50
11
1
等級4
2021-09-04 1161 瀏覽
今日到訪的cafe, 別有特色,店面唔太大,只有十六個座位左右,牆邊有一書架,還有半室外座位,有大葉綠色植物,加上輕節拍音樂,很寫意,充滿英倫風格。Dukkah salmon/ dill and couscous salad$128堅果脆皮三文魚/香草中東米焗雜菜沙律這道菜又健康又美味!三文魚焗到剛剛熟,表面有脆香的堅果,下面的魚肉又軟又moist, 完全沒有半點腥味,再加埋小米沙律,配上滑滑沙律醬和香草香,飽肚又滋味。London焗豆燉牛面肉$118這牛面肉燉得軟腍,相當入味,入口即化,加上濃濃的肉汁和旦汁,味道又濃又豐富,配上焗豆和麵包,很滋味啦!Miso caramel latte$50味噌焦糖拿鐵這味噌焦糖拿鐵很特別!拉花一如天鵝,入口香滑,沒有燙口,帶一點味噌的咸味,和焦糖的甜味互相呼應,有少少似岩鹽焦糖咖啡,但多了一種味噌風味,新嚐試。朋友點左蜜糖肉桂拿鐵$50這蜜糖肉桂拿鐵入口香滑,泡沫細緻,但由於蜜糖比較甜,有少少蓋過了咖啡的味道,由於個人不嗜甜,喝了一半放棄了。整體而言,餐點水準不錯,服務也不錯,會encore的。
更多

今日到訪的cafe, 別有特色,店面唔太大,
19 瀏覽
0 讚好
0 留言
只有十六個座位左右,牆邊有一書架,
18 瀏覽
0 讚好
0 留言
還有半室外座位,有大葉綠色植物,
5 瀏覽
0 讚好
0 留言
加上輕節拍音樂,很寫意,充滿英倫風格。


Dukkah salmon/ dill and couscous salad$128
堅果脆皮三文魚/香草中東米焗雜菜沙律
10 瀏覽
0 讚好
0 留言

這道菜又健康又美味!三文魚焗到剛剛熟,表面有脆香的堅果,
4 瀏覽
0 讚好
0 留言
下面的魚肉又軟又moist, 完全沒有半點腥味,再加埋小米沙律,配上滑滑沙律醬和香草香,飽肚又滋味。


London
焗豆燉牛面肉$118
6 瀏覽
0 讚好
0 留言

這牛面肉燉得軟腍,相當入味,
8 瀏覽
0 讚好
0 留言
入口即化,加上濃濃的肉汁和旦汁,味道又濃又豐富,配上焗豆和麵包,很滋味啦!


Miso caramel latte$50
味噌焦糖拿鐵
9 瀏覽
0 讚好
0 留言

這味噌焦糖拿鐵很特別!拉花一如天鵝,
5 瀏覽
0 讚好
0 留言
入口香滑,沒有燙口,帶一點味噌的咸味,和焦糖的甜味互相呼應,有少少似岩鹽焦糖咖啡,但多了一種味噌風味,新嚐試。


朋友點左蜜糖肉桂拿鐵$50
2 瀏覽
0 讚好
0 留言

這蜜糖肉桂拿鐵入口香滑,泡沫細緻,但由於蜜糖比較甜,有少少蓋過了咖啡的味道
,由於個人不嗜甜,喝了一半放棄了。


整體而言,餐點水準不錯,服務也不錯,會encore的。
108 瀏覽
0 讚好
0 留言
220 瀏覽
1 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
用餐時段
午餐
等級3
53
0
Passepartout銅鑼灣高格調cafe設計多國fusion菜式🧁食物質素:😍😍😍😍📸打卡指數:😍😍😍😍🧹衛生指數:😍😍😍😍💁🏻‍♂️店員表現:😍😍😍💵性價之比:😍😍😍地址: 銅鑼灣駱克道447-449號中威商業大廈地鋪2號舖🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹呢間銅鑼灣嘅Cafe距離地鐵站嘅距離大約係5分鐘。我哋大約12點去到唔算多人,無需要等位,但係到咗1:00就開始有人排隊了。地方都幾細,枱亦唔可以放太多野食。我哋嗰日用背囊,都冇乜位放幾迫。裝修都幾特別適合打卡📸餐廳整體嘅食物質素都算唔錯,推介大家嚟試吓✌🏻🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹1.London $118 Rating: 7/10。牛頰肉好淋好嫩🤩。芝士味好濃。流心蛋漿真係好正。點埋麵包🥺🥺🥺。食上癮2.Yokohama $158 Rating: 8/10。就好似係一個日式嘅牛丼。牛肉燒到好香好啊。炙燒過既飯好似有飯焦既感覺🤩。配埋沙律醬真係好好食😚。但係就應該好邪惡🤪3.Hojicha Latte $55 Rating: 4/10。茶底有d苦。唔係太飲到培茶味。整體好淡唔夠甜。好細杯😟。飲正常Latte仲好
更多
1 瀏覽
0 讚好
0 留言


Passepartout

銅鑼灣高格調cafe
設計多國fusion菜式

🧁食物質素:😍😍😍😍
📸打卡指數:😍😍😍😍
🧹衛生指數:😍😍😍😍
💁🏻‍♂️店員表現:😍😍😍
💵性價之比:😍😍😍

地址: 銅鑼灣駱克道447-449號中威商業大廈地鋪2號舖

🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹

呢間銅鑼灣嘅Cafe距離地鐵站嘅距離大約係5分鐘。
我哋大約12點去到唔算多人,無需要等位,
但係到咗1:00就開始有人排隊了。地方都幾細,
枱亦唔可以放太多野食。我哋嗰日用背囊,
都冇乜位放幾迫。裝修都幾特別適合打卡📸
餐廳整體嘅食物質素都算唔錯,推介大家嚟試吓✌🏻

🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
London
$118
1 瀏覽
1 讚好
0 留言

1.London $118 Rating: 7/10
。牛頰肉好淋好嫩🤩
。芝士味好濃
。流心蛋漿真係好正
。點埋麵包🥺🥺🥺
。食上癮
Yokohama
$158
1 瀏覽
0 讚好
0 留言

2.Yokohama $158 Rating: 8/10
。就好似係一個日式嘅牛丼
。牛肉燒到好香好啊
。炙燒過既飯好似有飯焦既感覺🤩
。配埋沙律醬真係好好食😚
。但係就應該好邪惡🤪

3.Hojicha Latte $55 Rating: 4/10
。茶底有d苦
。唔係太飲到培茶味
。整體好淡唔夠甜
。好細杯😟
。飲正常Latte仲好

🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹

0 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2021-04-14
用餐途徑
堂食
推介美食
London
$ 118
Yokohama
$ 158
等級1
1
0
2021-10-19 165 瀏覽
因為返工成日都經過呢間cafe 覺得佢好靚 已經靜雞雞mark定佢 pre wedding影便服相一定要黎呢度我打電話黎同店員講既時嘅 佢都好歡迎 我好驚阻到其時客人唔好意思 佢話冇問題呀 我地就揀左個下午時間非繁忙時間黎食野加影相 當我request坐門口位果陣 店員亦好爽快咁應承左雖然主要係黎影相 但不得不說係佢地既野食好好味!如果唔係因為要影相驚食大左個肚 我一定食多啲🤣🤣我地影到一半 店員仲主動咁送左一份甜品俾我地 仲寫埋congratulations 真係好驚喜!成個過程店員都係好nice 盡量遷就我地要求 其實我地唔係包場影 都係普通客人咁黎食飯 我覺得係vip既待遇 感覺好開心同好舒服多謝你地🥰下次我會再黎幫襯 啲野食真係👍👍
更多
因為返工成日都經過呢間cafe 覺得佢好靚 已經靜雞雞mark定佢 pre wedding影便服相一定要黎呢度
我打電話黎同店員講既時嘅 佢都好歡迎 我好驚阻到其時客人唔好意思 佢話冇問題呀 我地就揀左個下午時間非繁忙時間黎食野加影相 當我request坐門口位果陣 店員亦好爽快咁應承左
雖然主要係黎影相 但不得不說係佢地既野食好好味!如果唔係因為要影相驚食大左個肚 我一定食多啲🤣🤣
我地影到一半 店員仲主動咁送左一份甜品俾我地 仲寫埋congratulations 真係好驚喜!
成個過程店員都係好nice 盡量遷就我地要求 其實我地唔係包場影 都係普通客人咁黎食飯 我覺得係vip既待遇 感覺好開心同好舒服
多謝你地🥰
下次我會再黎幫襯 啲野食真係👍👍
6 瀏覽
0 讚好
0 留言
24 瀏覽
0 讚好
0 留言
6 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
人均消費
$180
等級4
195
0
2021-10-09 179 瀏覽
A café with under 20 seats meaning you gotta expect a queue when paying a visit.  Visited late last year when it was new and I did spend some time queuing for an early lunch.  The menu isn't extensive but each item represents a city and there's a unique twist to it.The Calcutta was a surprise where the crispy butter chicken and the masala waffles match very well.The London was decent where the beef cheek was quite tender and the sauce gave an extra boost in flavor.The avo-gato was a bit pricey b
更多
A café with under 20 seats meaning you gotta expect a queue when paying a visit.  Visited late last year when it was new and I did spend some time queuing for an early lunch.  The menu isn't extensive but each item represents a city and there's a unique twist to it.

The Calcutta was a surprise where the crispy butter chicken and the masala waffles match very well.

The London was decent where the beef cheek was quite tender and the sauce gave an extra boost in flavor.

The avo-gato was a bit pricey but was worth trying.

Overall a great café but I do recommend coming on weekdays when it's less busy.
calcutta
4 瀏覽
0 讚好
0 留言
calcutta
3 瀏覽
0 讚好
0 留言
london
6 瀏覽
0 讚好
0 留言
avo-gato
3 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
等候時間
20 分鐘 (堂食)
推介美食
calcutta
calcutta
london
avo-gato
等級2
21
0
2021-09-19 170 瀏覽
Calcutta $118 Fried chicken with curry waffle It’s just surprisingly matched!! Must try item!!牛油炸雞配咖哩味窩夫最待別係咖哩味窩夫連同咖喱醬同炸雞呢個fusion!完成係不奇怪之餘仲好好食..強烈推薦值得一試London $118燴牛頰肉拼意大利香草麵包個牛頰肉燴得好淋身同入味!Mocha $50 飲品要另外加錢叫 Lunch沒有set..如果加杯野飲就接近$200 有點偏貴!不過咖啡拉花很漂亮
更多
Calcutta $118
Fried chicken with curry waffle
It’s just surprisingly matched!! Must try item!!
牛油炸雞配咖哩味窩夫
最待別係咖哩味窩夫連同咖喱醬同炸雞呢個fusion!完成係不奇怪之餘仲好好食..強烈推薦值得一試

London $118
燴牛頰肉拼意大利香草麵包
個牛頰肉燴得好淋身同入味!

Mocha $50
飲品要另外加錢叫
Lunch沒有set..如果加杯野飲就接近$200 有點偏貴!不過咖啡拉花很漂亮
$118
4 瀏覽
0 讚好
0 留言
5 瀏覽
0 讚好
0 留言
4 瀏覽
0 讚好
0 留言
5 瀏覽
0 讚好
0 留言
3 瀏覽
0 讚好
0 留言
2 瀏覽
0 讚好
0 留言
0 瀏覽
0 讚好
0 留言
0 瀏覽
0 讚好
0 留言
0 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
等級4
114
0
2021-09-17 97 瀏覽
cafe使用了英倫風設計🪟藍綠色的門面透出店內和煦的光線,在鬧市街道上別樹一格。店內全部主食均以城市命名,用上代表該城市的食材🍽🔆Hong Kong$𝟙𝟘𝟠酥脆的炸餐肉蘇格蘭蛋,餐蛋有茶餐廳的感覺🤣果然係香港代表🙈炸餐肉加溏心蛋是不錯的配搭,可惜食落較鹹😣菜心亦苦苦地🔆San Francisco$𝟙𝟘𝟠 呢個係素蛋批黎,裡面有蘑菇同甜椒,上面有洋蔥😐口感不會過於紮實又不會太軟腍😚外圍邊邊仲好脆卜卜😋健康嘅選擇👍🏼🔆Suez$𝟙𝟚𝟠 很有厚度的三文魚❤️烤得又香又嫩🤤表面有層nuts的脆皮,經過調味後配三文魚一齊食,味道完全昇華✨🔆Avo-gato$𝟞𝟘 雙重意思的affogato🤣真的用上了牛油果口味雪糕🍨雖然食落無咩牛油果味但口感都好綿滑🐰整體食物都有驚喜,菜式獨特有創意,看著也賞心悅目。但要注意店內座位不多,現在維持二人一枱,比較適合小聚
更多
cafe使用了英倫風設計🪟藍綠色的門面透出店內和煦的光線,在鬧市街道上別樹一格。店內全部主食均以城市命名,用上代表該城市的食材🍽
Hong Kong
$108
7 瀏覽
0 讚好
0 留言

🔆Hong Kong$𝟙𝟘𝟠
酥脆的炸餐肉蘇格蘭蛋,餐蛋有茶餐廳的感覺🤣果然係香港代表🙈炸餐肉加溏心蛋是不錯的配搭,可惜食落較鹹😣菜心亦苦苦地
San Francisco
$108
7 瀏覽
0 讚好
0 留言

🔆San Francisco$𝟙𝟘𝟠
呢個係素蛋批黎,裡面有蘑菇同甜椒,上面有洋蔥😐口感不會過於紮實又不會太軟腍😚外圍邊邊仲好脆卜卜😋健康嘅選擇👍🏼
Suez
$128
5 瀏覽
0 讚好
0 留言

🔆Suez$𝟙𝟚𝟠
很有厚度的三文魚❤️烤得又香又嫩🤤表面有層nuts的脆皮,經過調味後配三文魚一齊食,味道完全昇華✨
Avo-gato
$60
1 瀏覽
0 讚好
0 留言

🔆Avo-gato$𝟞𝟘
雙重意思的affogato🤣真的用上了牛油果口味雪糕🍨雖然食落無咩牛油果味但口感都好綿滑

🐰整體食物都有驚喜,菜式獨特有創意,看著也賞心悅目。但要注意店內座位不多,現在維持二人一枱,比較適合小聚
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
用餐時段
午餐
推介美食
San Francisco
$ 108
Suez
$ 128
等級3
31
0
2021-09-08 87 瀏覽
𝓟𝓪𝓼𝓼𝓮𝓹𝓪𝓻𝓽𝓸𝓾𝓽 -which also means 𝓶𝓪𝓼𝓽𝓮𝓻 𝓴𝓮𝔂 in French, is definitely a place NOT to be missed out by Brunch-lovers! 😍Serving dishes that so much resembles the nationality of the dish 👨🏻‍🍳.🗿𝓨𝓸𝓴𝓸𝓱𝓪𝓶𝓪 - 西x日fusion粉嫩嘅牛肉燒至三成熟✨配下面微焦香嘅飯堡夾住焦糖洋蔥&自家醃蘿蔔 將普通嘅牛丼昇華至另一個境界🪄.🗿𝓒𝓪𝓵𝓬𝓾𝓽𝓽𝓪 - crossover 美式x印度 🤘🏼Crispy butter chicken, Coriander Slaw, Masala waffle食食吓個waffle 🧇竟然感受到陣陣印度香料😳 配埋佢嘅醬汁 成件事都好夾!
更多
𝓟𝓪𝓼𝓼𝓮𝓹𝓪𝓻𝓽𝓸𝓾𝓽 -which also means 𝓶𝓪𝓼𝓽𝓮𝓻 𝓴𝓮𝔂 in French, is definitely a place NOT to be missed out by Brunch-lovers! 😍
Serving dishes that so much resembles the nationality of the dish 👨🏻‍🍳
.
🗿𝓨𝓸𝓴𝓸𝓱𝓪𝓶𝓪 - 西x日fusion
粉嫩嘅牛肉燒至三成熟✨
配下面微焦香嘅飯堡
夾住焦糖洋蔥&自家醃蘿蔔
將普通嘅牛丼昇華至另一個境界🪄
.
🗿𝓒𝓪𝓵𝓬𝓾𝓽𝓽𝓪 - crossover 美式x印度 🤘🏼
Crispy butter chicken, Coriander Slaw, Masala waffle
食食吓個waffle 🧇竟然感受到陣陣印度香料😳
配埋佢嘅醬汁 成件事都好夾!
26 瀏覽
0 讚好
0 留言
18 瀏覽
0 讚好
0 留言
14 瀏覽
0 讚好
0 留言
5 瀏覽
0 讚好
0 留言
2 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
推介美食
  • Calcutta
  • Yokohama
等級4
118
0
2021-08-27 98 瀏覽
三時半左右,人不多,只有一兩枱客。我們坐下,便點了兩杯Long Black, 看看玻璃蛋糕箱內的蛋糕,不太喜歡,再問,他們有個自家制的豆腐卷蛋蛋糕,當然想試。先講杯咖啡,杯子很美,咖啡帶酸比較薄,平平。蛋糕做得好,食落也有蛋味,甜度比較高一些,可減些(因我比較食得淡,平常人可能可以).我們都坐了很久才離去,無限時,非常好。侍應也很有善。四時許左右便有很多客,滿坐。地方坐得舒適,有文清感覺。會再去。
更多
三時半左右,人不多,只有一兩枱客。我們坐下,便點了兩杯Long Black, 看看玻璃蛋糕箱內的蛋糕,不太喜歡,再問,他們有個自家制的豆腐卷蛋蛋糕,當然想試。先講杯咖啡,杯子很美,咖啡帶酸比較薄,平平。蛋糕做得好,食落也有蛋味,甜度比較高一些,可減些(因我比較食得淡,平常人可能可以).我們都坐了很久才離去,無限時,非常好。侍應也很有善。四時許左右便有很多客,滿坐。地方坐得舒適,有文清感覺。會再去。
咖啡,豆腐卷蛋
$108
5 瀏覽
0 讚好
0 留言
0 瀏覽
0 讚好
0 留言
0 瀏覽
0 讚好
0 留言
2 瀏覽
0 讚好
0 留言
3 瀏覽
0 讚好
0 留言
2 瀏覽
0 讚好
0 留言
3 瀏覽
0 讚好
0 留言
1 瀏覽
0 讚好
0 留言
0 瀏覽
0 讚好
0 留言
0 瀏覽
0 讚好
0 留言
113 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
推介美食
咖啡,豆腐卷蛋
$ 108
  • 卷蛋蛋糕
等級4
155
0
Not a common plan to bypass so it’s hard to visit even it’s on the for long while.😋fond of their coffer more than food .🥺cinnamon latte brings the hint of Christmas whereas the coffee tonic is refreshing but more roasted than acid .😆tried their signature LONDON a with beef cheek and cassoulet taste like thickened hk-styled borscht with beans .🤪fried chicken & waffle more suitable for IG than our tummy… not fond of the heavy flavour of masala and spices .😋9/10 perhaps only coffee .💰 HK$300ish
更多
Not a common plan to bypass so it’s hard to visit even it’s on the for long while
.
😋fond of their coffer more than food
.
🥺cinnamon latte brings the hint of Christmas whereas the coffee tonic is refreshing but more roasted than acid
.
😆tried their signature LONDON a with beef cheek and cassoulet taste like thickened hk-styled borscht with beans
.
🤪fried chicken & waffle more suitable for IG than our tummy… not fond of the heavy flavour of masala and spices
.
😋9/10 perhaps only coffee
.
💰 HK$300ish
6 瀏覽
0 讚好
0 留言
0 瀏覽
0 讚好
0 留言
1 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2021-08-22
用餐途徑
堂食
人均消費
$170 (午餐)
等級3
94
0
呢間英倫風裝修嘅cafe主打fusion菜式食物以唔同城市命名 每一款食物都好有當地特色✨今次試嘅兩款都好有驚喜 好好味😋非常推薦✨-🐂【Yokohama】$158✨推薦✨|澳洲和牛|焦香米堡|炒洋蔥|醃蘿蔔|食咗炸雞窩夫先食呢個 嗰個已經好好味 估唔到呢個仲正!最頂係糖心蛋同炸蓮藕片 兩個都好好味! 尤其隻蛋😋有大概四大片薄嘅半生熟和牛 牛好嫩 牛味香再配埋日式燒汁+蛋黃醬 個味好似火炙壽司🤣和牛下面係醃蘿蔔 高質! 平時唔鍾意食醃製嘢嘅我都覺得正!微微酸酸 甜甜地 爽口 好好味🤤最抵就係芝士+飯 個飯偏粘&濕 帶焦香每一樣材料都好用心設計 推薦✨-🧇【Calcutta】$118|北印蕃茄咖喱炸雞|涼拌生菜絲|馬莎拉窩夫|窩夫食得多 唔知大家有冇食過咖喱味嘅窩夫?呢個窩夫本體已經係有咖喱味 好香 估唔到又夾到!!!窩夫偏腍 得少少邊邊位脆炸雞外層香脆 雞肉幾滑&juicy咖喱汁香料味好香 帶少少蕃茄味 好味!啲紫椰菜就好苦 食咗幾條放棄咗///🙈窩夫成份上 炸雞有一髀+一雞胸 份量真係比到足🤪-☕️【Honey Cinnamon Latte】$50一到已經聞到好香肉桂味~成杯latte
更多
4 瀏覽
0 讚好
0 留言

呢間英倫風裝修嘅cafe主打fusion菜式
食物以唔同城市命名 每一款食物都好有當地特色✨
今次試嘅兩款都好有驚喜 好好味😋
非常推薦✨
-
🐂【Yokohama】$158
✨推薦✨
|澳洲和牛|焦香米堡|炒洋蔥|醃蘿蔔|
食咗炸雞窩夫先食呢個 嗰個已經好好味 估唔到呢個仲正!
最頂係糖心蛋同炸蓮藕片 兩個都好好味! 尤其隻蛋😋
有大概四大片薄嘅半生熟和牛 牛好嫩 牛味香
再配埋日式燒汁+蛋黃醬 個味好似火炙壽司🤣
和牛下面係醃蘿蔔 高質! 平時唔鍾意食醃製嘢嘅我都覺得正!
微微酸酸 甜甜地 爽口 好好味🤤
最抵就係芝士+飯 個飯偏粘&濕 帶焦香
每一樣材料都好用心設計 推薦✨
5 瀏覽
0 讚好
0 留言
6 瀏覽
0 讚好
0 留言

-
🧇【Calcutta】$118
|北印蕃茄咖喱炸雞|涼拌生菜絲|馬莎拉窩夫|
窩夫食得多 唔知大家有冇食過咖喱味嘅窩夫?
呢個窩夫本體已經係有咖喱味 好香 估唔到又夾到!!!
窩夫偏腍 得少少邊邊位脆
炸雞外層香脆 雞肉幾滑&juicy
咖喱汁香料味好香 帶少少蕃茄味 好味!
啲紫椰菜就好苦 食咗幾條放棄咗///🙈
窩夫成份上 炸雞有一髀+一雞胸 份量真係比到足🤪
2 瀏覽
0 讚好
0 留言

-
☕️【Honey Cinnamon Latte】$50
一到已經聞到好香肉桂味~
成杯latte整體係奶味偏重
飲落肉桂味比較出 咖啡味香 不過有啲被蓋過
蜜糖味就最弱🙈
呢個配搭都幾夾~ 可以一試
5 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
推介美食
  • Calcutta
  • Yokohama
等級1
1
0
2021-08-09 141 瀏覽
Spaces is very limited in the cafe, don’t be alarmed if you will be waiting a while for a seat. Decided to go early for brunch around 11AM. So there’s no waiting around. Very normal cuppa sized coffee, no complaints there. Ordered a Hong Kong, the staff looked at me as if I was slightly insane (yes, it was 11AM) wanting to try the Asian take on scotch egg (runny yolk) made with spam, charred a little after it’s been halved. Pearl rice served at the bottom, topped with green onions, sliced pickle
更多
Spaces is very limited in the cafe, don’t be alarmed if you will be waiting a while for a seat.

Decided to go early for brunch around 11AM. So there’s no waiting around.

Very normal cuppa sized coffee, no complaints there.

Ordered a Hong Kong, the staff looked at me as if I was slightly insane (yes, it was 11AM) wanting to try the Asian take on scotch egg (runny yolk) made with spam, charred a little after it’s been halved. Pearl rice served at the bottom, topped with green onions, sliced pickled white radish, slaw without mayo (I really liked that), shame the cooked Kai Lan (broccoli family) was a bit too oily. Despite that, I would recommend this and go back for it. It was a filling and satisfying dish, no wonder the waiter seemed worried I wouldn’t finished it either.



(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2021-08-03
用餐途徑
堂食
用餐時段
早餐
等級2
11
0
2021-08-02 187 瀏覽
座位唔多,但裝修幾靚🇬🇧🇬🇧🇬🇧餐廳外面有打卡位London (9/10)肉好稔同好入味!個香草麵包點埋啲汁一流😋💯(差啲想淨係叫份麵包去清埋佢,不過太飽😵)Calcutta (5/10)雞都幾脆,不過同waffle好似唔太夾。Waffle唔熱,同埋因為有啲sauce變咗稔晒,最後放棄咗啲waffle。Sweet Potato Fries (6/10)可以再脆啲,不過熱辣辣都好味。個醬出色,食下食下食晒😝
更多
座位唔多,但裝修幾靚🇬🇧🇬🇧🇬🇧
餐廳外面有打卡位

London (9/10)
肉好稔同好入味!個香草麵包點埋啲汁一流😋💯(差啲想淨係叫份麵包去清埋佢,不過太飽😵)

Calcutta (5/10)
雞都幾脆,不過同waffle好似唔太夾。Waffle唔熱,同埋因為有啲sauce變咗稔晒,最後放棄咗啲waffle。

Sweet Potato Fries (6/10)
可以再脆啲,不過熱辣辣都好味。個醬出色,食下食下食晒😝
Sweet  Potato  Fries
7 瀏覽
0 讚好
0 留言
London
7 瀏覽
0 讚好
0 留言
Calcutta
6 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
推介美食
London
等級3
65
0
2021-07-27 81 瀏覽
小小的一間coffee shop座落於銅鑼灣的鬧市當中藍綠色的外牆,帶點英國咖啡店的味道於平日的早上來到,只有兩三位顧客予人一種放鬆的感覺◭Iced Genmaicha Latte 🅙🅙🅙/5比較少見玄米茶latte,所以一試還是偏好焙茶latte多一點茶味並沒有特別香滑濃郁◭Cinnamon Bun 🅙🅙🅙🅙/5私心喜愛任何玉桂味的食物正常水準,麵包不乾,整體上也不太甜⚎⚎⚎Price 🅙🅙🅙/5Recommendation 🅙🅙🅙🅙/5⚍⚍⚍
更多
小小的一間coffee shop座落於銅鑼灣的鬧市當中
藍綠色的外牆,帶點英國咖啡店的味道
於平日的早上來到,只有兩三位顧客
予人一種放鬆的感覺
14 瀏覽
0 讚好
0 留言
7 瀏覽
0 讚好
0 留言
7 瀏覽
0 讚好
0 留言

◭Iced Genmaicha Latte 🅙🅙🅙/5
比較少見玄米茶latte,所以一試
還是偏好焙茶latte多一點
茶味並沒有特別香滑濃郁

◭Cinnamon Bun 🅙🅙🅙🅙/5
私心喜愛任何玉桂味的食物
正常水準,麵包不乾,整體上也不太甜
21 瀏覽
0 讚好
0 留言

⚎⚎⚎
Price 🅙🅙🅙/5
Recommendation 🅙🅙🅙🅙/5
⚍⚍⚍
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
等級4
202
0
餐廳門面用淺藍色做主調,店入面燈光柔和,裝修好靚,配上植物🪴同藤椅,但坐位比較少,想試就要早啲嚟啦😉 今次我地就order咗1個brunch 同2個小食!.📌印度炸雞翼 $78炸雞外皮好香脆,雞肉嫩滑,on top加左啲紫椰菜絲同蘿蔔絲,醬汁加左好多印度香料,味道酸酸甜甜,幾開胃幾特別!.📌黑松露蕃薯條 $68呢個黑松露醬幾濃郁,但唔上枱都唔發現係蕃薯條,我想食番。薯條🤣 薯條應該會同黑松露醬更夾🤭 .📌Yokohama $158 面頭有4片慢煮薄牛肉片,牛肉顏色粉嫩,大約3-4成熟,肉質軟嫩,牛味唔太濃! 半熟蛋,帶少少醬油味,幾好食!飯係用咗日本米整成米堡,呈餅狀,輕輕煎香咗,表面脆脆地,帶少少焦香,食落微脆有咬口 (似之前M記嘅飯tastic) 配埋醃製咗嘅薄切蘿蔔片+炒洋蔥一齊食,令整體味道更豐富!! 面頭仲淋左啲日式燒醬,醬汁調得幾好,唔會太鹹! 唔錯😉 唯一係飯量太少,男人食應該會唔夠飽!.📌Iced Mocha $55聞落有咖啡香,但味道偏酸,個人偏好nutty味既咖啡,朱古力味亦都比較淡,一般!.📌Hojicha Latte 焙茶拿鐵 $55 成杯既漸層幾靚,焙茶味濃郁
更多
餐廳門面用淺藍色做主調,店入面燈光柔和,裝修好靚,配上植物🪴同藤椅,但坐位比較少,想試就要早啲嚟啦😉 今次我地就order咗1個brunch 同2個小食!
.
📌印度炸雞翼 $78
33 瀏覽
0 讚好
0 留言

炸雞外皮好香脆,雞肉嫩滑,on top加左啲紫椰菜絲同蘿蔔絲,醬汁加左好多印度香料,味道酸酸甜甜,幾開胃幾特別!
.
📌黑松露蕃薯條 $68
8 瀏覽
0 讚好
0 留言

呢個黑松露醬幾濃郁,但唔上枱都唔發現係蕃薯條,我想食番。薯條🤣 薯條應該會同黑松露醬更夾🤭
.
📌Yokohama $158
[日式和牛/焦香米堡/炒洋蔥/醃蘿蔔]
26 瀏覽
0 讚好
0 留言

面頭有4片慢煮薄牛肉片,牛肉顏色粉嫩,大約3-4成熟,肉質軟嫩,牛味唔太濃! 半熟蛋,帶少少醬油味,幾好食!飯係用咗日本米整成米堡,呈餅狀,輕輕煎香咗,表面脆脆地,帶少少焦香,食落微脆有咬口 (似之前M記嘅飯tastic) 配埋醃製咗嘅薄切蘿蔔片+炒洋蔥一齊食,令整體味道更豐富!! 面頭仲淋左啲日式燒醬,醬汁調得幾好,唔會太鹹! 唔錯😉 唯一係飯量太少,男人食應該會唔夠飽!
.
📌Iced Mocha $55
6 瀏覽
0 讚好
0 留言

聞落有咖啡香,但味道偏酸,個人偏好nutty味既咖啡,朱古力味亦都比較淡,一般!
.
📌Hojicha Latte 焙茶拿鐵 $55
6 瀏覽
0 讚好
0 留言

成杯既漸層幾靚,焙茶味濃郁,茶同奶既比例唔錯,飲落唔會太淡,仲帶少許回甘!
.
總括嚟講,環境好靚,適合打卡,店員服務好好,有禮貌👍🏾食物質素都唔錯,可以一試!
.
=========================
.

.
277 瀏覽
1 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2021-07-17
用餐途徑
堂食
人均消費
$160 (午餐)
等級3
49
0
2021-06-28 134 瀏覽
Calcutta ($118)酥炸牛油雞|涼拌生菜絲|印度瑪莎拉窩夫先講吓牛油雞 炸得啱啱好 好crispy 而且應該醃咗好耐 非常入味 再配上生菜絲同窩夫一齊食 超好食🤤窩夫嘅香料味好重 不過味道就比較淡🧇·Dirty ($45)平時好少飲咖啡 見到個名幾特別就試下🤣
更多
0 瀏覽
0 讚好
0 留言
Calcutta ($118)
酥炸牛油雞|涼拌生菜絲|印度瑪莎拉窩夫
先講吓牛油雞 炸得啱啱好 好crispy 而且應該醃咗好耐 非常入味 再配上生菜絲同窩夫一齊食 超好食🤤
窩夫嘅香料味好重 不過味道就比較淡🧇
·
2 瀏覽
0 讚好
0 留言
Dirty ($45)
平時好少飲咖啡 見到個名幾特別就試下🤣
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食