2020-08-11 1785 瀏覽
🌸Uji Matcha Souffle $95鬆餅焗震騰騰,傳來誘人蛋香,表面舖滿抹茶忌廉,加上紅豆蓉、蕨餅,🥰充滿和風特色。綠茶蕨餅有咬口,梳乎厘蓬鬆綿彈,抹茶雪糕慢慢溶化,連同楓糖醬、紅豆蓉享用,濃甜蜜意,泠熱交融,令人甜思思。🍓Strawberry Pancakes $88三層班戟夾滿草莓忌廉及果肉,口感黏糯,粉嫩迷人!配上草莓吉士醬,班戟吸嗦後變得更黏蜜軟彈,吃後很充實⋯⋯🍦北海道8.0牛乳草莓芭菲 $788.0牛乳雪糕超級奶香濃郁,杯面鋪滿切片新鮮草莓,顏色悅目,十分迷人!每層層次分明,有綿滑的蛋糕,夾層是草莓果醬及滑溜的忌廉,忌廉質感輕盈,吃至最底還有脆口餅乾碎,滋味滿足。🍍Tropical Detox Water $68特飲洋溢夏日色彩,全杯填滿新鮮雜果,菠蘿、啤梨、蘋果,在杯中飄散的菠蘿清甜多汁,十分解渴,加上爽脆的蘋果,是不錯的配搭。
🌸Uji Matcha Souffle $95

🍓Strawberry Pancakes $88

🍦北海道8.0牛乳草莓芭菲 $78
🍍Tropical Detox Water $68
2020-08-09
2020-06-24 2118 瀏覽
由於星期日下午,我在尖沙咀購物商場「K11」地下的美式熟成牛肉漢堡包餐廳「The BuXXher's CXXb Burger」裡面購買的漢堡包套餐太快製作完成,我未到下午六點晚餐時間,就已經食完整個牛肉漢堡包套餐。於是我被迫需要再在「尖沙咀」鬧市裡面,尋找適合繼續光顧的食店。不過今次需要在星期日「尖沙咀」裡面找的晚餐食品,不需要針對「牛肉」,或者其他肉類食材製成的晚餐,就算食甜品也沒有問題。畢竟我在「星期日」裡面享用晚餐的要求,跟平日的晚餐非常不同,所以也可以在尖沙咀商場「K11」或者旁邊的食店裡面,尋找我想食的食品。結果我在尖沙咀「K11」商場的地庫一樓樓層裡面,找到我上手「開飯喇」戶口還在使用的時候,曾經親自拜訪和光顧過,以日本「梳乎厘班㦸」作為招牌甜品的餐廳「PAN de PAIN」。我上次拿着「開飯喇」戶口和手提電話光顧尖沙咀「PAN de PAIN」,選擇了享用「PAN de PAIN」裡面的蘋果加焦糖甜味,還有爽脆口感核桃的「梳乎厘班㦸」甜品,還有享用甜味手調蜜瓜鮮奶飲品。由於「PAN de PAIN」那一杯手調日本蜜瓜鮮奶飲品,實在有太過濃厚日本沖繩的風格,飲品裡面的日本

由於「PAN de PAIN」那一杯手調日本蜜瓜鮮奶飲品,實在有太過濃厚日本沖繩的風格,飲品裡面的日本沖繩風格太過油,濃厚到飲品名稱變成沒有中文原名,也變成由日文文字砌成的日文名稱蜜瓜奶飲品。

結果我人生第二次光顧尖沙咀「K11」地庫的日本甜品餐廳「PAN de PAIN」,就發現原來「PAN de PAIN」餐牌裡面的「固定」飲品,實際上來來去去其實還是只有例如「咖啡」、「抹茶」等等的飲品而已。

所以我直到第二次光顧「PAN de PAIN」之後才發現,我應該很難再在「PAN de PAIN」飲品餐牌裡面,找到適合我個人享用的手調甜味飲品。

至於在「PAN de PAIN」主餐牌,有關日式「梳乎厘班㦸」甜品那一頁裡面,實際上可以享用到的「梳乎厘班㦸」甜品,原來就只有第一頁裡面顯示,那四款口味「梳乎厘班㦸」甜品而已。

相反現在的「PAN de PAIN」,竟然推出了我以前在尖沙咀「PAN de PAIN」裡面都從未見過,也從來未嚐試過的雪糕芭菲杯甜品,例如北海道風的濃味「牛奶焦糖香蕉朱古力芭菲」。

可惜我之前在「K11」的地下某美式牛肉漢堡包餐廳裡面,購買了一個外賣自取「熟成牛肉」漢堡包加薯條飲品套餐,食完之後已經沒有太多胃口,再食鹹味熟食食品了。

所以我只好在「PAN se PAIN」的梳乎厘班㦸甜品餐牌裡面,選擇了一份名稱叫做「Berry Cheesecake Souffle」,擁有濃厚新鮮酸甜味道藍莓、甜味芝士以及有口感食到有「空氣感」的「藍莓芝士蛋糕梳乎厘班㦸」。

其實「PAN de PAIN」的梳乎厘班㦸甜品「Berry Cheesecake Souffle 」實際製成品裡面,只有兩塊質感很軟的「梳乎厘班㦸」,軟趴趴疊起,然後軟軟癱倒在餐碟上面。

然後在「PAN de PAIN」廚房裡面負責製作「梳乎厘班㦸」的店員,再在實際質感軟趴趴的「梳乎厘班㦸」表面上,再淋一層濃厚酸味的藍莓醬汁,以及甜味的芝士粉。

最後「PAN de PAIN」廚房裡面負責製作「Berry Cheesecake Souffle」的店員,在軟趴趴的「梳乎厘班㦸」表面上再灑少許甜味芝士粉,為酸味藍莓「梳乎厘班㦸」,增加少許芝士甜味作為點綴用途。

「PAN de PAIN」梳乎厘班㦸甜品「Berry Cheesecake Souffle」實際製成品,因為有了大量酸味新鮮藍莓製作成為醬汁,所以「Berry Cheesecake Souffle」整體味道因為有了藍莓而變成充滿藍莓酸味。

另一方面,「PAN de PAIN」廚房店員再在藍莓梳乎厘班㦸的表面上,灑下一些味道偏甜的濃厚「芝士粉」,甜味芝士粉令酸味藍莓梳乎厘班㦸,變成酸甜味道互相夾雜在梳乎厘班㦸裡面。

最後「PAN de PAIN」廚房在「Berry Cheesecake Souffle 」梳乎厘班㦸的表面上,加上一小撮甜味奶油忌廉,還有新鮮切粒的酸味士多啤梨。

其實「Berry Cheesecake Souffle」梳乎厘班㦸本身,已經有質地不算非常稠身的酸味藍莓醬汁作為主要調味料,梳乎厘班㦸實際上已經是非常開胃,和容易放入口裡面慢慢品嚐。

再加上「PAN de PAIN」廚房在酸味藍莓醬汁裡面,再灑下甜味的芝士粉,甜品芝士粉令到「Berry Cheesecake Souffle」實際味道變得又酸又酸,十分開胃和容易入口。
Berry Cheesecake Souffle

至於「Berry Cheesecake Souffle」梳乎厘班㦸本身的實際口感,雖然「PAN de PAIN」廚房把梳乎厘班㦸的外層實際質感,煎到十分軟熟。

所以「PAN de PAIN」廚房,把兩塊已經預先製造完成的梳乎厘班㦸互相疊起來。梳乎厘班㦸雖然算是成功疊起來了,但是實際上梳乎厘班㦸製成品質感卻是軟趴趴,快要從另一塊梳乎厘班㦸表面上跌倒下來。

所以我利用「PAN de PAIN」餐廳提供的餐具,直接從「藍莓梳乎厘班㦸」表面上,輕輕切下一小件「梳乎厘班㦸」,「梳乎厘班㦸」感覺已經快要被餐具所壓扁了。

雖然「PAN de PAIN」「Berry Cheesecake Souffle」實際製成品只有兩塊梳乎厘班㦸而已,但是梳乎厘班㦸實際味道卻擁有濃厚芝士甜味,跟濃厚藍莓酸味。

至於「Berry Cheesecake Souffle」梳乎厘班㦸裡面的實際口感,則稱得上算是頗有空氣感,而且「Berry Cheesecake Souffle」梳乎厘班㦸實際口感軟綿綿,配上甜味芝士粉頗為合襯。

再加上位於梳乎厘班㦸的頂層位置,還有幾粒已經切成兩半的酸味新鮮「草莓」,新鮮「草莓」為味道本來已經是酸酸甜甜的「Berry Cheesecake Souffle」,加上錦上添花的酸甜味道作為陪襯。

可惜「PAN de PAIN」餐牌裡面,有關提供的手調飲品款式實際數目不算很多,而且有「咖啡因」成份的「咖啡」飲品,不適合我在晚上享用。

所以經常在下午茶至到晚餐時間光顧「PAN de PAIN」的我,不知道將來還有沒有機會享用到「PAN de PAIN」製作的飲品,反而享用「梳乎厘班㦸」的機會多的是。
2020-05-24
Berry Cheesecake Souffle
  • BerryCheesecakeSouffle
4天前 0 瀏覽
每次經過都好想入去食梳乎,食完Lunch行過見最新出宇治抹茶產品又唔駛排隊我地係茶控,嗌一份宇治抹茶梳乎厘🥞同熱焙茶Latte☕好早期剛開業個陣佢地得一個舖位,每次都好多人排隊同埋入面比較迫,而家佢地連埋隔離舖位,坐位都算幾寬落同舒服,起碼隔離枱唔會好易聽到你傾計宇治抹茶梳乎厘😍賣相都幾吸引,相當唔錯主角有2塊少少空氣感梳乎厘再配抹茶雪糕、抹茶醬、抹茶蕨餅同紅豆蓉仲有少少Cream眼前全部都係抹茶🥰,貪玩嘅我地將佢搖一搖,梳乎厘都有少少震動。梳乎厘入口未去到一入口就溶,梳乎厘味道幾香,口感偏結實少少將佢配雪糕同抹茶醬,抹茶醬好香,有少少抹茶甘香味又唔算太苦。抹茶雪糕味道唔算好濃,期望佢會再濃少少,紅豆蓉偏甜但可接受。對比日本食嘅梳乎厘就覺得有少少不足,日本食嘅梳乎厘,空氣感好重同份量都幾多(通常都有3塊)。焙茶Latte焙茶味都幾重,同埋好大杯圖案係隻豬仔帶咗口罩,都幾可愛Latte唔算好熱,暖暖地易入口,不過比較鍾意飲熱啲 整體環境、食物、味道都算唔錯衛生方面可以再加強少少,梳化同枱面都有啲污漬
我地係茶控,嗌一份宇治抹茶梳乎厘🥞同熱焙茶Latte☕

宇治抹茶梳乎厘😍

賣相都幾吸引,相當唔錯

梳乎厘入口未去到一入口就溶,梳乎厘味道幾香,口感偏結實少少

焙茶Latte

焙茶味都幾重,同埋好大杯
圖案係隻豬仔帶咗口罩,都幾可愛
Latte唔算好熱,暖暖地易入口,不過比較鍾意飲熱啲

整體環境、食物、味道都算唔錯
衛生方面可以再加強少少,梳化同枱面都有啲污漬
2020-05-02
  • 宇治抹茶梳乎厘
  • 焙茶Latte
6天前 0 瀏覽
黎自沖繩既人氣甜品店 ☻冇錯又係過江龍🐉👏同朋友經過K11見到呢間甜品店竟然唔洗排隊😬二話不說入左去💕店鋪走和諧淺黃色格調令人感到舒服☻講番正題👉入到黎緊係要試Signature😨😨討論完一輪我地叫左Chocolate Pancake同埋Caramel Apple Souffle🍽所有甜品都係即叫即整🤡同朋友一路傾計一路等💨都幾期待第一樣黎既係Souffle🤳急不及待試。空氣感重😌😌😌蛋味都幾濃。Cream夠滑而且好重奶油味,不過略嫌焦糖醬唔夠多。蘋果浸左蕉糖,味道昇華👍食到咁上下Pancake都黎啦🍫有個樽仔裝住啲朱古力醬,朱古力唔甜但好濃味,較杰身。Pancake口感好實唔夠鬆軟,香蕉微微燒過有啲蕉塘係面🍌唔錯提提你♥️有最低消費,每人要叫一杯野飲或食物。你問我會唔會encore🤔🤔🤔會既,想試埋其他口味。
黎自沖繩既人氣甜品店 ☻冇錯又係過江龍🐉👏

所有甜品都係即叫即整🤡同朋友一路傾計一路等💨都幾期待

2020-10-17 0 瀏覽
路過多次,欲嘗已久的疏乎厘班戟,終於有機會試了。是晚約19:xx,店內尚未有太多客人,可以鬆動入座。(大約20:30後,店外開始出現排隊人潮)是次選單,有1)宇治抹茶疏乎厘班戟2)芝士火腿三文治3) Pineapple, pear, apple juice4) Matcha latte1)宇治抹茶疏乎厘班戟 - 這個可謂較為正宗的疏乎厘質感(即是雲既質感) (巿面上已有各色各樣稱為疏乎厘班戟)。入口即溶的綿綿質感,充滿蛋白香味。亦不會太甜太膩,亦不會食出有粒粒砂糖,讓人食過番尋味。(但價錢與飽肚感非常不成正比,建議先行打底再來吃)。至於抹茶的味道,可能由於飲品也是抹茶關係,完全蓋過班戟上的抹茶回甘香味(可以說完全食唔出),所以可以叫原味(本身個班戟已是賣點)。切開後,班戟很快變淋(內裏空氣已散),所以要盡快品嘗。2)芝士火腿三文治 - 超級普通過唔普通的三文治!(朋友說它太硬,我認為也可以,但CP值極低!!)3) Detox Water - Tropical - Pineapple, Pear, Apple  - from friend's comment: 完全沒水果香味,水果數量只
路過多次,欲嘗已久的疏乎厘班戟,終於有機會試了。

是次選單,有
1)宇治抹茶疏乎厘班戟
2)芝士火腿三文治
4) Matcha latte

Uji Matcha Souffle

Ham & Cheese Sandwiches

2)芝士火腿三文治 - 超級普通過唔普通的三文治!
(朋友說它太硬,我認為也可以,但CP值極低!!)

3) Detox Water - Tropical - Pineapple, Pear, Apple  - from friend's comment: 完全沒水果香味,水果數量只有一半(CP值超低, 完全不值$68),跟飲水沒分別
Hot Matcha Latte (Strong)

4) Matcha latte - 因為很怕奶味重過綠茶味的Latte,所以専登可否Strong綠茶味。很好,也可以轉strong。看顏色已經知佢夠重。喝後感,的確有重抹茶的甘苦味(個人較喜歡有少許苦苦地的甘味)。
Hot Matcha Latte (Strong)
  • Matcha latte
  • Soufflé
呢個係焦糖吐司外脆內軟唯一不足既地方係表層焦糖有d苦味但整體感覺都吾錯不過好似有少少對吾住個價錢咁性價比偏低有樣野要讚既佢個雪糕應該係hand made因為口感好好食但為左個雪糕要買呢個吐司就吾多抵玩
呢個係焦糖吐司

佢個雪糕應該係hand made
因為口感好好食
但為左個雪糕要買呢個吐司就吾多抵玩
2020-10-05 35 瀏覽
呢間餐廳既梳乎厘都出名貴,但無一次門口係無人排隊,到底佢有咩吸引力令大批顧客願意排隊仲要消費呢?佢個梳乎厘真係無乜邊度整到。無論係口感定味道都係我既第一。佢個口感係外面比較硬,但裡面係半熟狀態。仲好大陣蛋味。真心好食👍🏻加上糖漿同忌廉做配料真係好好食😋性價比一般但質素絕對number 1
呢間餐廳既梳乎厘都出名貴,
但無一次門口係無人排隊,
到底佢有咩吸引力令大批顧客願意排隊仲要消費呢?
佢個梳乎厘真係無乜邊度整到。
無論係口感定味道都係我既第一。
佢個口感係外面比較硬,但裡面係半熟狀態。
仲好大陣蛋味。

性價比一般
但質素絕對number 1
梳乎厘
2020-09-28 168 瀏覽
—Original soufflé ($85) 個人覺得個soufflé pancake 麻麻地😪有啲失望😞個pancake 唔夠空氣感🤓唔夠熱😖好似放左好耐gum😭個pancake 口感都幾實😟可能我唔好彩啦😢有待進步😂soufflé pancake 要好食都係要去反日本🇯🇵—Pan De Pain($85) 個法式多士好味好多👍🏻次次去都一定要叫😍個french toast 雖然等既時間耐d🤭不過係值得既🙆🏻‍♀️上到檯仲係熱辣辣🥰配上雪糕同糖絲🤣perfect match —價錢: 💋💋💋💋味道:💋💋💋💋抵食:💋💋💋環境:💋💋💋💋. ——地點:PAN de PAIN Pancakes & Sweets (尖沙咀)地址:尖沙咀河內道18號K11購物藝術館B1樓B111B及B111C號舖營業時間:12:30-22:00—

價錢: 💋💋💋💋
味道:💋💋💋💋
抵食:💋💋💋
環境:💋💋💋💋
. ——
營業時間:12:30-22:00
2020-09-26 161 瀏覽
食飽飯緊係要食甜品😆同朋友行到攰 打算搵個地方坐下而兩個港女緊係要搵地方打卡坐低chill下🤪 🌟 Caramel Apple Soufflé 🌟 好多梳乎厘揀 揀左15mins都未諗掂😂最後揀左Caramel Apple Soufflé 好似配料多啲order完等左20-25mins 可能假期人多 上菜時間有啲耐 但見到個梳乎厘真係超打卡able🤩成個梳乎厘好輕身 好有空氣感配埋caramel真係超夾✨🌟 Matcha Latte (Iced) 🌟 抹茶味好重 好真材實料❣️成杯野飲好creamy 有驚喜表面嘅cream同梳乎厘一樣好輕身淡淡地嘅奶味 唔會好漏💖🌟 Hojicha Latte 🌟umm…呢杯 我覺得麻麻地 唔係我杯茶😌味道偏淡 唔啱我呢啲重口味人士😆茶味咖啡尚算夾 味道濃返啲會好啲😋平時喺尖沙咀行街行到攰 可以去呢間坐下環境唔錯 好多朋友/情侶都揀呢度傾計💜但留意返 假期去 可能要排一陣隊😗🤑 Caramel Apple Soufflé $95🤑 Matcha Latte (Iced) $56🤑 Hojicha Latte $52
食飽飯緊係要食甜品😆

🌟 Hojicha Latte 🌟
umm…呢杯 我覺得麻麻地 唔係我杯茶😌
味道偏淡 唔啱我呢啲重口味人士😆
茶味咖啡尚算夾 味道濃返啲會好啲😋
Matcha Latte (Iced) / Hojicha Latte
平時喺尖沙咀行街行到攰 可以去呢間坐下

🤑 Hojicha Latte $52
2020-06-27
Caramel Apple Soufflé
2020-09-23 110 瀏覽
講笑咋?去Pancake店唔食Pancake食三文治?😂認真呀 今日lunch time唔想食粥粉麵飯😅咁啱行過呢間就比佢張三文治相吸引到唔知大家同唔同意 日式嘅麵包係好好食 太耐冇旅行啦 所以我就入咗去~Lunch set只有4款選擇 2款pancake 2款三文治簡簡單單蛋沙律芝士加小小菜同蕃茄塊包加咗牛油咁烘 非常脆 又香不過入面嘅蛋沙律+2塊芝士就略嫌咸咗小小另外on side仲有小小沙律跟餐包飲品 叫咗杯咖啡 都不錯👍🏻連埋加一今餐$97 唔錯👍🏻
講笑咋?去Pancake店唔食Pancake食三文治?😂
認真呀 今日lunch time唔想食粥粉麵飯😅
咁啱行過呢間就比佢張三文治相吸引到

唔知大家同唔同意 日式嘅麵包係好好食
太耐冇旅行啦 所以我就入咗去~

午餐:蛋沙律芝士三文治

連埋加一今餐$97 唔錯👍🏻
2020-09-23
午餐:蛋沙律芝士三文治
2020-09-22 95 瀏覽
第一,入坐同menu 內均沒有提最小每人叫一樣野第二,我二人去,去到已經叫左一份pancake, 打算食到咁上下第二份再叫巴菲,点知店員話賣晒,ok 我再叫French toast ,佢又話無。之後個店員再三提醒要每人要叫一樣,我話我想食既已經無晒,佢就喺咁叫我嗌佢指定嘅食物,我話我唔想食嗰樣,於是佢就用極不禮貌既方式掉張單係我枱面。而家係你賣哂吾係我吾想叫結果由pancake 上枱到我結帳只用了10 min,唔係我唔嗌野又霸住佢張枱呢d垃圾餐廳,持住平時多人幫襯就鬼甘串,賣晒又唔入座前同客講,人地坐低就迫人叫其他嘢
第一,入坐同menu 內均沒有提最小每人叫一樣野
而家係你賣哂吾係我吾想叫
2020-08-23
平時經過都大排長龍,琴日星期六都竟然見到唔使排隊😲諗都唔諗即刻入去試一試睇吓點解班友咁鍾意排呢間餐廳😼🥞Original Soufflé ($85)碟上只有兩塊pancake、兩舊cream、楓糖漿一小壺😶 擺盤空礦既程度,侍應送上嚟嘅時候我都唔小心嘩咗一聲🙄至於味道一般般,口感偏紮實,但梳乎厘pancake嘅空氣感☁️失蹤,就好似港女嘅空氣瀏海塌左落嚟咁🤦🏼‍♀️🥞Uji Matcha Soufflé ($95)多$10嘅分別只有抹茶味雪糕🍦同兩舊口感奇爽既抹茶蕨餅,口感一樣偏紮實,抹茶味嘅雪糕亦唔算濃🍵唯一可以讚下嘅係,佢哋嘅cream算做得唔錯🍼牛奶味香濃,唔會膩🙂整體來講,呢間pancake店有啲名過於實😟可能見佢經常大排長龍而對佢期待過高,但係經此一役應該就冇下次啦👋🏻一句講晒,打卡唔係一流,食物都唔係一流🙃

Original Soufflé

🥞Original Soufflé ($85)

Uji Matcha Soufflé

🥞Uji Matcha Soufflé ($95)

座低等咗45分鐘,共等75分鐘,溜單所以員工趕住做,品質差,軟到全切唔到,服務態度極差,非常冇誠意(包括道歉),等咗這個時刻一年,但由元朗一埸嚟到$95,仲要有加一,離哂帶譜,價值超不菲,本身因為有$50 coupon先至嚟。不過迫到我一家俾劣評,完全被買相吸引,抹茶醬超苦,紅豆太甜真唔係誇大,真係誠心建議大家不要等長龍,再食呢一間舖頭D低品質野食,完全嘥曬時間同錢,入梗black list.超失望而歸💢💥😰
超失望而歸💢💥😰
抹菜梳乎厘
2020-09-20
紀念日
2020-09-18 63 瀏覽
等37分鐘的pancake,好唔好食就見人見智啦,但當你見到隔離枱只係早你一分鐘order但已經食完走埋😨😱😨😱,我嗰碟都未到😤😤😤,你就覺得一啲都唔好食😑😑😑😑
2020-09-12 116 瀏覽
咁我之前已經嚟咗呢度食過㗎啦 咁我之前上次帶梳乎厘同埋法式多士嘅 梳乎厘係麻麻哋所以今次就唔叫 法式多士都幾好味 咁我今日想試新野就嗌咗Tiramisu pancake嘅 咁我朋友就嗌咗個cream brûlée 嘅pancake嘅首先就係Tiramisu pancake, 三層pancake上面會有吉士醬同埋朱古力 咁周圍淋左焦糖醬嘅 食落口有陣咖啡加朱古力味同埋佢口感係比較軟滑嘅另外我都有試我朋友嘅pancake嘅 佢嗰個係食唔出有焦糖燉蛋嘅感覺 同埋香味都係比較淡嘅 只係有陣焦糖係普通pancake上面燒過咁樣 所以我就唔建議再食 相比較之下Tiramisu嘅係好味好多

Tiramisu  pancake

所以我就唔建議再食 相比較之下Tiramisu嘅係好味好多