2018-10-27 1174 瀏覽
今晚收工早了,跟友人焗完桑拿突然想吃pizza,附近沒有必勝客,便找到來這裡。這家pizzaexpress我吃過數次,有落地大玻璃,晚上看到燈火闌珊的街景,氣氛不錯。開放式廚房,從櫥窗可見到披薩師傅的手藝,把披薩放進大焗爐,看得很治癒。九時半,店內空桌不少。宵夜時段,兩位女生吃得很有罪惡感,只點了一個精選披薩及一個廚師推介前菜。焗蘑菇蘑菇伴芝士焗得表面微焦,氣味香濃,賣相吸引味道十分不錯,蘑菇切下去很多汁,跟芝士配搭很適合,微焦的芝士有咬口,趁熱吃是一種享受吃完蘑菇再吃伴碟的火箭菜,感覺很清新值得推薦是日精選批:蜜糖雞肉披薩🍕驟聽菜名,沒想到是蕃茄底,賣相不錯。榨壓餅上的檸檬🍋,加上檸檬汁再吃,頗有創意的嘗試。沒想到檸檬跟蕃茄的配搭這麼成功,我跟友人不約而同地說了句:哇好正!檸檬加上蕃茄味道清新,胃口大開。雞肉和芝士的份量適中,餅底薄脆,蕃茄味濃,跟餅底比例恰好,值得一試!本來怕兩人吃不完一個披薩,但我們吃得很滋味,一件不留全吃下我跟這位友人經常吃平價食物,是老麥茶記火鍋常客。今次來吃西餐,看著對方拿起刀叉,感覺很陌生😂 不過這次吃得很開心,應該會常來,試不同的披薩吃完後,我們漫步半小

焗蘑菇
蘑菇伴芝士焗得表面微焦,氣味香濃,賣相吸引
吃完蘑菇再吃伴碟的火箭菜,感覺很清新
值得推薦

蜜糖雞肉披薩

是日精選批:蜜糖雞肉披薩🍕
本來怕兩人吃不完一個披薩,但我們吃得很滋味,一件不留全吃下

吃完後,我們漫步半小時才各自歸家,感覺沒太大罪惡感😂
2018-10-26
蜜糖雞肉披薩
2018-10-21 697 瀏覽
今日就去咗pizza express食佢嘅二人晚餐☺️☺️星期六晚上未夠七點,Apm大部分餐廳都已經要等位,見到pizza express未係好多人,就即刻入去食🍕叫咗個二人餐,二人餐有一個前菜,一個沙律同埋一個Pizza或者意粉,同兩杯嘢飲。我哋睇返餐牌邊啲野最貴就叫左嗰啲😂因為個餐係咪都係一樣價錢👍前菜係肉丸麵包球,個肉丸個味有啲似平時肉醬意粉嗰啲番茄肉碎嘅感覺之後就叫左一個雞肉沙律,佢份量都幾多,個沙律汁都幾好味,而且菜都新鮮🥗主菜就叫咗Pizza,黎到無理由唔叫Pizza啦🍕🍕係辣肉腸配墨西哥辣椒嘅Pizza👍個Pizza好香好好味,Pizza express 嘅pizza 一向都好薄好脆,仲有平時喺香港好少食到嘅墨西哥辣椒🌶️鍾意食香口野同埋辣嘅朋友一定鍾意食飲品就叫咗兩個可樂,佢有冰杯同埋檸檬,好貼心👍
今日就去咗pizza express食佢嘅二人晚餐☺️☺️

飲品就叫咗兩個可樂,佢有冰杯同埋檸檬,好貼心👍
2018-10-13 455 瀏覽
好耐冇食Pizza Express了,咁啱兩個人向APM行完街,又到晚飯時間,突然想食pizza,又經過Pizza Express門口唔使排隊實在太好了。今次點了set dinner,頭盤蒜蓉包,雞肉沙律,蟹肉意粉和辣肉腸pizza,只需大約二百幾蚊好抵食呀! 我好鍾意食pizza express的蒜蓉包,熱辣辣軟淋淋蒜蓉味豐富。 雞肉沙律的蔬菜新鮮,雞肉普普通通沒有太大特別。蟹肉意粉有好鮮味的蟹肉,意粉有咬口,又不是太鹹啱我口味。辣肉腸pizza的芝士味香濃,香氣撲鼻,餅皮薄脆。總括來說我都幾喜歡Pizza Express的薄餅和意粉,尤其是蒜蓉包,價錢適中,坐得舒服,個人感覺唔錯的。

雞肉沙律的蔬菜新鮮,雞肉普普通通沒有太大特別。

蟹肉意粉有好鮮味的蟹肉,意粉有咬口,又不是太鹹啱我口味。

辣肉腸pizza的芝士味香濃,香氣撲鼻,餅皮薄脆。

2018-09-20 667 瀏覽
夜晚OT到九點先食晚飯,係APM就最好搵餐廳,因為呢到既餐廳通常都開到比較夜,我地差唔多九點半先落到呢間餐廳,仲好擔心問幾點last order (好似話11點幾先close,仲有時間)睇menu 都研究左一陣,因為食物選擇多,除左傳統菜式,亦有口味有驚喜 焗麵包球原來麵包球係咁既樣🤭🤭 幾有趣雞肉凱撒沙律好大份沙律 意式焗肉丸肉丸上面嘅番茄醬 番茄質地原厚、味道濃郁意式野菌蝴蝶粉黑松露味幾重,而且呢食蝴蝶粉嘅話,同朋友share會比較方便 魔幻玫瑰Pizza有淡淡的玫瑰香味,好特別😍😍😍四色芝士pizza芝士愛好者必食😍😍😍

原來麵包球係咁既樣🤭🤭 幾有趣

雞肉凱撒沙律
好大份沙律

意式焗肉丸
肉丸上面嘅番茄醬 番茄質地原厚、味道濃郁

魔幻玫瑰Pizza
有淡淡的玫瑰香味,好特別😍😍😍
魔幻玫瑰披薩

四色芝士pizza
芝士愛好者必食😍😍😍
四色芝士披薩

魔幻玫瑰披薩
四色芝士披薩
2018-09-15 484 瀏覽
同同事3個人夾份叫個pizza返公司食,我地揀左個特別既口味—北京烤鴨薄餅。唔講我仲以為自己食緊片皮鴨,因為pizza有好多鴨肉同蔥,掃上甜甜地既燒烤汁,而且皮係我鐘意既薄皮食厭左普通菠蘿腸仔pizza既朋友可以試下新口味

食厭左普通菠蘿腸仔pizza既朋友可以試下新口味
外賣自取
2018-09-15 214 瀏覽
During the lunchtime, only half of the tables are full here and you can easily get a table.There're so many lunch set for you to choose, even you come here every day, you can still try different food. We ordered La Reine, Romolo e Remo, and Margherita three upgraded pizza. When three pizza comes, we felt a bit excited and surprised. How big is the pizza size, bigger than two people face la, haaaa Overall, I like thick-crust type of pizza more, but here the pizza here is so crisy with thin-crust.

I quite like Romolo e Remo with gorgonzola. The taste of blue cheese is the highlight, so rich cheese taste.

Three Face-size Pizza

La Reine with ham hock and mushrroms is good too, but not really enjoy that three-layers tomatoes pizza, a bit too sour

Lunch set here is really valuable, come here to try three-size pizza, haa
Three Face-size Pizza
2018-08-22 524 瀏覽
喺apm食個lunch,閒閒地過$70唔出奇🤷🏻‍♀️但估佢唔到,Pizza express個lunch set最平$58攪掂,加埋一都係$63.8,仲要好食又夠飽😁是日叫左個美國薄餅,材料好簡單,就只有辣肉腸~但佢醬汁夠哂多,就算只得辣肉腸都好惹味,(佢d辣肉腸實際其實唔辣🤷🏻‍♀️),而且我最中意食薄皮嘅🍕😋加埋d pepper味道更佳👍🏻呢個份量女仔食夠哂!食pizza express一定要提跟餐嘅麵包球!一碟6粒附牛油,就算我唔係好中意食麵包,但都超中意呢個麵包球😳佢真係又香又軟,當日仲難得熱辣辣,味道更勝一籌,雙倍享受👍🏻👍🏻Set lunch仲要包飲品,原枝可樂附檸檬加冰👍🏻真係好抵又好食😋😋

2018-08-14 438 瀏覽
今次前菜所有野都好食:蘑菇 juicy;煙三文魚配些少橙肉同洋蔥夠 fresh,火箭菜既味俾olive oil 融和左入三文魚度,令成啖既層次多左;麵包波香口軟糯,牛油有蒜味,good。兩個Pizza 既皮唔夠香脆,而且 cutting 仲轉左,點解同上星期或者上上星期差咁遠既? pizza of today 係4 cheese pizza , 但成個 pizza 太濕,而北京填鴨 pizza 由於都係太軟,所以好似真係食填鴨咁疊埋黎食。Brownie 垃圾,好似香口膠既口感。latte 太苦。

Brownie 垃圾,好似香口膠既口感。

latte 太苦。
2018-08-08 432 瀏覽
今日lunch alone,搵個地方坐得舒服又可以自己上下網既,人唔多就呢間啦。Lunch set menu唔係好多選擇,可以揀1款頭盤+1款主菜+1杯飲品。呢排食都好heavy 唔想食pizza,揀左意式野菌長通粉$78因為想清清地,所以頭盤揀左沙律,夠fresh!搞笑既係呢個頭盤份量比主菜多。。意式野菌長通粉長通粉黎到,份量竟然少成咁? 味道夠豐富係好食既,見到個汁係有d甘筍蕃茄肉醬,係我鐘意既source。不過呢個份量,我係女仔都覺得唔夠飽,唔怪得成間餐廳無乜男人黎食啦。

因為想清清地,所以頭盤揀左沙律,夠fresh!
搞笑既係呢個頭盤份量比主菜多。。

意式野菌長通粉

2018-07-24 484 瀏覽
哩間pizza本身都知佢出名貴,平時都唔捨得去食,係有人萬歲先可以試下,叫左個北京填鴨pizza最深刻印象,真係好夾,好好味,再加其他飯或小食,最後賣單都幾貴。
2018-07-13 587 瀏覽
一直想去赤柱露天果間 pizza express, 但每次去到都要等位,結果次次都轉場去美利樓食飯。原本想落 apm 一田買野番屋企開餐,但無野睇啱,apm 其他餐廳又排哂隊, pizza express 有位, 於是乎入咗去開餐。點咗個 set dinner, 頭盤蒜蓉包,主廚精選沙律,植物雞羽衣甘藍醬薄餅。打開個餐牌,雖然個餐牌制作精美,但係..... 總係搵唔到一款啱自己口味嘅 pizza,可能我食開 pizza hut, pizza box 吧....蒜蓉包同我食開同想像中嘅蒜蓉包完全唔同,可惜.... 蒜味不足。Pizza 份量偏細,植物雞?同素雞有咩分別?名稱高級d?另外 pizza 奇怪地偏甜,芝士亦明顯不足。我中意食脆底嘅 pizza, 眼前嘅 pizza 係軟糯口感。好明顯,pizza express 完全唔夾我口味,that why 點解次次落到赤柱都無緣入去,原來係有原因,個天都唔想我去!貴,唔好味,份量細,料唔足,絕對俾唔落好評囉......
貴,唔好味,份量細,料唔足,絕對俾唔落好評囉......
2018-07-05 648 瀏覽
今日天氣唔係好炎熱,好適合行街,於是來到好耐冇行過的觀塘apm商場。在apm商場閒逛咗一段時間,個肚仔在度呼喚緊我,望一望時間原來係3:00下午茶時間。於是我就選擇了一間好少食的pizza餐廳,記得印象中食過一次,印象良好,今日一於在試下,間店舖好方面搵,位於apm商場中,一入店舖,感覺好舒服,光線好明亮,裝潢好簡單及現代化,特別係店員好nice,服務態度好好,你唔會覺得就算一個人享用美食都會俾人忽視感,在這裡享用下簡單的下午茶會係一個唔錯的選擇。我叫咗個雜菌pizza和一杯lime&lemon soda,個pizza係薄餅底,材料好足,再配上salad vegetable令你在食pizza時不會好膩,pizza的用料一d都不會因係下午茶就隨隨便便整出來,食完pizza再配返杯夏日凍飲,成個人都feel到好fresh。可能因應環保,在凍飲上檯時會問一問我是否需要飲管,我覺得這點做得好好,當然有的選擇我會選擇不要飲管,好貼心。希望可以繼續保持咁樣的水準和服務
。希望可以繼續保持咁樣的水準和服務
近期在 PizzaExpress 吃過有驚喜又滋味的一餐,一定要為大家推介! PIZZAEXPRESS 港九新界都有分店,我就特別喜愛位於 APM 1/F 的分店,高樓底、落地玻璃,可看到廚師們做PIZZA過程,又可欣賞東九龍鐵路,氣氛真是不錯! 天氣實在太熱,點了夏日限定的 Persimmon Fruit Tea ,FRESH得黎解渴又不會太甜! 煙三文魚柚子沙律 很開胃! 跟熊大大都喜歡吃煙三文魚,後悔點了細,應該要大SIZE才夠食!! 來到 PIZZAEXPRESS 當然要吃 PIZZA ,不然要幹什麼! 眾PIZZA當中我喜歡吃傳統薄身,唔要厚批/芝士批,給我最正宗傳統那種就可以了! 正猶豫 要最signature 的 Calabrese 卡拉布雷斯薄餅 還是新口味 Pollo Verde 白汁香草雞肉薄餅,因為意粉想要辣的, PIZZA就選了 白汁香草雞肉薄餅 ,配料有雞肉、野菌、羅勒香草醬、火箭菜、巴馬臣芝士、白汁。很少吃到有火箭菜的薄餅,跟雞肉、野菌出奇合襯,好好味! 這款PIZZA不含番茄,不愛番茄薄餅可選喔!意粉要了  Spaghe!i ai Fru!i di Mar

意粉要了  Spaghe!i ai Fru!i di Mare 番茄海鮮意粉 ,香辣番茄醬配上蝦肉、蜆肉、青口、魷魚及車厘茄,喜歡吃辣的不要錯過,好多海鮮而且好有鮮味不是雪藏貨,份量十足,非常滋味,推介度達5******!!

雖然已經好飽,但還是忍不住點選了甜品 Brownie ,以朱古力布朗尼配上雲呢拿雪糕、忌廉、意式杏仁餅碎、 開心果碎、蛋卷、焦糖醬,是熊大大的至愛! 熊大大比我愛吃甜品的程度大太多了!

臨走時收到 summer kick-off 優惠卡!

埋單五百多元,合理~
2018-05-19 981 瀏覽
好耐冇嚟過pizza Express ,以前感覺好似好多嘢食,今次睇個menu又唔係好多喎!食物選擇少咗好多,同埋好多嘢食都偏向辣。食物味道就真係唔錯嘅,但係甜品就唔好喺度食。返到屋企就真係好口渴啦!唔知係咪真係好勁味精,定係啲食物太濃味,飲咗成公升清水,都仲覺得好口渴。環境方面,都坐得算舒適。但係小朋友椅就唔係太舒服,張木櫈真係好硬。本來話用餐時間只有個半鐘頭,但係冇乜人時候,我哋都可以坐到尾,所以都幾舒服。
返到屋企就真係好口渴啦!
2018-05-12
母親節
上星期同屋企人去咗觀塘APM嗰間pizza express食晚餐 預約左8點我地點左香烤雞翼 之前已食過 但太好食 又要再食過 有我喜歡的蜜糖芥茉醬 媽媽都好喜歡 頭盤叫左煙三文魚青瓜沾醬 有點兒失望對呢碟野 因為三文魚似係直接開罐頭 好現成 冇特色 聽細妹講 好飲原本應該係會撈埋沙律醬 但佢似乎係漏左呢個step 搞到乾真真咁 唉另外我地叫左兩個大pizza北京烤鴨薄餅走cheese 同埋白汁香草雞肉薄餅雞肉pizza係媽媽簡左 羅勒香草醬好正 令人食完又再食 細食既媽媽都食左三大塊 火箭菜苦苦地但ok接受倒晚 巴馬臣芝士係媽媽最愛北京烤鴨薄餅好有中菜feel 好食 如果有cheese就好了 可惜我地有人唔食cheese 所以要去左佢 由於太飽 都只係食左一件咋今次食既蟹肉白酒汁意粉比之前係旺角果間好好多 味道好夠 之前太淡了 冇味的蜆肉白酒汁意粉係新出 所以特意想試試 味道還好 但都係冇蟹肉果隻咁正甜唔叫左朱古力心太軟 另加$15升級酸忌廉至雲呢拿雪糕 四人一齊share 因太飽了下次有機會想試埋BELVOIR 有機薑啤 今次本身都叫左 但對方落錯單 變左soda 唉四個人豪食左近

另外我地叫左兩個大pizza
北京烤鴨薄餅走cheese 同埋白汁香草雞肉薄餅