2016-11-30 1281 瀏覽
Wanted to have a big meal for lunch. Went into this cafe at Fashion Walk. A much fancier decorated restaurant than the other locations. Ordered from their lunch set menu, which offers 10 different choices. Tried their steak. Was very surprised with its large portion. Chef cooked a perfect medium rare. It came with a sizzling stone, allowing me to heat it up as I ate.
2016-11-30
2016-11-12 942 瀏覽
Pokka cafe 我一值都試過很多間,一直都有唔錯的評價。但是這間卻令我非常失望...卡邦尼年糕醬汁比較稀,年糕比較硬,但是味道也是卡邦尼味道。紫薯餅這個味道唔錯。外脆內軟,入面還有粒粒紫薯。沙律生菜有點不新鮮,味道怪怪的。點了醋,只是好一點。這間上菜的速度特別慢,點了菜大約45分鐘才上頭盤,而且侍應也沒有幾個人,叫他們也是難。味道也是普通,比其他分店差。
卡邦尼年糕
醬汁比較稀,年糕比較硬,但是味道也是卡邦尼味道。
紫薯餅

這個味道唔錯。外脆內軟,入面還有粒粒紫薯。
沙律

生菜有點不新鮮,味道怪怪的。點了醋,只是好一點。

離開了很久~去了上海發展的朋友突然說會回來香港一個星期。所以要在他回去前約一晚的飯局^^ 就說上海那邊的西餐(牛扒) 並不是很好吃,再加上另一位朋友也大著肚~因此盡量找一些不用等位、坐得比較舒服又可以慢慢聊天的西餐廳!最後選了這家,大概等了3分鐘左右就安排入座。大概是因為樓面工作的人手太少的關係(眼見只有一位經理和一位店員),所以服務方面會比較慢點。其實前陣子吃完太古城那家的有點擔心 >______<不過之前也有試過吃其他分店就出現另一回事的情況,這裡的Dinner Set 感覺頗抵吃。而且餐單上的主食在大餐牌上是沒有的。可惜的是........這裡的湯還是一樣奇怪 Orz  快眼一看誤以為是磨菇湯,但這不是喇果然是“廚師每日創作的餐湯”呢前菜則是泡菜+豬頸肉。作為開胃的前菜,這個也滿辣的啊~還帶少少酸!!豬頸肉亦很嫩口。主食我選了 -忌廉汁牛油果鮮蝦意粉 ($198)其實有擔心過忌廉汁會不會弄得太杰身~吃起來會變得很膩之類。但這個汁的濃稠度做得剛剛好。另外這款的意粉是較為幼身的那種,不會過硬或過軟!配上軟稔的牛油果一起吃更香。蝦雖然比較細隻,但味道鮮甜也很彈牙喔~朋友
離開了很久~去了上海發展的朋友突然說會回來香港一個星期。

最後選了這家,大概等了3分鐘左右就安排入座。

其實前陣子吃完太古城那家的有點擔心 >______<

而且餐單上的主食在大餐牌上是沒有的。

果然是“廚師每日創作的餐湯”呢
前菜則是泡菜+豬頸肉

主食我選了 -忌廉汁牛油果鮮蝦意粉 ($198)

蝦雖然比較細隻,但味道鮮甜也很彈牙喔~
忌廉汁牛油果鮮蝦意粉
朋友點的這個 -石燒美國西冷牛扒配燒汁 ($248)
有趣的是燒紅了的石和牛扒是分開上的喔!大約有5成熟的牛扒放在石上烤一烤更香!

這個吃法滿特別,而且以不是吃扒的專門店來說~這程度的牛扒水準,上海回來的朋友也覺得已經很不錯了。
石燒美國西冷牛扒配燒汁
另外一位朋友點的是 - 照燒牛肉定食 ($198)
照燒牛肉定食
這個Dinner Set 還有甜品的喔!

沒有了頂層的Cream應該會更開心呢
最後餐飲選了咖啡。

沒想到選冰的話會是咖啡和冰分開上~這樣的話讓咖啡的味道更為香濃!
2016-11-04
忌廉汁牛油果鮮蝦意粉
2016-09-26 1522 瀏覽
响附近逛累了, 剛好見到呢度門口 grand grand 地 + 唔使等位~ (雖然關埋門似唔接客咁... XD) 我地就膽粗粗推門入去嚕~ 先來一人一杯藍山咖啡先~(set 要加錢變成呢個咖啡的喔!)朋友們就係因為鐘意呢個咖啡而加, 而我呢個唔識飲 又極少飲 o既人呢... 就係因為哥粒馬卡龍而加... 馬卡龍嘛...中規中矩咁啦, 但我呢個唔係咖啡愛好者 o既人呢, 下次就唔使特別為馬卡龍而 upgrade 個 set 了~ XD嗯嗯, 蔬菜夠新鮮, 嫩脆脆的~配上酸度恰好 o既酢汁, 好開胃呢!!! 飛魚子雞肉天使麵唔腥唔膩, 大家快快手就清曬~下次可以 encore 呀!!!炸雞熱辣辣, 肉嫩多汁, 食完 仲想再食呀...YumYumYum~朋友係甜朋怪, 一心想要食呢個蜜蜜雪糕多士~新鮮熱辣, 唔油又夠香脆, 配著冰凍凍雪糕食, 又熱又凍, 滋味 滋味呢~(有叫熱盤 o既話, 三個人 share 份量就 arm arm 好!!! 因為平時 2個人食完主菜 再叫佢 o既話, 會食唔落喔~ XD)

朋友們就係因為鐘意呢個咖啡而加,
而我呢個唔識飲 又極少飲 o既人呢...
就係因為哥粒馬卡龍而加...
馬卡龍嘛...

嗯嗯, 蔬菜夠新鮮, 嫩脆脆的~

配上酸度恰好 o既酢汁, 好開胃呢!!!
飛魚子雞肉天使麵唔腥唔膩, 大家快快手就清曬~

下次可以 encore 呀!!!
炸雞熱辣辣, 肉嫩多汁, 食完 仲想再食呀...
YumYumYum~
朋友係甜朋怪, 一心想要食呢個蜜蜜雪糕多士~
新鮮熱辣,

2016-09-18 1138 瀏覽
由於早前姑丈生日我們去咗銅鑼灣名店坊嘅「Le Grand Pokka Cafe」食過之後,姑媽姑丈覺得好滿意,所以今次姑媽生日我們選擇嚟慶祝!我們叫咗煙肉薯蓉湯嘅煙肉味好香濃,薯蓉令到湯底好軟滑,但又唔會好稠!珍寶凱撒沙律嘅材料非常豐富,沙律菜相當新鮮,味道好清甜爽脆!鐵板香草燒春鷄嘅表面燒得好金黃香脆,肉質好鬆軟嫩滑,就算係胸肉都唔會有「嚡」嘅感覺!韓式卡邦尼年糕喺落單嗰陣我們話唔係太鍾意太多嘅芝士,店員好親切咁話會幫我們減少芝士嘅份量,所以唔會有好膩嘅感覺,年糕極之煙韌彈牙!鮮蟹肉蕃茄意粉嘅意粉係自家新鮮製,麵質非常爽滑彈牙,蕃茄湯汁相當鮮味濃郁!甜品:榛子吉士格格多士伴雪糕嘅多士非常香滑軟熟,香甜軟滑嘅榛子吉士配上多士,味道相當夾,而且唔會過甜!除咗我們之外,坐喺我們隔離枱嘅一對公公婆婆話呢度嘅店員服務態度好親切有禮同食物出品女,所以特意由西貢出嚟慶祝他們嘅結婚週年紀念!
肉質好鬆軟嫩滑,就算係胸肉都唔會有「嚡」嘅感覺!
鮮蟹肉蕃茄意粉嘅意粉係自家新鮮製,麵質非常爽滑彈牙,
煙肉薯蓉湯
西班牙海鮮炒飯
鷄肉煎意大利飯
榛子吉士格格多士伴雪糕
2016-09-03 545 瀏覽
令人打破齋砵1) 因特別原因需素食!仔細閱讀餐牌點選Cheesy Sweet Corn Mixed Pepper Toast 。多士中的食材是沒註明有肉的!那知一囗吃下後滿囗火腿!2) 向店長詢問下...他的回應令我愕然!「錯咗唔好再錯!」我最錯是選了這餐廳!令我打破齋砵!3) 最後一杯跟餐熱檸水居然要等焗完多士!精挑細選出火腿粒!食完都未煲到滾水沖熱檸水!可笑⋯⋯
令人打破齋砵

2016-08-28 304 瀏覽
Pokka 下午茶原來都幾多選擇, 太肚餓原故,一口氣叫了豬扒飯+長多士。先講焗豬扒飯...扺食! 份量十足,芝士味香, 豬扒肉味淡, 焗完熱辣辣, 加埋菠蘿令食慾上升。甜品大大份,又雪糕又奶油長多士非常鬆軟,層次十足
長多士非常鬆軟,層次十足
2016-08-03
2016-08-23 465 瀏覽
星期日黎少不免都要排下隊,餐廳位處CWB京士頓街又係grand D。朋友share食叫左一個set,同幾個dishes。Dinner set 有是日餐湯creation,係好fresh又濃郁的carrot soup,配crispy 麵包stick。前菜有呢個創作品,鴨胸豆腐青瓜配個sauce都幾有新意,但係顏值低左D,味道也一般。餐+$12 healthy drink桑葉青汁,呢個可以試下,幾特別,唔係好飲,但係幾清新。雜菌芝士温泉蛋,菇味濃厚,但整體味道略為淡。Stone grilled rib eye steak,肉眼扒分開上係幾细心,唔會overcooked,但係presentation扣晒分,把肉放在熱石板上grill,點知黏實左,好麻煩!配菜和gravy都可以。蟹肉蕃茄汁意粉,甜甜的sauce,蟹肉份量唔多。西班牙海鲜炒飯,呢個價錢,可以做得再好D。Dessert & drink keep到水準!

雜菌芝士温泉蛋,菇味濃厚,但整體味道略為淡。
蟹肉蕃茄汁意粉,甜甜的sauce,蟹肉份量唔多。
西班牙海鲜炒飯,呢個價錢,可以做得再好D。
Dessert & drink keep到水準!
2016-08-23 279 瀏覽
經理成個機械人甘,食物又上得慢,味道又差,一餐食成2個幾鐘,覺得自己在那邊浪費時間,簡直是精神跟味覺的折磨。以後都唔會在去,同以前的質素差太多。當天點了戰斧牛扒,得個大字,一點牛肉味都冇,食完都吾知食左d咩落肚。
經理成個機械人甘
戰斧牛扒
2016-08-07 269 瀏覽
食飽晚餐去附近找間cafe歇下,pokka cafe的咖啡算是不錯,平常會點炭燒咖啡,今日突然想轉換心情,點了杯哥倫比亞。哥倫比亞咖啡豆非常出名,相信冇人不知。用了一套好grand的杯具,觀感上好美。陣陣香氣樸鼻,嚐了第一口,甘香醇厚。加入了熱奶,味道層次變得幼滑順喉,但又不失回甘味濃。果然好味。

哥倫比亞咖啡豆非常出名,相信冇人不知。

用了一套好grand的杯具,觀感上好美。

哥倫比亞咖啡
2016-08-06
$50 (宵夜)
哥倫比亞咖啡
2016-07-04 2290 瀏覽
星期三,兔小妹又跟同事飯聚。這次覓食的地點已不再局限於灣仔,而是遷至更遠的銅鑼灣😅。天氣實在太熱,加上又下起大雨,兔小妹和同事決定走地底到達銅鑼灣。我們在Sogo的出口走上地面,往名店坊的方向走,來到路程約五分鐘的 Le Grand Pokka Café。稱得上le grand,裝潢當然要瑰麗堂皇👑。餐廳分兩層,地下接待處以白色作主調,地板用了白色的大理石砌成,簡潔大方。旁邊有一條鏡面的旋轉樓梯,通往上層餐廳。踏上梯階,感覺夢幻又極具氣派,彷如置身於宮庭之中👸。上層餐廳,以黑白為主調,座位是一張張寬敞的梳化椅。絲絨質的梳化椅,是浪漫的薰依草紫,很有女孩的味道💕。送上的暖水,用上典雅的骨瓷花杯盛載,更添貴氣 。打開餐牌,價錢比想像的相宜。一個set lunch價錢由$138-168不等。兔小妹的胃口不大,點了較清淡的南瓜迷你帶子意大利飯 ($138)。侍應先端來餐湯。銀盤上的玻璃杯裝滿了淡黃色的濃湯,旁邊還有一小條香脆的餅乾,賣相精緻😍。今天的餐湯是薯仔煙肉忌廉濃湯。湯的質感挺稠,喝下有薯蓉的沙沙感,煙肉味不太重,反而忌廉味突出。用餅乾條沾上濃湯,餅乾條吸收了湯的精華,味道甘香 。再

煙肉薯仔忌廉濃
再到主菜出場。橙黃色的南瓜意大利飯,賣相討好,份量也算多。意大利飯口感軟綿,拌入南瓜蓉和小香菇🍄,菇香味濃,清甜不膩。迷你帶子爽口鮮味,海水味濃,是一道清新味鮮的菜式👍。
南瓜迷你帶子意大利飯
飯後一杯主打咖啡☕,咖啡香味濃郁,加入鮮奶忌廉拌勻,口感絲滑質厚
,甘而不苦不酸,是一杯相當有水準的咖啡
跟餐咖啡
2016-06-29
南瓜迷你帶子意大利飯
跟餐咖啡
2016-07-03 1674 瀏覽
由於今日係本人最尊敬嘅姑丈生日,所以今晚特意同姑媽姑丈去咗我們之前食過覺得相當唔錯喺銅鑼灣名店坊嘅「Le Grand Pokka Cafe」食晚飯慶祝!我們叫咗珍寶凱撒沙律嘅沙律菜非常新鮮,味道好清甜,材料相當豐富!鮮南瓜湯超香滑濃郁,味道超香甜!北海道帶子蟹籽新鮮扁意粉配明太子汁嘅意粉係新鮮自家製,所以麵質超級煙韌彈牙,帶子嘅肉質非常鮮甜嫩滑,色澤賣相相當鮮艷吸引!香燒鷄肉意大利煎飯嘅表面煎得非常金黃香脆,入面嘅飯極之軟熟,而鷄肉嘅肉質非常軟滑,真係創意十足!香煎三文魚扒配蕃茄水瓜柳汁嘅肉質相當鮮甜嫩滑,酸酸甜甜嘅醬汁,令到味道更加惹味同醒胃,而且唔會有好油膩嘅感覺!烤澳洲戰斧牛扒幾乎係我們每次嚟都必定會叫,因份量同賣相都係極之吸引,又可以自己控制鍾意食幾成熟,姑媽姑丈都好喜歡同覺得好特色!熱鮮果茶嘅味道非常清甜同芳香濃郁!另外!為咗畀驚喜姑丈,所以本人提早預訂一個生日甜品拼盤,店員非常有創意咁用唔同味道嘅雪糕堆砌而成,好似一幅立體畫咁,令到姑丈驚喜萬分同超級開心!所以本人今次選擇嚟同姑丈食飯慶祝生日係絕對正確嘅!
由於今日係本人最尊敬嘅姑丈生日,
帶子嘅肉質非常鮮甜嫩滑,
色澤賣相相當鮮艷吸引!
香燒鷄肉意大利煎飯嘅表面煎得非常金黃香脆,
入面嘅飯極之軟熟,
而鷄肉嘅肉質非常軟滑,真係創意十足!
又可以自己控制鍾意食幾成熟,姑媽姑丈都好喜歡同覺得好特色!
熱鮮果茶嘅味道非常清甜同芳香濃郁!
另外!為咗畀驚喜姑丈,
令到姑丈驚喜萬分同超級開心!
所以本人今次選擇嚟同姑丈食飯慶祝生日係絕對正確嘅!
鮮南瓜湯
鮮藍莓蘆薈冰果汁
北海道朱古力熱飲
生日甜品拼盤
2016-06-18 1470 瀏覽
今晚我們去咗銅鑼灣名店坊嘅「Le Grand Pokka Cafe」食晚飯!我們叫咗鮮磨菇湯、烤澳洲戰芹牛扒同鐵板燒豬手!鮮磨菇湯嘅味道相當香滑濃郁,加埋粒粒鮮甜嫩滑嘅磨菇,令到口感更加豐富!烤澳洲戰芹牛扒嘅份量係超重量級,賣相非常吸引,將牛扒放喺熱石上面,喜歡食幾成熟可以自己控制,牛扒嘅肉質超級鬆軟嫩滑,肉味極之濃郁,而且非常厚身,口感相當豐富!喺食嘅途中店員會好有禮咁不斷幫我們更換新嘅熱石,可以一直保持住牛扒新鮮熱辣!真係超正呀!鐵板燒豬手非常大隻,肉質相當鬆軟,豬皮嘅質感極之煙韌彈牙,骨膠原好豐富,而且唔會有好油膩嘅感覺!鮮果特飲:全部都係用新鮮果肉打碎,唔係非一般嗰啲用糖漿開出嚟嘅,絕對係真材實料!小妹就比較喜歡青蘋果蘆薈冰果汁嘅清甜!媽咪就比較喜歡士多啤梨蘆薈冰果汁嘅香甜!而爹哋就比較喜歡鮮藍莓蘆薈冰果汁嘅濃郁!甜品:我們叫咗幾款唔同嘅芝士蛋糕,而朱古力Tiramisu芝士卷嘅賣相就最精緻吸引,金箔花紋好高雅,口感好香滑鬆軟!另外!值得一讚嘅係當時嘅天氣好熱,男店長好有禮貌咁同人客講話,外面好熱,不如入嚟店內等,而且對每一檯人客嘅服務態度都非常親切有禮!
肉味極之濃郁,而且非常厚身,
真係超正呀!
鐵板燒豬手非常大隻,
肉質相當鬆軟,豬皮嘅質感極之煙韌彈牙,
骨膠原好豐富,而且唔會有好油膩嘅感覺!
小妹就比較喜歡青蘋果蘆薈冰果汁嘅清甜!
媽咪就比較喜歡士多啤梨蘆薈冰果汁嘅香甜!
而爹哋就比較喜歡鮮藍莓蘆薈冰果汁嘅濃郁!
金箔花紋好高雅,口感好香滑鬆軟!
鮮磨菇湯
鐵板燒豬手
青蘋果蘆薈冰果汁
士多啤梨蘆薈冰果汁
藍莓蘆薈冰果汁
今日是朋友Ms. B的重要日子,因為她預約了一位術數師父在百德新街的Pokka cafe她算八字。十個女人九個半最關心的是姻緣,同樣 Ms B 今日的目標十分清晰,因為她遇上了一個令她心動但年長廿年的他。我一向相信當人遇到迅境時會傾向相信一些風水玄學、奇門遁甲甚至塔羅牌等。希望可以在困惑中找到出路。Ms B 因為相信我所以想我陪她,我更相信師父一句話勝過其他人的千言萬語。師父比我們更早到。驟眼看他年約三十多歲掛著黑色厚邊眼鏡框, 比我想像中年輕得多。他將餐牌遞過來示意我們點餐。下午茶時段由三點開始,茶餐選擇唔算太多, 分別是較飽肚的麵食, 漢堡包和蛋糕等輕食等。我和朋友點了一份茶餐分享。一邊等食物一邊看著師父將她的時辰八字輸入 I-pad 內的預訂程式, 繼而得出她的命盤, 分拆她的性格, 前半生的際遇。將她的性格活靈活現地說出來, 真確度冇十成都有九成,一個字"準"。當朋友聽得如痴如醉時, 日式和牛漢堡包已經放在我們面前下午茶價錢, 正價份量, 作為下午茶輕食兩個人Share 份量岩岩好。我以純熟的手勢將漢堡包一分為二, 除了和牛漢堡扒外, 還有炒香洋蔥, 生菜, 蕃茄和芝士等, 亮

示意我們點餐。
下午茶時段由三點開始,

我和朋友點了一份茶餐分享。

當朋友聽得如痴如醉時, 日式和牛漢堡包已經放在我們面前

我以純熟的手勢將漢堡包一分為二, 除了和牛漢堡扒外, 還有炒香洋蔥, 生菜, 蕃茄和芝士等, 亮點是加上

惹味燒汁, 豐富了味道和層次感。

麵包烤得香脆可口, 約八成熟的和牛的肉汁燒得恬好, 肉汁被封鎖在內, 一啖落去,

肉汁從旁邊慢慢地流出來, 而且肉味亦相當濃郁, 惹味得很, 絕不欺場。

宇冶綠茶榛子熱奶套餐加 $26
綠茶飲品看上去是分開三層, 但其實是牛奶和榛子綠茶的結合。

牛奶味比較霸道或是綠茶味太薄弱, 兩者中不能取得平衡。榛子甜度亦很高, 不討好實在太甜膩。
朋友的凍咖啡則幾有玩味。

先從一個類似藥水樽倒出黑咖啡在冰杯內再度自加奶加糖水

味道上完全是自己控制, 讚 !

一邊吃著, 聽著師父的分析, 結論也呼之欲出。
看見她笑逐顏開,我也希望她找到幸福。
2016-05-08
2016-05-09 972 瀏覽
美國和日本的舊同學到港旅游兼聚舊, 我今天負責安排他們在銅鑼灣Shopping及招待下午茶, 美國同學話想食拉麵, 日本同學又是個咖啡精, 一時間真係諗唔到邊到可以迎合兩位嘅口味, 好彩行到京士頓街見到大大隻Le Grand 招牌, 想起自己又有會員卡, 就覺得這是不二之選美國同學叫了一個叉燒拉麵下午茶餐, 日本同學叫了一個蛋糕下午茶餐, 我對這兩個餐興趣不大, 因我經常都吃, 今天試新嘢, 叫了一個肉醬焗餃子下午茶餐, 這個餐共有五件餃子份量十足, 由於是用芝士焗比較heavy, 我請他們每人吃一件, 自己都有三件美國同學上二樓洗手間在楼梯見到很多明星相非常興奮, 店内剛剛做緊藍山咖啡的推廣, 日本同學就與經理大講咖啡經, 他們對此兩層高及華麗裝修擺置的讚不絕口之餘仲話有少許家的感覺雖然本人間中有來此餐廳用餐, 但都忽略了這餐廳的優點, 其實在這裡招呼朋友聚餐一D都唔失禮, 唯一的缺點就是不太就腳。Anyway, 在旅遊業經濟低迷的日子下, 我總算為香港盡點綿力, 令游客留下一個好印象
肉醬焗餃子

2016-05-09