3天前 0 瀏覽
荔枝角新分店 係樓上舖裝修都係以簡約風設計環境好寬敞坐得舒服餐牌上食物同飲品選擇都算多👍🏻🌟All day breakfast 份量十足既all day breakfast 有frankfurt sausage,bacon🥓,炒雜菇,蕃茄,沙律菜,sourdough toast,茄汁豆同煎蛋🌟Carbonara醬汁夠creamy ,pasta 口感彈牙且煙韌 而且好掛汁 加上煙肉既油香,🧀同日本溫泉蛋既蛋汁💯🌟Matcha Latte 必嗌拉花系列既飲品每次都拉得好靚👍🏻抹茶飲落帶回甘 奶同茶比例剛好🌟English Pear Lemonade呢杯有驚喜 清甜既梨味加🍋味 夠哂refreshing!
荔枝角新分店 係樓上舖
裝修都係以簡約風設計
環境好寬敞坐得舒服
餐牌上食物同飲品選擇都算多👍🏻

🌟All day breakfast
份量十足既all day breakfast
有frankfurt sausage,bacon🥓,

🌟Carbonara
醬汁夠creamy ,pasta 口感彈牙且煙韌
而且好掛汁 加上煙肉既油香,🧀同日本溫泉蛋既蛋汁💯

🌟Matcha Latte
必嗌拉花系列既飲品
每次都拉得好靚👍🏻
抹茶飲落帶回甘 奶同茶比例剛好

🌟English Pear Lemonade
呢杯有驚喜
清甜既梨味加🍋味 夠哂refreshing!
2024.06.07愉快星期五的午餐來點小清新🤍☕️🍽️餐廳雖然位於工廠大廈內但勝在更加有私隱度🤗裝修以白色簡潔為主🤍讓人很舒適🥰以野食方面有SALAD🥗ALL DAY DINING🍽️PASTA & RISOTTO🍝SWEET DELIGHTS🍨SHARING🍟飲品方面有多款咖啡☕️特飲🍹茶🍵溫泉蛋卡邦尼意大利粉 $98超creamy😋軟硬適中👍🏻蕃茄醬菠菜芝士意大利雲吞 $88份量足而且味道香濃🙂竹炭鮮奶咖啡$42拉花好精緻!口感細滑濃郁🖤檸檬冰搖咖啡 $46好fresh 🤩超醒神又唔會過酸😉
2024.06.07

拉花好精緻!口感細滑濃郁🖤

檸檬冰搖咖啡 $46
好fresh 🤩超醒神又唔會過酸😉
6天前 2 瀏覽
哥哥每次考完試,我都會同佢食餐好!考試放11點,一於去食哥哥想食好耐既 All Day Breakfast,順便扮下文青!放學坐幾個站港鐵,去左位於 荔枝角工廠大廈入面既西餐廳 Pause It!雖然位於工廠大廈入面,但係裝修好簡約清新,有日系清新既感覺,令人好舒服,打卡一流!哥哥點左 AllDayBreakfast (全日早餐)!有 法蘭克福腸 、煙肉、炒雜菇、煎蕃茄、沙律菜、酸種麵包、茄汁豆,蛋仲可以自由選配 煎蛋/炒蛋/水波蛋,哥哥選左 「水波蛋」!水波蛋時間控制得好好,流心好靚!法蘭克福腸又唔會好咸,哥哥一個人食晒都唔怕!沙律菜好新鮮。我最欣賞係麵包!餐廳選用左酸種麵包,口感真係特別唔同,別有一番風味!炒雜菇份量好多,多到我哋食唔晒!歎早餐,點可以無杯靚飲品? 呢間餐廳有拉花飲品 架!基本上有奶既飲品都可以拉花!哥哥就點左杯 NonCoffee系列既 朱古力!拉花圖案隨機,咖啡師整左隻「可愛小浣熊」 ,難度比一般心心拉花高好多架!哥哥勁開心,不停話好可愛,唔捨得飲!我自己就點左burger 「牛肉煙肉漢堡芥末蛋黃醬配薯條」!成份餐都好厚!包好厚,好軟熟;漢堡扒一樣好厚好大塊,

哥哥點左 AllDayBreakfast (全日早餐)!

水波蛋時間控制得好好,流心好靚!
法蘭克福腸又唔會好咸,哥哥一個人食晒都唔怕!沙律菜好新鮮。

我最欣賞係麵包!

成份餐都好厚!

包好厚,好軟熟;
漢堡扒一樣好厚好大塊,剛好熟,好jucy多汁!煙肉好脆,唔油膩,配埋勁大份既薯條,我未食早餐,食完都好飽!

原本哥哥仲想點小食,好彩我制止左,因為我哋2份餐,1杯飲品,都食剩少少!
下次同埋爸爸,二寶黎,再試小食同意粉!

埋單姐姐俾左張印仔卡我,原來仲有其他分店,可以儲印仔呀!

溫馨提示:我哋走果陣,剛好係lunch hour,差唔多坐滿餐廳!如果唔趕時間,避開繁忙時間,靜靜食野,享受下一個人既時間都唔錯!
2024-06-07
  • All  Day  Breakfast
  • 牛肉煙肉漢堡芥末蛋黃醬配薯條
6天前 0 瀏覽
今日喺荔枝角上瑜伽堂之後,俾我搵到呢個隱世Cafe喺工廈入面,空間大之餘,設計好明亮,好岩chill一日野食選擇多,仲要唔加一!✅黑椒牛肉多士配薯條用酥脆嘅酸種麵包、烤黑椒牛肉、煎蛋、辣根醬整成既三文治,配法式薯條。第一口咬落去,牛肉味突出,肉質好嫩好多汁,同酸種麵包口感幾夾,煎蛋嘅蛋黃流出黎,加埋辣根醬帶嚟啲辣辣嘅味道,惹味又清新😜薯條都香脆好好味✅溫泉蛋卡邦尼意大利粉培根嘅鹹香同濃郁既忌廉,加埋巴馬臣芝士嘅香氣,整體味道好濃郁,意粉均勻咁沾滿醬汁,口感煙靭👍🏻意粉份量都好足夠如果你鍾意飲咖啡,我都推薦試下伯爵茶鮮奶咖啡。呢杯咖啡用伯爵茶同鮮奶混合,有茶香同濃郁嘅奶味。口感滑順,香氣迷人,最後,我哋嚟試下話梅檸檬冷萃咖啡。呢杯咖啡混合咗話梅同檸檬嘅酸甜味道,再加上冷萃咖啡嘅濃郁香氣,形成一個好特別嘅口味組合。飲落去,先感受到清新嘅檸檬味道,然後係話梅嘅微酸,最後係咖啡嘅苦甜。呢杯咖啡特別適合夏天,涼爽解渴,好好味同刺激味蕾
今日喺荔枝角上瑜伽堂之後,俾我搵到呢個隱世Cafe

喺工廈入面,空間大之餘,設計好明亮,好岩chill一日

野食選擇多,仲要唔加一!

✅黑椒牛肉多士配薯條

✅溫泉蛋卡邦尼意大利粉

如果你鍾意飲咖啡,我都推薦試下伯爵茶鮮奶咖啡。

最後,我哋嚟試下話梅檸檬冷萃咖啡。
I like the brews and latte arts of Pause It, so I feel obliged to visit their new branch in Lai Chi Kok. Here they serve all-day dining menus with no service charge. Last time I got a canine friend, then today I get a magical legend on my cup of orange mocha! Do you think it’s a Pegasus or Hippogriff? The mocha is chocolaty and sweet from the zesty orange syrup, you’d get bits of candied orange peels in each sip. We also have a glass of espresso tonic with ice, which coffee aroma smells divine a

Espresso  tonic

We also have a glass of espresso tonic with ice, which coffee aroma smells divine and tastes strong.

Porcini  mushroom  risotto

The porcini mushroom risotto is extra creamy, and topped with a big panfried portobello. It’s very rich and flavourful. Papa wishes to have the portobello replaced by chicken, but I love the risotto more than the tiger prawn pesto linguine.

Tiger  prawn  pesto  linguine

The pasta tastes lighter because their pesto sauce has less garlic. Instead of giving me heavy garlicky breaths, this linguine feels fresher with crunchy French beans and asparagus.

p.s. Minimalist interior design extends to their washroom as well, so no need to worry about taking too much caffeine.

Porcini  mushroom  risotto
2024-06-05 0 瀏覽
呢間Cafe就係我其中一間至愛喇!最近佢哋係荔枝角開咗新分店餐廳環境闊落,設有獨立房啱晒同朋友慢慢食慢慢傾❤️最難得嘅係食物同咖啡都高水準仲要免加一服務費添呀💯💯💯-🍝虎蝦青醬扁意粉($108)虎蝦煎得好香入口爽彈鮮味仲食到蝦頭有濃郁嘅蝦膏添呀🦐最值得加分嘅係蝦殼已經剝咗而且仲清埋蝦腸夠晒乾淨👍🏻而扁意粉就掛滿青醬香口惹味😋伴菜配搭咗車厘茄、蘆筍同豆角顏色紅紅綠綠賣相吸引,令人開胃喔🥰☕️Cappuccino($40)拉花精繳高水準🦄相機食先果陣仲伴隨濃郁嘅咖啡香🤤入口咖啡味道偏nutty唔會苦澀又香又提醒呀❤️
呢間Cafe就係我其中一間至愛喇!
最近佢哋係荔枝角開咗新分店
餐廳環境闊落,設有獨立房
啱晒同朋友慢慢食慢慢傾❤️
最難得嘅係食物同咖啡都高水準
仲要免加一服務費添呀💯💯💯

🍝虎蝦青醬扁意粉($108)
虎蝦煎得好香
入口爽彈鮮味
仲食到蝦頭有濃郁嘅蝦膏添呀🦐
最值得加分嘅係蝦殼已經剝咗
而且仲清埋蝦腸
夠晒乾淨👍🏻
而扁意粉就掛滿青醬
香口惹味😋
伴菜配搭咗車厘茄、蘆筍同豆角
顏色紅紅綠綠
賣相吸引,令人開胃喔🥰

☕️Cappuccino($40)
拉花精繳高水準🦄
相機食先果陣仲伴隨濃郁嘅咖啡香🤤
入口咖啡味道偏nutty
唔會苦澀
又香又提醒呀❤️
2024-06-02 113 瀏覽
處於工廈嘅純白cafe,一個好舒服,好寧靜嘅環境!牆上面掛左啲畫,好有文藝氣息!空間感好足夠,而且仲有房,可以做workshop或者一班人傾下project!食物方面都好有驚喜,仲大大份添!🍽️牛肉煙肉漢堡(芥末蛋黃醬)配薯條牛肉好大塊但好juicy,煙肉脆脆地但唔會硬,好易咬開,個包好軟熟!加左啲芥末,口感更豐富!薯條辣辣地,好惹味!🍽️溫泉蛋卡邦尼意大利粉好大碟,而且味道剛剛好,每條意粉都掛上醬汁!而且佢地唔係用煙肉片,係煙肉粒,好有咬口!🍹 話梅檸檬冷萃咖啡呢個真係好特別,亦都非常有驚喜!話梅同檸檬嘅酸甜味令咖啡更容易入口,而且飲完之後有回甘!口感層次多,亦都非常清新!👍🏻👍🏻☕️ 黑芝麻拿鐵拉花好靚,打卡必點!黑芝麻好香,飲落唔甜,飲完底部滿滿芝麻粒,足料👍🏻好健康!靜靜地喺呢度食個午餐,純白真係令人好放鬆,可以比自己一個空間抖下氣,真係一個好地方!❤️

食物方面都好有驚喜,仲大大份添!

🍽️牛肉煙肉漢堡(芥末蛋黃醬)配薯條

🍽️溫泉蛋卡邦尼意大利粉

🍹 話梅檸檬冷萃咖啡

☕️ 黑芝麻拿鐵

2024-05-29
2024-05-28 80 瀏覽
荔枝角純白色文青打卡樓上Cafe🤍今日放半日假,終於可以me time 一下😆我係公司附近搵左間新開嘅Cafe,裝修好簡潔,以白色系為主調。喺荔枝角工廠入面有間咁舒服嘅cafe,真係好chill好特別👍🏻①牛肉煙肉漢堡 (芥末蛋黃醬)配薯條 Beef and bacon burger with fries ($108)🔹Burger 都幾大份! 麵包好鬆軟,牛肉漢堡扒有D彈牙,牛味唔重。我幾鐘意Burger中間搽咗芥末沙律醬,食落唔太辣喉,但又好清新既感覺!配上幼薯條,面層灑咗七味粉調味,口感乾脆,個人比較鍾意粗薯條。② Earl Grey Latte🔹聽聞呢間既latte 一定要試,因為拉花好靚👏我揀咗 Earl Grey Latte,飲落每啖係有Earl Grey 香味,幾好飲!同埋個拉花係幾靚📍Pause It荔枝角永明街1號恒昌工廠大廈15樓C室
荔枝角純白色文青打卡樓上Cafe🤍

今日放半日假,終於可以me time 一下😆

② Earl Grey Latte

📍Pause It
荔枝角永明街1號恒昌工廠大廈15樓C室
2024-05-27 59 瀏覽
平時Pause It 旺角已經夠出名食物質素高🥘知道荔枝角都新開一間當然去朝聖一下😚位於工廈樓上舖地方闊落純白色簡約設計風格,好簡潔舒適別樹一格💕💫牛肉煙肉漢堡配薯條🍔🍟肉質鮮嫩多汁厚切漢堡,加入煙肉🥓有一絲絲煙燻味,增加了整體口感的層次,還有新鮮的生菜、番茄等蔬菜🥬為整個漢堡帶來爽脆的口感和清新的味道👅💫柚子醬虎蝦意大利粉🍝獨特的柚子醬汁酸甜適中,虎蝦🦐肉質鮮嫩多汁入口即溶化,麵條Q彈有咬口正宗意大利粉保留到少少硬身,增添清爽柚子風味,口感特別🤗💫Early Grey Latte ☕️拿鐵香氣濃郁,茶葉中的柑橘香氣與牛奶的香甜完美融合,牛奶🥛打得細緻口感綿密而滑順,與茶的苦味剛好取得平衡,甜到適中不會過於甜膩😏

💫牛肉煙肉漢堡配薯條🍔🍟

柚子醬虎蝦意大利粉
柚子醬虎哈意大利粉
Early  Grey  Latte
  • Early Grey Latte
今次嚟到荔枝角工廈嘅 Pause It一間純白簡約嘅小店 繁忙嘅工商區中嘅綠洲而食物同飲品嘅水準都唔錯架🍳 煙三文魚Egg Benedict蛋黃流心 煙三文魚少少鹹香 再加上少少荷蘭醬味道好豐富而唔會過於油膩整體口感亦都唔錯🍴 All-Day Breakfast都算豐富有炒蛋、煙肉、大大條雞肉腸、烤番茄、菇類、多士、茄汁豆、沙律菜每樣都令人滿意 調味都唔錯 同埋勁飽如果唔中意多士 都可以+$15轉牛角包架🍟 芝士黑松露薯條香脆嘅薯條 配上濃郁嘅芝士同黑松露熱辣辣非常惹味 停唔到口☕️ Matcha Latte抹茶嘅香氣非常濃郁 唔太甜 奶泡打得夠細滑如果平日lunch想搵一個寧靜嘅地方享受美食我覺得可以去Pause It一試如果佢地會推出lunchset就更加perfect喇!佢地仲有Hand-drip coffee 下次一定會再返嚟試!👌🏼✨
今次嚟到荔枝角工廈嘅 Pause It

☕️ Matcha Latte
抹茶嘅香氣非常濃郁 唔太甜 奶泡打得夠細滑

如果平日lunch想搵一個寧靜嘅地方享受美食
我覺得可以去Pause It一試
如果佢地會推出lunchset就更加perfect喇!

位於工廠大廈嘅15樓,唔特別搵係唔會識去🙈然而環境超大又舒服😌用上純樸簡單嘅米白色🤍仲有間隔,感覺有私人空間餐牌不時會變,增添新意▶️ 慢煮雞胸香草麵包三文治配薯條Slow cooked chicken focaccia sandwich with salad ($84)樣貌似潛艇堡🥖夾雜一片片雞胸肉同沙律菜唔食薯條可以轉沙律🥗麵包食落比預期中煙靭有回彈力👍🏻即使冇烘到外脆內軟都好食唔會比醬汁搞到太過濕雞胸肉亦唔係乾爭爭,一片片薄切,食落鮮嫩多汁😍有驚喜醬汁係蜜糖芥末醬,食落甜甜地成個潛艇堡Combo幾襯旁邊沙律菜醬汁係柚子醋,食落比較酸,可能要撈勻啲然而沙律菜好新鮮爽脆▶️ 牛肉煙肉漢堡 (芥末蛋黃醬)配薯條Beef and bacon burger with fries ($108)漢堡包高身🍔麵包挺身,微微烘過裏面塗上牛油夾住一塊厚厚嘅漢堡扒、一片煎香咗嘅煙肉、蕃茄、沙律菜牛肉漢堡扒中間仲係有血色嘅,medium rare,肉質軟腍又juicy😋不過唔算重牛味旁邊配送幼身薯條,同麥當勞差唔多🍟只係面層加咗七味粉調味,特別惹味 (唔點茄汁都夠晒)▶️ 抹茶拿鐵Matcha latte (
位於工廠大廈嘅15樓,唔特別搵係唔會識去🙈
然而環境超大又舒服😌用上純樸簡單嘅米白色🤍
仲有間隔,感覺有私人空間

餐牌不時會變,增添新意

樣貌似潛艇堡🥖夾雜一片片雞胸肉同沙律菜
唔食薯條可以轉沙律🥗
麵包食落比預期中煙靭有回彈力👍🏻即使冇烘到外脆內軟都好食
唔會比醬汁搞到太過濕
雞胸肉亦唔係乾爭爭,一片片薄切,食落鮮嫩多汁😍有驚喜
醬汁係蜜糖芥末醬,食落甜甜地
成個潛艇堡Combo幾襯
旁邊沙律菜醬汁係柚子醋,食落比較酸,可能要撈勻啲
然而沙律菜好新鮮爽脆
慢煮雞胸香草麵包三文治配薯條

漢堡包高身🍔麵包挺身,微微烘過
裏面塗上牛油
夾住一塊厚厚嘅漢堡扒、一片煎香咗嘅煙肉、蕃茄、沙律菜
不過唔算重牛味
牛肉煙肉漢堡 (芥末蛋黃醬)配薯條

▶️ 抹茶拿鐵Matcha latte (H:$42)
有靚靚獨角獸拉花🦄 (barista真知我心)
有抹茶香味,不過未至於非常濃醇甘苦
轉咗燕麥奶(+$4),甜度啱啱好
抹茶拿鐵Matcha latte

▶️ 竹炭鮮奶咖啡Charcoal latte (H:$42)
飲落冇竹炭味嘅🖤只係顏色
然而拉花出嚟好突出
奶比例比咖啡多,淡淡帶出咖啡香味☕️
竹炭鮮奶咖啡Charcoal latte

食物有水準,咖啡拉花超級靚又有心💓見到心情都靚啲

環境更加係舒服安靜,完全係第三世界,好適合傾閑偈甚至溫書

服務都好好☺️店員友善有禮貌,上菜快
性價比唔錯,難得有Cafe唔收服務費,埋單大概$150/ pax
新咖啡店好推介🔥
慢煮雞胸香草麵包三文治配薯條
牛肉煙肉漢堡 (芥末蛋黃醬)配薯條
抹茶拿鐵Matcha latte
竹炭鮮奶咖啡Charcoal latte
2024-05-16 132 瀏覽
上次去咗旺角分店覺得食物質素非常高,原來依家荔枝角開咗新分店,繼續沿用白色簡潔嘅裝修風格,予人非常舒服嘅感覺😆.嚟呢度一定要點拉花咖啡,我哋點咗latte同mocha ,拉花非常低打卡一流,咖啡味道都唔錯,mocha嘅朱古力味幾突出🥰🥰🥰.食物方面點咗柚子醬大蝦意粉,味道幾特別,有少少酸酸甜甜,夏天食幾開胃,大蝦都算新鮮,整體質素唔錯!all day breakfast 非常豐富,有酸種麵包、炒蛋、茄汁豆、蕃茄、炒雜菇、煙肉、香腸等,當中炒雜茹非常香口👍🏻👍🏻👍🏻.📍 Pause It (荔枝角)荔枝角永明街1號恒昌工廠大廈15樓C室
📍 Pause It (荔枝角)
荔枝角永明街1號恒昌工廠大廈15樓C室
2024-05-13 116 瀏覽
在繁忙的荔枝角,找到純白色佈置的Cafe,可以忙裏偷閑,享受舒適的進餐時間。伯爵茶鮮奶咖啡☕️鮮奶咖啡的濃郁口感和伯爵茶的香氣互相結合,Coffee & Tea, why not both?紫薯拿鐵☕️紫薯的自然甜味與鮮奶咖啡互相搭配,甜味剛剛好,口感順滑。咖啡師細膩的拉花,紫薯本身的迷幻紫,為這杯紫薯拿鐵提升視覺感。柚子醬虎蝦意大利粉🍝雙色車厘茄、虎蝦和意大利粉與甜甜酸酸的柚子醬混合一起,值得一試。煙三文魚班尼迪克蛋🍳Benedict 的流心蛋黃,蛋汁滲落吐司,配搭煙三文魚的鹹味與荷蘭醬,十分惹味;還有少量沙律菜及沙律醋,去cafe 必點menu。芝士黑松露薯條🍟濃濃的芝士和黑松露醬,混合香脆幼薯條,特別適合和朋友happy share。

伯爵茶鮮奶咖啡☕️

紫薯拿鐵☕️
紫薯的自然甜味與鮮奶咖啡互相搭配,甜味剛剛好,口感順滑。

柚子醬虎蝦意大利粉🍝

煙三文魚班尼迪克蛋🍳

芝士黑松露薯條🍟
2024-05-08
  • 伯爵茶鮮奶咖啡
  • 柚子醬虎蝦意大利粉
2024-05-11 79 瀏覽
又係來開荔枝角開會嘅日子,雖然自己一個人食lunch,但係都想開部電腦靜靜地做吓嘢食吓嘢,呢邊嘅同事介紹咗呢間樓上嘅Cafe,估唔到工業大廈入邊有一間感覺咁清新嘅Cafe,全間餐廳白色裝修,一入去就已經覺得好舒服。一坐低未諗到食乜,先來杯Cappuccino醒吓神,一送上嚟嘅時候見到咁靚嘅拉花,真係忍唔住打吓卡影多兩張相,味道亦都好濃郁,咖啡味夠香。叫咗個蟹肉牛油果沙律加咗三文魚,食沙律我覺得最緊要係醬汁,呢度醬汁好多,食落酸酸甜甜特別開胃,沙律非常多配料,超多蟹肉,牛油果完整嘅半個,三文魚做到成朵花咁,好睇又好食。估唔到西式Cafe可以食到中式嘅嘢,呢個鹹蛋黃雞翼非常有驚喜,超級多鹹蛋黃,入口脆卜卜,味道鹹鹹香香,雞亦好嫩滑仲要係新鮮炸起,非常好食。

2024-05-11 50 瀏覽
空間感十足純白cafe🤍 餐廳共有4間分店 主打cafe多國菜及拉花飲品 荔枝角店位於工廈 環境空間好大!裝潢為純白色 文青又清新🫢 餐廳更不設加一服務費====᪥ 牛肉煙肉漢堡配薯條 $108漢堡扒好厚身又juicy~ 經典組合配上煙肉、生菜及蕃茄 用上自家製芥末蛋黃醬 惹味誘人😝薯條亦加咗少少辣粉 香脆惹味᪥ 煙燻鴨胸波椒汁蝴蝶粉 $98煙燻鴨胸好香口 調味好好 軟嫩而肉質細緻 好好味🥰 波椒汁亦好開胃又健康 性價比高!᪥ 炸魷魚配他他醬 $68炸魷魚香脆可口 新鮮彈牙 又唔會太乾身 份量亦好多 好味🤤᪥ 熱紫薯拿鐵 $42 好靚嘅拉花配上淡淡嘅紫色💓 紫薯亦好香 甜度亦適中

====

᪥ 牛肉煙肉漢堡配薯條 $108