2013-01-09 432 瀏覽
與同事吃生日飯。已訂枱12:15,不過可能時間尚早,因此去到時見有許多空位,因此就算不訂枱也應該會有位。我和同事各自叫餐。南瓜忌廉湯:顏色漂亮,聞到陣陣香味。南瓜味不強,但湯的稠度適中,不會很膩。味道和稠度很不錯。菠菜雞肉千層麵 ($65):蒜蓉多士焗得香脆,蒜蓉味適中,不過某些部份有少許過燶。青瓜和車厘茄新鮮,不俗。千層麵的餡料非常豐富,而且非常美味,面層的肉醬茄汁十分香濃。熱青檸柑桔:酸酸甜甜,很好味,而且十分夠熱,冬天喝十分正。一時前結賬,每個餐減十元,即$55,不用加一,抵食。由於顧客不多,枱與枱之間也不太逼,所以坐得舒服,也可以靜靜地與朋友吃飯談天。
與同事吃生日飯。

我和同事各自叫餐。

熱青檸柑桔:酸酸甜甜,很好味,而且十分夠熱,冬天喝十分正。

2012-12-31
慶祝紀念
生日
2012-08-31 99 瀏覽
我黎呢間樓上cafe都好幾年,我平時都幾鍾意約埋D同事係呢間樓上cafe,我貪佢平平地,又有得訂位,1點前結賬離座仲可以每個餐平10蚊。由於股市12至1係休市時間,同事食晏就要一坐低就即刻有得食,邊食邊吹口,而呢間樓上cafe就可以做到。但呢間樓上cafe最唔好就係食客傾計好應聲,環境好嘈,不過係中環食晏,又要平、又要快、又要容易有位,冇辦法啦!餐湯有2個選擇,1個南瓜忌廉湯,另一個係菜湯,我每次黎都係揀南瓜忌廉湯,由於係其他餐廳好少機會會飲到呢隻南瓜忌廉湯,雖然我飲唔到南瓜味,個湯好稠,都算OK啦~我見轉左新餐牌,我就即刻試下呢個煙三文魚蟹肉冷麵,個賣相都幾靚仔,好清新的感覺,顏色配得好靚、好吸引,好夏天feel。但味道都一般,冇乜味,個冷麵唔知係意粉,定係唔知乜麵? 一D都唔彈牙,蘸左個芝麻醬汁都幾開胃D,都算好送冷麵。我地一行五人1點結賬時,比左5個印比我地,仲叫我地儲齊10個免費送1個餐,睇黎我地大致上黎2次已經達標?!

忌廉南瓜湯
煙三文魚蟹肉冷麵
2012-08-07
2012-06-25 83 瀏覽
中環的午餐時間無論對上班族或店家而言都像打仗,如何在有限的時間內吃到實惠的午餐、餐廳又能有效提高用餐人次,各家都有自己的策略,其中最常見的就是限時結帳離座即享折價優惠。Podium Cafe藏身在皇后大道中的大廈裡,若非有人帶路還不容易找到這家小店。店如其名,半開放空間以落地窗隔出陽傘悠閒風的平台(podium),只是或遇午後陣雨的盛夏可能不適合冒險揮汗用餐。該店除了當日午餐主菜(Main)時常更換常有新意之外,每次入座作為餐墊的下午茶菜單也讓人頗有興趣,惟時間難以配合總是只能神往。每日午間套餐(lunch set)包含:湯、主菜和飲品(茶、咖啡或多種果汁蘆薈凍飲)。這次選擇南瓜湯,主菜則是清爽的蟹腳雞肉青瓜冷麵,芝麻醬汁調味得宜,平實午餐就不用贅述蟹腳如何。同行友人選了雞肉德國腸筆管麵,沒想到也是冷麵的料理方式,雞肉同樣都帶點江浙醉雞的口味。進入燥熱的夏天,冷麵可謂午餐良伴!建議用餐前仍致電訂位為上。
中環的午餐時間無論對上班族或店家而言都像打仗,

只是或遇午後陣雨的盛夏可能不適合冒險揮汗用餐。

該店除了當日午餐主菜(Main)時常更換常有新意之外,
這次選擇南瓜湯,主菜則是清爽的蟹腳雞肉青瓜冷麵
芝麻醬汁調味得宜,平實午餐就不用贅述蟹腳如何。
Ok
2012-06-21
2012-01-15 31 瀏覽
朋友帶路,第一次來這裡吃午飯。午市套餐$63,包餐湯、主菜及餐飲。我與朋友叫了兩款一同分享。南瓜忌廉湯:可選雜菜湯和南瓜忌廉湯,我和朋友都選了後者。有淡淡的南瓜味,但不算濃。湯的稠度適中,調味也不過多,雖是忌廉湯但不太膩,不錯。雞肉菠菜千層麵:雞肉菠菜餡很多,味道調得合宜,不會太鹹,面層有些番茄蓉,使整個千層麵的味道更豐富。千層麵看起來體積不大,但原來是頗飽肚的。蒜蓉多士很大塊也很脆,生菜、青瓜和車厘茄新鮮爽脆。香草忌廉汁魚柳(跟意粉):魚柳很大塊,肉質不會太焾,有魚肉的質感(有些地方的魚柳是焾得不像魚的)。忌廉汁不太膩,意粉也爽焾適中,不錯。配菜有甘筍和粟米粒,味道沒什麼特別,但擺放整齊,令整碟主菜看起來很漂亮。柑桔青檸飲品:清淡不太甜,不錯。xx綠茶飲品:[沒試]朋友點的飲品,忘了是什麼綠茶。她說不錯。每人$63,不用加一,以中環區的Cafe的來說,價錢合理。十二點半來,不多人,可以靜靜地傾偈;但一點後,人多了,有點嘈吵,不過還可以接受。第一次試這間Cafe,整體感覺不俗。
朋友帶路,第一次來這裡吃午飯。

柑桔青檸飲品:清淡不太甜,不錯。

雞肉菠菜千層麵
香草忌廉汁魚柳(跟意粉)
2011-12-08
雞肉菠菜千層麵
香草忌廉汁魚柳(跟意粉)
2011-11-10 28 瀏覽
今日偷懶, 同同事去左中環H&M SHOPPING, 今日有d雨, 就過左對面既Podium Cafe, 去到都有6 7成滿, 都好在, 唔使等位, 我同一個同事揀左黑椒豬手, 另外兩個同事揀左白汁煙三文魚意粉同埋白汁香草龍利柳意粉. 因為我地1:30後先入座, 所以只需要$53一位先黎湯, 無包, 得我一個揀 磨菇忌廉湯, 夠色, 但無菇粒, 但好明顯係湯粉沖出黎, 我諗住, 我呢碗應該已經好差啦, 點知, 黎埋個雜菜湯, 先知, 原來可以有更差的, 我三個同事都叫左雜菜湯, 而個湯望落去, 好淺色, 佢地飲左一啖, 就即刻話唔要了, 我覺得好好奇, 飲左一啖, 我人生中真係未試過飲過咁難飲既雜菜湯呀 味道好怪, 無菜味,無蕃茄味, 無辣味, 咸唔咸, 淡唔淡, 好古怪...= =個主菜黎啦, 我果客 黑椒豬手, 份量不少, 也有不少伴菜 , 已切細件, 可以唔使自己切, 不過黑椒既意思係黑椒汁+煎豬手片, 味道雖然不錯, 但感覺有被騙的感覺, 龍利柳意粉, 望落去, 份量都不少, 但我同事食左2啖龍利, 2啖意粉, 就話唔好食, 無胃口了, 唔食了, 我見仲有好多龍利柳剩, 唔好嘥

個主菜黎啦, 我果客 黑椒豬手, 份量不少, 也有不少伴菜
, 已切細件, 可以唔使自己切
, 不過黑椒既意思係黑椒汁+煎豬手片, 味道雖然不錯, 但感覺有被騙的感覺, 龍利柳意粉, 望落去, 份量都不少, 但我同事食左2啖龍利, 2啖意粉, 就話唔好食, 無胃口了, 唔食了, 我見仲有好多龍利柳剩, 唔好嘥, 切左一半黎食...咁我就即刻明白點解會唔食啦
, 原來真係好難食
, 另一個同事的煙三文魚意粉, 份量都一樣係唔錯既
, 但意粉是白烚的, 一睇就知, 最無奈的是煙三文魚, 黎到既時候已經有唔少位署係黑色左, 咁唔新鮮都照切出黎家

因為食唔飽, 都係叫左甜品, 成個午餐唯一我會讚既地方, 有朱古力泡芙 ($10), 同埋自家製芝士蛋糕 ($12)

個泡芙好味, 外實內軟
, 但個芝士蛋糕就食唔出係自家製啦, 同出面既差唔多

餐飲品, 可以叫Mocha唔使加錢, 我咁中意飲mocha, 當然唔放過啦^^, 味道少少特別, 主要係用左cream打, 而唔係牛奶打

總結, 應該不會再有下次了
2011-11-10
  • 泡芙
2011-07-09 23 瀏覽
今次第一次寫食評, 原因係唔希望有人好似我咁食飽一肚氣!以前喺附近返工, 成日都會食, 因為南瓜湯好好味, 覺得抵食夾大件...有一段時間無去, 今日同舊同事食飯, 本來好開心, 但係食飽真係有被騙的感覺!本來order 鴨胸冷麵, 待應主動同我講有長腳蟹, 問我要唔要轉, 由於鴨胸之前喺度食過, 就試吓長腳蟹啦!點知碟麵到嘅時候, 真係呆咗, 咩叫長腳蟹呀, 好明顯係蟹柳, 最多叫蟹棒, 點都唔可能稱之為長腳蟹...!本來真係想叫佢換番鴨胸gar... 但係因為我朋友嘅午餐已經到咗一段時間, 唔好意思要佢哋再等, 又驚會俾人加料, 唯有照食....個冷麵完全無質感, 啲青瓜件跟麵嘅粗幼度相差太大, 跟本唔可以一齊食, 成碟嘢都哽唔落!價錢加咗, 但係份量就少咗好多, 應該同已經易手有關!以前飲開嘅mocha 己經大不如前, 相信我以後都唔會再去呢間嘢!
差!
今次第一次寫食評, 原因係唔希望有人好似我咁食飽一肚氣!

點知碟麵到嘅時候, 真係呆咗

價錢加咗, 但係份量就少咗好多, 應該同已經易手有關!

2011-07-08
2011-06-12 32 瀏覽
一年都有一次,約番幾個同時晌中環打混嘅舊同學食餐晏仔,彼此交換吓近況之餘,回憶吓昔日往事,有啲當年今日嘅感覺。食乜我通常都無意見,跟大隊就得喇,志在一聚。今次由C小姐發辦,揀哩Podium Café,事緣早前佢同同事嚟食過,覺得啲嘢食唔錯,就介紹俾我哋。我當然OK啦,從未幫襯過,可以試新嘢。位置唔難搵,中環萬宜大廈隔離幢舊商廈,樓上鋪,上到去地方唔算好大,但就枱凳拍得密麻麻,本應仲有個大露台,不過都一樣放滿晒枱凳,架起晒帳篷,做多廿零人生意,中環鋪租咁貴,實在無可厚非,都可理解,食餐晏匆匆的來,匆匆的走,都唔係大問題。如果想話舒舒服服,輕鬆吓,食吓嘢,氣氛方面就無喇!是日午餐,午市提供指定套餐,包餐湯(雜菜湯或忌廉湯),主菜六揀一(款式唔算多元化,但就有一、兩款叫有啲特色,例如:薯蓉牛肉批、蜜糖黑椒汁駝鳥肉),連埋一杯餐飲,收$63,唔收加一。如想食番個甜品,紅豆奶凍或自製芝士餅,另加$16,或者唔飲嘢,將佢轉為甜品,就補番$8有交易喇。南瓜忌廉湯點選忌廉湯,今日係南瓜忌廉湯,嘩!大大碗,橙黃色嘅忌廉湯色澤幾對辦,質感都OK,唔叫得好幼滑細膩,但都打得稀杰度啱啱好,最怕就稀到好似水,杰
。食乜我通常都無意見,跟大隊就得喇,志在一聚。

,或者唔飲嘢,將佢轉為甜品,就補番$8有交易喇。
南瓜忌廉湯
點選忌廉湯,今日係南瓜忌廉湯,嘩!大大碗,橙黃色嘅忌廉湯色澤幾對辦,質感都OK,唔叫得好幼滑細膩,但都打得稀杰度啱啱好,最怕就稀到好似水,杰到好似糊咁。只係南瓜味有啲普通唔濃郁。
蜜糖黑椒汁駝鳥肉
因為駝鳥肉都認真少食,所以刻意點嚟試試,跟飯,配埋炒椰菜。蜜糖黑椒汁駝鳥肉睇落好似豉椒炒牛肉咁款
,黑椒汁味就夠喇,但蜜糖就真係唔覺;而駝鳥肉唔算多,味道都同食牛肉相差無幾,仲比牛肉嫩滑啲添;見有不少網上資料話駝鳥肉含有高鐵、高蛋白同高鋅三個高營養價值,相反就少脂、少熱量、少膽固醇三低好處,兼且能幫助身體製造血液,促進新陳代謝,不過,要查証吓。唔知駝鳥難唔難飼養?駝鳥肉會唔會晌將來有機會取代牛肉呢?
鮮奶咖啡
飯後,飲住杯Latte,大家繼續傾。杯咖啡雖則唔算好香,但都加咗幾重鮮奶,啱我飲喎
。不知不覺都過晒鐘,又要返回現實,繼續開工。
P.S. 中午1:00pm前埋單走人,或者1:30pm先入座,收特價$50位,彈性食晏嘅人就啱晒
2011-01-11
10 分鐘 (堂食)
2011-05-05 6 瀏覽
Located next door to the eccentric Cheung Hing Tailors, Podium Cafe is one of these "Only in Hong Kong" occurrences; a restaurant hidden on the 4th floor of an office building in the middle of Central.Aside from Delifrance, Cafe de Coral and Maxims, which are ridiculously crowded, it's often difficult to find a cheap western lunch in Central.The restaurant isn't very large but uses its space very efficiently and also has an outdoor terrace. If fills up after 12:30, so if your lunch hour starts l

The restaurant isn't very large but uses its space very efficiently and also has an outdoor terrace. If fills up after 12:30, so if your lunch hour starts later, make a booking.

The lunch set, which includes soup, a main and a drink, is HKD 53 if you finish before 1pm or arrive after 1:30pm; otherwise, it's HKD 63(no service charge).

There are 2 choices for soup(Cream of Pumpkin & Chinese Vegetable when I went), a few choices for the main(Lasagne, Sole Filet, Teriyaki Chicken, Smoked Duck, and some others I can’t recall), 3 choices for the side dish (rice, spaghetti or potato wedges) and a decent choice of drinks (espresso-based coffee and standard HK drinks).

The Cream of Pumpkin was creamy and not too salty but quite hot when served. The pepper on the table seemed to be a combination of white and black pepper, which was a bit strange when added to the soup. The Chinese Vegetable soup came with some cabbage and carrots but was pretty tasteless.

The spinach lasagne, which is apparently their specialty, came nicely presented with a leaf of romaine and cherry tomatoes. It had much less cheese than a standard American lasagne but was well-made, with a generous tomato topping and all the pasta layers cooked through, which made for less-messy easting. Despite the lack of cheesy flavour, it was quite tasty, without leaving you bloated.

We also got the sole fillet with spaghetti, which also came nicely presented with baby carrots and boiled cabbage. The fillet was very large but the white sauce was a bit tasteless. The spaghetti had no sauce on it and was a bit rubbery, probably from sitting out. Overall ok, but not as good as the lasagne.

The drinks were quite nice, coming in large glasses and with no extra charge for cold drinks or espresso-based coffees. The hot coffees are served in nice clear class mugs and cold drinks in a variety of large glasses.

Service is cheerful and efficient, which is a nice change from the usual HK gruffness, although a bit confused (3 different people asked us for our drink orders).

I’m not sure how often they change their menu, but it’s worth visiting if you enjoy a post-meal coffee and are tired of your usual choices. The Teriyaki Chicken with potato wedges looked to be a popular choice which is worth trying next time.
2011-05-05
  • Lasagne
(非會員)
2011-04-13 6 瀏覽
基本上每個月總有三,四日lunch都黎食上星期如常去照舊叫 千層面 都冇乜野, 但個包唔同左杯最愛既 mocha 黎啦, 本來冇乜野,飲一啖已經覺得怪怪地飲多幾啖 嘩 差到呢 完全係啖到冇味咁 冇晒之前個種好過星巴克既 feel難飲到死,頂唔順要換.......見到間shop 有d 人都唔同左唉.....以後咪搞
基本上每個月總有三,四日lunch都黎食

上星期如常去

照舊叫 千層面 都冇乜野, 但個包唔同左

飲多幾啖 嘩

難飲到死,頂唔順要換.......

見到間shop 有d 人都唔同左

唉.....以後咪搞
2011-01-05 5 瀏覽
果日同一班係附近做野既朋友約食lunch。你知係中環食lunch唔易。朋友本來book左rex既,但大家都覺得果度有d貴,所以最後揀左呢間。一去到好多人,好彩book左位。是日set lunch有雞肉菠菜千層麵,香草汁配煎魚柳,紅酒燴牛膝肉等等...一律$63,免加一。我就叫左雞肉菠菜千層麵,招牌菜嗎先黎個餐湯,係南瓜湯,由於本人本身對南瓜冇好感,所以ma ma,但係creamy既之後黎主菜,主菜除左雞肉菠菜千層麵,仲有沙津菜同蒜蓉包。首先講個蒜蓉包,有蒜蓉徇味,但有d硬。個雞肉菠菜千層麵唔係唔好食不過覺得唔係好值個價,個麵有d似冷藏烤焗食品咁......而且我覺得唔夠飽,份量真係唔係好多。最後餐飲叫左熱咖啡,呢個就好好多。原本我有諗住食賣cake作為完結,點知問個staff可唔可以外賣兩件cheese cake(因為同事見openrice食評後都想試),佢話冇得外賣,態度一般。當時又趕時間,所以冇食到,事後覺得有冇餃錯呀,點解冇得外賣cake???呢樣真係要改善一總結一下,呢間都係冇下次。
果日同一班係附近做野既朋友約食lunch。
你知係中環食lunch唔易。朋友本來book左rex既,
但大家都覺得果度有d貴,所以最後揀左呢間。

一去到好多人,好彩book左位。
一律$63,免加一。
我就叫左雞肉菠菜千層麵,招牌菜嗎

之後黎主菜,主菜除左雞肉菠菜千層麵,仲有沙津菜同蒜蓉包。
首先講個蒜蓉包,有蒜蓉徇味,但有d硬。

而且我覺得唔夠飽,份量真係唔係好多。
最後餐飲叫左熱咖啡,呢個就好好多。

(因為同事見openrice食評後都想試
),佢話冇得外賣,態度一般。當時又趕時間,
所以冇食到,事後覺得有冇餃錯呀
,點解冇得外賣cake???
呢樣真係要改善一

總結一下,呢間都係冇下次。
2010-12-08
2 分鐘 (堂食)
2010-11-04 39 瀏覽
上星期5, 下午去左中環攪公司野, 之後同朋友仔係中環LUNCH, 係中環LUNCH 不嬲都唔平, 今次比較經濟~.今次我地2口子就去左Podium Cafe . 依間係樓上CAFE 黎架~佢既午餐一律 $63, 有湯, 餐包, 主餐同餐飲一杯~係中環食就係抵~閒閒地一個大家樂都30幾啦~首先個餐湯先, 我就揀左個忌廉磨菇湯~香濃既磨姑味~應該煲足時間~^^主菜有又熱又脆又香既蒜茸包, 食個陣脆到KA KA 聲, 好食~!雞肉菠菜千層麵又大件又好食,仲有茄醬係面~雞肉都唔少架, 仲有厚厚既芝士層~ 但又有菠菜味~UM, YUMMY!!!!!餐飲我就叫左熱泡沫咖啡,好香好飲, 用料人流, 賣相又靚, 同星巴克個D有得揮~

閒閒地一個大家樂都30幾啦~

UM, YUMMY!!!!!

2010-10-29
2010-10-05 5 瀏覽
高妹係中環的地膽.今日帶我上門食西餐.呢度食物不錯.set lunch有幾款選擇.高妹推介:南瓜湯-香濃南瓜味焗雞肉菠菜千層濶面-好多切碎左的菜,正呀!沒有肥淋淋的芝士,我鍾意呀!配埋蒜蓉包,如果有得選擇唔焗的包更好,無咁熱氣嘛.伴埋車厘茄和新鮮菜葉,呢餐選食得健康.熱柚子蜜-開胃我地兩姐妹叫埋同一個餐同一個餐飲.輕輕鬆鬆食左個健康lunch.座位迫左d,大家講嘢的聲浪嘈左d.食物幾健康,呢度值得再去呀!
高妹係中環的地膽.今日帶我上門食西餐.

呢度食物不錯.

set lunch有幾款選擇.

高妹推介:
南瓜湯-香濃南瓜味
配埋蒜蓉包,如果有得選擇唔焗的包更好,無咁熱氣嘛.
伴埋車厘茄和新鮮菜葉,呢餐選食得健康.
熱柚子蜜-開胃

我地兩姐妹叫埋同一個餐同一個餐飲.
輕輕鬆鬆食左個健康lunch.

座位迫左d,大家講嘢的聲浪嘈左d.

食物幾健康,
呢度值得再去呀!
2010-10-04
10 分鐘 (堂食)
  • 菠菜千層面
想係中環搵間平靚正既食店, 確實不易 於是急忙係openrice做功課, 二選一下, 最終都係選呢間book 了七點枱, 估唔到我也是整晚的最後一枱客人環境不是很大, 但枱間也保持應有的距離,坐下不久已感受到超強烈油煙味, 都幾辛苦, 要不停飲水明顯抽風做得很差, 完全散不了油煙味 Menu 一頁咁大把, 可能限於人手關係 (計埋廚房得三人), 種類小得可憐 主菜加 $25 可以選三個組合 湯 +主菜 + 甜品 = $80 蒜蓉飽 : 完全唔熱又燶, 開頭已挫一挫了 南瓜湯 : 似乎太桀身, 質感近乎BB 食的糊仔食品, 味道也偏甜, 唯一優點是南瓜濃度十足, 倒另我這名南瓜痴有點安慰 雜菜湯 : 估唔到係中湯, 試了一口無意欲飲, 懷疑下了太多味精, 超出菜湯應有的清甜味, 鮮到有點 “剌” 喉 我倆不約而同主菜選了雞肉菠菜千層麵 $55 一大片蒜蓉飽伴碟, 還有幾粒蕃茄,青瓜等 直覺極有番叮之嫌, 而且為合只見菠菜不見雞肉, 好像食一舊菠菜粉團, 只憑粉團上的蕃茄蓉令食味提高, 毫無誠意可言 紅豆奶凍: 奶凍欠缺奶味, 質地接近大菜糕多於奶凍, 很爽口紅豆夠
想係中環搵間平靚正既食店, 確實不易

book 了七點枱, 估唔到我也是整晚的最後一枱客人
環境不是很大, 但枱間也保持應有的距離,
坐下不久已感受到超強烈油煙味, 都幾辛苦, 要不停飲水
明顯抽風做得很差, 完全散不了油煙味

Menu 一頁咁大把,
可能限於人手關係 (計埋廚房得三人), 種類小得可憐

主菜加 $25 可以選三個組合

湯 +主菜 + 甜品 = $80
蒜蓉飽 : 完全唔熱又燶, 開頭已挫一挫了
我倆不約而同主菜選了雞肉菠菜千層麵 $55
一大片蒜蓉飽伴碟, 還有幾粒蕃茄,青瓜等
令食味提高, 毫無誠意可言
紅豆夠腍夠甜正好平衡番無味奶凍

每人$88唔算貴, 但水準絕對未到水評
油於抽風差, 成身都係油煙味
一般快餐店 (大x 樂, 美x) 也比她高幾皮
去占仔食碗云吞麵好過

Menu 一眼睇晒
okay 的南瓜湯
奶凍
2010-06-14 18 瀏覽
以6月聚會為名的月巴人壽辰會,選了這家剛開始有晚市的樓上cafe,除了方便半山區居民外,畢竟十多個反斗星聚頭,這種客人不會太多的餐廳最合要求。CAFE位處中區商業大廈,裝修相對近期到過的同區樓上CAFE,這裡裝潢是相當簡約,沒有太多額外裝飾,餐桌上還有茄汁/辣椒仔和美極鮮醬油,跟放置橄欖油和黑醋的又是另一番風味。室內燈光有點昏暗,柔和的流行曲音樂版輕輕的播放著,加上充足的冷氣真令早到的月巴人很想先睡一睡。餐廳最特別是有室外小花園部份,相信可用作bbq之用,不過同樣只有對面辦公室樓景,辦公室裡面傢俱如何擺設也一目瞭然。一行12人佔了餐廳中間部份長桌,全晚只有我們的訂枱沒有其他客人,不用付最低消費也有包場效果,真讚!是日餐湯為雜菜湯和南瓜忌廉湯。雜菜湯以清湯方法烹煮,並不是有蕃茄或茄膏在內的紅彤彤製法,看到有不少甘筍粒粒,小寶寶可以將其飲個清光,相信味道一定不錯,這情況也讓豬媽媽非常高興;南瓜湯煮得濃稠得宜,湯底飲來感覺很厚,南瓜茸非常幼滑的溶化在湯裡,略帶甜味又有南瓜香的餐湯真的很讚,美味。麵包可選擇蒜茸包或法包配牛油,真好!蒜茸多士快將烘好的時候,滿室蒜蓉牛油香煞是吸引,令已經飢腸轆轆

是日餐湯為雜菜湯和南瓜忌廉湯。

麵包可選擇蒜茸包或法包配牛油,真好!
蒜茸多士快將烘好的時候,滿室蒜蓉牛油香煞是吸引,令已經飢腸轆轆的大家食慾大增,據聞味道也很不錯,相當惹味香脆。自己的
法包配牛油,簡單的味道沒蒜茸多士那麼吸引,不過厚切法包烘熱後抹上很有牛油香的盒仔牛油味道真的不錯,再沾些南瓜湯來吃會更好味。

餐牌上的主菜幾乎被我們點了大部份, 如
檸檬牛油比目魚、牛仔骨、西冷牛扒、吉烈豬扒、意大利雲吞都點了,不過最好吃還是咱們羊枱所點的羊扒,各款晚餐還可以配炸薯角、薯蓉、意粉或白飯,所以定必飽肚。

西冷牛扒和吉烈豬扒件頭不小,單以外觀也覺滿足; 意大利雲吞以鮮茄汁作伴,跟平時配以芝士汁的清新醒胃;檸檬牛油比目魚味道最為清淡,但又最為輕怡。

羊扒煎得很香,每份還有三件真的大滿足!羊扒沒有用太多香草醃製,因而很有原始羊味但又不會過臊, 羊扒邊帶著一些肥膏的部份更為甘香,本身的汁醬份量較少,味道也不及另配的薄荷醬和芥末惹味,這兩款羊扒好朋友真令羊味更能提升,結果那瓶芥末被我們掏光了; 意粉只灑上點點香草,看似清淡但有香氣,意粉煮得夠彈牙,配著少許羊汁, 淡淡的蠻好味!小試易放的薯蓉,質感也算滑溜,吃到有牛油香和薯仔香,不過還是露比星期二的更好味當然也更肥美。

兩款水煮蔬菜做法簡單但可口,西蘭花灼得爽口鮮嫩,那幾條小小甘筍更是甜美多汁,爽甜得停不了口。觀乎大家的主菜味道其實不差,不過有著同樣問題就是醬汁份量較少,無論是自己的羊扒或男仕們的牛仔骨也有同樣問題,廚師姐姐煮汁時再加多一些份量就更好了。

cafe有即磨咖啡,為免睡不著還是選
凍檸賓較安全,兒童飲品以透明玻璃杯盛載,從紅艷顏色看來也知道利賓納下的夠重手,加上幾片鮮檸檬,絕對可抵銷芝士餅帶來的後果; 大部份飲品也以精緻玻璃茶具盛載,要是白天光顧,視覺效果一定更佳,唯獨姑姐hon的熱朱古力以金毛尋回犬杯上桌, 嘩.....當時多想轉飲熱古力! 要是用拉布拉多杯則更妙,嘿嘿~~~突然飄來咖啡香味,金豬爸爸點的普通熱咖啡同以玻璃杯盛載,咖啡面層卻有一半是奶泡,深淺雙色外型夠酷但是否泡錯了泡沫咖啡??

兩位男仕點了有甜品的SET, 金豬爸爸的雪米糍硬得像石頭, 餐廳的雪櫃真夠凍耶!! 要是有心太軟供應,一定不會有半溶化雪糕出現; 梁先生的紅豆奶凍震震的上桌,相信奶凍質感不會是太堅硬吧。

十一份晚餐相隔一段時間才全數上場,可算慢工出細貨,等得最久的A哥哥那羊扒餐因羊扒件數不足而補回牛扒,意外的雜扒餐應可補回等候時間吧?!全場只有一位侍應姐姐,但服務速度絕無失手,而且是多年來遇到最懂得為客人保持驚喜的服務員,起碼她懂得小聲的問誰是壽星以便送蛋糕,而不是朗聲的說"駛唔駛上埋個蛋糕"或拿著蛋糕才問誰是壽星那麼氣人嘛!離場時還在門口送客,笑容可掬的祝我生日快樂,謝謝你啦!

最重要還是一眾俊男美女撥冗出席和謝謝各位的安排,才有這個很難得超人齊的飯聚哦
室外小花園
兒童凍檸賓
  • 羊扒
  • 南瓜湯
2010-04-29 10 瀏覽
中午, 過開黎中環攞野. 同同事二人做足功課, 找到這個叫Podium 既樓上Cafe. 此Cafe, 沒有係樓棟個牌. 又沒有什麼Sign話呢度有Cafe. 算是一間隱世店吧. 入到商業大廈門口. 同彩虹服務社一樣, 只有樓下一個水牌做辨認. 上到4樓, 就在眼前. 不過要等位.成間Cafe仔是full house的. 亦證明了中環人, 其實是好識搵野食既. 環境幾開明, 感覺應該是不錯的, 奈何大部份食客, 大大聲聲傾計, 嘈音分貝極高. 似乎仲要嘈過茶樓. 原本應該是一家清靜舒適的Cafe. 嘈到成個街市咁. 耳朵有點兒受罪. 邊等檯, 姐仔建議同我地落定單先. 叫了一個雞肉菠菜千層麵同一個薯蓉碎肉批. 而餐湯我們就選了南瓜湯. 寫完單繼續等. 我們己經是1點正來到, 座無虛席的餐廳, 大部份食客們仿佛有2小時lunch break咁. 1點半才開始有1至兩檯人走. 弄到我們1點半後, 才能入座. 遲有遲好既, 因為我們一點半後入座, 套餐特價$50一份.因為預先點好餐, 所以一坐低就有得食, 先放下兩碗南瓜湯. 味道非常之甜. 湯滿是南瓜瓜肉. 能看見一絲絲的果肉, 認真足料.

因為預先點好餐, 所以一坐低就有得食, 先放下兩碗南瓜湯. 味道非常之甜. 湯滿是南瓜瓜肉. 能看見一絲絲的果肉, 認真足料. 說過是南瓜忌廉湯. 但落係好重好香南瓜甜味呀. 不過忌廉味, 就真係冇乜啦.

雞肉菠菜千層麵, 一看就知道是一個不正宗的Lasagne, 因為平時我食開既Lasagne唔係咁夾架. 面一塊Lasagne皮, 底一塊Lasagne皮. 中間夾一舊雞肉同波菜整成既肉餅. 看落怪怪的, 我亦沒有意欲去試.

薯蓉碎肉批, 就是英式的Cottage Pie. 其實都唔係幾丕宗架啦. 不過最重要是好唔好味. 況且, 賣相似模似樣. 睇落OK既. 食落, 厚厚的薯蓉, 雖打得不夠細滑, 味道方面又欠了少許牛油味. 底部的肉碎於味道上同口感上都不錯. 算是挽回是次午餐一點分數啦. 餐飲二人都叫了咖啡, 味道不差, 夠香夠濃既.

基本上, 食物是可以的, 倥嘈到成個街市咁. 我就唔係太喜歡了.........