2023-06-27 196 瀏覽
灣仔這間提拉米蘇幾好, 口感豐富,大板$88,小$48,芝士餅浸潤足夠,面層口感幼細滑溜,甜度適中,店舖少少,有室內有室外,尚算舒適,會再食,店舖小小,pizza 一個個整定的,今次未試pasta 😋😋

2023-06-19 152 瀏覽
好耐之前已經bookmark左【PALA】但係因爲中左covid又之後種種原因拖到宜家先去。餐廳比較細,室内得兩張臺、另外全部都係室外座位,有冰風扇,所以唔算太熱。 Burrata:布袋芝士加沙律菜同prama ham,布袋芝士超級creamy、可以中和prama ham既鹹味,沙律加左D意大利醋,非常開胃。 Porchetta:慢煮豬腩肉再烤到個外皮非常香脆,有少少似燒腩仔,但完全唔覺得肥膩。 Bresaola Pizza:風乾牛肉再搭配火箭菜既芝士pizza,配料非常簡單,但好好味、餅皮鬆軟。 Tiramisu:非常大一舊,味道唔會好甜,咖啡味算濃,所以唔會太膩。
  • Burrata
2023-06-01 151 瀏覽
夏日炎炎,係灣仔發現到一間pet friendly嘅小店PALA,店員重好好offer我同寶貝坐入店內涼冷氣🥰PALA主打意大利🇮🇹pizza, 重有意粉,小食同甜品,媽咪一坐低就被menu上推介嘅意粉吸引,我就係display嘅pizza櫃揀左兩款唔同味道試試😋🌟PALA Carbonara 🍕用左兩種唔同嘅煙肉🥓,上面鋪滿芝士🧀️,重見到有啲蛋黃汁,真係Pizza 版嘅Carbonara🤣Pizza係薄批,焗到外圍脆卜卜,芝士香軟拉絲,好正👍🏻🌟PALA Arrabbiata 🌶️🍕呢款係店員推介,有少少辣嘅pizza。Salami好惹味,homemade嘅辣椒橄欖油好香,加上茄醬酸酸地好開胃。🌟 Tagliatelle Al Mare 🍝龍蝦汁底嘅扁意粉,用上新鮮爽口嘅蝦肉,意粉上重撒左啲香草同芝士碎,香口惹味,加左cherry tomato減低左油膩感🫶🏻份量唔少但都俾我哋清碟🤣🌟 Tiramisu (90% less sugar)見到有Tiramisu我實唔會錯過,重要90%less sugar喎,少好多罪惡感🤣咖啡味濃,酒味再重啲就更perfect,芝士香滑,一份夠哂兩個人sh

🌟PALA Carbonara 🍕

🌟PALA Arrabbiata 🌶️🍕

🌟 Tagliatelle Al Mare 🍝

🌟 Tiramisu (90% less sugar)
咖啡味濃,酒味再重啲就更perfect,芝士香滑,一份夠哂兩個人share。當媽咪話飽哂,我重可以用我另一個裝甜品嘅胃消滅佢🤣

🌟 Infused water (Organic wild blueberry)
咁熱天氣我叫左杯iced coffee降降溫,媽咪重識揀,叫左呢個自家出品嘅有機藍莓infused water,清新解渴重低糖健康🤘🏻

PALA嘅食物選擇真係幾多,環境又好chill,好有意式小店風情,見佢做緊summer promotion,happy hour 好抵🥳🍻

2023-05-31 508 瀏覽
來到灣仔這間以特色羅馬 Pizza為主打的清新小店大部分座位設於露天地方 其設計富田園風 帶悠閒餐牌裡有傳統 Pizza 口味接近20款 相當適合多人聚會而店家特色的羅馬式方型Pizza 都有大概10款口味好適合兩口子 或想一次試上不同款式的大伙兒 •我們揀選了以下食物⭐️Tagliatelle Al Mare是自家製的寛條麵 配上小龍蝦尾 與彈牙虎蝦🦐🦐最喜歡它的龍蝦汁 帶海鮮的鮮甜味 拌在一起吃很不錯⭐️Arrabbiata"Pizza alla Pala" 是一款羅馬式的方型Pizza 有別於一般的Pizza 是店家的獨特製法烤成後充滿酥香 質感屬鬆軟 批邊帶香脆有咬口一定要趁熱吃 很有風味 來這店是必試的食物❤️❤️這款是微辣口味 是辣肉腸跟自家製香辣橄欖油帶出的⭐️Tiramisu 店家用了赤藻天然糖造成 比一般的減90%糖👍🏻👍🏻吃下簡直零罪惡感 Mascarpone混有香濃的蘭姆酒質感屬豐盈口感 咖啡味不算太濃 整體都很討好😋😋⭐️Caffè corretto奉上一杯Kimbo Express 再倒入小杯的 Grappa咖啡與酒的香氣混在一口 帶酒
來到灣仔這間以特色羅馬 Pizza為主打的清新小店

很適合大伙兒聚會 意粉亦是自家製的
甜品全採用赤藻糖 食物跟飲品都有質素 值得一試🤗
  • Tiramisu
2023-04-26 141 瀏覽
Pala is an authentic roman-style pizzeria that serves classic 12” round pizza and pizza squares called pala 🍕 their dough is fermented for 72hrs giving the crust a crunchy with a slightly soft chewy texture 🍞 they also serve various pasta, salads, antipasti and panini 🥪 with a few interior seats and a aesthetic cozy outdoor seating at their courtyard garden 🌿Pala 正宗羅馬式比薩店,有傳統12" 圓形比薩同pala (正方形比薩) 🍕麵團經過 72小時發酵 令比薩皮帶底部脆口 薄得來帶少少煙靭 🍞 仲有意大利麵 沙拉 小吃 帕尼尼 🥪 店內有幾個座位 外面有個花園 簡約舒服露天卡位 🌿🍖 Arrabbiata Pala HKD$

🍖 Arrabbiata Pala HKD$58
tomato sauce, fior di latte mozzarella, spicy spianta calabra salami, homemade spicy olive oil
放滿蕃茄醬 🍅 大大塊意大利辣肉腸 🍖
拎上手芝士拉絲 🧀
自家製香辣橄欖油充滿香味🔥
辣椒提升辣道 🌶 整體香辣惹味

Arrabbiata Pala

🦞 Tagliatelle Al Mare HKD$198
fresh tagliatelle, gambas and langostino tails in lobster sauce topped with fresh herbs and cherry tomatoes
龍蝦汁好濃郁🦞 好掛汁 唔會過咸
大蝦爽脆鮮甜 🦐 仲有兩條紅蝦尾 新鮮彈牙

Tagliatelle Al Mare

🧀 Carbonara Pala HKD$58
pancetta bacon, pork cheek bacon, fior di latte mozzarella, pecorino romano cheese, creamy pasteurised egg yolk, ground black pepper
有水牛同羅馬芝士 兩重芝士 充滿香濃芝士味 🧀
蛋黃做底點微甜 🥚 加埋風乾咗嘅煙肉 豬頸肉煙肉添加油香 🥓 灑少少黑椒提味

Carbonara Pala

🍄 Tagliatelle Salsiccia HKD$198
roman style sausage with cream sauce and mushroom
忌廉汁又 creamy 又濃郁 帶啲橄欖油嘅香
加埋蘑菇 🍄 洋蔥 🧅 羅馬式香腸 一啲都唔膩

Tagliatelle Salsiccia
第一次試意大利餐廳比較傳統係喜帖街隔離氣氛好好嘅一間小店如果有興趣可以一試因為店舖比較小先預約會比較好佢自製嘅意大利芝士餅比較低糖同出邊有啲唔同好好食注重健康嘅人士,可以一試
第一次試意大利餐廳
因為店舖比較小
先預約會比較好
佢自製嘅意大利芝士餅比較低糖同出邊有啲唔同
好好食
注重健康嘅人士,可以一試
位於灣仔廈門街的「PALA」,係一間主打意大利薄餅及意粉的小店🍴餐廳裝修溫馨舒適,設有室外座位,感覺好chill哦餐牌上嘅薄餅選擇眾多,分門別類,可以揀原個12吋或一件裝,以家傳秘製薄餅食譜製作,每日提供多樣式精選PizzaSpaghetti Amatriciana意粉口感軟硬適中,以蕃茄醬作為基礎,加入辣椒🌶️洋蔥🧅綿羊芝士、風乾豬面頰肉一齊烹調,微辣惹味,勁好食Arrabbiata薄餅批底厚薄適中,底部香脆可口,放滿蕃茄醬、意大利辣肉腸、牛乳製水牛芝士及自家製香辣橄欖油,少少辣,芝味濃郁Porchetta餡料有意大利烤豬肉、芥末、蕃茄、水牛芝士、軟芝士及火箭菜,材料新鮮,鹹香滋味Hawaiana意大利烤火腿、水牛芝士、紅蔥頭、菠蘿、雞胸肉及蕃茄醬。配料份量充足,味道同口感都好豐富哦Tiramisu甜品都係無添加糖,以天然赤藻糖醇取代糖,夠哂健康!有機意大利Kimbo特濃咖啡覆蓋層層意大利手指餅配Mascarpone cheese、雞蛋、Rum酒及可可粉,層次豐富,甜而不膩Ice Lemon Tea

Spaghetti Amatriciana

Arrabbiata

Porchetta

Hawaiana

Tiramisu

Ice Lemon Tea
I recently visited Pala Wanchai for dinner and had an incredible experience! i had visited their shop in Sheung Wan before.i ordered drinks before 7pm for happy hour promotion (3-7pm) with selected drinks at $48 each. The Ravioli was cooked perfectly to order, and the filling was flavourful and delicious. The Hawaiian pizza had a great balance of sweet and smoky flavours of the ham and pineapple, that was complemented perfectly by the cheese. The Tiramisu was a great way to finish off our meal.

The Tiramisu was a great way to finish off our meal. The creamy texture and coffee flavour was the perfect end to a great meal.

Everything was fresh and the service was excellent.
2023-03-09
2023-03-07 107 瀏覽
呢間意大利餐廳想試好耐🤤🤤餐廳主打多款手工pizza🍕,亦有提供意粉、小食、沙律同甜品等~性價比高!!店內環境簡約舒適,設有室內同室外座位!仲可以帶埋寵物用餐添❤️❤️🍕Araabbiata $58✨我地叫左細份pizza share,可以試多幾款口味😍😍呢款係我至愛!包括有意大利辣肉腸、水牛芝士、同番茄醬等~~味道辣辣地🌶️,辣肉腸又好有咬口!超惹味👍🏻👍🏻🍕Carbonara $58✨卡邦尼pizza好特別,即刻叫黎試試~~包括有意大利煙肉、豬頰肉培根、水牛芝士、羅馬綿羊芝士同黑胡椒粉等🤤🤤批底口感鬆脆,鹹香十足!食完好開胃❤️❤️🍕Margherita $45✨呢款係純素pizza🌱,包括有番茄醬、水牛芝士同新鮮羅勒~~芝士味道好香,帶拉絲效果!蕃茄醬酸酸甜甜,整體唔錯😋😋🍝Tagliatelle Al Mare $198✨佢地既手工意粉都好出名,必點!!龍蝦汁味道濃郁,闊條麵爽彈煙韌、好掛汁👍🏻👍🏻裡面仲有大蝦、小龍蝦、蕃茄仔等配料,十分豐富~~🍋Torta Della Nonna $49✨最後試埋呢個意大利檸檬吉士撻🤩🤩撻底口感鬆軟,中間夾住檸檬吉士餡~味道香甜,好清新!!飲品方面,我
呢間意大利餐廳想試好耐🤤🤤

🍕Araabbiata $58✨
我地叫左細份pizza share,可以試多幾款口味😍😍
呢款係我至愛!包括有意大利辣肉腸、水牛芝士、同番茄醬等~~
味道辣辣地🌶️,辣肉腸又好有咬口!超惹味👍🏻👍🏻

🍕Carbonara $58✨
卡邦尼pizza好特別,即刻叫黎試試~~
批底口感鬆脆,鹹香十足!食完好開胃❤️❤️

🍕Margherita $45✨
芝士味道好香,帶拉絲效果!蕃茄醬酸酸甜甜,整體唔錯😋😋

🍝Tagliatelle Al Mare $198✨
佢地既手工意粉都好出名,必點!!
龍蝦汁味道濃郁,闊條麵爽彈煙韌、好掛汁👍🏻👍🏻
裡面仲有大蝦、小龍蝦、蕃茄仔等配料,十分豐富~~

🍋Torta Della Nonna $49✨
最後試埋呢個意大利檸檬吉士撻🤩🤩
撻底口感鬆軟,中間夾住檸檬吉士餡~味道香甜,好清新!!

飲品方面,我地揀左蔓越莓維他命水($35)同熱朱古力($45)~~
蔓越莓維他命水飲落酸酸地,重果香!仲好健康🌿🌿
熱朱古力入口順滑,朱古力味濃郁~都唔錯🥰🥰
2023-01-22 158 瀏覽
有日放工去利東街,原來附近都有不少餐廳見到一間充滿意式風情的餐廳跟老公好好地享受晚餐當日天氣有點凍餐廳雖然分開室內,室外就算在室外,都有暖燈照著倍感溫暖Tagliatelle al mare 餐廳重點推介,蝦肉鮮甜,麵條煙韌,handmade 唔同D。麵條沾滿鮮味的龍蝦汁,類似掛汁的口感,很惹味Parmense 巴馬火腿芝士火箭菜薄餅很吸引,幾乎每一片薄餅都有咸香柔滑的火腿,12吋薄餅夠2-4人享用,餅底香脆微焦,蕃茄醬滿滿的,很滋味。以$198價錢,我覺得很抵食。Lemonade 樽裝飲品,食完pizza,飲返醒胃lemonade,很爽Hot chocolate 天氣凍凍地,食物到前呷一口,既暖和又甜蜜,滿滿的朱古力,口感滑溜。Torta della點少得意式甜品,檸檬批酸酸甜甜,上面灑處朱古力粉,很吸引。
有日放工去利東街,原來附近都有不少餐廳
見到一間充滿意式風情的餐廳
跟老公好好地享受晚餐

當日天氣有點凍
餐廳雖然分開室內,室外
就算在室外,都有暖燈照著
倍感溫暖

Tagliatelle al mare

Parmense

Lemonade
樽裝飲品,食完pizza,飲返醒胃lemonade,很爽

Hot chocolate

Torta della
點少得意式甜品,檸檬批酸酸甜甜,上面灑處朱古力粉,很吸引。

🥗Caprese- 最傳統的意大利沙拉 用新鮮多汁的番茄和水牛芝士 搭配意大利青醬 新鮮羅勒和橄欖油 是一道很開胃解膩的前菜🍕Carbonara pizza- pizza里有培根、水牛芝士、羊芝士、奶油蛋黃醬等材料 整體口味比較芝士奶味一點 可惜我覺得面皮烤的很乾不是很好吃🍝Gnocchi speck- 是用土豆做成的口感像年糕一樣好煙韌的 搭配著咸火腿洋蔥等材料 喜歡吃年糕口感的朋友絕對要一試🍋lemon tea- 不是港式檸檬茶 味道比較清淡🥤ginger&lime infused water- 有淡淡的姜和青檸的味道 口感上有點點苦

🍋lemon tea- 不是港式檸檬茶 味道比較清淡
2023-01-09 1451 瀏覽
灣仔旺區都有隱世意大利餐廳😊廈門街有好餐廳! 雖然店舖門面細細,原來佢哋小小後花園仲有啲坐位,意式風情十足,簡約嘅室外座位坐得好舒服。餐廳仲係有意大利人主理,全部職員都係外國人,好似去咗旅行咁😝Tagliatelle Al Mare 一定要試❤️自家製手工意粉口感適中,蘸上了好多醬汁食落彈牙,好香濃嘅龍蝦味。醬汁唔會太鹹,但係食落味道真係好香濃,入邊有幾隻大蝦非常爽脆,仲有兩條小龍蝦🦞整體都好吸引Porchetta超級脆嘅五花腩卷,切嘅時候直頭係有聲,佢哋嘅肥膏帶點煙韌,好香☺️之前食過其他餐廳嗰啲肥到完全食唔落。呢度肥瘦合適,鍾意五花腩嘅人一定係鍾意呢個口感。五花腩中間夾咗少少香料,輕輕帶出油香,味道佢哋控制得好好,唔使擔心會太鹹。Tiramisu 呢度嘅甜品最大賣點,一定係採用赤澡糖淳🥰🥰🥰同90% less sugar,食完根本就冇罪惡感🙈總共有兩層蛋糕兩層忌廉,味道中規中矩,唔會太甜,中間嘅lady finger更加濕潤就好。Infused water 飲返啲健康嘢平衡下😊呢度有唔同口味,cranberry味道唔錯👍🏻

Tagliatelle Al Mare

Porchetta

Tiramisu

Infused water

• Tagliatelle al Mare
灣仔廈門街有一間意大利餐廳,外牆白色非常吸引,呢間小店面積不太大,但係有一種溫暖的感覺。呢度老闆同埋廚師都係意大利人,喺呢度你一定會食到正宗嘅意大利菜。打開餐牌,發現佢哋有中英對照,非常貼心,因為中環灣仔區好多外國人開的餐廳大部份都係全英文好少翻譯中文。Pizza 🍕 每間餐廳都有佢哋特色,尤其係佢哋嘅餅底。我叫左 Arrabbiata 辣肉腸蕃茄意大利薄餅(12”) $178。 意大利辣肉腸非常香,比一般的大,放上紅綠辣椒🌶️粒更惹味,mozzarella cheese 🧀 滿滿,再加上自家製橄欖油更提升味道。Tagliatelle Al Mare 龍蝦汁海鮮闊扁麵 $198, 香濃嘅龍蝦汁+闊麵,一定要讚佢個麪,蛋味濃,又煙韌。配上新鮮爽口的蝦肉及紅蝦尾,好juicy 又美味。另外兩杯飲品,分別有Sunset Cooler $70 & Peach 🍑 Mojito $98 又清新又好飲。佢哋服務有親切,戴住口罩都感到佢哋嘅笑容,因為呢度地方不大好快就坐滿,所以你哋去最好預先訂位咁就唔需要等啦。

Tagliatelle Al Mare 龍蝦汁海鮮闊扁麵
Arrabbiata 辣肉腸蕃茄意大利薄餅(12”)
Tagliatelle Al Mare 龍蝦汁海鮮闊扁麵
Arrabbiata 辣肉腸蕃茄意大利薄餅(12”)
  • Arrabbiata
2023-01-04 124 瀏覽
假期時去左利東街睇下燈飾同埋影番輯靚相,諗住近近地去旁邊食下日本嘢,點知搵到依間意大利主廚坐陣嘅意大利餐廳《Pala》店鋪睇落坐位唔多,想坐門口半開放式座位點知已經full左, 跟住就安排左我坐餐廳旁嘅小巷。小巷好有意大利風格,放左綠化植物同埋燈飾,比坐店內更加有氣氛。佢地嘅Pizza真係林林總總,我就分開叫左幾隻味,咁就可以一次過試哂。一份4片先60蚊左右,2個人去食都可以食到好幾個味道,又唔使驚兩個人食唔晒。Arrabiata Pizza用左正宗意大利pizza手法,pizza批底新鮮焗製,邊緣會有少少焦香,同埋批底比較薄,食落口感會好脆。加入左蕃茄醬,同埋長身嘅辣肉腸,唔似出面係圓形。上面再放左辣椒粒,同埋邪惡嘅拉絲芝士,好落辣辣地都幾吸引。Carbonara 同平時食嘅意大利粉材料有啲似,用左兩款芝士分別係牛乳製水牛芝士同埋羅馬綿羊芝士,兩種加埋一齊就係芝味無窮。另外仲加入意大利煙肉同埋豬頰肉培根,咸香味十足。Ocenao 海鮮一向係我最愛,依款用左龍蝦汁做醬汁,加入鮮蝦,仲有多款芝士水牛芝士,同埋巴馬臣芝士,鮮味十足。Mixed Platter 依款其實係芝士同埋火腿拼盤,因

Arrabiata Pizza

Ocenao

Mixed Platter
依款其實係芝士同埋火腿拼盤,因為份量好大,結果兩個人都食唔切。記得一定要升級做布拉塔芝士,一個水球狀,切開裡面半流心,牛乳味好濃郁。另外裡面仲有意大利風乾牛肉、意大利辣肉腸、巴馬火腿、烹調火腿、塔雷吉歐軟芝士、芳提娜羊奶乾酪、意大利吉岡左拉藍芝士、巴馬臣芝士、羅馬綿羊芝士配無花果醬、同埋意大利香醋配香草麵包。
2023-01-04 137 瀏覽
PALA @pala.hk📍灣仔廈門街7-17號百旺都中心地下A號舖.PALA係一間主打Roman-Style Pizza嘅意大利餐廳🇮🇹 比一般食嘅Pizza更加輕盈,厚度比一般意大利傳統Pizza更薄同脆身👍🏼 而且餐廳標榜Pizza用上72小時發酵,而且加入獨門秘方令纖維更加豐富,大家必定要試試佢哋嘅Pizza😆 餐廳更設有戶外位置用膳,啱哂同朋友嚟飲杯酒~.🍕 Carbonara $198: Pizza大大份,12吋,即叫即烤,岀爐香脆熱辣辣,面頭放有意大利煙肉、豬頰肉培根、水牛芝士、羅馬綿羊芝士、奶油蛋黄同黑胡椒粉,非常cheesy,芝士控必試~🍝 Spaghetti Beef Balls $168: 意大利粉份量足,味道酸甜適中,仲有5大粒牛肉丸,面頭灑上勁多芝士粉,夠哂邪惡~🐟 Tonno e Cannellini $98: 意大利吞拿魚伴入白腰豆,面頭加上紅蔥頭 同新鮮番茜,開胃又清新,旁邊嘅沙律菜伴入有機橄欖油同白酒醋,作頭盤一流~🍑 Peach Mojito Virgin $70: 蜜桃加入青檸,味道酸酸甜甜,再加上薄荷葉好refreshing~
PALA @pala.hk
📍灣仔廈門街7-17號百旺都中心地下A號舖