2014-04-06 3109 瀏覽
Late night yakitori....So, we actually had dinner already at Qi. Sadly, we weren't completely satisfied just yet.Think we were craving just a little bit of something else. So while heading back to Nan Tei..we ventured onto Lyndhurst Terrace..We stumbled upon this small little eatery tucked up on Lyndhurst Terrace. It's a small space. Above Pizza Express, there's a small outdoor terrace area, along with some small seats and grill inside the restaurant. We chose the breezy, cool outdoor terrace. T
We stumbled upon this small little eatery tucked up on Lyndhurst Terrace. It's a small space. Above Pizza Express, there's a small outdoor terrace area, along with some small seats and grill inside the restaurant. We chose the breezy, cool outdoor terrace. The quality and price of the food is similar to that of Nan Tei, or Torimen (post) for yakitori! The menu actually has a few 'Japanese meets Western/French' fusion. They also have foie gras, truffle, pasta dishes! But we stuck with the conventional yakitori items. We crave what we crave. The food is not exceptional by any means, but just what we were craving.
Yakitori
Chicken Skin Yakitori | I had a small bite. These are very addictive. Deep fried thin pieces of chicken skin! It's the absolute best. Loved the crunchy, chip like texture.
Ox tongue
Chicken Gizzard | I didn't have any, but looked pretty good! Juicy, thick and smelled absolutely heavenly.
Beef
Chicken Bone Yakitori (Hiding in the back) & Beef Ox Tongue | For those who frequent my blog. You'll know I'm a big fan of ox tongue!! Love everything about it. The chewy, meaty, flavourful texture of the meat! YES YES YES! <3
Egg Yolk & Chicken Tsukune
Signature Tsukune & Egg Yolk! I loveeee this. I always order this if its on the menu. Its essentially just minced chicken meatball dipped in a perfect egg yolk and special sweet soy sauce based sauce. But its great. Perfect bites of meaty chicken pieces...And after you dip it into the creamy egg and secret sauce...Its practically begging to be devoured in that instant!!
Tsukune
2014-04-01
$250 (宵夜)
Yakitori
Ox tongue
Beef
Egg Yolk & Chicken Tsukune
Tsukune
2013-08-15 1040 瀏覽
工作一個下午, 好tired~ 要食番d好野獎勵自己. 呢間日本野係主要食拉麵同串燒…前菜 (係送ge~)送海蜇前菜, 真好~ 又幾好食, 味道酸酸地, 好開胃~~ 又夠爽口, 口感豐盈~魚生沙律其實呢… d 魚生晤太新鮮… 不過個沙律d醬汁都ok ge…. 同埋個沙律真係好凍同好大盤…燒鯖魚食落都算多汁, 外面塊皮都脆ge, 不過魚肉晤夠嫩滑… 其實呢… 就好普通, 正正常常, 又晤會話難食…明太子燒飯糰明太子: 係成舊魚春連膜都無去就乾係飯入面, 其實ok ge, 咁樣可以食到明太子ge原味, 同埋食落無咁容易散~飯: 入面有紫菜同芝麻, 好豐富. 外面燒到好脆好香口, 超正!配菜: 呢個值得一提, 因為佢好似係用酒醃過ge 薏米, 就咁食就真係麻麻地, 不過加入飯糰入面食就會變得好好食!蘋果soda上面有真ge青蘋果~ 不過杯野ge味道比較淡…Overall:Service幾好, 得兩個人係樓面, 不過both都好helpful~ environment呢, 其實佢有分露台同入面, 入面其實比較逼, 不過有冷氣; 露台環境其實都晤錯, 有好多無葉風扇~ 幾有情調~ 約220埋單,
前菜 (係送ge~)
海蜇前菜
蘋果soda
上面有真ge青蘋果~ 不過杯野ge味道比較淡…
蘋果soda
Overall:
Service幾好, 得兩個人係樓面, 不過both都好helpful~ environment呢, 其實佢有分露台同入面, 入面其實比較逼, 不過有冷氣; 露台環境其實都晤錯, 有好多無葉風扇~ 幾有情調~ 約220埋單, 其實得我一個食, 另外個fd只係幫我食左小小沙律, 個價錢當一個半人咁計la~

2013-08-10
2012-07-14 776 瀏覽
好友生日, 黎到呢間日本串燒店. 地方好細. 不過有露天的地方. 夏天真係唔想在外面食飯....開放式的廚房可以讓客人睇到廚房點整串燒叫左杯巨蜂提子梳打, 當然有巨蜂提子但幸好不是太濃~ 味道剛好. 叫左幾種串燒, 羊架, 明太子雞冀, 免治雞肉棒, 凍豆腐. 每樣都即叫即整~ 熱有熱上, 凍有凍上. 串燒食物好香. 加上椒鹽更是可口朋友想食拉面, 點知真係有~ 不錯的拉面, 湯底好香, 不太咸, 不太重味精~最後送既生果同芝麻雪糕, 為生日餐寫上完美句號~!
好友生日, 黎到呢間日本串燒店.

地方好細. 不過有露天的地方.

夏天真係唔想在外面食飯....

開放式的廚房可以讓客人睇到廚房點整串燒
每樣都即叫即整~ 熱有熱上, 凍有凍上.

串燒食物好香. 加上椒鹽更是可口

朋友想食拉面, 點知真係有~
不錯的拉面, 湯底好香, 不太咸, 不太重味精~

最後送既生果同芝麻雪糕, 為生日餐寫上完美句號~!
2012-07-10
生日
2012-07-14 542 瀏覽
朋友介紹黎呢度, 地方細細.只得幾張枱冇book 到, walk-in 都有位~ 相信係新開不久~開放式既廚房~ 加上一排日本酒做裝飾, 不錯前菜係沙律, 味道ok~叫左個免治雞肉棒, 好不錯. 好香, 加上蛋同埋特製既汁, 一流雞冀加上椒鹽, 燒完出黎好香~! 燒當菇都好白. 加左少少肉, 好似食緊三寶~ 係好味. 不過幾貴~
朋友介紹黎呢度, 地方細細.只得幾張枱

冇book 到, walk-in 都有位~

相信係新開不久~

開放式既廚房~ 加上一排日本酒做裝飾, 不錯
前菜係沙律, 味道ok~
雞冀加上椒鹽, 燒完出黎好香~!

燒當菇都好白. 加左少少肉, 好似食緊三寶~

係好味. 不過幾貴~
2012-07-13
2012-05-11 419 瀏覽
朋友介紹黎到中環呢間上樓既日本串燒店~地方不大, 但感覺很好~ 有室外食飯既地方~ 天氣涼既時候o係室外食飯係不錯既選擇~叫左幾種串燒: 豚肉蘆筍卷, 雞皮, 牛舌, 雞皮鮮蝦卷, 白鱔, 粟米, 免治雞肉棒~ 芝士年糕, 羊架, 飯團 ( 明太子, 三文魚), 炸薯球豚肉蘆筍卷, 雞皮, 牛舌 - 店員 ( 應該是老闆吧?!) 仔細介紹~ 熱食牛舌, 軟林林, 入口好香~ 雖然好多油, 但真係好好味~! 雞皮好脆, 雖然好肥,都食左2粒~豚肉蘆筍卷反而變得平平無奇~ 不過不失凍豆腐又滑又凍~ 加上蔥油, 味道不錯~雞皮鮮蝦卷, 白鱔, 粟米 - 雞皮鮮蝦卷 - 意外地好味~ 外面脆脆既雞皮包住入面既鮮蝦~ 正~ 白鱔不見得有驚喜~ 羊架 - 羊架 - 好香~冇蘇味. 炸薯球 - 好多料~ 一炸完就上菜~ 好味~飯團 ( 明太子, 三文魚) - 明太子..始終冇辦法找回在日本食明太子飯團既味道~ 可惜~坐到最後, 老闆突然話請我地食生果~ (多謝)地方雖少, 人手其實好充足~反而覺得好似太多~可能剛好食飯當晚冇乜人..所以侍應都比較得閒..企晒o係度望住...有點怪怪..
朋友介紹黎到中環呢間上樓既日本串燒店~

凍豆腐又滑又凍~ 加上蔥油, 味道不錯~
羊架 - 羊架 - 好香~冇蘇味.
炸薯球 - 好多料~ 一炸完就上菜~ 好味~
坐到最後, 老闆突然話請我地食生果~ (多謝)

地方雖少, 人手其實好充足~反而覺得好似太多~

可能剛好食飯當晚冇乜人..所以侍應都比較得閒..企晒o係度望住...有點怪怪...

總而言之~ 我會再黎的~ =)

2012-05-10
  • 雞皮鮮蝦卷
  • 牛舌
  • 芝士年糕
  • 羊架
2012-03-29 269 瀏覽
中環的蘇豪區向來是個臥虎藏龍之地,當中有不少隱世的特色食肆暗藏商廈之中。就以中環擺花街的Soho Square 為例,最近便有來自九州的八千代悄悄地進駐,還一口氣開設了兩間餐廳。三樓的八千代主打老本行的拉麵,而四樓的Piyo Piyo 則是間型格的爐端燒小店。餐廳面積不大,連室外露台的高枱也只不過可容納二十餘人。設計概念以簡約隨意為主,無論情侶約會或包場派對都一樣適合。食物當然以大路的燒物作主打,當中還特別加插一些上乘的精緻燒物如燒池魚、鹿兒島黑豚、A4和牛等給食客一種耳目一新的感覺。 鹿兒島黑豚五花腩 (Grade: 3.5/5)首先點了較為特色的燒鹿兒島黑豚五花腩來一試師傅的功夫。未入口經已察覺到五花腩的脂肪含量豐富,品嚐後更覺肉質鬆化,肥瘦的比例恰到好處,感覺入口即溶化,跟洋葱片一同吃可減輕油滯的程度。 免治雞肉棒 (Grade: 3.5/5)吃爐端燒的必食之選往往是店內自家製的免治雞肉棒,此店的免治雞肉棒也沒有令我們失望。雞肉入口嫰滑而肉汁豐厚,當中還特別加入少許雞軟骨和洋葱粒來增加嚼勁,再配合香甜的自家製醬油,成功地帶出雞肉的鮮味。 燒牛舌 (Grade: 3/5)燒牛舌個人
餐廳的logo特別加入串燒的圖案,看落十分別緻。
吧枱位置可以一邊食,一邊欣賞廚師處理各款菜式。
露台的座位令食客可以近距離接觸熱鬧的蘇豪。
先來杯巨蜂提子和荔枝梳打來醒醒胃,提提神!
鹿兒島黑豚五花腩 (Grade: 3.5/5)
鹿兒島黑豚五花腩
免治雞肉棒 (Grade: 3.5/5)
免治雞肉棒
燒牛舌 (Grade: 3/5)
燒牛舌個人會較著重原汁原味,點到即止的放入些少海鹽或黑胡椒來燒已經足以回味無窮。

這款牛舌本身做得爽脆,只可惜廚師選用了一種近似醃製中東kebab烤肉的調味料,味道相對比較霸道,有損了牛舌原有的鮮味。
燒牛舌
煙肉年糕 (Grade: 2/5)
從爐端燒的餐單經常會找到煙肉露筍巻,但煙肉年糕就相對少見,見此機會當然良機勿失。

菜式的賣相雖然討好,可惜味道強差人意。經燒烤過的年糕,外層變得堅硬粗糙,並未有想像中的美味,跟煙肉的味道也覺不太吻合。
煙肉年糕
芝士年糕 (Grade: 3.5/5)
跟之前的煙肉年糕做法似乎大同小異,但味道卻有天淵之別。兩塊大小跟葱油餅差不多的芝士年糕,咬落香脆鬆滑。外面的年糕皮非常煙靱,感覺仿似在吃糯米糍般的柔滑與彈性,加上內層淡淡的芝士香,質感印象難忘,絕對值得推介。
芝士年糕
燒冬菇 (Grade: 2/5)
燒冬菇相信是整晚最為失準的一款菜式,冬菇的份量較為細小,入口亦沒有應有的海綿質感和彈力,即使放入適量的木魚碎意圖提升些少的鮮味,最終也翻魂乏術。
燒冬菇
燒紐西蘭羊架 (Grade: 3.5/5)
第二輪開始向串燒之外的菜式推進,侍應率先奉上香噴噴的燒紐西蘭羊架。羊架雖然沒有特別塗上甚麼調味醬汁,而只是單靠食物的天然味道,但廚師對火候掌握得心應手,以致羊肉的肉汁鎖緊,肉質得以保持腍滑可口,質感豐腴。
燒紐西蘭羊架
吉列炸廣島蠔 (Grade: 4/5)
出產於廣島的蠔最出名莫過於鮮嫩肥美,厚肉而蠔味濃郁。經過酥炸至金黄之後,蠔的鮮味不單得以保持,而且外脆內軟,口感非凡。配搭吉列豬扒和芥末兩款醬汁,給客人帶來兩種截然不同的食法。
吉列炸廣島蠔
總結
相比其他爐端燒店,Piyo Piyo 串燒的選擇比較豐富,變化較多。如果吃燒物還未夠喉,大可以從樓下的姊妹店八千代點些九州拉麵和特色小食來作不同的配搭,相信會別有另一番滋味。

吉列炸廣島蠔
吧枱位置可以一邊食,一邊欣賞廚師處理各款菜式。
餐廳的logo特別加入串燒的圖案,看落十分別緻。
露台的座位令食客可以近距離接觸熱鬧的蘇豪。