2020-01-10 6924 瀏覽
🌟墨魚汁脆片配牛油果海膽 $198 (💡8/10)呢個係季節限定既dish 墨魚汁脆片香口而不油膩 馬糞海膽十分解甜 牛油果香滑 兩者是perfect match💫🌟24個月巴馬臣芝士配黑松露醬意粉 $288 (💡7.5/10)黎呢間餐廳就係為左個意粉﹗😍 廚師一開始先用酒把芝士燒溶 然後將意粉倒入一大舊芝士輪上 之後再刮出大量芝士在鍋上煮溶 拌入黑松露醬 食落真係好cheesy🤤 但就有少少苦苦地既酒味 未必個個都鐘意😶🌟香草白酒煮蜆 $178 (💡8/10)睇落去都唔似係普通白酒汁🤔 比較似係海鮮湯 蜆肉非常鮮甜 連帶個湯汁都好好飲 配蒜蓉包食一流👍🌟黑松露野菌忌廉湯 $158 (💡7/10)個湯好濃好足料 但硬係好似差咁D黑松露香味🤔🌟西西里海鮮湯 $158 (💡7.5/10)呢個好似頭先白酒煮蜆個汁 入面有多款不同海鮮 都好足料👍🌟鹿兒島和牛二重奏 $488 (💡7.5/10)和牛用上慢煮及煎兩種煮法 個人更鐘意煎 因為更能食到和牛既口感同牛味🥳 慢煮過的和牛肉質變了一絲絲的 未能突出和牛既優點🤔🌟75%特濃朱古力流心撻 $118 (💡8/10)朱古力香濃 野莓雪糕味道清新可中
🌟墨魚汁脆片配牛油果海膽 $198 (💡8/10)

🌟香草白酒煮蜆 $178 (💡8/10)

🌟黑松露野菌忌廉湯 $158 (💡7/10)
個湯好濃好足料 但硬係好似差咁D黑松露香味🤔

🌟西西里海鮮湯 $158 (💡7.5/10)
呢個好似頭先白酒煮蜆個汁 入面有多款不同海鮮 都好足料👍

🌟鹿兒島和牛二重奏 $488 (💡7.5/10)

🌟75%特濃朱古力流心撻 $118 (💡8/10)
朱古力香濃 野莓雪糕味道清新可中和甜膩 喜歡❤ by M
  • 朱古力撻
2019-12-10 3825 瀏覽
今年team lunch㨂左公司附近的Palco. 今日可能滿座,上菜比較慢。前菜我揀左湯,好味但份量少。同事讚花甲好味,有機會都要試吓。主菜我食意大利飯,份量同味道都ok. 同事食魚就未必夠飽、蝴蝶粉有點齋。甜品係綠茶奶凍配紅豆雪糕,絕配呀。加了錢的Cappuccino 似機出,冇拉花😅
2019-12-10
聖誕節
2019-10-21 3877 瀏覽
今日同同事相約去食意粉,聽同事推薦哩間Palco Ristorante噶意粉幾好味噶,所以就心思思晚上去食翻餐啦。環境都幾好噶,很有格調,好適合聊天,我同同事點左個意粉,意粉令我好驚喜,因為系廚師當住我地噶面整噶,而且份量剛剛好兩個人噶量,意粉好好味,夠cream,而且醬汁好惹味,同事都好滿意哩餐晚餐。
2019-08-27 5800 瀏覽
這天有人萬歲~ 佢帶咗我地去呢間西餐廳。在門口望進去,第一感覺已經是非常得體!! 因下雨天,待應安排遮放在接待處側的架上後,還給了我們一張小卡牌,在走時憑卡取回,完全是酒店式的安排~餐廳安排了西餐廳少有的圓枱給我們一行五人,方便交談~以午餐而言,價錢的確唔平,Appetizer, Main Course & Dessert 的3 courses 的set lunch,最低消費是HKD198.- (未計加一)。 主餐前先上兩款麵包及牛油,麵包面較硬身,不過裡面鬆軟,撕開慢慢吃就好。牛油比較特別,有點像啫喱狀,味道亦跟一般牛油有點不同,不過點麵包好味~Appetizer: 粟米濃湯配北海道帶子帶子是炸好放在碟上,上枱時待應會將粟米湯倒落放帶子的碟內,幾得意!個人覺得帶子沒什麼味道,湯則是creamy那種,口感細滑,沒有粟米蓉,不過有些原粒粟米,外表100分,味道無外表來得高,不過也有80。Main Course: 牛肝菌肉醬野菜千層麵看上去很迷你,不過吃完卻非常飽的主菜。每層麵夾著肉醬,做得頗為細緻,而且肉醬調味適中,不會如坊間的死咸~牛肝菌亦十分juicy~ Dessert: 芒果奶凍
這天有人萬歲~ 佢帶咗我地去呢間西餐廳。
在門口望進去,第一感覺已經是非常得體!!

在走時憑卡取回,完全是酒店式的安排~

餐廳安排了西餐廳少有的圓枱給我們一行五人,方便交談~
最低消費是HKD198.- (未計加一)。

Appetizer: 粟米濃湯配北海道帶子
個人覺得帶子沒什麼味道,
外表100分,味道無外表來得高,不過也有80。

Main Course: 牛肝菌肉醬野菜千層麵
看上去很迷你,不過吃完卻非常飽的主菜。
牛肝菌亦十分juicy~

Dessert: 芒果奶凍 (跟餐)、Tiramisu配朱古力雪糕 (加錢)、疏乎里配雲呢拿雪糕 (加錢)
芒果奶凍個人覺得比較普通,雖然都做得滑,不過芒果味不像新鮮造出來。

另外兩個加錢甜品就非常好味!!!!
Tiramisu有微微的酒味,配上紅莓醬,將味道加以昇華。

疏乎里暖暖的,蛋白味好重!

兩款都係不同層次地入口即溶~
2019-08-26
2019-07-13 4762 瀏覽
經朋友介去試下哩間意大利餐廳。早幾日和朋友晚上用餐,環境尚算舒適,枱與枱之關有一定距離,但我地枱嘅位置偏暗,適合情侶,睇Menu差點要用手機照。服務態度十分好。當晚點了前菜(炒蝦、湯)、意大利雲吞、Signature 芝士意粉、甜品tiramisu、及白、紅酒。整體味道不錯。最impressed是芝士意粉,由主廚即場表演烹調,用熱的碟盛着意粉,延長Cheese溶化時間,十分細心。意大利雲吞好新鮮,well balanced flavor, 好味。相比之下,我點的西洋菜帶子片湯嘅味道一般。自家甜品tiramisu 也不錯, 味道和plating 一樣 ok. 但因為燈光太暗,睇唔清楚好有心思的賣相,有D可惜。所謂菜肴色香味、色先行,沒有適當光線,浪費了廚師plating 的心機。
服務態度十分好。

芝士意粉(主廚親自烹調)
芝士意粉

意大利雲吞
炒蝦

相比之下,我點的西洋菜帶子片湯嘅味道一般。
西洋菜帶子(扇貝)片湯
海鮮湯

自家Tiramisu

2019-07-11
芝士意粉(主廚親自烹調)
芝士意粉
意大利雲吞
自家Tiramisu
2019-07-12 2485 瀏覽
朋友生日飯一早預約左六位,上網見環境唔錯而且坐得幾舒服又唔會太嘈到步之後叫咗一個係餐牌上冇嘅前菜,$180左右一客,一客for一人,海膽牛油果脆片。海膽份量不少,下邊以牛油果醬鋪底上面加紫菜碎條,牛油果醬口感酸甜因為有芒果夾雜,整體味道唔錯其後另外再叫咗兩個前菜,一個以帶子為主口感新鮮,但亦屬普通不過不失。反而幾鍾意佢嘅主食,海膽魷魚墨汁意大利粉,雖然不太食出墨汁味,但有海膽提升左少少鮮甜味另外鵝肝海膽risotto係我個人大愛!口感creamy得黎帶點鵝肝嘅鹹味同海膽嘅甜味,十分配合,滿意!最後都有循例地叫咗一份牛扒,份量都夠六個女仔食,至於味道不太特別,始終都係以主食取勝。相信下次會再為risotto而黎

海膽脆片

鵝肝海膽risotto

相信下次會再為risotto而黎

生日
海膽脆片
鵝肝海膽risotto
2019-05-31 2725 瀏覽
香港食西餐真系好好好貴,要食高質的西餐更加系十個貴FATBROWN 通常系大時大節先會卜間靚靚西餐廳同女朋友嘆個扒、飲杯酒 話說FATBROWN 之前應承女朋友要請佢食番餐西餐慶祝加人工,尋尋覓覓俾FATBROWN 搵到呢間幾抵食的Lunch set worrr Three course lunch ,前菜、主食加甜品,女朋友唔算好大食,岩岩好<前菜-有機西蘭花濃湯配水牛芝士>西蘭花味濃郁,成個湯好fresh 又好creamy ,令人一匙一匙好快就飲完湯中間擺左D芝士,令成個湯更有層次<主菜-百香里燒法國乳鴨胸伴甜紅椒意大利飯+$28>個醬汁有驚奇,甜甜地配埋煮列硬度啱啱好嘅意大利飯食,正鴨胸食落口比想像中嫩口,細細舊好快食曬,如果可以大塊番少少就好喇<甜品>啖啖生的味道,滿足了Fatbrown 的甜品胃,又唔會膩,的確唔錯Hkd 188加一,高級餐廳咁的價錢算幾抵
香港食西餐真系好好好貴,要食高質的西餐更加系十個貴

<前菜-有機西蘭花濃湯配水牛芝士>

湯中間擺左D芝士,令成個湯更有層次

<主菜-百香里燒法國乳鴨胸伴甜紅椒意大利飯+$28>
個醬汁有驚奇,甜甜地配埋煮列硬度啱啱好嘅意大利飯食,正

<甜品>

Hkd 188加一,高級餐廳咁的價錢算幾抵
2019-04-30 2110 瀏覽
今日好友請我食生日lunch、過左嚟呢度裝修設計有品味、佢嗰個餐包跟蜜糖牛油幾得意、麵包幾好食我哋點左一個肉眼扒set lunch 同單點了黑松露意粉、Set lunch 頭盤點左海鮮汁配花甲跟牛油香草蒜蓉餐包用來點呢個海鮮汁整體不錯👍🏻我哋單點左個黑松露意粉也不錯、廚師係你面前煮意粉!他們仲好細心咁幫我地一分成兩份!服務質素很讚⋯⋯我哋set lunch就點左肉眼扒⋯⋯點了七成熟、上都係七成熟非常Pro⋯⋯配芝士薯仔好食👍🏻甜品係紅豆雪糕配綠茶布甸!好味!二百幾蚊一個lunch真係超值!食物嘅質素同服務質素都性價比高!仲要食到好飽!非常滿足!下次一定會再嚟試吓佢哋嘅晚餐!值得推介 !
今日好友請我食生日lunch、過左嚟呢度
裝修設計有品味、
佢嗰個餐包跟蜜糖牛油幾得意、麵包幾好食
我哋點左一個肉眼扒set lunch 同單點了黑松露意粉、
Set lunch 頭盤點左海鮮汁配花甲
跟牛油香草蒜蓉餐包用來點呢個海鮮汁整體不錯👍🏻
我哋單點左個黑松露意粉也不錯、廚師係你面前煮意粉!
他們仲好細心咁幫我地一分成兩份!服務質素很讚⋯⋯
甜品係紅豆雪糕配綠茶布甸!好味!
下次一定會再嚟試吓佢哋嘅晚餐!值得推介 !

2019-04-24 1261 瀏覽
Called to reserve for my friend's birthday for Mid May. Requested to have a table near the window area and the male staff who picked up the phone was absolutely rude. Not addressing the caller at all and refusing to offer any table next to the e window unapologetically. I have called 2 weeks in advance and received such bad service. I asked for the reason and he said window seats cannot be reserved and have to be allocated. For people who have heard good things about the food in this restaurant, the service is not up to standard at all.
To the restaurant, please retrain your staff. I placed the call at 1:30pm on April 24.
2019-04-24
  • non
一星期前才決定當天要去灣仔看婚紗展, 所以臨急要找晚飯同時能慶生的地點~ 錯過了JUNON的預訂機會, 在OR找到這一家看起來不錯的意大利餐廳, 便直接訂了8點也要求在甜品上寫上HAPPY BIRTHDAY 的字樣。因為展覽比預期更花時間, 離開時已過了預定時間所以有點慌忙地找餐廳的位置, 一看到餐廳名字便衝進去, 後來發現我們是在後門進入餐廳...因此令我們誤以為門面怎麼這麼不太高級的感覺...哈~當晚只有不夠一半滿, 被安排了坐於正中間的位置。近窗邊的4張枱有2張都是慶生的,  或許我沒有事先要求近窗的位置所以被安排到強勁冷氣的位置...點了一個6-COURSE DINNER SET, 另加1份沙律, 女侍應禮貌地提醒我們SET 的食物份量不多, 問我們是否要加點其他食物。上菜不會太慢, 不過真心驚訝單點的沙律份量比 SET的食物真的大很多, 不過SET的食物擺碟都很精美, 如果胃口比較大的朋友可能真的需要另加食物...吃飯中途開始聽見很強烈的音樂及震動, 還以為餐廳樓上是DISCO...離開時發現音樂從樓下的酒吧傳上來...真心建議想要吃一頓浪漫晚餐的朋友不要選星期六晚了....

Smoked Pork Belly Salad

真心建議想要吃一頓浪漫晚餐的朋友不要選星期六晚了....
2019-03-09
生日
  • Smoked Pork Belly Salad
2019-02-26 1303 瀏覽
Palco Ristorante嘅Lunch set有3個coursesAppetizer 揀左海鮮汁煮花甲Main course 係意式燴豬膝配有機南瓜米形粉Dessert係芒果酥餅花甲好大隻 但唔會韌個sauce好好味 配埋麵包perfect池然後到main course 見到個樣再加埋豬手以為會好漏佢份量啱啱好 豬手好腍好夠味米形粉個texture好煙韌甜品係sorbet配酥餅芒果味好refreshing 中和番之前開始會滯嘅感覺每個course都冇野挑剔呢個lunch set盛惠$188個人覺得呢個價錢食到呢個質素好抵
Palco Ristorante嘅Lunch set

每個course都冇野挑剔
呢個lunch set盛惠$188
個人覺得呢個價錢食到呢個質素好抵
2019-01-29 1224 瀏覽
Chestnut napoleon 🌰🍰第一次食栗子拿破崙,平時都係食芒果拿破崙,一層吉士一層芒果,其實我好憎食吉士,所以呢個栗子拿破崙啱晒我,一啲吉士都冇,栗子蓉唔會太甜,拿破崙夠鬆化,大廚整得個生日蛋糕好靚,好有心思,拿破崙上層整左白色棉花糖,拿破崙上鋪了紫色花花,兩旁還有心心裝飾。其實仲有支煙花蠟燭㗎!切完蛋糕,大廚還幫我們分在店上,之後另加一些士多啤梨,蛋白脆脆和earl grey tea 雪糕給我們,賣相非常吸引呢!又睇得又食得!
Chestnut napoleon 🌰🍰
Palco Ristorante 已開了多年,由柴灣搬去灣仔, 主廚兼老闆有多年在半島工作經驗,環境優靜,服務態度一流👍🏻·•Spaghetti with 24m parmesan cheese & black truffle sauce. 呢個pasta 可算是餐廳既signature同賣點,這個招牌菜更由主廚兼老闆Ken 親自在當場示範,先加上酒在24個月既巴馬臣芝士,再開火槍向芝士點火,燒到芝士溶,然後將預備好的竟粉島上一大個芝士然後攪勻,之後把意粉和煮溶了的芝士放回平底鑊,加些松露和水慢煮,就可以上碟。芝士同松露實在太吸引,芝士非常濃味香氣撲鼻要即刻熱食,否則芝士變涼就杰哂,意粉夠Al dente , 啲汁唔好浪費,用來點包一流😋.•Squid ink pasta with sea urchin除咗新鮮海膽更有切碎左嘅墨魚,墨魚size 切得剛好,煎得幾香又唔韌,仲有些日式小荳芽紫花陪襯,雖然食完墨汁麵啲牙會黑哂,但最想要好食嗎!.•Grill US prime rib eye.呢個Rib eye 幾好,唔太肥,但又有牛香味,食左咁多pasta 都要食番啲肉balance 下

•Grill US prime rib eye.
2019-01-06 1517 瀏覽
聖誕節那晚我跟女友去了灣仔一間意大利餐廳,裡面的裝潢不錯蠻有情調的,還有一陣濃烈的松露香。我們那晚挑了他們的聖誕餐,主要是頭盤,主菜跟甜品。頭盤是新鮮的海膽配聖瓜,味道很棒!完全沒有腥味,然後主菜是黑松露意大利粉跟龍蝦。我最愛的都在這兩道菜上,最後甜品就是一個無花果味雪糕,非常飽!

2018-12-24
2018-12-26 1279 瀏覽
餐廳位置於灣仔近馬來西亞大廈附近地點非常唔顯眼可以話係隱蔽高水準意大利菜🇮🇹✨室內環境以深色為主 都幾有格調非常適合朋友/家庭聚會情侶嘅話就未必係一個浪漫嘅選擇喇..但勝在食物水準高, 環境舒服, 服務又好價錢唔平 但非常滿足!!😝😝
餐廳位置於灣仔近馬來西亞大廈附近
地點非常唔顯眼
可以話係隱蔽高水準意大利菜🇮🇹✨
室內環境以深色為主 都幾有格調
非常適合朋友/家庭聚會
情侶嘅話就未必係一個浪漫嘅選擇喇

但勝在食物水準高, 環境舒服, 服務又好
價錢唔平 但非常滿足!!😝😝