2023-07-21 700 瀏覽
與家人一行4人到此餐廳晚餐,見到唔少好評,都有啲期望,點知好失望叫左2個2人餐,每個餐都包2份前菜+主食+飲品,唔需要加錢嘅飲品只有汽水,我地都叫左可樂,味道正常。前菜都無乜問題,但主食開始出事,叫左個蟶子意粉(呢個意粉仲要額外加30元),啲蟶子好細舊,食落又多沙同好腥,隔離枱叫左呢個意粉都有同樣問題,最後都有退返畀餐廳。另外叫左個大蝦蕃茄意粉(需要額外加30元),意粉味道好怪,有啲酸之餘,同行家人食到有腥味大蝦明顯係雪藏貨,無乜蝦味,只有煙三文魚意粉較正常,但味道都係好一般。2人餐1個盛惠$488,叫左2個加埋服務費要$1156,但唔知食左啲乜🤮🤮唔會再食呢間餐廳😓
與家人一行4人到此餐廳晚餐,
見到唔少好評,
都有啲期望,
點知好失望

叫左2個2人餐,
每個餐都包2份前菜+主食+飲品,
唔需要加錢嘅飲品只有汽水,
我地都叫左可樂,
味道正常。

前菜都無乜問題,
但主食開始出事,
叫左個蟶子意粉(呢個意粉仲要額外加30元),
啲蟶子好細舊,
食落又多沙同好腥,
隔離枱叫左呢個意粉都有同樣問題,
最後都有退返畀餐廳。

另外叫左個大蝦蕃茄意粉(需要額外加30元),
意粉味道好怪,
有啲酸之餘,
同行家人食到有腥味

大蝦明顯係雪藏貨,
無乜蝦味,
只有煙三文魚意粉較正常,
但味道都係好一般。

2人餐1個盛惠$488,
大蝦意粉
煙三文魚意粉
2023-07-21
2023-07-18 457 瀏覽
今日想食意粉,搵咗幾間新城市嘅餐廳,最後鎖定呢間我哋叫咗兩個意粉兩杯嘢飲,首先會有麵包,用紙袋俾你好似好特別咁樣,普通酸法國麵包,凍冰冰食落就欠少少誠意,好彩有酸醋橄欖油點麵包。辣肉醬貓耳朵意粉肉醬味道唔錯,肉粒都好食,貓耳朵都有咬口,整體不錯鯷魚蟶子意粉聖子有沙,不過外國咸魚味幾香,意粉嘅口感有少少似油面,比較爽口,都OK,不過整體嫌佢啲意粉唔夠熱Tiramisu我只食咗一啖,好食, Creamy,不太甜其實餐廳整體味道不錯,侍應態度都好好份量係偏少,同埋意粉唔熱就有點失望
今日想食意粉,搵咗幾間新城市嘅餐廳,最後鎖定呢間

辣肉醬貓耳朵意粉
肉醬味道唔錯,肉粒都好食,貓耳朵都有咬口,整體不錯

鯷魚蟶子意粉

Tiramisu
我只食咗一啖,好食, Creamy,不太甜

其實餐廳整體味道不錯,侍應態度都好好
份量係偏少,同埋意粉唔熱就有點失望

2023-07-13 602 瀏覽
Lunch Set A $98蘑菇湯+ 手卷螺旋意粉Lunch Set B $138蘑菇湯+經典肉醬寬條麵+提拉米蘇Lunch Set A本身唔包甜品, 所以額外單叫左個Tiramisu $15 & 葡萄柚冰茶 $18👧🏻餐廳氣氛環境舒適, 而且播輕快音樂, 帶動用餐氣氛意份係手工制作, 本身帶住中伏心態去試, 點知有驚喜❗️意粉食落有咬口, 唔會太粉👍🏻下次翻香港 會想再食多次Tiramisu唔會太甜, 唔中意食甜野 又想食甜品可以試下💁🏻‍♀️相反杯葡萄柚茶就一般般, 個味怪怪地
Lunch Set A $98
蘑菇湯+ 手卷螺旋意粉

Lunch Set B $138
蘑菇湯+經典肉醬寬條麵+提拉米蘇

👧🏻餐廳氣氛環境舒適, 而且播輕快音樂, 帶動用餐氣氛

相反杯葡萄柚茶就一般般, 個味怪怪地
蘑菇湯
手卷螺旋意粉
經典肉醬寬條麵
2023-07-11
蘑菇湯
手卷螺旋意粉
經典肉醬寬條麵
2023-07-02 710 瀏覽
中午去邊都咁多人,好彩pici仲有窗口位可以坐。雖然喺室外,但唔係露天,落雨都唔會咁容易揼濕。呢間我已經食過好多次,但次次水準都係保持住,中午set lunch HK$158, 包前菜、意大利麵、同埋甜品。呢度嘅意大利麵都係手工製造,口感彈牙,好香蛋香味。我地一行三人,前菜叫左:冷切盤、生牛肉薄片、羅馬沙律。手工pasta就叫左:鮮刨黑松露細扁面、煙三文魚忌廉扁面、意大利寬帶面。其中,黑松露面係每次我都會點嘅,因為一片片嘅松露舖係上面,香氣撲鼻,又適合打卡。不過要另加HK$35。甜品方面,之前食過其他,我都係叫返tiramisu,呢個最正。

2023-06-15 804 瀏覽
Walking around Shatin with my girlfriend the other day and we have been craving to try Pici out for such a long time. So we decided to give it a shot and try their lunch set out.We ordered a set A and a set B. Once we ordered they took a bag of handmade bread with black vinegar mixed with oil. Soooo delicious!! The house green salad and mushroom soup tasted fresh and healthy too. It didn't taste chemical to me very organic. For set A we ordered tagliolini arrabiata which is a vegan option with t

We ordered a set A and a set B. Once we ordered they took a bag of handmade bread with black vinegar mixed with oil. Soooo delicious!! The house green salad and mushroom soup tasted fresh and healthy too. It didn't taste chemical to me very organic. For set A we ordered tagliolini arrabiata which is a vegan option with tomato sauce. For set B we had pappardele bologness it was heavily tasted rich beef and sauce. All of their pasta are homemade as well.

Of course we won't be leaving without dessert. The Tiramisu is yummy too.

Highly Recommended!!
  • Tiramisu
  • 經典千層麵
  • tagliolini
2023-06-13 550 瀏覽
沙田的 Pici 是一家風格獨特的意大利餐廳,提供了各種各樣的美食選擇。我今天來到這裡,品嚐了他們的午餐,非常值得推薦。首先是餐包外皮酥脆。接著是前菜,我點了肉丸和吞拿魚醬小牛肉。肉丸非常美味,口感豐富多樣,味道鮮美,搭配醬汁更是恰到好處。吞拿魚醬小牛肉則是口感非常嫩滑,肉質細緻,搭配上醬汁和其他配料非常搭配。意粉點了卡邦尼寬蛋麵和蕃紅花意大利香腸扁麵。卡邦尼寬蛋麵非常有彈性,搭配上醬汁和其他配料非常開胃,味道濃郁,讓人回味無窮。蕃紅花意大利香腸扁麵則是口感豐富,醬汁和香腸的味道相互融合,讓人感到非常滿足。跟餐甜品 - 提拉米蘇。這款提拉米蘇非常用心,味道非常濃郁,每一口都能感受到濃濃的咖啡和香甜的奶油味道。蛋糕體非常軟綿,加上中間的慕斯層及酒香,口感非常豐富,讓人回味無窮。甜品份量適中,不會太甜,非常適合作為午餐後的一道甜點。整體來說,這款提拉米蘇絕對是一道非常精緻且美味的甜點,值得一試。

今次試到高質正宗意大利餐廳🍽️🤤PICI每日都新鮮人手製造手工意粉🍝日日都好多人排隊每次經過都好想食今次終於孖住媽咪食到啦😋一入到去 店員會送袋手工法包🥖食唔曬就方便你可以帶走配以黑醋同橄欖油🫙好香好滋味啊😋😋😋😋😋🍽️經典千層麵麵條有咬口之餘好香個汁食得出好濃牛味 番茄味同芝士味🐄+🍅+🧀連媽咪都話味道濃郁🤤😋☺️🍽️意大利雲吞意大利雲吞好香☺️一上到枱都覺得個樣好靚個汁一樣又香又濃推薦呢款🍽️😛
今次試到高質正宗意大利餐廳🍽️🤤

一上到枱都覺得個樣好靚
個汁一樣又香又濃
推薦呢款🍽️😛
2023-05-13 825 瀏覽
放假約咗fd 去沙田市廣場行街食吓嘢,呢間pici出名食手工意粉,難得約出嚟就食好啲!假日有weekend brunch set,都幾抵食,$198有一個starter、一款pasta、一款甜品同飲品。Starter揀咗Parma ham同布袋芝士。布袋芝士要加多$25,但個人幾推介,鐘意食cheese既朋友唔可以錯過,仲要趁熱食。Pasta就揀咗千層麵同慢煮牛面頰寛帶麵,意粉好有咬口,最鐘意食寛帶麵,配埋牛面頰肉食好夾!最後甜品有2款可以揀,分別有Tiramisu 同草莓奶凍,各叫一款試下,tiramisu 幾滑不過個味吾夠濃,奶凍有牛奶香味,同樣幾滑。

Starter揀咗Parma ham同布袋芝士。

2023-05-04 533 瀏覽
之前食過尖沙咀分店覺得都唔錯,特別係tiramisu 好正 但其實意粉都好高質,我覺得佢哋意粉有好口感 好煙韌 所以今次試左貴少少嘅黑松露意粉 都啦錯 另外個烤芝士就真係好邪惡啦。
2023-04-23 692 瀏覽
📍Pici呢間人氣意粉嘅餐廳大家應該都唔陌生,專食手工意粉🍝同friend叫左個二人套餐(晚餐):包2款前菜、2個意大利麵同2杯飲品🍹價格為$488/ 2位【前菜 Starters 】🧆秘製肉丸 Homemade Meatballs一共有兩粒,個size有拳頭咁大🫣肉丸比較淋身,食落肉質鮮嫩多汁;仲配埋蕃茄醬汁🥫一齊食,酸酸甜甜,特別醒胃,做前菜一流😆🍴巴馬火腿 Parma Ham前菜黎講呢份幾大碟,鋪滿晒成個碟~大概有六至七大塊,味道咸咸地,超級啱攞黎送酒食😌【意大利麵 Pasta】🍝經典千層麵 Lasagna Classica (+$15)外層焗到焦香,食落好酥脆,內層又會保留到麵應有既濕度,好juicy🤤最出色嘅係有厚厚既芝士,仲有啲拉絲既效果;配上肉醬,呢個組合絕對係perfect match!🍝意式辣肉扁麵 Tagliatelle Nduja呢碟會配有意大利香腸同車厘茄,醬汁辣辣地,幾惹味🌶️同時扁麵既面會有芝士絲,所以食落好 creamy 帶有少少咸味🤏有多重既味蕾體驗😌✨但食得多會覺得有啲膩,最好就同幾個朋友仔share住食😝【甜品 Dessert 】🍨提拉米蘇 Tira
📍Pici

【意大利麵 Pasta】
意式辣肉扁麵

🍝意式辣肉扁麵 Tagliatelle Nduja

甜品 Dessert 】
🍨提拉米蘇 Tiramisu (+$30)
甜品黎講呢間冇得輸,tiramisu係每枱都會叫既甜品,食落唔會太甜,但又充斥着咖啡既香味,食落亦都好creamy 添!為成個晚餐畫上一個完美既句號🤤

⭐️好味指數:8/10
秘製肉丸
巴馬火腿
經典千層麵
意式辣肉扁麵
2023-04-16 467 瀏覽
超級非常勁失望。上次食過,覺得好好食。特登返黎再食。點知蕃茄湯勁酸!意大利雲吞無特別,調味嘅芝士又唔夠香。三重芝士螺絲粉仲要甜嘅,乜野伴料都無。真係好難食。咁就6百幾
。咁就6百幾
2023-04-15 312 瀏覽
Set For 2 $488Starters - Burrata Cheese (素)+$25- Homemade Meatballs (2pcs)Pasta - Tagliolini Truffle (素)+$38- Pasta Of The Day Drinks - House Wine +$45- Cocktails +$55Desserts Tiramisu / Panna Cotta +$30都一段時間無吃pici,以往最愛佢嘅鮮刨黑松露細扁麵😋無敵香~可以話係我pasta名單首位🥇。今日之後就唔係了😞完全吃唔翻以往嘅味道!近期去咗兩次,相信係味道變了,不是失準🙁二人set的另一道,是日意粉🍝海膽魚子雲吞,亦大感失望!前菜的肉丸與布袋cheese 就正常發揮,仲係咁好吃😋另外,餐廳嘅二人set幾乎每道菜都要額外加錢!如非大吃人士單點性價比高啲🤔📍Pici 沙田沙田正街18號新城市廣場第一期2樓251號舖
Set For 2 $488

Starters
- Burrata Cheese (素)+$25
- Homemade Meatballs (2pcs)

Pasta

Tiramisu / Panna Cotta +$30

📍Pici
沙田沙田正街18號新城市廣場第一期2樓251號舖
2023-04-13 193 瀏覽
🍽️ Pici 📍沙田沙田正街18號新城市廣場第一期2樓251號舖-叫咗個set for two,原價488加一,點知埋單用咗七百幾蚊前菜💫 布袋芝士Burrata Cheese(加$25 )芝士奶味香濃,口感獨特,正!💫 吞拿魚牛油果他他Tuna Tartare (加$15 )吞拿魚同牛油果原來好夾!再加上少少洋蔥,成個前菜一啲都唔膩❤️意大利麵💫 是日新鮮製作意粉(青醬大蝦意粉)( 加$30)大蝦爽彈,意粉煙煙韌靭,青醬亦好夠味😍😍💫 鄉村風肉醬水牛芝士意大利菠菜綠雲吞Ravioli Campagnola(加$25)切開雲吞,入邊有滿滿嘅水牛芝士,配合酸酸甜甜嘅蕃茄肉醬,令到味道啱啱好,不過食多少少就會覺得有啲膩甜品💫 提拉米蘇Tiramisu(加$30 )面層有口口一層咖啡粉,一食入口有濁親嘅感覺🤣食到底部有好濃郁的咖啡味🫶🏻本身對咖啡冇咩好感,但係都幾鍾意食呢一個Tiramisu💫 義式奶凍Panna Cotta(加$30 )奶凍表面有紅莓醬,味道有啲似麥當勞嘅士多啤梨新地🤣🤣酸甜味道配合濃濃奶香嘅奶凍,不知不覺就會食晒成杯-🌟 飲品方面揀咗汽水🌟 每樣嘢都要加錢,其實冇想像中咁抵
🍽️ Pici
📍沙田沙田正街18號新城市廣場第一期2樓251號舖

前菜
💫 布袋芝士Burrata Cheese(加$25 )
芝士奶味香濃,口感獨特,正!

意大利麵
💫 是日新鮮製作意粉(青醬大蝦意粉)( 加$30)
大蝦爽彈,意粉煙煙韌靭,青醬亦好夠味😍😍

甜品
💫 提拉米蘇Tiramisu(加$30 )

💫 義式奶凍Panna Cotta(加$30 )
🌟 飲品方面揀咗汽水
🌟 每樣嘢都要加錢,其實冇想像中咁抵
🌟 餐前麵包煙煙韌韌,配上黑醋同埋橄欖油,好香好好味!
🌟 是日新鮮製作意粉真係幾好食!做到al Dente🤌🏻

推薦指數:4/5
抵食指數:3/5
2023-04-11 253 瀏覽
🍽set C 3 course $158 包一杯無糖紅茶前菜:吞拿肉他他 +$10 ❤4/5 用秘製醬汁、牛油果仲有醃洋蔥,混合埋吞拿魚粒,食落幾開胃主菜: 松露細麵 +$20 ❤️3/5以鮮刨黑松露同埋白松露醬仲有忌廉去煮,再加埋手工意粉,意粉質感比較彈身,有啲似上海麵甜品:意式奶凍配紅苺醬 ❤️4/5好重奶味,奶凍較為結身,吾會太甜🍽set B 3 course $138 包一杯無糖紅茶前菜:秘製肉丸(2粒) +$10 ❤️3.7/5 肉丸係牛肉加豬肉,加上蕃茄醬仲有巴馬臣芝士,肉味好岀,唔會太滯主菜:卡邦尼扁寬麵 ❤️3/5 闊面又係手工製作而成,配埋豬面頰煙肉粒,重蛋黃味甜品:Tiramisu ❤️3.7/5質地幼滑,重奶味,好味!

🍽set C 3 course $158 包一杯無糖紅茶
前菜:
吞拿肉他他 +$10 ❤4/5
用秘製醬汁、牛油果仲有醃洋蔥,混合埋吞拿魚粒,食落幾開胃

主菜:
松露細麵 +$20 ❤️3/5

甜品:
意式奶凍配紅苺醬 ❤️4/5
好重奶味,奶凍較為結身,吾會太甜

🍽set B 3 course $138 包一杯無糖紅茶
前菜:
秘製肉丸(2粒) +$10 ❤️3.7/5
肉丸係牛肉加豬肉,加上蕃茄醬仲有巴馬臣
芝士,肉味好岀,唔會太滯

主菜:
卡邦尼扁寬麵 ❤️3/5
闊面又係手工製作而成,配埋豬面頰煙肉粒,重蛋黃味

甜品:
Tiramisu ❤️3.7/5
質地幼滑,重奶味,好味!
2023-04-05 261 瀏覽
Pici (沙田市中心)Pici的菜單是簡約又美味高品質的手製意粉全部由意大利主廚們用心烹製而成選擇2人Set有兩款前菜+兩款主食麵類前菜揀咗布袋芝士(素)+Caesar Salad另外主食揀咗意式辣肉忌廉扁麵+朋友推介的經典千層麵Pici沙田店今晚幸好不用排隊等候環境舒適,配合柔和燈光,食物質素高三五知已聚餐好地方set +$55 有餐飲,紅白酒選擇意大利麵包點醋加olive oil沙律口感清新美味布袋芝士奶味重意大利扁麵比較厚身味道不過不失推介經典千層麵Set for 2 $488 另外紅酒🍷布袋芝士另加錢
Pici (沙田市中心)

Pici的菜單是簡約又美味
高品質的手製意粉
全部由意大利主廚們用心烹製而成

選擇2人Set
另外主食揀咗意式辣肉忌廉扁麵+朋友推介的經典千層麵

Pici沙田店今晚幸好不用排隊等候
環境舒適,配合柔和燈光,食物質素高
三五知已聚餐好地方

set +$55 有餐飲,紅白酒選擇