2024-04-29 0 瀏覽
嘢食超級好味,尤其是係三文魚炒飯!價錢抵食,午餐時段$65就可以食到成個餐,仲要包$40嘢飲💕對於學生嚟講,60幾蚊食到呢啲質素真係唔錯😭🙏🏻仲有!老闆娘非常之Nice,有緣再見🤍🥺
  • 香草忌廉煙肉意粉
  • 煙三文魚鮮忌廉意粉
  • 鮮忌廉三文魚意粉
  • 秘制牛柳粒
  • 士多啤梨窩夫
  • 曲奇奶昔
2024-04-01 56 瀏覽
帶埋阿七去lunch,呢間寵物餐廳喺九龍城,交通好方便。帶狗仔去就要坐室外,有少少熱,如果涼啲嘅天氣嚟就會好啲~食咗玉子野菌煙肉卷整多個卡邦尼意粉好飽飽 質素唔錯~非常滿足
一踏入這家餐廳,就已經聞到陣陣誘人嘅香氣啦!我哋一行人開始左一場味蕾嘅探險之旅。率先登場嘅「橙香烤雞配青檸」,多汁嘅雞肉配上鮮明嘅橙香同青檸,味道清新得嚟唔使怕膩,講真係一個好開胃嘅選擇!緊接而來嘅「豉油皇炒麵」經典得來帶點新意,麵條爽滑之餘,豉油嘅香味好夠韻味,仲略帶點小炸香,咬落去夠晒彈牙。話唔多,直頭岩到我腦海裏對「家鄉味」嘅回憶,正!再嚟就係甜品時間,「焦糖熔岩蛋糕」的確做到「熔岩」二字,切開嗰刻溶溶嘅焦糖就咁流出黎,啖啖朱古力同焦糖係真係可以令人心都融晒。口感滑中帶脆,甜得嚟又不過分,食得出烘焙嘅功夫。最後喝嘅「雞尾酒」,雖然無乜特別啲飲料名嚟吸引,但勁夠味、層次分明,如果飲酒當茶嘅,就岩晒您。整體嚟講,今次食評嘅體驗可以用「有驚喜」兩個字嚟形容,食物表現同環境氣氛都幾得。有機會同幾個好朋友再嚟chill下,feel下啱哂!🍽️🌟😊

2023-03-23 890 瀏覽
冇話特別上openrice睇九龍城有乜好食,衹系一心諗住帶完個女睇醫生,再同個朋友坐低食啲野,傾吓計,行左幾條街,終於比我哋見到有戶外位😮‍💨2個人叫左個煙三文魚磨菇丹麥酥pizza,香煎羊架,窩夫拼盤,新鮮水果蜂蜜綠茶,cappucion❤❤❤首先講左個丹麥酥先,超濃嘅芝士味,上枱已經好香,三文魚加埋磨菇放喺丹麥酥上面咁食,好特別,個味好夾,側邊放左幾條草,食吓丹麥酥,又食吓草,會冇咁漏羊架,我哋叫嘅系小吃,吾系叫主菜嗰隻,不過佢都好用心都整,煎到啱啱好,完全食吾到騷味,外有少脆,但嚿肉吾會好靭,仲有啲汁,吾會好乾身😋😋😋cappucion冇乜特別,咖啡一杯,但吾系特別香嘅咖啡新鮮水果蜂蜜綠茶,望系好靚,但朋友話太甜,要另外加水先飲到😂窩夫拼盤,食埋個甜品先叫完美嘅一餐🤭🤭🤭總括一句,價錢吾貴,有啲咁嘅質素,我覺得可以再回頭,食野期間,啲侍應系咁望吓我哋,睇吓要吾要執枱嗰啲,坐戶外黎講都算吾錯
cappucion冇乜特別,咖啡一杯,但吾系特別香嘅咖啡
窩夫拼盤,食埋個甜品先叫完美嘅一餐🤭🤭🤭

下午茶
宋皇臺站開左之後,去九龍城食野方便好多,呢間cafe係b2出口附近。甜品都幾多選擇,好吸引。驚多士盒太飽揀,最後揀左多士層層疊。。石板街多士層層疊 $92層層疊個樣十分澎湃,多士切到一條條砌到好高,有4層。面層有朱古力雪糕,oreo, 早餐脆脆,中間有棉花糖同朱古力醬。麵包用左丹麥包,比普通麵包多左牛油香,吸哂雪糕同朱古力醬咁食,好味。如果麵包可以更軟熟就更好。。曲奇奶昔 $60奶昔有5隻味。揀左曲奇,都係好足料,有cream棉花糖同脆脆。幾好飲。推介指數:7/10抵食指數:8/10📍 Oslo (九龍城)九龍城南角道15號地舖

。石板街多士層層疊 $92

。曲奇奶昔 $60

推介指數:7/10
抵食指數:8/10

📍 Oslo (九龍城)
九龍城南角道15號地舖

2023-03-09 367 瀏覽
想去Cafe 食午餐,特登行唻試下。叫左set lunch. 包餐湯同一杯飲品。先唻個甘筍湯,淡淡地嘅味,點綴下。主菜到啦,叫左意大利墨魚仔意粉,多汁。。不過偏甜,汁嘅味道感覺似五柳汁,冇左酸味啫。。墨魚仔不過不失啦。。偏淡味。再唻埋杯榛子朱古力,杰杰地。。但係太甜,連鍾意食甜嘅我都覺得太甜。。CP值好高嘅,幾十蚊咋.. 因為食lunch, 冇叫甜品,見圖好吸引,或者下次試下啦。讚下老闆娘服務態度好好嘅。。
意大利墨魚仔意粉
2023-03-09
2023-02-14 339 瀏覽
今日有公事到九龍城,揾到e間小店食午餐,店少少已坐滿一半,疑似老板娘上前招呼,非常有善,點了一份香辣蜆肉炒意粉,跟湯及飲品,我見飲品加差價可改其他,我選了士多啤梨奶昔,外觀好靚及好好飲,意粉微辣足料好好味,員工很禮貌友善,滿意的午餐。
2023-02-14
2023-02-11 281 瀏覽
今日同朋友黎到cafe,因為今日有Linabell 聚會店家好有心機設置左多個打卡位❤️❤️而且設置有Linabell套餐不過因為今日食左野既關係,所以只點左榛子咖啡同mocha☕️☕️☕️咖啡無酸味,好香榛子同朱古力味,$40幾一杯,價錢合適,都算幾大杯場內設有linabell打卡位設有Linabell 套餐餐牌如下好貼心既餐具❤️❤️❤️仲可以帶走架☺️☺️☺️好精美架!!飲到一半先記得夠凍幾好飲
今日同朋友黎到cafe,因為今日有Linabell 聚會
店家好有心機

仲可以帶走架☺️☺️☺️
好精美架!!
飲到一半先記得
夠凍幾好飲
知道九龍城好多美食,但係好少去搵啲特色菜🤣今次就去左呢間cafe ,平日夜晚去人流唔算多✨唔洗等位👍🏻~士多啤梨多士盒 $108 🍓呢個真係邪惡到爆呀😼 超大個🙈 成個都係用丹麥包整成,好似牛角包🥐🫣成個用牛油🧈焗完超級脆🤤有兩大球士多啤梨雪糕喺面頭,啲士多啤梨仲擺得好靚‼️包入面仲好貼心咁,切左一粒粒可以方便食,有啲蜜糖係面頭,甜甜地幾好食🥰我自己食晒一個都唔漏呀🤫~忌廉汁雞肉意粉🍝 $78份量比一般cafe 大好多,性價比幾高👍🏻雞肉份量都算多,個汁就正正常常啦

~士多啤梨多士盒 $108 🍓
呢個真係邪惡到爆呀😼 超大個🙈
成個都係用丹麥包整成,好似牛角包🥐🫣
成個用牛油🧈焗完超級脆🤤
有兩大球士多啤梨雪糕喺面頭,啲士多啤梨仲擺得好靚‼️
我自己食晒一個都唔漏呀🤫

~忌廉汁雞肉意粉🍝 $78
份量比一般cafe 大好多,性價比幾高👍🏻
雞肉份量都算多,個汁就正正常常啦
士多啤梨多士盒
忌廉汁雞肉意粉
士多啤梨多士盒
2022-06-06 1108 瀏覽
✅❤️今日同屋企人食飯見到一間幾靚嘅Cafe @oslo_hongkong ,就入去試吓啦。😍Oslo 。煙三文魚鮮忌廉意粉🍝$89拎到上嚟我都嚇親,上面嘅煙三文魚超級多啊🥰,而且仲鋪得好靚成朵玫瑰花咁,打卡啱晒🥺。忌廉醬嘅味道都好豐富,而且唔會「滯」😌,下次會encore🤩。chef burger🍔$118呢個漢堡包係配沙律同薯條嘅🍟,真心一個人食唔晒😉情侶可以迫男朋友食😏!肉餅好Juicy,但係牛味不太出。漢堡包層次豐富,但係芝士🧀有啲少🥺,薯條係重頭戲🤤,最鍾意又厚又脆嘅薯條🤭。全日早餐🥓$118呢個全日早餐好豐富呀🥗,有個大沙律🥬、茄汁豆、牛角包🥐、煙肉🥓、蘑菇炒蛋🍳、德國香腸、薯條🍟等等。味道都幾唔錯,值得一試😉。榛子latte呢個係跟餐嘢飲,個拉花好靚呀🤩,飲落去唔會太甜,而且口感香醇😉推薦🥰小插曲:食到一半見到我個burger有隻蟲🪰真係好驚啊!好彩店員佢哋態度都非常好,最後俾返個burger餐我哋外賣拎走✅事件處理得唔錯,而且好有禮貌Oslo (九龍城)九龍城南角道15號地舖#hkfoodie #foodiehk #foodie #foodinsta #foodinsta
✅❤️

全日早餐

。榛子latte
榛子latte

小插曲:

Oslo (九龍城)
九龍城南角道15號地舖

#hkfoodie #foodiehk #foodie #foodinsta #foodinstagram #foodblogger #foodbloggerhk #foodhk #foodinhk #eatinhk #hkig #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodinsta #hkcafe #cafehk #desserthk #香港美食 #foodadmirersoftheworld #美食 #美食日記 #美食推薦 #美食達人 #三文魚 #cafe #台灣 #latte #burger #alldaybreakfast
煙三文魚鮮忌廉意粉
全日早餐
榛子latte
2022-05-29 603 瀏覽
今日放假特登去九龍城醫肚, 咁啱經過佢門口俾佢吸引到,跟住入去坐低叫咗個burger同一杯雲呢拿咖啡,整體來講,食物同飲品不錯,服務態度也很好, 老實講我好少去九龍城食泰國嘢,但係下次再去九龍城的話都會去依間餐廳試吓去其他嘢食
Beef  burger
Beef  burger
2022-05-29 592 瀏覽
🫠試伏專員終於出現🫠<OSLO 三文治>💰$58係成間餐廳最好食嘅嘢!餐牌話係丹麥酥整嘅麵包三文治,食落有啲似牛角包,幾重牛油味幾鬆幾好食~個餡係公司三文治嘅餡,唔算好多餡。回頭率:🥐🥐🥐🥐/5幸福感:🥐🥐🥐🥐/5飽肚感:🥐🥐🥐/5👉🏻簡而精咁形容:公司三文治嘅牛角包版-<楓糖香蕉朱古力窩夫>💰$58雪糕正常,窩夫熱辣辣脆嘅,但係中間空心入咁樣…回頭率:🍫🍫/5幸福感:🍫🍫/5飽肚感:🍫🍫/5👉🏻簡而精咁形容:窩夫太中空,有點不似預期-<士多啤梨窩夫>💰$58一上枱個雪糕隻色真係令我驚艷…望落有啲螢光粉紅,色素感覺強烈🫠不如食落就正正常常~回頭率:🍓/5幸福感:🍓🍓/5飽肚感:🍓🍓/5👉🏻簡而精咁形容:色素雪糕+中空窩夫-<蒜香雞翼配薯條>💰$48回頭率:🐥🐥/5幸福感:🐥🐥/5飽肚感:🐥🐥/5👉🏻簡而精咁形容:雞翼較乾,薯條正常-<青蘋果梳打>💰單售$30 (套餐已包)回頭率:🥤/5幸福感:🥤/5飽肚感:🥤/5👉🏻簡而精咁形容:糖水…..errrrr我唔係好識欣賞….-<藍莓梳打>💰單售$
🫠試伏專員終於出現🫠

<OSLO 三文治>💰$58
回頭率:🥐🥐🥐🥐/5
幸福感:🥐🥐🥐🥐/5
飽肚感:🥐🥐🥐/5
👉🏻簡而精咁形容:公司三文治嘅牛角包版
Oslo三文治

<楓糖香蕉朱古力窩夫>💰$58
雪糕正常,窩夫熱辣辣脆嘅,但係中間空心入咁樣…
回頭率:🍫🍫/5
幸福感:🍫🍫/5
飽肚感:🍫🍫/5
👉🏻簡而精咁形容:窩夫太中空,有點不似預期
楓糖香蕉朱古力窩夫

<蒜香雞翼配薯條>💰$48
回頭率:🐥🐥/5
幸福感:🐥🐥/5
飽肚感:🐥🐥/5
👉🏻簡而精咁形容:雞翼較乾,薯條正常
蒜香雞翼配薯條

<青蘋果梳打>💰單售$30 (套餐已包)
回頭率:🥤/5
幸福感:🥤/5
飽肚感:🥤/5
👉🏻簡而精咁形容:糖水…..errrrr我唔係好識欣賞….

<藍莓梳打>💰單售$30 (套餐已包)
回頭率:…../5(sorry非填漏分🫣)
幸福感:…./5
飽肚感:…/5
👉🏻簡而精咁形容:糖漿加藥水味max…. 四條友每人飲咗半啖就冇人再飲🫥

<Oreo奶昔> 單售$60 (套餐價$30)
回頭率:🍨🍨/5
幸福感:🍨🍨🍨/5
飽肚感:🍨/5
👉🏻簡而精咁形容:麥旋風嘅溶化版(但係呢個價錢我已經可以食到五杯麥旋風……….)
<士多啤梨奶昔> 單售$60 (套餐價$30)
回頭率:🍦/5
幸福感:🍦/5
飽肚感:🍦🍦/5
👉🏻簡而精咁形容:甜甜甜甜甜甜甜甜甜甜甜甜甜甜…..四條友盡咗力只係飲到半杯。完全就係窩夫嗰個士多啤梨雪糕嘅溶化版。

值得一讚嘅係:店員服務態度唔錯、有廁所、裝修幾靚🫣
2022-04-30
下午茶
Oslo三文治
  • 曲奇奶昔
2022-05-24 449 瀏覽
今日路過食午餐,冇叫set lunch,散叫咗個雞扒漢堡,塊雞扒唔錯,冇雪味,大塊,最重要煮得啱啱好,夠juice唔乾硬。但個汁略濃,鹹咗啲。杯咖啡冇咩咖啡味,Cafe嚟講渣咗啲。但整理是可以接受,而且職員態度不錯。
杯咖啡冇咩咖啡味,Cafe嚟講渣咗啲。
但整理是可以接受,而且職員態度不錯。
2022-03-29 617 瀏覽
呢間的Set Lunch真係好抵而且選擇算多,我揀咗香草忌廉蜆肉意粉,另外再加咗個蒜香雞翼,因為聽講呢度D雞翼好出名,不過叫咗先至知原來蜜糖雞翼先係最出名,無所謂啦,最後當然唔少得我的最愛︰Beer啦。呢個香草忌廉蜆肉意粉煮得幾乾身,我很喜歡,D蜆肉無雪味,肉質都彈牙,最鍾意就係鋪喺面的沙律菜,好新鮮,如果再多D會更好。蒜香雞翼雖然唔係最出名,不過都幾好食幾香口,啱晒我用黎餸啤酒,佢唔算多油,真係唔錯。啤酒就無乜好講啦,Stella,甘苦味重D,都係咁啦。
啤酒就無乜好講啦,Stella,甘苦味重D,都係咁啦。
2022-01-23 487 瀏覽
以北歐挪威首都"奧斯陸" 為餐廳名字。不知道是否店主曾經在那裡生活過還是想用一個城市名作為自己餐廳的名字就不得而知了? 店內裝飾可以說是一般cafe 的圖畫, 如果硬要同北歐扯上一點關係的話有一邊牆貼上木嘅橫切面裝飾同門面的純木吧!這店的菜式似乎又並非有北歐主題的菜系, 還是時下一般餐廳主打嘅肉類, 而店嘅名物似乎是以兩件丹麥酥組成的大吐司。 另外還有好些比較浮誇的甜品。 都是為拍照打卡而設計的賣相。純粹是好奇而來的我們。 叫了招牌的夏威夷丹麥酥$108 超過一百蚊嘅兩件丹麥酥只能說好多時能否點石成金就是靠那一丁點了創意! 另外叫了一個惹味羊架餐$218 相對這羊架就大堆頭得多了。 粗薯條一大堆, 差不多半碟嘅沙律菜, 羊架是傳統式的逐件煎。羊架面的溫度相當夠熱。不過這種做法好多時會令肉質接近全熟。 跟的紅酒汁亦表演十分傳統。同現在新派煮食潮流有點背道而馳。服務方面普遍ok嘅。

服務方面普遍ok嘅。
餐湯, 餐茶
夏威夷丹麥酥