2天前 15 瀏覽
估唔到喺荔枝角工廠區搵地方食晚飯都幾容易,初頭諗住舊工廠區夜晚會水靜河飛,點知原來呢度除左茶餐廳之外,仲有好多特色小店食晚餐,經過呢間pizza 小店,見佢入面光猛企理,所以入去是旦食。坐低之後叫左個羅勒白酒煮活蜆($78),跟著又叫左炸魚薯條($78),配菜有薯條同埋黑松露蛋黃沙律醬。冇幾耐碟白酒煮蜆好快就熱辣辣咁上枱,份量唔算多,不過佢配埋啲紅色嘅蕃茄仔,視覺上都令人幾開胃,最令我感到驚喜嘅喺每一隻蜆唔單止啱啱好熟,仲喺好滑同埋鮮甜,所以好快趣就KO左呢碟蜆。Fish and chips 好快都熱辣辣咁上枱,有兩塊炸魚,炸粉唔會好厚咁,都幾好食,想講重點喺炸魚同埋炸薯條啲顔色喺金黃色,唔係咖啡色㗎,即係話啲炸油喺新鮮油,唔係千年油,值得一讚。
行行下發現pizza piazza ,見環境幾好就book左去食lunch ,午餐menu 唔算好多野揀,但就每種野食有d咁,4個人叫左3個set再加小食甜品,量黎講就夠既,,Pizza同意大利飯都好好味,pizza 皮薄熱脆,中間有小小軟熟,意大利飯煮得岩岩好,滿足!燒雞就有d失望,皮燒得唔夠焦香,肉又偏咸,,水牛雞亦係蕃茄變奏版,都幾好味,,薯條控既我覺得薯條做得好好,,😆😆而甜品方面,蘋果批賣相好靚,味道就偏甜,芝士蛋糕係慕絲狀,不是我杯茶,,而香蕉拖肥好有聖誕感,,有驚喜,係聖誕節精選甜品😆整體環境都係舒服既,侍應都好好,主動拎多個碗比我地,好忙又無黑面,,順帶一提係一定要訂位同埋準時,見到好多人walkin 同遲到都無位,,

薯條控既我覺得薯條做得好好,,😆😆

夏威夷pizza
粗薯
Apple  tart  +  banoffee
  • 夏威夷薄餅
2018-10-04 560 瀏覽
話說有朋友係荔枝角番工,佢話想試下呢間餐廳~噤撞正我地幾個朋友都得閒,所以就即慶約左大家放工黎呢度食飯~~我地嗌左個4人餐~有湯有野飲,仲得揀2個頭盤同3個main course~個餐都只係6百幾蚊,真係抵食呀!個是日餐湯係薯仔忌廉湯,飲得出好濃厚既薯仔味,好飲~頭盤我地揀左個 雞翼併薯條同埋三文魚凱撒沙律。招牌雞翼配薯條雞翼同薯條上檯果時仲係熱辣辣!雞翼腌得好入味,而且外面脆,入面仲有肉汁流出黎架!正而薯條就炸得多脆內林..我食得一條就比d朋友爭住食哂喇......三文魚凱撒沙律沙律最緊要菜要夠新鮮,呢度既沙律食落口係爽脆既,証明係用新鮮菜,加上合適分量既醬汁~good有係其他地方食過既凱撒沙律因爲菜唔新鮮而落左好多醬,呢度完全唔需要噤做~主菜有得嗌3樣野,所以我地又嗌飯,又嗌麵又嗌pizza~~肉醬千層麵呢個千層麵好食!有濃濃既蕃茄味加上少少肉碎同埋d蔬菜,食完唔覺得漏。推介!北海道大帶子松露意大利飯呢個飯一上檯既時候,聞到好強勁既酒味。當放入口真係感覺酒既味道太重,仲有少少酸酸地。呢個飯唔可以話唔好食,只係太重酒味唔太岩我地胃口。手工pizza- 芝士四重奏,黑松露誘惑店員話pi
話說有朋友係荔枝角番工,佢話想試下呢間餐廳~

個餐都只係6百幾蚊,真係抵食呀!

個是日餐湯係薯仔忌廉湯,飲得出好濃厚既薯仔味,好飲~

頭盤我地揀左個 雞翼併薯條同埋三文魚凱撒沙律。

招牌雞翼配薯條

三文魚凱撒沙律

主菜有得嗌3樣野,所以我地又嗌飯,又嗌麵又嗌pizza~~

肉醬千層麵

推介!

北海道大帶子松露意大利飯

呢個飯一上檯既時候,聞到好強勁既酒味。
當放入口真係感覺酒既味道太重,仲有少少酸酸地。
呢個飯唔可以話唔好食,只係太重酒味唔太岩我地胃口。

手工pizza- 芝士四重奏,黑松露誘惑

店員話pizza可以mix口味,所以我同幾個朋友決定試下唔同味道....
- 芝士四重奏: 感覺上呢款岩我地口味多d..芝士香濃,再加上酸酸既蕃茄醬..
- 黑松露誘惑: 感覺上呢款既黑松露味唔係太突出,不過都算好食既

最後我地每人仲加左18蚊要甜品~

推介佢呢個strawberries cheesecake!!!
個cheesecake屬於軟身果種,上面有個士多啤梨雪糕..仲有d 藍梅同士多啤梨,最加分係個cheesecake 上面仲有d脆脆,加埋個cheesecake 一齊食既口感好好。
個底係餅乾底,佢唔會壓得太實,所以整體黎講,好good!!!
2018-10-02
  • 肉醬千層麵
2018-09-13 724 瀏覽
店鋪小小。同朋友傾計非常合適.叫左個 2 人餐 3 百幾 , 訂座有折 正!講番正題:前菜 + 意粉/ 飯+ pizza + dessert+ drink. 好滿足的一餐 我地覺得2 人餐3 人食就對啦, 真係好飽呀 又好味 佢仲有4人餐 , 咁應該6 人食 就對啦。貼心服務, 佢會睇住你食完一道菜先上, 時間剛剛好 難得😊第一次食評 , 真心推介 餵食的人字😋
店鋪小小。同朋友傾計非常合適.
叫左個 2 人餐 3 百幾 , 訂座有折 正!

講番正題:

佢仲有4人餐 , 咁應該6 人食 就對啦。

貼心服務, 佢會睇住你食完一道菜先上, 時間剛剛好 難得😊

第一次食評 , 真心推介 餵食的人字😋

2018-09-13 496 瀏覽
誠意小店朋友約飯局,剛好又有空,一行四人決定試試這家意大利菜有2人/4人餐我們4個女生,點了2人餐+甜品手工pizza不錯,還可以half half要兩個口味,一次試到兩個味,心大心細/選擇困難之選是日餐湯係南瓜濃湯,很香很美味頭盤是拼盤,有幾款選擇,都唔錯意粉煮得好香,如果份量可以多少少就好了..跟餐有個泡芙,四個女仔唔夠分,決定點其他甜品!跟餐+$18,就有一款,我們點了四款其中芝士蛋糕和brownies 真係好好食,擺盤又靚環境ok,又唔會嗜,可以傾計!下次要再黎
誠意小店

朋友約飯局,剛好又有空,一行四人決定試試這家意大利菜

有2人/4人餐
我們4個女生,點了2人餐+甜品
手工pizza不錯,還可以half half要兩個口味,
一次試到兩個味,心大心細/選擇困難之選

是日餐湯係南瓜濃湯,很香很美味
頭盤是拼盤,有幾款選擇,都唔錯
意粉煮得好香,如果份量可以多少少就好了..
跟餐有個泡芙,四個女仔唔夠分,決定點其他甜品!
跟餐+$18,就有一款,我們點了四款
其中芝士蛋糕和brownies 真係好好食,擺盤又靚

環境ok,又唔會嗜,可以傾計!下次要再黎
2018-09-12
2018-09-12 402 瀏覽
同朋友喺荔枝角上完手作班,6點幾,食個早Dinner,朋友推介呢間Pizza餐廳~由於時間尚早,唔算多人~4個女生,所以叫左一個兩人套餐,再加一個Set Dinner,即一個Main Course加$48 就可以配餐湯+(飲品或甜品)水牛城雞翼 - 酸酸辣辣,香辣之餘,既香脆,令人食唔停口~香脆炸薯角 - 金黃香脆、裡面綿軟~軟殼蟹意粉,軟殼蟹炸得香脆,意粉軟硬度剛剛好~燒烤醬焗豬肋排配薯條沙律+芝士溶岩醬,肋排香嫩多汁,唔會太乾,散發出酸甜滋味~PIZZA 黑松露誘惑 (水牛芝士、磨菇、黑松露醬),傳統意大利Pizza薄薄而脆口, 入口松露獨有香氣,好鍾意果種菇菌香~甜品 檸檬芝士蛋糕, 檸檬味特別香濃,清新而不太膩也不太甜,有好Fresh的感覺,而且賣相可愛

由於時間尚早,唔算多人~

水牛城雞翼 - 酸酸辣辣,香辣之餘,既香脆,令人食唔停口~
香脆炸薯角 - 金黃香脆、裡面綿軟~

軟殼蟹意粉,軟殼蟹炸得香脆,意粉軟硬度剛剛好~

2018-07-28
2018-09-05 286 瀏覽
餐廳放十零張枱,環境望落都算幾舒適,而且每次上菜前都會先換碟,服務幾好!我同男友揀左兩人套餐💰HKD378。另收加一👇🏻我們的選擇👇🏻🌟蟹肉焗釀意式大野菌一人一隻大大菇,好juicy😋上面鋪左少少蟹肉同芝士醬,唔算好濃但係襯返個菇都幾好味~利申:我愛菇😝·🌟南瓜湯配黑白芝麻餐包唔是稠身既忌廉湯,但係飲到個湯有粒粒南瓜肉~係南瓜肉打碎左!個包焗到又熱又脆,仲有少少芝麻香!沾湯食一流!·🌟卡邦尼意粉配慢煮溏心蛋前菜一堆都咁好味,相對地個意粉就輸左少少了🤭其實味道唔差,係平時食開既卡邦尼意粉,加左隻流心蛋令到個汁更加滑溜,煙肉份量亦唔算少,不過奈何係個意粉煮得偏硬,口感輸了🤭我平時食麵都揀開硬麵,但都覺得佢偏硬😟·🌟雙拼pizza(特色火腿日本香菇/夏威夷風情)本身我想揀香菇薄餅,男友想夏威夷風情,但店員問我地會唔會雙拼!正啦!唔洗二揀一!可惜😢上碟賣相麻麻,一岩一忽咁批底做得偏乾身,批邊直頭太硬,兩款口味亦味道平平,唔算係好好食。可能我平時食開啲鬆厚質地,一向對薄批無乜好感😅😅·🌟香蕉拖肥批呢個甜品係我全晚最滿意既一款菜,我平時唔愛甜,但佢真係好好食,餅底好脆但又唔會整得好鬆散,拖肥層又唔

我同男友揀左兩人套餐💰HKD378。
另收加一

👇🏻我們的選擇👇🏻
🌟蟹肉焗釀意式大野菌
一人一隻大大菇,好juicy😋
上面鋪左少少蟹肉同芝士醬,
唔算好濃但係襯返個菇都幾好味~
利申:我愛菇😝
🌟南瓜湯配黑白芝麻餐包
個包焗到又熱又脆,仲有少少芝麻香!沾湯食一流!
🌟卡邦尼意粉配慢煮溏心蛋

前菜一堆都咁好味,相對地個意粉就輸左少少了🤭
🌟雙拼pizza

(特色火腿日本香菇/夏威夷風情)
正啦!唔洗二揀一!
可惜😢上碟賣相麻麻,一岩一忽咁
批底做得偏乾身,批邊直頭太硬,
兩款口味亦味道平平,唔算係好好食。
可能我平時食開啲鬆厚質地,一向對薄批無乜好感😅😅
🌟香蕉拖肥批

呢個甜品係我全晚最滿意既一款菜,我平時唔愛甜,但佢真係好好食,餅底好脆但又唔會整得好鬆散,拖肥層又唔會好痴牙,而且真係用左香蕉蓉去整,唔係落香精🤤
所以成個甜品既香同甜都好自然👍🏻👍🏻👍🏻
🌟熱朱古力

個花拉得有啲肉酸,飲落味道偏淡,亦可能係我食得甜品先飲吧🤨
  • 香蕉拖肥批
2018-08-28 350 瀏覽
近排朋友轉左新工,於是約下出黎食飯慶祝一番。上網揾到這間位於長沙灣Pizza Pizza,Openrice網頁有提供訂座就可以享有 85折優惠,於是就揀了呢間餐廳食晚餐。呢間餐廳可以用SET DINNER的形式點,即係點一個Main Course ,之後 (+48)就可以配餐湯+(飲品或飲品),價錢都算幾合理。先黎忌廉西湯跟餐包,忌廉味都幾濃郁,食到一粒粒都薯仔茸,味道都不錯。Piazza併盤 ($138),多人叫併盤是最好,可以同朋友一齊開心SHARE,入面有水牛城雞翼、炸薯角、意大利雲吞和英式魚柳,各樣食物都炸脆可口,尢其是意大利雲吞和英式魚柳都好正!黑松露野菌蘆筍忌廉意大利飯配香煎帶子($168),意大利飯好Creamy,啖啖都有香濃的忌廉和野菌滋味,粒粒蘆筍爽口的質感,有三粒大的香煎帶子很美味,是一個幾好配搭。香蒜蟹肉扁意粉 ($108),好香的香蒜,而且蟹肉都很多,不過意粉煮得稍為有點乾身。夏威夷風情 ($138),成個pizza好大個,而且好足料,有很多的菠蘿、火腿和燈籠椒,不過不失。跟餐的甜品可選布甸和拿破崙餅,賣相幾靚,而且味道不會太甜。整體而言,如果以西餐的質素有85

跟餐的甜品可選布甸和拿破崙餅,賣相幾靚,而且味道不會太甜。

整體而言,如果以西餐的質素有85折真的值得一食!
2018-07-23
2018-08-11 335 瀏覽
今日第一次用eatigo 節扣優惠,以50%off食意大利菜晚餐。餐廳環境優雅简潔,到步後侍應生有禮貌地送上餐牌,由於優惠有限制,只能單点,我們点了蟹肉焗大頭菇,北海道帶子三文魚扁意粉及12吋兩味混合pizzza,( 我們選了巴馬火腿水牛芝士併招牌味道二味). 三款食品都很好味,特別讚揚北海道帶子很有海鲜味,有大大兩粒帶子,食得出是北海道帶子貨色; 另蟹肉焗菇亦很出色,有蟹肉芝士沙律醬蓋着大大的大頭菇上,食完一個好想再食。最重要是沒有因我们用半價的原因,而有所嬉場,三款食品都用料十足。最後我也叫了一杯正價的紅橙薄荷梳打,以回應餐廳老闆'對顧客的誠意。🤗
2018-08-11
試食活動
  • 蟹肉大頭菇
2018-07-12 565 瀏覽
這小店本來都算可以一試再試的,但請小心中伏,就算掛著「營業中」,擺好個menu,入到店內原來截咗單,等你一場歡喜一場空,請店主提醒下啲同事,截咗單就翻轉個「營業中」啦,曾經試過有間附近嘅迷你厨房,人家掛咗 close,只要廚房未洗嘢都煑到,幾人性化!

2018-06-21 503 瀏覽
從來都唔踏入長沙灣、咁岩今日喺呢頭有嘢做,喺正馬路邊隔離有呢一間餐廳仔,膽粗粗入去試吓,妹妹叫咗杯Cappuccino, autocue ,我就因為趕時間,簡簡單單叫咗個夏威夷pizza,同埋熱朱古力,(有咗BB唔飲得凍野)、Pizza到左、份量都唔細、兩個人食都食淨,最後兩塊要慢慢食埋佢,不過估唔到都幾好味,厚薄啱啱好,唔會太厚,個人喜歡薄批。店舖簡單裝修、最啱OL、食飯時間落嚟,行過hea 下都唔錯.😛

2017-11-30
  • CAPPUCCINO
數月前和朋友聊天,各自推介不貴但很地道的意大利餐館,他特別推介此店,說煮得很有意大利地道水平。 今晚終於有空來此區,所以特別來訪。我比太太早到,特別做先頭部隊去尋覓此店,到了店門從街外向內望,覺得此店裝修一般,有點打退堂鼓,想了一陣不如等太太來再作計較。太太來了商量後,覺得既然朋友介紹,不妨一試。 (其實我們己提前打去訂了枱)看了餐單,左計右計,二人餐相對抵食,如未來前在網上下載優惠,還有85折。所以不需思索叫了二人餐。 有趣的是,主菜選單有幾個菜式選擇,但原價相差很大,理論上懂計數的都會選比較貴的那兩款。二人餐有餐湯兩碗、一道前菜、兩道主菜、兩杯飲品及一道甜品,並奉送麵包。  我們選了 Parma Ham salad , Seafood Linguine 及 Pizza (Napoli & 4 cheeses 可選兩款)此店裝修有點像意大利民居區的餐館裝修,很想裝飾成意大利風味但又有點四不象。 值得一讚是兩位店員的服務,雖然很忙,但他們會不停為您添水,這服務已很久很久沒有見過。而且兩位店員都很有禮貌。但有時,有些步驟是不能馬虎的。 可能廚房希望樓面也幫忙處理一些菜,將微波爐放在餐廳出

但有時,有些步驟是不能馬虎的。 可能廚房希望樓面也幫忙處理一些菜,將微波爐放在餐廳出面,結果店員「叮」熱湯和麵包都讓客人看到,打了折扣。

Parma Ham Salad 不能期望 Ham 會很 age ,但味道不太似 parma ham,醋汁味道有點奇怪。 Seafood  Linguine 做得好味,Pizza 亦做得很脆,很有意大利風格,我開始明白我朋友為何推介此店,亦明白此店為何以 Pizza Piazza 命名 (Piazza 英文是 Plaza)。

䒦士蛋榚用木砧皮盛載,再加了點綴,味道尚可,不知為何咬感有點粒粒狀。

總括來說,我們可能期望有點過高,因為我們一向幫襯的意大利餐,是一位意大利人札根香港主理,所以骨子裹就是他國的風格,實在不能相比。

若以一間香港人開的意大利餐館,怹們是有誠意,服務用心,做出來的菜式都有板有眼,略嫌過於花巧而不太正宗,若然可以做一些改善,必定可以做得更好。
Pizza (Napoli & 4 cheeses)
2018-06-14
  • Pizza (Napoli & 4 cheeses)
2018-05-30 487 瀏覽
這間意大利餐廳在荔枝角,小小的店,用apps訂座有半價,好抵!!有設計的小店甘笋湯,好滑有少少甘笋粒,不是好濃味,有麵包粒同忌廉煙三文魚沙律,沙律菜夠多款,另有車厘茄,三大塊三文魚,好正小食拼盤,薯角大件又好熱,雞亦香口少少辣,好juicy,炸餃子好特別,入面是菠菜忌廉芝士,好味呀又夠濃,炸魚柳入面夠晒熱同魚肉好滑好好味煎帶子意粉,好香蒜香味,意粉爽又彈牙,帶子也好好味,煎到金黃色,裏面也鮮嫩。pizza,兩款,夏威夷同蘑菇火腿兩款,好薄的薄餅,配料豐富,夏威夷的酸酸地的蕃茄味,菠蘿香甜,火腿也好多,蘑菇也夠香。意大利雪糕,十分好味,好滑又creamy,有d焦糖同脆片,好香奶味咖啡拉花,好有心思同好靚,鮮奶咖啡味道唔太濃唔太苦,有咖啡的香同奶的滑晚上之後好有情調服務十分好,好快收碟加水,用餐後還會送我們出門口

有設計的小店

甘笋湯,好滑有少少甘笋粒,不是好濃味,有麵包粒同忌廉

煙三文魚沙律,沙律菜夠多款,另有車厘茄,三大塊三文魚,好正

晚上之後好有情調

服務十分好,好快收碟加水,用餐後還會送我們出門口

2018-05-19
2018-05-16 423 瀏覽
今天與好友碰面, 晚餐時間,當然要揾d好野食啦。針對荔枝角區唔太熟路,只好openrice 找找附近有甚麼好評的店。 找到這間食Pizza 的店,用Eatigo 晚上時段有35%Off 的折扣。 就立即book 位啦。 問清楚折扣原來限用二/四人餐 , 無問題啦。 點一個二人set, 有餐湯麵包(湯好飲,麵包好夠咬口), 小食(四選一,選了水牛城雞翼同薯條, 這個味道普通,雞翼唔算特別好食,薯條份量都幾多) , pizza (可選2款口味,我地揀左四重奏+另一款,薄pie底都好食嘅) , 千層麵(好食,份量都好夠) , 甜品三選一揀左lemon cheese cake. (好食啊呢個!!!) , 飲品(揀左2 杯hot chocolate) . 服務好好 , 常有人斟水, 見我地食唔晒會主動問打唔打包。 食完想傾下計,變成最尾個檯客。都肯等埋我地。 唔錯! 用app book 位, 埋單二人set 都係$240, 每人夾$120. 好抵!

2018-05-16
優惠券
  • lemon cheese cake
2018-05-08 258 瀏覽
從此網站找到了此間餐廳,找到了一間位置交通方便的餐廳。朋友相聚來自不同區域,我們抱著試驗的心態。結果相當滿意。點了4人套餐:食物:多選擇,選了4人套餐,食會分開時間上枱,不會一次過送到,令食物變涼。食物可彈性選配。服務:店員相當有禮貌,適當時候會幫忙加添清水。環境:大家認為店需不大,但都坐得舒服。地點:近地鐵,門外多條路線之巴士站。- 甜品🍰 如能改為用小叉享用,就更能完美。- 如選擇套餐,記得列印優惠券!因我們忘記了呢!

服務:店員相當有禮貌,適當時候會幫忙加添清水。
環境:大家認為店需不大,但都坐得舒服。
地點:近地鐵,門外多條路線之巴士站。

- 甜品🍰 如能改為用小叉享用,就更能完美。
- 如選擇套餐,記得列印優惠券!因我們忘記了呢!
4人套餐
4人套餐