2020-12-10 718 瀏覽
晏晝去食呢間餐廳朋友book有有八折,我哋揀咗有三道菜嘅套餐一開始又法式麵包,外鬆脆內軟,主菜我朋友就揀咗個青口加埋薯條,啲青口好多,薯條方面係幼身,嗰醬都幾好味😋我自己就揀咗意大利雲吞,個汁整得唔錯。我哋最後食咗個半鐘,飽到甜品都食唔到取消咗😅

意大利雲吞
意大利雲吞
每年九月我都會同個靚女朋友慶祝食生日飯,不過大家已經好熟,所以再無特別比驚喜對方。我直頭搵咗幾間星期六晚都有做半價優惠嘅餐廳比佢揀。壽星話之前公司活動包場去過「Plat du Jour」,覺得唔錯,我就去訂枱啦😜。餐廳位置喺正鰂魚涌太古坊裡面,我以為星期六晚(非上班日💼)會無乜人啦...。點知相反,我夜晚六點左右去到餐廳已經半滿,隨後更愈來愈熱鬧、座無虛席👏。由於我朝早打過電話☎️嚟問嘢,店員安排入座時已經好清楚我嘅要求。第一印象感覺好好,而餐廳嘅全程服務更係值得讚揚,尾段再慢慢講。餐廳得一份餐牌🍽,主要係賣兩道菜Two-course($248)或者三道菜Three-course嘅套餐($268),另外只有少量單點菜式。3️⃣三道菜包括前菜、主菜同甜品,非常完美嘅組合,而且價錢只差$20,道理上無理由唔嗌,不過都要睇食唔食得落。壽星有選擇困難症,店員見狀立即介紹番😂,既親切之餘,亦毫無催促我哋落單嘅用意。飲品(咖啡或茶)要加$35,我哋無加只係飲水,佢哋亦樂意不斷幫我哋再斟水,並唔會刻意問你駛咪飲酒嗰啲。前菜選擇甚多,有兩款沙律🥗、焗田螺同龍蝦湯,全部均係唔駛補錢嘅項目。自家煙燻三文魚羽衣甘
自家煙燻三文魚羽衣甘藍沙律
自家煙燻三文魚羽衣甘藍沙律Home-Smoked Salmon & Kale Salad,沙律造型唔錯😍,我唔預期最面頭會有半隻流心蛋;煙三文魚無平日咁鹹,頗厚身,份量適中🤤。最底層係藜麥混入羽衣甘藍碎嘅沙律,本身仲以為係大大片菜。藜麥粒能夠增加口感,但我估唔到下層係咁凍,好似雪櫃拎出嚟咁,唔通係凍食?
法式龍蝦湯
法式龍蝦湯Lobster Bisque,龍蝦湯都幾大盅,無其他食評中所述嘅苦味,不過鹹香唔夠重,亦無忌廉味,只屬正常水平。另外,湯中並無餸料,唔會有蝦🦐。但我最欣賞嘅係店員知道我哋Share食,會主動畀多個湯碗我哋,真心好多餐廳都未必做到,雖然只係好簡單嘅動作。
全晚唯一一樣奇怪少少嘅地方,就係籃麵包🥖喺我坐低唔夠一分鐘就送上,之前睇其他食評就有話唔夠熱,我無實測到所以唔確定。壽星食咗一件無特別意見,但就無再食。
主食選擇有唔同種類,包括🍔漢堡包、意大利粉/飯、海鮮或者🥩扒類,當中有唔少款式要補錢。扒類有得揀羊架或牛扒,要加$120;而星期六嘅是日精選就係星期五嘅嗰款香辣珍寶蟹肉意粉(+$80)。個人認為星期一至四嘅精選菜式都好特別,較星期五嘅吸引🙈,想食。
白酒忌廉藍青口配薯條
白酒忌廉藍青口配薯條Bouchot Mussels,呢個係店員嘅必食推介,加上今日唔太肚餓,所以就食佢啦。本身以為普通料,點知係超大碟囉,而且仲要勁好食😋!青口我估計有成四五十隻咁多,無誇張呃你,裝殼個鍋要兩個先夠放哂。店員見我要伸隻手去掉殼,所以索性比多個鍋我哋,又係另一細心之舉。
青口個殼幾大隻,但肉就唔算肥美,偏細。不過呢度嘅藍青口同平日食開嘅唔同,鮮味好多,而且好乾淨,無一抽抽嘅垃圾。至於白酒忌廉汁🍾好惹味,酒味唔濃,小朋友都啱食;忌廉亦唔會太稠厚而變得漏。搭配嘅🍟薯條偏幼身,剛剛炸起幾脆,但食到尾段就淋咗;沾松露蛋黃醬食好正。
蒜香龍蝦尾辣蕃茄意粉
蒜香龍蝦尾辣蕃茄意粉Lobster Tail Pasta Arrabbiata(+$100),賣相幾有氣勢!店員有提醒呢個意粉係有少少辣的🌶,食落覺得辣度都幾微,反而蕃茄味出啲,酸酸哋🍅。意粉唔係普通食開嘅口感,唔彈牙亦唔太淋,令人聯想起伊麵或者油麵?龍蝦尾肉質結實兼且鮮味,而且蝦肉唔會太少。不過呢道菜要加錢,值唔值見仁見智,但有得再揀,我未必會選擇佢。
法式蘋果撻配雲尼拿雪糕
法式蘋果撻配雲尼拿雪糕Apple Tarte Tatin,登登登登,蘋果撻成為我哋嘅生日甜品🎂。我朝早打電話嚟就係問有無得喺甜品碟寫字,雖然無,但佢哋有生日牌同蠟燭😊。蘋果撻大小剛好,酥皮微脆,🍎蘋果肉則煮到好淋,醬汁甜咗少少,但不大影響。可能插咗蠟燭嘅關係,🍨雪糕溶得好快...,哈哈。呢餐生日飯令人滿足,我哋都一致認為可以推介餐廳比朋友👍。食物無論味道定賣相都好高質,份量亦夠有突,所以最終我哋只係食得落一份甜品
服務方面我絕對需要開新段好好表揚一番,除咗上述已提及嘅地方,更令我印象深刻係店員(應該係男經理)嘅無微不至!食每道菜之間會換碟換餐具已經不在話下,我同壽星為咗影相(某邊臉靚啲)調位坐,店員更加細心到幫我哋將兩杯水調轉😳。第二,當影食物相時,我哋會將食物擺位郁下,店員見我哋笨手笨腳忍唔住出手。最後,港女嘅我哋吹蠟燭搞咗好耐,枝蠟燭溶咗七成,佢見到又主動幫我哋換枝新🕯️。服務真心無得彈!
餐廳環境比想像中大,因為行到去入面都仲有位。我哋咁啱獲安排坐咗喺通道走廊位嘅紅色梳化,有好有唔好。唔好係圓形餐枱比較細,放食物唔方便;好就係方便我哋影相,坐得親密啲👭。唔通真係刻意安排?!
最後,講番少少訂枱詳情,用某兩平台訂位指定時間入座(例如下午六點)可享低至半價優惠🌟。晚市三道菜原價加埋一都唔駛$300已經稱得上物超所值,用App折完只需$160,更加係抵到唔敢相信。有興趣幫襯呢間餐廳不妨留意下!其實訂座本身有條款要求出席人士15分鐘內到齊,以及用餐時間只限90分鐘,但餐廳都好彈性處理🙏🏻。
總括嚟講,呢餐係💯滿分嘅用餐體驗,性價比高,絕對可以一食再食!
2020-09-12
用餐優惠
優惠券
自家煙燻三文魚羽衣甘藍沙律
白酒忌廉藍青口配薯條
2020-07-01 2705 瀏覽
一入嚟感覺舒服Menu一眼睇晒,我跟友人點選了三道菜🍴三文魚他他 法式香草焗田螺 ******************************黑松露綿羊芝士意大利雲吞 香煎野生紅鯛魚柳拌有機黑藜麥******************************法式蘋果撻拌雲尼拿雪糕焦糖燉蛋******************************個紅鯛魚魚味豊富,可惜肉質太乾!其他食物普普通通。
一入嚟感覺舒服
Menu一眼睇晒,我跟友人點選了三道菜🍴
三文魚他他
黑松露綿羊芝士意大利雲吞
香煎野生紅鯛魚柳拌有機黑藜麥
法式蘋果撻拌雲尼拿雪糕
焦糖燉蛋
個紅鯛魚魚味豊富,可惜肉質太乾!
其他食物普普通通。

鑱咀萬萬歲!🙌🏻ChamZeoiLongLongLife🙌🏻🐭 “Plat du jour”唔萬歲😞..所謂期望愈大失望愈大...環境典雅有氣氛,菜式賣相吸引,所以好有期望!可惜每樣食物放入口,味道口感都好失望。..其實食得出無論食材、烹調過程、調味本身都係有質素的。但相信係冇預好每道菜嘅上碟時間,然後放咗入焗爐保溫,先再上碟,結果所有菜式都overcooked,味道口感大失水準,精華全部流失。..環境:簡約法式風格,以雲石及木材作為主調,配上少許新派裝飾,非常浪漫有情調。..餐牌:款式唔多,簡單一頁紙睇唒,喺較為傳統嘅法式料理。Dinner Set 其實係非常低食,2 courses $248 , 3 courses $268, 不過當然如果主菜食扒或龍蝦又要再另加錢。...麵包賣相👅👅👅味道👅👅口感👅👅口感較乾較韌,欠缺麵包該有的香氣人...頭盤—白蘆筍伴羊奶芝士燉蛋及黑毛豬火腿賣相👅👅👅👅👅味道👅👅口感👅👅份量👅👅👅👅冇overcooked ,因為係冷盤😂但味道都係奇怪。本身應該清甜的白蘆筍卻有一陣濃烈的酸味,本身應該細嫩的口感卻淋得不似筍形......頭盤— 蟹肉餅伴牛油果醬賣
鑱咀萬萬歲!🙌🏻
ChamZeoiLongLongLife🙌🏻
🐭 “Plat du jour”唔萬歲😞

麵包
賣相👅👅👅
口感👅👅
口感較乾較韌,欠缺麵包該有的香氣
麵包

頭盤—白蘆筍伴羊奶芝士燉蛋及黑毛豬火腿
白蘆筍伴羊奶芝士燉蛋

頭盤— 蟹肉餅伴牛油果醬
份量👅👅👅👅
Overcooked😔外皮太燶,口感好硬,裏面餡料味道亦不突出。伴碟嘅牛油果醬份量太少,食唔到牛油果香氣。
Crabcake

Main—蒜香辣蕃茄意粉伴龍蝦尾
口感👅
份量👅👅👅👅
Overcooked😔 龍蝦尾已經乾到縮咗水,肉質又硬又實。佢用嘅係全蛋面,口感味道好似中式伊面。蒜香辣番茄醬已經揮發得只剩鹹同酸味,相信個汁本身應該係幾惹味的。
蒜香辣蕃茄意粉伴龍蝦尾
蒜香辣蕃茄意粉伴龍蝦尾

Main—香煎挪威三文魚伴千層焗薯
味道👅
口感👅
份量👅👅👅👅
Overcooked😔又乾又硬又實,一嚿上等挪威三文魚就如此浪費了...本身應該creamy的千層焗薯亦乾得全沒味道
香煎三文魚伴千層焗薯

Dessert—Creme Brûlée
份量👅👅👅👅
Overfridged😔雪得太硬,質感過實,已經吃不出本身該有的奶油及蛋香。表層嘅焦糖皮非常厚,一啲都唔脆...
法式焦糖燉蛋

Dessert —朱古力心太軟伴雲呢拿雪糕
味道👅👅👅
份量👅👅👅👅
Overcooked😔冇朱古力流出嚟嘅心太軟仲算唔算係心太軟😢朱古力味側尚算濃郁
朱古力心太軟
朱古力心太軟

...
😭萬萬歲到Plat Du Jour失望一遊,拜拜~

Y
v
e
2020-05-04
2020-06-15 1501 瀏覽
好耐都無出去食飯喇! 呢段時間差唔多個個都係咁,加上一出去食飯,搓手都搓到爛(康復中…就唻好番哂) 加上太耐都無約人出去Lunch,咁就食好D啦,而且唔想食得迫迫夾夾,咁係呢面又唔想去太古城都唔算好多有得揀,呢間其實我都有寫過食評分店喺係金鐘食Burger,價錢分別228 二道菜及248三道菜不過發現Menu 都有嘅扒類係要加錢都成$120,而12:10居然青口係無哂,應該係好多人都會落定呢個先,咁我地揀咗龍蝦湯及白蘆筍伴山羊芝士燉蛋,配黑毛豬火腿,係唔係好多款揀低下就揀咗香煎地中海鱸魚前菜一唻到賣相都好吸引,白蘆筍好幼嫩加上山羊奶嘅燉蛋配起上唻好夾,味道唔會好咸所以你可以一口加配黑毛豬火腿,呢個前菜非常出色, 而香煎地中海鱸魚的確好細(半隻手掌),心裡想好在係三道菜(唔好意思我都係唔係細食)佢係魚低下配上似係豆加紅蘿蔔西芹等,我要好慢咀嚼會飽滿小小,佢嘅賣相係好嘅但味道就可以啦,因為佢皮唔夠脆口,一切落去唔會即刻分開,魚皮會拉扯先可以,咁D汁就會掂到魚皮(而有間餐廳嘅魚係令我食過再想食, 本身我不太愛魚但都會食)所以我就覺得麻麻,加上佢只靠汁先令魚有味,我覺得佢可以加點鹽, 而同
價錢分別228 二道菜及248三道菜
前菜一唻到賣相都好吸引,白蘆筍好幼

而香煎地中海鱸魚的確好細(半隻手掌),心裡想好在係三道菜(唔好意思我都係唔係細食)佢係魚低下配上似係豆加紅蘿蔔西芹等,我要好慢咀嚼會飽滿小小,佢嘅賣相係好嘅但味道就可以啦,因為佢皮唔夠脆口,一切落去唔會即刻分開,魚皮會拉扯先可以,咁D汁就會掂到魚皮(而有間餐廳嘅魚係令我食過再想食, 本身我不太愛魚但都會食)所以我就覺得麻麻,加上佢只靠汁先令魚有味,我覺得佢可以加點鹽, 而同事食嘅Burger及薯條都係好乾,又係幼條McDonald款式,仲要係MC 好食D 添
甜品嘅我揀咗蘋果批,真係好多蘋果係上面個底又脆口,有咗呢個作為結尾都唔錯

順便一提,一個2XX 平日嘅午餐唔係叫平,但佢嘅法飽片唔脆又凍呢個好失敗,希望佢改善
2020-06-11 1111 瀏覽
3 course set lunch ($248)White Asparagus白露荀都好軟身,山羊芝士係比較mild唔羶(個人鍾意比較濃味嘅芝士),略嫌唔夠滑,黑毛豬可以吊到味,整體感覺都清淡Bouchot Mussels with French Fries 份量多,Mussels唔算好肥,同埋揀手一般,有幾隻好腥,如果個sauce多少少白酒可能會好d,薯條正常,不過個人偏愛肥薯條,配suace會好dApple Tarte Tatin底係酥皮,apple jam & apple,vanilla雪糕係面 ,一般,酥皮唔脆,而且太甜,唔太recommendOverall,set lunch 選擇多,服務態度好,可惜座位唔夠闊落 ,食物質素比較一般(個starter最好食),分數6/10
3 course set lunch ($248)

White Asparagus
White  Asparagus

Apple Tarte Tatin
Apple  Tart  Tatin

White  Asparagus
不可一不可再,唔會再食。一肚氣咁食完呢一餐母親節飯!我第一次寫食評,但因為真係覺得好嬲,所以想話俾大家聽,唔想再有人中伏。*對於服務既評價 *呢一餐飯係慶祝母親節既晚飯,所以我事前做足哂功課,上左eatigo拎優惠,揀左好耐先決定食呢間。但結果係令人十分既失望,令我好懷疑呢到所有食評都係打手。同媽媽行左全日街,一入到去,侍應問左一句『係咪食飯?』我好奇怪佢點解咁問。我見仲有卡位,就好有禮貌問侍應唔好意思,可唔可以坐? 因為想可以坐得舒服d,點知佢一句好惡咁達埋黎話「唔得!」真係就咁兩隻字,無加無減。我當堂打左個突,我係一個學生,我自己都做過飲食業,除左澳牛,真係未見過侍應咁樣同客講野。個下真係想掉頭就走,加上我地遲左到,所以無左eatigo既優惠,但最後都照食,因為時間都唔早,大概8點半,媽媽六十幾歲唔想佢再走圍行,同埋想要慶祝母親節先揀呢到,決定都吞左啖氣留底食。同埋我地抽住一袋二袋,佢都無話主動俾多張櫈,我地去擺野。認真係世界級侍應,配服。但我想一再強調既係,我明白疫情底下要隔住坐 ,但我地都唔係話要同人搭枱,但明明有一張空既四人卡位,但佢唔俾我地坐,係咪因為我地睇落去似食唔起你
不可一不可再,唔會再食。一肚氣咁食完呢一餐母親節飯!

*對於服務既評價 *
呢一餐飯係慶祝母親節既晚飯,所以我事前做足哂功課,上左eatigo拎優惠,揀左好耐先決定食呢間。但結果係令人十分既失望令我好懷疑呢到所有食評都係打手。

但我想一再強調既係,我明白疫情底下要隔住坐 ,但我地都唔係話要同人搭枱,但明明有一張空既四人卡位,但佢唔俾我地坐,係咪因為我地睇落去似食唔起你呢間咁既餐廳? 一路等上菜,我心入面真係有好強呢d疑問,諗到好想喊 ,成餐飯都食得好唔開心。

*對於食物既評價*
可能心情影響下,覺得野食麻麻。唔係難食,但唔出色。
我地叫左一個3course 一個2course
除左羊架唔似七成熟之外,就係龍蝦湯有苦味,我見其他食評都有講。所有野食都一般。
埋單齊頭七百蚊。
番到屋企,食左個天桃之後即刻肚痾
至於呢個價值唔值咁既服務同食物質素,我就覺得唔值啦。睇緊既你覺得呢?
2020-05-05
母親節
  • 無,唔建議黎食
2020-05-03 804 瀏覽
我們四個人 各點了一份(三道菜的)套餐。 ($268 + 10%)我點了......前菜:香煎帶子、紅蝦配香檳魚子醬忌廉湯。份量小 但真的很值得 龍蝦湯根本比不上。帶子和紅蝦很新鮮,香檳魚子醬忌廉湯味道香濃,配上脆脆的炸洋蔥條,好吃又特別 也很精緻。主菜:- 香煎冰島比目魚伴椰菜花榮 - 當天的比目魚售罄了,餐廳便以鱸魚取代比目魚,其他的保持不變。份量不大 但料理精緻。魚皮香脆 魚肉嫩滑 松子和葡萄乾跟魚的搭配是一個驚喜。味道口感都很豐富 但吃起來一點都不油膩,讓人回味無窮。甜品:Apple tarte tatin 法式蘋果撻配雲呢拿雪糕我們對這款典型的法式甜點期望很高。撻皮做的很好,端到我們桌面時還是很鬆很脆的 跟雪糕搭配 造成一冷一熱 有趣的口感。雖然如此,撻裡的蘋果餡過於甜,還像泡了糖水的罐頭蘋果肉,讓我們很失望。總結:7/10。環境不錯 氣氛好 座位舒服 服務周到。整體來說 我們對這頓飯感到滿意。除了甜品 其他菜色都算是物有所值。

我點了......

法國麵包 (配牛油)
香煎帶子、紅蝦配香檳魚子醬忌廉湯
香煎鱸魚伴椰菜花榮
Apple tarte tatin 法式蘋果撻配雲呢拿雪糕
香煎帶子、紅蝦配香檳魚子醬忌廉湯
香煎鱸魚伴椰菜花榮
  • 香煎冰島比目魚/鱸魚伴椰菜花榮
2020-04-28 663 瀏覽
食均全世界project第二站就嚟到浪漫嘅法國🇫🇷🇫🇷🇫🇷餐廳裝修幾有feel🤩龍蝦湯味道濃郁但有少少嘅苦味🙈而且唔好expect有龍蝦肉🤣相對而言焗田螺幾好食,田螺肉彈牙,蒜味同牛油味都好香青口新鮮,配上白酒忌廉嘅味道一流~作為青口嘅配菜,炸薯條都好食,新鮮出爐熱辣辣,仲有黑松露蛋黃醬豬扒唔會煎得好乾,肉質鮮嫩多汁,而且配上青蘋果食完全唔會覺得太heavy蘋果撻嘅蘋果幾厚所以食落係有口感但係味道唔知點解有少少澀通常Creme brûlée 上面嗰層焦糖通常都好甜,不過呢個就唔會太甜,而且食到蛋味好香🥚🥚🥚食均全世界第二站法國都幾成功👏🏻👏🏻👏🏻用咁嘅價錢食到high-quality 3-courses menu 算啦係十分之抵🙌🏻
食均全世界project第二站就嚟到浪漫嘅法國🇫🇷🇫🇷🇫🇷

餐廳裝修幾有feel🤩

法式龍蝦湯

法式香草焗田螺

相對而言焗田螺幾好食,田螺肉彈牙,蒜味同牛油味都好香

白酒忌廉青口配薯條

青口新鮮,配上白酒忌廉嘅味道一流~

西班牙黑毛豬扒配青蘋果沙律

法式蘋果撻

蘋果撻嘅蘋果幾厚所以食落係有口感但係味道唔知點解有少少澀

經典焦糖燉蛋

白酒忌廉青口配薯條
西班牙黑毛豬扒配青蘋果沙律
經典焦糖燉蛋
2020-02-24 1097 瀏覽
一個月一餐放低妹妹,兩口子拍拖👫食個晩飯,上網👀到這裡透過Apps 有折扣優惠,加上見到環境靚靚,所以就來試試😊。餐廳的裝修很warm 與cozy。坐位也寬敞,感覺很好,我們叫了2份晚餐,有前菜、主菜與甜品。有龍蝦🦞湯、香烤帶子、法式焗海鮮批、法式烤白鴿胸、慢煑鴨肶伴繪白豆、朱古力心太軟伴雲尼拿雪糕和法式蘋果撻配雲尼拿雪糕。龍蝦🦞湯-味道尚可,略嫌鹹了一點🐚香烤帶子- 日本帶子配上酸酸的小點與乾火腿,配搭一流,很喜歡這味道🐠法式焗海鮮批-海鮮批中有三款魚,有三文魚、白鱈魚,另一種忘記了,三文魚有點鯹,其餘味道尚可,圍住邊的牛油薯蓉,好好味🐦法式烤白鴿胸、慢煑鴨肶伴繪白豆- 肉質較韌,味道一般朱古力心太軟伴雲尼拿雪糕🍦-甜品有驚喜,非常高質,甜度剛剛好,朱古力味香濃,一口暖暖的朱古力伴凍凍的雪糕,真係非常好味😍。🍎法式蘋果撻配雲尼拿雪糕-味道好,但如果再熱一點,就更好了!整體來講,味道尚好,服務也好,因為我們以apps訂座有半價,所以非常抵食。

龍蝦🦞湯-味道尚可,略嫌鹹了一點
龍蝦湯

香烤帶子

法式焗海鮮批

🐦法式烤白鴿胸、慢煑鴨肶伴繪白豆- 肉質較韌,味道一般
法式烤白鴿胸、慢煑鴨肶伴繪白豆

香烤帶子、法式焗海鮮批、法式烤白鴿胸、朱古力心太軟伴雲尼拿雪糕

香烤帶子
2020-01-15 1155 瀏覽
係apps度攞咗半價,準時12點去到。見到門口,感覺唔錯。入到去,我地係第三枱客。由於無乜人,空間感好好,好有悠閒週末既感覺☺️點菜啦,餐牌都好清楚,分兩個or三個course.有d main course就要加錢。例如牛扒就要加$120前菜焗田螺,個蒜蓉勁好味。得6粒比我同老公秒殺龍蝦湯,老公好鐘意,但我就覺得咸咗d老公既main course焗鱈魚,好滑,口味偏淡。下面既豆食唔出咩味。自人喜好都係鐘意煎既香口d😝😝😝到我既牛扒,正正常常。唔差亦唔驚喜甜品creme brulee,好好味呀,焦糖夠脆,個蛋夠滑總結係,如果以長期有折嚟講,算係唔錯。每人二百蚊左右有餐唔錯既周末午餐,比美心既Simplylife 嚟得滿意☺️
係apps度攞咗半價,準時12點去到。見到門口,感覺唔錯。

前菜焗田螺,個蒜蓉勁好味。得6粒比我同老公秒殺

龍蝦湯,老公好鐘意,但我就覺得咸咗d

到我既牛扒,正正常常。唔差亦唔驚喜

甜品creme brulee,好好味呀,焦糖夠脆,個蛋夠滑

2020-01-12 604 瀏覽
In a nice area with a good vibe. Was recommended by a friend saying that it has delicious food with reasonable price. Appetizer and dessert was good but the salmon was too fishy this day. Forgot to take the beef dish, which was tasty. Would like to go back again, ordering a different main dish 😊
朋友相約吃聖誕晚餐,推介這家在鰂魚涌小街的法國餐廳~平日的夜晚餐廳人還蠻多的,幸好餐廳預留了角落的位置給我們:)十分喜歡餐廳的內在氛圍~紅色的沙發配上白色 curtain,加上胡桃木色的傢俱,好像去到外國的小餐館呢~本想吃生蠔,但是當天沒有售!太可惜了😢–前菜吃了紅菜頭醃績三文魚~ 三文魚幾 rich 但係不太膩!因為沒有生蠔~所以我們點了法式香草焗田螺~ 但是覺得味道有點太鹹🧐–主菜點了烤焗大西洋鱈魚伴蘭度豆和白酒忌廉青口~鱈魚的肉質比想像中差呢 不是很紮實的感覺白酒青口的味道很好!份量也很多~-甜品選了 apple tarte! 見到很多人都吃了所以點了~很!喜!歡!蘋果甜而不膩,加上撻的 texture 十分豐富~ 可以再吃一個😛
朋友相約吃聖誕晚餐,推介這家在鰂魚涌小街的法國餐廳~
本想吃生蠔,但是當天沒有售!太可惜了😢

紅菜頭醃績三文魚

法式香草焗田螺

主菜點了烤焗大西洋鱈魚伴蘭度豆和白酒忌廉青口~
鱈魚的肉質比想像中差呢 不是很紮實的感覺
白酒青口的味道很好!份量也很多~
烤焗大西洋鱈魚伴蘭度豆
apple tarte
聖誕節
紅菜頭醃績三文魚
apple tarte
  • 法式蘋果撻
A table sat next with a family were complaining non stop about the food, wine glass for the wine they bought themselves and the black pepper was not powerful enough in a most condescending manner.He was expecting the cod dish was to be melt in his mouth like Artic Black Cod but he was paying only $248.00 set dinner.Richard carries himself so well in a most professional manner, and yet served with a gracious smile. Bravo well done.

2019-12-07 850 瀏覽
兩口子叫左兩個3 course set dinner前菜(一)龍蝦湯熱度十足 天氣地凍 飲完成個人暖晒蝦味濃郁 分量足 略嫌鹹左一點 (本人平日食開淡口味)👍🏻前菜(二)煎帶子前脆兩嫰即咁食會有帶子的生味再點旁邊的醋同著蓉 味道更豐豆我喜歡主菜(一)烤羊臂嫰滑 唔騷 但有羊 好味加上洋意米 口感不錯略嫌伴碟與醋與帶子的差不多 少了一點變化然而味道都夾 👍🏻好味主菜(二)草飼肉眼牛扒份量足 加了$120都ok 肉質不錯 7成熟 有牛肉味 唔韌 不是太多渣但本人覺得略嫌太多油或者遲了上菜 感覺很油黑松露醬不錯 黑椒汁沒什麼驚喜 一般普通汁薯條本以為風琴薯條 令人想起🍟 下次我未必會揀呢個甜品(一)心太軟合格 好味的心太軟👍🏻甜品(二)栗子布朗尼 加冧酒忌廉濃郁布朗尼加清香冧酒忌廉 夾得很好最喜歡布朗尼上得朱古力凍 令口感更豐富唔似傳統布朗尼一舊野 食到好滯👍🏻總結抵食法國餐 👍🏻應該會再去
兩口子叫左兩個3 course set dinner

前菜(一)龍蝦湯