2020-08-20 2217 瀏覽
最近由於疫情的關係,政府開始推出一系列的防疫措施,包括晚市禁堂食,二人限聚令等等,簡直是重創飲食業,所以很多餐廳立即紛紛推出一些優惠套餐來「自救」,而 Outback 亦不例外,除了推出了外賣優惠套餐,同時堂食亦推出了午市特惠套餐,至於食物款式則和外賣一模一樣不過提提大家,堂食的套餐只包括了餐湯和黑糖麵包,餐飲要額外另加 $18,並且只有咖啡茶/檸茶檸水/汽水等選擇,其餘所有特飲和酒類則已暫停供應,所以我們最後都只是單點兩份套餐便算了No.1【燒澳洲羊扒】$168羊扒可以選擇 5成 / 7成 /全熟,而我則要求了 7成熟,可惜最後給我們的,卻是一塊肉質只有些微粉嫩紅色的羊扒,感覺上應該接近 9成熟了...不過,雖然羊扒接近完全熟透,但是肉質卻依然十分柔軟嫩滑,鮮美多汁,口感一點也不堅韌之餘,每一口更充滿著香濃的肉汁,小口品嚐過後,濃濃的羊肉氣息迴旋在口中,咸咸的,香香的,咸香四溢,滋味非常,讓人唇齒留香,回味無窮最重要的是,這塊羊扒充滿著淡淡的膻味!我一直都認為,有膻味的羊肉,才是真正的「羊肉」!所以今次這份羊扒,雖然膻味並不算太濃郁,但是都算符合我的要求,值得推薦給喜愛羊膻味的朋友!

燒澳洲羊扒&燒雞肉芝士夾餅

No.1【燒澳洲羊扒】$168

燒澳洲羊扒
美中不足的是,羊扒只能配蕃茄飯而不能選擇配薯條,蕃茄飯的味道略為有點酸溜溜之餘,米飯的質地、 口感以及味道更統統都不是我們的心水,總括來說我們並不太喜歡外國的米飯

No.2【燒雞肉芝士夾餅】$78
燒雞肉芝士夾餅
由於是即叫即烤的關係,所以夾餅的外皮十分香脆可口,而內裡則軟綿香糯,同時亦嚐到一絲絲小麥的氣息,口感細膩而延綿,其味無窮,珍饈美味

燒雞肉芝士夾餅
至於雞肉的肉質亦非常緊緻和彈牙,細嚼慢嚥的時候,鮮甜無比的雞汁更立即傾巢而出,在唇齒間留下一絲絲濃郁的雞肉氣息,香甜可口,肉汁四溢,口感豐富而飽滿,讓人齒頰生香,吮指回味

燒雞肉芝士夾餅&燒澳洲羊扒
燒雞肉芝士夾餅
雖然這份套餐是配我最愛的薯條,但是今次的薯條簡直是全場的敗筆之作!薯條冷冰冰之餘,更缺乏了薯條的香氣,完全和清湯寡水一樣這麼淡而無味,讓人難以下嚥,囓蘗吞針

薯條
No.3【黑糖麵包】套餐包括
黑糖麵包
黑糖麵包的口感十分鬆軟和輕盈,入口非常軟綿綿之餘,質感更非常幼滑柔軟,軟綿香糯,而且味道亦甜甜的,香香的,清甜可口,甜香四溢,最後再配上有滋有味的牛油後,味道立即變得堪稱一絕,簡直完美得無懈可擊,美味得讓人久久縈繞!

No.4【忌廉餐湯】套餐包括
忌廉餐湯
由於忌廉湯的材料非常豐盛和「真材實料」,所以喝起來十分色香味濃,味道鹹鹹的同時,亦帶有一絲絲奶油的香氣,每一口都十分惹味開胃,滋味無窮,口感豐富而有層次,不單止讓人陶醉其中,一試傾心,更是我目前品嚐過最美味的忌廉餐湯!

黑糖麵包&忌廉餐湯
價錢方面,燒澳洲羊扒 $168,燒雞肉芝士夾餅 $78,餐湯和黑糖麵包都是免費贈送,餐廳另外設有加一服務費,兩人總共 $270.6,都算是正常價錢的西餐

總結來說,今次的特惠套餐不單止價錢十分便宜,食物質素亦相當不錯,所以我覺得非常值得推薦給大家,而如果大家擔心堂食的安全隱患問題的話,不妨可以外賣自取,因為除了價錢和食物款式都是一模一樣外,更可以免收加一服務費呢
2020-08-16
$135.3 (午餐)
燒澳洲羊扒&燒雞肉芝士夾餅
燒雞肉芝士夾餅&燒澳洲羊扒
黑糖麵包
忌廉餐湯
2020-10-19 0 瀏覽
對上吃outback可能已是10年前,今次突然來吃,無想過如此驚喜餐牌多了很多選擇,感覺比之前便宜了?多年後再吃這個馳名黑糖包,軟糯帶點煙韌,有很香的黑糖味,難怪個個都話好食這碗青瓜湯不過不失主菜叫了US prime西冷,由於沒帶著任何期望叫的,所以吃下去令我非常驚喜熱辣辣,medium rare,牛扒少筋易咬,軟腍多汁,鹽,牛油和黑椒的調味,帶出肉的味道,令它層次升級,嘩,相比起上次去ritz carlton鋸的和牛扒,這裡完勝九條街,價錢更加平一截,我知道為何outback做了這麼多年仍然咁受歡迎了無他,只因美味,足以留住人心配菜選了薯條和羽衣甘藍沙律,前者很好味,炸得很香,鹹度剛好,沙律就爽脆,略嫌油了少許。蘑菇汁無特別,因為肉新鮮好味,所以都沒有點汁另一主菜點了鱸魚,得滑,但底下的飯有點霉,有點影響整道菜因為朋友是會員,兩人埋單打了8折後只是$500有找,真係抵到唔知點形容,加上當天有個好友善風趣的waiter - Kenson serve我地,令是次用餐更加愉快

餐牌多了很多選擇,感覺比之前便宜了?

這碗青瓜湯不過不失

無他,只因美味,足以留住人心

蘑菇汁無特別,因為肉新鮮好味,所以都沒有點汁

另一主菜點了鱸魚,得滑,但底下的飯有點霉,有點影響整道菜

• US  Prime西冷
友人生日揀咗食outback, 餐牌野食選擇比較少,唔知係咪疫情的關係。我們一坐低已經有人送黑糖麵包同湯過來,麵包好好食仲可以添加!哎左個小食炸洋葱花球,好靚仔,我們三個人都食唔哂。Main courses 揀左個香辣燒蝦飯,有點普通,炒飯唔夠香,味道好淡。豬肋骨的肉好淋,都幾好食,不過竟然薯條仲受歡迎。埋單發現做會員比較優惠。原本只想做普通會員有9折,但職員解釋做尊尚會員會有8張$100 可以用得番,之後再食又有85折,仲有牛扒卷送,就決定入會,而且折扣和$100coupon今餐飯可以即刻用,計過都值。埋單人頭百幾蚊已經食得好飽。餐廳環境幾靚,同朋友吹水好地方,下次會去其他分店試下。
2020-10-14 0 瀏覽
為了避開爆發疫情,提早吃我的生日飯,多謝妹妹加好友請我吃豐富的西餐,我今次做主角,享受我的metime,終於沒有湊仔了!最鍾意食個豬肋骨,肉嫩不鞋,味道好濃郁!好重烤汁味,而且好大塊。個辣炸雞吾辣,加上白醬汁,零舍醒胃! 可惜炸得太乾。另外好欣賞個炸洋蔥圈,外型就像大菊花一樣,好入味,又脆口!另外提提大家記得付款入會,可即時享有正價食物八五折的優惠,還附送100元的優惠卷下次換300可用一張,會籍有效期為兩年!

個辣炸雞吾辣,加上白醬汁,零舍醒胃! 可惜炸得太乾。

另外好欣賞個炸洋蔥圈,外型就像大菊花一樣,好入味,又脆口!

2020-10-09
  • 豬肋骨
2020-10-08 101 瀏覽
叫左兩份外賣,walk in 去買,等得有d 耐燒雞肉芝士薄餅,同香辣燒蝦飯,兩份都有送佢招牌黑糖包,食時呢野已經有啲凍左試左佢個包,都ok好食,但就唔夠鬆軟,點配埋既醬會好食d芝士薄餅個人覺得唔適合叫外賣,凍左冇咁好食,一共有四塊,都幾滯,就咁食一般,點佢個醬會好食左個飯就真係普通左d佢仲跟個忌廉湯,但覺得有啲油,同埋太甜整體黎講,外賣既話都ok 既
叫左兩份外賣,walk in 去買,等得有d 耐

試左佢個包,都ok好食,但就唔夠鬆軟,點配埋既醬會好食d
個飯就真係普通左d
佢仲跟個忌廉湯,但覺得有啲油,同埋太甜
整體黎講,外賣既話都ok 既
外賣自取
2020-09-12 514 瀏覽
今日出左去食午餐,個商場好多人,本身想食個間等好耐,就等呢間,都排左半個鐘隊,等到兩點先入到。入面都幾多人,枱枱都滿晒,叫左個職員落單,佢叫我等陣,我等左陣都冇人,我就叫第個幫我落。之後第一個叫嘅人先黎問我算啦,好肚餓。叫左三個餐,芝士雞肉夾餅、肉醬意粉,燒魚飯。啲野食都ok,個魚啲皮幾好味,燒過同有香料,但中間厚肉個部分係粉紅色,我唔知熟未,咬得開但unun地。有啲驚唔太敢食,但我食野都唔太敢叫佢再煮下,算啦。朋友叫左杯嘢飲,點知嚟錯左第杯,算啦多人掛。好啦,叫埋單,個人話叫我地等陣,我等左15分鐘......以為佢地忙.......忍唔住再叫人埋單,跟住1分鐘就拎張單嚟,我諗係個人應完我唔記得左掛。我有啲無奈....叫完又叫....又唔想催人,但落單埋單都唔記得,嘢飲又錯

算啦,好肚餓。
叫左三個餐,芝士雞肉夾餅、肉醬意粉,燒魚飯。
朋友叫左杯嘢飲,點知嚟錯左第杯,算啦多人掛。
2020-09-12
2020-08-02 1251 瀏覽
今日已經是第二次購買Outback嘅外賣自取,上一次嘅外賣自取,回到家後,食物跟堂食味道差不多。而今日再購買外賣自取,食物變冷了,需要自行翻熱。芝士白汁意大利麵,變淡了,芝士味也沒有,蒜蓉包也沒有了。跟我本來認為的Outback美食有很大落差。另外本人亦叫了芝士夾餅,食物也是變冷了。需要自行翻熱。翻熱後,味道也是跟從前一樣。但經過今次後本人應該不會再光顧outback.現在的感覺是它的外賣是偷工減料的。😫😫

但經過今次後本人應該不會再光顧outback.

現在的感覺是它的外賣是偷工減料的。😫😫
2020-08-02
25 分鐘 (外賣自取)
2020-07-29 1175 瀏覽
見最近做緊50%off優惠,咁岩前幾日要翻office做嘢,就順便take out翻屋企。店員服務一向都好nice既,而餐點均附送黑糖麵包,叫了兩份意粉同一份安格斯牛肉漢堡,凍左都幾好食,尤其薯條味同牛肉味都幾出。
外賣自取
2020-07-26 1094 瀏覽
突然好想食burger 就去了outback 本來叫外賣(疫情),但見都幾大又有位就堂食了。叫了burger lunch set $98好味西蘭花湯和包主角來了!都好juicy 吖,薯條熱辣辣close up of burger 還有餐飲service 好好吖,最後仲問我D嘢食啱唔啱口味添!個餐有包,有湯有salad,又有飲品,真係超飽!
突然好想食burger 就去了outback

本來叫外賣(疫情),但見都幾大又有位就堂食了。

叫了burger lunch set $98
好味西蘭花湯和包

主角來了!都好juicy 吖,薯條熱辣辣

close up of burger

還有餐飲

service 好好吖,最後仲問我D嘢食啱唔啱口味添!

個餐有包,有湯有salad,又有飲品,真係超飽!
2020-07-24
$107.8 (午餐)
2020-07-11 1438 瀏覽
一直以來,都很喜歡到這裡用餐。可是一次假日的進餐體驗,令我對餐廳感到失望,甚至有種不會打算再來的感覺!原因如下:1.入座機制欠靈活度:當天五人用餐,屬於C號(5-6人)取票系列,等了接近20mins,眼見A票(1-2人)及B票(3-4人)各安排了大約6-7張票入座(合共叫號超過15張),仍然未有叫過一張C票的號碼!當我查詢入座機制時,接待處同事以取票時間先後及公平原則,來解釋5-6人枱(C票)沒有叫號的原因。但轉頭又說,如果有大枱的話,即使剛剛取票,亦有機會被安排入座!但神奇的是他們餐枱的size,幾乎大都可以接待4-6人!所以入座機制到底是按時間?還是按不同餐枱的數量來釐定?相信只有餐廳自己內部才知道!反映意見時,接待同事即時找上司解答,但感覺上只是禮貌的回應,到底是否代表接受意見呢?再者擺龍門式的答覆,實在有欠缺透明度,值得檢討!2.職員責任心欠奉:餐後我們點了餐飲,但分別向數位同事了解進度,他們都說會跟進,但最後卻沒有做到。結果三杯凍檸檬茶,需要接近20mins!在多番查詢後,最終才送到我們手上。3.我們用餐完畢,結帳後,才赫然發現餐廳一直沒有給予我們餐湯!這種疏忽,顧客自己沒有
一直以來,都很喜歡到這裡用餐。

3.我們用餐完畢,結帳後,才赫然發現餐廳一直沒有給予我們餐湯!這種疏忽,顧客自己沒有察覺,或許有點責任。但是作為有名的的西式餐廳,這些失誤實在未免有點兒.....

假日應該好好享受,不值得浪費在一些不愉快的事情上。即使食物再好,如不改善服務及員工態度,即使住在這區,短期內也不會考慮這間餐廳!

2020-07-11 831 瀏覽
Outback既lunch set好抵食,食到好滿足今次食左佢既醬烤豬肋排同芒果烤雞沙律,一開始會有沙律同餐湯,沙律新鮮而且份量都足,餐湯亦夠濃黎outback食仲會有免費任食既cream cheese包,好好食!個包熱熱地,有甜甜既黑糖味,綿綿既包配上cream cheese無得輸!到佢既醬烤豬肋排,相當入味,又吾會太咸,當你一切開,佢既肉係淋到即刻離開左支骨,肥瘦適中🤤🤤,128蚊有成隻碟咁長既肉同粗薯條,仲有前菜,湯同餐飲,仲有任食既包,重點係好食!真係好抵!芒果烤雞沙律都好正,雖然係雞胸,但都仲有肉汁,雞肉夠熱,沙律夠凍,份量仲好大碟👍🏻👍🏻,2個人食都好飽!
Outback既lunch set好抵食,食到好滿足

2020-07-11
  • 黑糖包
四人晚餐,送上二個好食的小麥包炸洋蔥,不油膩,爽口👍羊扒,汁味濃郁,咬落口感可口,不堅固,整煙肉帶子串,帶子串不錯,但番茄好酸配搭一舊檸檬不可能👎飲品加一杯凍檸茶,叫了兩次也沒有來,單據遺留了,沙律也忘記上👎👎芝士蝦肉意大利粉汁味濃郁牛扒,亦不錯,甜番薯味道感覺很新鮮,好像食甜品咁薯條小食是我們一家的自愛,爽脆
四人晚餐,送上二個好食的小麥包
炸洋蔥,不油膩,爽口👍
羊扒,汁味濃郁,咬落口感可口,不堅固,整
煙肉帶子串,帶子串不錯,但番茄好酸配搭一舊檸檬不可能👎
飲品加一杯凍檸茶,叫了兩次也沒有來,
單據遺留了,沙律也忘記上👎👎
芝士蝦肉意大利粉汁味濃郁
牛扒,亦不錯,甜番薯味道感覺很新鮮,好像食甜品
薯條小食是我們一家的自愛,爽脆
2020-07-03 471 瀏覽
由於好快要去食正餐, 純粹想搵個地方食少少野,無諗咁多就衝入去outback黑糖包一向都好好食,無乜野可以挑剔到,只要夠熱就唔會出事之後又叫左個雞肉芝士夾餅,估唔到咁好食。芝士雞肉都好足料, 唔會乾柴柴,而且夾餅都好軟熟,仲配埋我最鍾意食嘅粗薯條。不得不提佢個蜜糖芥末醬,令成碟野加左10 分,記得要趁熱食啊

黑糖包一向都好好食,無乜野可以挑剔到,只要夠熱就唔會出事

2020-06-29 541 瀏覽
Outback嘅黑糖麵包不嬲都好出名,次次都會爭黎食,有時會外賣拎走 嘻嘻😜今日晏就同班同事出去食,一早book定位,12個,去到即入吾洗等,平時有排等位架我地都係揀lunch set先上咗每人一個沙律加餐湯,沙律湯真心好食,味夠濃又吾會太甜。12個人好處係咩都嗌黎試,吾怕食吾哂,黑毛豬-7成熟 岩岩好 食落口好香嫩,一人食少少,咁就吾會太飽蝦炒飯,好食得黎 賣相又好 仲炒得好香不過我杯凍檸茶就真係差左啲啲啦,太水太啖,加左糖都仲係咁,而且太多冰,有啲失色左但整體都吾錯嘅,偶然放縱下係要架

我地都係揀lunch set

12個人好處係咩都嗌黎試,吾怕食吾哂,

蝦炒飯,好食得黎 賣相又好 仲炒得好香

但整體都吾錯嘅,偶然放縱下係要架
2020-06-29
  • 黑糖包
2020-06-28 441 瀏覽
今日去左九龍灣德福行新開既muji,行完肚餓又到下午茶時間,周圍都好多人,於是搵間係咁多人,地方又大,又坐得舒適既餐廳食,咁我就黎左outback。大約等左20分鐘就可以入內,響等位既同時,已經諗好叫芝士雞肉夾餅,因為被芝士吸引左,同時再叫多個招牌黑糖包1. 黑糖包2. 芝士雞肉夾餅黑糖包焗完出黎,再加佢既奶油,外皮鬆軟,內裡好有質感,唔同出面既空氣包,價錢$10,真係好抵又好食😋芝士雞肉夾餅可惜無咁熱,芝士無流心效果,但配埋個特製醬,真係好好食,薯條即炸,好香脆,份量都算多,總括呢個下午茶性價比高,可以再試😋😋

1. 黑糖包

2. 芝士雞肉夾餅