2023-10-27 256 瀏覽
📍 Pepper Lunch Express (大角咀)大角咀海庭道18號奧海城2期1樓大食代內==============================今日lunch同同事去左奧海城搵食,一去到food court就比呢間pepper lunch d香味吸引左😝==============================食物⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️黑椒雞肉🐣飯🍚雖然呢間pepper lunch最出名係黑椒牛肉飯,但因為我唔太鍾意🐮牛肉,所以就叫左黑椒雞肉飯,雞肉來到ge 時候已經係全熟,強烈建議追加芝士🧀️同雞蛋🍳,超好味😋不過lunch時間都多人幫襯,我見職員都好快手出餐,但我都等左差唔多10分鐘先有得食,所以最好預多少少時間去食~
📍 Pepper Lunch Express (大角咀)
大角咀海庭道18號奧海城2期1樓大食代內
食物⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
黑椒雞肉🐣飯🍚

2023-10-25
2022-10-08 457 瀏覽
一直都好鍾意食pepper lunch嘅黑椒牛肉飯🐂🍚加芝士🧀。記得每次經過奧海城food court,都被pepper lunch 嘅味道吸引著🥰,最後唔知點解就揀咗pepper lunch 嚟食😅😅。記得每次上枱時,牛肉和芝士在鐵板上滋滋聲作響🥘,跟著香噴噴嘅味就會撲鼻👃而來,立即食慾大增😋。今次重臨奧海城,因為某些原因,不能在food court堂食😪,只能外賣帶走。我照舊都係叫咗黑椒牛肉飯加芝士,幾分鐘後⏱️,我份黑椒牛肉飯已經放係一個普通嘅外賣膠盒入面....。行咗約10分鐘返到屋企,嗱嗱臨打開個飯盒蓋,點知...😳黑椒牛肉飯(+芝士) $53(+5)第一眼👀望落去,就發現芝士🧀好像凝固了一樣,硬硬的芝士🧀並不容易將它們分開,另外牛肉🐂份量好少🥲(因為都幾耐未食過,聽聞而家堂食的牛肉份量比以前變少了)。熱度還可以,但當然唔可以同堂食比。總括而言,食pepper lunch 都係堂食算了😂。

黑椒牛肉飯(+芝士) $53(+5)

總括而言,食pepper lunch 都係堂食算了😂。
2022-10-07
5 分鐘 (外賣自取)
2021-10-04 431 瀏覽
Pepper Lunch 有誠意之「素」作,香濃芝士 / ㊙️制洋蔥汁 + Impossible 植物扒 + 熱烘烘鐵板 🉐What a Cheesy move by Pepper Lunch! 🫑 Sizzling hot 🔥 plant-based Teppan cuisine 🥘!

2021-08-01
2021-04-24 406 瀏覽
今次係我第一次食pepper lunch,佢好多分店,平日經過都無興趣,一來多人,二來對呢類都乜意慾,不過男友表示覺得好食,叫我試,加上呢間係Food court度無乜人,中文名胡椒廚房收返埋感覺好啲🤣「三併黑椒飯」$62三文魚,雞肉,牛肉,拌勻服用,鐵板熱力十足,油花同聲響飛彈,聞落香飄四散,視覺聽覺被滿足,拌勻後賣相精彩,好似一盤炒飯,雖然佢每一口都偏油,但的確香,加埋佢有蔥同埋粟米,帶有甜味,感覺我都應該加芝士昇華一下佢,種感覺就好似畫龍忘記左點睛咁,份量都唔少,最後無食曬放棄左。
今次係我第一次食pepper lunch,
佢好多分店,平日經過都無興趣,
一來多人,二來對呢類都乜意慾,
不過男友表示覺得好食,叫我試,
加上呢間係Food court度無乜人,
中文名胡椒廚房收返埋感覺好啲🤣

「三併黑椒飯」$62
三文魚,雞肉,牛肉,拌勻服用,
鐵板熱力十足,油花同聲響飛彈,
聞落香飄四散,視覺聽覺被滿足,
拌勻後賣相精彩,好似一盤炒飯,
雖然佢每一口都偏油,但的確香,
加埋佢有蔥同埋粟米,帶有甜味,
感覺我都應該加芝士昇華一下佢,
種感覺就好似畫龍忘記左點睛咁,
份量都唔少,最後無食曬放棄左。

2021-03-04
2019-12-12 512 瀏覽
呢間餐廳係food court界黎講應該可以話係大熱之選,成日都大排長龍。小弟見佢就黎收鋪又無人排隊,一於再食番久違既味道小弟中意等佢一陣先再落醬汁去撈一撈。加上有芝士就更邪惡,而且仲可以做到拉絲既效果!牛肉雖然份量唔多,但我覺得佢已經成為左配角,因為個飯真係好好食!唯一唔好就係真係好多油不過間中一次半次無所謂啦

不過間中一次半次無所謂啦
2019-10-19 268 瀏覽
今日午餐嚟到奧海城food Court嘅Pepper Lunch,平日成日見Pepper Lunch都大排長龍,呢度竟然唔需要排隊!今次我叫咗牛肉飯加芝士,等左大約10至15分鐘就有餐上了,真係開心。Pepper Lunch都係一如以往咁好食,不過我覺得牛肉份量有啲小,下次都係加大牛肉飯唔使要芝士了。

Pepper Lunch都係一如以往咁好食
2019-10-01 166 瀏覽
如果去food court呢類平民飯堂,pepper lunch一定係最受唔少人歡迎嘅選擇!價錢平民化,夠香又好食!不過份量黎講就越來越縮水了....今次要加埋雞蛋先夠食,但仍會捧場呢!
價錢平民化,夠香又好食!
不過份量黎講就越來越縮水了....
今次要加埋雞蛋先夠食,但仍會捧場呢!
I have been there 3 times in the last weeks for a fast pre-movie meal. The branch is located in the Food Republic food court. Service is fast and environment is clean. I have ever the beef pepper rice ( in different size from normal to jumbo).The beef quality is worthy for the price and the portions are good. The pepper sauce is yummy. If you look for a easy and sizzling meal in Olympic this is the place.
2019-05-04
  • Beef  pepper  rice
2019-04-01 232 瀏覽
有日我跟我個妹去到奧海城food court 度食野,因之前喺元朗既pepper lunch 度食過都唔錯,所以今次喺奧海城都可試下。不過,試完就好失望。我&我既妹叫咗個黑椒三文魚飯&黑椒牛肉飯。優點:1. 可以追加蔬菜2. 賣相都唔錯;味道都可接受缺點:1. 黑椒三文魚飯&黑椒牛肉飯整咗出嚟既油較多;尤其係我既妹食完份黑椒牛肉飯後,將個鐵板打斜咗嚟睇,可見啲油最少都有一茶匙。如果喜歡少油食物既人士,依間既黑椒牛肉飯就可免則免。2. 我哋都有叫飲品,可能係food court,我哋取鐵板飯&飲品係分開咗兩個地方, 但依兩個地方係一個喺東一個喺西,所以取食物&飲品時就要多得幾步或要得最少兩轉先自可以完全攞哂自己既野食。3. 衛生問題係一個最主要既問題,我喺收銀度叫完野食後,就回坐位睇下啲找贖有冇錯,點知收銀找給我既其中一張$100紙上有一粒疑似鼻屎既分泌物,我就頂唔順要求換過另一張$100紙。找錢已有疑似有鼻屎喺銀紙上時,很難想像廚房裡面係咩情況。如果唔介意有啲唔衛生或多油既話都可以既,因為味道都可接受。否則,可到其他既pepper lunch度食會好啲,最少眼不見為乾淨&唔駛自己走幾轉

我&我既妹叫咗個黑椒三文魚飯&黑椒牛肉飯。

優點:
1. 可以追加蔬菜

2. 賣相都唔錯;味道都可接受

缺點:

如果唔介意有啲唔衛生或多油既話都可以既,因為味道都可接受。否則,可到其他既pepper lunch度食會好啲,最少眼不見為乾淨&唔駛自己走幾轉取食物&飲品。

黑椒三文魚飯& 黑椒牛肉飯
2019-01-05
2017-03-19 825 瀏覽
曾幾何時,「胡椒廚房」大受歡迎,自己也曾多次幫襯。事實上,它的分店直到現在仍然甚多,無論 Pepper Lunch 還是 Pepper Lunch Express都有,遍佈港九新界,足有二十多間之多。 但香港實在太多好東西吃了,除了上班工作吃午飯時經常都會被逼重複幫襯的食店和一些連鎖快餐店外,除非真的一等一的平靚正,否則通常都不會怎麼翻兜。不過凡事總有例外,這一天,我就在奧海城的 Food Court中再嚐了久違了的「胡椒廚房」味道,在 Pepper Lunch Express中吃了一款「三拼牛肉、雞肉、三文魚黑椒飯」,看著熱氣騰騰,香氣撲鼻的午餐,把所有材料與白飯、青蔥和粟米粒撈勻,再隨意把蜜糖汁與燒汁澆在已經撈勻的飯中,然後趁熱送進嘴巴裡,那滋味著實不錯,要是在冬日裡吃上它,更能讓心頭感到溫暖,肚腹也感到飽足呢!
2016-09-19 665 瀏覽
拍拖睇戲前的慢食快餐,開心同bibi他的珍寶香辣牛56加旦4芝士同辣加賣好韓味濃,不像日式味道,份量加大後又真的多不少,黎呢度叫加大最好,一個字,抵。牛肉不干只要自己識得撈,肥少瘦多但一點都不鞋,加賣粟米幾脆口,芝士半溶下又加賣唔少煎熟既牛肉,其實一個人食曬已經會好飽了,不過自從上次試過呢個好,喜歡佢既濃味,所以就取代左叫黑椒珍寶牛喇。。
拍拖睇戲前的慢食快餐,開心同bibi
他的珍寶香辣牛56加旦4
2016-07-12 501 瀏覽
兩年沒光顧,看戲前來新開的food republic選了這個回味。極量黑椒牛肉飯58原來渴求量大許多,其實又沒感覺大很多,黑椒粟米和份量剛好的牛肉,好享受自玩自撈的鐵板飯玩樂,味道正常,自加了蒜汁和更多的黑椒就更加惹味。suggestion加半杯蒜汁好了,要不就會過咸。木頭的香辣芝士牛51加6有旦加芝士賣相很好,荷包旦煎得好靚仔,肉味加上醬更重口味,好像相比我叫的更好味,我還是首次吃喔,唯我倆都嫌加芝士了卻不覺有許多,這個正常普通量的飯,他覺得整體食物份少我的好多呀,可能有cheese既關係,感覺濃味點亦帶有韓式風味。是加了韓辣醬原故嘛?真的不知道,但辣味倒是吃不出來。
極量黑椒牛肉飯58
木頭的香辣芝士牛51加6有旦加芝士