2018-12-30 292 瀏覽
叫左個肉骨茶飯,諗住差極都有個譜 點知一見到個樣已經唔開胃.一大碗好似湯渣咁既野,份量小價錢貴就冇得講,宜啲都係自己揀,但個質素真係搞唔掂!碗野啲味又奇怪,係甜架!同平時食開嗰啲肉骨茶完全唔同,入面啲肉又老又’鞋’,真係好似煲湯骨咁。啲豆卜又硬,好似未熟咁。全程覺得自己咬緊擦膠,練牙力。最後頂唔順食左三分一就放棄。本身都知food court唔會太高質,但都冇諗過會差到咁離譜。真心勸大家食food court唔好揀佢🤢
2018-12-21 125 瀏覽
旺角朗豪坊行到攰攰地~加上晏晝食得太飽~咁夜晚就隨便係food court食D嘢啦~可能係聖誕呀依度人山人海~都有4-5個選擇有中式、日式、韓式同泰式我最後揀咗依間泰式快餐~泰式雞肉金邊粉加熱柚子蜜~賣相吸引~有:雞肉、芽菜、蛋絲、青檸檬、花生碎一齊炒~仲有生嘅韭菜做裝飾~如果嫌味道淡~仲有三種醬汁~有:新鮮指天椒粒魚露、酸醋、糖~各有所好啦~我就選擇加少少魚露~因為個粉味道偏淡~加咗魚露食落好似正D

泰式雞肉金邊粉
2018-12-13
2018-12-16 142 瀏覽
夜收工,諗住快快咁搵啲嘢食下填飽個肚就算!去到朗豪坊,除左麥當勞之外,food court係另一個選擇!可能因為入夜關係,food court人唔算多,兩個人好容易搵到張吉嘅四人枱!我地決定係韓國屋、coco壹番屋同泰國嘢三揀一,泰國嘢贏,因為唔使排隊!揀左個泰式雞肉金邊粉同海鮮菠蘿炒飯,等號碼攞單!兩個味道都偏淡,炒飯係用無味形容,賣相都麻麻,係港版嘅金邊粉同菠蘿炒飯,同出面正宗嘅差太遠喇!感覺好似中伏咁,只不過旺角地段,food court收費,填肚係終極目的,算係咁!

揀左個泰式雞肉金邊粉同海鮮菠蘿炒飯,等號碼攞單

2018-12-13
2018-09-14 298 瀏覽
foodcount野食,一般都比人入唔到口既感覺,但自從有幾間做得出色左之後,相對質素都帶動上升左。朗豪坊呢度既foodcount,除左鐵板飯,韓國野之外,我多左呢間推介:喇沙湯麵$60原本我想食佢個新加坡雞飯,但好耐無食喇沙,就揀左佢。我本身無諗住寫,但佢有兩隻蝦,有隻蛋,各樣配菜同湯底都可以比美啲泰國餐廳,最後我連個湯都飲哂,喺食個老麥都要39.6既時勢,呢碗麵我比80分我會再去試佢個新加坡雞飯,睇佢其他野得唔得先~

喇沙湯麵$60
原本我想食佢個新加坡雞飯,但好耐無食喇沙,就揀左佢。

我會再去試佢個新加坡雞飯,睇佢其他野得唔得先~
2018-08-31
2018-09-07 217 瀏覽
第一次食朗豪坊呢一間,一個女仔,中等食量,叫咗個燒豬頸肉飯,佢話係有蒜香味,初初食頭一兩啖覺得冇咩感覺,越食越好食,真係好想再去食第二次,分量一個人啱啱好豬頸肉燒得唔會太硬,出邊有好多都燒得好硬,勁難咬開,呢個完全唔會呀,而且好少配飯係有埋蒜頭,真係開正我個飯,蒜香味好好食呀另外仲叫咗兩個雞肉全消,啲沙嗲汁好惹味,而且好多,仲可以到埋落去撈埋啲飯一齊食,真係好正啊!同埋都好多位,唔會話太難有位坐。。環境好舒服
。。環境好舒服
2018-09-07
2018-07-02 261 瀏覽
大頭蝦冬陰功金邊粉 +  青檸梳打麻麻地。蝦肉 “實的的”,一點Q彈口感都無。湯底更加麻麻地,只係感覺到少少酸味同死辣,並不是冬陰功嗰種好多香料煮出嚟好豐富嘅香辣。加錢嘅青檸梳打一樣係唔掂。並不是用新鮮青檸做。
大頭蝦冬陰功金邊粉 +  青檸梳打
2018-06-28
2018-04-03 388 瀏覽
今晚即興同朋友出旺角,為求快手食野,去左朗豪坊4樓 food court, 食平價泰菜!點左泰式雞肉金邊粉,$52,food court食的好處就是唔洗加一。可以撈辣的魚露和酸的醋食,加添酸辣度,我兩樣都落晒。金邊粉炒得未算乾身,可以再乾d, 但我都喜歡少少濕的口感。配料還有芽菜和花生碎,撈埋一齊食,令口感又爽d又香d。我撈晒魚露和醋,本來咸咸地味道變成酸酸辣辣,好惹味,金邊粉口感軟軟滑滑同炒河一樣,我鐘意!會再幫襯。

可以撈辣的魚露和酸的醋食,加添酸辣度,我兩樣都落晒。

2018-04-03
2018-03-11 268 瀏覽
行經朗豪坊,去咗價錢比較實惠嘅food court 開餐,由於已經晚上九點幾,即使星期六,都仲揾到位坐嘅。平時food court好多人嫁,要等一等先入座,今晚一行入去就可以坐低啦,唔想同人迫,睇嚟都要避開繁忙時段啦!金邊粉:味道OK啦,偏濕、清淡,顏色偏淡,不濃味,加咗青檸汁,就酸酸地,都算開胃嘅。雞肉就應該唔係雞絲嚟嘅,比較接近雞柳,白雪雪咁,朋友話似白烚後加入粉度炒我覺得就可接受範圍啦!另外加咗碟菜,都尚算新鮮嘅。

金邊粉:
我覺得就可接受範圍啦!

另外加咗碟菜,都尚算新鮮嘅。

2016-09-22 1369 瀏覽
朗豪坊food court貪佢夠就腳,最難食係韓風屋,實物同display係兩回事。成日食pepper lunch,夠香夠惹味,今次第2次試呢間泰式野。款式多,而且有醬汁自己“畢”,一碗係魚露,一碗係醋。叫咗個燒豬頸肉配蒜香炒飯。豬頸肉好香,乾爽唔油膩,唔會太咸,蒜香飯唔重蒜味但好好味,微咸,少少油。飯$54汽水另加5蚊。簡單一餐 food court嚟講好滿意

2016-09-22
$59 (宵夜)
自選泰式湯河:泰式雙拼湯河:雞肉拼牛肉(48元)D粉勁咸,牛肉鞋,罗白勁咸,味精湯底星加坡雞飯(六十元)雞飯無雞油香小食炸雞翼,中間竟然吾熟(跟餐叫加十六元)全部不包飲品真係吾会再黎食
自選泰式湯河:泰式雙拼湯河:雞肉拼牛肉(48元)
D粉勁咸,牛肉鞋,罗白勁咸,味精湯底

星加坡雞飯(六十元)
雞飯無雞油香

小食炸雞翼,中間竟然吾熟(跟餐叫加十六元)

全部不包飲品

真係吾会再黎食
2016-08-07 1123 瀏覽
從來都唔會選擇食foodcourt, 因為人多又難搵位拎住個餐返埋位 又怕比人撞到 好危險但今日心血來潮想食喇沙, 一查之下, 發現朗豪坊有間食星馬菜, 決定破例一試2個人, 分別揀左喇沙面同炒金邊粉喇沙, 因為係餐牌寫住星加坡, 所以我知道唔係魚湯底湯底色水夠, 但味道不夠濃, 椰味同蝦味都可以再重啲,不竟湯才是靈魂,不過個人認為可以接受而麵底竟然係米線, 米線偏淋, 一匙羹湯加一注線配菜方面有魚片, 蝦, 豆腐卜, 雞蛋魚片彈牙爽口, 份量相當充裕, 食極都有蝦亦爽口,味道正常, 而豆腐卜吸晒啲湯炒金邊粉賣相討好, 但味道偏淡, 正常應該是較酸但取餐處有酸汁, 魚露, 辣粉被客人自行調味面質煙靱, 配上芽菜共嚐, 口感甚佳不過鑊氣欠奉, 實在有點平平無奇....最後係+$16兩件炸蝦餅蝦餅比平時食嘅細件少少, 但炸得好香脆而內裹嘅蝦肉亦結實, 雖欠鬆軟度, 但感覺很足料需配合酸甜醬享用, 令味道不會太寡
從來都唔會選擇食foodcourt, 因為人多又難搵位

拎住個餐返埋位 又怕比人撞到 好危險

但今日心血來潮想食喇沙,

一查之下, 發現朗豪坊有間食星馬菜, 決定破例一試
2個人, 分別揀左喇沙面同炒金邊粉

喇沙, 因為係餐牌寫住星加坡, 所以我知道唔係魚湯底
湯底色水夠, 但味道不夠濃, 椰味同蝦味都可以再重啲,

不竟湯才是靈魂,不過個人認為可以接受

而麵底竟然係米線, 米線偏淋, 一匙羹湯加一注線

配菜方面有魚片, 蝦, 豆腐卜, 雞蛋

魚片彈牙爽口, 份量相當充裕, 食極都有

蝦亦爽口,味道正常, 而豆腐卜吸晒啲湯

炒金邊粉
賣相討好, 但味道偏淡, 正常應該是較酸

但取餐處有酸汁, 魚露, 辣粉被客人自行調味
面質煙靱, 配上芽菜共嚐, 口感甚佳

不過鑊氣欠奉, 實在有點平平無奇....

最後係+$16兩件炸蝦餅
蝦餅比平時食嘅細件少少, 但炸得好香脆

而內裹嘅蝦肉亦結實, 雖欠鬆軟度, 但感覺很足料
需配合酸甜醬享用, 令味道不會太寡

2016-07-30
2016-08-06 538 瀏覽
係朗豪坊行街,就近揀左呢間餐廳食野,去到果陣係勁多人,搵位都搵左好耐(佢d座位係幾間餐廳一齊用),可能得兩個人易搵位d,所以等左唔係好耐就有位。講下我食嘅野,由於夏日炎炎,我又唔想食d重口味嘅野,我就揀左湯麵黎食(湯麵好似係間餐廳為數不多淡口味嘅野),我揀嘅餸係牛肉丸同雞絲兜湯河總括黎講冇驚喜,牛肉丸真係好普通果種丸(類似係街市秤去BBQ果種),唔好對佢期望太多。至於雞絲,我覺得煮得耐左少少,有d「鞋」,如果時間控制得好嘅話應該唔錯嘅。我屋企人揀左冬陰功湯粉,充滿好奇心嘅我想知係咩味所以我試左佢一啖湯,湯底好酸…酸度同辣度嘅比例完全唔啱,同埋湯粉嘅配料少得可憐,最後我屋企人食左一半就放低筷子了。兜冬陰功湯粉連埋杯可樂(汽水或熱飲要加五蚊先有)成六十蚊,咁樣睇黎並唔實惠。經過呢次之後,我諗我唔會再去呢間餐廳食野,希望呢間餐廳只係因為多人所以食物嘅質素比平時略低,而平時食物嘅質素唔會係咁啦…
湯河(雞絲+牛肉丸)
2016-06-29 506 瀏覽
朗豪坊food court, 難食到冇朋友既喇沙, 椰奶冇椰味,湯又唔夠味,米線又唔索湯, 米線煮得過淋, 幾十蚊一碗米線真係食三哥米線好過, 豆卜好似煮左好耐咁, 蝦又唔新鮮梅梅的感覺, 魚片最正常爽滑又彈牙, 食完e碗嘢,只係感覺到好似為咗填飽個肚而食,完全唔稱得上係正常或者好味
2016-05-23
20 分鐘 (堂食)
2016-05-29 298 瀏覽
星期六朗豪坊特別多人,趕時間睇戲所以事但去左food court 搵食幾經掙扎下,揀選左呢間泰式食物,金邊粉賣相好似唔錯,但...第一啖食落口好難食!同泰國食果d差勁遠,佢地唔知用咩醬炒,味道怪怪地,感覺似*益益*地禁,D粉又乾,蝦又唔新鮮有雪藏味,真係金邊粉都可以炒到禁難食禁奇怪既味都係第一次見!

幾經掙扎下,揀選左呢間泰式食物,
金邊粉賣相好似唔錯,但...第一啖食落口
好難食!
2016-05-28
2016-04-12 360 瀏覽
今日到旺角走進朗豪坊,想搵間清清地既野食,就去到food court找找!睇到周邊都比較多係濃味,烤炸既食物比較多!而呢間細心搵搵見到有清湯粉麵! 有一/二/三餸選擇,仲有湯底選擇!基於身體有點唔舒服,就點了清湯+雞肉絲、豬肉! 都唔想完全清湯,都有想有小小味道,就在旁邊的自助調味位度倒了點酸甜汁!清清地中又帶一點味道吧! 進食後飲清甜茶,可以消除到口中食物的味道

進食後飲清甜茶,可以消除到口中食物的味道