2020-09-27 253 瀏覽
來馬灣玩兩日,不想在酒店食,就試下呢間,服務員 態度非常好介紹飲品亦特別不過忘記左影,只影左黑啤,但主菜就好啦掂太無誠意, 捲腸菜既薯蓉無味落大雪少少蔥花彌補唔到咩而且醬汁日文未。第二樣是三文魚, 除咗魚皮香脆魚肉太散無味個白汁都係一樣, 伴碟嘅西蘭花等等煮得太冧, 薯條亦較為失色唔香脆加粉比薯蓉還要差。較為值得是個景亦見到比較多人食所以才入去試!
較為值得是個景亦見到比較多人食所以才入去試!
2020-08-06 1016 瀏覽
今天放假,天氣不錯,就計劃跟家人到馬灣一遊。馬灣就是交通不行,只能到某幾個地方轉Shuttle Bus,而且班次也不是很密。到了馬灣,跟家人們逛了馬灣公園一圈,再到漁村看過日落後,便返回屋邨尋找晚餐的著落。走到沙灘,看到一間很有氣派的德國餐廳,便與家人進去一試。進去的感覺是很有歐陸色彩,落地玻璃外就是夕陽下的沙灘及遠眺青馬大橋,景緻一流。在店員推介下點了一個雜腸拼盤,一份豬手,一碟西冷配薯餅,一個大蝦意粉。雜腸拼盤不過不失,份量十足,但味道略嫌稍咸。豬手的表皮香脆,肉質鮮嫩,但也嫌稍咸。西冷扒本身叫了七成,但上菜後發現只有約五成熟,但味道不錯,不會太稔。大蝦意粉有驚喜,大蝦煎得很香脆,肉質爽嫰。價錢略貴,不過假日難得跟家人Chill 一下,也是值得!
今天放假,天氣不錯,就計劃跟家人到馬灣一遊。

走到沙灘,看到一間很有氣派的德國餐廳,
便與家人進去一試。

進去的感覺是很有歐陸色彩,
落地玻璃外就是夕陽下的沙灘及遠眺青馬大橋,
景緻一流。

雜腸拼盤不過不失,份量十足,但味道略嫌稍咸。
豬手的表皮香脆,肉質鮮嫩,但也嫌稍咸。
大蝦意粉有驚喜,大蝦煎得很香脆,肉質爽嫰。

價錢略貴,不過假日難得跟家人Chill 一下,也是值得!
  • 德國咸豬手
  • 德國香腸拼盤
  • 黑啤
2020-07-06 881 瀏覽
第一次入馬灣,在沙灘坐一陣後睇下有咩嘢食,上網搵到這間,就在沙灘對上,晚上八點幾坐滿人,我們坐戶外,一路睇景一路食,晚上的青馬大橋的確很美,叫了杯黑啤、羊扒、香腸盤及洋蔥湯,杯黑啤算抵飲500ml都係$60,洋蔥湯係酥皮湯來,味道也不錯,今餐最貴叫了個羊扒$201,叫了五成熟,剛剛好,幾入味,味道不錯,唔韌,至於個香腸盤都ok,唔會過䶢,睇memu時見佢有 set lunch(一至五),六十幾蚊個餐(未加一)對住這個景食又好似幾抵咁,btw坐戶外唔好處之一就係如果突然落大雨都幾狼狽下,今次就經歷了🙈
2020-07-02 579 瀏覽
早有聽聞馬灣有間德國餐廳吃豬手很出名,而且餐廳外面對正以燈色點綴的青馬大橋,景色怡人,吃什麼都加分由於忘記訂檯,我們晚上6時半便入座,幸好仍有1張2人檯德國啤酒“Erdinger Weissbier” Draught ($60/500ml)來到德國餐廳必須要叫德國啤酒,其實看名字也分不出來,於是點了這個,其實就是1664啤酒的味道,不會出錯的德國香腸盤($87)4條德國香腸(黑椒腸、2款白肉腸和脆皮紅肉腸)份量較少,但碟子卻很大,而且完全沒有擺盤,感覺就是將4條腸煮熟後隨便放上碟交貨,加上侍應拍一聲放下碟子便離開,有點失望,像在吃大排檔,如不計較外型和服務的話,味道是ok的德國烤豬腿配薯蓉($191)原本想點德國烤豬手+德國五式香腸配薯餅($371),但一來我們不想吃薯餅,二來散叫烤豬手和德國香腸拼盤好像更划算,所以便點了這個,反正烤豬手和烤豬腿的分別也不大,至少我分不出來烤豬腿即炸熱辣辣,皮脆肉嫩,豬腿入味,配上伴碟德國酸菜絲中和膩感,相當好吃,上菜時已經幫我們切好一件件,很貼心。薯蓉味道普通,其實我是薯仔控,可是它的確是沒什麼調味,名乎其實的「薯蓉」德國洋蔥牛肉粒配白飯($127)

由於忘記訂檯,我們晚上6時半便入座,幸好仍有1張2人檯

德國香腸盤($87)
,像在吃大排檔,如不計較外型和服務的話,味道是ok的

德國烤豬腿配薯蓉($191)

德國洋蔥牛肉粒配白飯($127)
德國洋蔥牛肉粒,我們覺得很有鑊氣,有種港式大排檔的味道而非德國味
,牛肉粒奄得軟腍入味,整體味道不錯,價錢偏貴,但對住這個景色進餐的話是合理的

亮燈後的青馬大橋的確百看不厭

其他餐牌:
  • 德國烤豬腿配薯蓉
2020-06-13 703 瀏覽
連續多個weekend落大雨,天氣非常差。這星期的weekend也不爽,台風鸚鵡來襲擊,無阻心情,入馬灣走走看看。3號風球下的馬灣環境非清優,天朗氣清,青馬大橋加沙漢醉人美境,心情豁然開朗。下午茶時段,來到了Oma's Kitchen,點了一客薯條,一客雞翼,一杯生啤,再加一杯Riesling白酒,食物尚可,酒也是很不錯。美中不足,服務員態度極度差,問常所答,呼喝顧客,有恃無恐,破壞了美好的環境同心情,沒有下次。

薯條
2020-06-13
2020-05-29 982 瀏覽
我一向都好鍾意食德國菜,今日去到馬灣Oma’s Kitchen 見到有佢哋出名嘅德國烤豬手 + 德國五式香腸拼盤配薯餅,我哋order左一份,加咗一客德國麵包,他是小小的圓圓的德國包,食落都好香脆,但係冇我想食的德國結麵包🥨,有點失望。烤豬手的確唔錯,皮脆卜卜,肉還是有肉汁的,唔會好鹹,大家你一件我一件吃得十分開心 。煎薯餅也不錯 唔會好油膩再配上一個薯蓉,加工後薯蓉很滑好味非常飽肚。德國香腸有五款,顏色不同形狀不同但同樣好味,可能吃得太開心沒有深究五款香腸的名字,伴以酸菜好味。吃豬手當然要叫返一個啤酒,可惜今日未有德國生啤,叫了一個1664法國出品,幾好飲有果味,炎炎夏日配上清涼的啤酒特別爽。

2020-04-09 1285 瀏覽
逢星期1-5有午市套餐叫左$67(未計加一)煎雞排加薯蓉 配餐湯餐湯一般 係忌廉湯 口感略薄 可以濃厚dmain course份量充足 有兩塊雞排 一大舊薯蓉 同埋沙律雞排肉嫩 無煎得太熟 有肉汁 配埋gravy 好惹味薯蓉雖然細滑 但有混埋d薯仔粒 增加口感 只可惜薯蓉有點冷 沙律普通 可以多點醬料環境寬敞 望海景 有海風 人唔多 好休閒整體性價比高 推薦
餐湯一般 係忌廉湯 口感略薄 可以濃厚d
雞排肉嫩 無煎得太熟 有肉汁 配埋gravy 好惹味
薯蓉雖然細滑 但有混埋d薯仔粒 增加口感 只可惜薯蓉有點冷
沙律普通 可以多點醬料
環境寬敞 望海景 有海風 人唔多 好休閒
整體性價比高 推薦
2020-04-06
2020-04-08 898 瀏覽
因為我生日,男朋友就想book間浪漫得黎又靜靜地嘅餐廳於是佢帶左我黎呢度,仲book左個室外位對正條橋真係望住個景都未飲先醉我地叫左杯德國啤酒,可樂味重啲,啤酒味較淡之後仲叫左一份咸豬手加德國腸拼盤,真係好飽呀!呢份野大到都夠2個人食生日緊係要許個願好啦,食到咁上下,個侍應無啦啦走黎收晒啲野原來係男朋友偷偷地叫左個甜品,上面仲有我個名Sooooo sweet
因為我生日,男朋友就想book間浪漫得黎又靜靜地嘅餐廳
於是佢帶左我黎呢度,仲book左個室外位
對正條橋真係望住個景都未飲先醉

我地叫左杯德國啤酒,可樂味重啲,啤酒味較淡

生日緊係要許個願

好啦,食到咁上下,個侍應無啦啦走黎收晒啲野
原來係男朋友偷偷地叫左個甜品,上面仲有我個名

Sooooo sweet
2020-03-21
2020-03-21 849 瀏覽
今次Ka仔去左食德國菜Ka仔同darling就嗌左德式焗飯同烤春雞首先講左烤春雞先個雞烤得好嫩滑唔會乾柴咁鞋恰恰 超香超好食 佢仲配左一個洋蔥汁 好唔錯既配搭跟住係德式焗飯 佢係特濃厚芝士舖面 炒飯配料有煙肉同洋蔥 估唔到德式焗飯咁好味啊 濃厚既芝士本身已經深得ka心 darling就叫左杯德國白啤 亦都好易入口 德國菜食德國咸🐷手配酸菜就食得多 其他好味既德國菜式你又試過未呢❓❔未就不妨試下呢間啦❕❗️總括黎講 (max. 5⭐️)翻吃指數: ⭐️⭐️⭐️⭐️好味指數: ⭐️⭐️⭐️⭐️推介指數: ⭐️⭐️⭐️⭐️
今次Ka仔去左食德國菜
Ka仔同darling就嗌左德式焗飯同烤春雞
首先講左烤春雞先
總括黎講 (max. 5⭐️)
翻吃指數: ⭐️⭐️⭐️⭐️
好味指數: ⭐️⭐️⭐️⭐️
推介指數: ⭐️⭐️⭐️⭐️
2020-03-15
  • 德國烤雞配薯條
2020-03-17 826 瀏覽
呢排全香港人都要戴口罩,所以今日去到馬灣鬆一鬆我哋去到已經2:30 ,所以冇得點lunch set雞扒薯條好好食,雞扒有3塊,煎完都好Juicy但係煙燻豬扒就唔係好好食,好鞋 好似食緊好厚嘅煙肉扒 定厚火腿。薯蓉太有奶味 好漏優點: 份量多 好飽其實服務真係一般,枱同枱之間嘅距離都好近不過天色好 算吧
呢排全香港人都要戴口罩,所以今日去到馬灣鬆一鬆

我哋去到已經2:30 ,所以冇得點lunch set

雞扒薯條好好食,雞扒有3塊,煎完都好Juicy

優點: 份量多 好飽

其實服務真係一般,枱同枱之間嘅距離都好近

不過天色好 算吧
2019-12-31 1280 瀏覽
今午到OMA's Kitchen,這是一間可以對著青馬大橋進餐的餐廳。我點了脆炸鷄條配上白飯。這餐白飯份量較足,而每條鷄條都是外面脆卜卜,可是鷄條之鷄肉較實,不過其特製醬汁,整體味道都不錯呀!

脆炸鷄條配白飯
脆炸鷄條配白飯
2019-11-09 1453 瀏覽
因工作關係一個人來了馬灣, 到中午時間去咗沙灘位置找餐廳吃, 見到這間德國餐廳環境唔錯,感覺舒服所以入咗去, 打開餐牌見到lunch set都好抵食, 價錢大約在60至80之間, 但是侍應說因為今天是星期六所以沒有lunch set可以叫,只能散叫, 我選了德國煙燻豬扒伴薯蓉, 豬扒同想像中很不同, 豬扒味道真的很鹹, 而薯蓉就有很香濃的芝士味, 側邊有些白蘿蔔絲, 估計應該是伴著豬扒一起吃的, 伴著豬扒一起吃,感覺沒有那麼鹹了, 加埋薯蓉一起吃味道都幾特別, 散叫價錢$141另外要收加一, 星期六中午時段餐廳內只有三枱客人 , 另有幾枱客選了坐門口的位置 ,對住沙灘個view食野好正
, 而薯蓉就有很香濃的芝士味
, 加埋薯蓉一起吃味道都幾特別
2019-10-07 1524 瀏覽
最近都想遠離市區, 需要多一點寧靜🌊今日黎到栢麗灣去慶祝生日🎂環境舒服伴隨海景真係一流適合情侶拍拖 或者 想Chill下嘅都可以黎沙律醬汁比較清新 整體不錯好吃😋烤得夠脆 蒜蓉醬足夠德國腸很一般🤷🏻‍♀️但煎薯餅必須點佢係用薯仔絲煎成的德國豬手皮很脆 肉不會太乾 亦不會太鹹值得一吃最後甜品都不錯 格仔餅有蛋香味 口感鬆軟
最近都想遠離市區, 需要多一點寧靜🌊
今日黎到栢麗灣去慶祝生日🎂

2019-10-05
德式蒜蓉包
德國烤豬腿配薯條
2019-09-13 1389 瀏覽
放假唔知去邊好 ?不妨入馬灣行吓 ! 一個新舊會聚的小島,既有大型屋苑亦有漁村風情,有連鎖食市也有特色小店。昨天放假二人就入馬灣尋找美食,就發現了此店,首先德國餐廳必定有啤酒飲,行到熱熱哋入門口第一件事~唔該兩杯大黑啤😍然後睇餐牌,午餐價錢相當實惠,點了(豬扒) (烤雞)。食物製作時間有點耐,一面飲啤酒一面搜尋此店資料,評分是馬灣之冠(唔計酒店在內),更發現它的蘋果批都有一手,侍應話預10-15分鐘就得,咁食完正餐先 Order。午餐份量適中各配了粗薯條及沙律菜,豬扒大約有 20mm 厚,一般煮到全熟就好柴皮,但廚師手藝高超能表面煎香內𥚃仍嫩滑👍👍。烤雞一樣連雞胸都太嚡。味道方面亦適中,始終是幾十蚊的午餐不會太大驚喜吧。反而蘋果批有點失望,可能好少人午市會點,從雪櫃取出嚟去焗,酥皮焗唔起(濕氣重),不過味道絕對是好味的。不計啤酒3度菜是$200有找,日頭環境加外面沙灘非常寫意有70分,夜晚係加200分。一定會找機會夜晚再去😉😉😉
放假唔知去邊好 ?不妨入馬灣行吓 !
煎豬扒配薯條沙律
蘋果批
德國黑啤
  • 德國烤雞配薯條
2019-09-11 1002 瀏覽
今晚特登入到馬灣食晚餐,好難得會來馬灣,因為始終唔太多野行,但今日陽光普照,天氣怡人,就入左來馬灣行下,對上一次來已經好多年前🙈我一早就打去卜位,事關特登入來,無位食飯就好麻煩。接線既小姐禮貌好好,好快就幫我留左位。直到夜晚到場拎位,已經好多人,不過入面出面都有位,我地都係決定坐出面,雖然有啲熱,但大橋下既景色實在太吸引,一定要響到扮下鬼佬食outdoor😂德國野就梗係叫豬手,一個德國牛肉湯同蘋果汁,諗住唔夠再叫,最後係飽到食唔晒🙈因為豬手同腸勁大碟!好多款德國腸,每款都好味,豬手好貼心地切埋上碟,唔洗好似某大型德國餐廳咁切到手軟,但味道都拍得住大型餐廳,值得推介!牛肉湯有啲似羅宋湯,但多料食過羅宋湯,都幾飽肚。蘋果汁係普通野,如果飲得啤酒既我會推介啤酒,我見隔離係咁添杯🌝成餐飯都幾有情調,美中不足係室外既枱有點殘舊,坐既位置又係行人必經之路,會有點兒嘈吵。不過馬灣選擇不多,呢間個景色相信係除左酒店餐廳之外都算最好既頭幾間,都會推介😊

2019-09-08
  • 德國豬手