I really want you to stay in business but the food really did not help. We had the set dinner for my birthday meal and,The daily soup (minestrone) lacked in taste it’s even worse than canned soup.The iberico pork and the salmon main courses were also lacking in any taste and the pork was hard even to cut not to mention to chew on.我真係好想支持你哋但你咁難食我真係接受唔到
我真係好想支持你哋但你咁難食我真係接受唔到
2025-02-26 876 瀏覽
之前行過碼頭見到呢間餐廳好似有啲特色,所以今個情人節男朋友就book咗呢間餐廳食晚飯,去到門口覺得都幾靚,由門口行到去食嘢位置個走廊都覺得幾靚,入到去安排座位,可能唔夠其他客人咁早book位,所以冇安排到坐窗口位,唔緊要啦,都望到海景👍🏻個玻璃反射餐廳入面嘅心心圖案,都有啲feel嘅。我哋book咗7:00 pm, 坐低之後,陸陸續續都見到好多情侶入座,但我哋七點坐低之後,直到8:30左右先起第一道菜,我哋真係以為要叫先起菜,眼見在場好多張枱都同我哋一樣,第一道菜都未上,由於係訂咗情人節set dinner,所以廚房應該會好好做,出菜應該亦都會好快好暢順,點知我哋坐咗差唔多兩個鐘,淨係食到一碟,亦都冇順次序咁上菜亦唔緊要,當時嘅我已經餓到牛都食得落,你比咩我都食😂😂😂在場亦有live Band表演紓緩吓氣氛,雖然嗰日係情人節俾啲時間機會陪吓自己嘅愛人,但時間實在太長,亦都有客人唔耐煩大聲投訴,其實知道唔關侍應事,但廚房實在太亂,出菜太慢,唔知道係咩原因導致嗰日既安排咁失策,total嗰晚我哋食咗三個半鐘有多,好彩冇買飛睇戲,如果唔係一定成肚氣😆不過餐廳店員態度保持良好嘅,亦不斷有道歉,
不過餐廳店員態度保持良好嘅,亦不斷有道歉,第二日亦收到餐廳訊息道歉,並邀請再次光臨享用免費下午茶餐,希望只係當日出現突發問題,整體嚟講,環境服務係OK,不過食物就一般般,上菜二人餐並不是分開兩碟各人一碟,而係一碟兩份分,呢個位有啲肉酸🙌🏻如果可以我覺得分開碟會好啲~
另外,我知道打卡好重要影相要靚啲,但當晚每道菜由頭盤到甜品全部都有花瓣加落去做點綴,尤其個甜品加埋啲花瓣落去我食到好苦😅
慶祝紀念
情人節
2025-02-22 1036 瀏覽
Chef Ecy’s Dining Experience:🥰 Food | Ambience | Service | Price | Easy Access | Restroom Cleanliness | Wheelchair🙂 Easy Parking😠 Pet Friendly | Corkage Fee | Cake Cutting FeeThis hugh restaurant is located on the Wan Chai Ferry Pier in Wan Chai. It is accessible by ferry or bus or MTR. It is just 1-min walk from Exit A2 Exhibition Centre MTR Station. If you drive, there is no parking lot around but there is one in Convention Centre with a fair distance walk. I am impressed by the ambience o
Chef Ecy’s Dining Experience:
🙂 Easy Parking

This hugh restaurant is located on the Wan Chai Ferry Pier in Wan Chai. It is accessible by ferry or bus or MTR. It is just 1-min walk from Exit A2 Exhibition Centre MTR Station. If you drive, there is no parking lot around but there is one in Convention Centre with a fair distance walk. I am impressed by the ambience of the restaurant. Walking from the entrance to the seating area, the decoration is full of floral theme. The seating area has high ceiling and almost 270C window seaview. Restroom is inside the restaurant. You can see from the video that the decoration is very amazing too. They serve both western and chinese food in their lunch & dinner menu. I go there for afternoon tea this time. There is a promotion from Dining City. $498 for two and +$299 for extra person. The set comes with a pot of tea or a cup of coffee and a glass of sparkling drink. The most impressed is that some items can be unlimited refilled such as cheesecake, sweet bun, scone, mushroom toast, chicken pastry and depp fried oyster. Wow, it‘s unbelievable! The good thing is the waiter will come several times to your table with the trolley of those items and see if you need any refill. You don‘t have to go out and get it yourself! Good service… This venue is mainly conducting events such as wedding banquet, birthday or other celebration party. They have great hall, big windows with great sea view. This promotion will lasts until Mar 23 2025 serving from 3-5pm. It‘s a good choice for chitchatting with friends in such a nice environment.

• Afternoon  tea
2025-02-17 813 瀏覽
這一塌糊塗的餐廳破壞了許多人的情人節。很懷疑餐廳是否收了超出capacity的booking,餐桌放得密密麻麻,猶如置身大x樂/大x活,人聲鼎沸,就算有維港夜景也營造不了情調。服務是核爆級災難。Set dinner吃完一道菜平均要等20-30分鐘才有下一道。有人呆等了7、8個字才有東西吃,有人遲來卻可以先吃,真匪夷所思侍應們似乎很不熟悉餐廳運作,常常捧着餐盤惘然遊走,不知道要去哪枱上菜。後來客人愈來愈多,他們也徹底迷失了,完全不知道每枱的上菜進度,更反過來問客人應該上甚麼菜,完全是一片混沌。千呼萬喚始出來的食物,色香味平庸,少得可憐的份量充飢也未必夠。放眼所見的情侶多是木無表情或黑口黑面,完全體會到何謂貼錢買難受。有Live band和Magic show,或許有人有心情欣賞?反正我是沒有。翌日餐廳在whatsapp道歉,並offer了一個免費的下午茶套餐作補償。 見過鬼怕黑,不了。
這一塌糊塗的餐廳破壞了許多人的情人節。

2025-02-15 802 瀏覽
去度餐廳坐下約7點左右,坐下後約30分鐘後才上第一度菜,等到8點15分仍未上第二度菜,上菜極度之慢。此外,遲來餐廳的客人則先可上菜給他們享用,要追問及投訴上菜的情況才稍為有些少改善,引致很多客人鼓譟及極度不滿。另上甜品拼盤 (一個供2人一同享用) 更沒有提供餐具,侍應放下甜品便走開,要問侍應才提供2隻匙羹,其他餐具要再問之下才提供。原本2月14日是一個開心浪漫的日子, 但被這間餐廳的服務質素完全破壞了,連影相的心情都沒有了。說真的食物只是一般 (其實都預咗),但感覺這間餐廳好像完全沒有衡量過可供應多少客人的用餐量便接受這麼多客人的訂枱,真的對這間餐廳非常之失望。之後應該唔會再去這間餐廳了。
2025-02-15 675 瀏覽
Book枱19:00準時到 。20:00才黎第一個頭盤 。再過45分鐘才黎第二樣 。份量少都不在話下,有個頭盤兩個人才分一隻蝦。笑左 。仲要等足一小時45分鐘先有一隻蝦比我哋分 。職員話今日廚房唔知做咩 。我就真係唔知佢做咩 。現場所見有枱係同我哋一樣慢,但有啲啱啱黎已經即刻有得食 。明顯係管理嘅問題 最後埋單都用咗半個鐘都未嚟 結果要自己出去黎單 。$1314一個情人餐 。黎得慢 。份量少得可憐 。仲要越食越餓 。真係呢一生一世都好難忘記 。現場live band唱歌一般 。係魔術表演有小小氣氛 。附帶一講 。唔知點解 。上菜有待應 。待應數量足夠 。但不明白怎樣會有些不是侍應的人做上菜 。例如一個好似剛送完貨嘅職員
現場所見有枱係同我哋一樣慢,但有啲啱啱黎已經即刻有得食 。
明顯係管理嘅問題
最後埋單都用咗半個鐘都未嚟 結果要自己出去黎單 。
現場live band唱歌一般 。係魔術表演有小小氣氛 。
2025-02-14 541 瀏覽
勁差既情人節體驗!完全食到d客人都黑口黑臉!10個差評食物鵝肝系凍既,龍蝦湯系苦既埋單都要等成半個鐘中途仲要有4個侍應輪住問上齊菜未!我食左成3個鐘呀,仲要1人餐扮2人餐仲要d野食小到可憐,仲要吾好食!破壞曬人地既情人節!
勁差既情人節體驗!
完全食到d客人都黑口黑臉!
10個差評

食物鵝肝系凍既,龍蝦湯系苦既
埋單都要等成半個鐘
中途仲要有4個侍應輪住問上齊菜未!
我食左成3個鐘呀,仲要1人餐扮2人餐
仲要d野食小到可憐,仲要吾好食!
破壞曬人地既情人節!
2025-02-14 699 瀏覽
本來打算情人節開開心心的,結果是非常糟糕的體驗。環境很冷,上菜速度超級慢,菜都是冷的。態度也很差。。。以後堅決不會再來!浪費錢浪費時間,還影響心情,要不是提前付款了真的直接拍屁股走人!!!
2025-02-08 1119 瀏覽
今日同同事嚟Pier 1929食午餐,270度海景餐廳,非常光猛,特高樓底,空間感十足。我點咗西式午市套餐($328):餐包:甜餐包端上嚟時,還暖暖哋,香氣撲鼻,還配上鹹香牛油球,味道唔錯。是日餐湯:熱熱的西蘭花忌廉濃湯綿密幼滑,飲落去每一口都係西蘭花蓉,加上奶油香氣和綠色橄欖油,非常好飲。主菜:美國安格斯西冷配紅酒燒汁,200克西冷份量頗大,要了7成熟,令口感比較韌,但牛味香濃,燒汁好香口,令伴碟嘅蔬菜、薯仔、蘑菇食起嚟都好好食,還有一粒酸酸甜甜醋漬蕃茄,中和咗肉類油膩感,主菜味道唔錯。甜品:芝士蛋糕份量算大,口感比較綿密結實,有朱古力醬、脆片、士多啤梨伴碟,食完非常飽足。同事點咗中式商務套餐($168):1湯2餸1白飯,份量頗多,同事食完太飽食唔晒甜品。整體而言,午餐價格頗高,上菜速度如食法國菜,服務亦一般,但食物質素唔錯,海景搭够。Pier 1929 (灣仔)灣仔灣仔碼頭2樓

我點咗西式午市套餐($328):

Pier 1929 (灣仔)
灣仔灣仔碼頭2樓
2025-02-07 948 瀏覽
早早book咗食生日飯,去到先見成個餐廳被人book 咗開「戰略會議 簽約儀式」,我哋被安排坐一齊… 😣 餐廳又無事前通知,嘈到黐線, 我哋都唔想坐喺度聽佢哋啲"戰略大會",我哋仲特登坐車去… 頂乜嘢事呀!
2025-01-25 1608 瀏覽
今日同朋友慶祝生日,一直都好想揀一間睇到維港又想睇香港夜景既餐廳,今次終於book 到枱🥳🥳🥳🥳🥳裝修——有好多打卡位食物——有中菜,西餐,中西Fusion 菜(仲可以同餐廳傾個Menu ,因為朋友們揀飲擇食,一個唔食菜,一個唔食海鮮… 前菜 ▶️意大利布拉塔水牛芝士 . 醋漬蕃茄▶️澳洲和牛他他配麵包本身對食生牛有啲抗拒,但食起上嚟似吞拿魚,好好味😋▶️青豆忌廉湯聽到青豆,其中一個話唔想飲,但試左一啖之後,秒飲🤣🤣🤣主菜 ▶️西班牙黑毛豬鞍▶️M4和牛 ▶️油封鴨髀▶️紅咖喱雞意大利麵(小辣)甜品 ▶️火焰雪山 ▶️70% 特濃朱古力巴斯克蛋糕▶️開心果奶凍餐廳晚上有band show ,知道有朋友生日又唱生日歌,氣氛好好🥰🥰仲會有staff 幫手影即影即有,好窩心☺️
裝修——有好多打卡位
前菜
▶️意大利布拉塔水牛芝士 . 醋漬蕃茄

▶️澳洲和牛他他配麵包

本身對食生牛有啲抗拒,但食起上嚟似吞拿魚,好好味😋
▶️青豆忌廉湯

聽到青豆,其中一個話唔想飲,但試左一啖之後,秒飲🤣🤣🤣

主菜
▶️西班牙黑毛豬鞍

▶️M4和牛

▶️油封鴨髀

▶️紅咖喱雞意大利麵(小辣)

甜品

• 火焰雪山
  • 特濃朱古力巴斯克蛋糕
  • 開心果奶凍
2024-11-14 2612 瀏覽
打卡able+美景美食~我地有個習慣就係中秋收早會同同事搵個地方食TEA,尖沙咀已經食過好多間,個日搵黎搵去其實灣仔呢間都好近,係尖沙咀天星碼頭坐船過去都係10分鐘內咋🤣! 就訂左位啦。睇得出本身餐廳應該係婚宴場黎既,環境好大而且好多打卡位,超大海景真係食環境都已經夠哈哈🤣🤣🤣 仲要個日加埋我地都係兩檯客,好似包場咁😎🌟 $598 秋日三層下午茶套餐TeaSet | 其實都真係幾抵,可以加+$299額外一位,單數黎都唔怕!最特別係佢有一部份既食品係可以不停Refill,都係坊間少見既,食品都唔錯,我最欣賞咖映西多士同埋廣島蠔!不過秋葵水雲酸梅素麵就好淡無乜味,英式提子鬆餅就太乾了。職員都好有禮貌,定時定侯就會問你需唔需要Refill,又會幫你影相!不過我訂檯時有Remark 中秋節快樂就唔知點解變左生日快樂 ?_?下次可能會黎試下Lunch ~🏠店名:Pier 1929🚘地址:灣仔灣仔碼頭2樓#灣仔 #灣仔美食 #尖沙咀 #尖沙咀美食
打卡able+美景美食~

🌟 $598 秋日三層下午茶套餐TeaSet |
其實都真係幾抵,可以加+$299額外一位,單數黎都唔怕!

下次可能會黎試下Lunch ~

🏠店名:Pier 1929
🚘地址:灣仔灣仔碼頭2樓

#灣仔 #灣仔美食 #尖沙咀 #尖沙咀美食
2024-10-26 2662 瀏覽
環境不錯,裝修好靚,望到海,有得揀坐balcony。服務亦好,幾乎每食完一碟,服務員已經好醒黎收同上下一碟。可能地點問題,餐廳人唔多,拍拖一流,私隱度高。 秋蟹餐整體唔錯,份量亦足夠,食到最後第二碟已經好飽。
2024-08-22 3605 瀏覽
🌸春日三層下午茶套餐 ($598 for two)🔸芒果爆汁楊枝甘露🔸桂花青蘋果慕絲撻🔸紅豆雪媚娘🔸薑汁鮮奶布甸 (無限添加)🔸朱古力林明頓蛋糕 (無限添加)🔸英式提子鬆餅配鮮忌廉及果醬 (無限添加)🔹煙燻鮮三文魚 配魚子醬🔹蟹肉牛油果醬粟米片 配柚子珠🔹海膽琴酒蜜豆蓉撻🔹咸蛋黃流沙西多士 (無限添加)🔹焗牛油酥皮雞肉批 (無限添加)🔹酥炸日本廣島蠔 配黑松露醬 (無限添加)今次試咗Pier 1929嘅春日三層下午茶套餐🌸 我去嘅時候有7折 所以都算抵食😋 入座時有杯welcome drink 非常適合打卡📸 餐廳周圍都有花花草草💐🌿我覺得最好食嘅係桂花青蘋果慕絲撻 都幾清新爽口 再配搭桂花嘅香味😋 芒果爆汁楊枝甘露真係會爆汁😂 而且個楊枝甘露都幾好食😃🥭 但個外皮係嗰啲極甜極假嘅朱古力 就咁食楊枝甘露會好啲😀 scone就普普通通 偏乾身😆而鹹點最好食嘅係蟹肉牛油果醬粟米片 粟米片脆口 蟹肉牛油果醬非常配搭🥑 柚子豬更加增添清新嘅感覺☀️ 海膽豆蓉撻 海膽同豆蓉唔係太夾🥹有部分點心可以無限refill🤩 個通常都係比較滯同油膩嘅點心😅 咁多款可以refill嘅當中 我哋只係refill
🌸春日三層下午茶套餐 ($598 for two)
🔸芒果爆汁楊枝甘露
🔸桂花青蘋果慕絲撻
🔸紅豆雪媚娘
🔸薑汁鮮奶布甸 (無限添加)
🔸朱古力林明頓蛋糕 (無限添加)
🔸英式提子鬆餅配鮮忌廉及果醬 (無限添加)
🔹煙燻鮮三文魚 配魚子醬
🔹蟹肉牛油果醬粟米片 配柚子珠
🔹海膽琴酒蜜豆蓉撻
🔹咸蛋黃流沙西多士 (無限添加)
🔹焗牛油酥皮雞肉批 (無限添加)
🔹酥炸日本廣島蠔 配黑松露醬 (無限添加)

有部分點心可以無限refill🤩 個通常都係比較滯同油膩嘅點心😅 咁多款可以refill嘅當中 我哋只係refill咗炸廣島蠔🦪 外皮偏厚 但蠔都算新鮮😀 其他可以refill嘅就普普通通 例如薑汁布甸嘅薑味實在太重 真係辣喉嚨嗰隻😝 而咸蛋黃流沙西多士冇乜流沙嘅感覺 而且好油🌝

2024-08-11 4343 瀏覽
星期日黃昏前入座,好似包場咁得我地一枱,餐廳環境不錯還有海景,打卡影相是必須的🤣,男職員一直面帶笑容亦有禮貌,還很專業找位置幫手影相。點了香煎帶子明太子忌廉意粉😋銀鱈魚配黑松露忌廉汁小食拼盤👎🏻炸得好燶好乾,章魚小丸子暗地裏換了炸春卷,但沒說明飲品買一送一,即每人起碼會有兩杯飲品。點了橙汁及蘋果汁,估計是果汁先生之類的果汁。總結係環境、價格及服務不錯,但食物質素一般。

點了香煎帶子明太子忌廉意粉😋
香煎帶子明太子忌廉意粉

小食拼盤

總結係環境、價格及服務不錯,但食物質素一般。

香煎帶子明太子忌廉意粉