2019-02-25 320 瀏覽
朋友正日生日,專程找來一間荔枝角意大利餐廳來為他慶祝生日。剛好生日的朋友為打扮而遲了到達餐廳,我首先點了一個蘋果批,當做生日蛋糕,請店員寫上生日快樂 , 我們三個閨蜜點了兩個午餐,一個是大蝦意大利飯,另外一個是白安卡白色情人pizza,非常開心。是日西蘭花忌廉湯, 西蘭花用攪拌機打碎,再加上磨碎薯仔肉,質地充滿澱粉質,好像糊仔一樣,味道不錯。煙肉闊條麵,cream sauce比較鹹,加上煙肉本身都好鹹。闊條麵爽口彈牙。喜歡的可以加些辣椒粉和黑椒。Bianca 白安卡白色情人。12寸的披薩,比我們想像中大,cream cheese 批底好脆,好有炭火燒嘅感覺。每一口配上煙肉和芝士,還有一些洋蔥,味道層次豐富,口感獨特。值得推介。最後我們請店員為我們上甜品,朋友一看見店員為她親手寫的生日快樂,非常開心。他最喜歡食蘋果批,而且這個是凍食的蘋果批,剛從雪櫃拿出來夠凍,成個都係蘋果果肉,最喜歡他沒有肉桂味,好好味。餐飲我們點了朱古力和榛子咖啡,味道可以啦。朋友好開心我選了這間餐廳,因為這邊比較少人而且樓底夠高,沒有太大壓迫感,食一餐豐富午餐,可以讓他放鬆平時工作的壓力,蘋果批為她帶來驚喜,她真的

朋友正日生日,專程找來一間荔枝角意大利餐廳來為他慶祝生日。

餐飲我們點了朱古力和榛子咖啡,味道可以啦。
朋友好開心我選了這間餐廳,因為這邊比較少人而且樓底夠高,沒有太大壓迫感,食一餐豐富午餐,可以讓他放鬆平時工作的壓力,蘋果批為她帶來驚喜,她真的很喜歡哦。

滿分為10分(1分最低,10分最高)
食物:8
舒適度:8
總分:8

• 蘋果批
  • Bianca 白安卡白色情人
今日放工之後特登同朋友嚟荔枝角呢度食Pizza,因為佢話次次經過都好想試吓!鋪頭嘅裝修都簡單而且乾淨。佢哋嘅Menu都有二人同四人套餐,但係因為我哋三個人所以我哋就叫個二人套餐再追加多個小食。首先嗰個湯有好濃郁嘅南瓜味而且好香濃,配埋個麵包加黑醋真係好醒胃。頭盤係水牛城雞翼,佢本身嗰醬汁有酸酸地同少少辣,另外佢會多一個白色嘅醬(雖然我冇問佢係咩醬汁),但係唔使點醬都已經非常之入味而且啲雞肉多汁嫩口一D都唔鞋!另外追加嘅小食呢我哋揀咗個白酒煮蜆,酒味濃郁而且好creamy! 主菜出現,大蝦鮮菇意大利飯!佢個味道正宗同香濃,唔好俾佢嘅外表呃到以為會好油膩,因為有啲意大利飯食完就已經飽啦喇!跟住萬眾期待嘅Pizza終於出場啦,巴爾馬風乾火腿Pizza上邊配火箭菜!初初我地都驚啲火箭菜會好大味,但係最後食落啲火腿同火箭菜出奇咁夾!佢啲火腿會中和左火箭菜嗰種草味,火箭菜有令火腿食落冇咁鹹!最重要佢個Pizza嘅批底真係又薄又香脆好有水準,佢並唔係嗰種美式Pizza成舊麵包係個底嗰種!餐飲我就揀咗個决榛果lattle咖啡,咖啡味香濃,如果鍾意飲咖啡可以嘗試吓!雖然佢哋係小店但係非常之有誠意同水準,

雖然佢哋係小店但係非常之有誠意同水準,價錢同份量都合理!
  • 白酒煮蜆
  • Parma Pizza
  • 南瓜湯
2019-03-12 40 瀏覽
今日同朋友嚟到荔枝角食pizza,平時搭車經過多,始終工業區,好少專登走入嚟。Pizza Piazza 喺工業大廈地下,店內裝修簡潔舒服,環境乾淨。食物可以單叫,兩個人叫個二人晚餐啱啱好,又有薄餅又有我最愛嘅意大利飯。首先嚟個磨菇湯同餐包,磨菇湯好creamy,食到磨菇粒,口感同味道都唔錯。餐包本身味道唔重,但送到嚟係熱嘅,我反正鍾意佢唔濃味,配上檻欖油同意大利黑醋食幾開胃,而且個包嘅質感唔錯,唔會太硬而少少煙韌。前菜最後揀左“堅”水牛城雞翼。點解要寫“堅”?食到最後都唔知,不過呢個前菜堅係大份堅係夠辣,食到我地lam lam脷。雞翼有成8隻咁多,每人分到四隻,真係好少見前菜份量咁大旁邊仲有sour cream可沾,第一次試沾,微酸嘅sour cream配甜辣雞翼都幾好食。主菜揀左大蝦意大利飯,好多汁,另有檸檬同芝士畀你自行調味嚟食。個忌廉汁本身好creamy,加返啲檸檬汁落去,就即刻清新左好多冇咁漏,整體嚟講,呢個配搭非常好令到本身得忌廉汁嘅意大利飯味道更出色!另一個主菜揀左薄餅,可以兩個味各一半要左個紅魔鬼(左)同意式風情(右)紅魔鬼雖然寫有辣肉腸但一啲都唔辣,反而好咸。意式風情主

另一個主菜揀左薄餅,可以兩個味各一半
要左個紅魔鬼(左)同意式風情(右)

紅魔鬼雖然寫有辣肉腸但一啲都唔辣,反而好咸。意式風情主要有蕃茄仔同火箭菜,相對味道清鮮!餅底嘅麵粉一樣做得好好,口感煙韌,薄餅邊就焗到微脆。

最後要左杯mocha, 有拉花

埋單兩人$400頭,食物份量大且味道算中上,整體性價比唔錯。聽講星期六午市有折,下次可一試。
2019-02-28
2019-03-10 78 瀏覽
係間有誠意既小店。中意個法包,而唔係平日食開既餐包,有特色。個湯好飲,午餐加28蚊就有雞翼,有D SPICY但好好味。個薯條又係同平時果D唔同,個STEAK跟MUSTARD,又有D菜,感覺唔會膩,每樣既宦好夾。本身仲想加18蚊食BANOFEE CAKE,但已好飽。杯熱朱古力唔使加錢,跟餐就有,好抵。好濃郁好好味。張TABLE好大,好舒服。有一個WAITRESS好好,好有心機同我落單。呢間鋪頭既佈置都有特色,好得意呀D掛畫。下次我真係應該試PIZZA,兩個人SHARE就岩岩好。星期六都有SET LUNCH真係好。果度仲有TEA SET。一個人食左咁多野真係大滿足,仲要價錢都唔算貴。好有質素。性價比高!

2019-03-02
2019-03-10 41 瀏覽
今日星期六,難得放假 ,咁就約朋友仔, 去食pizza, 喺openrice見到呢間pizza店,口碑不錯 ,所以去試下, 位於荔枝角地鐵站d1出口, 億利工業大廈附近,唔難 找到一去到已經畀個banner吸引,星期六的關係,所有早午晚餐都有65折呀真係抵喎其實係set lunch先有,如果叫其他的食物,就要畀正價 ,咁我哋攞起 menu 當然係叫pizza食啦一坐低佢就送上熱辣辣的硬豬仔包, 很多十分鬆脆淨係pizza口味都有12款揀我就揀咗 巴爾馬 風乾火腿加 比安卡白色情人兩款好味12吋薄批 178蚊至到兩款口味我覺得 好ok, 巴伊瑪風乾火腿加火箭菜鹹鹹地十分之好味,比安卡白色情人, 有水牛芝士, 好味呀飲品叫咗杯latte 同埋Lime lychee leamonade( 青檸 藍莓梳打)甜品方面,叫咗apple tart , apple tart 是自家出品 ,加埋一個石板街雪糕球十分好味, 另外叫多個Banoffee pie,這間小小的店, pizza可以一試再試

一坐低佢就送上熱辣辣的硬豬仔包, 很多十分鬆脆

2019-03-09
2019-03-09 46 瀏覽
來Pizza Piazza係有朋友介紹,尤其係話星期六中午做特價幾抵食,咁今日就帶咗個朋友一齊來,地址喺長沙灣道,絕對易搵。大大隻字“星期六早午餐六五折”吸引了不少食客,一點鐘來到,咁啱剩低2個位畀我哋,真係好好彩。我哋嗌咗两個餐,係lunch special,包埋餐包,湯及餐飲。首先上嘅係雜菇湯,幾好味,香滑,入邊仲有两個麵包粒,够哂意大利feel.跟住上嘅係巨型肉丸闊條麵,朋友話闊條麵幾好,好在有口感,同埋D番茄粒,香草配合到天衣無縫。而我就鍾意自己點嘅黑松露誘惑,一上枱就香味扑鼻,果然係黑松露誘惑,除此之外,仲有蘑菇同埋cheese,薄底,香脆嘅口感應該係年輕人的至愛加配的水牛城雞翼同埋2杯朱古力結束了今日的午餐

加配的水牛城雞翼同埋2杯朱古力結束了今日的午餐

2019-03-08 69 瀏覽
朋友生日,三個人在荔枝角找了一間位置便利而食物質素又不錯的餐廳吃晚餐。點了一個二人set dinner,是包餐湯、餐包、兩杯飲品、一個前菜和兩個主菜,我們另外再加一個前盤和一個主菜。餐湯、餐包很快送到。個人非常喜歡餐包,熱辣辣的,外包烤得很香脆,很有口感不會只咬到空氣,沾了醋和橄欖油一起吃很開胃。兩個前菜是堅水牛城雞翼($78)和巴馬火腿熔岩芝士薯條($78)水牛城雞翼一碟有8件,份量很充足,但味道稍辣,喜歡吃辣的人不容錯過,附送的芝士醬有粒粒芝士,用來點雞翼可去點辣,味道相當配合。薯條是粗身及有少許連皮,相當有口感,而且炸得很香脆,如果芝士份量更多就更加好!主菜叫了烤燒猪肋骨和兩款pizza,包括12”意式風情(火箭菜,車厘茄,意大利火腿)和12”黑松露誘惑(水牛芝士,日本磨菇,黑松露醬)。燒豬肋骨賣相很吸引,味道也沒有令人失望,燒得外脆內軟,因為半肥瘦,有入口即融的效果,另外有火箭菜很新鮮,可以去掉一點豬肋骨的油膩。兩個pizza份量也很充足。個人比較喜歡意式風情,烤得剛剛好,不會太乾,而且火箭菜中和了pizza的油膩,味道很惹味。

餐湯、餐包很快送到。

我們大概行完街晚上七時多點才到店的店內已經有70%入座率我和男朋友因爲中午個餐吃得有點多拉所以就無叫到佢個dinner set單點左個至專pizza同雞翼雞翼個汁十分入味同埋有8隻雞翼 都比我想像中多雞肉都幾燉口下 之後就上埋個pizza簿pie黎 料都幾足下 同埋一啲都吾乾身仲係好juice😃😃😃😃😃😃😃加上芝士既口感,正啊!係下次黎荔枝角行街可以再試既舖頭埋單240好似平均每人120左右拉
我們大概行完街晚上七時多點才到店的

雞肉都幾燉口下
之後就上埋個pizza
簿pie黎 料都幾足下 同埋一啲都吾乾身
仲係好juice😃😃😃😃😃😃😃
加上芝士既口感,正啊!
係下次黎荔枝角行街可以再試既舖頭
埋單240好似
平均每人120左右拉
2019-03-06 21 瀏覽
今晚同朋友一行三人到荔枝角呢間意大利餐廳食晚餐,叫左2人晚餐($378),一個前菜同兩個主菜配餐包、餐湯、餐飲,額外再追加水牛城雞翼($78)同烤燒猪肋骨($188)。前菜係巴馬火腿熔岩芝士薯條,薯條好脆身,配上火腿同熔岩芝士,鹹度適中,夠哂芝味~主菜叫左兩個薄餅,餅底薄而帶點脆身。12寸嘅黑松露誘惑薄餅配有水牛芝士、日本磨菇、黑松露醬,薄餅黑松露味香濃,芝士拉絲,係薄餅經典之選。而12寸嘅意式風情薄餅配有火箭菜、車厘茄同意大利火腿,口味出奇地清新,就算食得多亦都唔怕滯!水牛城雞翼,雞肉多汁嫩滑,醬汁帶辣,配有香草,辣得來非常開胃,仲附送芝士汁,可以隨意加配,推薦!今晚最好食的莫過於係烤燒猪肋骨,猪肋骨肉嫩多汁,肥瘦適中,食落一啲都唔乾身同好軟嫩!配合燒烤醬一齊食非常好食!

巴馬火腿熔岩芝士薯條

黑松露誘惑薄餅
意式風情薄餅
水牛城雞翼
2019-03-04 28 瀏覽
星期六中午同朋友黎左呢間「Pizza Piazza」食lunch。原來暫時做緊逢星期六早午餐有65折,真係好抵!就咁睇店外面無咩特別,但入到黎又覺得好唔同,裝修好靚,旁邊有好多色彩豐富既圖畫,仲有雲石紋既檯。上餐前會俾每人一個餐包。兩個餐包唔同款的,口感上有少許分別。另外仲有個忌廉湯,好好飲😋大蝦意大利飯,好creamy,旁邊放左個檸檬,加埋落飯到食落無咁膩。黑松露誘惑,其實即係pizza,不過滿滿既黑松露又真係幾誘惑😂未食已經聞到陣香味,因為係薄批,食落好脆好香口。另外我地叫左四隻水牛城雞翼,原來都幾辣,岩哂鍾意食辣既人。我地叫左兩杯野飲,青檸荔枝藍蝶花梳打、mocha。個梳打就咁睇好有海洋既感覺,而味道就酸酸地,好清新。

另外我地叫左四隻水牛城雞翼,原來都幾辣,岩哂鍾意食辣既人。

2019-03-02 55 瀏覽
知道呢間店星期六做優惠,由11點半到三點早午餐都65折,就同朋友專程過黎食。佢呢度有lunch set,包野飲之餘,仲可以加錢跟甜品同小食,仲有65折,好抵食啊!點左餐之後,就會試餐包同埋餐湯,餐包烘熱左,好味!我地叫左大蝦意大利飯,入面有好多隻蝦,幾足料。意大利飯整得好正宗,會食到小小硬既木粒,同傳統意大利飯既味道一樣。另外,我地亦都點畫個pizza,叫黑松露誘惑。佢既pizza係薄既pizza,烤到好香脆,pizza上面有黑松露、水牛芝士同埋蘑菇,勁香。我地仲加左28蚊叫左4隻水牛城雞翼,都幾抵。跟餐加18蚊就有甜品,我地叫左一個蘋果撻同埋一個布朗尼加雪糕,真係好滿足!跟餐仲送野飲,好抵食!
點左餐之後,就會試餐包同埋餐湯,餐包烘熱左,好味!

我地仲加左28蚊叫左4隻水牛城雞翼,都幾抵。
跟餐仲送野飲,好抵食!
2019-03-02 46 瀏覽
最喜歡發掘新餐廳因為當試到好的餐廳就會很有成功感💁🏻‍♀️random找到這間吃pizza的小店 晚市人流不算多所以吃得挺舒服的☺️夏威夷風情pizza $138一上菜就看到pizza很大一個! 但是薄底的那種所以2-3人正常食量也應該吃得完👌🏻重點是那批底真的好好吃! 超 級 脆 ❗️配料也蠻多的 好足料👍🏻 必吃‼️肉醬千層麵 $88分量不算大 但肉醬絕對沒有偷工減料麵偏向軟身 差一點點口感 但味道是可以的香蕉拖肥批 $40香蕉味很濃 配上伴碟酸酸甜甜的果醬更好吃❤️小妹強烈推薦不怕甜的朋友試試💁🏻‍♀️
最喜歡發掘新餐廳
因為當試到好的餐廳就會很有成功感💁🏻‍♀️
random找到這間吃pizza的小店
晚市人流不算多所以吃得挺舒服的☺️
夏威夷風情pizza $138

一上菜就看到pizza很大一個!
但是薄底的那種所以2-3人正常食量也應該吃得完👌🏻

香蕉拖肥批 $40

香蕉味很濃 配上伴碟酸酸甜甜的果醬更好吃❤️
小妹強烈推薦不怕甜的朋友試試💁🏻‍♀️
2019-03-01 46 瀏覽
通常有二人餐嘅話我都會專登去計數睇吓究竟一個二人餐大概同單點相差幾遠而家完之後就係個二人餐係可以慳$40左右 仲包埋兩杯熱野飲同湯 覺得都可以就叫咗個二人餐蘑菇湯偏稀 但係唔會因為咁覺得味道淡 太耐冇食個水牛雞翼 唔記得咗都幾男朋友唔係太食得辣 好彩有酸忌廉俾佢點下中和番 雞翼起碼有七隻 咁樣對於兩個人來講係適中 我哋揀咗蜆肉闊條麵好似以為係白汁點不知係好香嘅蒜蓉味 有少少驚喜 因為冇諗過個闊條麵可以咁香口 食完都唔會覺得好大陣味係個口度 麵條都「煙人」 松露蘑菇芝士薄餅 (+10)雖然一開始望落去唔係豪華嘅芝士個餅底做得幾出色 真係有手拉薄餅嘅「煙人」感覺 蘑菇嘅份量都幾多 如果除咗蘑菇之外會加少少肉粒我會更加鍾意 整體來講都好食 好過pizza Exxxxxx 嘅餅底太薄 城陣風咁 野飲我哋揀咗earl grey 幾好 偏濃地點好近地鐵站 D1 出口左轉直行就係係嗰頭返工或者行開街真係可以再考慮

覺得都可以就叫咗個二人餐

蘑菇湯偏稀 但係唔會因為咁覺得味道淡

我哋揀咗蜆肉闊條麵

松露蘑菇芝士薄餅 (+10)
雖然一開始望落去唔係豪華嘅芝士

野飲我哋揀咗earl grey
幾好 偏濃

地點好近地鐵站 D1 出口左轉直行就係
係嗰頭返工或者行開街真係可以再考慮
2019-02-28 57 瀏覽
往時荔枝角比人冠上工廠區的名字,不過時移世易今日已有商場進駐加添生氣。這晚再走到工廈區一趟,為的是一個可以與舊朋友吃晚餐並暢談的空間。Dinner Set跟單點菜單食物大同小異,不多用腦筋就決定點Dinner Set。跟餐的熱mocha不用加錢,相信是用純可可粉調配,非常欣喜飲品竟是無糖。Soup of the Day 是鮮製南瓜西湯,入口幼滑,加入部分南瓜蓉更能突出蔬果原來的香甜。伴隨送上的二人指定為餐包白包全麥麵包各一件。外表平平無奇,但用上高筋麵粉製再烘烤至微暖,外皮脆中帶韌像小法包般。因為麵包不會附有牛油,可以伴油醋吃,或是像我一樣把麵包沾進南瓜湯中。Parma Ham & Mozerella Pizza套餐中部分薄餅為素食,葷食則有Parma Ham與辣肉腸。只有此Pizza標明是由新鮮水牛芝士製,好吸引呢!12吋的Pizza份量要有心理準備要打包呀。薄批底堅挺,濕潤度剛好可以用3隻手指拿起整件薄餅。Parma ham入口順滑不會過鹹,如果脂肪更多香氣或會更佳。至於fresh mozzarella就比較淡味,已扭乾水份才放上Pizza所以批底還是很乾爽。如果不想吃Pizza也