呢間餐廳裝潢十分優雅 充滿少女心!😍一行到入去成個人都會覺得好舒服 人流不算多 還挺寧靜 自己一人獨自慢活消遣 都係一個唔錯嘅選擇👍🏼👍🏼同埋自己伴侶一齊去拍卡影相都得!食物味道喺馬鞍山已實屬一流 價錢合理🤑賣相亦十分吸精 餐廳嘅咖哩吉列豬扒飯、卡邦尼意粉同埋蝴蝶粉 真係幾好食😋不過食物份量對比較細食或中等嘅客人就剛好 如果比較大食或者男士就可能不太滿足 如果不是太肚餓去食就perfectPastel Castle值得長期侵佔!😋😋
Pastel Castle值得長期侵佔!😋😋
2019-08-06
5 分鐘 (堂食)
  • 卡邦尼意粉
  • 西蘭花煙肉蝴蝶粉
  • 咖哩吉列豬扒飯
2019-07-12 1000 瀏覽
有心的餐廳。在馬鞍山呢種美食沙漠同埋越嚟越多連鎖式嘅地方, 能夠見到一間咁的式飲品紅係咁少女峰嘅咖啡屋真係好想入去試一試於是有一日就同女朋友在晚上入去品嚐一下,入到去原來係一對男女在經營的餐廳。雖然人算多但係見到佢同客人嘅關係非常之好,無論係外賣的大叔還是入面嘅小朋友,見到一幕溫馨嘅,就係小朋友對住女廚師講:姐姐你煮得好好食。我覺得餐廳除咗食嘢同埋裝修之外人情味亦都係需要嘅, 講番食物先今晚我叫咗一個卡邦尼意粉同埋一個滑蛋豬扒當一面煮嘢食同埋造型都做得好細緻我覺得食物質素都屬於中上,都係嗰句食嘢除咗味道之外環境人情味同樣重要。而我覺得起馬鞍山嚟講呢間係屬於值得支持嘅小本經營店,所以都推薦大家可以多啲去支持佢。
有心的餐廳。
2019-06-01 962 瀏覽
無意中發現左這間餐廳,經過這間餐廳,被店舖的粉色系裝潢所吸引,少女心大發,於是決定進店一試。店內粉綠配粉紅的裝潢十分清新,亦有小清新花牆作打卡影相位。午餐點選了C餐,日式咖哩吉列豬扒飯($45)配凍荔枝茶。吉列豬扒即叫即炸,豬扒夠熱夠脆,仍保留少許肉汁。配上日式咖哩汁,相當惹味,實在值得一試,唯不足之處是醬汁份量較少。凍荔枝茶不會太甜,都幾好飲。食物水準不過不失,配上粉色系裝潢,適合三五知己閒聊聚餐打卡,值得一試。

午餐點選了C餐,日式咖哩吉列豬扒飯($45)配凍荔枝茶。
日式咖哩吉列豬扒飯
凍荔枝茶

日式咖哩吉列豬扒飯
凍荔枝茶
2019-05-15 661 瀏覽
午餐叫左個香蒜磨菇意粉,餐茶配蜜桃茶要$48,我唔係大食都覺得超細碟,碟粉除了意粉和幾片仔磨菇外便什麼都沒有了,似下午茶餐多些,味道未至於差既,但食完顯然唔會飽。從未寫過食評,希望唔會再有人中伏才寫。
2019-04-27 571 瀏覽
知道呢間cafe開左一排,但都無下定決心去試,可能過左少女喜歡夢幻粉粉的年紀😂😂😂😂不過見同友人傾下心事就黎呢間試下,放鬆下心情❤️ 門面用湖水綠色夠哂吸晴👀 不過過左新年都有一排,新年飾品好像有點咁過氣入到去環境幾好,每個位都好岩打卡,原來喜歡粉調既野無分年齡,好正吖!可見店主有花心機設計餐牌亦有唔同種類,款款都有設計,一d都唔hea,花茶名都改得有詩意!最後同朋友每人選左一個餐齊齊share 👭黑松露海鮮意粉,海鮮材料都算豐富,有蝦有魷魚又青口,但黑松露香味不重,而且味道偏淡,好似無落鹽,十分清淡另外點左個香蒜蜆肉意粉同之前提及的同一情況,料足,就是味淡,淡到我地二人加芝士粉調味終於到最後一尾,無理由無味!蜜糖牛肉雞翼!Wooo...終於食到香甜味😋😋😋😋 焗得香脆可口,轉眼就清光光

不過見同友人傾下心事就黎呢間試下,放鬆下心情❤️

最後同朋友每人選左一個餐齊齊share 👭

另外點左個香蒜蜆肉意粉

終於到最後一尾,無理由無味!
蜜糖牛肉雞翼!

2019-04-04 259 瀏覽
Japanese chicken curry :3/5Japanese fry fish curry: 3/5I have been to this cafe for having a dinner at night. I found that the curry is not very spicy. It’s quite suitable for Hong Kong people to eat this type of dishes. Although, the dishes is not very specially, still I would give a satisfied score of these two dishes.一向唔食得辣既我 選擇咗甜咖喱 所以唔食得辣既朋友都可以試下嗌甜咖喱過下口癮 咖喱就似759 pack裝既咖喱磚個種味道 所以可以話普普通通 但魚柳就炸得非常鬆脆 做得內脆外軟個種效果!呢點值得一讚 相反雞排就普普通通 味道無魚柳個味道做得咁突岀
Japanese chicken curry :3/5
Japanese fry fish curry: 3/5
2019-03-11
2019-03-23 201 瀏覽
今日同大家介紹下喺馬鞍山嘅夢幻咖啡店,首先講下佢嘅裝修先,餐廳裝修主要係粉紅色,同埋好少女心,好多打卡位。今次我就嗌左三杯荔枝茶,荔枝茶好香,亦都唔會太甜,算係幾清!同埋嗌咗個咖喱豬扒飯,不過比較普通冇乜特別,芝士焗菠菜,份量算係多,芝士比較浠,溶落去啲菠菜度,好夾!
2019-03-15 200 瀏覽
這家以粉紅和粉藍主色調,有好美的霓虹燈拍照位,好可惜當晚沒有為我們亮燈,亦有望街景的位置,有時晚上沒太多客人靜靜地,的確是跟二三好知己談心的好地方。平日晚上我和朋友是第一檯的客人入坐,有梳化位和座位好舒服!營做了不錯很悠閒的空間感!至於食物方面,主打是西餐,我叫了香蒜蜆肉意粉$63,蒜量極少,蜆肉亦很少,味道偏淡口,如有配少許蔬菜感覺會較完整。黑松露海鮮意粉$73蜜糖牛油雞翼$38 👍看似吸引學生或年輕人常常來吧,包場開生日派對也不錯!

黑松露海鮮意粉$73

蜜糖牛油雞翼$38 👍

看似吸引學生或年輕人常常來吧,包場開生日派對也不錯!

2019-02-03 345 瀏覽
星期六通常第一餐已經係brunch😂上次行過冇食到,但記得裝修係夢幻既顏色🦄,幾靚😍所以決定今次試下,而且食物價錢好平Lunch sets都係$45-$68,有野飲,可以加小食我叫左<焗忌廉海鮮長通粉>個醬幾好味,唔會膩👍🏻 芝士燶燶地😋賣相又靚,成碟食晒😆🙎🏻‍♂️叫左<自家制肉醬意粉🍝>對比上面熱辣辣既長通粉,呢個意粉完全唔夠熱😖,個醬亦都較稀,唔夠味我地加左$38要個<蜜糖牛油雞翼>個雞翼都ok,有蜜糖牛油味但可以再入味d,同埋焗得再香口d會更好餐飲加左$5要伯爵茶☕️同熱檸蜜🍋檸蜜拎到黎已經聞到幾香,唔錯👍🏻呢個價錢其實都好抵食,加上坐得舒服,都ok啦
星期六通常第一餐已經係brunch😂

Lunch sets都係$45-$68,有野飲,可以加小食

我叫左<焗忌廉海鮮長通粉>
個醬幾好味,唔會膩👍🏻 芝士燶燶地😋賣相又靚,成碟食晒😆
焗忌廉海鮮長通粉

🙎🏻‍♂️叫左<自家制肉醬意粉🍝>
自家制肉醬意粉

我地加左$38要個<蜜糖牛油雞翼>
焗蜜糖牛油雞翼

餐飲加左$5要伯爵茶☕️同熱檸蜜🍋
檸蜜拎到黎已經聞到幾香,唔錯👍🏻

呢個價錢其實都好抵食,加上坐得舒服,都ok啦

2019-02-02
焗忌廉海鮮長通粉
2018-10-06 608 瀏覽
三道午餐上來的,都是女孩子份量,一看廚房果然都是女孩子。座位跟枱面的高度不是很正常。碟頭沒有什麼菜,不是很平衡健康。两点半去食有没有下午茶,要吃正价午餐,但仍要取飞排队。
馬鞍山呢個美食沙漠,來來去去都係食果d!呢間Pastel Castle 我已食過好多次。佢個店面好girly,感覺好似比人打卡多,但食物質素都ok,男同事都唔介意成日去食!我每次都叫J 餐明太子意粉。忌廉+菌意粉好似好普通,但加咗明太子同煙肉碎就好惹味!我會叫加大 (加$5),費事到4、5點未收工就肚餓!蜜桃茶都好好飲,我會叫少甜,茶味濃d !平日lunch time 去,8、9個人都唔洗等位。無論係上班族、街坊、girls 定情侶都適合去!
我會叫加大 (加$5),費事到4、5點未收工就肚餓!
蜜桃茶都好好飲,我會叫少甜,茶味濃d !
平日lunch time 去,8、9個人都唔洗等位。
無論係上班族、街坊、girls 定情侶都適合去!
2018-09-08 344 瀏覽
這星期有幾天在這小店吃午餐,感覺良好。店內佈置粉色佈置,播著輕音樂,人客都不大聲談話,整體令人優閒感。店員服務態度良好,可以說是很有禮,很斯文,予人親切的感覺。午餐價格合理,四五十元一份,包括飲品。如點焗飯或意粉類會長些時間。不趕時間的話,推薦焗意粉類。即叫即焗,味道不錯。我比較喜歡焗海鮮長通粉,醬汁及海鮮配合得恰當,不會太鹹,適中,又不油膩。意式香腸鮮茄焗雞扒飯的味道不太適合我,帶酸。不過整體醬汁、香腸雞扒比例適中。焗飯是用蛋炒底的飯卻不油膩,是亮點。飲品選了不用加錢的熱蜜桃茶,也不錯,和食物很夾。茶杯是印有餐廳名子的香桃色茶杯。
2018-07-22 525 瀏覽
此店已開了一段日子,平日路過見內裡裝修別緻,而附近食肆又食膩了,於是和太太在這間餐廳吃午餐。分別點了兩款午餐:日式吉列豬扒咖喱飯 - 日式咖喱通常不會太辣,豬扒夠大件稍嫌薄了一點,但炸得恰好。唯一不滿意是沒有蔬菜伴碟。蒜香照燒雞扒飯 - 雞扒煎得不錯,略嫌汁鹹了一點,飯的份量恰可。另外隨午餐附送共兩杯水果茶。可能有客人嫌飯份量不夠,但我見鄰枱有客人吃意粉,份量頗多,可考慮吃這個。
分別點了兩款午餐:
2018-07-21
自從馬鞍山被封美食沙漠,陸續開左啲小店為呢區平反,係新港城果邊開左間西餐🌸舖仔的式,裝修充滿少女味🌸✨🌸✨🌸✨🌸✨🌸✨🌸✨🌸✨🌸✨🌸✨🌸呢啲環境緊係同🐢🍯gathering, 食個晏啦~午餐都幾多款式最後揀左 $45 焗忌廉海鮮長通粉 同 $50 明太子忌廉什菌意粉,餐飲揀左荔枝茶 一凍一熱(碗碟用粉色,好少女味🌸)焗長通粉上面舖滿芝士,有蝦同魚塊,個汁比較稀,水汪汪。。明太子意粉,忌廉汁有蒜香味,配埋煙肉,好野味✨🤤✨💕✨💕✨💕✨💕✨💕✨💕✨💕✨💕✨呢個。。夢幻窩夫 $ 58好普通。。落台個雪糕已經溶左半。。有好大進步空間!主菜相當唔錯,環境靚又坐得舒服,美中不足係個甜品。。整體比同區算有水準,ok既!🌸✨🌸✨🌸✨🌸✨🌸✨🌸✨🌸✨🌸✨🌸

🌸舖仔的式,裝修充滿少女味🌸✨

🌸✨🌸✨🌸✨🌸✨🌸✨🌸✨🌸✨🌸✨🌸

呢啲環境緊係同🐢🍯gathering, 食個晏啦~
午餐都幾多款式

焗長通粉上面舖滿芝士,有蝦同魚塊,
個汁比較稀,水汪汪。。

明太子意粉,忌廉汁有蒜香味,配埋煙肉,好野味✨🤤

✨💕✨💕✨💕✨💕✨💕✨💕✨💕✨💕✨

呢個。。夢幻窩夫 $ 58

好普通。。落台個雪糕已經溶左半。。
有好大進步空間!

🌸✨🌸✨🌸✨🌸✨🌸✨🌸✨🌸✨🌸✨🌸
2018-06-03 459 瀏覽
今晚同老公去食晚餐,叫左個鰻魚飯同芝士忌廉蜆肉長通粉set dinner。個set包餐包,湯,飲品及甜品個長通粉同飯一上,嘩,份量好少!相信份量對細食嘅女士會剛剛好。老公食完個鰻魚飯唔夠飽,返屋企仲要食多個杯麵。總結,味道唔係唔好,不過收得八十幾蚊一個餐,份量多少少都得掛!
今晚同老公去食晚餐,
叫左個鰻魚飯同芝士忌廉蜆肉長通粉set dinner。

個set包餐包,湯,飲品及甜品

個長通粉同飯一上,嘩,份量好少!
相信份量對細食嘅女士會剛剛好。
老公食完個鰻魚飯唔夠飽,返屋企仲要食多個杯麵。

磨菇湯跟餐包
荔枝茶