大角咀呢家連夏威夷飯都有得食(✿◠‿◠)店舖裝潢同店名一樣好型格好rock🤟🏻由band友同健身愛好者開設 店員都好nice主打健康又營養滿分的poke bowl除了招牌poke還可以自選配搭desu每碗都可以配搭壽司飯/沙律菜 份量滿滿好飽肚 而且重點係夠igable而且醬汁有八款 自製的柚子醬油同壽喜燒汁夠特別之前食左兩款poke都覺得好高質足料 值得推介.ᐟ‪‪.ᐟ▫我全都要 $123小朋友才選擇 我全都要😌營養滿分的牛油果花超好看~有切粒肥美三文魚🍣吞拿魚 啖啖肉味道鮮美粒粒蟹子&香菇&紫洋葱增加味覺層次感( ˃ ᵕ ˂ )好特別地用左山葵蛋黃醬開胃易入口之前仲有得轉藍花梅子飯 ( Ꙭ)!(最近好像換成南瓜藜麥飯了~)▫北加鰤索 $115小店定期都會出不同的驚喜限定款這款就是其一 選用poke不常見的油甘魚&北寄貝口感爽口彈牙 就像吃刺身丼一樣鮮味十足 配搭新鮮甜椒🫑及西蘭花 口感更豐富~再用酸甜柑橘🍊沙律汁 整個配搭好fresh( ˃ ᵕ ˂ )▫紅菜頭乳酪果昔 $48小店更有一系列健康果昔還有為健身人士而設飲開的高蛋白ჱ̒ ー̀֊ー́ )好像是第一次喝紅菜頭果昔本來還
大角咀呢家連夏威夷飯都有得食(✿◠‿◠)
店舖裝潢同店名一樣好型格好rock🤟🏻

而且醬汁有八款 自製的柚子醬油同壽喜燒汁夠特別
之前食左兩款poke都覺得好高質足料 值得推介.ᐟ‪‪.ᐟ

▫我全都要 $123

小朋友才選擇 我全都要😌
營養滿分的牛油果花超好看~
有切粒肥美三文魚🍣吞拿魚 啖啖肉味道鮮美
我全都要

粒粒蟹子&香菇&紫洋葱增加味覺層次感( ˃ ᵕ ˂ )
好特別地用左山葵蛋黃醬開胃易入口
之前仲有得轉藍花梅子飯 ( Ꙭ)!
(最近好像換成南瓜藜麥飯了~)

▫北加鰤索 $115

小店定期都會出不同的驚喜限定款
這款就是其一 選用poke不常見的油甘魚&北寄貝

口感爽口彈牙 就像吃刺身丼一樣鮮味十足
配搭新鮮甜椒🫑及西蘭花 口感更豐富~

▫紅菜頭乳酪果昔 $48

小店更有一系列健康果昔
還有為健身人士而設飲開的高蛋白ჱ̒ ー̀֊ー́ )
好像是第一次喝紅菜頭果昔

本來還怕會好奇怪 但好好喝耶
酸酸甜甜之餘又好有營養😗
2024-05-01 44 瀏覽
One Poke Bowl|⛱️夏威夷蓋飯| 大角咀美食呢一家係由美國回流的年輕人主理的一間夏威夷蓋飯小店。小店位於大角咀博文街。年輕店員散發著藝術氣息(個人感覺),店內無咩客嘅時候同店主傾偈,先知道小店咁多野。店主有著對食物和藝術的執著,每碗蓋飯都整到好靚,而最重要係味道亦非常不錯!新鮮食材配合特製醬汁,唔經唔覺就食晒成碗飯,是最近比較有驚喜的小店!而呢個驚喜可能係我本身無咩特別大嘅期望?所以建議大家抱住試下心態黎,可能都會感受到我嘅喜悅!😌😌🥙 攻殼部隊🍱 八鱈公主 🧋高蛋白黑芝麻奶昔🥤雜莓乳酪果昔📍 ONE POKE ROCK (大角咀)大角咀博文街 19號地鋪
One Poke Bowl|⛱️夏威夷蓋飯| 大角咀美食

所以建議大家抱住試下心態黎,可能都會感受到我嘅喜悅!😌😌

🥙 攻殼部隊
🍱 八鱈公主
🧋高蛋白黑芝麻奶昔
🥤雜莓乳酪果昔

📍 ONE POKE ROCK (大角咀)
大角咀博文街 19號地鋪
  • 我全都要
2024-03-07 177 瀏覽
因為朋友準備結婚,所以都唔夠膽亂食嘢,所以同佢就揀咗食poke bowl我揀咗糙米同沙津底另外海帶亦都份量都十分多,見到我多到要拎另一隻碗放一邊就知咩事🤣三文魚份量亦都唔少,亦都好新鮮👍🏻👍🏻我揀咗汁另上,好似我咁減緊肥既人 汁另上可以令到攝取更加小汁,唔會過度攝取😝整體來講,如果減肥又要出街食飯嘅話揀poke bowl 真係一個唔錯嘅選擇而喺深水埗食,亦都可以不妨試吓呢一間😎👍🏻絕對係近排潮流同埋減肥之選

我揀咗糙米同沙津底

三文魚份量亦都唔少,亦都好新鮮👍🏻👍🏻

2024-03-01
2023-11-06 518 瀏覽
嗰日同朋友做完gym喺大角咀見到呢間餐廳門口好多人排隊,所以就排隊試吓🤣等咗10分鐘左右入到去😚1️⃣ 北同帆響$108我哋叫咗店主推介嘅新品北同帆響,啲帆立貝同北寄貝好新鮮,好有鮮味,份量都好多!個壽司飯同個柚子汁好夾,配埋個中華沙律,好清新,值得一試,好食好食!!🤘🏻🥹2️⃣ 自選波奇碗$92呢個可以自己揀主食、配料同飯底,可以揀晒自己鍾意食嘅嘢😋🫶🏻今次揀咗雞胸南瓜藜麥飯配壽喜燒汁,個飯好大份,我同朋友都食唔晒🤣建議細食朋友食可以考慮下少飯!至於個雞胸肉汁嫩滑,藜麥飯粒粒分明👍🏻可惜嘅係壽喜燒汁同個飯有少少太夾😭🤏🏻3️⃣ 餃子雞翼$48@3雞翼個醬汁有得揀甜辣汁或者照燒汁,我哋揀咗照燒汁,但味道偏鹹😂餃子個餡料係明太子,口感麻麻,中規中矩啊😳4️⃣ 高蛋白黑芝麻奶昔$50好大杯,飲落好香芝麻味,又唔會飲到蛋白粉味,杯底仲有啲豆腐,口感豐富,推介必試🤣🤣🤣

1️⃣ 北同帆響$108

2️⃣ 自選波奇碗$92

3️⃣ 餃子雞翼$48@3

4️⃣ 高蛋白黑芝麻奶昔$50
搬来大角咀后它一度已经成为我的食堂,能有这么一家料足超大碗的Poke店开在家附近真的很幸福。吃完再拐个弯去Craft喝杯咖啡,心情顿时美滋滋。·价格不算平,但品质、调味和新鲜度都很在线。食材种类颇丰,搭配和造型都能感受出用心,甚至觉得店主是在用做料理的思路来做沙拉。·份量也相当有诚意,三文鱼、吞拿鱼、鸡胸肉切得大块大块,虾仁弹嫩饱满,还有其他Poke店都没有的北极贝和帆立贝。堂食一只很深的碗堆到都要扑出来了,但就是吃撑都忍不住塞完。·牛油果、三文鱼籽、蛋丝、烤菌菇等Poke经典配料自然不在话下,还有蟹肉这样的进阶搭配,Hummus都能搭!·还想点名表扬黑松露鱼松,浓稠的黑松露蛋黄酱和绵滑的鱼肉蓉混合,滋味咸鲜拌啥都好吃!·可自选搭配也有推荐款式,基底我一般选择沙律菜和寿司饭各半。讲真没有哪家Poke店舍得给这么多羽衣甘蓝,寿司醋饭的微酸和嚼劲也很喜欢。·限量供应的南瓜藜麦饭也值得强推,绵密的南瓜丁和耐嚼的藜麦拌入米饭,口感丰富得直接吃我都能解决一大碗。
2023-08-15
  • 我全都要
  • 自选波奇碗
香港開咗咁多間poke bowl,咁點解我要介紹呢間?因為佢哋提供的蛋白質食材有牛肉,真係喺poke bowl店第一次見!以後牛魔王都可以食得健康啲㗎 mooo🐄🥩🥗 隔山蛋牛(HK$105).好一個菜名,改得好正😂.有5大片軟滑的熟牛柳片,啱啱好流蛋黃的溫泉蛋😍,蛋黃配牛柳真係夾💯.配搭新鮮爽甜的甜彩椒、甜車里茄、枝豆、和山葵蛋黃醬 (少少辣的).碗底我就揀咗配限量供應的南瓜藜麥飯 (+HK$5),有南瓜味的藜麥,比較特別和健康,飽肚的😋🍹紅菜頭乳酪果醋 (跟飯 +HK$43).深粉紅色的美,香甜濃郁的紅菜頭味道與微酸的果醋和乳酪,好味道😋

🥩🥗 隔山蛋牛(HK$105)
.好一個菜名,改得好正😂

隔山蛋牛

🍹紅菜頭乳酪果醋 (跟飯 +HK$43)

紅菜頭乳酪果醋
2023-04-10
紅菜頭乳酪果醋
#fatchubelly大角嘴📍ONE POKE ROCK (大角咀)💥自選波奇碗 $92 (三文魚,鷹嘴豆,豆腐,香茹+半壽司飯半沙律菜+山葵蛋黃醬)三文魚新鮮而且都幾大粒份量亦都啱啱好食到最後都仲有三文魚餸飯👏我應為最好食嘅配料係香茹👍佢係雞脾茹切粒本身已經有啲調味口感亦都爽彈豆腐同鷹嘴豆就正常味道不過不失醬汁方面山葵味比較微弱味道温和,同時又提到味蛋黃醬亦到唔會太油膩整體不錯💕壽司飯比較淋身而且冇乜醋味如果酸啲會更加好沙律菜都幾新鮮😌最重要係可以免費加調味一定要加木魚絲同椰子碎增加飯嘅口感💯整體味道高質但價錢貴咗少少可以間中食吓🤣ONE POKE ROCK (大角咀)大角咀博文街19號地舖#hkfoodie#hkig#hkfood#852food#852foodie#hkfoodlover#hkfoodblogger#hkrestaurant#852美食#美食推介#美食#良心店#打卡#聚會#慶生餐廳#香港美食#生日餐廳#食評#食好西#大角嘴#大角嘴美食#poke#波奇碗
#fatchubelly大角嘴

📍ONE POKE ROCK (大角咀)

💥自選波奇碗 $92

口感亦都爽彈

豆腐同鷹嘴豆就正常味道
不過不失

醬汁方面山葵味比較微弱
味道温和,同時又提到味
蛋黃醬亦到唔會太油膩

增加飯嘅口感💯

整體味道高質
但價錢貴咗少少
可以間中食吓🤣

ONE POKE ROCK (大角咀)
大角咀博文街19號地舖

2023-07-27 263 瀏覽
這一年對於沉迷健身的我,如何吃是一個大學問,食太多又怕肥,食太少又會唔長肉,增肌減脂成了唔少都市人的課題,而當中蛋白質攝取佔咗一個頗為關鍵因素令你的減肥會係成功或失敗,簡單來講,無論增肌還是減重也要食得健康。所以今次推介的係近年也頗為流行既poke(夏威夷井飯),之前有試過一間普普通通,但係呢間係有令人驚艷,頭先賣相已經好得,拿不定主意嗌咗個什麼都有,碗飯有三文魚、吞拿魚、蟹子、牛油果、香菇、紫洋蔥、色彩繽紛,額外加咗$25慢煮雞胸,好過你就咁去買即食雞胸嚟食,唔知係咪慢煮嘅關係所以冇咁鞋口,果山葵蛋黃醬有錦上添花嘅作用,令人胃口大開,都仲有得飲protein shake ,對於健身的朋友,不亦樂乎。 #健康 #健身 #增肌 #減脂 #healthyfood #healthy #food #avacado #poke #delicious #hawaii #hkboy #healthy #foodporn #foodpornography #foodie #foodstagram #hongkong #foodblogger #protein @one_poke_rock
什麼都有加但慢煮雞胸
Cacao    Banana  protein  shake
什麼都有加但慢煮雞胸
2023-07-15 196 瀏覽
香港未食過咁足料嘅高質Poke Bowl. 嗌左個everything. 魚生新鮮, 蘑菇整得好吃。仲可以追加蟹肉普通食量嘅,我建議食half said half rice 都已經夠
香港未食過咁足料嘅高質Poke Bowl.
2023-07-07 184 瀏覽
🍤呢排食得太無健康 所以晚餐決定食夏威夷蓋飯Poke bowl😛 感覺上健康d 自我感覺良好餐廳位於大角咀美食街 附近有好多美食👍🏻座位大概有15個左右 舖頭唔係超級大 但係星期五晚去 都唔係等左好耐✌🏻😬 餐廳主要賣Poke Bowl 但都有唔少小食選擇 包括餃子雞翼🥟、玉子燒🍳 而且飲品都超多選擇 有各式各樣健康milkshake/ protien shake🥤同埋咁啱今日我哋去到佢哋做緊一週年優惠🥳有9折!Self-selected Poke Bowl🥣 ($92) 自選波奇碗既選擇都幾多 主食款色比其他poke bowl店多 包括 - 三文魚🍣、吞拿魚、鳳尾蝦🦐、八爪魚🐙、慢煮雞胸、油甘魚🐟我自己選擇了三文魚 我覺得正常 魚都新鮮 但係無用過醬汁醃過👀 飯方面佢可以揀白飯或者沙拉菜🥗 少少可惜無糙米揀配料方面 可以揀三款 我選擇了香菇🍄(我個人覺得有少少太多胡椒 會有點辣🥵 純碎個人唔係好食得辣)、枝豆同埋豆腐🫶🏻 醬汁我選擇了芝麻醬 可惜我覺得可以多少少汁 因為大部分飯都係無醬汁的🥺 Everything bowl🤩 ($123)呢個係我朋友叫的 份量都幾大 而且包三文魚同埋
🍤
餐廳位於大角咀美食街 附近有好多美食👍🏻
同埋咁啱今日我哋去到佢哋做緊一週年優惠🥳有9折!

飯方面佢可以揀白飯或者沙拉菜🥗 少少可惜無糙米揀

Everything bowl🤩 ($123)
呢個係我朋友叫的 份量都幾大 而且包三文魚同埋吞拿魚 仲有牛油果🥑 佢真係超級飽!但係我朋友都覺得有少少太辣 應該係wasabi醬汁 同埋太重黑椒味

日式燒汁餃子雞翼🥟($48/3隻;$62/5隻)
雞翼面有超級多燒汁 雞肉都好嫩 裡面有明太子 但係明太子味唔係超級出👀

味道:🍣🍣🍣/5
Everything  Bowl
Self  selected  bowl
2023-07-07
2023-06-07 222 瀏覽
Poke bowl 其實喺香港興咗好多年主要係調味咗嘅刺身 加沙律菜或者飯相信好多OL都叫半飯菜貪佢飽又夠健康最近搬咗Office去奧運發現真係好多美食,今日要推介呢間one poke rock 嘅poke bowl真係好好食刺身又新鮮 調味夠惹味 配菜仲要好多選擇好味到我收咗工,都要專登買返兩盒返去同男朋友食😂溫馨提示!覺得佢個配菜-豆腐好好食!加埋個心辣蛋黃醬 簡直係perfect match ah!!!!!!!!
Poke bowl 其實喺香港興咗好多年
主要係調味咗嘅刺身 加沙律菜或者飯
相信好多OL都叫半飯菜
貪佢飽又夠健康

最近搬咗Office去奧運
刺身又新鮮 調味夠惹味 配菜仲要好多選擇
好味到我收咗工,都要專登買返兩盒返去同男朋友食😂

溫馨提示!覺得佢個配菜-豆腐好好食!
外賣自取
2023-04-11 220 瀏覽
幾位對健身、健康飲食、音樂充滿熱誠的年輕人開店追夢,他們的「自選風味碗」選擇又多又美味,迅速成為我們最常去的餐廳之一!回頭率:🌕🌕🌕🌕🌕1️⃣ 主食1款 (選2款 +$25)一共有6款可以選擇,特別推薦慢煮雞胸 / 三文魚 / 吞拿魚 / 鳳尾蝦,雞胸嫩滑不乾澀,刺身和鳳尾蝦都很新鮮。-2️⃣ 飯底/沙律 (3選1)除了壽司飯 / 沙律菜,餐廳更提供「半飯半菜」的選擇,既能吃到蔬菜,也不用擔心過飽的問題。-3️⃣ 配料 (16選3)除了剛提到的主食,還可以按照個人愛好或營養需要,選擇3款配料,當中包括豆腐 / 西蘭花 / 枝豆 / 蟹子 / 玉子絲 / 秋葵 / 車厘茄 / 香菇等多項選擇。-4️⃣ 醬汁 (8選1)能吃辣的可以選「惹火甜辣汁」或「山葵蛋黃醬」,愛酸甜口味的話推薦「柑橘沙律汁」和「蜜糖芥末醋」,日式風味有「鰹魚昆布汁」,還有跟鳳尾蝦非常搭配的泰國代表「泰式酸辣汁」。最後,當然不少得👧🏻推薦的「辣蛋黃醬」,以及👦🏻最愛的清淡之選「日式麻醬」。-5️⃣ 調味 (自由配搭)6款調味當中,我最喜歡紫菜絲 + 黑白芝麻 + 木魚絲,因為這3款味道較淡,對刺身的鮮味,以及其他食材和醬汁的影響最低。此外
回頭率:🌕🌕🌕🌕🌕
自選風味碗
1️⃣ 主食1款 (選2款 +$25)
2️⃣ 飯底/沙律 (3選1)
3️⃣ 配料 (16選3)
4️⃣ 醬汁 (8選1)
5️⃣ 調味 (自由配搭)
6款調味當中,我最喜歡紫菜絲 + 黑白芝麻 + 木魚絲,因為這3款味道較淡,對刺身的鮮味,以及其他食材和醬汁的影響最低。此外,還有椰子碎 / 辣椒碎 / 岩鹽可選。
除了自選風味碗,One Poke Rock還有各式各樣的小食和健康奶昔,同樣非常吸引。
牛油果玉子燒
2023-03-14
牛油果玉子燒
2023-03-26 162 瀏覽
夏威夷蓋飯呢幾年係香港好流行,又飽肚又健康。大角咀呢間poke係我近來食poke既新寵。貪佢多選擇好多選擇可以自選poke bowl, 又有已經配搭好晒既signature bowl, 果日唔想諗甘多是但揀一款signature bowl都唔會令我失望。🐷海底奇兵 $88呢個poke入邊有吞拿魚,蟹子,粟米,香菇同蜜糖芥末醋;可以揀壽司飯或者沙律菜或者每樣一半,我就揀左壽司飯。poke一送到黎見到大大碗,成隻碗既面鋪滿晒配料,仲有紫菜同木魚碎,最面仲有花瓣賣相好靚;吞拿魚好新鮮,個醬甜甜酸酸辣辣,食落去好有層次;醬汁好多撈落壽司醋飯,食到尾都唔會話乾爭爭,而且夏威夷蓋飯感覺健康d,食晒成碗都唔會話guilty! 👍🏻

🐷海底奇兵 $88
2023-03-22
2023-03-11 144 瀏覽
今次介紹嘅餐廳好有自己嘅風格,唔似出面嘅poke bowl咁一色一樣👍🏻我哋最欣賞嘅係佢哋嘅擺盤好用心,簡單如牛油果佢哋都砌到好似玫瑰花咁,再係面頭曬上少少海鹽及辣椒碎令個觀感昇華😎 細節決定境界,特別係poke bowl越開越多,點樣突圍而出真係要下一番心思🫵🏻今次叫咗:自選風味碗 ($88):材料有三文魚、沙律菜、豆腐、蟹柳、車里茄、蜜糖芥末醋、牛油果(+$12)、紫菜絲、木魚絲、辣椒碎、岩鹽及黑白芝麻,味道唔錯,醬汁調味幾平衡🤣我全都要 ($123):有壽司飯、紫菜絲、椰子碎、黑白芝麻、辣椒碎木魚絲、岩鹽、三文魚、呑拿魚等,我哋加咗杯雜莓乳酪果昔($45),好飽肚,大滿足🥹火爆墨魚仔 ($58):味道唔錯,口感有墨魚仔嘅爽口,襯埋紫洋蔥一齊食幾開胃👍🏻

今次叫咗:

又搵到間九龍區高質poké👀唔駛次次去大南街!🙈btw唔知點解總覺港島poké特別細份 通常都係喺九龍食🤘🏻🥣BuildYourOwnBowl1⃣️💰HKD88+12(Rating: 8.5/10)my choice: 主食為吞拿魚🐟加咗$配牛油果🥑兩個主角都好新鮮 好夾😚揀咗salad base🥗另包3⃣️款自選配料 豆腐/玉子絲/香菇 全都係鍾意食嘅🙋‍♀️醬汁自選了昆布汁 可另上✨調味料有木魚絲同紫菜等 我個配搭偏和風 特別想提椰子碎都加分 香氣十足🥥🥣BuildYourOwnBowl2⃣️💰HKD88+8+10 (Rating: 8.5/10)主食為三文魚🍣望落勁似三色丼😳加咗$要菠蘿與溫泉蛋🍍🥚base為壽司飯🍚自選配料 蟹子/蟹柳/豆腐 醬汁係蜜糖芥末🍯朋友清晒無批評 呢一碗完全證明 就算同不愛食菜嘅人去 都OK (0菜)🤣🫐Mixed Berries Yogurt Smoothie💰HKD45 (Rating: 7.8/10)跟poke減$5 都幾大杯 喜歡佢用天然代糖 唔使怕糖分超標👍試咗一啖 飲得出代糖味但絕對接受到 🍫Oil Free Brownie💰HKD28 (Rating:

🍫Oil Free Brownie💰HKD28 (Rating: 8/10)
一向都幾鍾意食brownie 但覺得唔會甜死嘅好難搵 呢個好好 用牛油果取替油 fudgy得嚟帶牛油果香氣 唔會太甜 朱古力味偏dark 夠濃 serve之前有焗熱🔥

整體幾滿意 餐廳最近新出咗牛肉菜式 我唔食牛所以試唔到 但店主都好有心想推介 大家可以試試!🐮
  • 自選波奇碗