餐廳: Poke Go (大南街)
資訊:

為推動全港減鹽減糖新飲食文化及新生活態度,環境及生態局、降低食物中鹽和糖委員會及食物環境衞生署食物安全中心推出了「少鹽少糖食店計劃」,參與食肆會提供少鹽少糖選項予顧客,部份更會提供特定減鹽減糖菜式。參與減鹽減糖食肆會獲發計劃標誌,以供張貼於店舖內,供顧客識別。詳情可在此瀏覽:https://www.eeb.gov.hk/food/cn/committees/crss/restaurants.html

繼續探索深水埗美食地圖!這次來到大南街的 Poke Go,店內色彩繽紛,令人心情都輕鬆起來。如果有選擇困難的話可以點他們配搭好的6款Signature Bowl,不過這次我就挑戰一下自選的 Build Your Own Bowl ʕº̫͡ºʔ ⋆⁺ ➊ Main Protein先四選一,我和朋友分別點了吞拿魚及三文魚,素食的朋友可選雜菌香菇🍄 粒粒魚生份量十足,每一口都可以品嚐到!➋ Base可以壽司飯、珍珠糙飯和沙律菜中選一至兩款,推薦一半米飯配一半沙律,比較輕盈無負擔🥗➌ Toppings 多達十一款!每碗可選三款,我們就分別點了溫室青瓜、甜粟米、紫洋蔥和櫻桃蕃茄、麻醬豆腐、芝麻海帶。吃到原形食物的滋味而且滿滿的彩色蔬果感覺營養豐富~➍ Dressing選鰹魚醬油是安全百搭的口味,我就試了Nutty的果仁芝麻醬,效果也很讚➎ Seasoning 我懶得選就點了全部配料,有芝麻、果仁、木魚絲、辣椒碎、岩鹽、脆蒜和紫菜絲,不吃辣的記得不要勾選辣椒碎🌶️ 加了配料令整體口感一流!看似小小的一碗其實相當豐富,大滿足 ♡

Build  Your  Owm  Bowl

Build  Your  Owm  Bowl
  • Build Your Own Bowl
人氣夏威夷魚生飯🍣🥗健康清新之選💛大大碗🍙咩都有齊💯超足料#sdm荃灣 #sdm尖沙咀 #sdm灣仔 #sdmCafe #sdm日本菜 💛#和你食啲咩 💎 808 bowl $118必食💯💯 (😋:8.5/10)👍🏻:呢款入面有🍚吞拿魚,壽司飯,沙律菜,和式青蔥,枝仁豆,三文魚籽,雜菌香菇,山葵乳酪醬,芝麻,木魚絲呢個combo 好好食!啱晒啲揀唔到/唔想諗嘅你🤭🥳 勁鐘意呢個山葵乳酪醬😍😍超好食🤤同埋好開胃!吞拿魚🍣份量好多🐟估唔到~👎🏿:。💎 Build your own bowl 自選bowl $108值得一試‼️ (😋:8/10)👍🏻:沙律菜都好大碗🥗好多纖維🥒🌱 想減肥嘅入士就啱晒心水💛Step1: Main protein: 三文魚🍣激多!食到最尾都仲會有😍Step2: 可以加配第二主食Step3: Base: 沙律菜🥗Step4: Toppings: 雞蛋絲🍳芝麻海帶🥬麻醬豆腐🤤幾好食Step5: Top-up: 可自行選擇加配料Step6: Dressings: 蜜糖芥末醬🍯Step7: Seasoning: 果仁、木魚絲、辣椒碎、岩鹽、脆蒜、紫菜絲👎🏿:蜜糖芥末醬唔夠多
人氣夏威夷魚生飯🍣🥗健康清新之選💛大大碗🍙咩都有齊💯超足料

💛#和你食啲咩

💎 808 bowl $118
必食💯💯 (😋:8.5/10)
👎🏿:。

值得一試‼️ (😋:8/10)
Step2: 可以加配第二主食
Step3: Base: 沙律菜🥗
Step5: Top-up: 可自行選擇加配料
Step6: Dressings: 蜜糖芥末醬🍯
👎🏿:蜜糖芥末醬唔夠多,冇乜味🥹

環境:8/10
服務:7.9/10 (自助落單,但有加一服務費)
價錢:人均約$100
性價比:7.5/10

📍 Poke Go (大南街) (深水埗)
深水埗大南街211號地舖

其他分店:
📍Poke Go (漆咸道南) (尖沙咀)
尖沙咀漆咸道南81號南海大廈地下G號舖
📍Poke Go (汕頭街) (灣仔)
灣仔汕頭街5-7號地舖

可以 follow @sikdmeh_foodie 支持下我哋😙 每星期都會更新唔同餐廳🍽 帶大家喺香港周圍食💛
#香港 #香港好去處 #香港美食 #荃灣好去處 #荃灣美食 #荃灣cafe #荃灣黃店 #cafe #香港cafe #hkcafe #香港黃店 #pokego #pokegohk
#尖沙咀 #尖沙咀美食 #尖沙咀好去處 #尖沙咀黃店 #尖沙咀cafe #灣仔 #灣仔美食 #灣仔黃店 #灣仔好去處 #灣仔cafe
  • 808
2024-04-02 0 瀏覽
嚟到深水埗, 食all day breakfast食到悶悶地又想食得健康啲嘅話,可以試下大南街嘅Poke Go~其實就係一碗健康version嘅魚生飯,可以揀壽司飯底,白飯,brown rice底。想cut crabs嘅話,重可以揀沙律菜底。今次試咗808嘅signature bowl $118 超級大碗! 超級多料! 有大大舊嘅吞拿魚魚生粒,有好多支仁豆,三文魚籽,木魚絲,黑白芝麻,青葱,洋蔥,菇。最鐘意佢用wasabi yogurt sauce嚟撈哂成個飯,每一啖都辣辣哋,好食👍🏼係好大碗的,女仔嘅話,建議你嗌少飯或者揀沙律菜底。

今次試咗808嘅signature bowl $118
係好大碗的,女仔嘅話,建議你嗌少飯或者揀沙律菜底。
2024-03-30
2024-04-02 0 瀏覽
今次Order 左兩個bowl🥗NALU 🐙🌶️🍅🦀$108 ⭐️⭐️⭐️⭐️八爪魚,沙律菜,樱桃番茄,和式青蔥,甜粟米,蟹棒沙律,辛味蛋黃醬,芝麻,辣椒碎改左壽司飯做沙律菜 賣相靚 好colourful 啲食材夠足料同新鮮 成個Combination都幾好 八爪魚有咬口估唔到個蓮藕乾都幾好食 點綴咗成個poke bowl不過醬稍為辣左啲 如果唔食得辣嘅建議改醬汁另外叫咗個自選poke bowl 🥑🍣🍚$153 ⭐️⭐️⭐️牛油果 吞拿魚 壽司飯 麻醬豆腐 果仁芝麻醬吞拿魚唔算好新鮮 但呢個價錢有咁嘅質素都OK 麻醬豆腐好食 牛油果令成個配搭好夾不過自選bowl 你本身配搭咗嘅bowl貴 可自己衡量想食得健康啲 嚟poke go都唔錯 環境都好舒服 坐耐啲都唔怕
今次Order 左兩個bowl🥗

牛油果 吞拿魚 壽司飯 麻醬豆腐 果仁芝麻醬
不過自選bowl 你本身配搭咗嘅bowl貴 可自己衡量

• NALU
2024-03-24 38 瀏覽
上次同都好鍾意食poke嘅朋友一齊嚟咗深水埗試呢一間🙆🏻‍♀️呢度有兩款超正嘅夏威夷魚生飯,分別係「ONO」同「SHOYU AHI」😋首先講下「ONO」,佢啲材料真係多多啊!😍有三文魚,壽司飯,溫室青瓜,雞蛋絲,蟹棒沙律,果仁芝麻醬同芝麻。☺️食落去清爽又滋味,三文魚鮮甜,加埋蟹棒沙律同果仁芝麻醬,口感更加豐富。😆😆青瓜同雞蛋絲帶返啲脆口嘅感覺,整體都好平衡~🤍再嚟講「SHOYU AHI」,呢個款式嘅魚生飯係用吞拿魚,另外係有芝麻海帶,和式青蔥,紫洋蔥,鰹魚醬油同木魚絲。特別之處就係鰹魚醬油同木魚絲嘅配搭,帶出一啲深厚鮮味同鹹香,而我哋兩款都係沙律再加壽司飯,整體更加健康仲唔會食唔晒添💓總括嚟講,呢度啲夏威夷魚生飯係絕對值得一試嘅!價錢亦都唔貴,地理位置又方便,有興趣就試吓啦😍

2024-03-22 35 瀏覽
天氣開始回暖,就開始想食返啲Fresh啲嘅嘢,poke bowl最啱春夏季節,有蔬菜有魚,有營養又低脂健康平時食poke bowl, 好多時都係嗌外賣,呢度有得堂食,而且裝修幾靚,牆上有johnee 嘅壁畫,而周圍都有好多得意嘅擺設有配搭好咗嘅poke bowl,唔怕選擇困難症。另外要一讚佢有醬汁另上嘅選項,淡口嘅寶寶或者要減肥嘅朋友仔,就可以自行調教落幾多醬🤟808 ($118)有吞拿魚,三文魚子,雜菌香菇等等,呢個山葵乳酪醬少少Wasabi味,又酸酸地,同個飯好夾👍ONO($108)+牛油果($16)三文魚,蟹柳沙律,青瓜,雞蛋絲,再加埋最愛牛油果,超正嘅配搭,跟芝麻醬,呢個配搭都好正👍午餐時間有飲品送,叫咗蘋果汁同埋椰青水,椰青水非常有驚喜,以為係平時飲開嗰啲膠樽裝,點知一開發現非常清甜,估唔到咁好飲👍

808 ($118)

ONO($108)+牛油果($16)

又鍾意食刺身,又追求健康嘅我,其實好鍾意食呢啲poke bowl。既有沙律又有飯,均衡飲食~ 由於前排食咗間真係唔推薦嘅,決定俾多次機會再試多次新嘢,冇理由咁邪連續中伏嘅!.原本諗住自選可以試吓山葵乳酪醬,或者辛辣蛋黃醬,但因為lunch time叫佢嘅signature bowl就送嘢飲,唯有下次先自選啦。.叫咗個ONO,入面本身有三文魚,青瓜,雞蛋絲,蟹棒沙律,配果仁芝麻醬。另外我再加咗芝麻豆腐,揀咗沙律菜加糙米,冇諗過沙律菜係另外上,啲飯嘅份量多到嚇親我!成個組合好清新好夾,即使有醬都唔膩,青瓜應記一功🤣🤣 三文魚同所有配料都好新鮮好足料,好似食極都仲有,最後飽到捧完個肚走。.碗入面仲有一片炸蓮藕片,食落其實冇蓮藕味,反而有一種好似番薯條嘅味道幾好食。.餐飲叫咗冷壓蘋果汁,飲得出同平時普通蘋果汁嘅分別。散叫要30幾蚊㗎,lunch time跟餐送埋真係超級抵!.呢間真係又好食好抵食,下次再想食poke bowl一定會揀返呢一間😋😋 唔洗再驚中伏啦!

2024-03-18 41 瀏覽
Poke Go 📍深水埗大南街211號地舖最近食得太多😂想食得健康D🥗上網搵到呢間Poke go 來食poke bowl 健康又好味🤤最正係可以自選食材同醬汁而且有Set好左signature bowl👍🏻我地一行兩人叫左兩個自選碗 Base 可以簡壽司飯,沙律、珍珠糙米再簡主菜~有吞拿魚、八爪魚、三文魚可以揀配料呢就自己揀三款~醬汁係超級多款選擇🤩😋吞拿魚配沙律菜+紫洋蔥+櫻桃蕃茄+麻醬豆腐 跟山葵乳酪醬 😋八爪魚配壽司飯+溫室青瓜+甜粟米+雞蛋絲 鰹魚醬油 醬汁另上 全部配料食材新鮮😍份量又足重點係好味同健康每款配菜都超級多✅健康又好味既選擇
Poke Go

📍深水埗大南街211號地舖

最近食得太多😂想食得健康D🥗

上網搵到呢間Poke go 來食poke bowl
健康又好味🤤最正係可以自選食材同醬汁

而且有Set好左signature bowl👍🏻

我地一行兩人叫左兩個自選碗

Base 可以簡壽司飯,沙律、珍珠糙米
再簡主菜~有吞拿魚、八爪魚、三文魚可以揀
配料呢就自己揀三款~醬汁係超級多款選擇🤩

😋吞拿魚配沙律菜+紫洋蔥+櫻桃蕃茄+麻醬豆腐 跟山葵乳酪醬

😋八爪魚配壽司飯+溫室青瓜+甜粟米+雞蛋絲
鰹魚醬油 醬汁另上 全部配料

食材新鮮😍份量又足重點係好味同健康

每款配菜都超級多✅健康又好味既選擇

2024-03-15 27 瀏覽
POKE GO深水埗大南街207號大南街207號每碗整出嚟都好colorful 裏面簡約樸實嘅裝修,加上富有顏色嘅壁畫咁樣整法俾人感覺舒服又好睇 今日堂食就唔夠時間,所以外賣自取若果想自己配搭一碗嘢出嚟都得 因為配料好多選擇一定揀得到 可以睇top up部份 SHOYU AHI$108吞拿魚,壽司飯,芝麻海帶,和式青蔥,紫洋蔥,鰹魚醬油,芝麻,木魚絲用透明一個好似足球嘅波波裝住,你就會見到成個作品一覽無遺夏威夷風味 鮪魚塊配上醬油鰹魚醬油、和式青蔥,紫洋蔥 芝麻,木魚絲每啖都食緊有營養嘅嘢,而且醬汁唔會食到好滯另外加咗蟹籽同蟹肉 份量都OK
POKE GO
深水埗大南街207號大南街207號

若果想自己配搭一碗嘢出嚟都得 因為配料好多選擇
一定揀得到 可以睇top up部份

SHOYU AHI$108
用透明一個好似足球嘅波波裝住,你就會見到成個作品一覽無遺
每啖都食緊有營養嘅嘢,而且醬汁唔會食到好滯
另外加咗蟹籽同蟹肉 份量都OK

2024-03-15 21 瀏覽
今日同咗朋友嚟呢度食,發現原來呢一間係深水埗隱世而有又超好味嘅餐廳。雖然價錢有少少貴,但係食物嘅quality都好高,就例如沙律裏面嘅三文魚,佢係好似日本嘅魚生咁樣,好厚好厚的!跟住夾埋落碗沙律飯當中,都好夾!!唔會話太肥膩,亦都唔會話食完之後頂住個胃。送餐嘅速度都好快,5分鐘都唔使就送晒所有嘅餐,令到我呢個好肚餓嘅人類,好快就有得食啦!另外,店員都好Nice,店員都會好耐心咁樣去對待客人!值得讚賞!餐廳嘅佈置都好有Cafe嘅風格,無論係座位或者枱上面嘅擺設,神話只係牆上面印住咗嘅字,都會令到客人喺裏面食嘅時候都好relax!如果係想食一餐有健康而又唔會食完好肚餓嘅健康餐,呢度一定係好好嘅選擇!見到佢有其他分店,例如灣仔同埋尖沙咀,如果有機會經過自己都會想去再食多次。唯一嘅缺點就係呢間舖頭嘅地理位置未必咁容易搵到,自己都行錯咗幾次先搵到。所以如果食嘅話,可能要預多少少時間搵路,因為不是太近地鐵站。如果價格可以親民些會更好!但係總括嚟講呢間餐廳都係推薦自己都會搵時間再嚟的餐廳

但係總括嚟講呢間餐廳都係推薦
自己都會搵時間再嚟的餐廳
2024-02-29 56 瀏覽
南昌街是近期香港新興的咖啡店熱點,咖啡店林立選擇多,今次我們選了這間主打健康飲食的咖啡店,人均HKD150已經很飽足😆😆😆.✨Build your own bowl - 八爪魚、麻將豆腐、海帶、粟米、壽司飯、芝麻醬、all toppings✨signature bowl - ALOHA Bowl ✨冷壓菠蘿汁.食物份量分量非常多🫶🏻整體感覺好清新無負擔,賣相也非常適合拍照👍🏻👍🏻👍🏻.📍Poke Go
✨Build your own bowl
✨signature bowl - ALOHA Bowl
✨冷壓菠蘿汁
📍Poke Go
2024-02-25 72 瀏覽
好耐冇嚟過呢間大南街嘅Poke Go,今日喺呢邊放工就同男朋友嚟咗呢間度食😆呢度嘅裝修都幾闊落,而且聽住歌食好chill~呢度嘅Pokebowl除咗一啲佢嘅signature bowl之外,都仲有得自選,啱晒我呢啲想自己揀嘅人😆我叫咗三文魚,配料揀咗芝麻海帶、雞蛋絲同櫻桃蕃茄,仲加咗雜菌香菇添 ($124)~而打算食健康啲就叫咗一半糙米飯,一半沙律菜~呢個組合好fresh,三文魚本身好新鮮,加上輕盈嘅鰹魚醬油同菜,成個組合都好食又冇負擔☺️佢仲可以另外加一啲seasoning上去,令成個Pokebowl更加惹味,不過都唔好睇小辣椒碎,佢都幾辣㗎🤣而男朋友都係叫咗三文魚,配咗雞蛋絲、紫洋蔥同埋甜粟米 ($108)☺️份量都幾多,洋蔥好爽口,亦都係走呢個清爽組合~而佢叫嘅係山葵乳酪醬,幾得意㗎,辣辣地但另一邊廂又唔會好邪惡~有時想食得健康啲,又可以休閒咁坐吓,呢度都係一個好選擇👍🏻