和同事一試這家西餐廳,午餐時間人流不算少,幸好今天不用等侯已可入座。午餐包括沙律、餐湯、主菜(款式少於10款)及飲品。沙律有車厘茄、粟米、腰豆及生菜,色彩鮮艷,單單看見提起精神,在炎夏吃個清涼的沙律確是寫意。餐湯是雜菜湯,清澈而不算鹹,菜粒爽口,感覺清新。主菜方面,我選了紅酒繪牛肋條飯。牛肋條份量多,十分豐富,入口充滿紅酒汁的濃郁味道,牛肉亦軟腍可口。紅酒汁很充足,配白飯一流。環境方面,這是一家小店,地方有限,座位不寛闊的。另外,本人見之前很多關於這餐廳服務方面的批評。因此,我這次光顧亦很留意它的服務質素。當日,有一女店員主要負責安排座位、點菜和結帳,她當時服務態度沒有問題。另外有一男士原來負責煮食兼且送餐,真的身兼兩職,非常忙碌,出餐動作較快,說話較急速,這樣我可以理解的。本人寫食評一向十分中肯,希望這次可以給予客觀的意見。

午餐包括沙律、餐湯、主菜(款式少於10款)及飲品。

環境方面,這是一家小店,地方有限,座位不寛闊的。

2021-05-11
2021-05-22 49 瀏覽
服務態度欠佳 , 完全不能接受 一定要通知大家不要光顧這間所謂 peace 的cafe 小心 小心不要浪費 金錢和時間應同所有之前的bad comments (非常重要)真係一間很差的cafe 去麥記好過大家小心中伏
服務態度欠佳 , 完全不能接受 一定要通知大家
不要光顧這間所謂 peace 的cafe 小心 小心
不要浪費 金錢和時間
應同所有之前的bad comments (非常重要)
真係一間很差的cafe
去麥記好過
大家小心中伏
2021-05-22 44 瀏覽
Food just ok… but the shop owner & staff hv terrible manners 🥶 at all that I never seen before! Proof can see other foodie’s messages… think it over before u go 🤪 otherwise, will affect ur mood all day…
2021-05-18 64 瀏覽
小店特色是什麼?小店的味道特色是人情味,這店絕對欠奉,態度差劣,未食已經走,香港小店可能因這店作風,完全破壞那份味道。請不要遠,去下其他東南亞得獎cafe比較下,老闆態度值得學習這店也得奬態度差劣奬。未紅先驕。
小店特色是什麼?
這店也得奬態度差劣奬。未紅先驕。

2021-04-24 240 瀏覽
食個早餐,3 個人入去,我order 3 個早餐,都未去俾錢,老細已經大大聲叫我有最低消費。我話3 個早餐夠嗎?如果唔夠可以再order, 但係唔使咁大聲remind 我喎。之後又話早餐係繁忙時間,要我轉枱坐埋一邊。如果想舒服享受一個早餐,就唔好入呢間。食物ok, 但係態度太差。老細同伙計都一樣冇禮貌。枱面已經講明免傾生意,免做功課,大家食完就好走。40 分鐘時限,大家要慢活就唔好入嚟。都係嗰句,一肚氣,食得咁辛苦!
2021-03-05 330 瀏覽
平日下午同同事做完嘢經過,每人嗌咗一杯嘢飲,唔多人。不過呢間Cafe好多規矩,唔知係唔係五點關門,淨係俾我哋坐半個鐘;又唔可以攞紙同筆出嚟,同事想寫少少野都唔得,對客人態度好唔歡迎。味道好自然,無落糖,好純嘅紫薯同牛奶味,清新。搭配小酥餅。冬天溫暖之選🔮不過因為東主/店員的服務態度問題,有效降低了客人再次光臨的意欲。總消費:$ 48 (單人) 性價比:中下飲品味道:7.5/10視覺美感:8/10服務:5.5/10環境裝潢:6.5/10

紫薯鮮奶

總消費:$ 48 (單人)
性價比:中下
飲品味道:7.5/10
視覺美感:8/10
服務:5.5/10
環境裝潢:6.5/10

紫薯鮮奶
2021-01-28 311 瀏覽
個咖哩汁係加埋沙嗲醬,個咖喱汁唔會好辣突出到一啲沙嗲嘅香味,個汁係幾特別。再加上塊菠蘿好甜,係幾好食嘅。不過塊豬扒就過熟,咬落感覺有啲太實。杯咖啡個花拉得幾靚,而且幾持久,個味道同出邊差唔多,都係一般奶啡嘅水準。個環境係幾舒服嘅,不過佢寫明唔想人坐喺度睇書、做嘢,我估個餐廳唔係好想人坐得耐,可惜
2021-01-26
2020-11-10 632 瀏覽
食物OK但係態度極差!已經不是第一次!事緣我進店,落單,坐低,部iPad響,有新email,我打開覆一覆,未打夠三個字,有個男人從後走過來,話唔recommend係呢度工作,我話我只是覆幾隻字,唔會坐好耐,食完就走,佢同我講:總之唔recommend做嘢,態度差到你覺得佢出來同你鬧交。其實作為店主,佢絕對有權利話唔俾人喺度做嘢,但係我走之前檢查過整個樓面,完全沒有告示話俾人知唔俾人做嘢,再者如果啲人只係用手機,佢又點check ?最不忿係佢嘅態度,面口差冇禮貌語氣不可一世!呢啲嘢完全可以處理得好啲,如果自己唔識處理,唔該請啲識處理嘅人,又或者學下點處理。未見到啲留言以為自己好mean,見到下面留言咁多人話佢態度差,我都抒懷一啲。
食物OK

但係態度極差!已經不是第一次!

2020-11-04 399 瀏覽
朋友生日 我地去左呢間食野!店員態度超差!  店員態度超差!以為cafe可以好好地傾下計,12點幾食個80幾蚊既餐。食完都未夠12:30!  要我還枱 !尊重人嘅態度都冇嘅食肆!
朋友生日 我地去左呢間食野!

店員態度超差!  店員態度超差!

尊重人嘅態度都冇嘅食肆!
2020-11-04
2020-07-11 959 瀏覽
疫情轉差,星期六下午來這小店輕鬆一下,特意叫了個較貴的三文魚扒,很大碟,而且我很喜歡食那些炒素菜。而男朋友叫辣了的全日早餐😋,辣腸幾特別的。會再來的!希望疫情快些好過來。
三文魚扒配炒素菜
三文魚扒配炒素菜
2020-06-06 818 瀏覽
三個大人一個小童 (5歲)星期六下午4:30諗住入去食下午茶,入到去未坐穩個男人已經急住同我哋講要有最低消費,我個女冇諗住食嘢,我就問小朋友咁細個係唔係唔使計,佢居然回答”咁佢係唔係人呀?” 哈哈,今時今日香港嘅服務性行業,居然仲可以存在着呢啲連尊重人嘅態度都冇嘅食肆,佢咁講完當然我火都嚟埋,我太太就問咁係唔係我有個手抱BB都要計,然後另一個女侍應就話”係,如果唔啱嘅你哋可以再考慮清楚。” 根本就係想趕我哋走,最後我哋當然係走咗..... 我想分享俾大家,唔好再幫襯呢啲咁嘅餐廳,本身已經唔鍾意幫襯大集團餐廳,因為通常佢哋都係態度差,唔需要理客户感受,估唔到一間咁嘅小店都係咁,我唔係要求有酒店嘅服務態度,但係點解我係消費者都要受佢哋嘅氣呢?除非我係被虐狂吧!後來先知原來唔止我一個係咁認為,大家可以繼續睇吓上上下下其他人嘅 post,所以奉勸大家:唔好再幫襯!唔好再幫襯!唔好再幫襯!2020.06.06 (4:30pm)

唔好再幫襯!唔好再幫襯!唔好再幫襯!

2020.06.06 (4:30pm)

2020-06-06
2020-04-23 816 瀏覽
疫情之下,都好少出街食飯。一向中意食西式早餐,呢間係我心水之一,所以外賣都會選佢。最中意佢地茄豆炒蛋早餐。個炒蛋好滑煮得剛剛好。配菜可自選一款。晨早最緊要係杯咖啡。呢度咖啡好有水準,一定比連鎖店既好。
外賣自取
2020-01-31 839 瀏覽
已經幫襯多次,一間小店,價錢有點偏高,食物還可以,主要是在我家對面和人少,多數有位,服務態度一向是一般般。因為近期大家憂慮肺炎,老闆要求每位客人出示口罩,但是說話的態度有待改善,往往適得其反,今天看見一對男女進店,店員說只招待有口罩人仕,這對客人回應口罩放在門口車上 是否需要在車內拿出,店員說不需要可以坐下叫食物,客人坐下後另一人走出來要求這對客人離開,這對客人不發一言的離開!我心裏反思,本來是很好的衛生要求,但是處理態度什差,香港小店生存空間越來越少,成功是困難,失敗是容易。再看看其他客人對這店的評論,老闆太自以為是,今天看在眼內,我估計也不再回頭!
2019-12-30 698 瀏覽
以為cafe可以好好地傾下計,上午11點幾食個五十幾蚊既早餐。食完都未夠11:45,果老闆走出來話12:30前要還枱,我話我地知道。佢見我同朋友傾保險,話呢度唔歡迎人地傾保險。真心講,你又無客等位,我又無嘈住人,咁樣趕客,我第一次見。
2019-09-16 744 瀏覽
到新蒲崗去幫家人買東西,下午茶時間,有點倦及想吃,看到新蒲崗著名的商場對面有一間咖啡店,於是走過去看看。咖啡色的名字很特別,門前貼著餐牌,也有標著價錢,看來不錯,走進去試一下。店內一角是櫃檯,以及咖啡機等飲品製作地方,另一角放著精緻裝飾及小枱,很有特色,有點童話故事內的場景感覺。簡單的餐牌,點選了什菌雞肉長通粉,以及一杯鮮奶咖啡。鮮奶咖啡很快送上,還送上一隻櫻花形狀的茶匙,很是精美可愛,非常特別。咖啡入口順暢,不是烘焙太多的咖啡,雖沒有天然甜味,卻也不苦,味道剛好,難得兩者也兼顧的味道。什菌雞肉長通粉以長形的碟送上,雞肉塊的份量不算小,長通粉份量剛好是下午茶的一人份。什菌及雞肉嫩滑,沾著忌廉汁顯得不乾,長通粉並沒有過熟而太軟,卻又有咀嚼感,非常喜愛這種口感。已經有一段時間沒到過新蒲崗,想不到有著這出色的店子,看來有個吸引多些過來的借口了。

簡單的餐牌,點選了什菌雞肉長通粉,以及一杯鮮奶咖啡。

鮮奶咖啡

什菌雞肉長通粉