2023-10-28 30 瀏覽
尖沙咀發現一間幾文青嘅咖啡店,呢一間餐廳係主打特色意粉嘅Cafe☕️入到去個感覺都幾闊落,同埋坐得幾舒服☺️ 呢到環境裝修以白色為主,加上木系Design 🪵俾人一種好舒服嘅感覺💖望一望餐牌先~發現呢一間餐廳有港式意大利飯(例如麻婆豆腐意大利飯,同埋魚香茄子意大利粉)OMG😱夠哂特別呀🤣仲有一個蜜汁叉燒漢堡🍔中西合壁🤣話明主打特色意粉,我仲發現佢哋個餐牌上面有避風塘清酒蜆肉炒意粉🐚仲有一個血腥瑪莉帶子炒意粉tim🤔想試吓嘅朋友就一定要來啦☺️!我今日就叫左一個軟殼蟹吐司🦀我實在太愛食軟殼蟹啦🤣厚厚既吐司用黃油煎香,入面仲夾住一個炒蛋同軟殼蟹,上面再加上沙律醬,超級香同好食!🥪我朋友就叫咗一個芝士明太子蟹肉焗長通粉🍝個通粉上面俾咗超級足量嘅木魚花碎,海苔,同埋明太子,用焗既方法去整長通粉,令到啲芝士完全融晒落啲通粉度,食嘅時候仲可以拉絲🧀好惹味😋因為我呢個朋友係一個芝士狂,所以我哋叫多咗一個芝士焗西蘭花🥦,芝士味夠哂濃!另外職員既態度好好,好親切!令到你成個用餐過程都好愉快🤩
另外職員既態度好好,好親切!令到你成個用餐過程都好愉快🤩
2023-08-02 193 瀏覽
🧡 Plan B Cafe📍尖沙咀山林道3號協榮商業大廈地舖------------------------------1️⃣ 沙律:推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻蟹肉牛油果沙律 凱撒沙律加三文魚兩款沙律的用料新鮮 份量充足 搭配了沙律醬 很清新 不錯🥰2️⃣ 小食推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻蒜蓉牛油焗單骨雞翼 蒜味濃郁 適合重口味人士 外皮香脆 內裏多汁嫩滑😍蜜糖柚子單骨雞翼 同樣外脆內嫩 雞翼外皮還掛滿了蜜糖柚子醬 甜甜的 還有柚子香☺️蕃薯條 炸得香脆 很香甜 黑松露芝士薯條 薯條😋3️⃣ 肉類推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻8oz 安格斯肉眼扒(五成熟) 煎得剛剛好 牛肉嫩滑 牛味濃郁 不錯☺️4️⃣ 主食推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻麻婆豆腐意大利飯 有驚喜 想不到麻婆豆腐和意大利飯這麼夾 有少少辣 意大利飯軟硬適中 不錯🤩黑松露蘑菇意大利飯 黑松露味剛好 配合蘑菇及忌廉 美味🥰避風塘清酒蜆肉炒意粉 蜆肉新鮮 有淡淡的清酒香 辣辣地 很若味 意大利粉煮得剛好 正🥳5️⃣ 甜品推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻法式多士伴綠茶雪糕 法式多士炸得不夠香脆😝班戟伴朱古力雪糕 班戟較甜 芝士蛋糕伴綠雪條 芝士蛋糕偏甜 芝士味不夠濃 雪糕一般
🧡 Plan B Cafe

3️⃣ 肉類

4️⃣ 主食

5️⃣ 甜品
推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻
法式多士伴綠茶雪糕 法式多士炸得不夠香脆😝班戟伴朱古力雪糕 班戟較甜 芝士蛋糕伴綠雪條 芝士蛋糕偏甜 芝士味不夠濃 雪糕一般 整體甜品 普普通通😆

6️⃣ 飲品
推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻
蝶豆花牛奶 青檸梳打 特濃朱古力牛奶 洋甘菊茶 櫻桃青檸梳打 荔枝梳打 洛神花芒果梳打 冷萃洋甘菊茶 粉紅玫瑰花茶

飲品也是普普通通 沒有什麼特別🤣
食物質素不錯 價格合理 用餐時間沒有限時可以和朋友慢慢傾計🥰服務員有禮貌 惟詢問什麼也不太清楚 晚餐時間很多食物都售罄 很多想試的食物都試不了😣

總評
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️
2023-07-08
2023-07-28 77 瀏覽
行街行到攰攰哋,搵地方坐低食啲嘢。呢間近彌敦道,又唔多人,所以入去試試。食物款式一般,選了最穩陣的英式全日早餐。份量足,有4塊三文魚,略嫌炒蛋唔夠滑,餐牌相片多塊薯餅係中式麻婆豆腐味道,冇肉,得幾粒豆腐,冇乜特別;飯比一般意大利飯淋。只覺係噱頭,全日早餐抵食啲!飲品好多款,不過我都係揀Latte,咖啡唔會差得去邊朋友飲的檸檬蜜糖梳打,只係一杯凍檸蜜,冇用梳打水,咁點叫做梳打飲品呀?山林道有其他更好的食肆,呢間最多係我嘅Plan C呢!
食物款式一般,選了最穩陣的英式全日早餐。

份量足,有4塊三文魚,略嫌炒蛋唔夠滑,餐牌相片多塊薯餅

麻婆豆腐意大利飯

飲品好多款,不過我都係揀Latte,咖啡唔會差得去邊

山林道有其他更好的食肆,呢間最多係我嘅Plan C呢!
2023-07-10 85 瀏覽
經過山林道成日都見到呢間 cafe 裝修好靚終於有機會試!!佢唔係一般嘅 cafe 咁簡單佢啲 fusion 菜式真係超有新意 仲有好多款嘅特色意粉。蜜汁叉燒漢堡 $128 中西合璧嘅 burger 原來都唔係咁夾…味道好特別,但舊叉燒好乾好韌咬唔開..唔知係咪當日廚房煮得over咗芝士明太子蟹肉焗長通粉 $128作為明太子嘅榮譽fans 見親都一定會點🤣啲芝士係表面焗到脆卜卜 連埋啲木魚絲同海苔絲日式風味大爆發 🇯🇵 切成一條條嘅蟹肉加埋明太子醬芝士拉絲 長通粉掛住 creamy 嘅醬汁呢款真係勁香口 一啖接一啖停唔到!!維也納綠茶 $46之前試過維也納咖啡覺得好好飲第一次見到綠茶版 一定要試試!! 🍵表面滑溜甜甜地嘅忌廉襯埋日本抹茶嘅甘香味豐富又無敵嘅忌廉奶蓋 matcha latte 屈機 🤤🤤🤤
經過山林道成日都見到呢間 cafe 裝修好靚
終於有機會試!!佢唔係一般嘅 cafe 咁簡單

蜜汁叉燒漢堡 $128
中西合璧嘅 burger 原來都唔係咁夾…
味道好特別,但舊叉燒好乾好韌咬唔開..
唔知係咪當日廚房煮得over咗

芝士明太子蟹肉焗長通粉 $128
作為明太子嘅榮譽fans 見親都一定會點🤣
啲芝士係表面焗到脆卜卜 連埋啲木魚絲同海苔絲
呢款真係勁香口 一啖接一啖停唔到!!

維也納綠茶 $46
之前試過維也納咖啡覺得好好飲
第一次見到綠茶版 一定要試試!! 🍵
表面滑溜甜甜地嘅忌廉襯埋日本抹茶嘅甘香味
2023-06-19 108 瀏覽
同仔仔係佐敦放完電要醫肚係山林道睇下有邊間餐廳有薯條食見到plan b既menu 價錢都ok就入去試下朗朗指定要薯條😂我叫左蕃薯條比佢自己就食 牛油果蟹肉沙津同蒜香牛油單骨雞翼落單前問過蟹肉沙津係用醋做dressing 覺得都可以接受🤣蟹肉都幾多 菜有羽衣甘藍同車厘茄 滿足纖維單骨雞翼都整到好脆,調味偏向清淡個蕃薯條一黎朗朗就哇一聲份量好多,睇見都開心☺️食落香味鬆脆唔油膩 好正下次去佐敦玩又可以再食Plan B Cafe (尖沙咀)尖沙咀山林道3號協榮商業大廈地舖
同仔仔係佐敦放完電要醫肚
係山林道睇下有邊間餐廳有薯條食
見到plan b既menu 價錢都ok就入去試下
朗朗指定要薯條😂我叫左蕃薯條比佢
自己就食 牛油果蟹肉沙津同蒜香牛油單骨雞翼

蟹肉都幾多 菜有羽衣甘藍同車厘茄 滿足纖維
單骨雞翼都整到好脆,調味偏向清淡

個蕃薯條一黎朗朗就哇一聲

份量好多,睇見都開心☺️
食落香味鬆脆唔油膩 好正
下次去佐敦玩又可以再食

Plan B Cafe (尖沙咀)
尖沙咀山林道3號協榮商業大廈地舖
2023-06-13 87 瀏覽
是日在尖沙咀上完品酒課,胃口未開就在附近找個地方簡單晚餐。Light Dinner for 2️⃣🥦芝士焗西蘭花Baked Cheese Broccoli⭐️⭐️⭐️/ 5味道不錯,可惜水滴滴扣左少少分Tastes good, but broccoli is too soggy.🥗Kale Salad With Quinoa and Beetroot & $88羽衣甘藍藜麥紅菜頭沙律⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5健康之選,平時好怕食罐頭,或者唔新鮮既紅菜頭。呢度既菜好新鮮。Love this salad! Not a fan of canned beetroot, but theirs are very fresh. 🍟Bolognese French Fries with Cheese芝土肉醬薯條⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5無得輸組合。Who can say no to the yummy cheese and bolognese. 😜🍵Viennese matcha維也納綠茶⭐️⭐️⭐️⭐️/5濃稠的日本抹茶配上香甜的忌廉,富有趣的口感。The thick Japanese matcha paired with sweet c
是日在尖沙咀上完品酒課,胃口未開就在附近找個地方簡單晚餐。

Light Dinner for 2️⃣

🥦芝士焗西蘭花
Baked Cheese Broccoli
⭐️⭐️⭐️/ 5

味道不錯,可惜水滴滴扣左少少分

羽衣甘藍藜麥紅菜頭沙律
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5

芝土肉醬薯條
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5

無得輸組合。

🍵Viennese matcha
維也納綠茶
⭐️⭐️⭐️⭐️/5

濃稠的日本抹茶配上香甜的忌廉,富有趣的口感。
The thick Japanese matcha paired with sweet cream creates a rich and interesting texture.

侍應有禮,環境清靜,是我時常想再幫襯的地方。
The polite service and peaceful environment make it a place I often want to support again.

味道Taste:⭐️⭐️⭐️⭐️/5
服務service :⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5
性價比:⭐️⭐️⭐️⭐️/5
山林道有好多好嘢食,好想逐間試晒佢~menu上面有好多選擇。本來想食意大利雲吞,但店員話賣晒。蒜蓉牛油焗單骨雞翼$58 焗到好香脆,好重牛油味,用手食最滋味。芝士明太子蟹肉焗長通粉$128上面鋪咗啲木魚碎,長通粉好濃芝士味,食落淡淡蟹肉,加埋明太子,有種鹹香味道。西西里肉丸扁意粉$128茄汁酸酸甜甜好開胃,肉丸正常味道。餐廳環境坐得舒服,係夏日嘅天氣,冷氣好似唔係好夠。食物中規中矩,最適合坐喺度hea成個下午。

蒜蓉牛油焗單骨雞翼$58
焗到好香脆,好重牛油味,用手食最滋味。

芝士明太子蟹肉焗長通粉$128

西西里肉丸扁意粉$128
茄汁酸酸甜甜好開胃,肉丸正常味道。

2023-05-10 51 瀏覽
*此餐廳收取加一服務費。芝士明太子蟹肉焗長通粉(單點$128),表面鋪有蟹籽、木魚花、紫菜,好足料,芝士、明太子份量多,蟹肉碎散,加上明太子味道帶點辛辣,Cover咗佢嘅鮮甜。法式多士配生果伴雪糕(單點$70),綠茶雪糕茶味濃厚,多士食落偏油膩,炸得比較過火,加上連埋方包皮炸,方包皮部分食落好韌、比較難咬,但連埋雪糕食,有冰火交融嘅效果,配料有忌廉、藍莓。是日蛋糕(單點$32),藍莓芝士蛋糕,蛋糕口感綿密,芝士味道濃郁,藍莓果醬味道酸甜,但略嫌份量偏少,所以主要都係食芝士蛋糕嘅味道。榛子拿鐵(單點$46),榛子味道香甜,甜度適中,咖啡味道濃香,拉花造型好有心思,同杯嘅主題吻合,都係大鳥。
*此餐廳收取加一服務費。

• 芝士明太子蟹肉焗長通粉
2023-04-01 91 瀏覽
✨脆炸軟殼蟹滑蛋吐司必食‼️上碟夠晒震撼💯 麵包面烘過,仲有大大隻滑蛋🍳原隻剛剛炸起嘅軟殼蟹好好食❤️​✨紐西蘭羊架,紅酒汁,薄荷啫喱幾有份量👍味道剛好唔會蘇😋​✨番薯薯條熱辣辣,啖啖番薯味🤤外脆內軟,好好味🥰​✨蒜蓉牛油焗單骨雞翼蒜蓉味好香好惹味🫶外層好香脆,裏面啖啖肉😋​✨蝶豆花牛奶好靚啊😍打卡必點😆正常牛奶味,口感幾滑溜👍​味道👅👅👅👅抵食🤑🤑🤑🤑環璄⭐️⭐️⭐️⭐️服務👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻番兜🍉🍉🍉🍉(最高分x5)​

✨脆炸軟殼蟹滑蛋吐司

✨紐西蘭羊架,紅酒汁,薄荷啫喱
幾有份量👍味道剛好唔會蘇😋

✨番薯薯條
熱辣辣,啖啖番薯味🤤外脆內軟,好好味🥰

✨蒜蓉牛油焗單骨雞翼
蒜蓉味好香好惹味🫶外層好香脆,裏面啖啖肉😋

✨蝶豆花牛奶
好靚啊😍打卡必點😆
正常牛奶味,口感幾滑溜👍

味道👅👅👅👅
抵食🤑🤑🤑🤑
環璄⭐️⭐️⭐️⭐️
服務👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
番兜🍉🍉🍉🍉
(最高分x5)
2023-03-29 65 瀏覽
EAST MEETS WEST 東 ⇄ 西 feature:  🅱️ a HK style cafe serving IT-HK fusion food 🇮🇹 x 🇭🇰 & special drinks 🍵Price: HK$200ppQuality : 👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳Recommend : 💖💖💖Service : 💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️(Ratings out of 5)OVERALL: spacious with high ceiling & minimalistic design, pop in for a casual bite any time of the day 😌 great selection of food so sth for everyone! Got weekday lunch sets that’s value for money 👏🏼 Wish service could be more attentive esp during less busy timesDISHES:🦀🍝Baked mentaiko crab penne pasta with c

Price: HK$200pp
Quality : 👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳
Recommend : 💖💖💖
Service : 💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️
(Ratings out of 5)

DISHES:
🦀🍝Baked mentaiko crab penne pasta with cheese - good texture but on the salty side & could use more cheese. Good balance taste of ingredients. Will try their mapo tofu risotto next time

🍗Garlic herb butter roast wings - served hot & very flavourful, leave you wanting more 😋 recommended!

🦀🥪Deep fried soft-shell crab egg toast - super instagrammable, meaty crab fried with just the right amount of batter. Egg is quite creamy but could be more flavourful to compliment the thic toast

🍞French toast with fruit & icecream - not as expected and quite soggy. Not sure if the sourness tasted comes from the honey sauce or the bread itself. Can choose between different icecream flavours 🍨

🍵Viennese matcha - using organic Japanese sawadaen matcha, taste not too sweet and goes well with the sweet cream on top. Pan likes the layered taste 😙
2023-02-24 126 瀏覽
今日得閒去咗尖沙咀食個Tea。今次去咗尖沙咀山林道Plan B Cafe門面裝修睇落都唔錯,職員有禮。我叫咗個Tea Set 。另外再叫咗一份甜品。Tea Set 係黑松露醬軟殼蟹迷你漢堡配熱情果茶。單點甜品就叫咗法式多士配生果伴雪糕黑松露醬軟殼蟹迷你漢堡味道幾好,諗住佢迷你漢堡的話軟殼蟹應該係得嗰少少,但係意外地都幾大件軟殼蟹除咗黑松露醬同軟殼蟹外,中間夾咗一小塊沙律茶喺中間至於甜品今次有啲失望其實我係之前有次無意中發現呢間Cafe入唻食過佢呢款多士覺得好食先再唻但係今日食落就麻麻地個多士太濕,食落去濕淋淋咁比起我上次食真係差好遠,好在未去到難食。唔知係咪換咗廚師呢雪糕就有得簡嘅,我簡咗冧酒提子今次食Tea體驗整體評分不過不失
黑松露醬軟殼蟹迷你漢堡
除咗黑松露醬同軟殼蟹外,中間夾咗一小塊沙律茶喺中間
至於甜品今次有啲失望
但係今日食落就麻麻地
個多士太濕,食落去濕淋淋咁
比起我上次食真係差好遠,好在未去到難食。唔知係咪換咗廚師
雪糕就有得簡嘅,我簡咗冧酒提子

今次食Tea體驗整體評分不過不失
2023-02-24
下午茶
黑松露醬軟殼蟹迷你漢堡
2023-02-24 72 瀏覽
Chill Cafe | Plan B Cafe山林道出名食肆林立,周圍有好多特別餐廳同埋 cafe,今次誤打誤撞入去咗依間 cafe,店內環境都有好多打卡位,啱曬一眾鐘意呃 like 嘅朋友仔 😆餐廳內座位算充足,當日未見需要等候入座。餐廳環境算寧靜,同閨密或者獨個兒睇書嘆咖啡都係唔錯選擇。🥐🥓🍳 英式全日早餐 $148美式凍咖啡 ☕ $36食物中規中矩,沒特別大驚喜,同一般 cafe “ALL DAY Breakfast” 差不多,價錢比一貴了少少,由於位於尖沙咀 / 佐敦地帶,所以價錢都未必做到相宜。餐牌上有其他 Fusion 特別菜式同埋甜品,當日見到在場食客都必點甜品,今次一個人去食,下次約埋多 D 人再試下唔同款式。
Chill Cafe | Plan B Cafe

🥐🥓🍳 英式全日早餐 $148

美式凍咖啡 ☕ $36

題外話/補充資料: **需另收加一**
2023-01-07
————————————————————————𝓟𝓵𝓪𝓷 𝓑 𝓒𝓪𝓯𝓮尖沙咀山林道3號協榮商業大廈地舖Plan B Cafe是一間港式風格的cafe,主打特色意粉,店內裝修簡約而不失高雅👍🏻菜單加入不少本地元素,像是麻婆豆腐意大利飯,讓食客可以品嘗到中西合璧的美食。服務親切周到,餐廳寬敞舒適,非常適合聚餐👯‍♀️🟠推薦食物 Recommended 🔹麻婆豆腐意大利飯($138): 麻婆豆腐是一道非常受歡迎的中國小吃,它的醬料是一種獨特的麻辣味,搭配上綿密的豆腐,整體味道非常香美。而加上意大利飯,不僅可以稍微抵消一下麻辣的辛辣味,還可以增加飯的飽足感。這道菜是一道非常值得推薦的菜品,尤其對於喜歡麻辣味的人更加適合!🔥🌶️🍛😋🔸蕃薯薯條🍠🍟($58):蕃薯薯條是一道經典的小吃,味道香甜可口! 🍟 酥脆的蕃薯薯條搭配沙律醬,不但外脆內軟,味道也更加美妙! 🥗 它是一道十分實惠的美食,適合任何年齡層的人品嘗。 💕 口感酥脆外皮,配上風味清新的沙律醬,是一道讓人愉悅的小吃。 🍟🔹洛神花芒果蘇打🌸🥭🥤($46):味道清爽,洛神花的清香,芒果的香甜以及蘇打的清新味道使得飲品整體味道非常出色,是夏天飲用的
————————————————————————
𝓟𝓵𝓪𝓷 𝓑 𝓒𝓪𝓯𝓮
尖沙咀山林道3號協榮商業大廈地舖

🟠推薦食物 Recommended

洛神花芒果蘇打

🔹洛神花芒果蘇打🌸🥭🥤($46):味道清爽,洛神花的清香,芒果的香甜以及蘇打的清新味道使得飲品整體味道非常出色,是夏天飲用的經典選擇😋
雲呢拿雪糕拿鐵

🔸 雲呢拿雪糕拿鐵🍦☕️($60):香甜的雲呢拿味道與咖啡的拿鐵味道相互襯托,口感濃郁,每一口都是美味的回味😍
法式多士配生果伴雪糕

🔹法式多士配生果伴提子冧酒雪糕 ($70)🍦🍓🍞:提子冧酒雪糕帶有清新的酸甜味,與多士的酥脆口感相得益彰加上🍓士多啤梨的酸甜味道為整道菜式增添了更多的清新感

🟡不推薦食物 Not Recommended
🔹無 No

🟠員工 Waiters
服務态度熱情,服務周到

🟡環境 Environment

餐廳風格高貴雅緻,空間裝潢精美,上下拉窗的設計增添了整個空間的優雅感🍴💡,讓人有賓至如歸的感覺

🟠總評分Overall (9/10)

💰$200/person

#ezukokofood #ezukokotsimshatsui #ezukoko尖沙咀
#ezukokochinese #ezukoko港式
#foodiehk #foodie #hkfood #美食 #食好西 #隱世美食 #尖沙咀餐廳 #planbcafe
洛神花芒果蘇打
雲呢拿雪糕拿鐵
2023-02-18 90 瀏覽
尖沙咀一帶一向多好嘢食😋~行行下搵嘢食時見到間開咗個窗🪟,入面好chill嘅餐廳,忍唔住去試下!店內座位唔多,每檯都好有空間,仲有鮮花添🌻(花藝師表示要加分)!呢個龍蝦汁帶子扁意粉賣相好靚🍝,啲沾滿咗龍蝦汁🦞,非常香濃~而帶子略煎香咗個面,中間仲係比較生嘅,入口軟滑🦪~環境咁靚,梗係要叫杯靚嘢飲打下卡🍹!蝶豆花嘅紫藍色好靚,不過無乜特別味道~所以記得要撈起喺底嘅柚子蜜🍊,甜甜酸酸又有汽咁好開胃~勁大食嘅我仲叫咗個甜品🙈佢哋嘅法式多士甜品好出名🥞,仲可以揀配唔同口味嘅雪糕🍨~我就揀咗最愛嘅冧酒提子🍇~多士甜甜軟軟嘅,啲邊就煎得脆脆地,配埋雪糕食又凍又熱咁好好食~佢哋啲主菜同甜品都唔錯,選擇又夠多,仲有套餐可以揀~想朋友搵個地方坐得舒服啲食下嘢就啱晒👍~
尖沙咀一帶一向多好嘢食😋~

龍蝦汁帶子扁意粉

而帶子略煎香咗個面,中間仲係比較生嘅,入口軟滑🦪~
龍蝦汁帶子扁意粉

環境咁靚,梗係要叫杯靚嘢飲打下卡🍹!
蝶豆花嘅紫藍色好靚,不過無乜特別味道~
所以記得要撈起喺底嘅柚子蜜🍊,甜甜酸酸又有汽咁好開胃~
蝶豆花柚子梳打

勁大食嘅我仲叫咗個甜品🙈
法式多士配生果伴雪糕

佢哋嘅法式多士甜品好出名🥞,仲可以揀配唔同口味嘅雪糕🍨~
我就揀咗最愛嘅冧酒提子🍇~
法式多士配生果伴雪糕

佢哋啲主菜同甜品都唔錯,選擇又夠多,仲有套餐可以揀~
想朋友搵個地方坐得舒服啲食下嘢就啱晒👍~
2023-02-02
蝶豆花柚子梳打
  • 蝶豆花梳打
餐廳:Plan B Cafe (尖沙咀)地址:尖沙咀山林道3號協榮商業大廈地舖“Give Me Coffee To Change The Things I Can, and Wine To Accept Those That I Cannot”飲咖啡慢慢成為我嘅精神食糧,同事我尤其鍾意一個人飲咖啡嗰陣思考人生,Plan B Cafe呢句說話都幾啱洗,如果改變到嘅嘢咪盡力去改變,改變唔到嘅就唯有接受,改變自己嘅諗法🧠尖沙咀山林道呢間充滿港式風格嘅Plan B Cafe開咗接近兩年,佢哋好多嘅食物都加入咗本地元素,成為咗Cafe嘅Gimmick,吸引咗唔少人過嚟打卡飲啡食好西😋,當中佢哋主打特色意粉同fusion意大利飯,真喺獲得唔少食客嘅掌聲同encore🎉✝️卡邦尼溫泉蛋意粉 $118講得意大利麵,相信卡邦尼意粉都可以話喺經典中嘅經典,濃郁嘅巴馬臣芝士🧀、細膩嘅半熟溫泉蛋、鹹香嘅煙肉條🥓,意粉creamy得嚟唔會太過膩,仲有得自己將半熟蛋倒入意粉當中整爆,望住流心嘅蛋黃漿慢慢滲透入每一條意粉當中,有得玩得嚟同時非常治癒🥰✝️Tiramisu $32是日蛋糕喺Tiramisu或者開心果蛋糕,
餐廳:Plan B Cafe (尖沙咀)
地址:尖沙咀山林道3號協榮商業大廈地舖

✝️卡邦尼溫泉蛋意粉 $118
講得意大利麵,相信卡邦尼意粉都可以話喺經典中嘅經典,
濃郁嘅巴馬臣芝士🧀、細膩嘅半熟溫泉蛋、鹹香嘅煙肉條🥓,

✝️Tiramisu $32
是日蛋糕喺Tiramisu或者開心果蛋糕,呢個價錢仲要咁大件都真喺算抵食,鬆脆嘅餅底加上滑溜嘅Mascarpone cheese,面頭輕輕一層可可粉,當中仲有陣陣Espresso香,
配埋杯靚靚Latte($40)慢慢享受,咁樣先喺夠Chill嘅人生😎

✝️鴛鴦 $46
另外叫多咗杯融入香港特色嘅「鴛鴦」,用咗意式Espresso配合港式餐廳嘅紅茶,加埋新鮮牛奶製成,原來鴛鴦都可以有拉花,有得打卡仲啱晒鍾意試成嘢嘅人😍,另外一提Plan B Cafe所用嘅咖啡豆喺嚟自Urban Coffee Roaster,難怪有一種似曾相識嘅味道感覺啦🤪
2023-02-07