2020-08-11 3839 瀏覽
🌸Uji Matcha Souffle $95鬆餅焗震騰騰,傳來誘人蛋香,表面舖滿抹茶忌廉,加上紅豆蓉、蕨餅,🥰充滿和風特色。綠茶蕨餅有咬口,梳乎厘蓬鬆綿彈,抹茶雪糕慢慢溶化,連同楓糖醬、紅豆蓉享用,濃甜蜜意,泠熱交融,令人甜思思。🍓Strawberry Pancakes $88三層班戟夾滿草莓忌廉及果肉,口感黏糯,粉嫩迷人!配上草莓吉士醬,班戟吸嗦後變得更黏蜜軟彈,吃後很充實⋯⋯🍦北海道8.0牛乳草莓芭菲 $788.0牛乳雪糕超級奶香濃郁,杯面鋪滿切片新鮮草莓,顏色悅目,十分迷人!每層層次分明,有綿滑的蛋糕,夾層是草莓果醬及滑溜的忌廉,忌廉質感輕盈,吃至最底還有脆口餅乾碎,滋味滿足。🍍Tropical Detox Water $68特飲洋溢夏日色彩,全杯填滿新鮮雜果,菠蘿、啤梨、蘋果,在杯中飄散的菠蘿清甜多汁,十分解渴,加上爽脆的蘋果,是不錯的配搭。
🌸Uji Matcha Souffle $95

🍓Strawberry Pancakes $88

🍦北海道8.0牛乳草莓芭菲 $78
🍍Tropical Detox Water $68
2020-08-09
4天前 0 瀏覽
來自日本的PAN de PAIN Pancakes & Sweets🥰一直以來餐廳的人龍也絡繹不斷😱但小編又開始了日常思念日本🇯🇵所以來自日本的餐廳也進入了小編的涉獵範圍🤣餐廳以明亮的黃色作裝修,溫暖色調令人有很舒適的感覺😚#original soufflé $85梳乎厘表面煎得較焦,有很濃郁的蛋香味😍梳乎厘十分鬆軟而有空氣感🥳本來梳乎厘味道較不甜,所以旁邊有附蜜糖,可以添加少量令梳乎厘味道更有層次😋味道小評分:😋😋😋😋/5#Strawberry Pancake $88由三塊Pancake疊加起來的班戟山🤣小編點了士多啤梨🍓口味,士多啤梨不會太酸😚而中間的使用了士多啤梨忌廉,味道不會太假☺️不過班戟較乾身,相比之下梳乎厘較濕潤和出色😛味道小評分:😋😋😋/5#Earl Grey Premium $42兩個人點一壺,份量也已經足夠☕️經典的西方伯爵茶,不會太濃,配搭甜甜的梳乎厘或班戟十分配合😋味道小評分:😋😋😋/5🌟喜歡的話可以Like & Follow, 有你的支持是小編的動力🌟整體味道指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5性價比:💰💰💰💰/5環境:💕💕💕💕/5打卡指數:📸📸📸/5⬆️小編個人都很喜歡到處

#original soufflé $85

整體味道指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5
性價比:💰💰💰💰/5
環境:💕💕💕💕/5
打卡指數:📸📸📸/5
⬆️小編個人都很喜歡到處拍照打卡,特設打卡指數,並盡量附上推薦打卡位置💜
5天前 0 瀏覽
人氣pancake店,成日有人排隊,難得見唔使排先入。睇menu,裝潢,應該係走清新cafe路線,不過好想話由坐位一刻開始,就只比到我茶餐廳嘅感覺。除店內擠擁嘈吵之外,可能因為人氣熱店所有嘢都要快手快腳,未坐暖就成日比staff問食咩,好似食快餐咁。Frd子叫個souffle pancake。我自己唔鍾意食空氣,鍾意實在d嘅口感,而且當日係空肚到達,所以叫咗個breakfast pancake。其實普通pancake係好易整,佢哋嘅pancake對我嚟講味道上只能叫不過不失,份量係食到唔肚餓但不能叫飽,如果係男仔嚟,當呢度係歇腳食吓tea好喇。另外我點咗一杯咖啡,好似好犀利,話d咖啡豆係用日本珊瑚去做某個工序。飲落去又好似真係有點海洋味道,唔知係唔係心理作用哈哈。飲到一半加d奶試下,又邊返普通咖啡。建議唔加奶糖。
2021-01-19 0 瀏覽
...————— 試過兩次 兩次嘅經歷簡直係天與地😅 建議大家係少人啲嘅時候去😋👍🏻—————1️⃣ #originalsoufflépancake $85🤤第一次去食嘅時候 口感好fluffy 🌸好香蛋味 甜度適中 🉐8/10😔第二次去食嘅時候 有一塊個心係唔熟 聞落去有啲蛋腥味🉐4/10——————2️⃣ #frenchtoast $85🥰呢度甜品 兩次黎都覺得好食‼️一定要加埋雪糕食 冰火兩重奏咁款😂 西多士唔會好油膩 必食👍🏻🉐9/10—————3️⃣ #cafelatte $48🤚🏻味道正常普通🉐6/10——————⚡️環境 3.5/5⚡️食物 4/5(第一次食)⚡️服務 3/5❄️經過開k11見冇咩人排隊可以一試☄️—————PAN de PAIN Pancakes & Sweets (尖沙咀)尖沙咀河內道18號K11購物藝術館B1樓B111B及B111C號舖
...

🤚🏻味道正常普通
🉐6/10

——————
⚡️環境 3.5/5
⚡️食物 4/5(第一次食)
⚡️服務 3/5

❄️經過開k11見冇咩人排隊可以一試☄️

2021-01-19
  • Caramel Apple Souffle
  • Soufflé  pancake
星期一至五lunch黑名單之選!平時星期六日去食都十分鐘左右就整好今日午餐去食由1247等到1310我問佢幾時焗好 佢話要30-45分鐘邊有打工仔行落黎食lunch可以等足45分鐘?我行都行10分鐘啦邊份工可以放飯放兩小時?完全係蝦打工仔我等到1325就cancel左張單啦點等佢呀?吾番工邊有錢食佢呀?佢都係食緊我份糧炸星期一至五lunch hour真係吾好食佢見住佢入外賣盒都吾serve堂食既人無乜邊個檯上面有食物最好笑係 佢話外賣既都係咸點 吾係梳乎厘仲話 佢地一批批咁整 我咁岩入吾到上一批但我來到時 得2檯客人同埋我1247落單 等到1325都未焗完?吾make sense lo仲要比我知道係大大批咁整吾怪得質素咁參次 (呢間野我寫過3次食評 因為次次都口感同味道都有所出入)大家如果有試過一個焗爐焗幾件野基本上中間同旁邊既 吾會一樣熟真係下次都吾食佢85蚊比錢買難受如果你地堅持lunch食記得要講明全部餐一齊上真係45分鐘都無就cut單吾好比機會佢賺另一個餐既錢今次蝕左個all day breakfast 比佢仲要係7度既天氣之下捱住餓搵其他野食當買個教訓!評番個熱朱古力先拉花幾
星期一至五lunch黑名單之選!
平時星期六日去食
都十分鐘左右就整好
今日午餐去食
由1247等到1310
我問佢幾時焗好 佢話要30-45分鐘
邊有打工仔行落黎食lunch可以等足45分鐘?
我行都行10分鐘啦
邊份工可以放飯放兩小時?
完全係蝦打工仔

無乜邊個檯上面有食物
最好笑係 佢話外賣既都係咸點 吾係梳乎厘
仲話 佢地一批批咁整 我咁岩入吾到上一批
但我來到時 得2檯客人
同埋我1247落單 等到1325都未焗完?
吾make sense lo

評番個熱朱古力先
拉花幾靚
味道香濃
熱朱古力

個all day breakfast個pancake係比出面好食
火喉控制ok
98蚊加一 lunch黎講 算係咁
All  day  breakfast
熱朱古力
All  day  breakfast
這間位於k11的人氣班戟店,每次經過都大排長龍。 剛好這店做緊五點半後半價, 而我當時已經過了五點半, 所以外賣有半價。 見咁抵就一於買來試試。作為抹茶控,我點了抹茶梳乎厘pancake, 因為是即叫即做,大約等了十五分鐘左右就有得取餐。拿回家後已經馬上進食,因為驚pancake越放越淋,一打開餐盒馬上就聞到了蛋香 ,就算外賣拿到回家班戟外型都沒有變化。pancake比較失望,食唔出有空氣感,口感實淨, 不知道是不是我外賣放得太耐的關係。 抹茶醬有濃濃的抹茶味和微微的苦味,合我的口味, 紅豆有點過甜,但和抹茶醬一起食就中和到甜味。還有綠茶蕨餅都幾煙韌。
pancake比較失望
2021-01-02 126 瀏覽
疫情期間,大家心情都比較低落,而食甜品真係可以解下愁。所以行過見pancake 店不用排隊,即時坐低點個藍莓芝士疏乎厘,順便歇歇腳。等候時間比預期長,十多分鐘才到。時間沒有白等,疏乎厘又綿又鬆,沒有其他甜品可以替代這種鬆軟質感,加上甜度適中既藍莓醬及新鮮士多啤梨,真係百吃不厭。美中不足的是相比其他同類店,稍嫌他們空氣感太強,中間氣泡多,食完好快就肚餓。Latte可以不點,因為咖啡味不足,唔夠香,事實上pancake配店內提供的開水已非常足夠了。

2020-12-30 106 瀏覽
Signature Strawberry Pancakes🍓 Look at how aesthetically pleasing this pancake is!! The restaurant is quite thoughtful with the decoration of the pancake, making it so pretty and instagramable🤣 No to wonder people need to queue for it.The pancakes are soft and warm, but not too sweet. Love that they have added quite a lot of strawberries and cream to the pancake, which is exactly what i want ! 😋 Likely to come again!!

Likely to come again!!

• Strawberry  Pancake
2020-12-29 118 瀏覽
這家餐廳,第三次寫食評了。其實真的差不多個個星期都去食。而寫幾次食評的原因是 其實次次去食 口感同味道都有出入。這個PAN de PAIN原味,我試過有幾種口感,主要都係以下三項有出入1. 裡面cream的程度2. 表皮口感3. 味道不過就算有吾同,佢既質素都已經係above average。這個soufflé 好食時真的很好食,但難食時真的很難食。影響因素包括1. 外面焦糖的份量2. 外面焦糖的焦度3. 裡面的味道4. 外面焦糖脆度而今次真係同我幻想中的一樣,外面薄薄的焦糖,裡面鬆軟。焦糖仲要甜,完全不苦。但真的只限今次,上兩次也不是這樣的。
這家餐廳,第三次寫食評了。
其實真的差不多個個星期都去食。
而寫幾次食評的原因是 其實次次去食 口感同味道都有出入。
Pan  de  Pain

這個PAN de PAIN原味,我試過有幾種口感,
主要都係以下三項有出入
1. 裡面cream的程度
2. 表皮口感
3. 味道
Soufflé

這個soufflé 好食時真的很好食,但難食時真的很難食。
影響因素包括
1. 外面焦糖的份量
2. 外面焦糖的焦度
3. 裡面的味道
4. 外面焦糖脆度
而今次真係同我幻想中的一樣,
外面薄薄的焦糖,裡面鬆軟。
焦糖仲要甜,完全不苦。
但真的只限今次,上兩次也不是這樣的。

Pan  de  Pain
Soufflé
2020-12-23 221 瀏覽
當日去完K11食晚飯,就順便黎食個甜品,呢度嘅pancake係偏甜,不過可以接受。而且佢哋嘅擺盤都好靚,非常適合打卡。雖然pancake嘅份量唔算好多,但係價錢都合理。..Berry cheesecake Soufflé $95雖然疏乎厘pancake嘅空氣感唔係好多,但係都好鬆軟,配合埋cheesecake味嘅cream同Berry醬,都幾好食.Strawberry signature pancake $88雖然呢啲嘅擺盤好靚,但係喺口感方面,冇疏乎厘pancake咁好,都係偏甜.Caramel Apple Soufflé $95個人來講最鍾意食呢隻口味嘅pancake,因為佢嘅焦糖味同玉桂味都好夾,連埋pancake食所有嘢都好match ,而且好少有焦糖蘋果味嘅pancake!

Berry cheesecake Soufflé $95

Caramel Apple Soufflé $95

宵夜
2020-12-17 197 瀏覽
Original Soufflé💵 HK $78⭐️ 2/10-2 fluffy pancakes served with butter, whipped cream and syrup. The inside of the soufflé pancake was still moist and I personally don’t like the texture of it.-Strawberry Pancake💵 HK $88⭐️ 4/10-A set of 3 pancakes stacked with fresh strawberries and whipped cream. The pancakes are soft but I think it is too thin and small. Overall, I think their pancakes are good but not excellent.-Ig: dinewithsa
Original Soufflé

💵 HK $88
⭐️ 4/10
Ig: dinewithsa
2020-12-14 156 瀏覽
想梳芙厘班戟夠竟究點解可以俘虜咁多人既心就決定一於去試下呢間pancake今次點左原味及蕉糖蘋果味外觀上班戟都幾有空氣感,脹卜卜原味一試入口係幾有驚喜,蛋味非常濃烈,甜度適中,口感軟熟旁邊既甜忌廉好細滑,配上班戟就更上一層 不過份量就略少焦糖蘋果班戟既蕉糖漿就做得唔係太好,味道同糖漿冇咩太大分別蘋果雖然同糖一齊煮過,但唔會過淋至於班戟就冇原味咁好,班戟皮一切皮同班戟就分離曬,裏面又過濕班戟既質素不一,要睇彩數服務有待改善,水要叫店員比先有,價錢亦都算偏高希望未來會愈來愈進步
想梳芙厘班戟夠竟究點解可以俘虜咁多人既心
就決定一於去試下呢間pancake

今次點左原味及蕉糖蘋果味
外觀上班戟都幾有空氣感,脹卜卜
原味一試入口係幾有驚喜,蛋味非常濃烈,甜度適中,口感軟熟
旁邊既甜忌廉好細滑,配上班戟就更上一層
 不過份量就略少

焦糖蘋果班戟既蕉糖漿就做得唔係太好,味道同糖漿冇咩太大分別
蘋果雖然同糖一齊煮過,但唔會過淋
班戟既質素不一,要睇彩數

服務有待改善,水要叫店員比先有,價錢亦都算偏高
希望未來會愈來愈進步
2020-12-03
2020-12-14 123 瀏覽
🎾 #波姐食好西成日行過k11都見到好多人排隊😳今日行完街經過見到唔使等又好似好香pancake味就入咗去試吓😋-⚾creme brûlée signature pancake $88望住個menu掙扎咗好耐要叫signature 定soufflé pancake, 最後決定都係試下signature 😛佢比起strawberry嘅擺盤無咁instagrammable🍓但係味道同層次都好有驚喜😍佢pancake表面有層脆脆嘅焦糖,而pancake本身好香蛋味亦都好fluffy☁️ 配起雪糕一齊食有種冰火交融嘅感覺,之後先發現原來佢pancake底仲放咗一層custard cream🤩 不過可惜得兩塊整體份量有啲少😕仲要同朋友share 好唔夠喉呀😭-⚽總評⚽如果想打卡就要叫返strawberry signature🤣因為真係砌到成個pancake tower咁🥞 不過creme brûlée 嘅口感豐富好多😋下次都係自己食一份唔同人share啦🤫-🏐PAN de PAIN Pancakes & Sweets尖沙咀河內道18號K11購物藝術館B1樓B111B及B111C號舖12:30 -
🎾 #波姐食好西
⚽總評⚽
12:30 - 22:00
(Weekend starts from 11:30)
2020-12-06 168 瀏覽
黎到尖沙咀K11 Pan de Pain,好彩不太多人排隊,大約排15分鐘已有位。#抺茶疏乎厘,蛋夠香,軟綿綿,未放入口都溶左,無牙婆都食得🤣,夾紅豆蓉,加上雪糕,冰火二重奏🥰,多層次味道perfect much ,可惜欠缺綠茶香同澀,比忌廉味道蓋過了,有待改進🤏。食班戟配上#香濃cappuccino 唔駛多講😻😻😻
2020-12-06 101 瀏覽
因為疫情關係,又唔可以四個人一家人一齊吃,又唔想分兩張枱。所以每樣都外賣一下,以這個為甜品,返到屋企有少少凍,不過不影響佢嘅質地,軟林林,好疏乎,但係叫有芝士的沒有芝士味,甜度適中,試吓就OK啦。同埋外賣好抵,有折,扣埋K dollar 差不多不用比錢👍🏻。
因為疫情關係,
又唔可以四個人一家人一齊吃,
又唔想分兩張枱。
所以每樣都外賣一下,
以這個為甜品
返到屋企有少少凍,
不過不影響佢嘅質地,
軟林林,好疏乎,
但係叫有芝士的沒有芝士味,
甜度適中,
試吓就OK啦。
同埋外賣好抵,
有折,
扣埋K dollar 差不多不用比錢👍🏻。
外賣自取