2024-04-10 496 瀏覽
新鮮感十足嘅menu。之前已經試過,通常本人好少會回頭再食同一間餐廳,但係因為啲菜式係香港其他餐廳都唔常見,一次食都食唔晒入邊嘅菜式。今次又再去試吓。牛骨髓:酸酸甜甜嘅牛肉Tartar,放係牛骨上,配以一小碟脆片。坦白講,真正肥美嘅「牛骨髓」嘅份量極少(甚至唔係好食得出嚟),所以碟嘢相對嚟講都唔油膩。主要都係以生肉Tartar為主,酸酸甜甜,味道尚可。我自己就覺得唔夠油香,但怕肥嘅朋友就唔使驚食呢碟嘢。西班牙蛋奄列:攪勻的蛋液混合在一點薯蓉裏,上面配上一啲辣肉腸。蛋係濕濕唔實嘅感覺。味道尚可。炒麵:俾你影完相後,侍應會幫你將忌廉同小蕃茄攪拌。呢碟炒麵嘅亮眼點係麵條口感:如果呢個汁配喺意粉,可能就冇咩特別,但係因為配起硬硬脆脆嘅麵上面,口感新奇,新鮮感十足,好味!西班牙乳豬:份量有啲少。皮脆肉嫩,味道唔錯。價錢唔平,以佢唔算驚為天人嘅味道,性價比較低。整體嚟講,係會再回頭嘅餐廳。比好高分嘅原因係個餐牌具新鮮感,啲菜式即使係其他西班牙餐廳都好少見,會想再返嚟試吓其他菜式。而且菜式味道整體都唔錯,會帶給味蕾新鮮感。環境:★★★☆☆ 食物: ★★★★☆ 新鮮感: ★★★★★值得試指數: ★★★

環境:★★★☆☆

Fideua  Sm
Fideua  Sm
  • Fideua
2024-02-26 1413 瀏覽
經開上環工作朋友就推介呢間西班牙餐廳食晏全日都係serve A la carte menu而平日Lunch 1pm都full只可以坐bar counter ~兩個人叫左四個款式(偏細碟)Octopus potato最好味,八爪魚好林配顆粒感薯蓉一路見到佢地準備左好多碟for晚市備用招牌菜pica pica飯夠入味,見枱枱都叫㗎!所以等得耐少少。飯同雞件都唔會太乾,仲有啲蜆同蝦。另外叫左甜品Cheesecake with sorbet芝士味濃可以試下午餐人均消費約$300

經開上環工作
朋友就推介呢間西班牙餐廳食晏
全日都係serve A la carte menu
而平日Lunch 1pm都full
只可以坐bar counter ~

兩個人叫左四個款式(偏細碟)
Octopus potato最好味,八爪魚好林配顆粒感薯蓉
一路見到佢地準備左好多碟for晚市備用

午餐人均消費約$300

• Octopus Galician style on potato “al caliu”
2024-02-16 1474 瀏覽
如果說給來香港旅遊的朋友只能推薦推薦一家餐廳,那一定是Pica pica強烈推薦!超級贊!無論去多少次都吃不膩菜品、餐廳地理位置、上菜速度、性價比指數很高值得注意的是最好提前訂位!因為他們家太火爆我們上次去walk-in,沒有位置只能坐吧台TAPAS:1.    鵝肝   推薦指數:五星 (百吃不膩!!)2.    扇貝   推薦指數:四星3.    Octopus   推薦指數:五星4.    牛骨髓   推薦指數:五星4.    燉牛肉   推薦指數:四星5.    烤牛肉   推薦指數:四星6.    海鮮飯他們家有好幾種,根據個人喜歡點啦!非常適合週五晚上和三五好友一起聚餐,朋友多可以嘗試的TAPAS也越多!肚子飽飽 心情好人均:300-400(含服務費)菜系:西班牙菜地址:上環德輔道中317-321號啟德商業大廈地下G-H號舖
如果說給來香港旅遊的朋友

只能推薦推薦一家餐廳,那一定是Pica pica
強烈推薦!超級贊!無論去多少次都吃不膩
菜品、餐廳地理位置、上菜速度、性價比指數很高

值得注意的是最好提前訂位!因為他們家太火爆

我們上次去walk-in,沒有位置只能坐吧台

TAPAS:

1.    鵝肝   推薦指數:五星 (百吃不膩!!)

2.    扇貝   推薦指數:四星

3.    Octopus   推薦指數:五星

4.    牛骨髓   推薦指數:五星
4.    燉牛肉   推薦指數:四星
5.    烤牛肉   推薦指數:四星

6.    海鮮飯他們家有好幾種,根據個人喜歡點啦!

肚子飽飽 心情好

人均:300-400(含服務費)

菜系:西班牙菜

燉牛肉
烤牛肉
海鮮飯
2024-02-04 1473 瀏覽
位於上環西港城對面的出色西班牙料理餐廳!餐廳採取了開放式廚房,可以欣賞廚師炮製每一道料理,店內用餐空間大氣氛好,就如置身於歐洲的酒館裏,適合一群朋友聚會聊天的好地點!A nice Spanish tapas spot for a friend group gathering in Sheung wan! The restaurant has an open kitchen, where you can watch the chefs preparing each dish. The dining space in the restaurant is large and has a good atmosphere, just like being in a European pub. -🔘 Wagyu Steak Tartare on Charred Bone Marrow | hkd$175每台必點的和牛他他牛骨髓!牛肉他他放至被燒過的牛骨髓上,牛肉他他調味酸甜適中,與骨髓裏的牛油完美融合,配上薄脆麵包片,除了賣相吸引外,味道口感也十分不錯!🔘 Pica Pica Paella Sur

🔘 Pica Pica Paella Surf & Turf | hkd$188
Pica招牌西班牙海鮮燴飯,每個燴飯都是點餐後即場製作,材料有蝦、沙白蜆、和雞肉粒,海鮮飯裏的海鮮味濃郁,飯粒軟硬和乾濕程度亦適中~

🔘 Basque Burnt Cheesecake with Red Berries Sorbet | hkd$78
有別於一般的巴斯克芝士蛋糕,表層被燒得溫熱,芝士味濃郁,蛋糕軟綿綿入口即溶,外殼是香脆的餅乾碎,配上酸甜的紅莓雪葩,冷熱相融,非常驚艷,大推薦!
🍽️ 食物 | Food: 4.5/5
🌅 環境 | Environment: 4.5/5
💆🏻‍♂️ 服務 | Service: 4/5
💰 價錢 | Price: 4/5
📝 總結 | CP Value: 4.2/5
A foodie documentation of dining experience in restaurants based in Hong Kong 🇭🇰.
Pica Pica Paella Surf & Turf

Pica Pica Paella Surf & Turf
2024-01-31 1219 瀏覽
Pica Pica是一間現代西班牙tapas bar,由西班牙總廚主理。Pica Pica意思是"a little bit of this, a little bit of that",即係指客人可以一同share不同嘅食物,我覺得餐廳係做到佢嘅宗旨,每碟tapas份量都足夠3-5人分享👍<Pica Pica paella Surf & Turf> $108/smaller, $188/bigger<Jamon Tortilla> $135 <Octopus Galician style on potato "al caliu"> $138<Wagyu steak tartare on charred bone marrow> $175<Ajillo Prawns> $172<Slow cooked egg, chorizo, potato foam> $175<Spanish lazy omelette with morcilla & chorizo> $92

<Jamon Tortilla> $135
<Ajillo Prawns> $172
<Tomato bread with Arbequina extra virgin olive oil> $33
<Basque burnt cheesecake, red berries sorbet> $78

<Pica Pica paella Surf & Turf>必點‼️職員會先擺係度俾客人影相,再幫手拌埋。性價比極高,米飯用海鮮濃湯熬製,口感煙韌,粒粒分明,搭配大量海鮮,例如大蜆和大蝦,同埋雞肉,超讚😍😍😍

<Jamon Tortilla>係我當中最愛嘅tapa☺️,厚身嘅薯仔蛋餅煎烤金黃,中間滿溢半流心蛋漿,配埋鹹香西班牙火腿,好好食😌

八爪魚腍身,面有小小辣粉,下面鋪有Creamy和有顆粒感嘅薯蓉,同八爪魚一齊食幾夾,如果八爪魚彈牙d會再正!

和牛他他放在牛骨髓上,另可配麵包片食,牛肉他他微酸帶油,個人覺得有點太油膩。

<Ajillo Prawns>
用蒜蓉、橄欖油、紅辣椒煮大蝦,另配麵包,可淋汁同大蝦一齊食,大蝦算彈牙,但個麵包同汁都不太特別🙈

薄身的<Jamon Tortilla>,有薯蓉、薄片血腸和西班牙辣肉腸,我覺得<Jamon Tortilla>好食好多,不用叫😂

面頭係西班牙辣肉腸,下面係薯仔泡泡,中間有半熟蛋,全部mix埋黎食,口感似飲淡味薯仔湯,不用叫again😂

好多tapas都有薯仔,所以一定夠飽🙆‍♀️,同埋稍稍感覺某d tapas味道好像😂

另外,非常推薦到Pica Pica慶祝生日🎉,上網訂位時,可pre-order定<Basque burnt cheesecake>或其他甜品,並request寫上Happy Birthday。上蛋糕時,侍應們會一齊唱生日歌,仲免費影即影即有,放入餐廳送嘅生日卡,心思💯👍👍👍蛋糕都好好食,口感軟綿綿,面層少許焦香,配埋紅莓sorbet酸酸甜甜,很不錯☺️

一路打食評,一路心思思想encore🤣🤣🤣

生日
  • Pica Pica paella surf & turf
  • Spanish  cheesecake
2024-01-25 647 瀏覽
啲嘢食幾好食都冇用⋯⋯啲侍應態度極差😅😅😅明明係佢個鵝肝多士燶咗,喺度懷疑我哋呃嘢食,話我哋已經差唔多食晒咁,唔肯換俾我哋⋯⋯大佬,鵝肝多士原先就係得一啖㗎啦⋯⋯食咗半啖覺得苦咪出聲⋯⋯最後係講多幾次先有個講廣東話嘅同事先serve我哋,先有得換,不過都係好難食同啲侍應講嘢十問九唔應,叫佢上甜品又遲遲都唔上,叫佢收碟食甜品,又態度極差咁樣問你食晒啦咩?奇怪嘅係對住隔籬枱外國人人士,佢哋啲態度唔會咁樣,真係唔會再嚟。
啲嘢食幾好食都冇用⋯⋯啲侍應態度極差😅😅😅

廣受好評西班牙菜 | 西班牙菜爰好者必食———————————————————個人好鐘意食海鮮西班牙菜係一個唔錯嘅選擇今次依間係身邊好多朋友都推介嘅西班牙菜於是我就想睇下佢何方神聖😆即日Booking 非常full 最後Walk In 好彩有2個位Bar 台唔算坐得舒服想坐得舒服D 嘅朋友記得一早book 定啦😌-✍🏻/食評/Sea Food Tapas- Octopus Galician style on potato “al caliu” $138👍👍👍八爪魚好軟好冧!!好食!小小辣粉係上面幾夾Sea Food Tapas-Smoked salmon bikini, black truffle pate, sour cream $92牛油燒香面包加上芝士同黑松露同三文魚相對普通同無特別Meat Tapas-Braised “Carrilleras” beef cheek with potato puree $168👍🏻👍🏻👍🏻好好食! 牛肉燉到好冧!同個汁好夾薯蓉都好香好滑!Off-menu food- lamp shank $248相對以上小食差不多double 份量羊肉相對老身
廣受好評西班牙菜 | 西班牙菜爰好者必食

最後Walk In 好彩有2個位
Bar 台唔算坐得舒服
想坐得舒服D 嘅朋友記得一早book 定啦😌
✍🏻/食評/

八爪魚好軟好冧!!好食!
小小辣粉係上面幾夾

牛油燒香面包
加上芝士同黑松露同三文魚
相對普通同無特別

好好食! 牛肉燉到好冧!同個汁好夾
薯蓉都好香好滑!

相對以上小食差不多double 份量
羊肉相對老身同難咬
入面有茄子同薯仔
食落似川菜味道
個人認為配菜相對主菜好食

埋單費用約$800
2人用餐
上菜超快,落單2-3分鍾就有野食🤓
除左原有餐牌,牆上仲有少量off- menu food
可以睇埋岩唔岩
全英文餐牌及外國人待應
便利D既方法係睇google/ openrice睇食物圖片
睇食咩比較吸引
整野黎講食物味道有驚喜,會encore
另外有好多酒精飲料/ 非酒精飲品
我無試到,大家有興趣都可以試下
平日都full booking 同爆場就知佢咩料👻
———————————————————
📍 Pica Pica (銅鑼灣)
上環德輔道中317-321號啟德商業大廈地下G-H號舖

2023-12-03 1351 瀏覽
Pica Pica.Taste: 9/10Price: HKD300-400pp.Sheung Wan Exotic Spanish Restaurant. Best Spanish restaurant I’ve tried in Hong Kong. Definitely a must try! Recommend their black paella rice. Very tasty and flavourful, with a hint garlic flavour. Also their signature red prawn hot dog is excellent, prawn is well cooked and super juicy! The wagyu tartare has a bit more of the fatty taste to it but it’s super delicious and people who like bone marrow will definitely love it! .Wagyu steak tartare on char
Pica Pica
Taste: 9/10
Price: HKD300-400pp

Wagyu steak tartare on charred bone marrow🥩
Ajillo prawns🍤
Red prawn hot dog🌭
Black paella rice🍚
2023-11-29 1052 瀏覽
最近有朋友生日,就決定試下比較特色既菜式😋今次就去左上環食一間西班牙菜🇪🇸Tapas、特色菜式應有盡有,環境氣氛都好唔錯,有叫生日甜品仲會送一張即影即有、店員唱生日歌🎂🎵仲有生日卡添🤣(見下一頁圖) 👓 Tomato bread with Arbequina extra virgin olive oil $33底部麵包非常香脆,夠熱配搭凍既番茄醬🍅,感覺好清新開胃,作為前菜呢個真心推介😆評分:8/10👓Galician octopus on potato “al caliu” $138呢款可以算係餐廳其中嘴signature既菜式🐙八爪魚肉非常嫩滑,入口即溶,調味唔會太濃,配埋底部有粒粒口感既薯蓉,食一啖就有幾種感覺🤭唯一缺點係份量比較少🥹評分:9/10👓Black Paella Rice $120平時食西班牙海鮮飯都係紅卜卜🤣今次呢款係全黑既墨魚汁版,上檯既時候店員會幫手將蛋黃醬同個飯攪拌均勻,配埋豬肉粒同埋海鮮,整體口感豐富🥳評分:9/10👓Ham Tortilla $135食得西班牙菜點少得西班牙蛋餅呢😋蛋餅入面有薯蓉、洋蔥,唔會過熟仲有蛋汁,配埋唔太鹹既Parma ham 真係

評分:8/10

👓Black Paella Rice $120

👓Ham Tortilla $135
食得西班牙菜點少得西班牙蛋餅呢😋蛋餅入面有薯蓉、洋蔥,唔會過熟仲有蛋汁,配埋唔太鹹既Parma ham 真係好夾☺️
評分:8.5/10

👓Deboned sucking pig, sweet potato purée, raw spinach $168
鍾意食乳豬既朋友必點‼️乳豬肉質口感非常嫩滑,夠juicy而且個皮係脆,雖然份量唔多但係食得出係誠意之作🐷
評分:9/10

👓Sangria (Red Wine) $78 per glass
坦白講鍾意飲紅酒既朋友可能會覺得味道比較淡🥲可以話係無咩紅酒味(有可能係太多冰所以溝淡左🧊) 打卡黎講一流,不過如果真係想飲酒就可以有其他選擇🤔
評分:7/10

👓Basque burnt cheesecake, red berries sobet $78
適逢小編朋友生日就選擇左呢個芝士蛋糕做生日甜品,蛋糕有輕微流心效果,芝士味都頗濃郁,底部撻皮唔算太脆,sobet唔算太特別,整體不過不失🫡
評分:7.5/10
2023-11-22 1309 瀏覽
因為生日月嘅關係,所有朋友幾乎都為我準備咗西班牙餐廳慶祝生日😬Pica pica 係我2年前食過,記憶中係超好食,但上次得2個人,叫嘅野少啲。今次多左人,咁就可以試多啲啦🤪最愛八爪魚薯仔!八爪魚超彈牙,唔乾身,個味拿捏得超級好,係我係過咁多間西班牙菜最好味嘅八爪魚🐙朋友點左個牛肉他他,都係超級好食!肉質彈牙,橄欖油同調味料都配合得好好😇😇之後嘅Ham pancake 同paella 都絕對係水準之作!食完係好食到唔夠喉!要追加多個scallop 同Sangria☺️☺️最後個芝士蛋糕🎂完結今晚

最愛八爪魚薯仔!
八爪魚

最後個芝士蛋糕🎂完結今晚
2023-11-17
生日
八爪魚
  • Octopus  potato
  • Wagyu steak tartare on charred bone marrow
  • Black paella rice
  • Spanish  cheesecake
  • Sangria
絕對相信我和女友人係全網叫𝐭𝐚𝐩𝐚𝐬最多的兩人😂𝐏𝐢𝐜𝐚 𝐩𝐢𝐜𝐚 𝐬𝐨 𝐟𝐚𝐫全部食物都是𝟏𝟎𝟏分,價錢都相當合理(不過份量比較少)𝐖𝐞𝐞𝐤𝐝𝐚𝐲 𝐚𝐫𝐨𝐮𝐧𝐝 𝟔:𝟑𝟎𝐩𝐦 𝐰𝐚𝐥𝐤𝐢𝐧依舊有少量𝐛𝐚𝐫枱🇪🇸——— ✤ 𝐑𝐞𝐝 𝐏𝐫𝐚𝐰𝐧 𝐇𝐨𝐭 𝐃𝐨𝐠|$𝟏𝟔𝟐隱藏𝐦𝐞𝐧𝐮寫於𝐬𝐩𝐞𝐜𝐢𝐚𝐥 𝐥𝐢𝐬𝐭(牆壁上)🫶🏻(難怪𝐦𝐞𝐧𝐮上找不到)𝐦𝐢𝐧𝐢 𝐬𝐢𝐳𝐞的熱狗包酥脆無比🌭𝐢𝐠𝐚𝐛𝐥𝐞的唧紅蝦頭膏之舉把精華塗滿熱狗上❤️✤ 𝐂𝐫𝐨𝐪𝐮𝐞𝐭𝐭𝐞 |$𝟏𝟖/𝐩𝐜 點了𝐈𝐛𝐞𝐫𝐢𝐜𝐨 𝐡𝐚𝐦以及𝐒𝐪𝐮𝐢𝐝各一,兩者都做到外脆內軟🥔✤ 𝐒𝐥𝐨𝐰 𝐜𝐨𝐨𝐤𝐞𝐝 𝐞𝐠𝐠, 𝐜𝐡𝐨𝐫𝐢𝐳𝐨, 𝐩𝐨𝐭𝐚𝐭𝐨 𝐟𝐨𝐚𝐦|$𝟖𝟓烘烤過的薯仔蛋餅煎的金黃酥脆,一切便是滿溢的綿密蛋漿🥚✤ 𝐎𝐜𝐭𝐨𝐩𝐮𝐬 𝐆𝐚𝐫𝐥𝐢𝐜𝐢𝐚𝐧 𝐬𝐭𝐲𝐥𝐞 𝐨𝐧 𝐏𝐨𝐭𝐚𝐭𝐨|$𝟏𝟑𝟖記得鮮甜彈牙爽脆的八爪魚煮得恰到好處,搭配綿密帶有顆粒感的薯仔蓉簡直完美。✤ 𝐏𝐚𝐝𝐫𝐨𝐧 𝐏𝐞𝐩𝐩𝐞𝐫 𝐒𝐥𝐢𝐠𝐡𝐭𝐥𝐲 𝐒𝐞𝐚𝐬𝐨𝐧𝐞𝐝|$𝟓𝟔不過不失~老樣子𝐦𝐢𝐧𝐢青椒仔的味道🫑✤ 𝐏𝐢𝐜𝐚 𝐏𝐢𝐜𝐚 𝐏𝐚𝐞𝐥𝐥𝐚 𝐒𝐮𝐫𝐟 & 𝐓𝐮𝐫𝐟
———
✤ 𝐑𝐞𝐝 𝐏𝐫𝐚𝐰𝐧 𝐇𝐨𝐭 𝐃𝐨𝐠|$𝟏𝟔𝟐

✤ 𝐂𝐫𝐨𝐪𝐮𝐞𝐭𝐭𝐞 |$𝟏𝟖/𝐩𝐜

烘烤過的薯仔蛋餅煎的金黃酥脆,一切便是滿溢的綿密蛋漿🥚

不過不失~老樣子𝐦𝐢𝐧𝐢青椒仔的味道🫑

✤ 𝐏𝐢𝐜𝐚 𝐏𝐢𝐜𝐚 𝐏𝐚𝐞𝐥𝐥𝐚 𝐒𝐮𝐫𝐟 & 𝐓𝐮𝐫𝐟(𝐒𝐦𝐚𝐥𝐥𝐞𝐫)|$𝟏𝟎𝟖
必點🥹絕對震撼了我的海鮮飯~可以見到廚師從生米煮起,假如海鮮濃湯熬製而成,搭配大量海水味濃郁的新鮮海鮮🦞超讚,𝐣𝐮𝐢𝐜𝐲之餘同時做到煙韌口感!

✤ 𝐁𝐚𝐬𝐪𝐮𝐞 𝐁𝐮𝐫𝐧𝐭 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞𝐜𝐚𝐤𝐞, 𝐫𝐞𝐝 𝐛𝐞𝐫𝐫𝐢𝐞𝐬 𝐬𝐨𝐫𝐛𝐞𝐭|$𝟕𝟖
必點!巴斯克𝐜𝐡𝐞𝐞𝐬𝐰 𝐜𝐚𝐤𝐞如棉花般口感入口即融~芝士味奶味濃郁,外層少許焦香內裏軟綿綿。𝐬𝐨𝐫𝐛𝐞𝐭酸甜非常解膩。

✤ 𝐒𝐚𝐧𝐠𝐫𝐢𝐚|$𝟕𝟓
點了𝐫𝐞𝐝 和𝐰𝐡𝐢𝐭𝐞各一,吃𝐭𝐚𝐩𝐚𝐬最適宜來杯酒 🍷
  • Slow cooked egg
  • Chorizo
  • Potato foam
  • Red  prawn  hotdog
  • Basque burnt cheesecake
  • redberries sorbet
2023-10-09 1293 瀏覽
今日朋友突然黎接收工,話帶我去食西班牙菜,我未接觸過西班牙菜,不知味道是否正宗,但的確很美味。餐廳位置係西港城附近,上環收工的我十分方便,環境但我沒有拍照。忙了一天已經有點肚餓,馬上點菜。菜色是跟openrice食評介紹啲去點,上菜速度非常快。雖然每份份量不算多,但叫了6樣食物,加两杯飲品,两人食飽飽,埋單大約千一元。面向廚師坐,一面欣賞食物,一面欣賞有型啲廚師為客人專業地烹調食物,很愉快啲一晚。ps.吃完不覺得口渴,也沒有口腔不舒服的感覺,應該是沒有味精。

餐廳環境:Pica Pica 餐廳的用餐環境給人一種溫馨又時尚的感覺。木質調的裝潢和柔和的燈光營造出放鬆舒適的氛圍,讓人彷彿置身於一個與外界喧囂隔絕的綠洲。餐廳的佈置設計融合了現代和少少工業風嘅元素。食物評價:Octopus Galician style on potato “al caliu” ($138)八爪魚超級冧配埋有顆粒感嘅薯蓉同芝士非常之有奶香,十分夾!!全枱都忍唔住瘋夾黎食!Spanish lazy omelette with morcilla and chorizo($92)蛋漿連埋一啲薯蓉上面放咗西班牙辣肉腸同埋血腸, 辣肉腸個味同啲蛋好夾,血腸就咁食幾好味,一d 都唔腥,但得一舊分左3份食唔到同個蛋夾唔夾。Wagyu steak tartare on charred bone marrow ($175) 個牛肉他他係半熟嘅放喺骨髓上面,喺食嘅途中可以刮埋啲牛骨髓出嚟,不過個和牛他他教嘅汁有啲酸覺得唔係太夾 會配上一啲好脆口嘅餅仔一齊食個口感嘅特別。Pica Pica Paella Surf & Turf ($188)個西班牙海鮮焗飯 買相好靚 啲staff仲好好咁幫
餐廳環境:

食物評價:

個西班牙海鮮焗飯 買相好靚 啲staff仲好好咁幫你剝蝦頭然後撈埋d 海鮮一齊令到啲飯更加入味, 上面仲有啲蜆 脹卜卜好juicy, 份量都適合兩至三人,幾推介點依個

飲品叫左Sangria Red ,作為西班牙餐廳嘅傳統水果酒當然一定要叫黎試!同枱友人點咗一杯,我試左一啖即刻再叫多杯🤣😆, 好容易入口酒味唔重,酒量唔好嘅朋友飲完都只有超輕微微醺嘅感覺,好清新,推介一試。 唔飲酒嘅朋友可以試Virgin嘅版本。

結論:
總的來說,Pica Pica 餐廳以其多元風味的美食和舒適的用餐環境贏得了我的心。這裡的menu豐富多樣。我都會推薦這個地方給那些 想幫朋友慶祝生日嘅, 因為氣氛真係好好,啲枱又闊落,weekend 黎chill下都好正。

2023-10-01
  • Octopus  potato
  • Spanish Lazy Omelette with morcilla & chorizo
2023-09-22 917 瀏覽
朋友生日去食個late lunch,誓要還佢一頓西班牙餐🤣見呢間食評都幾高分,所以去試吓。環境幾chill ,不過冷氣唔太夠,嘢食精緻,味道一流,而且d 職員都好有禮貌☺️🌱Octopus Potato: 呢個好好食,必點!個八爪魚完全唔韌反而好軟腍同彈口。墊底嘅薯蓉唔係creamy 果隻,帶少許粒狀同焦燶,簡簡單單但鮮味十足😋🌱Ham Croquette: 類似日本嘅可樂餅,不過佢係橢圓形,炸到勁香口,做到外脆內軟,餡料係薯蓉混少許肉碎,食落好creamy🌱Squid Croquette: 同上面唔同之處係含墨魚,所以係黑色外層,餡料大致相若,不過呢款就多咗陣鮮味,相對好食d 🌱Tartare Marrow: 成條牛骨上,他他牛好夠味,微酸同帶有油香,特別係牛骨髓,滑捋捋,即使油脂好高都卻步唔到,而且配上硬脆嘅麵包片簡直一流👍🏻🌱Surf & Turf (Small size): 西班牙海鮮飯,鮮味十足,有驚喜!特別係d 蜆,唔會過熟同韌😌但就有少少鹹。如果雞肉粒唔係煮得過熟會再好d 👉🏻溫馨提示:雖然係閒日食,但2:00 前都full book, 所以有心去就早d book 定。仲有

👉🏻溫馨提示:雖然係閒日食,但2:00 前都full book, 所以有心去就早d book 定。仲有,他他牛果個硬脆麵包片可以refill
Octopus  potato
Ham  &  Squid  croquette
Surf  &   Turf
2023-09-21
Octopus  potato
Tartare  Marrow
#fatxsheungwan ‼️ 𝐒𝐚𝐯𝐞 了 很 久 的 西 班 牙 菜 ‼️•Pica Pica的原意是 “a little bit of this, a little bit of that”,希望客人愉快地、不拘束地一同享受各款精緻小份美食的傳統。·① [ 小食:𝐎𝐜𝐭𝐨𝐩𝐮𝐬 𝐆𝐚𝐥𝐢𝐜𝐢𝐚𝐧 𝐬𝐭𝐲𝐥𝐞 𝐨𝐧 𝐏𝐨𝐭𝐚𝐭𝐨 // 𝐒𝐩𝐚𝐧𝐢𝐬𝐡 𝐥𝐚𝐳𝐲 𝐨𝐦𝐞𝐥𝐞𝐭𝐭𝐞 𝐰/ 𝐦𝐨𝐫𝐜𝐡𝐢𝐥𝐥𝐚 & 𝐜𝐡𝐨𝐫𝐢𝐳𝐨 ]|口味好特別( '0')「 𝐎𝐜𝐭𝐨𝐩𝐮𝐬 𝐆𝐚𝐥𝐢𝐜𝐢𝐚𝐧 𝐬𝐭𝐲𝐥𝐞 𝐨𝐧 𝐏𝐨𝐭𝐚𝐭𝐨 」: 🐙好有咬口又腍!加埋薯蓉好惹味Σ(◉౪◉ )「 𝐒𝐩𝐚𝐧𝐢𝐬𝐡 𝐥𝐚𝐳𝐲 𝐨𝐦𝐞𝐥𝐞𝐭𝐭𝐞 𝐰/ 𝐦𝐨𝐫𝐜𝐡𝐢𝐥𝐥𝐚 & 𝐜𝐡𝐨𝐫𝐢𝐳𝐨 」加了西班牙腸,𝐲𝐮𝐦𝐦𝐲 𝐲𝐮𝐦𝐦𝐲很推介大家試小食因為平時真係好難先食到|𓋪9/10·② [ 主食: 𝐁𝐥𝐚𝐜𝐤 𝐏𝐚𝐞𝐥𝐥𝐚 𝐑𝐢𝐜𝐞 // 𝐏𝐚𝐞𝐥𝐚 𝐒𝐮𝐫𝐟 & 𝐓𝐮𝐫𝐟 ]|𝐬𝐚𝐯𝐞 了這間餐廳那麼久就是因為佢嘅飯!2個都各有特色!但我會𝐩𝐫𝐞𝐟𝐞𝐫 「𝐁𝐥𝐚𝐜𝐤 𝐏𝐚𝐞𝐥𝐥𝐚 𝐑𝐢𝐜𝐞」多少少。佢會有少甜味(
#fatxsheungwan
‼️ 𝐒𝐚𝐯𝐞 了 很 久 的 西 班 牙 菜 ‼️

|口味好特別( '0')
很推介大家試小食因為平時真係好難先食到|
𓋪9/10

|𝐬𝐚𝐯𝐞 了這間餐廳那麼久就是因為佢嘅飯!
2個都各有特色!
佢會有少甜味(有蛋黃醬),加上墨魚汁層次感更豐富!
「 𝐏𝐚𝐞𝐥𝐚 𝐒𝐮𝐫𝐟 & 𝐓𝐮𝐫𝐟 」就咸香味重啲 :3
都幾濃海鮮汁 |
𓋪9/10

③ [ 甜 品 :𝐒𝐩𝐚𝐧𝐢𝐬𝐡 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞𝐜𝐚𝐤𝐞 // 𝐂𝐚𝐭𝐚𝐥𝐚𝐧 𝐂𝐫𝐞𝐚𝐦 𝐅𝐨𝐚𝐦 𝐰/ 𝐕𝐚𝐧𝐢𝐥𝐥𝐚 𝐈𝐜𝐞𝐜𝐫𝐞𝐚𝐦 ]

|如果有人生日,餐廳會幫你免費影張即影即有,送埋張生日卡俾你!
呢個必點₍ᐢ⸝⸝› ̫ ‹⸝⸝ᐢ₎
個𝐜𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞𝐜𝐚𝐤𝐞 𝐦𝐞𝐥𝐭𝐬 𝐢𝐧 𝐲𝐨𝐮𝐫 𝐦𝐨𝐮𝐭𝐡 , 加埋𝐫𝐚𝐬𝐩𝐛𝐞𝐫𝐫𝐲 𝐬𝐨𝐫𝐛𝐞𝐭 !!
「 𝐂𝐚𝐭𝐚𝐥𝐚𝐧 𝐂𝐫𝐞𝐚𝐦 𝐅𝐨𝐚𝐦 𝐰/ 𝐕𝐚𝐧𝐢𝐥𝐥𝐚 𝐈𝐜𝐞𝐜𝐫𝐞𝐚𝐦 」食落超級輕盈😛好快就食哂
𝐰𝐨𝐫𝐭𝐡 𝐚 𝐭𝐫𝐲 𝐚𝐬 𝐰𝐞𝐥𝐥|
𓋪9/10

Pica Pica (上環)
上環德輔道中317-321號啟德商業大廈地下G-H號舖

#hongkongfoodies #香港 #香港食物 #香港美食
#food #hongkong #foodie #hk #hongkongfood #hongkongfoodblogger #sheungwan #sheungwanfood #sheungwanfoodie #上環 #上環美食