2021-11-03 1139 瀏覽
這間韓國店舖店員大部分是韓國人,從他們自己人之間會用韓文溝通就知道,令初次點餐的我有點不自在,但同事話他們懂得英文和少量廣東話,要聽顧客點餐絕對無問題。我叫了原味飯卷便當,故名思義便當內有一條原味韓式飯卷,配有炸雞塊、粉絲炸物以及類似紫菜天婦羅的東西。味道不錯,只是炸雞塊偏硬了一點。同事要了L8 烤牛肉一品便當,價錢算是全餐牌中最貴,但配料和食材亦是最豐富,有點似實際韓國餐桌上的前菜,選擇豐富,絕對值得一試。

烤牛肉一品便當
原味飯卷便當
烤牛肉一品便當
原味飯卷便當
2021-11-03 336 瀏覽
今日唔想食太多,於是食在佢既kimbub 牛肉김밥配炸雞!不過不失!不過因為有coupon applied, $50 食到Korean food, not bad la ! 但取餐時有點混亂!但韓國靚仔老闆好好人,好有耐性🥰
2021-11-02
10 分鐘 (外賣自取)
2021-09-14 1294 瀏覽
成日都幫襯呢一間韓國外賣店,呢間店其實好受歡迎,每次經過都見到唔少人喺度等外賣,當然我有時都會係其中一份子。老實講呢一間店嘅味道係唔錯嘅,份量都好足夠,價錢來講都屬於中等可接受,因為喺呢一區韓國餐廳嘅選擇唔算好多,但係以價錢來取勝嘅話呢一間係CP值最高。今次叫咗一個烤雞便當,但睇相都見到便當十分之豐富,味道係唔錯嘅。另外,叫咗一個烤牛肉紫菜飯卷便當配炸物,呢個咁樣睇落去份量就唔算話好多,但係個味道都係可以,炸雞係我最鍾意既一個炸物

2021-08-24 1424 瀏覽
Manning house 分店份量極少,仲要keep 住加價,不會再幫襯。kimbap lunch set由1,2年前$60加到而家$70睇圖,女士都唔夠食。白飯值幾錢呀?真係兩啖食哂。

睇圖,女士都唔夠食。白飯值幾錢呀?真係兩啖食哂。

2021-06-11 2319 瀏覽
見到店鋪banner顯示的韓食好靚,買來試試。。。點知只係得個樣😝😝😝這餐廳應該是預先整好曬d食物,客人叫就按order來執,所以除了紫米飯及炒豬肉微暖外,其他的都是凍的😳😳紫米飯正常,但炒豬肉’鞋‘到真係無朋友,食了一塊就無再食🥵因預先整定,所以無論炸雞、炸餃子、炸魚、漢堡扒都好難食,每塊都是咬了一口🥵唯一ok的就是4款涼拌小菜及一塊蛋卷,整個飯就靠這少少小菜來拌著勉強食完,成$88,應該唔會再幫襯😓😓

紫米飯正常,但炒豬肉’鞋‘到真係無朋友,食了一塊就無再食🥵

L11
2021-06-11
5 分鐘 (外賣自取)
𝙊’𝙩𝙖𝙨𝙩𝙚, 𝙎𝙝𝙚𝙪𝙣𝙜 𝙒𝙖𝙣🇰🇷This takeout experience blew me away! This place does a great job with takeout during this pandemic. Very generous portions and your meal comes with #banchan (side dishes) as well😍The food was so good, you can tell it's freshly made, and so reasonably priced. I'm surprised I never heard/noticed it before! We will definitely be ordering takeout from them again very soon!👍🏽.📍6 Hillier Street, Sheung Wan, Hong Kong #HappiMuffinHongKong🌟#HappiMuffin Rating: 8/10💰Price: $65-80 pp
𝙊’𝙩𝙖𝙨𝙩𝙚, 𝙎𝙝𝙚𝙪𝙣𝙜 𝙒𝙖𝙣🇰🇷
🌟#HappiMuffin Rating: 8/10
💰Price: $65-80 pp
#hkig#hkigers#igers#yum#yummy#nom#nomnom#foodporn#hongkong#food#share#like#foodblog#foodie#love#follow#香港#香港美食#美食#美食指南
2021-04-05 1693 瀏覽
This is my go-to spot whenever I’m in a rush and only have 30 minutes to finish my lunch. They pre-make everything already so the waiting time to pick up your food averages out to be 5 minutes. Not only that it is super filling. I normally get the combo with the spicy rice cake and jap chae because I love to eat spicy rice cake. Their kimbap isn’t bad, it does it’s job if you are craving some Korean food. Overall three stars for this fast Food Korean place! Normally a set comes with one kimbap o

Normally a set comes with one kimbap of choice, rice cake and japchae. There is another option of set which comes with fried dumpling, sweet and spicy chicken with choice of kimbap. Prices may vary based on the kimbap.
2021-03-31 981 瀏覽
韓式便當🍱滿足晒3個願望🤣🤣可以食到唔到嘅韓食🤤🤤..............................①烤牛肉紫菜飯卷烤牛肉醃得夠味👍🏻👍🏻餡料都好多架❤️❤️但無乜麻油味唔夠香😌😌②辣炒年糕年糕好煙靭😆😆亦都好入味💕💕唔係就咁淋個汁上去味可以再辣啲😝😝③韓式炒粉絲呢款最好食✨✨好香嘅芝麻味粉絲口感啱啱好Ⓨⓤⓜⓜⓨ..............................①同②味都係一般無乜驚喜但都會再幫襯試其他野食❤️❤️
韓式便當🍱
Ⓨⓤⓜⓜⓨ
①同②味都係一般
無乜驚喜
但都會再幫襯試其他野食❤️❤️
呑拿魚紫菜飯卷Tuna Kimbab참치감밥一個便當有齊飯卷,炸餃子,紫菜粉絲卷和甜辣炸雞的慾望。飯卷份量足夠,用料多,比平常韓國飯卷吃到的用料還要多,有魚料,有煙燻過的火腿,蛋捲,蟹柳,呑拿魚,黃瓜,青瓜,生菜等等。 魚糕和煙燻過的火腿最為特別也十分美味。只是沒有正宗韓式飯卷的應有的麻油,味道較為淡口。炸餃子和炸紫菜卷外賣還是脆脆的,不俗,也很惹味。甜辣炸雞,味道十分濃郁,有少許辣度,十分惹味。唯一挑剔的地方是雞炸得有點過火,失去應有的肉使肉有點過乾。韓式魚糕棒Fish Cake Skewer어묵탕 魚糕湯高湯味道足夠,惹胡椒味多一點會更為正宗。
呑拿魚紫菜飯卷
Tuna Kimbab
참치감밥

一個便當有齊飯卷,炸餃子,紫菜粉絲卷和甜辣炸雞的慾望。

只是沒有正宗韓式飯卷的應有的麻油,味道較為淡口。

炸餃子和炸紫菜卷外賣還是脆脆的,不俗,也很惹味。

韓式魚糕棒
Fish Cake Skewer
어묵탕

魚糕湯
高湯味道足夠,惹胡椒味多一點會更為正宗。
2021-03-22
外賣送餐
2021-03-13 662 瀏覽
3月12日,9位同事一同order這間韓國餐廳。已經一早在餐廳開門的時候11點電話落單。已經說明1點取餐。同事在1點前已經到達餐廳,還要等多達20分鐘才取到食品。本人order的海鮮豆腐湯(跟飯),海鮮湯沒有海鮮,白飯未煮熟,還有小小生米。我們總共order了5碗海鮮豆腐湯,每碗都只有幾粒魷魚粒,根本稱不上是海鮮湯。每碗飯都未煮熟的。覺得已經一早電話order,已經有足夠時間去準備。但出品都強差人意。
3月12日,9位同事一同order這間韓國餐廳。
已經一早在餐廳開門的時候11點電話落單。已經說明1點取餐。
同事在1點前已經到達餐廳,還要等多達20分鐘才取到食品。
2021-03-12
20 分鐘 (外賣自取)
2021-03-02 946 瀏覽
原味飯捲便當 $60原味飯捲有醃蘿蔔、生菜、火腿、雞蛋絲、青瓜絲、紅蘿蔔絲,雖然配搭好普通,但醃蘿蔔令到飯捲好好味,麻油味好香,吾錯 炸物有炸餃子、韓式炸雞、炸紫菜絲粉捲,食落有啲凍🙈完全吾熱,有啲失望,不過外皮炸到十分香脆,調味都吾錯 個份量都幾多,如果細食既女仔,可能食吾曬🤣最近留意到某外賣APP訂既話,滿$80蚊外賣自取,有8折!幾抵嫁食物:👍🏻👍🏻👍🏻服務:👍🏻👍🏻👍🏻性價比:👍🏻👍🏻👍🏻
原味飯捲便當 $60

食物:👍🏻👍🏻👍🏻
服務:👍🏻👍🏻👍🏻
性價比:👍🏻👍🏻👍🏻
2021-02-27 558 瀏覽
疏菜紫菜飯卷便當 $62飯捲有生菜、醃蘿蔔、波菜、紅蘿蔔🥕落食好香麻油味,醋飯口感煙銀,疏菜新鮮爽口,成個配搭好夾😆素食的朋友可以一試小食有韓式甜辣炸雞、炸餃子、炸紫菜粉絲捲😋舊舊沾滿炸雞勁多韓式甜辣醬,外脆內軟,大大舊好滿足👍🏻炸紫菜粉絲都好好味,脆卜卜又香口,炸餃子味道正常呢間鋪只做外賣,上環的打工仔有口福啦~店員係正宗韓國人黎嫁,態度好好tim~便當睇落份量吾多野,但食落好飽肚!唯一不足地方小食吾太熱🙈
疏菜紫菜飯卷便當 $62

小食有韓式甜辣炸雞、炸餃子、炸紫菜粉絲捲😋

2020-07-28 2518 瀏覽
見韓國人主理,公司在附近,一直想試!原來心儀的烤五花肉定食只供晚市。我又怕辣,唯一比較想試既牛肋骨定食。好失望,牛肋骨好柴,又多味精,大件頭但麻麻。不會再試,CP 值低又難食!
牛肋骨午餐定食
見韓國人主理,公司在附近,一直想試!
原來心儀的烤五花肉定食只供晚市。
我又怕辣,唯一比較想試既牛肋骨定食。
好失望,牛肋骨好柴,又多味精,大件頭但麻麻。
不會再試,CP 值低又難食!
1910 瀏覽
題外話/補充資料: 食物預先煮好變冷及柴,離不開定食的弊病!
2020-07-28
2020-06-29 1632 瀏覽
係中上環叫外賣食韓式野kimbab box set (80幾蚊)有一條kimbab,雜菜粉絲, spicy tteokbokkikimbab係原味,配料係啲蔬菜、蛋,正正常常tteokbokki 有啲辣,個辣汁正!除左年糕仲有另一款魚糕?!雜菜粉絲比較油,但香~就咁睇個box set以為會唔夠食,因為樣樣都係得個啲啲但食落好飽,全部都係carbohydrates另外有叫到無骨炸雞,個醬油幾好食總結:box set好食又飽, 但價錢貴左啲recommendation rating (out of 5):
kimbab係原味,配料係啲蔬菜、蛋,正正常常
雜菜粉絲比較油,但香~
就咁睇個box set以為會唔夠食,因為樣樣都係得個啲啲
但食落好飽,全部都係carbohydrates

另外有叫到無骨炸雞,個醬油幾好食

總結:box set好食又飽, 但價錢貴左啲

2020-06-29 1273 瀏覽
[🇰🇷韓式飯捲🇰🇷] O’taste/烤牛肉紫菜飯捲 🐂 ($48)飯捲入面非常足料,有牛肉、胡蘿蔔、黃蘿蔔、蟹柳、玉子、生菜,全部蔬菜都帶麻油香味。材料嘅份量就勁多🤯,佔咗三分之二,相對飯量就唔係好多,不過切得較厚,食落都好有滿足感。-材料入面,有一半都係牛肉,所以食落去嘅口感主要係牛肉🐂。另一半口感爽脆嘅蔬菜🥬,完全反襯咗牛肉結實嘅質感,整體嚟講就係好正。-如果同Hungry Korean比,佢價錢就貴啲,但質素亦同時好啲,感覺足料食得爽啲。
[🇰🇷韓式飯捲🇰🇷] O’taste

烤牛肉紫菜飯捲 🐂 ($48)