救所以整體來講都幾好食而且幾平😋另外仲嗌左一個甜品Tiramisu格格脆多士伴雪糕 🍦🍞$79原本覺得呢個價錢偏貴💸但食完之後發現其實好值呢個價錢😙因為份量好多而且食完超飽!重點係超!級!好!味!係好味到可以為咗呢一個甜品再去食多次呢間餐廳🥳
去完迪士尼好似一定會去青衣搵嘢食🎠

另外仲嗌左一個甜品
Tiramisu格格脆多士伴雪糕 🍦🍞$79
原本覺得呢個價錢偏貴💸
但食完之後發現其實好值呢個價錢😙
因為份量好多而且食完超飽!
重點係
超!級!好!味!
係好味到可以為咗呢一個甜品再去食多次呢間餐廳🥳
  • Tiramisu格格多士伴雪糕
2022-07-31 467 瀏覽
Being a coffee lover,this place fulfill my demand. Coffee rank one top. the restaurant offers a top quality cirimic cup to serve the coffee which is enhanced the coffee taste. I hope the can add the bigger cup as well. Restaurant decoration fair. Employees are relatively nice. pretty expensive coffee unless you get your afternoon tea menu.this is one of the place, I would occasionally visit to try the coffee again. However, the other dishes and combo wouldn't interest me to visit this restaurant

this is one of the place, I would occasionally visit to try the coffee again. However, the other dishes and combo wouldn't interest me to visit this restaurant again.

2022-07-14 695 瀏覽
平時行過見到門口都見到有Pokka有個麵包蟹餐好似好正咁.同事生日在即一於食好啲所以去試吓.訂咗檯唔洗等位👍🏻我地一行6個人.店員幫我地準備咗入VIP 房 🤭好似知我地一定好嘈😆😆檯面仲有埋消毒水比我地消毒餐具👍🏻👍🏻值得一讚唔洗講麵包蟹餐先落單.仲有我最愛焗豬扒飯.蟹肉意粉.照燒雞扒飯.店員送上麵包蟹餐時😱嘩!咁大盆真係食得晒架?成隻麵包蟹大大隻成盆熱辣辣好有驚喜.淨係影相都影咗幾分鐘.焗豬扒飯唔需要多講😋穩陣.蟹肉意粉配龍蝦汁.一大堆蟹肉.淨食蟹肉都抵.照燒雞扒飯燒到皮脆肉嫩😋😋 最後當然要飲杯Pokka 最出名嘅招牌咖啡☕️先算得上完美午餐有機會一定搵借口再嚟食麵包蟹🦀
有機會一定搵借口再嚟食麵包蟹🦀
生日
麵包蟹二人餐
焗豬扒飯
2022-07-14 430 瀏覽
到青衣搵個朋友食飯,唔知食咩就打開OpenRice睇吓,點知見到Pokka Cafe OpenRice 訂坐免加一🤩就去試下~因為Pokka Cafe 係日式西餐同咖啡而出名,所以我地冇點鐵板牛扒食,下次先再試龍蝦汁大蜆闊條麵龍蝦汁好夠濃😋大蜆爽口,闊條麵煮得剛剛好,如果多啲龍蝦汁就更加好刺身帶子藜麥忌廉意粉刺身帶子輕煎外面小小脆,內裡鮮甜🤭加上藜麥感覺上健康啲,至於意粉我覺得淋左小小,但整體都好好味當然要飲咖啡啦~藍山1號咖啡(虹吸式)冇得頂!!!真係貴得有道理!入口順滑,酸度柔順,入喉後回甘持久😚回憶返晒嚟對於掛住日本星乃珈琲店既我可以頂住引先既😌

刺身帶子藜麥忌廉意粉

當然要飲咖啡啦~藍山1號咖啡(虹吸式)

對於掛住日本星乃珈琲店既我可以頂住引先既😌
2022-07-11
其他
  • 藍山一號咖啡
2022-07-14 339 瀏覽
今晚經過青衣城,見到一間pokkacafe餐廳好多人食牛扒,所以便入走試試,平至$86,貴至和牛都有,但需配個餐Set$38或$49才有餐湯及飲品,本來想試個平平地紐西蘭西冷,期間有個Waiter介紹我食俄羅斯西冷,牛味濃夠淋身,新到產品,見他誠意推介,所以便一試,牛扒到來他還細心地解釋食法,最特別他話如果牛扒多肋可以通知同事更換,超有如此服務,俄羅斯牛排有水準,有口感有牛味👍👍
2022-07-13