2019-11-09 338 瀏覽
因工作關係一個人來了馬灣, 到中午時間去咗沙灘位置找餐廳吃, 見到這間德國餐廳環境唔錯,感覺舒服所以入咗去, 打開餐牌見到lunch set都好抵食, 價錢大約在60至80之間, 但是侍應說因為今天是星期六所以沒有lunch set可以叫,只能散叫, 我選了德國煙燻豬扒伴薯蓉, 豬扒同想像中很不同, 豬扒味道真的很鹹, 而薯蓉就有很香濃的芝士味, 側邊有些白蘿蔔絲, 估計應該是伴著豬扒一起吃的, 伴著豬扒一起吃,感覺沒有那麼鹹了, 加埋薯蓉一起吃味道都幾特別, 散叫價錢$141另外要收加一, 星期六中午時段餐廳內只有三枱客人 , 另有幾枱客選了坐門口的位置 ,對住沙灘個view食野好正
, 而薯蓉就有很香濃的芝士味
, 加埋薯蓉一起吃味道都幾特別
2019-10-07 505 瀏覽
最近都想遠離市區, 需要多一點寧靜🌊今日黎到栢麗灣去慶祝生日🎂環境舒服伴隨海景真係一流適合情侶拍拖 或者 想Chill下嘅都可以黎沙律醬汁比較清新 整體不錯好吃😋烤得夠脆 蒜蓉醬足夠德國腸很一般🤷🏻‍♀️但煎薯餅必須點佢係用薯仔絲煎成的德國豬手皮很脆 肉不會太乾 亦不會太鹹值得一吃最後甜品都不錯 格仔餅有蛋香味 口感鬆軟
最近都想遠離市區, 需要多一點寧靜🌊
今日黎到栢麗灣去慶祝生日🎂

2019-10-05
德式蒜蓉包
德國烤豬腿配薯條
2019-09-13 620 瀏覽
放假唔知去邊好 ?不妨入馬灣行吓 ! 一個新舊會聚的小島,既有大型屋苑亦有漁村風情,有連鎖食市也有特色小店。昨天放假二人就入馬灣尋找美食,就發現了此店,首先德國餐廳必定有啤酒飲,行到熱熱哋入門口第一件事~唔該兩杯大黑啤😍然後睇餐牌,午餐價錢相當實惠,點了(豬扒) (烤雞)。食物製作時間有點耐,一面飲啤酒一面搜尋此店資料,評分是馬灣之冠(唔計酒店在內),更發現它的蘋果批都有一手,侍應話預10-15分鐘就得,咁食完正餐先 Order。午餐份量適中各配了粗薯條及沙律菜,豬扒大約有 20mm 厚,一般煮到全熟就好柴皮,但廚師手藝高超能表面煎香內𥚃仍嫩滑👍👍。烤雞一樣連雞胸都太嚡。味道方面亦適中,始終是幾十蚊的午餐不會太大驚喜吧。反而蘋果批有點失望,可能好少人午市會點,從雪櫃取出嚟去焗,酥皮焗唔起(濕氣重),不過味道絕對是好味的。不計啤酒3度菜是$200有找,日頭環境加外面沙灘非常寫意有70分,夜晚係加200分。一定會找機會夜晚再去😉😉😉
放假唔知去邊好 ?不妨入馬灣行吓 !
煎豬扒配薯條沙律
德式烤雞配薯條沙律
蘋果批
德國黑啤
  • 德國烤雞配薯條
今晚特登入到馬灣食晚餐,好難得會來馬灣,因為始終唔太多野行,但今日陽光普照,天氣怡人,就入左來馬灣行下,對上一次來已經好多年前🙈我一早就打去卜位,事關特登入來,無位食飯就好麻煩。接線既小姐禮貌好好,好快就幫我留左位。直到夜晚到場拎位,已經好多人,不過入面出面都有位,我地都係決定坐出面,雖然有啲熱,但大橋下既景色實在太吸引,一定要響到扮下鬼佬食outdoor😂德國野就梗係叫豬手,一個德國牛肉湯同蘋果汁,諗住唔夠再叫,最後係飽到食唔晒🙈因為豬手同腸勁大碟!好多款德國腸,每款都好味,豬手好貼心地切埋上碟,唔洗好似某大型德國餐廳咁切到手軟,但味道都拍得住大型餐廳,值得推介!牛肉湯有啲似羅宋湯,但多料食過羅宋湯,都幾飽肚。蘋果汁係普通野,如果飲得啤酒既我會推介啤酒,我見隔離係咁添杯🌝成餐飯都幾有情調,美中不足係室外既枱有點殘舊,坐既位置又係行人必經之路,會有點兒嘈吵。不過馬灣選擇不多,呢間個景色相信係除左酒店餐廳之外都算最好既頭幾間,都會推介😊

2019-09-08
2019-09-06 416 瀏覽
朋友搵我幫手試菜, 諗住同女朋友慶祝周年紀念首先, 餐廳嘅位置有少少偏僻, 只有2 3架居民巴士去到, 搭船就要係荃灣或者中環先有得搭不過, 間餐廳對住個海景同青馬大橋, 真係好靚, 特別係夜晚難得黎到德國餐廳, 梗係要飲反杯德國黑啤同德國豬手啦黑啤好香麥味, 容易入口, 大大杯500ml, 夠曬2個人飲我地仲叫咗杯Apple Soda, 酸酸甜甜, 幾清爽同開胃德國烤豬手套餐, 份量十足, 有德國豬手, 德國香腸, 薯泥, 沙律, 豬手十分推介, 外皮香脆, 肉質鮮嫩, 唔會柴, 但係香腸就比較普通, 冇乜特別我地仲叫咗烤豬肋骨, 肉質鮮嫩多汁, 不過味道唔係太岩我地口味總括黎講, 德國豬手真係幾出色, 性價比都幾高
朋友搵我幫手試菜, 諗住同女朋友慶祝周年紀念

難得黎到德國餐廳, 梗係要飲反杯德國黑啤同德國豬手啦

總括黎講, 德國豬手真係幾出色, 性價比都幾高
2019-08-31
2019-08-24 449 瀏覽
同友人慶生,餐廳位置景觀一流,侍應服務態度殷勤。德國烤豬手+德國五式香腸配薯餅:除了香草腸外,另外的比較鹹,重口味。豬手拼盤的豬手味道較淡,但友人說ok,重點是烘得香脆的豬皮,豬皮入口脆卜卜,微焦的感覺更加分。個人覺得淨食已經好好味,不用沾醬汁,酸菜留給友人們吃,我只想吃脆豬皮。薯餅太乾身,不吸引。德國烤豬手:豬手係餐廳名物,食完唔夠喉,所以再點多一客原隻豬手,個人偏愛這隻,肉質嫩滑,外皮一樣酥脆,比剛剛那隻鹹少少,但不過份。薯蓉係驚喜位,忌廉味濃,所以帶少少甜味。德式蘑菇豬肉條配薯條:豬肉條都算嫩滑,但香煎得有點普通。個人十分喜愛蘑菇汁,好好味,配飯一流,不會太鹹,有忌廉菇味,但不會膩,大愛。有點後悔由白飯改配薯條。粗薯條就是正常水平。烤排骨配薯餅:Ribs一向都不是我得喜愛的菜式。手殘的我會有進食困難,味道普通,BBQ汁濃味,所以食不出肉味,可能本身肉不多🤷🏻‍♀️卡賽爾烤雞沙律:就是一般的烤雞沙律甜品窩夫:係軟身煙靭型,個人喜愛外脆內軟,配上雪糕,就似厚crepes 包雪糕。蘋果捲:酥皮包著蘋果粒去焗,個人覺得焗得有點過火,而且酥皮不算脆。蘋果蛋糕:蘋果味偏淡,蛋糕不軟綿,較結實。
同友人慶生,餐廳位置景觀一流,侍應服務態度殷勤。

卡賽爾烤雞沙律:就是一般的烤雞沙律

甜品

蘋果蛋糕:蘋果味偏淡,蛋糕不軟綿,較結實。
2019-08-22
2019-08-09 392 瀏覽
今天晚上想逛逛海邊,享受一個寧靜的晚上。在青衣地鐵站轉乘巴士到馬灣,下車後坐電梯到沙灘的那一層,就會看到一列列的小餐店。各國菜式都有,而我們挑了一家德國的餐廳。餐廳位於沙灘旁邊,天氣涼快的話可以坐在外頭,能聽著海聲吹著海風吃飯,感覺一級棒。今天天氣很悶熱,所以我們預約了裡面的位置坐。西式的裝潢,有點懷舊,挺有情調的。首先來到的是綿花糖配巧克力,巧克力很香很滑,晚上喝著感覺很幸福。因為晚點要開車的原故,今天都不宜喝酒,點了一個apple soda。小伙伴喝第一口就說後悔了,無飲管的關係,現在冰塊都會把飲料最頂層的味道沖開了,味道淡而無味。我試了一小口,覺得還可以的,不過當然不如普通果汁那麼香甜。主菜點了 德國特式煙白肉扒配薯條 及 安格斯牛眼扒配薯條。我們都是第一次吃白肉扒,所以對它十分好奇。上菜的時候看到這個磚塊狀的白肉扒,覺得有點出乎意料之外的,(想起很多年前在超級市場買鴕鳥肉扒的經過,也是像這個樣的的,磚塊狀的!)「白肉」的味道像德國腸,有點像合成的豬肉,磚塊狀的切下來其實也算是蠻方便的。薯條厚寬身,薯味很重,不算是很脆的那種,但我很喜歡。還有德國的酸菜在旁,感覺真的在吃德國腸配酸

主菜點了 德國特式煙白肉扒配薯條 及 安格斯牛眼扒配薯條。我們都是第一次吃白肉扒,所以對它十分好奇。上菜的時候看到這個磚塊狀的白肉扒,覺得有點出乎意料之外的,(想起很多年前在超級市場買鴕鳥肉扒的經過,也是像這個樣的的,磚塊狀的!)「白肉」的味道像德國腸,有點像合成的豬肉,磚塊狀的切下來其實也算是蠻方便的。薯條厚寬身,薯味很重,不算是很脆的那種,但我很喜歡。還有德國的酸菜在旁,感覺真的在吃德國腸配酸菜,哈哈!味道很搭,整體挺滿意。

至於另一道主菜,安格斯牛眼扒配薯條。牛扒煎得很香但略微有點難切開咬開,我覺得一般。

炸雪糕挺好吃,做到外脆內軟外冷內熱,雪糕有口感,可能是自家製的雪糕,雲呢拿口味。賣相有點有趣,但值得一試,香港很少地方有好吃的炸雪糕。

整體來說景色動人,環境一流,服務態度良好,食物質素不錯。食畢晚餐後,和小伙伴閒逛海邊,吹著海風,幸福滿滿的晚上。
2019-08-08
2019-07-21 494 瀏覽
是日要去馬灣出勤,心諗已經非常開心,因為食飯嗰時可以對住個海食,即刻好有度假feel。今日就嚟咗位於馬灣海灘嘅餐廳Oma's Kitchen。餐廳環境非常靚仔,恍如一間小酒館,再加上我係星期一至五下午過嚟,所以餐廳都冇乜人,好清幽。最緊要係咩啊,就係對住個海,同對住條橋食飯。👍👍👍👍👍👍午餐選擇非常多,價錢亦都唔貴,最多去到60幾,問咗侍應哥哥,佢話呢度嘅豬扒餐同雞扒餐最多人叫,所以我今次就叫左個燒雞扒餐。餐湯係羅宋湯,都幾大碗,同埋辣辣地都幾過癮。到主菜喇,老實講雞扒嘅調味就唔算突出,但係佢分量都好多,足足有兩塊雞扒,真係非常抵食。飲品加十蚊叫咗個凍咖啡,同樣分量都係好大杯,味道唔錯。總結,食物質素唔錯,對住個靚景都係收你60幾嘅價錢,我覺得係超值。

最緊要係咩啊,就係對住個海,同對住條橋食飯。👍👍👍👍👍👍

餐湯係羅宋湯,都幾大碗,同埋辣辣地都幾過癮。

飲品加十蚊叫咗個凍咖啡,同樣分量都係好大杯,味道唔錯。

2019-03-26 1234 瀏覽
介紹呢間德國餐廳,我覺得唔錯既又浪漫,食飽飯行下沙灘影吓相! ✔️豬手同腸仔拼盤超大份,有唔同口味德國腸,唔好腸仔既我都會中意。✔️個薯仔沙律都好好食,好足料,入味,酸酸地既。✔️個燒雞翼拼薯條都好味✖️呢間野冇意粉食,但都千祈唔好食佢唯一一個嘅手打面,無味既。✔️如果想表白或者想同女朋友浪漫一下,呢個地方一流呀! 📣留意番啲份量真係幾大,都好啱一班人去食。我哋五個人都係一人$200左右,已經好飽飽。#表白勝地#美食推介#德國菜#馬灣#夜景#表白#浪漫人均消費:$200好味指數: 1️⃣2️⃣3️⃣4️⃣5️⃣6️⃣7️⃣8️⃣ 8/10分回頭率:85%地址:去到荃灣轉接駁巴士坐20分鐘就到!Nr331
✔️個薯仔沙律都好好食,好足料,入味,酸酸地既。
✔️個燒雞翼拼薯條都好味
#表白勝地#美食推介#德國菜#馬灣#夜景#表白#浪漫

人均消費:$200
回頭率:85%

地址:去到荃灣轉接駁巴士坐20分鐘就到!
Nr331

2019-02-23
2019-03-23 843 瀏覽
對好多人而言,去馬灣都係幾唔方便嘅一件事,不過對我其實唔難。話雖如此,自己都係最近先知馬灣呢個地方。既然有時間,就去馬灣轉個圈,順便試試呢到嘅餐廳。因為訂咗位嘅緣故,好快有得入座。餐廳分為室內室外座位,我地揀咗坐室外。枱櫈都係偏細,不過枱面放有一小盞偽蠟燭燈,再加上可以望到沙灘同對出青馬大橋風景,感覺都幾chill同浪漫。餐廳嘅菜式對我而言都偏貴,所以我最後揀咗較平嘅德式香煎肉餅配薯餅,而同行人揀咗德國烤雞配薯條。德式香煎肉餅配薯餅薯餅同平時係M記食到個種幾唔同,除咗薯仔,仲食到薯餅伴以蔬菜絲,比起一般薯餅健康啲。味道相對清新,油膩感會少啲。相信薯餅係自家製,而非係出面買袋裝薯餅再煎。至於肉餅,外形同味道上都比較似漢堡扒。肉餅都算厚身,肉汁豐富。咬落肉質軟稔,雖然唔太食得出有邊啲肉,但都幾好食,有飽足感。德國烤雞配薯條雖然係同行人點嘅菜,但我地都開心share咗對方嘅食物,所以都想講下haha。一上碟已經聞到香烤味,將醬汁淋上炸雞一齊食風味更佳。雞肉烤得幾香,不過肉質都係偏乾,所以要靠醬汁搭救。而薯條都炸得唔錯,金黃香口。
話雖如此,自己都係最近先知馬灣呢個地方。
既然有時間,就去馬灣轉個圈,順便試試呢到嘅餐廳。

因為訂咗位嘅緣故,好快有得入座。
餐廳分為室內室外座位,我地揀咗坐室外。
枱櫈都係偏細,不過枱面放有一小盞偽蠟燭燈,

餐廳嘅菜式對我而言都偏貴,
所以我最後揀咗較平嘅德式香煎肉餅配薯餅,
而同行人揀咗德國烤雞配薯條。

德式香煎肉餅配薯餅
薯餅同平時係M記食到個種幾唔同,
除咗薯仔,仲食到薯餅伴以蔬菜絲,比起一般薯餅健康啲。
味道相對清新,油膩感會少啲。
相信薯餅係自家製,而非係出面買袋裝薯餅再煎。
至於肉餅,外形同味道上都比較似漢堡扒。
肉餅都算厚身,肉汁豐富。

德國烤雞配薯條
一上碟已經聞到香烤味,將醬汁淋上炸雞一齊食風味更佳。
雞肉烤得幾香,不過肉質都係偏乾,所以要靠醬汁搭救。
而薯條都炸得唔錯,金黃香口。
2019-01-13
2019-02-04 1181 瀏覽
星期日入左馬灣輕鬆優閒一日~望住青馬大橋靚景食好野由於無食早餐好肚餓,所以今次二個人叫左三款食物:蜜糖雞翼拼薯條,芝士煙肉焗薯蓉,肉醬意粉蜜糖雞翼拼薯條沙律:雞翼燒得好靚,唔會太燶,蜜糖味又足夠薯條好特別,係扁長方形,口感好好!個沙律亦都好新鮮,可以平衡一下個燒雞翼,無咁熱氣!芝士煙肉焗薯蓉:嘩~呢個值得一讚!首先講薯蓉,香滑得黎又有少少薯仔粒,增加口味!唔似其他餐廳個薯蓉太滑太假,呢度個薯蓉係滑得黎係feel到由真薯仔整出黎另外,芝士味好足夠,同啲薯蓉好均勻咁mix 埋一齊,每啖都有芝士味肉醬意粉:亦做得唔錯,意粉軟硬適中,個醬又足夠撈哂全部意粉有戶外座位睇靚景,又有好味野食,價錢又唔貴,值得一試呀!額外提提,我落單叫蘋果汁時,職員特登問問要唔要走冰,關懷到女生的需要,好窩心

星期日入左馬灣輕鬆優閒一日~望住青馬大橋靚景食好野

由於無食早餐好肚餓,所以今次二個人叫左三款食物
:蜜糖雞翼拼薯條,芝士煙肉焗薯蓉,肉醬意粉

蜜糖雞翼拼薯條沙律:雞翼燒得好靚,唔會太燶,蜜糖味又足夠

肉醬意粉:亦做得唔錯,意粉軟硬適中,個醬又足夠撈哂全部意粉

有戶外座位睇靚景,又有好味野食,價錢又唔貴,值得一試呀!

2019-01-20
2019-01-07 1173 瀏覽
周日帶小朋友去馬灣沙灘玩,玩累了,天黑了,是時候吃晚飯。Oma's Kitchen 位於馬灣沙灘旁邊,可能時間尚早(6:45PM),無需等候入座。餐廳燈光昏暗,每張檯上都有細小的蠟燭,是一間帶有浪漫情調的餐廳。這間餐廳歡迎小朋友入座,有BB座椅提供,亦有兒童餐可供選擇。我點了德國烤豬腿配薯蓉($191),其實跟第一個主菜德國烤豬手+德國五式香腸配薯餅($371)一樣都是德國烤豬手,只是寫的名字不一樣,其實吃完都不知道是豬腿還是豬手,哈哈。它的烤豬腿真的超.級.好.食,即叫即炸,皮都是脆脆的,肉質嫩滑,味道沒有一般的德國餐廳的烤豬手那麼咸,剛剛好。我最喜歡的是酸菜,配上豬腿,中和肥膩的感覺。薯蓉一般般,可能我本來就不太喜歡吃馬鈴薯。真的不想讓澱粉質填飽肚子。我老公點了香煎羊扒,看他食得非常滋味,三塊羊扒都吃得下,最後還清盤了。如果再加杯德國黑啤酒就完美了。我點了蜜糖燒雞翼給小孩吃,半玩半吃的也吃了三雞雞翼,甜甜的蜜糖香味,還有輕夭燒烤的香味,我也喜歡吃。如果不帶小孩的話,真的想坐在外面,感受著緩緩的海風,看著青馬大橋的夜景,享受美餚美酒、浪漫而又輕鬆的夜晚。

2019-01-06
2018-12-26 780 瀏覽
做冬又唔想想同人迫,想舒舒服服食餐飯,可以考慮嚟馬灣。如果想睇到青馬大橋靚景,首選一定係呢間德國餐廳。食物中上,環境宜人。德國豬手外皮香脆可口,必食。 雖然做冬當晚冇套餐, 但價錢 亦都唔貴。
2018-09-26 1537 瀏覽
食物食準低, 交行貨.落單女待應 (微胖那位) 態度差, 語氣惡差. 我指住個menu落單, 指住個餐牌話要衣個沙律, 佢大聲反問我邊個沙律, 佢完全無望過我, 語氣惡劣.落完單, 台面有垃圾, 叫佢執走佢, 佢諗左一諗, 之後佢竟然叫我自己拎去前面垃圾桶掉.光顧了很多年, 第一次遇到d咁既待應. 其他待應很好禮貌的.食物水準低, 明顯hea煮.唯一可取是可望到青馬大橋
食物食準低, 交行貨.

落單女待應 (微胖那位) 態度差, 語氣惡差.

食物水準低, 明顯hea煮.

唯一可取是可望到青馬大橋
芝士著蓉
焗排骨
沙律
2018-09-25
2018-07-20 2034 瀏覽
一早去左馬灣 行左陣落大雨 所以決定去食飯先呢間餐廳係沙灘旁邊 好易搵 開十二點我地十二點已經去 可能啱啱開門 所以餐廳都冇人由於係星期日 所以冇lunch set 要散叫烤排骨加煎薯餅味道較淡 肉好癡骨要點汁食先好食三文魚扒加薯蓉三文魚扒上台時熱辣辣 塊皮好脆淋埋汁上去又唔會搶左魚既味道 推介蘑菇豬肉條白汁加飯醬汁味道好好 呢個係我地唯一叫左既飯撈埋豬肉條食好好味釀通卷通卷好似千層麵咁 上面有d肉醬普普通通德式煙豬排加薯蓉呢個出乎意料幾好食煙豬排好厚 但係好易切好易咬 亦有好香豬味搭配薯蓉好好味紅酒匯牛尾配薯蓉汁冇咩紅酒味 但係都好香 可以撈薯蓉食牛尾同紅蘿蔔好入味 份量都唔算少烤雞加薯條唯一一個有薯條既餐 一黎到大家都爭住食 因為係好少見既粗薯條 的確幾好味烤雞細細隻 d肉好滑 而且有肉汁最遲先黎到 所有熱辣辣 應該係廚房即叫即製
我地十二點已經去 可能啱啱開門 所以餐廳都冇人
由於係星期日 所以冇lunch set 要散叫