灣仔有一間主打健康嘅素食餐廳 有好多素食菜式選擇 🥰 不過當然啦 如果你唔係一個完完全全嘅素食者都唔使擔心😌😌 小編已經幫大家探咗路 佢哋仲有好多款唔係全素食嘅嘢食 有肉可以選擇㗎🥰而且佢哋嘅餐廳佈置得好靚 佢哋除咗餐廳之外仲有家品店 所以喺格調方面真係好正 好似入咗一個花園度咁樣🤩 同隔離嘅家品店相映成趣🥰.🐷芫荽香菜蝦卷扁意粉呢碟扁意粉係我嘅最愛🤩 小編知道另一位小編就最憎食芫荽嘅 但係本小編就最中意 🤩麵條夠彈牙有口感 蝦卷鮮甜爽口 加埋芫荽同香菜 味道都幾香濃😎 份量方面亦都係幾飽足.🐷黑松露野菌燉飯燉飯好濃郁🤪 口感creamy 黑松露味道幾香😎 啲菇好爽口 食完仲想再黎😆.🐷忌廉芝士西蘭花🥦芝士濃郁 西蘭花爽口🤩 好開胃 感覺亦都幾健康😍.🐷鹽酥素雞脾+川辣杏鮑菇素食者嘅最愛🤩 冇得食肉 但係都可以享受好多美食 酥脆嘅素雞脾 有腐皮包住 味道都唔錯 雖然唔能夠同真嘅雞髀睇齊 但係又真係整得幾好食喎 配埋辣杏鮑菇 味道鮮美 而且第一次食杏鮑菇係可以用呢一個川辣味作為調味 成件事即刻覺得升級咗 完全唔似係淨係食杏鮑菇咁索然無味.🐷朱古力香蕉西多士配雪糕球呢個甜品唔錯 🤩 啲西多

🐷芫荽香菜蝦卷扁意粉

🐷黑松露野菌燉飯

🐷忌廉芝士西蘭花🥦
芝士濃郁 西蘭花爽口🤩 好開胃 感覺亦都幾健康😍

🐷鹽酥素雞脾+川辣杏鮑菇

🐷朱古力香蕉西多士配雪糕球
呢個甜品唔錯 🤩 啲西多士切到啱啱好 一啖一粒 非常貼心 朱古力同香蕉組合一流😍 雪糕球仲好滑😜 將熱嘅西多士同埋凍嘅雪糕撈埋一齊食好唔錯🤪

🐷熱玫瑰桂花茶
茶飲清香 玫瑰同桂花味道幾正 小編鍾意呢啲淡花香嘅花茶 而且飲返杯熱嘢都幾舒服 同事都覺得幾解渴!

OVO Cafe
📍灣仔灣仔道1號地舖
#吃貨日常#香港#茶餐廳#Cafe#麵包#西餐#中餐#日本菜#韓國菜#泰國菜#堂食#好西#食#香港美食 #hkfoodie #foodiehk #灣仔 #灣仔好去處 #灣仔美食
2024-03-27 10 瀏覽
喜歡間中食素洗滌身心,中式西式也可以,在灣仔的這間ovo cafe素食餐廳我就很喜歡了,餐廳內很有空間感,處處見到精緻的綠色植物,令人覺得舒適relax。是日餐湯 配純素麵包 $48餐湯似是薯蓉加蔬菜煮成,味道比較清淡,麵包口感實在,不是空氣包,烘過有點脆身。紫薯甘粟餅 $48有四個半件,新鮮炸起熱辣辣,外層酥脆,內裡的紫薯非常吸引,味道是天然的香甜,加上甘粟粒粒口感,相當滋味,想不到還附送些蝦片,也是脆卜卜的。瑪嘉烈特芝士薄餅$118最推介這個pizza,不用任何肉類也可以很好吃,最喜歡這種薄脆的pizza,而重點是它的水牛芝士夠多和香濃,啖啖吃到半溶芝士十分感動,還有羅勒葉和車厘茄點綴,個人覺得相當抵食,想再回來吃。總結食物和環境都相當理想,特別推介pizza,必吃呀!

是日餐湯 配純素麵包 $48

紫薯甘粟餅 $48

瑪嘉烈特芝士薄餅$118

總結食物和環境都相當理想,特別推介pizza,必吃呀!
  • 瑪嘉烈特芝士薄餅
📍OVO CAFE 🔍灣仔灣仔道1號地舖-----與吃素的好友聚餐,選址這間於素食界頗有名氣的餐廳。餐廳前身是灣仔舊街市,09年經拆卸及活化後,被列為三級歷史建築物。一進門口,會看到很多植物和盆栽等等,是他們的花藝部OVO Garden,再走進去些少就是餐廳的部份。整體裝修風格走唯美日式庭園路線,打卡不錯,也很舒適。5:30開始的晚市套餐,包含餐湯沙律小食主菜及飲品等等,價錢由$178-$198,沒有加一服務費。🥢餐湯及飲品:飲品推薦他們家的鮮榨果汁,清清爽爽沒有額外加糖。是日餐湯是甘筍南瓜湯,甘甘甜甜,每一啖都係真材實料無添加的味道。🥢小食:川辣杏鮑菇紫薯甘栗餅兩款小食均有驚喜,杏鮑菇爽甜多汁,川辣醬汁惹味而不油膩,好食同時保留健康。紫薯甘栗外脆內綿,中央的紫薯泥香甜度適中,加上甘栗增添咬口,很不錯。🥢主食:竹炭lmpossible Meat漢堡日式咖喱吉列豬扒飯lmpossible Meat很多汁,味道幾可亂真,加上新鮮紫洋蔥、芝士、沙律菜和蕃茄等等,穩陣高質。食量比較大的話,可以選擇日式咖喱吉列豬扒飯,炸素豬扒表層酥脆,內裡是以菇菌為主材料的仿肉扒,炸得不會太油膩,搭配飽滿珍珠米
📍OVO CAFE

紫薯甘栗餅

🥢主食:
竹炭lmpossible Meat漢堡
日式咖喱吉列豬扒飯
lmpossible Meat很多汁,味道幾可亂真,加上新鮮紫洋蔥、芝士、沙律菜和蕃茄等等,穩陣高質。食量比較大的話,可以選擇日式咖喱吉列豬扒飯,炸素豬扒表層酥脆,內裡是以菇菌為主材料的仿肉扒,炸得不會太油膩,搭配飽滿珍珠米和香甜日式咖喱汁,吃素也不會令人有很“寡”的感覺。

附上單據參考:
-🍴🍽🍴🍽🍴🍽️🥙🥙🍔🥙🥙🍴🍽🍴🍽🍴🍽-OVO係一間主打西式素食嘅cafe,座落灣仔道1號,環境清靜。餐廳好似個植物園咁,有好多盆栽,配合埋空矌嘅環境同埋高樓底,營造左一個好舒適嘅環境,令人可以好舒服咁享受美食😊。我哋每人嗌咗個伴素晚餐,套餐有湯、鮮果沙律、小食、主菜同飲品,喺咁優雅嘅環境下用餐,cp值幾高👍🏻。Set 1️⃣ $198🆙🥢黑松露野菌燉飯黑松露野菌燉飯上枱已經香氣撲鼻,米飯入口綿密,軟硬度煮得岩岩好。個飯醬汁都幾Creamy,加上菌香濃郁,同黑松露香味融合完美🤤。🥢鹽酥素雞髀小食雞髀外酥內嫩,口感十足,另外嘅蝦片伴碟都脆卜卜,香脆鹹香👍🏻。🥢鮮果沙律 🆙沙律有芒果 ,車厘茄同火龍果,配搭埋沙律菜,感覺好清新😋。🥢菠菜湯 🆗🥢熱桂圓紅棗茶 🆙Set 2️⃣ $188 🆗🥢四重芝士Impossible Meat肉醬流心蛋扁意粉意粉肉醬用左素嘅Impossible Meat,感覺好似真嘅肉。麵條彈牙煙韌,肉醬口感豐富,四種芝士融合濃郁仲拉絲,無肉卻不減美味,絕對喺素食者和蛋奶素嘅一大享受😋。🥢紫薯甘粟餅小食紫薯甘栗餅炸後香脆唔油膩,紫薯泥好綿密,甜度適中,中間夾雜左甘栗粒,咬落口感更豐

🍴🍽🍴🍽🍴🍽️🥙🥙🍔🥙🥙🍴🍽🍴🍽🍴🍽

Set 1️⃣ $198🆙
🥢黑松露野菌燉飯

🥢鹽酥素雞髀小食

🥢鮮果沙律 🆙
沙律有芒果 ,車厘茄同火龍果,配搭埋沙律菜,感覺好清新😋。

🥢菠菜湯 🆗
🥢熱桂圓紅棗茶 🆙

Set 2️⃣ $188 🆗
🥢四重芝士Impossible Meat肉醬流心蛋扁意粉

🥢紫薯甘粟餅小食
紫薯甘栗餅炸後香脆唔油膩,紫薯泥好綿密,甜度適中,中間夾雜左甘栗粒,咬落口感更豐富😋。

🥢菠菜湯 🆗
🥢鮮果沙律 🆙
🥢涷紅石榴汁 🆗

🍨Others
🥢笨朱牛角窩夫配雪糕球$68🆗
金黃酥脆嘅窩夫微溫,散發誘人香氣,搭配濃郁朱古力醬同雲呢拿雪糕,甜度適中,口感豐富😋。

😇評價 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴𝘀😇
食物 𝗙𝗼𝗼𝗱 7/10
環境 𝗘𝗻𝘃𝗶𝗿𝗼𝗻𝗺𝗲𝗻𝘁 9.5/10
服務 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲 7.5/10
性價比 𝗩𝗮𝗹𝘂𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝗠𝗼𝗻𝗲𝘆 8/10
整體𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹 8/10

🍴🍽🍴🍽🍴🍽️🥙🥙🍔🥙🥙🍴🍽🍴🍽🍴🍽
🗺 OVO CAFE (灣仔)
灣仔灣仔道1號地下
#bakdiu西式 #bakdiu灣仔 #bakdiu素食

忙碌的週末也要好好的過!這是我第二次來到這家主打vegan food健康素食的cafe🌱 在這家世外桃源般的花藝cafe,一邊喝咖啡,一邊繼續工作,可以讓自己沉澱雜亂的思緒,洗滌煩囂的心靈,明明身處鬧市中卻不失寧靜感。💓 ✦ ⋆ • ☁️☾ ⋆ • ⋆ ✦ • ⋆ ☁️ • ⋆我們一起分享了幾個用六角形盒子組成的「特上套餐」,套餐包括一款主菜+兩款小食/甜品+一款飲品,份量非常足夠。🌸四重芝士Impossible Meat醬流心蛋扁意粉(五辛,奶,蛋)香芒沙律 川辣杏鮑菇(辣,五辛)凍西柚汁🌸台式肉燥燻蛋飯(蛋)楊枝甘露(奶)花枝魚餅熱桂圓紅棗茶🌸Impossible Meat肉醬扁意粉(五辛)香蕉咖映蛋糕(蛋,奶)紫薯甘栗餅(蛋,奶)熱朱古力咖啡 +$21🌸咖喱喇沙湯麵(蛋,辣)冷泡桂花烏龍茶明明知道Impossible Meat是素食意粉,但肉醬的味道做得好像真的豬肉一樣,充滿芝士和番茄香味,非常濃郁。台式肉燥燻蛋飯的素食肉燥味道偏甜。✨花枝魚餅很有嚼勁,紫薯甘栗餅烤得十分香脆,裡面可以咬到香甜的甘栗粒,川辣杏鮑菇味道惹味。✨三款跟餐附送的飲品同樣以養生為主,熱桂圓紅棗茶、冷泡桂花烏龍

✦ ⋆ • ☁️☾ ⋆ • ⋆ ✦ • ⋆ ☁️ • ⋆

香芒沙律
川辣杏鮑菇(辣,五辛)
凍西柚汁
🌸台式肉燥燻蛋飯(蛋)
楊枝甘露(奶)
花枝魚餅
熱桂圓紅棗茶
🌸Impossible Meat肉醬扁意粉(五辛)
香蕉咖映蛋糕(蛋,奶)
紫薯甘栗餅(蛋,奶)
熱朱古力咖啡 +$21
🌸咖喱喇沙湯麵(蛋,辣)
冷泡桂花烏龍茶
明明知道Impossible Meat是素食意粉,
但肉醬的味道做得好像真的豬肉一樣,
充滿芝士和番茄香味,非常濃郁。
台式肉燥燻蛋飯的素食肉燥味道偏甜。✨
花枝魚餅很有嚼勁,
紫薯甘栗餅烤得十分香脆,
裡面可以咬到香甜的甘栗粒,
川辣杏鮑菇味道惹味。✨
三款跟餐附送的飲品同樣以養生為主,
熱桂圓紅棗茶、冷泡桂花烏龍茶、凍西柚汁都很推薦!
咖啡飲品的拉花精美,惟要額外加~$20升級,
Mocha的咖啡和巧克力比例適中,味道香濃。✨
店內的裝潢清新簡約,環境寧靜,
每個角落都放置了植物、花藝擺設,
讓人可以感受慢活的生活節奏。
2024-03-16
好耐之前同老公來過一次,今次去完郊遊後再過來吃午餐,很喜歡這裡園藝跟Cafe結合,進來就看到很多花 &不同植物裝飾擺設,樓底好高採光度夠,用餐環境好舒服😌星期日也有午市套餐,包前菜、小食、主食、飲品。🔶前菜+小食🔶☘️花枝魚餅 + 甘筍湯☘️紫薯甘栗餅+芒果沙律小食附送2 塊蝦片好好食,花枝魚餅口感做到食落好似平時嘅炸魚餅咁,炸得好香彈牙;甘筍湯香濃清甜。紫薯甘栗餅都做得好香脆,芒果香甜沙律好清新。🔶主菜🔶☘️四重芝士素肉醬流心蛋扁意粉☘️芝士焗得夠香,用了Impossible meat去做個肉醬,加埋個流心蛋汁撈埋落去個意粉食好正。☘️咖喱喇沙湯麵☘️很喜歡這個麵質好滑,吃起來好香蛋麵味,咖喱喇沙湯底香濃惹味,仲有好多配料冬菇豆卜素肉丸等。🔶甜品 🔶☘️笨朱牛角窩夫配雪糕球☘️牛角窩夫焗得好香脆,有成條香蕉🍌配埋個朱古力醬,仲有球雪糕,雪糕仲見到有好多雲呢拿籽~ 正呀🥰食完呢個甜品感覺很幸福。🔶飲品🔶☕️玫瑰岩鹽鮮奶咖啡☕️沖繩黑糖鮮奶咖啡無論你係素食者/ 肉食者都真心推介你來試試,呢度食物真係做得幾好。真的是繁囂中的歷史建築城市中的綠洲,在這個舒服環境,有柔和音樂下吃頓飯真的很享受,我同老公都好鍾意呢

星期日也有午市套餐,包前菜、小食、主食、飲品。

🔶前菜+小食🔶

笨朱牛角窩夫配雪糕球

🔶飲品🔶
☕️玫瑰岩鹽鮮奶咖啡
☕️沖繩黑糖鮮奶咖啡

無論你係素食者/ 肉食者都真心推介你來試試,呢度食物真係做得幾好。真的是繁囂中的歷史建築城市中的綠洲,在這個舒服環境,有柔和音樂下吃頓飯真的很享受,我同老公都好鍾意呢度,下次一定會再來。
2024-03-17
笨朱牛角窩夫配雪糕球
2024-03-16 25 瀏覽
少去素食餐廳,因為為素食朋友慶祝生日所以上網search, 見到店面和餐牌也不錯,所以去試吓我哋三個一致認為食物質素不錯,西式沙律符合要求,個人比較欣賞芝士焗西蘭花和焗椰菜花主菜嘅咖喱豬扒飯和雜菌意粉味道不錯,反而個沙嗲薄餅就…… 好一般,只係食到辣味,完全食唔到沙嗲味最驚喜係三個甜品,心太軟、檸檬撻和hazelnut 撻都好好味 環境都幾好,雖然唔係打卡人,但凈係望住啲花花草草都好舒服。坐得亦舒服,雖然full house, 但食客都好斯文,唔覺得嘈,七點坐到十點都冇催人走,我眼見得一個後生仔侍應,但服務又唔覺慢和差-致認為值得給好評,希望餐廳老闆及員工繼續努力💪🏻

-致認為值得給好評,希望餐廳老闆及員工繼續努力💪🏻
2024-03-16
生日
  • 日式咖哩吉列豬扒飯
  • 朱古力心太軟
  • 沙律
今日約咗一個外國返嚟嘅朋友敘舊,咁啱佢係灣仔環境舒適嘅素食主義餐廳一個素食主義者,所以我上網搵咗一間位於灣仔街市附近叫「OVO CAFE」嘅素食餐廳試吓。對素食有研究嘅朋友都應該知,素食有分好多種,例如vegan 全素者/ ovo-vegetarian 蛋素者/ lacto-vegetarian 奶素者/ lacto-ovo 蛋奶素食者等等,而呢間餐廳就提供lacto-ovo嘅食物。餐廳個環境十分舒服,樓底高又掛咗好多綠色嘅植物同盆栽做裝飾,比客人感受到一個大自然嘅感覺。餐廳嘅餐牌好清晰咁標示咗邊款菜式用咗蛋或者奶製品,食客好容易就一目了然。我哋嗌咗灣仔環境舒適嘅素食主義餐廳忌廉芝士牛肝菌扁意粉、四重芝士Impossible Meat肉醬流心蛋扁意粉、忌廉芝士西蘭花、熱清新水果茶同抹茶芭菲杯。牛肝菌扁意粉嘅汁有好濃郁嘅菇菌味,每一條意粉都掛到個菇菌汁,而d蘑菇同牛肝菌煎完出嚟都好香;肉醬扁意粉係用植物蛋白同食用油混合而成嘅impossible meat,用嚟扮免治豬肉碎,食落去嘅口感比較腍身,一咬就散,亦都冇豬肉嘅味道,不過夾埋蕃茄、芝士同流心蛋一齊食,整體嘅口感都同平時食開嘅蕃茄肉醬

餐廳嘅餐牌好清晰咁標示咗邊款菜式用咗蛋或者奶製品,食客好容易就一目了然。我哋嗌咗灣仔環境舒適嘅素食主義餐廳忌廉芝士牛肝菌扁意粉、四重芝士Impossible Meat肉醬流心蛋扁意粉、忌廉芝士西蘭花、熱清新水果茶同抹茶芭菲杯。牛肝菌扁意粉嘅汁有好濃郁嘅菇菌味,每一條意粉都掛到個菇菌汁,而d蘑菇同牛肝菌煎完出嚟都好香;肉醬扁意粉係用植物蛋白同食用油混合而成嘅impossible meat,用嚟扮免治豬肉碎,食落去嘅口感比較腍身,一咬就散,亦都冇豬肉嘅味道,不過夾埋蕃茄、芝士同流心蛋一齊食,整體嘅口感都同平時食開嘅蕃茄肉醬意粉好似,唔係細心咀嚼都好難發現;西蘭花用淡忌廉、牛奶同芝士去焗,食落味道比較清淡,但仍然食得出芝士同忌廉嘅香味,係一個幾健康嘅選擇;水果茶嘅材料有紅肉火龍果、西瓜、檸檬、蘋果同蜜桃,用咗唔同嘅生果帶出又酸又甜嘅味道,有好清新嘅感覺;抹茶芭菲杯入面有紅豆、綠茶味麻糬、西米、黑糖同抹茶雪糕,抹茶雪糕冇平時食開咁重鮮奶嘅味道,反而食到豆奶嘅味道,都幾特別。推介俾平時食開素食、想試素食、想有個地方可以坐得舒服、想打下卡嘅朋友過嚟試吓!

位置就腳:🍊🍊🍊🍊🍊
四重芝士Impossible Meat肉醬流心蛋扁意粉
熱清新水果茶
抹茶芭菲杯
2024-03-10 63 瀏覽
就係今日行完素食展兩手準備做好功課嚟試吓撞正今日又係初一搵咗都幾耐㗎,因為原本地圖寫住灣仔街市原來係舊嗰邊又落住微微細雨,從未諗過放棄搵呢間嘢終於搵到好靚呀外邊同裏面都充滿植物感覺好似去咗森林一樣,好舒服嘅環境嚟到餐廳大概1:30都坐滿人剛好有兩個位坐低就用QR code 點餐我就叫all day Breakfast 朋友就叫喇沙,仲有兩個小食添,大家不約而同都係叫杯熱飲兩個小食都好好食呀,仲配咗一個泰國醬像真度真係百分百🤣喇沙湯麵都係一般,但係配料經過挑選嘅為好好味我dayBreakfast裏便嘅炒蛋好香滑窩夫原來係用牛角包壓扁好好食嗰塊仿真度極似牛扒超厚入味👅蘆筍就淋咗少少蕃茄就非常厚切硬左少少🤣,但係好香嘅😬一坐就坐咗四個鐘好自如咁傾偈傾偈傾偈呢個環境真係值得再去🌹
就係今日行完素食展
兩手準備做好功課嚟試吓
撞正今日又係初一
終於搵到好靚呀
外邊同裏面都充滿植物
感覺好似去咗森林一樣,好舒服嘅環境
嚟到餐廳大概1:30都坐滿人
剛好有兩個位坐低就用QR code
點餐
我就叫all day Breakfast
朋友就叫喇沙,仲有兩個小食添,大家不約而同都係叫杯熱飲
兩個小食都好好食呀,仲配咗一個泰國醬像真度真係百分百🤣
喇沙湯麵都係一般,但係配料經過挑選嘅為好好味
嗰塊仿真度極似牛扒超厚入味👅
蘆筍就淋咗少少蕃茄就非常厚切硬左少少🤣,但係好香嘅😬
一坐就坐咗四個鐘好自如咁傾偈傾偈傾偈呢個環境真係值得再去🌹
2024-03-10
2024-03-10 35 瀏覽
今天和朋友去灣仔電腦城買電子產品,然後到這家出名的OVO Cafe餐廳吃飯。這家餐廳裝飾的特別靚,是以花園為主題的餐廳,擺放了好多靚花,坐在裡面用餐真是賞心悅目,特別浪漫。這個薄餅真是出乎意料的大,幾乎佔滿了一個桌子,感覺夠兩三個人吃的分量。而且味道也很好,薄餅又酥又脆,芝士鋪滿了整個薄餅,還有很多塊多汁的肉粒,番茄中和了芝士的濃郁,形成了一種絕妙的平衡。咖喱喇沙湯麵熱氣騰騰,湯底香濃,這碗面裡面有很多食材,有彈牙的肉丸子、豆腐胡蘿蔔、香菇、還有西蘭花。整碗麵是沙爹辛辣味,很爽口,很有嚼勁。那麼一大碗麵吃的很飽,而且它還配送了香芒沙律,有幾塊香甜芒果和清爽蔬菜,令人好有胃口。配送的紫薯甘栗餅外層炸的特別酥脆,裡面是軟綿綿的,還有甘栗在裡面增加了亮點。配送的紅石榴汁酸甜可口,搭配辛辣麵吃絕佳!朱古力榛子酥餅中間朱古力綿密濕潤光滑,入口即化,上邊加了榛子,底部是花生酥,散發出誘人香氣,能夠讓人瞬間沉浸在美味的世界中笨朱牛角窩夫窩夫配雪糕球外層酥脆,內部鬆軟口感。香蕉同朱古力幾搭配!仲有雪糕球!元素真是好多!超值!

咖喱喇沙湯麵

配送的紅石榴汁酸甜可口,搭配辛辣麵吃絕佳!

朱古力榛子酥餅

笨朱牛角窩夫窩夫配雪糕球

2024-03-02 49 瀏覽
竹炭Impossible Meat 漢堡 $158焦糖蘋果蛋糕 鹽酥素雞髀 是日餐湯熱泡沫咖啡漢堡一上枱賣相非常吸引😍而且竹炭麵包口感鬆軟,素肉扒口感同味道同真肉非常相似,夾住新鮮蔬菜同半溶芝士,清新好味,可能因為素肉關係一啲都唔油膩。跟餐自選嘅焦糖蘋果蛋糕我覺得非常好食,蛋糕外層嘅焦糖焗到焦香,帶清甜蘋果味。鹽酥素雞髀以脆炸腐皮包住小木棒,仲有兩塊脆炸蝦片。餐湯系蘑菇湯,蘑菇味非常香濃。咖哩喇沙湯麵呢個咖哩喇沙湯底非常香濃,味道偏辣,啱曬喜歡食辣嘅朋友,配料全系素肉,面質非常彈牙。凍焦糖鮮奶咖啡鮮果牛角窩夫配雪糕球滿滿鮮果沙律非常新鮮,配埋沙律汁酸酸甜好開胃,牛角窩夫外脆內軟,配埋芒果雪糕球,冷熱交集,真系好好味👍🏻凍紅石榴汁
竹炭Impossible Meat 漢堡 $158
焦糖蘋果蛋糕 鹽酥素雞髀 是日餐湯
熱泡沫咖啡
鹽酥素雞髀以脆炸腐皮包住小木棒,仲有兩塊脆炸蝦片。
餐湯系蘑菇湯,蘑菇味非常香濃。

咖哩喇沙湯麵
凍焦糖鮮奶咖啡

鮮果牛角窩夫配雪糕球
凍紅石榴汁
2024-03-01 58 瀏覽
2024.02.04週末來一個不一樣的素食晚餐🌱🍽️ 餐廳環境好舒適全因很多植物🪴💐而且提供食物嘅種類好多👍🏻炸素魚配薯條🍟 $88全部都炸到好金黃香脆💛而且素魚沾上沙律醬再加點檸檬汁更惹味🍋四種芝士Impossible Meatra肉醬流心蛋扁意粉(五辛,奶,蛋)配是日餐湯🥣鮮果沙律🥗➕乾鍋菜花(辣,五辛) $188餐湯先開開胃🤤而鮮果沙律新鮮又色彩繽紛令人好開心!乾鍋菜花辣得好惹味😋至於意粉軟硬度適中🫶🏻芝士好香濃🧀竹炭ImpossibleMeat漢堡(五辛,奶,蛋)🍔配是日餐湯🥣鮮果沙律🥗乾鍋菜花(辣,五辛) $198竹炭漢堡唔係到到有夠特色🩶而素肉既漢堡都有另一番風味💟荔枝梳打🍹$40酸酸甜甜清爽解膩一流🤗芒果熱情果沙冰🥭 $46好smooth💛甜甜地好適合女仔飲用🧍‍♀️
2024.02.04

酸酸甜甜清爽解膩一流🤗

芒果熱情果沙冰🥭 $46
好smooth💛甜甜地好適合女仔飲用🧍‍♀️

2024-02-29 52 瀏覽
入夜的灣仔區比日間少了份商業繁囂,舊灣仔街市原址活化後,有間裝潢雅致,主打西式素食的餐廳~OVO Cafe。晚餐選擇款式多,可以自由配搭,包括餐湯、小食,主菜及餐飲。✅餐湯、沙律及小食以六角型擺盤方式上菜,感覺特別之餘又美觀。🥣是日餐湯:南瓜湯~鮮橙色純南瓜味道,不添加任何雜質,完全屬於田園的清新感覺😙。🥗沙律:鮮果沙津~包括芒果、火龍果、西瓜、菠蘿、車厘茄及沙律菜,清新醒胃。🥦小食:忌廉芝士西蘭花~西蘭花上面舖上已溶化的芝士,芝士份量剛剛好,不會覺得很膩。🍠小食:紫薯甘栗餅~炸得剛剛好,沒有過燶情況,內裡是紫心蕃薯蓉配栗子粒,微甜又不油膩,沒有上火感覺。🥘主菜:咖哩喇沙湯麵~咖哩香氣撲鼻,雖然全是素食材料,但絕不隨便,內有炸荷葉素肉、素魚角,豆卜及菇菌。🍔Impossible Meat漢堡~麵包略為烘烤再塗上茄醬,配料有素漢堡肉、蕃茄、生菜,簡單材料卻能做出真漢堡的味道。😋甜品:朱古力心太軟配鮮果~合格的心太軟必須於切開時有流心效果,味道不能太甜,又要有濃厚可可的味道,這道心太軟絕對是合格有餘,配上鮮果比坊間配雪糕的做法,更多了一點清新健康感覺。☕餐飲:美式咖啡~咖啡杯是Tiffan
晚餐選擇款式多,可以自由配搭,包括餐湯、小食,主菜及餐飲。
☕餐飲:美式咖啡~咖啡杯是Tiffany Blue顏色已經好吸引,咖啡香濃回甘,完全不像連鎖咖啡店般添加大量清水冲淡咖啡味。
🍸餐飲:桂圓紅棗茶~微甜清香,女仕恩物。

2024-02-29 32 瀏覽
泰式花枝魚餅推介!花枝魚餅外層炸至金黃鬆脆,口感超級彈牙,餐廳以蒟蒻粒代替魷魚,提升口感,與真的花枝魚餅幾可亂真!香芒沙律 芒果鮮甜,沙律菜新鮮,感覺清新忌廉芝士西蘭花芝士控大愛,芝士焗至金黃香口,配上西蘭花,不油不膩,芝味無窮烏冬雜菇卡邦尼烏冬質感彈牙有嚼勁,雜菇口感十足,配上卡邦尼汁,香氣四溢,醬汁充分掛在意粉上,非常滋味四重芝士Impossible Meat 肉醬流心蛋扁意粉肉醬幾可亂真,肉味濃郁,味道質感似足真肉醬!將流心蛋伴匀,令扁意粉沾上肉醬和蛋汁,口感更順滑,味道更香濃七色花茶養生花茶,大愛!七色花成分有洋甘菊、玫瑰、金盞花、桂花、胎菊、茉莉花、高原綠蘿花,味道清香,感覺十分治療OVO CAFE (灣仔) 📍灣仔灣仔道1號地舖

泰式花枝魚餅

香芒沙律
芒果鮮甜,沙律菜新鮮,感覺清新

烏冬雜菇卡邦尼

四重芝士Impossible Meat
肉醬流心蛋扁意粉

七色花茶

OVO CAFE (灣仔)
2024-02-27 52 瀏覽
前菜有南瓜湯、沙律,小食揀咗鹽酥素雞髀。南瓜湯味道濃郁,blend 得幾smooth 。 沙律好新鮮,而且有菠蘿,火龍果等鮮果,感覺幾健康。鹽酥素雞髀感覺有點油膩。朋友叫咗紫薯甘栗餅,好味推介。四重芝士impossible meat肉醬流心蛋扁意粉($188):有芝士同流心蛋,味道豐富。impossible meat 食落似肉,但係煮到一嚿嚿肉,唔係好肉醬。肉醬味道唔錯,多汁唔乾,但意粉有啲硬,淋少少就更好。徐伯天貝漢堡($188):睇名完全唔知係咩嚟,原來天貝係啲發酵嘅豆,網上話好有營養。朋友話醬汁幾辣,天貝食落幾乾冇乜味道。最終只係食咗大半個包就放棄咗….環境好靚有唔少裝置藝術同植物,但唔知係咪咁…或者座位近洗手間…所以有啲小昆蟲飛飛下。