2023-09-22 389 瀏覽
今晚和兩個好姊妹大約晚上七時來到餐廳,我們order咗三杯飲品和一份soufflé pancake,用QR code落單後,不超過3分鐘,職員遞交我們的單叫我們核對,隨後份 soufflé pancake就放在我們枱上。因為之前來過好幾次,都是大概等10分鐘,才送到枱上。所以我們都覺得那麼快,可能是預早整好的。吃進口中,個souffle pancake是室溫的和扁身的。但我們都算了,打算不去反應。但當坐到大約八時十分,職員對我們說已經夠鐘,要我們離枱埋單。當時還有很多「吉」枱,又沒有人在餐廳外排隊等候。雖然知道他們公司有規矩,是繁忙時間只可以用膳75分鐘,為什麼不讓客人坐多一陣呢?我們亦明白如果餐廳外排晒隊而全院又滿座,我們一定不會阻人做生意,即時埋單走人。又或者職員可以同我們說現在已經過咗75分鐘,你們可以繼續坐,但如果人多無佇時,麻煩客人要埋單,我們覺得完全可以接受。但他們沒有這樣做,只是叫我們埋單離枱。我們三人對此餐廳做法和待遇十分不滿。現在飲食業成日投訴香港人上深圳消費,其實他們有沒有想想自己有沒有做好自己的本分!什麼夜繽紛,都只是空談。其實是香港有部份餐飲業的人玩死返自己香港

其實是香港有部份餐飲業的人玩死返自己香港!
2023-09-22
2023-09-17 243 瀏覽
在尖沙咀K11日式甜品店,他們的Matcha Latte真的很迷人。這杯抹茶拿鐵不僅口感順滑,而且它的拉花造型簡直可愛極了。每一口都帶來濃郁的抹茶風味,與牛奶的濃香完美融合,給人一種濃濃的幸福感。另外,Streawberry Mochi Soufflé也是一道令人難以抗拒的美味。這款草莓麻糬梳乎厘結合了柔軟的麻糬外皮和蓬鬆的梳乎厘,口感層次豐富。草莓的甜蜜與麻糬的嚼勁完美呼應,讓人愛不釋手。總括來說,尖沙咀K11日式甜品店的食物給人留下了深刻的印象。無論是Matcha Latte還是Streawberry Mochi Soufflé,它們都展現了優秀的製作工藝和美味的口感。如果你是甜點愛好者,這裡絕對是一個值得一試的地方。

2023-05-02
宵夜
2023-08-18 420 瀏覽
成日行過都勁多人排隊,今日的起心肝試一次真心推介:1)Strawberry Mochi Souffle $118——口感蓬鬆、輕盈,蛋糕質地柔軟、絨毛狀的質地,口感非常迷人。添加士多啤梨🍓cream,增加口感和風味層次,再加上順滑的雲呢拿雪糕 滿足不同的味蕾需求。🤤🤤🤤🤤2)Snow White —— 是店舖其中一款待色班戟(Pancakes)非常美味!外表金黃色,口感鬆軟、蓬鬆加入甜甜夏酸嘅Cream增添額外的口感層次。
成日行過都勁多人排隊,今日的起心肝試一次

真心推介:

2023-08-13 570 瀏覽
今日同媽咪經過k11底層,見到呢間長期大排長龍的pancake 店竟然唔洗排隊仲有位,一於試下先~Uji Matcha Soufflé $118果然係店內人氣No.1~濃厚的抹茶忌廉醬配上鬆軟綿密的Soufflé 食落軟滑而空氣感十足,加埋香甜的紅豆蓉及抹茶雪糕真係完美配搭Tiramisu $98面層灑滿了可可粉,三層細密薄身的Pancakes 配上濃郁幼滑口感的奶油醬,入口香滑輕身,可惜咖啡味較淡而且比較甜膩整體味道一般而價錢定位偏高,性價比較低環境舒適,適合朋友傾偈聚會~🕙用餐限時70分鐘✅加一服務費

Uji Matcha Soufflé $118
果然係店內人氣No.1~

Tiramisu $98

整體味道一般而價錢定位偏高,性價比較低
環境舒適,適合朋友傾偈聚會~

🕙用餐限時70分鐘
✅加一服務費

2023-08-07 343 瀏覽
每次去到K11都會見到PAN de PAIN Pancake都坐滿晒人,好多次都係經過就算。難得今日經過唔洗排隊,即刻去幫襯下。Strawberry Pancake - Cold ($88)每一層班戟中間道夾住大量嘅士多啤梨同cream,cream嘅質地好滑,係清甜嘅士多啤梨味,唔會太甜,亦都唔會覺得好膩,而班戟口感好鬆軟,配搭埋cream就好夾!一個人食哂都唔會覺得好飽。PAN de PAIN Pancake & Sweets (K11購物藝術館) 地址:尖沙咀河內道18號K11購物藝術館B1樓B111B及B111C號舖

2023-07-31
2023-08-07 218 瀏覽
班戟係即叫即整落咗單之後等咗大概15分鐘叫咗兩款班戟🥞1️⃣ Original soufflé黎到呢到一定要叫呢個試吓班戟有兩大件一郁佢會好似布甸咁震下震下😛 口感好鬆軟,充滿空氣感班戟有香濃嘅蛋香,加上糖漿同cream好好味😍2️⃣Chocolate pancake呢款pancake一定冇 original souffle咁鬆軟不過同朋友share,想試吓其他口味香蕉加咗焦香既焦糖焦糖脆身增加左口感😆朱古力醬🍫唔會太甜,加上cream 同pancake一齊食味道啱啱好,朱古力同班戟好夾👍🏻最高分五星:推介指數 ⭐️⭐️⭐️⭐地址: 尖沙咀河內道18號K11購物藝術館B1樓B111B及B111C號舖
班戟係即叫即整
落咗單之後等咗大概15分鐘
叫咗兩款班戟🥞

1️⃣ Original soufflé
黎到呢到一定要叫呢個試吓
班戟有兩大件
一郁佢會好似布甸咁震下震下😛
口感好鬆軟,充滿空氣感
班戟有香濃嘅蛋香,加上糖漿同cream
好好味😍

2️⃣Chocolate pancake
不過同朋友share,想試吓其他口味
香蕉加咗焦香既焦糖
焦糖脆身增加左口感😆

朱古力醬🍫唔會太甜,加上cream 同pancake一齊食
味道啱啱好,朱古力同班戟好夾👍🏻

最高分五星:
推介指數 ⭐️⭐️⭐️⭐

2023-08-07 306 瀏覽
跑完星期六嘅大小魔怪行程,我哋通常都係尖沙咀食完晚飯先返屋企。大小魔怪話去食鼎泰豐奶皇包同小籠包,可惜今日全部包類都售罄,大小魔怪食完幾籠小籠包話未飽,出門口就即刻話要去食甜品,完全唔理爸爸有幾肉痛。去到K11平時大排長龍嘅日式班戟店,好彩即刻有位,大小魔怪食Pancake又真係開心嘅,見到menu樣樣都想食,大小魔怪每人都食咗2樣嘢去證明自己有幾肚餓。🍓🥞Berry Cheesecake Souffle ($98)梳乎厘班戟配埋藍莓醬加上藍莓士多啤梨,係我最愛嘅組合,甜甜酸酸就最好食。梳乎厘班戟空氣感唔錯,排隊真係有理由架。🍫🥞Caramel Chocolate Souffle ($108)小魔怪老實唔客氣,見到Caramel就一定會叫,加埋見到朱古力雪糕,佢完全停唔到口。🍫🥞Chocolate Dorayaki ($98)小魔怪食完Caramel Chocolate Souffle仲即刻追加Chocolate Dorayaki去證明自己有幾肚餓,因為Chocolate Dorayaki有佢最愛嘅脆焦糖香蕉。🍫🥞Tiramisu Pancake ($98)爸爸鍾情Tiramisu,P

Berry Cheesecake Souffle

Chocolate Dorayaki

🍫🥞Chocolate Dorayaki ($98)
Tiramisu Pancake
🍫🥞Tiramisu Pancake ($98)
爸爸鍾情Tiramisu,Pancake蛋香唔錯,中間有cream cheese都好滑溜。
Original Souffle

🥞Original Souffle ($88)
大魔怪唔食生果,大多數都只係叫原味,梳乎厘班戟蛋香好重,cream發到好幼,配上糖漿,好食。

🍓🍮Milk Pudding Strawberry Yogurt Latte ($48)
大魔怪嘅樽裝飲品有兩層,白色那層是牛奶布甸,飲的時候要大力少少,士多啤梨味道淡淡地唔太酸,粉紅色好靚。
2023-06-12
Berry Cheesecake Souffle
Chocolate Dorayaki
Original Souffle
  • Caramel Chocolate Souffle
2023-07-19 389 瀏覽
由於父母未吃過梳乎厘pancake, 所以特意帶他們來嘗嘗, 平時大排長龍, 晚上比較好一點, 不過都座無虛席。餐廳要求每一位客人都要消費, 而每一枱最少要點一款食物, 太久沒來已經遺忘這些用餐條件 🫠 唯有叫兩個pancake加一杯飲品。Original Souffle $88Pancake非常鬆軟, 充滿空氣感的質感, 像吃了一陣風似的入口即溶 😝 有微微的蛋香味, 縱使不加任何配料味道都不錯, 但加了牛油和糖醬就更豐富味蕾。Citrus Souffle $108相對原味pancake, 加上生果更適合打卡, 可是味道上橙味沒有什麼驚喜, 甚至缺乏甜味, 而橙的酸味又掩蓋pancake本身的蛋香味, 所以有點失望。Coffee $42本人不喜歡咖啡, 所以未能評價太多, 但侍應送上時未能嗅到咖啡應有的香味。🤨以前我很喜歡這間餐廳的梳乎厘pancake, 可能是單一情況, 今次的水準並不理想 😮‍💨

Original Souffle $88

Coffee

2023-07-13
Original souffle
  • Originalsouffle
這家疏乎厘pancake專門店,其實之前已經來過了。因為水準穩定,款式又多,所以這次二訪。😬⭐️Citrus Soufflé 很特別的一款,鮮橙口味❤️。味道有一種淡淡的橙香,酸酸甜甜的,吃多了都不會覺得膩。而且soufflé pancake本來就口感很鬆軟,像吃空氣一樣的蓬鬆感,讓人不知不覺就吃完一整個🙈。太快吃完,有點空虛,快樂的時光,就是特別短😂。⭐️Crème Brûlée 這一款,是傳統pancake,然後表面鋪滿一層焦糖,視覺上已經很吸引。pancake 是傳統的那種比較綿密的口感,不像疏乎厘pancake這麼有空氣感,所以很快就有飽的感覺。但吃的時候,焦脆的焦糖,將口感變得很豐富!綿密而且充滿蛋香的pancake,配上脆脆的焦糖,再抹上奶味濃郁的雲呢拿雪糕,吃上去真的非常幸福💕💕💕店面總共有兩間鋪,坐位都算多。這次很幸運,竟然可以直入!平常都是在門口大排長龍,如果想來試,記得預留時間啊❤️

⭐️Citrus Soufflé

⭐️Crème Brûlée

• Souffle Pancake
  • Crème  brûlée
  • Citrus  soufflé
2023-07-15 152 瀏覽
生活需要一点甜!全部都是现做的超级松软!路过店门口也能闻到甜甜的香气!刚出炉的舒芙蕾拿叉子拍拍还duanduan的!!!比起其他家有更多口味的选择~随着季节也会出一些不同的季节限定款!选择太多不知道选什么的话!首选抹茶口味!是人气top1原味的舒芙蕾➕抹茶奶油➕一块抹茶雪糕➕抹茶蕨饼➕红豆酱🫘 口味很丰富!抹茶味很浓!一点也不感觉腻~草莓松饼🥞颜值真的超高!松饼的口感会更实一点!周围一圈环绕着超可爱🍓草莓酱!造型有点像奶油松饼塔的感觉!会比舒芙蕾甜一点!也有咸口的松饼选择~但我不推荐!觉得比起甜口的逊色很多!别啥特别的!店里设有低消,每个人都需要点一份餐!比起饮料我还是推荐舒芙蕾和松饼!
生活需要一点甜!

选择太多不知道选什么的话!首选抹茶口味!是人气top1
原味的舒芙蕾➕抹茶奶油➕一块抹茶雪糕➕抹茶蕨饼➕红豆酱🫘
口味很丰富!抹茶味很浓!一点也不感觉腻~

2023-07-04 205 瀏覽
PAN de PAIN Pancake & Sweets (K11購物藝術館) (尖沙咀)📍尖沙咀河內道18號K11購物藝術館B1樓B111B及B111C號舖————————————Carmel Chocolate Soufflé $108舖頭出面都已經聞好香pancake味,但佢低消要每人叫一樣嘢,所以2個人去要叫嘢飲同梳乎里pancake。梳乎里蛋香味濃郁,質感啱啱好,一半半空氣感,都有質地嘅,唔算入口即溶,所以蛋香味會留係口~梳乎里加焦糖雪糕同朱古力醬一齊食好好味,仲有好滑嘅cream~Matcha Latte $56 (右)抹茶味有啲淡 但唔太甜幾好 不過$56少貴Milk Pudding Matcha Latte $48(左)呢個都係抹茶味有啲淡 但都係唔太甜 下面有啲牛奶布甸都幾好食

————————————

Carmel Chocolate Soufflé $108

Matcha Latte $56 (右)
抹茶味有啲淡 但唔太甜幾好 不過$56少貴

2023-06-24 348 瀏覽
等左成40分鐘,最過分係追咗兩次,但仍然都話唔到俾我哋聽,究竟要等幾耐先有Pancake 又薄身又食落一層粉上面焦糖一部分燶哂一部分未溶哂Soufflé 太濕又扁哂 嗰個士多啤梨cream超難食,好似好膠又假嘅士多啤梨味 m記熱香餅都好食過佢 叫左3樣野完全唔值呢個價錢

Pancake 又薄身又食落一層粉
上面焦糖一部分燶哂一部分未溶哂
Soufflé 太濕又扁哂

叫左3樣野完全唔值呢個價錢

2023-06-17 393 瀏覽
梳乎厘pancake一向都係鬆軟香甜,星期六下午到,不用等位,一入去就講每人最少要order一份,限時75分鐘。 這裡環境較寬躺,但唔比時間你去享受有點浪費,但都理解。店內都聞唔到個pancake香味一食就明白食梳乎厘pancake除咗要做到鬆軟彈嘅技巧,仲要係香先好味,但呢間完全做唔到技巧,只係焗生旦令佢軟,因為生旦所以腥,加上無香甜味道,只係靠啲醬去比味道。我食焦糖朱古力,焦糖雪糕超甜,朱古力醬係現成品,但呢隻都係較甜,要去旦腥一定要連醬一齊食,有幾粒油味重嘅炸冬甩綠茶味,佢係屬於苦過種綠茶,綠茶控應該會喜歡,紅豆少少甜中和返綠茶嘅苦,pancake 同樣都係唔夠熟有腥味另外一個tiramisu pancake,呢款係軟實典型pancake,整份餅真係好tiramisu 加上少甜嘅焦糖醬/蜜糖醬,朋友就好鍾意呢個味道如果以專門pancake店黎講,想食梳乎厘pancake無需黎呢度,如果想坐舒服呢度都唔錯,口味唔同又不算劣的評分,但單單以以梳乎厘pancake 就係劣分😅就好似啲茶記話自己有炒滑旦一樣,以為生就係滑,人哋係有牛奶調味同烹調技巧架
有點浪費,但都理解。店內都聞唔到個pancake香味
一食就明白

加上少甜嘅焦糖醬/蜜糖醬,朋友就好鍾意呢個味道

2023-06-14 382 瀏覽
之前嚟K11都見到排長龍,今日難得冇人排,於是決定入去食下梳乎厘。我同家姐兩個人入去食。一入到去有個女侍應指我哋去坐門口果張間開咗嘅2人枱。轉身就走。但我哋其實唔係太鍾意坐門口位,因為多人岀岀入入,咁啱入面少少有張吉枱,我哋就問另一個經過嘅侍應可唔可以坐入面果張,佢都係指門口果張比我哋。其實都有少少唔開心,但係都算數,因為想試下呢間。食物我哋叫咗一個士多啤梨Mochi 梳乎厘,同凍焙茶Latte (轉豆奶)。飲品先上,有少少同menu 個圖片不符,menu 圖係焙茶同奶層次分明,初時冇為意,以為混埋咗。點知後尾見到侍應拎同一款去其他枱,而果杯同menu 一樣係有層次嘅。不過估係轉咗豆奶底嘅關係。但係冇相冇真相。雖然叫咗少甜,但係個人覺得都有啲甜。然後士多啤梨Mochi 梳乎厘終於嚟啦。美食當前都想打張卡先,但係比侍應破壞咗。事關個侍應好粗魯咁樣擺低碟梳乎厘然後就走咗,面頭個mochi 連士多啤梨cream 就係梳乎厘上面sir 咗落去,好彩趕得切用叉扶返起。但擺返上去之後已經破壞左食物外觀。佢個mochi其實就係面頭嘅糯米皮,比較厚身嘅,旁邊有士多啤梨果醬同雲呢拿雪糕。都比較普通。底層
其實都有少少唔開心,但係都算數,因為想試下呢間。

雖然叫咗少甜,但係個人覺得都有啲甜。

然後士多啤梨Mochi 梳乎厘終於嚟啦。

底層嘅梳乎厘切開有少少散,好似唔多熟咁。

當我哋食到差唔多嘅時候,岀面開始有人排隊。食完冇耐,有個侍應聲都唔聲就收走晒所有碟、餐具兜,覺得啲侍應有啲冇禮貌。

最後,賣單比Alipay ,個侍應叫我哋拍落去部卡機信用卡感應器果度,然後就走開做其他嘢。但係Alipay不嬲都係掃QR code咖喎。侍應行開咗我哋又唔會擅自攞起佢部機嚟掃,所以就好努力咁攞住自己嘅電話係佢部卡機嘅自置鏡頭掃。但佢部卡機收得比較入,都睇唔到掃唔掃到。到最後侍應終於返埋收銀位。我哋先同佢講Alipay 唔係掃咩。佢先拎起部機掃我哋個Alipay ,全程都冇講過一句嘢。

最後總結,食物味道一般,而因以上種種,令我覺得服務態度頗差。
Strawberry  mochi soufflé
2023-06-10
2023-06-11 271 瀏覽
今日路過K11 art 竟然唔洗排隊可以入去食lunch ,😂😂😂太難得,同我妹及8歲姨甥仔齊齊食個開心lunch叫左一個咸三文魚牛油果沙律pancake$105二個甜藍莓士多啤梨pancake$108同朱古力焦糖雪糕pancake😛$118三個都做得好出色,其實好好味又唔喺太甜pancake 做得剛剛🥰😚賣單加一$364,價錢都合理,知道唔喺咁容易做㗎下次有機會再嚟試下雪糕杯同炒飯,因我太多選擇今次全pancake為主😝

叫左
一個咸三文魚牛油果沙律pancake$105

賣單加一$364,價錢都合理,知道唔喺咁容易做㗎
2023-06-11
  • Smoked Salmon and Avocado Pancake