Plato Cafe & Bistro (Mikiki)

Plato! Cafe & Bistro offers a delightful culinary experience, blending classic dishes with modern presentation. The meal began with a refreshing trio: a creamy tomato soup, a crisp salad, and an iced tea garnished with fresh mint. The soup was comforting and flavorful, while the salad provided a light and refreshing contrast.The prosciutto-wrapped melon was a standout, the sweetness of the melon perfectly complementing the salty, savory prosciutto, drizzled with balsamic glaze. The lobster risot

The prosciutto-wrapped melon was a standout, the sweetness of the melon perfectly complementing the salty, savory prosciutto, drizzled with balsamic glaze. The lobster risotto was rich and decadent, the lobster cooked to perfection and the risotto creamy and flavorful.

The lamb chops were another highlight, tender and juicy, served with a baked potato. The meal concluded with a slice of cheesecake, adorned with rose petals and chocolate sauce. The cheesecake was rich and creamy, a perfect ending to a memorable meal.

Overall, Plato! Cafe & Bistro provides a well-rounded dining experience with high-quality ingredients and skillful execution. The ambiance is pleasant, and the service is attentive. It's a great spot for a special occasion or a casual meal.
Lobster  risotto
Lamb
Lobster  risotto
Lamb
2025-05-04 8 瀏覽
Mikiki 近呢一年都開咗好多新餐廳,其中呢一間叫Plato 既西餐廳,裝修企理,座位舒服,價錢仲幾合理,所以今日就過嚟試一試~睇完餐牌覺得呢一個二人套餐幾抵食,$428就嗌到佢哋嘅精選二人套餐👥首先先嚟一個是日餐湯🥣或者田園沙律🥗,我哋當日嘅餐湯係蘑菇湯,真係見到個湯入面有唔少蘑菇碎~前菜有三款可以選擇,我哋就揀咗西班牙風乾火腿伴哈密瓜沙律🥓🍈,油脂嘅香味配上鹹香,絕對係一個出色嘅開胃菜!兩款主菜我哋分別揀咗龍蝦汁波士頓龍蝦意大利飯🦞 同埋 德國脆皮鹹豬手🐖,其中我特別鍾意龍蝦意大利飯,首先係估唔到四百幾蚊嘅二人餐竟然可以食到半隻龍蝦,其次係佢哋嘅龍蝦汁好濃郁,配上意大利飯真係令人一啖接一啖!😋😋甜品方面我哋要咗一份是日甜品🍮 同埋 朱古力心太軟配雪糕🍫,是日甜品係芝士蛋糕,芝士味濃郁,有質素絕對唔hea! 另外,朱古力心太軟亦都好出色,流心效果做得好好!

2025-05-02 10 瀏覽
今日趁勞動節假期响mikiki搵好嘢食,見倒呢間新開冇耐,裝修都幾靚,重有$428精選二人套餐性價比唔錯,一於入去試吓餐湯蘑菇忌廉餐湯前菜西班牙風乾火腿配哈密瓜沙律Parma Ham配哈密瓜好夾薯條嘅新鮮即炸,又大份,同朋友一路吹水,一路食啱哂🥰主 食炭燒澳洲肉眼牛扒5成熟岩岩好,牛肉味濃,質感嫩滑龍蝦汁波士頓龍蝦意大利飯Lobster Risotto每啖都充滿龍蝦鮮味,龍蝦肉質鮮嫩甜品芝士蛋糕口感非常順滑朱古力心太軟配雪糕賣相精緻,朱古力雪糕加埋心太軟一凍一熱,雙重口感令人無法抗拒
餐湯
蘑菇忌廉餐湯

前菜
西班牙風乾火腿配哈密瓜沙律
Parma Ham配哈密瓜好夾

薯條嘅新鮮即炸,又大份,同朋友一路吹水,一路食啱哂🥰

主 食
炭燒澳洲肉眼牛扒
5成熟岩岩好,牛肉味濃,質感嫩滑

龍蝦汁波士頓龍蝦意大利飯

甜品
芝士蛋糕口感非常順滑

2025-04-30 5 瀏覽
今日陪朋友去稅局處理完啲事沿天橋入mikiki見到有間幾多元化幾吸引嘅西餐廳於是入去試試大家選擇困難症又開始二話不說就要個二人餐,有湯或沙律,前菜三選一,意粉或飯,主菜四選一,兩客甜品又可以加錢升級甜品都只是$428我們選擇一個甘筍湯一個沙律西班牙風乾火腿伴哈蜜瓜沙律龍蝦汁波士頓龍蝦意大利飯~有半隻爽口鮮甜的龍蝦啖啖香濃龍蝦汁包住每粒飯好好味炭燒紐西蘭肉眼牛扒~肉質鮮嫩多汁芝士蛋糕~味道濃厚香醇口感幼滑朱古力心太軟伴雪糕~內夾熱醇朱古力漿伴雲呢拿雪糕一齊食好味又唔太甜整體環境舒適服務態度友善食物質素性價比高真心推薦
我們選擇一個甘筍湯一個沙律
西班牙風乾火腿伴哈蜜瓜沙律

炭燒紐西蘭肉眼牛扒~肉質鮮嫩多汁

芝士蛋糕~味道濃厚香醇口感幼滑

整體環境舒適服務態度友善食物質素性價比高真心推薦

• 龍蝦汁波士頓龍蝦意大利飯
  • 心太軟
2025-04-28 9 瀏覽
同朋友去啟德行下🛒原來一直都未行過Mikiki😲見到「Plato Cafe & Bistro」就入去食埋晚飯先走😬.⚠️此餐廳收取10%服務費💰.精選二人套餐🍽️套餐$428💰.炭燒紐西蘭肉眼牛扒🥩套餐包含💰肉眼牛味濃郁😛燒得啱啱好🔥配上燒汁,好味道💯配菜有煙肉焗薯🥓🥔車厘茄🍅櫻桃蘿蔔、西蘭花🥦.北海道帶子松露野菌意大利粉🍝套餐包含💰帶子鮮甜軟嫩🤤意粉之間滿佈櫻桃蘿蔔同野菌🥕🍄‍🟫意粉掛滿醬汁,香濃忌廉奶香👍🏻同時松露好重🖤食落好Creamy😌.白酒忌廉汁煮青口🐚套餐包含💰青口大隻😍肉質飽滿😋忌廉帶淡淡白酒香🍾配搭蒜片🧄蘆筍、櫻桃蘿蔔、青椒等🫑.田園沙律🥗套餐包含💰.是日餐湯🥣套餐包含💰松露野菌濃湯,食到綿密粒粒蘑菇🍄.是日精選甜品(2客)🍰套餐包含💰芝士蛋糕上加上忌廉、燕麥片🌾朱古力醬同玫瑰花🌹.凍抹茶鮮奶🍵跟餐$24💰表面加咗忌廉☁️燕麥片、蜜糖星星⭐️同朱古力脆脆🍫
⚠️此餐廳收取10%服務費💰
精選二人套餐🍽️套餐$428💰
田園沙律🥗套餐包含💰
是日餐湯🥣套餐包含💰松露野菌濃湯,食到綿密粒粒蘑菇🍄
2025-04-25 24 瀏覽
💐《Plato Cafe & Bistro》佐敦店已經有好多年歷史,搭車行彌敦道經過都會見到。熊妹最近發現原來呢大半年,喺「Mikiki」開咗間新嘅分店,今日放工之後就同樹熊去「Mikiki」探店一下,順便喺「Mikiki」行吓。📌店舖位於商場一樓嘅角落位,門面裝修好光鮮💫,內裏一個個歐陸式嘅卡位梳化格局🛋️夠簡潔,仲有一個圓形卡位適合大班人自成一角聚餐,成個裝修格局簡潔明亮又高雅,一入去嘅感覺已經令人好舒服。📌晚餐時段梗係食晚餐套餐啦!套餐都幾抵食,最平$78沙律,最貴$188牛扒,另外仲有意粉🍝、薄餅🍕、海鮮飯🥘、燒春雞🐥、羊架🐩、豬鞍等等,價錢大概$88-$178,套餐可以包是日餐湯🍵或者田園沙律🥗,另外仲可以半價追加飲品,再加錢可以有小食同埋甜品,簡單啲嚟講,大概$200-$250就有齊成個晚餐套餐,今次今日舖租昂貴💰嘅香港地,都對得起呢個價錢啦!是日餐湯跟餐送上嘅餐湯今日係蘑菇湯,粒粒蘑菇碎🍄好足料,味道唔鹹,充滿蘑菇味。田園沙律撈上黑醋汁嘅沙律菜,仲有蕃茄仔🍅,餐前食可清一清腸胃!千島夏威夷薄餅,$98熊妹不嬲都唔好煩,就揀咗薄餅🍕做主食,因為熊妹都幾鍾意食薄餅。薄餅係薄批,
是日餐湯
田園沙律
撈上黑醋汁嘅沙律菜,仲有蕃茄仔🍅,餐前食可清一清腸胃!
千島夏威夷薄餅
千島夏威夷薄餅,$98
薄餅係薄批,餅乾底,夏威夷餡就係有菠蘿粒🍍同埋火腿片🐷,加入少少千島醬做醬底,熊妹認為加埋啲Tabasco🌶️,加少少辣味會更惹味。
燒黃油春雞,$148
樹熊咁大食,梗係要一份肉食啦。成半隻燒春雞再加一大堆薯條同埋沙律菜,成碟份量都好足下。
燒黃油春雞
燒春雞🐥燒出晒啲雞皮啲雞油,令到個雞皮燒得好薄,食落一啲唔油膩,肉質超級嫩滑,火候燒得剛剛好,大大隻雞扯嚟食,真係好滿足,$148呢個價錢相當抵食!
配料有一大堆幼身薯條🍟,好欣賞有灑上鹽粉就咁食鹹鹹嘅薯條或者點茄汁🥫兩種風味都好好味,份量多到超級飽肚。
再食埋點上黑醋汁嘅沙律菜可以解一解油膩!
日式天婦羅魷魚鬚
日式天婦羅魷魚鬚,跟餐價,加$38
小食嚟講都好大碟下,目測都有10條8條魷魚鬚🦑。用上天婦羅嘅炸法炸皮唔算好油,魷魚鬚食落非常煙靭有口感,再點上跟上嘅沙律醬,滋味又飽肚嘅小食,值得一叫!
好欣賞小食都會配一大堆沙律菜🥗,感覺食得健康啲。
BBQ醬雞翼
BBQ醬雞翼,跟餐價,加$38
今日有三隻,先炸起再撈上濃郁嘅BBQ醬汁,一啖入口,滿都係醬汁嘅味道,趁熱食個雞翼皮仲脆口,雞肉位嫩滑,做法幾正宗。
朱古力心太軟配雪糕,跟餐價,加$48
飯後梗係配甜品啦,甜品有心太軟選擇,樹熊就當然唔會放過啦。
朱古力心太軟配雪糕
製作需時⏱️,因為即叫即焗。熱辣辣又出色嘅心太軟當然個心係要有流心嘅朱古力🍫,即焗出嚟嘅心太軟外皮係軟熟朱古力蛋糕,切開蛋糕,熔岩嘅朱古力醬湧出嚟連埋朱古力蛋糕一齊食,真係滋味在舌頭😋。
仲有一球雲呢拿雪糕,同埋忌廉,同朱古力心太軟輪住食,冷熱交熾,可以話係甜品中嘅王者👑。
自家製開心果麻糬提拉米蘇,跟餐價,加$48
近期開心果成為甜品大熱,熊妹當然都喜歡湊熱鬧啦!好精緻嘅擺款,一個透明玻璃甜品碗放喺木碟上面,木碟側旁用上朱古力粉造成「Chikawa」樣嘅圖案,可見餐廳嘅心思💞!
自家製開心果麻糬提拉米蘇
呢款甜品係由開心果忌廉,浸上醬醬嘅手指餅同埋麻糬組成,開心果忌廉🥠雖然唔係好重開心果味,不過面頭灑滿好多開心果碎粒,連埋忌廉一齊食就加重咗開心果嘅味道啦。最開心係有兩大粒軟綿綿嘅麻糬,食落好黏口軟糯,一款甜品集合多重甜品嘅元素,絕對係大🈵足!
凍檸檬茶
凍檸檬茶,跟餐半價,加$18
檸檬茶控嘅樹熊淨係會點檸檬茶,正常甜度冰塊🧊。
熱抹茶鮮奶,跟餐半價,加$23
抹茶控嘅熊妹淨係會點抹茶鮮奶,少甜就更出抹茶味道,用上好濃郁嘅抹茶粉沖上嘅抹茶鮮奶網絡已經好綠,抹茶味好出,出過牛奶味,線條分明嘅心形拉花💗沖得好靚,沖調嘅比例恰到好處。
📌《Plato》環境光鮮明亮,裝修格局簡潔又高雅,食物味道同價錢夠大眾化,一餐食得好舒服嘅西餐體驗,食完仲可以喺「Mikiki」行吓。
2025-04-14
千島夏威夷薄餅
日式天婦羅魷魚鬚
BBQ醬雞翼
凍檸檬茶
2025-04-17 6 瀏覽
舊同學升咗職,諗住同佢慶祝,今晚就約咗佢去新蒲崗Mikiki試呢間新開嘅Cafe。我就好細食,叫咗個煙三文魚班尼迪蛋全日早餐,另外再加熱蜂蜜柚子茶。呢個全日早餐賣相都幾靚,有沙律菜、薯餅、流心蛋、焗蕃茄、煙三文魚窩夫、腸、同火龍果,點埋個蛋黃醬超正,健康得來又飽肚。個焗蕃茄真係好正,咬落好Juicy👍🏼朋友就點咗個晚市套餐,D12紐西蘭肉眼牛扒🥩,套餐包左個南瓜甘筍湯,同半價追加藍梅水果茶。餐湯好Creamy,藍莓水果茶就大大壺🫖。牛扒超大件,朋友叫咗三成熟,我試咗一兩件,咬落都好鬆軟,牛味濃郁,點埋個醬又係超正。我哋跟餐仲額外追加左BBQ醬雞翼、日式芝士餅。BBQ醬雞翼雖然唔係好熱,但個醬甜甜地咁又幾特別。日式芝士餅細細件,但好綿密,好好味😋餐廳仲播住啲輕音樂同個歌,感覺好舒服悠閑。

餐廳仲播住啲輕音樂同個歌,感覺好舒服悠閑。

2025-04-10
2025-04-16 4 瀏覽
Plato Cafe Bistro新蒲崗打工區放工chill1chill之舒服cafe牛角窩夫專家盛產牛角窩夫什麽味道都有!唔洗轉場去甜品店!牛扒熟成師傅好有功力!5成和7成都好好食!南瓜湯係前菜必點,好滑滑卡邦尼料重夠滑,不過重口味人要注意佢係偏淡啲唔夠味可以加芝士!BBQ汁炸雞翼屋企真係煮唔到果種醬!呢間Cafe唔錯,重點啲牛角窩夫,有甜品心曠神怡!套餐已經包左湯主食同甜品!BBO汁雞翼(5隻)$68卡邦尼煙肉蔗大利粉 $98紐西蘭肉眼牛扒 $242是日餐湯(熱)美式咖啡牛角简大伴雪糕 香蕉朱古力牛角窩夫配雪糕 $78116 1/F MIKIKI 638 PRINCE EDWARD ROAD EAST SAN PO KONG@Plato Cafe Bistro
Plato Cafe Bistro
新蒲崗打工區放工chill1chill之舒服cafe
牛角窩夫專家盛產牛角窩夫
什麽味道都有!唔洗轉場去甜品店!
牛扒熟成師傅好有功力!5成和7成都好好食!
南瓜湯係前菜必點,好滑滑
卡邦尼料重夠滑,不過重口味人要注意佢係偏淡啲
唔夠味可以加芝士!
BBQ汁炸雞翼屋企真係煮唔到果種醬!
呢間Cafe唔錯,重點啲牛角窩夫,有甜品心曠神怡!
套餐已經包左湯主食同甜品

AST SAN PO KONG
@Plato Cafe Bistro
2025-04-02
2025-04-11 1 瀏覽
今日嚟到新蒲崗Mikiki,同朋友嚟咗呢間餐廳,一行到入去覺得個環境好舒服,我哋點咗個精選二人套餐,想同大家介紹吓。首先,套餐入面有一道是日餐湯今日係南瓜湯,甜度適中,今日出面氣溫有少少凍,但飲完呢碗湯令人好舒服。接住落來係田園沙律,沙律新鮮爽口,蔬菜色彩繽紛,配上柚子醬汁,酸酸地咁令人好開胃。再嚟就係白酒忌廉汁煮青口,青口煮得恰到好處,佢嘅酒香同忌廉味融合得好好,佢嘅配菜都好吸引。接住落嚟,重頭戲係波士頓龍蝦龍蝦汁意大利飯,意大利飯粒粒分明,吸晒龍蝦汁,都幾香口,龍蝦肉亦係非常鮮嫩,賣相亦都非常吸引。然後,炭燒紐西蘭肉限牛扒5成熟就嚟啦!牛扒煎得好完美,5成熟肉質保持晒多汁,配搭埋焗薯同埋醬汁,味道好正!食完主菜,最後點可以唔提下甜品。自家製開心果麻糬提拉米蘇同是日精選甜品芝士蛋糕,兩款都好有特色,特別係麻糬提拉米蘇,麻糬軟韌,味道唔會太膩,賣相都非常吸引,芝士蛋糕則係濃郁滑溜,強烈推薦!總括嚟講,無論係味道定擺盤都做得好出色,同朋友一齊一定可以享受一個愉快嘅晚餐!

2025-04-09 197 瀏覽
今日同朋友去新蒲崗Plato Cafe & Bistro食晚飯,呢間西式餐廳位於太子道東Mikiki 廣場一樓,餐廳地方寬闊,裝修舒適溫馨,枱凳擺放整齊,坐得好舒服,餐廳員工服務態度好,餐牌食物款式都唔少,而套餐款式都非常吸引,有餐湯、前菜、飯/粉、主菜、甜品。而我哋就選精選二人套餐。🌟是日餐湯(南瓜湯)南瓜湯口感濃郁,帶有自然的甜味,搭配奶油或香料,喝起來溫暖順滑,非常好味,食主食前飲嘅湯品,飲落令人開胃。🌟風乾火腿伴哈蜜瓜沙律風乾火腿伴哈蜜瓜沙律係一道經典嘅開胃前菜,風乾火腿嘅質地柔軟亦帶有嚼勁,仲有濃郁嘅鹹香和油脂香氣,質地柔軟嚼勁,而哈蜜瓜提供了自然的甜味和多汁感,清脆爽口,結合了鹹香的風乾火腿和清甜多汁的哈蜜瓜,味道層次豐富,口感清爽鮮明,係一道開胃前菜,亦非常適合搭配一杯白葡萄酒享用。🌟波士頓龍蝦龍蝦汁意大利飯波士頓龍蝦汁意大利飯非常豐富且層次分明,龍蝦汁為基底,帶有濃郁的海鮮風味,鮮味十足,龍蝦肉質鮮嫩多汁,入口彈牙,米飯係正宗嘅意大利飯,米粒保持嚼勁,不會過於軟爛,加上埋蒜、洋蔥、白酒來調味,風味和諧,意大利飯絕佳搭配濃郁的龍蝦汁,米粒吸收了龍蝦的精華,口感濃郁且帶有海
而我哋就選精選二人套餐。

🌟是日餐湯(南瓜湯)

🌟風乾火腿伴哈蜜瓜沙律

🌟波士頓龍蝦龍蝦汁意大利飯
波士頓龍蝦汁意大利飯非常豐富且層次分明,龍蝦汁為基底,帶有濃郁的海鮮風味,鮮味十足,龍蝦肉質鮮嫩多汁,入口彈牙,米飯係正宗嘅意大利飯,米粒保持嚼勁,不會過於軟爛,加上埋蒜、洋蔥、白酒來調味,風味和諧,意大利飯絕佳搭配濃郁的龍蝦汁,米粒吸收了龍蝦的精華,口感濃郁且帶有海鮮的鮮甜,令人食得滿足。

🌟露絲瑪莉香草燒羊架(五成熟)
露絲瑪莉香草燒羊架嘅口感非常豐富且多層次,五成熟羊架內部呈現粉紅色,經過燒烤後羊架外層有酥脆嘅外皮,與內部嘅肉質有鮮嫩柔軟多汁,咬落去時感受到嫩滑感。
香草風味嘅露絲瑪莉的香氣濃郁,帶有松木和柑橘味,與羊肉的天然風味完美融合,增添了一種清新嘅草本氣息。
羊肉五成熟時係最恰到好處,既不會過於油膩,又能提供足夠的滋潤感,每一口都充滿香氣。

🌟自家製麻糬提拉米蘇
自家製麻糬提拉米蘇結合咗傳統與創新,層次豐富,口感多變,風味獨特,係一款令人喜愛嘅甜點。這道甜品結合了傳統提拉米蘇的咖啡香氣與奶酪的香甜和麻糬的米香Q彈口感完美融合,整體甜而不膩,層次豐富且帶有創意。

🌟Dreyers 雪糕杯
Dreyers 雪糕杯賣相好靚,尤其是係一個紅色心形嘅雪糕,食落口感綿密,味道香甜,作為甜點非常適合,能為整頓餐點畫上一個清爽的句點。
2025-03-20
2025-04-07 169 瀏覽
一個人嘅晚上去左啟德附近嘅mikiki商場食飯,商場好多餐廳,有天橋接駁啟德站同Airside 好方便。我就去左一樓嘅Plato Cafe & Bistro食dinner有dinner set,二人set或者單點餐廳光猛,用色柔和,座位闊落好舒服。玻璃望出去都幾開揚。做完運動好肚餓嘅我就叫左個dinner set再加配甜品。試左 西班牙黑毛豬鞍餐跟配 田園沙律田園沙律先到,沙律菜種類豐富又新鮮配上酸甜醋汁,食落清新,開胃健康。主菜 西班牙黑毛豬鞍上枱個陣,表面仲有d油脂喺面頭燒緊。望落煎得啱啱好,聞落好香。切開豬鞍厚身,有份量,肉質好嫰,顔色分佈平均。咬落juicy,香濃肉香配埋青蘋果醬,中和油膩感,肉味更加香。間中西餐配嘅雜菜都比較硬身,呢到嘅燒西蘭花,唔會過硬,喉落夠腍。冇特別調味,食落有清香,好舒服。原隻焗薯依家都好少有,薯味香濃仲熱辣辣。飲品我就加配叫左 湯力咖啡 少冰擺盤靚靚之餘,原支tonic, expresso可以自己沖,飲落爽口清新,因為你原支,氣泡感十足。小食加配 炸蕃薯條大大份,上枱仲感受到新鮮炸起嘅熱氣。做到外脆內軟之餘,蕃薯嘅綿密同香甜都保留到,加配性價比好高。

有dinner set,二人set或者單點

餐廳光猛,用色柔和,座位闊落好舒服。
玻璃望出去都幾開揚。

做完運動好肚餓嘅我就叫左個dinner set再加配甜品
試左 西班牙黑毛豬鞍
餐跟配 田園沙律

田園沙律先到,沙律菜種類豐富又新鮮

配上酸甜醋汁,食落清新,開胃健康。

主菜 西班牙黑毛豬鞍

切開豬鞍厚身,有份量,肉質好嫰,顔色分佈平均。
咬落juicy,香濃肉香

配埋青蘋果醬,中和油膩感,肉味更加香。

冇特別調味,食落有清香,好舒服。

原隻焗薯依家都好少有,薯味香濃仲熱辣辣。

飲品我就加配叫左 湯力咖啡 少冰

擺盤靚靚之餘,原支tonic, expresso

可以自己沖,飲落爽口清新,因為你原支,氣泡感十足。

小食加配 炸蕃薯條

大大份,上枱仲感受到新鮮炸起嘅熱氣。

做到外脆內軟之餘,蕃薯嘅綿密同香甜都保留到,加配性價比好高。鐘意蕃薯條推薦一試。

晚市好旺場,店員人手充足,反應快都好有禮貌,餐廳今日仲播住耳熟能詳嘅廣東歌,好有親切感。
2025-04-03
2025-04-07 126 瀏覽
試咗佢嘅「精選二人套餐」,$428 有齊沙律、前菜,主菜同甜品,性價比高!頭盤「田園沙律」同「風乾火腿伴哈密蜜瓜沙律」蔬菜新鮮,車厘茄配甜酸醬,清新開胃;Parma Ham 夾住清甜哈密瓜,好配搭!主菜「波士頓龍蝦龍蝦汁意大利飯」的龍蝦肉質唔錯,蝦膏滲入risotto,飯粒 al dente 得嚟帶 creamy口感。另一道「西班牙黑毛豬鞍」,外層煎到微脆鎖住肉汁,配自家製蘋果蓉解膩,肉質鬆化唔韌!甜品係「牛角窩夫伴雪糕」,窩夫外脆內酥,夾住雲呢拿雪糕同焦糖醬,好味!🔸田園沙律🔸風乾火腿伴哈密蜜瓜沙律🔸波士頓龍蝦龍蝦汁意大利飯🔸西班牙黑毛豬鞍🔸牛角窩夫伴雪糕

🔸田園沙律

🔸風乾火腿伴哈密蜜瓜沙律

🔸波士頓龍蝦龍蝦汁意大利飯

🔸西班牙黑毛豬鞍

🔸牛角窩夫伴雪糕

今日中午和友人造訪這間「歐風閣」西餐廳,從環境到餐點都讓人驚艷不已!餐廳裝潢和諧暖黃燈光搭配讓人放鬆下來。服務生態度親切專業,讓人感受到滿滿的用心。  **✨必點推薦✨**  🍴 **西班牙黑毛豬鞍**:一上桌就香氣撲鼻!豬扒外層煎得焦香酥脆,內裡卻保持鮮嫩多汁,搭配特調西栖醬汁,鹹香中帶點微甜,完全顛覆我對豬扒乾柴的刻板印象!  🐟 **香煎紐西蘭青衣魚柳**:魚柳裹粉薄脆不油膩,魚肉細緻鮮甜,沾上塔塔醬更添層次,真係讚不絕口!  【五星推薦!味蕾的雙重盛宴——法式蟹肉龍蝦湯與暖心是日餐湯】 🍲 **法式蟹肉龍蝦湯:奢華海味的極致演繹**  一上桌就被濃郁的香氣征服!金黃色的湯體如絲綢般滑順,入口瞬間爆發出龍蝦的鮮甜與蟹肉的細膩,層次感驚艷到讓人閉眼回味。湯裡還能嚐到紮實的龍蝦肉塊與手拆蟹肉絲,真材實料到每一勺都是驚喜!法式經典的細膩工法,讓這道湯品既華麗又不失溫潤,彷彿置身巴黎小酒館,絕對是海鮮愛好者的必點之作! 🥣 **是日餐湯:主廚的暖心日常魔法**  本日幸運遇到「松露野菌濃湯」——平凡的餐湯竟能如此不平凡!綿密如雲的湯體包裹著烘烤過的綜合野菇,松露油的香氣點睛般綻放,每一口

**✨必點推薦✨**

🍲 **法式蟹肉龍蝦湯:奢華海味的極致演繹**

🥣 **是日餐湯:主廚的暖心日常魔法**
本日幸運遇到「松露野菌濃湯」——平凡的餐湯竟能如此不平凡!綿密如雲的湯體包裹著烘烤過的綜合野菇,松露油的香氣點睛般綻放,每一口都是樸物最純粹的鮮美。看似簡單卻暗藏巧思,溫度掌控恰到好處

🍵 **蜂蜜柚子茶**:酸甜比例完美!現榨檸檬的清新與蜂蜜柚子醬的甘甜交融,溫潤暖胃,搭配主餐解膩又開胃。

🍹 **凍冰果茶**:以紅茶為基底,果香濃郁卻不甜膩,還能咬到果肉纖維,夏日消暑首選!

無論是情侶約會或好友聚餐都超適合!已列入我的私藏愛店名單,絕對會再回訪嘗試其他菜色!🌟
2025-03-21 397 瀏覽
今日嚟到新蒲崗Mikiki,同朋友嚟咗呢間餐廳,一行到入去覺得個環境好舒服,我哋點咗個精選二人套餐,想同大家介紹吓。首先,套餐入面有一道是日餐湯今日係南瓜湯,甜度適中,今日出面氣溫有少少凍,但飲完呢碗湯令人好舒服。接住落來係田園沙律,沙律新鮮爽口,蔬菜色彩繽紛,配上柚子醬汁,酸酸地咁令人好開胃。再嚟就係白酒忌廉汁煮青口,青口煮得恰到好處,佢嘅酒香同忌廉味融合得好好波士頓龍蝦龍蝦汁意大利飯,意大利飯粒粒分明,吸晒龍蝦汁,都幾香口,龍蝦肉亦係非常鮮嫩炭燒紐西蘭肉限牛扒5成熟就嚟啦!牛扒煎得好完美,5成熟肉質保持晒多汁食完主菜,最後點可以唔提下甜品。自家製開心果麻糬提拉米蘇同是日精選甜品芝士蛋糕,兩款都好有特色,特別係麻糬提拉米蘇,麻糬軟韌,味道唔會太膩,賣相都非常吸引,芝士蛋糕則係濃郁滑溜,強烈推薦!

2025-03-20 373 瀏覽
Plato Cafe & Bistro 新蒲崗太子道東638號Mikiki 1樓116號舖湖水綠色格調設計 善用自然光 落地大玻璃景觀也不錯 裏面乾淨 間隔寬敞企理紐西蘭肉眼牛扒(7成熟) 7成熟的牛扒外層微焦,內裡保持微粉,肉質鮮嫩多汁 配搭黑椒汁 西蘭花 另外仲有錫紙包裹住嘅薯仔 淋上一層沙拉醬法式蟹肉龍蝦湯湯的質地濃稠且帶有奶香 幾好飲BBQ醬雞翼 — 3隻帶有煙燻和甜味的醬汁,外皮烤得微自家製開心果麻糬提拉米蘇結合了傳統提拉米蘇和創新的開心果麻糬元素,口感層次豐富 麻糬的Q彈和開心果的香氣,搭配提拉米蘇的咖啡和奶油香 賣相滿分
Plato Cafe & Bistro
新蒲崗太子道東638號Mikiki 1樓116號舖

紐西蘭肉眼牛扒(7成熟)

法式蟹肉龍蝦湯
湯的質地濃稠且帶有奶香 幾好飲

BBQ醬雞翼 — 3隻
帶有煙燻和甜味的醬汁,外皮烤得微

自家製開心果麻糬提拉米蘇
結合了傳統提拉米蘇和創新的開心果麻糬元素,口感層次豐富