2020-06-28 614 瀏覽
平時見到pokka cafe 主要都係食西餐,今次見到有得鋸扒,就去試吓啦!😋叫咗一份紐西蘭肉眼扒 + 套餐🤤店員同我講:牛扒會預先煎到三成熟,跟住自己就可以控制生熟程度。不過我當日食嘅時候,其實塊牛扒都已經5成熟😅所以都唔使再點煎就可以食!個牛扒都好林,同埋都算有肉味,都合格!套餐我揀咗要湯🍲、飯🍚、醬油溫泉蛋🍳個湯話係野菌忌廉湯,不過啲味道好奇怪,有啲淡口,唔算好飲😅不過醬油溫泉蛋醬油同蛋黃味道都好香!餸飯一流!總括來講不過不失啦,下次可以試吓美國🐮,睇吓會唔會好食啲!

叫咗一份紐西蘭肉眼扒 + 套餐🤤

個牛扒都好林,同埋都算有肉味,都合格!

套餐我揀咗要湯🍲、飯🍚、醬油溫泉蛋🍳

個湯話係野菌忌廉湯,不過啲味道好奇怪,有啲淡口,唔算好飲😅

不過醬油溫泉蛋醬油同蛋黃味道都好香!餸飯一流!

總括來講不過不失啦,下次可以試吓美國🐮,睇吓會唔會好食啲!
2020-06-26
2019-09-18 1446 瀏覽
在繁忙時間及沒有訂位的情況下,選擇可排隊等候的食肆。經過這食肆時被香味吸引,決定在這裏進餐。食肆只做鐵板菜式,有幾款進口牛扒及套餐選擇。紐西蘭肉眼牛扒200克  配沙律、意粉及凍柚子蜜  $99+29先將牛油均勻的塗抹在肉眼上,再淋上蒜蓉汁。牛扒腍身,200克的厚度不錯,有足夠的牛味。牛扒放在洋蔥及粟米上,可自行調較牛扒熟度。沙律有酸汁調味,恰到好處。意粉放在小碗內令意粉有點被定形,幸好熟度剛好。凍柚子蜜是罐裝的韓式飲料,味道一般。美國西冷牛扒300克  配湯、飯及凍滴咖啡  $139+29300克份量明顯比200克較大塊而且厚身,牛扒同樣腍身,好味。湯的味道一般,可以接受。凍滴咖啡雖然是雪凍,有烘培的味道,幾好味!鐵板三文魚炒飯  $99有顏色美麗的三文魚和溫泉蛋,加入豉油及蔥自行炮製炒飯,味道較為單調,幸好配菜算是豐富。抵食的牛扒餐,加上鐵板熱度處理很好,坐得舒適,是難得人氣旺盛的牛扒店!
在繁忙時間及沒有訂位的情況下,選擇可排隊等候的食肆。
經過這食肆時被香味吸引,決定在這裏進餐。
食肆只做鐵板菜式,有幾款進口牛扒及套餐選擇。

先將牛油均勻的塗抹在肉眼上,再淋上蒜蓉汁。
牛扒腍身,200克的厚度不錯,有足夠的牛味。
紐西蘭肉眼牛扒200克

牛扒放在洋蔥及粟米上,可自行調較牛扒熟度。
沙律有酸汁調味,恰到好處。
意粉放在小碗內令意粉有點被定形,幸好熟度剛好。
沙律

凍柚子蜜是罐裝的韓式飲料,味道一般。
凍柚子蜜

300克份量明顯比200克較大塊而且厚身,
牛扒同樣腍身,好味。
美國西冷牛扒300克

湯的味道一般,可以接受。
凍滴咖啡雖然是雪凍,有烘培的味道,幾好味!
凍滴咖啡

鐵板三文魚炒飯  $99
有顏色美麗的三文魚和溫泉蛋,
加入豉油及蔥自行炮製炒飯,
味道較為單調,幸好配菜算是豐富。
鐵板三文魚炒飯

鐵板三文魚炒飯 - 溫泉蛋

抵食的牛扒餐,加上鐵板熱度處理很好,
坐得舒適,是難得人氣旺盛的牛扒店!

2019-09-13
紐西蘭肉眼牛扒200克
沙律
凍滴咖啡
不嬲都係pokka cafe既fans 食過勁多間分店 包括青衣 屯門 太古 但無論環境同食物質素都係千色店分店完勝 水準真係一流。今次人少少食左幾樣野 都好滿足 但唔好記得幾錢😂🤤雖然好似好普通 係腸仔咖哩炸雞蛋包飯,但佢啲味道真係好好 雞又炸得滑 蛋包飯入面仲係炒飯底😃😃😃小食拼盤 樣樣都係即炸上到檯熱啦啦 😂😂食完勁熱氣但好正😂 登登登登!最愛既甜品!次次黎一齊要食!而個係tirimisu味!仲有個hazelnut 味都好正 次次去pokka cafe食一定要叫,同佢講後上 但要預15-20分鐘整!!唯一唔好好係得6舊左右 份量有啲少 😂🤪同埋佢好似都唔算太平價 但點都好而個甜品係高度推介!

今次人少少食左幾樣野 都好滿足 但唔好記得幾錢😂🤤
2019-08-09 568 瀏覽
這次來到餐廳選擇多的愉景新城吃午餐恰巧看見牛扒做優惠於是點了$82/200g的紐西蘭西冷牛扒再加配$29自選套餐組合(可從A-D類中選三樣)選了湯,飲品和炸薯條牛扒送來時放在鐵板上熱呼呼的把醬汁(可自選:黑椒汁/蒜蓉汁/燒汁)倒到鐵板上還發生滋滋聲牛扒肉嫩多汁熟度剛剛好根少易咀嚼整體品質不錯炸薯條量多酥脆若你不喜歡薯條也可加配白飯或意粉再加上粟米湯絕對讓你有飽足感如果平時吃膩快餐廳的扒品又想品嚐較有質素的牛扒推薦大家一試
這次來到餐廳選擇多的愉景新城吃午餐
恰巧看見牛扒做優惠
於是點了$82/200g的紐西蘭西冷牛扒
再加配$29自選套餐組合(可從A-D類中選三樣)
選了湯,飲品和炸薯條
牛扒送來時放在鐵板上熱呼呼的
如果平時吃膩快餐廳的扒品
又想品嚐較有質素的牛扒
推薦大家一試
2019-07-02 596 瀏覽
我同2朋友知道愉景新城嗰間pokka Cafe出咗抵食嘅牛扒,所以我哋就約埋一齊去食飯,點知有個朋友要開OT,咁我哋就等埋佢先一齊去食。原來呢度除咗牛扒之外,仲有炒飯同埋炒烏冬。我就叫左一個澳洲M7和牛,而佢哋就叫咗一個鐵板豚肉炒烏冬同埋鐵板牛肉炒飯。呢個係我叫嘅澳洲和牛,揀咗蒜蓉汁。呢個和牛牛肉味好重,而且我揀咗五成熟,所以好容易就切開,入面仲好juicy添。而且加$29仲有兩隻帆立貝,帆立貝粒粒都好似$5銀咁大,味道鮮甜又有彈性呢個就係朋友叫嘅鐵板豚肉炒烏冬,炒得好夠鑊氣,旁邊仲可以有醬汁自己加。總括嚟講,呢度地方好大,仲有圍裙提供,唔使怕啲油煙彈到周圍都係,而且坐得都好舒服,唔會迫迫夾夾咁,最重要嘅係個價錢好抵,平時食個牛扒餐都要幾百蚊,所以呢一個價錢食到咁嘅質素,真係無得輸。

2019-07-02 418 瀏覽
放工黎到愉景新城唸下食咩,見到pokka有平價鋸扒就試下啦✨ ⭐️食物⭐️1️⃣澳洲肉眼牛扒200g$89: 🐮扒先會預先煎到三成熟,跟住自己煎可以控制生熟程度😁如果想熟一點就切細塊煎,覺得ok就可以淋醬汁了✨牛扒每邊煎半分鐘已經大約五成熟,肉質保持嫩滑,但有少少筋而且牛味欠奉😕2️⃣黑松露牛油焗鱈魚配蜆肉大蝦$198:上菜鱈魚會用錫紙包住保持熱度,但鱈魚有少少腥😭大蝦一般,竟然最好食係蜆肉😆「另加$29自選3樣套餐」湯/飲品/沙拉/飯或薯條❗️不過湯真係好難飲,可惜係薯條都唔夠熱,有些失望添⭐️環境⭐️一般,這分店坐位較逼。⭐️服務⭐️很好,有禮貌主動 (5❤️為滿)推薦:❤️❤️價錢:❤️❤️❤️服務:❤️❤️❤️❤️

⭐️食物⭐️

⭐️環境⭐️
一般,這分店坐位較逼。
⭐️服務⭐️
很好,有禮貌主動
(5❤️為滿)
推薦:❤️❤️
價錢:❤️❤️❤️
服務:❤️❤️❤️❤️

2019-07-02 200 瀏覽
今日同朋友行開愉景新城,我哋就諗住喺附近度食埋晚餐,原來呢度都有pokka cafe, 有好抵食嘅牛扒食添。所以我哋兩個就入去食咗飯啦。我哋叫咗一個牛扒同埋一個飯,一齊分享嚟食。而且入邊仲有牛扒教學添,佢會教你點樣食,真係好細心呀!呢個係朋友叫嘅西冷牛扒餐,佢叫咗六成熟嘅,佢哋仲好細心咁幫我地切埋,牛肉肉質好嫩,啱晒我哋呢啲食肉獸。我哋加咗錢要咗套餐就包埋左薯條同埋沙律,薯條炸得好香脆,沙律味道酸酸甜甜咁好開胃。而且呢度環境好舒服,地方又夠大,所以我哋都食得好開心。

而且呢度環境好舒服,地方又夠大,所以我哋都食得好開心。
2019-06-22 176 瀏覽
牛肉好老好鞋無乜肥,烏冬好滑,唔想食扒的選擇。醬汁另上。職員温馨提示:落一半試左味先,唔夠咸先再落。牛扒普通,肉味唔係特別重,好彩無過熟,否則會好um。薯條唔脆,粗身,麵豉湯ok。
牛肉好老好鞋無乜肥,烏冬好滑,唔想食扒的選擇。
鐵板牛肉炒烏冬

醬汁另上。職員温馨提示:落一半試左味先,唔夠咸先再落。

紐西蘭肉眼牛扒300g

2019-06-15
2019-06-12 703 瀏覽
今晚同朋友行完傢俬舖,就係附近愉景新城揾食, 經過Pokka Cafe見沒有人排隊, 在門外看看餐牌, 覺得非常抵食, 於是便入內坐下。其實這間Cafe我一直很想去, 只是天時地利人和不夾, 常常缘慳一面未有機會品嚐。今晚算是很幸運啊!澳洲M7和牛 ($198)原來有個餐牌食和牛, 由原價$368減至$198, 有200g. 我們還加$29升級為套餐。升级我們㨂了意粉, 野菜沙律, 凁柚子蜜。因為是鐡板上, 所以我們要五成熟, 肉質嫰滑多汁, 入口溶化, 很有牛味, 齒頰留香。雖然只有200g, 但我們都夠食。以為升級的意粉不會很大份, 但原來倒出來也很多, 意粉軟硬適中。野菜沙律很爽脆鲜嫩。鐡板櫻花蝦元貝炒飯 配日本燒肉汁 ($69)店員遞上枱時真心覺份量唔少, 米飯粒粒分明, 不會黐到一嚿嚿。由於有櫻花蝦, 帶出了蝦的少少鹹味道, 令這碟炒飯不會單調, 元貝雖然细细粒, 但也遍佈整碟炒飯, 咬住鮮甜的味道, 而且肉質非常爽口。

澳洲M7和牛 ($198)

鐡板櫻花蝦元貝炒飯 配日本燒肉汁 ($69)

2019-06-08 121 瀏覽
睇戲前搵食,自然睇附近,轉角見到間好似幾高級,似曾相識嘅餐牌,原來係荃灣廣場又要排隊,坐得又唔舒服,仲要之前加錢食嘅沙津已黃,薯條係凍過間。而依間入面得幾枱客,只食塊扒應該唔錯,行到門口,竟然有塊牌要我去隔離攞位?原來佢係Pokka Cafe𣄃下,早前隔離間Pokka Cafe都裝修成Just Steak,但唔改招牌,機單都唔改,餐牌又兩間都同COW BEAN一樣,所有客都先去過邊,再安排坐邊度。中間經過出餐嘅牛扒香味濃郁,沙津同薯條都好吸引,仲未洗排隊,兩人有得坐大卡位。以前加配樣樣十幾蚊,仲要嚟到唔得激鬼死,但宜家廿九蚊選三款,仲要頭先見到個樣都可以,白飯無特別嘢講,炸薯條仲微䁔,炸得剛好,外脆內軟帶薯味,粗鹽調味;野菜沙律用沙律菜夠新鮮,少許好似泰式醬,酸酸地幾好,但前菜同扒一齊到,鐵板唔等得,即係迫住做餐後菜,依個就另一間做得好,佢哋前菜同飲品都會先上;飲品門口餐牌無寫,入面餐牌有寫雪梨汁,但無貨,改叫是日水果茶,菠蘿茶,只有凍,仲倒得偏少,但比之前飲過嘅水果茶調得自然,首先唔過酸,出面水果茶會另外加堆水果,但味道唔格,只有好睇,出嚟效果永遠得個酸寫,後加水果搶咗本來味道,感覺

以前加配樣樣十幾蚊,仲要嚟到唔得激鬼死,但宜家廿九蚊選三款,仲要頭先見到個樣都可以,白飯無特別嘢講,炸薯條仲微䁔,炸得剛好,外脆內軟帶薯味,粗鹽調味;野菜沙律用沙律菜夠新鮮,少許好似泰式醬,酸酸地幾好,但前菜同扒一齊到,鐵板唔等得,即係迫住做餐後菜,依個就另一間做得好,佢哋前菜同飲品都會先上;飲品門口餐牌無寫,入面餐牌有寫雪梨汁,但無貨,改叫是日水果茶,菠蘿茶,只有凍,仲倒得偏少,但比之前飲過嘅水果茶調得自然,首先唔過酸,出面水果茶會另外加堆水果,但味道唔格,只有好睇,出嚟效果永遠得個酸寫,後加水果搶咗本來味道,感覺就係䁔紅茶加生果出到嘅味,煲嚟唔知為嘜,而依個有鮮菠蘿味之餘,茶味又出,兩者平衡得好。凍滴咖啡最抵飲,原加配就要廿二,營養補充飲料嘅玻璃瓶,掛牌寫滴咗十二個鐘,香味普通,味道唔濃,水同咖啡仍有種分離感,微帶果酸同苦味,初嘗者都飲得落既味道。

食返塊七十六蚊嘅澳洲西冷牛扒,200g,係塊板上面顯得好少,粟米同洋蔥做底,面頭再幾片炸蒜片伴香草牛油,無問要幾成熟,嚟到話三成,用塊板烘到夠熟先倒汁,塊板熱辣辣,就算嚟到即時倒都已半熟,只有中間紅,但對我剛好,入口質感軟熟,帶油香。三款配汁中選了燒汁,唔同印象中濃烈嘅感覺,酸甜中帶香,更似洋蔥汁,比較溫性,更開胃。

貴八蚊嘅紐西蘭西冷牛扒,換來一大舊肥膏,超搵笨,肉味較濃,啲脂肪係哂過舊,連香草牛油都費事俾,証明貴唔一定好,除非好貴。今次真係蒜蓉汁,味道較濃,仲無上面過隻似蒜蓉汁,更似出面支裝燒肉汁,好好奇係未掉轉咗?加上遇舊肥膏加持,好快就唔想食。

食到一半澳洲西冷牛扒200g已售罄,出面先開始要排隊,講梗已八點,但300g仲有,而且仲抵,還掂塊板梗大,食到要大塊啲有著數。仲要記得行遠少少,唔洗係荃灣廣場排,過多幾條街,坐得舒舒服服,食完過邊可能都未到。
2019-06-03 174 瀏覽
我點左$78的西冷牛扒,真心抵食。但若再加combo, 便要再加$12-16。因為胃口不算大, 所以都夠飽呀!那塊牛扒是預先煎至3成熟, 跟住自己煎至喜歡的熟度。其實打卡完都5成熟了。牛扒煎得唔錯, 平面有焦香, 非常軟, 但無網紋。但可能碰巧我塊有少少筋, 但我朋友那塊無。 不過美中不足的是見到有隻烏蠅飛過。環境舒適。
2019-05-25 116 瀏覽
Pokka Cafe 的招牌食物是鐵板牛扒,今天和朋友來到荃灣愉景新地這間,一嘗鐵板牛。《 紐西蘭肉眼牛扒》300g  $136  蒜蓉汁加 $29 有:A) 一碗白飯B) 蜆肉麵鼓湯 ~ 有兩三隻蜆肉C) 咖啡上枱時,職員話肉眼扒只有3成熟,如果要食熟D, 就把牛扒切細再在鐵板上燒,認為可以的時候便加醬汁,讓鐵板降溫,但其實要好好控制熟度也是不易,但因為肉質不錯,熟一點也不會韌。《鐵板豚肉炒烏冬》$79除了烏冬和豚肉,還有很多粟米粒、椰菜絲、蛋絲、雜菇和青豆角,急急地加入燒汁,把食物快速撈勻,以免過燶。加$25 要了碗《龍蝦湯》

《 紐西蘭肉眼牛扒》300g  $136  蒜蓉汁

《鐵板豚肉炒烏冬》$79
加$25 要了碗《龍蝦湯》

2019-05-23
2019-05-24 120 瀏覽
晏晝嚟食午餐,叫左兩個套餐:鐵板紐西蘭肉眼扒(200g)同埋鰻魚蛋包飯。先講下個牛扒。牛扒一切開係大概四成熟,好Juicy。牛肉食落有咬口,亦都唔會話有筋好韌咁,而且牛味亦都濃郁。雖然個餐係會配一個汁,不過我更加鐘意就咁灑黑胡椒粒同鹽,可以食到牛肉既原汁原味!如果怕牛扒太生的話就可以喺鐵板上面辣一辣佢等佢熟啲,唔同人既口味都配合到。呢個價錢食到呢個質素嘅牛扒,性價比都幾高。加左$29要個combo,不過都吾算好有特色,就不介紹了。跟住就係鰻魚蛋包飯。啲飯俾一層厚厚嘅炒蛋包住,啲蛋炒得非常之嫩滑。而上面嘅鰻魚非常之大塊,啖啖肉之餘肉質亦都保持到彈牙。軟熟嘅珍珠米加上滑溜炒蛋同甜甜哋既燒汁饅魚,好食!而且會跟一個非常濃既蕃茄湯同前菜。都係第一次飲到咁濃既番茄湯,絕對值得一試!最後不得不讚嘅係員工服務態度非常之好,好耐心咁推介人氣菜式同埋唔同牛扒嘅特色,上菜嘅時候仲好詳細咁講牛扒最好嘅食法👍🏼

加左$29要個combo,不過都吾算好有特色,就不介紹了。

2019-05-23 73 瀏覽
鐵板牛扒必吃!有不同地區的牛肉感不一,服務員會很有耐心的講解一下,和推薦。鐵板牛肉炒飯也是啖啖肉滿足愛吃肉的我們!牛扒的生熟靠自己控制,如果想不那麼熟的直接切著吃!想熟的就切小塊的吃!旁邊也會有個指示牌,話你知點樣去整。很貼心!
2019-05-23 64 瀏覽
隨意找了間看起來坐得舒服的餐廳。鐵板牛扒應該是必吃的啦!點了一份牛扒一份鐵板牛肉飯。服務態度十分好!讚一個!侍應都👌詳細解釋怎麼使用鐵板牛排🥩!鐵板牛排的生熟靠自己掌控。如果想吃熟一點的可以將牛切小塊,這樣鐵板的熱度可以將其牛整熟dd!咖啡也好喝,出名的滴漏咖啡。試試!鐵板牛飯的牛肉也是超滿足的!愛吃肉的人可以來試試