2022-01-26 312 瀏覽
疫情持續反覆,再次晚上沒有堂食的日子開始了。星期日選擇到Pizza Express買個4人套餐回家,輕輕鬆鬆地解決了一家人的一頓晚飯。荃灣廣場這家分店環境頗舒適和開揚的,而服務員都是溫文有禮的年青人。外賣有7折優惠,食物賣相和味道都頗有驚喜!蜜桃油封鴨腿鴨腿肉質夠滑,伴隨的烤蜜桃、牛油果、紫洋蔥和奶油生菜都很新鮮。南瓜花西班牙腸桂花薄餅薄餅底很脆薄,西班牙腸香而不鹹,南瓜花原來藥用價值非常高的,其外形有點像秋葵,嫩綠的外層裹著鮮黃的花蕊,味道清新。這款薄餅整體來說非常滋味。忌廉XO醬蝦肉粗管通粉蝦肉肥美肉質結實,粗管粉吸滿了惹味的忌廉XO醬汁,會令你不其然吃了一口又一口。意式青口海鮮湯意式濃湯加了九層塔,青口很甜很嫩,美味!以脆香蒜蓉包薄片蘸青口湯更有另番風味。烤焗雞翼烤香的雞翼皮薄肉滑,調味適宜。焗麵包球配朱古力榛子醬麵包球外脆內軟,與香滑的朱古力子醬是最佳配搭。自選飲品四罐

外賣有7折優惠,食物賣相和味道都頗有驚喜!

蜜桃油封鴨腿

南瓜花西班牙腸桂花薄餅

忌廉XO醬蝦肉粗管通粉

意式青口海鮮湯

烤焗雞翼

烤香的雞翼皮薄肉滑,調味適宜。

焗麵包球配朱古力榛子醬

麵包球外脆內軟,與香滑的朱古力子醬是最佳配搭。

自選飲品四罐

• 南瓜花西班牙腸桂花薄餅
  • 忌廉XO醬蝦肉粗管通粉
  • 意式青口海鮮湯
  • 烤焗雞翼
2022-01-10 94 瀏覽
➡️食盡荃灣之意大利菜 — PizzaExpress—————————————————PizzaExpress 成日都經過,但係又冇入過去食。今次經過發現二人餐都幾抵,一於試下啦!🔸 二人晚餐 $2891 頭盤 + 2 主食 + 2 飲品頭盤: 牛油果蕃茄沾醬呢個沾醬酸酸甜甜咁,好有質感,配埋薄薄既香草包,必試!主食: 新豬肉蕃茄Pizza呢個Pizza既芝士味重,而且番茄味濃,推介!重點係個pizza係有成十吋,兩個人食差d食唔曬🤣 另外,新豬肉同普通豬肉真係好似冇咩分別🤫主食: 卡邦尼忌廉意粉食埋Pizza再食呢個意粉,就會相對覺得淡口味左小小,忌廉嘅味道比較淡,亦都唔係好食到有蛋嘅味道🤔💭 Overall comment:呢一間係可以encore嘅pizza餐廳😇Join做會員,生日月可以送甜品set,就咁嗌要成百幾蚊㗎🤫甜品都好靚,味道幾好🤗🍽食物: 7/10🌌環境: 7/10👔服務: 7/10🎖CP值: 7/10
➡️食盡荃灣之意大利菜 — PizzaExpress
—————————————————

🔸 二人晚餐 $289
1 頭盤 + 2 主食 + 2 飲品

頭盤: 牛油果蕃茄沾醬

呢個沾醬酸酸甜甜咁,好有質感,配埋薄薄既香草包,必試!

主食: 新豬肉蕃茄Pizza

主食: 卡邦尼忌廉意粉

💭 Overall comment:

🍽食物: 7/10
🌌環境: 7/10
👔服務: 7/10
🎖CP值: 7/10

2021-12-09 80 瀏覽
啱做左會員,有好多優惠,所以走黎試下🏃🏃現時登記為PizzaExpress Club(PE Club)電子會員卡仲可以即時享有迎新獎賞免費焗麵包球一客及免費果汁一杯。PizzaExpress做既pizza相對其他連鎖式既pizza店好食好多,佢既餅底唔會特別厚,亦唔會太薄,而餅底相對煙韌🤩🤩前菜揀咗意式肉丸🧆 隨碟附上薄餅4小塊 🍕肉丸有6粒 滿滿豬肉的味道 大小剛好 意式番茄醬汁酸酸甜甜 🍅 不會漏 配上煙韌的薄餅 一流!而甜品本人覺得略為遜色😜😜
啱做左會員,有好多優惠,所以走黎試下🏃🏃

甜品本人覺得略為遜色😜😜

2021-11-16
  • 焗麵包球
2021-11-24 290 瀏覽
荃灣廣場由我們家也可走路到達,所以是我們常去的商場之一,而每次經過來往荃新天地商場的天橋,總會經過這間Pizza Express,很多次也想光顧,而當日終於失手了位置(9/10):荃灣廣場2樓天橋旁,位置相當顯眼,由於可直通多個商場,人流一直也很旺盛,由荃灣西站走路前往約需5分鐘環境(9/10):餐廳有一列的落地玻璃,面向商場外方向可望到旁邊街道,算是開揚,而當日店內充滿聖誕的擺設,甚有節日氣氛服務(8/10):入座後會送上一樽清水及水杯,枱上有一支黑胡椒。店員主動下單,態度友善,上菜亦夠快食物(9/10):餐廳主打意式薄餅,不時有創新的口味,同時亦會提供意粉及焗飯等主食及各種西式小食Christmas Special 聖誕2人套餐 ~ $568是日剛開始推出聖誕套餐,受周圍氣氛影響下,當然要點來試試頭盤 – 龍蝦湯2客 (單點 $122/客)套餐的頭盤是放有鮮味蟹肉,而味道非常濃郁的龍蝦湯,香濃味美。附上的巴馬臣芝士脆包,帶芝麻香而且很香脆,沾上龍蝦湯食口感更佳沙律 – 聖誕花環拼盤沙律 (單點 $168)雖說是沙律,但份量頗大而且食材配料豐富,包括金文拔芝士沾醬、帕爾馬火腿、煙三文

是日剛開始推出聖誕套餐,受周圍氣氛影響下,當然要點來試試

龍蝦湯

頭盤 – 龍蝦湯2客 (單點 $122/客)

聖誕花環拼盤沙律

沙律 – 聖誕花環拼盤沙律 (單點 $168)
雖說是沙律,但份量頗大而且食材配料豐富,包括金文拔芝士沾醬、帕爾馬火腿、煙三文魚、摩特黛拉火腿、紅石榴籽、橄欖、櫻桃蘿蔔、醃辣甜椒、紅洋蔥、星星脆包和檸檬香草汁,其中金文拔芝士沾醬非常香濃,熱食時伴上口感獨特的星星脆包,呈拉絲且味道吸引;至於幾款肉類味道濃郁,配合沙律菜食能中和鹹味,整體味道相當好

金文拔芝士及燉牛肉薄餅

主菜 – 金文拔芝士及燉牛肉薄餅 (單點 $188)
最後到主菜的薄餅,用料有香嫩的燉牛肉、聖誔主題的金文拔芝士、甜美的紅莓洋蔥醬、焗完口感香脆的羽衣甘藍、味道甜甜辣辣的醃辣甜椒、雙重口味的馬蘇里拉芝士和巴馬臣芝士及酸甜的番茄醬,加上香脆的薄餅底,味道口感同樣豐富,確實令人回味

整體來說,這個Pizza Express的聖誕套餐外觀精緻而味美討好,配合店內的聖誕擺設,更令人有過節的氛圍,提早歡度2021年的聖誕節,預祝大家聖誕節快樂🎅

🌺Pizza Express
🌺地址:荃灣大壩街4-30號荃灣廣場2樓217-220號舖
2021-11-23
2021-11-04 312 瀏覽
-🦄PIZZA EXPRESS @pizzaexpresshk-前幾日食完Donki壽司之後 夜晚走咗去食Pizza簡直係超級無敵大Cheat Day 完全放棄治療了-好彩當日我哋比較早入座 食完出嚟真係排哂長龍架-我哋簡咗個二人套餐 再另外單點一啲小食二人套餐包括咗1款頭盤 2款主菜 2杯飲品♦️二人套餐 Hkd289▪️Rating🌕🌕🌕🌑🌑-當日適逢萬聖節🎃餐廳仲免費送咗1碟小食真係好有萬聖節氣氛 同埋送上小驚喜 好有心思👍🏻♦️焗麵包球 Baked Dough Ball▪️Rating🌕🌕🌕🌕🌑-萬聖節小食就應該係餐廳好出名嘅焗麵包球麵包球脹卜卜又軟綿綿咁 好CuteCute🤣呢個大細真係剛剛好 可以一口接一口咁食配上忌廉食又唔會太膩 甜度恰到好處面頭嘅餅乾係類似薑餅嘅口感同埋味道不過旁邊嘅朱古力味道就一般 唔係太香醇♦️法邊豆焗蘑菇 Fine Beans w Wild Mushroom▪️Rating🌕🌕🌑🌑🌑-頭盤我哋就簡咗呢款熱辣辣嘅法邊豆加蘑菇不過講真都有啲失望 佢蘑菇嘅份量超級少好似一粒蘑菇再切開做好多粒咁 蘑菇控唔滿足而且佢法邊豆嘅味道都偏油 雖然我知道佢係焗但係以焗嘅形式去烹
前幾日食完Donki壽司之後 夜晚走咗去食Pizza

就係佢只有薄批嘅選擇 如果有厚批會更完美呢
其實我都睇到廚房嘅Chef默默係到搓薄餅
唔知佢哋一日要搓幾多份薄餅呢 諗起都覺得攰
不過無可否認 佢哋嘅麵包類製品係好食嘅
♦️意式牛肝菌蝴蝶粉 Farfalle ai Porcini
意式牛肝菌蝴蝶粉

可能係用咗蘑菇汁嘅關係 基本上…真係無咩味
又或者餐廳想突出牛肝菌嘅原汁原味 唔加太多汁
不過牛肝菌份量都唔少 如果味道上再作調整
可以稍微重口味啲啲 整體感覺會比較好呢🤪
♦️有營茄子沙律 Leggera Eggplant Hkd142
▪️Rating🌕🌕🌑🌑🌑

而佢哋嘅2人套餐 其實份量都幾多 價錢相宜
所以叫套餐真係抵過單點好多 食物質素正常
有好多可以進步嘅空間 不過絕對係抵食之選
2021-10-31
$179.3 (晚餐)
免費小食
  • 焗麵包球
連假嘅最後一日,懶埋佢!叫咗想食嘅pizza express 外賣。因為得2 個人食,我哋只係叫咗一個PIZZA 同一個沙律。外賣45 分鍾就送到,即刻襯熱食。美國薄餅 - 辣肉腸、馬蘇里拉芝士、蕃茄醬真係好鍾意PIZZA EXPRESS嘅PIZZA,餅底又薄又脆,而且配料又多,調味又好,趁熱食簡直無敵。呢個PIZZA嘅辣肉腸唔會好辣,雖然有芝士,但係俾蕃茄醬嘅酸中和咗,令到唔會太油膩。雞肉蘋果沙律 - 雞肉、青蘋果、合桃、羅勒、青菜沙律、車厘茄、紅苺乾、檸檬蛋黃醬首先要讚下D青蘋果送到嚟時係冇瘀黑到,依然好靚。平日外面好少食到青蘋果沙律,見到PIZZA EXPRESS有即叫呀!份量唔算好多,但係雞肉同青蘋果配搭出色,雞肉份量比例上唔少。而且食得出沙律好新鮮,勁出色!
連假嘅最後一日,懶埋佢!
叫咗想食嘅pizza express 外賣。

因為得2 個人食,我哋只係叫咗一個PIZZA 同一個沙律。
外賣45 分鍾就送到,即刻襯熱食。

美國薄餅 - 辣肉腸、馬蘇里拉芝士、蕃茄醬
美國薄餅

首先要讚下D青蘋果送到嚟時係冇瘀黑到,依然好靚。
2021-07-04
45 分鐘 (外賣送餐)
美國薄餅
2021-09-13 276 瀏覽
食Pizza都可以食得有營🤔PizzaExpress既🌱素食菜單,就可以做到健康🍃Green Monday啦🤗凡惠顧素食菜單,奉星期一仲有9折優惠添🤩·🍕蕃茄新豬肉薄餅 HKD$138/10"Pizza用上大熱既新豬肉🐖 口感同真肉無異,新潮有營👍薄餅薄底脆薄,微微燶邊😚 並配以🍅蕃茄、百里香、紅洋蔥,酸甜惹味,口感豐富~·🍝意式牛肝菌蝴蝶粉 HKD$142又香又creamy,以🍄蘑菇汁、松露油整成既醬汁濃厚香滑🤤蝴蝶粉每一口都沾滿醬汁,個人好喜歡😍·🥧意大利芝士蛋糕 HKD$38手工杯子賣相精緻🤩 層層分明,帶有微微酒香,口感順滑細緻😚 且甜度適中,不錯的。·🍫朱古力心太軟 HKD$68流心效果好明顯🤩 見朱古力醬緩緩流出,十分療癒😍淋上士多啤梨果醬,味道較為甜膩,加上雪糕一冷一熱一齊食,更見豐盛。·📍PizzaExpress荃灣大壩街4-30號荃灣廣場2樓217-220號舖
食Pizza都可以食得有營🤔

凡惠顧素食菜單,奉星期一仲有9折優惠添🤩
🍕蕃茄新豬肉薄餅 HKD$138/10"

Pizza用上大熱既新豬肉🐖 口感同真肉無異,新潮有營👍

🍝意式牛肝菌蝴蝶粉 HKD$142

又香又creamy,以🍄蘑菇汁、松露油整成既醬汁濃厚香滑🤤

蝴蝶粉每一口都沾滿醬汁,個人好喜歡😍
🥧意大利芝士蛋糕 HKD$38

🍫朱古力心太軟 HKD$68

流心效果好明顯🤩 見朱古力醬緩緩流出,十分療癒😍

📍PizzaExpress
荃灣大壩街4-30號荃灣廣場2樓217-220號舖
2021-08-26
每次想食pizza, 都會諗起pizza express, 因為我鐘意食佢個薄餅底,唔會食到好飽好滯今日黎度荃灣廣場呢間,地方闊落,侍應服務又好👍🏻👍🏻👍🏻Margherita ($113)每次必叫,一貫水準就係鐘意佢夠簡單,蕃茄醬加芝士,簡單既食材都可以做到美味Spaghetti Granchoi 白酒蟹肉意粉 ($143)蟹肉份量絕對無Hea, 份量充足Green Apple Lemonade ($38)口感清新,可減食物既油膩感👍🏻👍🏻

今日黎度荃灣廣場呢間,地方闊落,侍應服務又好👍🏻👍🏻👍🏻

Margherita ($113)
每次必叫,一貫水準
就係鐘意佢夠簡單,蕃茄醬加芝士,簡單既食材都可以做到美味
Margherita

蟹肉份量絕對無Hea, 份量充足
Spaghetti  Granchoi

Green Apple Lemonade ($38)
口感清新,可減食物既油膩感👍🏻👍🏻
Green  Apple  Lemonade
2021-08-27
Margherita
Spaghetti  Granchoi
Green  Apple  Lemonade
2021-07-05 537 瀏覽
餐廳裝修簡約明亮, 地方寬敞,舒適的卡位 , 窗邊配上一排落地玻璃,採光度十足, 環境挺不錯。蕃茄湯肉丸蝴蝶粉(早餐)$58煙煙靭靭、漂亮外形的蝴蝶粉, 完全沐浴在稠密蕃茄湯汁中, 酸酸甜甜,十分開胃, 跟配的肉丸,爽彈鮮味, 流心蛋滑溜 ,充滿蛋香,令人回味。早餐薄餅 $78即叫即製的薄餅,上枱時,香氣十足, 烤得香脆的 pizza 批邊, 還散發著微微焦香 , 上面鋪滿意式肉腸、蘑菇、車厘茄、芝士及流心蛋, 是滋味的 的盛宴, 入口卜卜脆之餘,伴著新鮮的車厘茄,酸甜開胃, 帶來清爽又豐富口感, 讓人驚喜。雜莓麵包球 (早餐) $43麵包球外形脹卜卜 ,像充了氣的氣球, 口感煙煙韌韌及滿滿的麵粉香氣, 塗上草莓果醬, 香甜吸引, 跟配的新鮮雜莓, 帶來好清新的感覺。西柚汁、 蘋果汁(跟餐+$18 )西柚汁、 蘋果汁,消滯解膩, 充滿清新果香, 香甜迷人。Latte( 跟餐+$15) Latte , 配上漂亮拉花, 入口順滑, 甜度適中, 散發著陣陣咖啡香氣, 讓人陶醉其中, 為新的一天, 叉一叉電。

蕃茄湯肉丸蝴蝶粉(早餐)$58

早餐薄餅 $78

雜莓麵包球 (早餐) $43

西柚汁、 蘋果汁(跟餐+$18 )
西柚汁、 蘋果汁,消滯解膩, 充滿清新果香, 香甜迷人。

Latte( 跟餐+$15)
2021-07-04 247 瀏覽
連鎖Pizza店黎講,Big4黑妹M 👧🏽最愛就是PizzaExpress😍餐廳環境大,坐得寛落我地2個人安排坐卡位,🪑卡位漆皮座椅,因長年累月比人坐,導致日久失修,有啲甩皮甩骨。👧🏽當日著短褲,坐位有啲刮大腿,要坐返右少少靠窗邊先舒服啲😅我地叫了2人晚餐$289 (另加一💰)1款頭盤,2款主菜,2杯飲品🔸 意式焗肉丸 肉丸有6、7粒,淋上蕃茄醬🍅,旁邊仲附上幾塊小薄餅。肉質唔會好鞋,酸酸甜甜,幾開胃👍🏻🔸 埃特納薄餅🍕🍕熱辣辣送上,配料豐富,每塊都有煙肉,醃辣紅椒,再加上辣肉醬和鹹香嘅Parmesan襯托,口感層次豐富。披薩皮薄又脆口,食哂成個都唔會好濟😍🔸 卡邦尼意粉 🍝香濃既忌廉汁,但芝士味偏淡👧🏽覺得如果忌廉和芝士味都濃郁,會太膩同增加罪惡感,整體來講都可以接受。================ ================PizzaExpress (荃灣廣場) (荃灣)荃灣大壩街4-30號荃灣廣場2樓217-220號舖================ ================
餐廳環境大,坐得寛落

我地叫了2人晚餐$289 (另加一💰)
1款頭盤,2款主菜,2杯飲品

🔸 意式焗肉丸
肉丸有6、7粒,淋上蕃茄醬🍅,旁邊仲附上幾塊小薄餅。
肉質唔會好鞋,酸酸甜甜,幾開胃👍🏻

🔸 埃特納薄餅🍕
披薩皮薄又脆口,食哂成個都唔會好濟😍

🔸 卡邦尼意粉 🍝
香濃既忌廉汁,但芝士味偏淡
卡邦尼意粉 🍝

PizzaExpress (荃灣廣場) (荃灣)
荃灣大壩街4-30號荃灣廣場2樓217-220號舖

2021-07-04 217 瀏覽
星期日放假早餐想食好啲,諗緊買咩食嘅時候見到PizzaExpress都有早餐買,而且有Pizza,見到都幾多人食,一於買外賣同屋企人分享一齊嘆個brunch。早餐選擇有迷你pizza,包類,通粉同全日早餐等。我全家都好鍾意食pizza,所以選擇咗三個都係Pizza嘅早餐。Order 完嘢食之後,等20至25分鐘,食物便到手,返到屋企食物依然熱辣辣。早餐薄餅七吋嘅迷你pizza,餡料都好豐富,有黑蘑菇,蕃茄,雞肉,意式肉腸,蛋同埋芝士。黑蘑菇新鮮多汁,而且充滿蒜香味,配合雞肉同芝士等,感覺一啲都唔油膩, 而且仲有半熟雞蛋,實在係一個營養豐富嘅豐盛早餐。另外,pizza餅底煙韌有口感。除咗Pizza,旁邊還有一啲火箭菜同車厘茄嘅黑醋沙律,清新又健康。蛋批薄餅同樣係七吋大,呢個Pizza係素食嘅,材料有菠菜,洋蔥,雞蛋,忌廉等。呢個Pizza雖然係素食,但同樣好味,充滿咗蛋香同忌廉香。加上火箭菜同車厘茄嘅沙律,係一個好Green好健康又不失美味嘅早餐。買任何早餐加$15就有咖啡,我揀咗latte 俾媽咪,外賣回家後,latte仍然好熱,媽咪話都幾好飲。另外我亦都加咗$10買咗杯英國早餐茶。食

早餐薄餅

蛋批薄餅

食完早餐慢慢嘆杯熱茶,過咗一個好舒服好chill嘅早上。
2021-06-29 185 瀏覽
話說好耐都無食過pizza而呀媽食黎食去只識食pizza hxx😂我地就決定去pizza express 比佢試下其他叫左都幾多野食意式焗肉丸烤焗雞翼雞肉凱撒沙律Parma pizza新出既烤雞配蝴蝶粉意式焗肉丸個醬汁點跟個烤餅超夾超好味酸酸甜甜個肉丸又多肉汁讚!烤焗雞翼一客六隻少少脆口但唔太乾咬落有肉汁勁juicy連伴碟既火箭菜同蕃茄仔都好新鮮烤雞凱撒沙律雞肉唔鞋沙律菜好新鮮加埋芝士碎同撈埋醬食好好食食完肉fresh下幾好之後烤雞蝴蝶粉呢個係新出問過大同細分別係雞半隻同一隻因為屋企人真係好鐘意食雞所以叫左全份黎到隻雞好嫩又多汁屋企人讚不絕口個汁配上蝴蝶粉唔漏仲好夾好好食Parma PizzaPizza一定係主打我鐘意呢度既pizza夠傳統唔係另一間連鎖式厚度正宗得黎岩口味Parma ham佈滿全個Pizza每一件都食到個底係蕃茄汁底又夠多芝士我媽好鐘意話好食過另一間好多😂最後叫左個甜品gelato 雲呢拿味好出好滑另外叫左無限添飲檸檬茶店員一見無就主動refill茶底都好飲唔澀幾好咖啡就正正常常經過今次之後阿媽話下次唔洗去另一間食物質素好好多款式又多選擇正式成為阿媽首選😂
話說好耐都無食過pizza

食物質素好好多
款式又多選擇
正式成為阿媽首選😂

2021-06-25 131 瀏覽
今日仔仔生日帶咗佢去PizzaExpress撐枱腳慶祝生日🎉頭盤嗌咗佢至愛·焗麵包球 $50新鮮出爐嘅麵包球,既鬆軟又煙韌,配上軟滑的Garlic Butter,淡淡的蒜香牛油味,正👍·意式焗肉丸 $68豬肉丸以香辣蕃茄牛肉醬、白汁和橄欖一齊烤焗,粒粒肉丸彈牙又Juicy,配上烤薄餅一齊食,一塊一粒,超夾起好味😋而我嗌咗健康之選·雞肉蘋果沙律🥗 $53以雞肉、青蘋果、合桃、羅勒、青菜沙律、車厘茄、紅莓乾配上檸檬蛋黃醬一齊食,多重口感,清新、健康又有營☘️初嘗特級瑪麗塔皇后薄餅 $148濃郁的水牛芝士 + 新鮮羅勒,既清新又芝味😌,再配上香脆又煙韌的批底,口感一流🤤新口味之選·烤雞配蝴蝶粉 $158細size都有半隻烤雞,可見份量十足;蝴蝶粉就採用新鮮蘑菇、菠菜同蘑菇汁一齊煮,每一啖都充滿晒滿滿的蘑菇味,簡直係回味無窮🥰最後甜品·朱古力心太軟 $68熱辣辣嘅朱古力心太軟 + 冰凍嘅雲呢拿雪糕冰火組合,甜到入心,推介之選最後飲番杯·石榴梳打特飲 $38 &·荔枝檸檬薑茶 $38為豐盛、美味又滿足嘅生日餐畫上一個完美的句號。📍地址:荃灣大壩街4-30號荃灣廣場2樓217-220號舖#Piz
今日仔仔生日

·烤雞配蝴蝶粉 $158

最後甜品
·朱古力心太軟 $68
熱辣辣嘅朱古力心太軟 + 冰凍嘅雲呢拿雪糕
冰火組合,甜到入心,推介之選
石榴梳打特飲

荔枝檸檬薑茶

最後飲番杯
·石榴梳打特飲 $38 &
·荔枝檸檬薑茶 $38
為豐盛、美味又滿足嘅生日餐畫上一個完美的句號。

📍地址:荃灣大壩街4-30號荃灣廣場2樓217-220號舖

#Pizzaexpress #Pizza #薄餅 #Pasta #特飲 #甜品 #香港美食 #hkfoodies #foodie #相機先食 #港飲港食 #好食推介 #美食分享
2021-06-24
下午茶
特級瑪麗塔皇后薄餅
烤雞配蝴蝶粉
石榴梳打特飲
荔枝檸檬薑茶
2021-06-02 603 瀏覽
今晚突然想食Pizza,記得在荃灣廣場有一家PizzaExpress,於是就來試試水準。餐牌選擇眾多,有前菜、沙律、意粉、Pizza、主菜、甜品等,其中有不少正宗意大利菜式,餐廳亦有多款飲品、啤酒供應。另外亦做緊Happy Hour飲品買一送一優惠,十分抵。檸檬特飲/Ginger Lemon HoneyHappy Hour飲品買一送一,當然先點一杯Lemonade消暑解渴,一飲入口,頓然遍體生涼,暑氣全消,檸香澎湃,而另一杯Ginger Lemon Honey亦相當有驚喜,薑味芬芳香濃但不辣,味道酸甜適口,腴而不膩。焗麵包球先點一客每次都必叫的麵包球,熱烘烘的麵包球,香氣十足,口感鬆軟煙韌,一定要配上軟滑的Garlic Butter,牛油香味中有淡淡蒜香,一流。焗香草沙甸魚即點即焗的沙甸魚,魚肉口感滑膩柔美,火喉拿捏精準,配以anchovy paste以及其他香草,味道鮮香厚實,加上烤焗過的車厘茄,與香草包同吃,十分開胃。夏威夷薄餅Pizza點了招牌的Hawaiian,是Romana式的pizza,薄餅大而薄,所以口感香脆而不失麥香,用上真材實材的parma ham可反映店家對食材的要
檸檬特飲
Ginger Lemon Honey
檸檬特飲/Ginger Lemon Honey
夏威夷薄餅
Pizza點了招牌的Hawaiian,是Romana式的pizza,薄餅大而薄,所以口感香脆而不失麥香,用上真材實材的parma ham可反映店家對食材的要求,特別是以pineapple chutney代替普通的菠蘿,火腿的鹹香碰上chutney的香甜酸爽,在賣相、味道、口感都十分對辦,水準之上。
甜品拼盤
最後以一客甜品拼盤作為這餐的結尾,有心太軟、椰子撻及Nutella麵包球,心太軟流心朱古力味道香濃無比,椰子撻軟滑不過甜,相當不錯。
2021-06-02
檸檬特飲
Ginger Lemon Honey
2021-05-27 182 瀏覽
真係好鍾意食pizza, 行行下街突然想食, 又醒起仲有優惠券未用哂, 就衝左入去PizzaExpress! 蕃茄海鮮意粉🍝 $148首先上菜嘅係呢碟意粉, 份量都夠二人食, 海鮮有蝦肉, 蜆肉, 八爪魚同小元貝, 都幾足料! 意粉轉左做蝴蝶粉, 好有口感, 亦都好掛汁, 連埋蕃茄汁食好好味, 酸酸地好開胃! 北京烤鴨薄餅🍕 $158一食第一啖覺得好驚喜, 味道好似真係食緊北京填鴨咁, pizza上面有滿滿甜醬, 仲有烤鴨、青瓜粒、芝士同埋葱, 感覺好特別! 但當我食到第三塊時就開始覺得有啲膩, 因為個醬汁實在太甜, 有點頂唔順! 此外, 仲覺得配料太少, 每塊pizza只有一件勁細嘅肉.. 真係唔多夠喉甜品拼盤🍰🧁 $123共有三款甜品朱古力心太軟新鮮焗起, 但切開冇流心, 朱古力味道唔錯, 唔會係好死甜意式忌廉撻撻皮鬆脆, 忌廉唔會好漏, 面頭仲有幾粒藍莓🫐是日甜品: 蘋果批中規中矩, 蘋果都幾甜下, 批底我覺得腍得滯

蕃茄海鮮意粉🍝 $148
蕃茄海鮮意粉

北京烤鴨薄餅🍕 $158
北京烤鴨薄餅

甜品拼盤🍰🧁 $123
共有三款甜品
朱古力心太軟
新鮮焗起, 但切開冇流心, 朱古力味道唔錯, 唔會係好死甜
意式忌廉撻
撻皮鬆脆, 忌廉唔會好漏, 面頭仲有幾粒藍莓🫐
是日甜品: 蘋果批
中規中矩, 蘋果都幾甜下, 批底我覺得腍得滯
心太軟