上個禮拜同朋友到灣仔, 事前已到open rice搜尋一番, 最後還是選擇獲網友好評既呢間舖頭, 食一個眾人推介既New Orleans Pizza + 蒜容蜆肉意粉。New Orleans Pizza -- 餡多, 少少酸,上面果堆似沙律醬既物體, 令pizza食得多都唔滯, 又唔會太酸, 就連我果個唔食酸野既朋友都試咗少少。蒜容蜆肉意粉-- 都算多蜆肉, 食到最尾都仲有,香草落得都幾多, 好香, 唯有幾隻蜆都上台時候都仲未開晒。食唔到果幾隻蜆。

食唔到果幾隻蜆。
2004-12-28 38 瀏覽
平安夜,周圍都係食平安夜套餐,價錢超貴又唔抵,冇得選擇之餘又有部份食物唔食得,但是晚又想食中菜。剛好路經此處,見佢仍然可以散叫,只係每人最低消費$100。跟男友二個叫了一客白汁磨菇意粉、洋蔥圈同紐紋薯條,再加cookies & cream 和hello cocktail。食物一來到極之後悔,份量很多,個紐紋薯條形狀好似螺絲粉,炸得夠香脆;意粉個汁好溜,有點像奶味較重的金寶忌廉磨菇湯,但意粉煙煙韌韌夠咬口,真係不錯,因為吃完兩個course好飽,飲埋杯drink 己經頂到上心口,所以個洋蔥圈惟有叫男友打包番屋企。
前言:本著「大無畏」精神,再試多次其「火腿蛋配多士」早餐。今次多士走牛油。食物和評語:今早「細心加鬼祟」地觀察,發現原來食物和飲品均預先做好一大堆,落單便立刻上餐碟。怪不得所有食品都唔熱(包括鄰桌的腿蛋麵和餐蛋通)。 1. 火腿蛋配多士($10):火腿比昨天冇咁鹹,仍然又凍又乾硬;煎蛋仍然賣相漂亮,但唔熱;走牛油的多士賣相漂亮得多,亦沒有了油浸口腔的可怖經歷。 2. 熱咖啡($7):今早的咖啡不再是即磨了!雖然是普通蒸餾貨色,味道尚可,點都好過「大快x」的港式咖啡!註:以地區而言,環境算OK;食物唔算貴、地方唔算太迫,肯定好過附近茶餐廳。唯食物唔熱係致命傷,煎雙蛋這食物,唔熱唔好食,唉!
前言:經過昨天的恐怖經歷,遠離「國內同胞」吃早餐的勢力範圍,跑到這間只供應西式早餐的店子。八點四十分,堂食的人不算多,倒是站在門外買外賣的人陸續不斷!食物和評語:唔怕死,再一次點「火腿蛋配多士」,另外再點一份「纖體三文治」,以及一杯熱咖啡。 1. 火腿蛋配牛油多士($10/份):有三片煎得香香的洋火腿,可惜味道過鹹,吃不下!兩隻煎得漂亮的太陽蛋,接近九十分!至於那兩片令我嘆為觀止的牛油多士,是以鐵板煎出來,再塗上超多牛油,再放涼才上碟!吃著這兒又凍又油又硬的多士,每啖都有油‘必’出來,食味和感覺都超級難忘,唉! 2. 纖體三文治($8):白方包質地鬆散,煎蛋白油油的、美乃滋(卡夫奇妙醬)超多,既不健康,口感亦相當惡劣。吃時相當狼狽,美乃滋、蕃茄片、生菜絲、均滑出來。店家原來的構思概念其實是相當好,惜在處理食物的技術仍有待改善! 2. 熱咖啡($7):即磨貨色,相當香濃,是整頓早餐最佳的食品!簡直係超值!註: a. 洋火腿乾如柴、鹹到苦;多士猶如油浸出來;三文治又濕又油又鬆散;質素相當惡劣! b. 唯一可取是那杯‘物超所值’的即磨咖啡! c. 此店的銷售模式頗特別
註:
b. 唯一可取是那杯‘物超所值’的即磨咖啡!
c. 此店的銷售模式頗特別,不採「食物+飲品=早餐」的模式,讓客人決定點或不點飲品!眼見不少外賣客只點食物,換言之,客人可以只買「火腿蛋配多士」,而不配飲品($10)。較罕見!
(非會員)
2004-11-17 8 瀏覽
尋晚因約左人在灣仔, 正苦惱食乜野既時候, 有朋友就介紹左呢間餐廳. 我第一次去, 但食完後我真係唔覺得好食......>.<1) chicken wings($60) - 好明顯係整好左好耐, 之後再加熱...個皮好腍, 唔香脆. 雞翼亦唔入味. d雞翼皮亦出奇地肥.(平時我食雞翼會連皮食, 但呢度d雞翼皮肥/厚到我可以吐翻出黎,好恐怖)2) potato skin($60) - 我唔覺得係skin, 佢用左半個薯仔, 只係入面釀d牛油果, 芝士同極少既煙肉. 佢上5件, 我同個friend一人食左一件就已經停手投降.3) 香辣海鮮意粉($90) - 意粉同配料都唔錯. 只係個汁出事...我覺得應該叫香"甜"海鮮意粉...我覺得個汁好甜, 但唔辣. 好似落茄汁咁...-__-" 最後我地自己落左好多tabasco先食得落.4) cocktails($35/杯) - 最正常埋單$308...平均每人約$150, 我覺得用$150我可以食得好d囉. 總括來說唔抵食.不過我冇食佢地d pizza, 唔知係咪真係咁好食呢? 不過我已經唔敢再去.

4) cocktails($35/杯) - 最正常

2004-10-25 7 瀏覽
和幾位友人在shopping完,正苦惱晚餐著落時,有人提議吃pizza,我想起了這間多次路過,但不曾嘗試過的餐廳。由於四人都是女孩子,食量不大,order了特式拼盤(有洋蔥圈、春卷、雞柳等)、Pepperonis Special薄餅和香辣海鮮意粉,樣樣都好好食,平時吃飯總花上個多小時,但這次不消半小時就把食物掃光,因為實在太好吃了,大家都忙於進食。不過我們的飲品就不太好,忘了是什麼名字,是種巧克力飲品,見table stand sell這個drink,就order了,但味道不夠豐富,有點失望。
2004-09-16 2 瀏覽
今晚黎呢度開飯. 叫了焗薯皮. Asian Tabasco Chicken ( 兩翼一) 連飯+ 沙律. 再加個Lasagna. 兩個人剛剛好. 薯皮有煙肉芝士加牛油果.厚切. 有d漏. Tabasco Chicken 唔辣. 但好惹味. 不果d翼就乾身了一點. Lasagna 就西貢分店就得較好. 因佢唔夠肉醬. 外觀欠了一點. 可能環境問題. 呢間分店對住馬路. 我就覺得西貢o個間好feel d. 而且侍應亦都冇西貢個間咁熱誠喇~
百聞不如一食,呢度既New Orleans Pizza真係好好味,未食過咁正既pizza,D sour cream好正!蒜容蜆肉意粉,仲貴過個pizza,但好有水準,惹味,又多蜆肉,意粉好彈牙。Frie cheese with berry sauce,d芝士凍左少少,係未即時炸gar? 但味道很香濃,同個sauce好夾。

2004-07-07 0 瀏覽
今日同事同我慶祝生日,打的落o左灣仔。試過西貢同soho,第一次o黎灣仔。例牌食個ribs、燒雞凱撒沙律,而第一次食招牌pizza、蒜香蜆肉意粉同燒雞併盤。個ribs當然係好大份,不過略多肥膏;個pizza唔鍺,個人始終覺得酸乳酪味最好食,pizza底好似比以前厚o左;而意粉好香蒜蓉味,意粉彈牙,不過蜆肉唔算太多;燒雞併盤有炸雞翼、炸雞柳同炸薯皮,勁熱氣我都唔多咁食,只食了幾舊炸薯皮,好脆好熱。大家都知份量唔細,我o地6個人都食淨,埋單500蚊唔駛。
今日同事同我慶祝生日,打的落o左灣仔。
試過西貢同soho,第一次o黎灣仔。
大家都知份量唔細,我o地6個人都食淨,埋單500蚊唔駛。
2004-07-05 3 瀏覽
我地一行八人叫左一份炸芝士、一份洋蔥圈、一個燒雞沙律、一個大new orleans pizza、一份dinosaur ribs、一個三文魚濃汁闊條麵、一個pepperonis burger 同兩個apple crumble炸芝士- 好好味,d 芝士溶晒再加上cranberry sauce,口感一流燒雞沙律- d雞醃得好入味,個汁同d菜好配合dinosaur ribs - 骨如其名,勁大份new orleans pizza - 辣辣地又甜甜地,再加上sour cream,個味好match,極力推薦其他個幾味就無咩特別,d service 都ok la...結果埋單都係七百幾蚊,算好抵lu...會再食...
燒雞沙律- d雞醃得好入味,個汁同d菜好配合
dinosaur ribs - 骨如其名,勁大份
結果埋單都係七百幾蚊,算好抵lu...會再食...
2003-11-01 4 瀏覽
落到灣仔,第一件事要食野,經過一輪商議都係來呢度,一來我們去的bar在這附近,二來大家也想食薄餅。叫了凱撒沙律、炸芝士、燒排骨、大New Orlean薄餅同蜆肉意粉。其中除了沙律較為失色外,其他也是水準之作。炸芝士就最受歡迎,可能大家都想打打底準備定陣間飲酒吧!埋單四百多,五個人食到飽一飽,都算幾抵。
埋單四百多,五個人食到飽一飽,都算幾抵。
2003-07-07 9 瀏覽
睇過咁多個網友對呢間野D食評都係"笑笑口"覺得應該都唔係太差於是上星期同朋友一試,叫左個new orlean pizza 真係好掂,入面有D BBQ味又夾左D香草既香味加埋入面頭鋪住D燒雞真係好有巴西FEEL係出面真係未食過D咁出色既PIZZA,同埋叫左個墨魚餅好彈牙好鮮味,但後尾叫兩個甜品就差些少apple crumble with icecream好漏,另一個唔記得係strawberry 乜鬼本人覺得有D呃錢事關係三個“牛奶公司”雪糕球上面加幾粒strawberry 咁就成為四十幾,總次聽我朋友講叫兩個特飲好過啦。
2003-06-30 2 瀏覽
試過幾款pizza,New Olean絕對係至正。甜酸汁加sour cream好正,雖然唔係正宗薄餅風格,但都值得一試。
(非會員)
2003-06-29 0 瀏覽
烤雞柳+sour cream+甜辣椒醬+薄脆批底既new orlean pizza簡直回味無窮~~好好食之餘個pizza又夠脆落落~~不過個香辣海鮮意粉...我覺得我係食緊茄汁海鮮意粉......點解唔辣既??apple crumble ice-cream...賣點特別啦,不過甜左d...都幾大份幾漏,同埋d ice-cream好似幾快溶,呢個3個人share都夠。我反而鍾意個waitress介紹俾我既strawberry yogert,酸酸地味道又幾清新下。service都唔錯,個個都幾friendly,但係我係4/5點去唔係peak hr,唔知peak hr個陣keep唔keep到咁好service?p.s. 餐廳d冷氣真係唔係幾夠,要改善。
p.s. 餐廳d冷氣真係唔係幾夠,要改善。
2003-01-24 5 瀏覽
同老婆兩個人食左三樣野,8吋細薄餅(New Olean),芝士蘑菇意粉,雞排骨,埋單200幾,算中等價錢。New Olean薄餅很好吃,甜酸汁再加sour cream cheese真係無得頂,一陣就全部掃清。雞排骨無豬肋骨咁漏,很入味,亦很油膩,但西餐就係咁,一於食左至算!芝士蘑菇意粉很多芝士,有少少漏之餘仲因為天氣稍涼而凝固左tim,所以下次都係食左先。食物份量不少,又唔捨得餘低,結果最後又係無胃口食甜品,如果唔係一定會食apple crumble with icecream,唯有等下次。