2019-09-08 608 瀏覽
今日朋友生日黎到黃大仙既現祟山商場地下既Olive ERA試下😋 首先叫左石頭鍋既海鮮濃湯 $98 勁大碗 我同朋友3個人都夠飲跟住黎到主菜啦 叫左雞肉長通粉配蕃茄忌廉汁 $88 賣相好好 啲雞肉好嫩滑 醬汁都非常入味 每一條長通粉都有好濃既蕃茄味😋最後叫左個食肉獸pizza $128 個菜名勁啱形容我地3個 😂 有6塊 每一塊都好大件 所有配料由其係芝士非常足 個底比較軟身 小朋友都容易咬到 總括黎講 間餐廳性價比都幾高 野食吾貴 大件又飽肚 非常推薦大家黎食
今日朋友生日
黎到黃大仙既現祟山商場地下既Olive ERA試下😋

醬汁都非常入味 每一條長通粉都有好濃既蕃茄味😋

行過黃大仙諗住open rice下搵野食,見到li間好評咁多就諗住試下! 點知嘢食全部一般,8點半入座想order risotto,但係全部無曬話得返海鮮飯,仲推薦話海鮮飯好多人order,試完感想係真係好難食,唔新鮮之餘又難食... 餐廳入面又有d蚊係咁飛,檯凳又無抹乾淨,唔係好舒服。不過不失得個鹹豬手同龍蝦湯,其它都真係幾一般。見到咁多好評所以黎試下,但食完覺得完全唔値得有咁多好評,真係唔知今日失手定係買假評。

2019-09-02 167 瀏覽
雖然呢輪黃大仙都幾亂下 不過都要間唔中落下街拍下拖仔☺️☺️今次就揀左呢間西餐廳食 因為平時都見好多人食晚飯 都未有機會去試😢今次就叫左香辣雞翼配蜜糖蛋黃醬🤩 即炸好雞翼好大隻 再加埋芝味的蛋黃醬 一流👍🏻👍🏻我地叫左set dinner 咁就會送埋香煎吞拿魚同湯 餐包🤩🤩個吞拿魚好特別 因為釀完芝麻係邊邊 仲配上酸酸地的醬 好開胃👍🏻另外餐湯係甘荀湯 好濃呀🤤配上熱辣辣即烘完餐包 好好食😚😚跟住就黎碟凱薩沙拉🥗菜好新鮮 所以食落更加好味 芝士仲用一塊塊去上 好厚料😍最估唔到係 佢個瑪格麗特pizza做得咁出色👍🏻👍🏻厚度適中 咬落好脆口 芝士味濃 好想平時外賣返屋企食🤩🤩呢個真係必點另外我地叫左個set dinner ge牛到喇 要左5成熟 不過頭尾都煎得比較熟 可以改進 不過牛肉味好香濃 淡淡咬落都好多肉汁 好食🥳☺️另外叫左杯特飲Oreo沙冰 味道比想像中好飲 同埋都幾香濃 唔錯🤩👀到最後埋單先發現 原來呢間有做到會嫁 好開心呀😍😍咁到時大時大節 我地可以叫到會 又近又方便🥳🥳🥳🥳同埋服務員很細心 中間會主動加水同換碟 值得一讚👍🏻👍🏻

另外餐湯係甘荀湯 好濃呀🤤配上熱辣辣即烘完餐包 好好食😚😚

同埋服務員很細心 中間會主動加水同換碟 值得一讚👍🏻👍🏻

2019-08-29 149 瀏覽
今天來到朋友在現祟山的家,於是打算在附近食飯。朋友介紹樓下有間西餐廳,於是就方便D落樓下食好了。估唔到,餐廳氣氛都好好,感覺幾高級!餐牌上既選擇都好多呢,除左main menu仲有dinner menu,會配上一套前菜,餐湯同飲品。我朋友就叫左set dinner,而我就散叫。呢個係跟餐既餐湯同埋前菜,餐湯係南瓜湯,店員好貼心地比多個碗我地share。我自己就好鐘意呢個南瓜湯,甜度岩岩好。跟餐既包佢比左兩條,我地可以一人一條,幾好。前菜係燒吞拿魚配芒果莎莎醬,幾清新,吞拿魚齊食得出新鮮,配合埋fruity既醬汁係幾開胃既!而餐飲我地都分別轉左做特飲,右邊係朱古力oreo milkshake,左邊係芒果香蕉millkshake!兩杯都好飲,我自己比較鐘意果味,就鐘意芒果個杯多D。另外加多左一個小食,係薯絲炸蝦。幾抵食,以呢間餐廳既價位黎講,只係$32,炸得夠脆又唔會太油,入面既蝦真係啖啖肉,配埋佢比既泰式辣醬,如果送酒應該幾正。蕃茄鮮蟹肉扁意粉Set dinner既主菜我地叫左呢個蕃茄建蟹肉扁意粉,蟹肉份量十足,茄汁亦做得夠味。可能佢係真係用鮮蟹肉,所以個意粉真係有D海水咸味,感覺真係好

蕃茄鮮蟹肉扁意粉
Set dinner既主菜我地叫左呢個蕃茄建蟹肉扁意粉,蟹肉份量十足,茄汁亦做得夠味。可能佢係真係用鮮蟹肉,所以個意粉真係有D海水咸味,感覺真係好似食緊啖啖海鮮咁。但我自己就略嫌佢有點濃味,朋友就覺得ok。

龍蝦意大利飯
呢碟risotto上枱個陣我真係哇左一聲,條龍蝦尾整得好靚,完全係高級西餐廳既水準黎!龍蝦尾應該用牛油煎過,好香,肉質亦都非常實淨,食得出係新鮮的。個飯略嫌煮得有點太過淋,不過醬汁濃淡恰到好處。

埋單唔洗500蚊以呢個格調既餐廳同埋呢個地段,我認為住係附近既街坊可以黎一試!
2019-08-29 538 瀏覽
位於現崇山商場樓下嘅一間西餐廳,原來內部裝修都唔錯,算係約會/聚會嘅好地方。見drink menu上嘅飲品幾特別,除咗一啲special drinks同milkshakes外,有個Rocher Chocolate Drinks情迷金莎系列,鐘意食tiramisu 嘅我就揀咗Bubble Tiramisu,果然好似tiramisu,咖啡味唔會好濃,如果加埋tiramisu 嘅話口感就更正喇~當諗緊另一杯飲咩好,餐廳經理就提議我吔試下佢吔呢日嘅"Surprise",佢每日都會配合當日吧天氣或者其他因素調一款唔同嘅特飲,但唔會話畀客人知係咩,想畀客人一個驚喜(surprise),調完拎過嚟時先會介紹用咗咩材料。呢晚嘅surprise就用咗比較酸同開胃嘅材料 (包括青檸....) 調咗杯酸酸甜甜嘅特飲,適合番近排炎熱嘅天氣。真係又靚又特別又好飲。先叫咗個set dinner,配上是日湯,我吔就加咗$38轉龍蝦濃湯,以呢個價錢嚟講可以話係正常,配埋香脆嘅麵包條,唔錯~唔係話高級餐廳,餐具當然唔係話好精美,但都有濕紙巾供應,對客人都幾細心。除咗餐湯仲有香煎芝麻吞拿魚配芒果沙沙,配埋啲沙律菜,細細碟

除咗餐湯仲有香煎芝麻吞拿魚配芒果沙沙,配埋啲沙律菜,細細碟夠精神,如果吞拿魚煎耐啲就應該會更好味。

set dinner嘅主菜揀咗 "香煎美國下肩舺翼板牛扒配青胡椒汁",第一次見識下肩舺翼板,比一般牛扒少筋同肥膏,可以話係健康同口感更好之選。

遺憾嘅係牛扒係上碟時已經砌好,鎖唔到肉汁之餘仲令肉汁流哂出嚟,即刻令呢道菜扣咗好多分。

我吔另加咗個黑松露炒什菌嘅配菜,出奇地order完好快就有得食,應該唔似即煮而係將預先整好嘅加熱,加上太多嘅蒜味蓋過咗黑松露味,對呢個配菜有點失望。

另外散外咗一個主菜,本來想試特別啲嘅"未來漢堡",可惜呢晚賣哂,轉試Portabello 嘅,唔可以話有驚喜,但就真係好味,厚厚嘅Portabello令整個漢堡好有口感,仲有烘過嘅麵包,好有滿足感,仲有伴碟嘅粗薯條都值得讚。
2019-08-12
2019-08-27 287 瀏覽
今日揀左間係黃大仙既餐廳,雖然叫Cafe,其實都係西餐廳嚟,食意粉/Pizza。環境餐廳位於現崇山商場地下,有室外室位,幾有情調。Dinner Set餐湯及沙律:南瓜忌廉湯、香煎芝麻吞拿魚配香芒莎莎 餐包係烘過既長包,食落微甜,配是日餐湯南瓜忌廉湯,用雞湯煮成,頗為濃郁。香煎芝麻吞拿魚配香芒莎莎用上生吞拿魚,食落油膩度低,清新前菜。Dinner Set主菜:香辣新鮮蟹肉扁意粉 $186主菜揀左蟹肉扁意粉,蟹肉份量不少,配上龍蝦汁,調味剛好,意粉掛到汁,蟹肉撕得幼身,每啖都食到,醬汁creamy,整體惹味。Dinner Set飲品:乳酸蘇打 +$15(跟set原價減$15)友人叫左乳酸蘇打,酸酸尾尾解下膩。意式芝士大啡菇扒漢堡配薯條 $88素食Burger,除左大啡茹,仲有蕃茄及mozzarella cheese。麵包烘得十分脆口,有塗上牛油,有啲似豬仔包,大啡菇juicy,配上芝士,幾濃味,薯條係粗薯不過略為唔夠脆身。黑森林薄餅 $98由於朋友唔食肉,所以又叫左個菇Pizza,配料有菠菜、磨菇、Parmesan同mozzarella cheese 。其實嗌左先發覺同大啡菇扒漢堡有同工之

餐廳位於現崇山商場地下,有室外室位,幾有情調。

Dinner Set主菜:香辣新鮮蟹肉扁意粉 $186
Dinner Set主菜:香辣新鮮蟹肉扁意粉

Dinner Set飲品:乳酸蘇打 (跟set原價減$15)

友人叫左乳酸蘇打,酸酸尾尾解下膩。

意式芝士大啡菇扒漢堡配薯條 $88

黑森林薄餅 $98
黑森林薄餅

由於朋友唔食肉,所以又叫左個菇Pizza,配料有菠菜、磨菇、Parmesan同mozzarella cheese 。其實嗌左先發覺同大啡菇扒漢堡有同工之妙,都係菌類放上麵包,又係有蕃茄同芝士。Pizza都幾大份,係平時食開既size,餅底同樣烘得好脆,芝士、茄醬覆蓋哂成塊pizza,好飽肚。

Ice Bubble Tiramisu $38
Ice Bubble Tiramisu

見個名幾特別就另外叫左呢杯Ice Bubble Tiramisu試下,成分有咖啡、榛子糖漿、白朱古力泡。外型好精緻可愛,真係好似件Tiramisu Cake咁,面頭既白朱古力泡味道唔重,咖啡味就好強烈,但因為有加榛子糖漿唔會覺得苦,幾好飲亦幾抵飲。

總括而言,無論單點定Dinner Set價錢合理,素食menu既定價仲比較低啲添,如果同行朋友係素食者都多選擇,氣氛、環境亦令人舒服。

附:餐牌
Ice Bubble Tiramisu
2019-08-26 85 瀏覽
打風嘅時候, 媽咪話唔想煮飯, 所以就去左屋企附近搵食, 不過開嘅舖頭唔多, 所以就去左之前食過,覺得唔錯嘅「Olive ERA」。 我地叫左一份set dinner同散叫左客意大利飯。 點完菜之後, 店員就送上免費餐包。 是日餐湯為粟米忌廉湯 入口順滑,有粒粒粟米係裏面。 香煎芝麻吞拿魚配香芒沙沙 吞拿魚刺身嘅四邊略為煎香, 中間保持鮮嫩肥美, 淋上香芒沙沙,香甜醒胃, 作為頭盤最適合不過! 香煎美國🇺🇸下肩舺翼板牛扒配青胡椒汁(8oz)($246) Medium rare 熟成度拿捏得不錯, 切開還有血水滲出黎, 肉質軟嫩味美, 伴碟仲有沙律菜、薯條🍟, 厚切薯條微脆,內裏的薯肉軟綿~ 龍蝦意大利飯($178) 有大大隻龍蝦,賣相好吸晴👀, 意大利飯份量好多, 但口感比較軟腍,唔係小編杯茶, 不過勝在幾入味,味道不錯。 香煎美國下肩舺翼板牛扒配青胡椒汁(8oz)
打風嘅時候,
媽咪話唔想煮飯,
所以就去左屋企附近搵食,
不過開嘅舖頭唔多,
所以就去左之前食過,覺得唔錯嘅「Olive ERA」。
我地叫左一份set dinner同散叫左客意大利飯。
點完菜之後,
店員就送上免費餐包。
粟米忌廉湯
是日餐湯為粟米忌廉湯
入口順滑,有粒粒粟米係裏面。

香煎芝麻吞拿魚配香芒沙沙
吞拿魚刺身嘅四邊略為煎香,
中間保持鮮嫩肥美,
淋上香芒沙沙,香甜醒胃,
作為頭盤最適合不過!
香煎芝麻吞拿魚配香芒沙沙
香煎美國🇺🇸下肩舺翼板牛扒配青胡椒汁(8oz)($246)
Medium rare 熟成度拿捏得不錯,
切開還有血水滲出黎,
肉質軟嫩味美,
伴碟仲有沙律菜、薯條🍟,
厚切薯條微脆,內裏的薯肉軟綿~
香煎美國下肩舺翼板牛扒配青胡椒汁(8oz)
龍蝦意大利飯($178)
有大大隻龍蝦,賣相好吸晴👀,
意大利飯份量好多,
但口感比較軟腍,唔係小編杯茶,
不過勝在幾入味,味道不錯。
粟米忌廉湯
2019-08-24 113 瀏覽
今日去左現崇山探朋友👩🏻,順便一齊食埋個飯。本來我提議去黃大仙中心睇下有咩食,佢話唔洗煩落樓下食,有一間好正嘅西餐廳。😏🌃落到去見到的確係幾有情調,佢有個戶外嘅位置,但又唔係露天嘅,所以都幾好。🔥由於天氣炎熱,所以我地都係揀左室內位置坐。入面嘅環境都唔錯。❤️Set dinner 都幾好,不過選擇就唔算多,我地又想食下佢其他野食,所以就咁叫左一個Set dinner 同另叫左個pizza 食。😋1️⃣餐湯+包無升級個湯,是日係忌廉粟米湯,都好好飲。2️⃣前菜- 香煎芝麻吞拿魚配香芒沙沙👍🏼前菜好特別啊!吞拿魚係生嘅,但邊位就有煎香左嘅芝麻再加埋係上面嘅芒果肉,口感好特別。3️⃣香煎美國下肩舺板牛扒配青胡椒汁😋叫左五成熟,岩岩好!牛肉好正,肉汁足夠,仲有薯菜同沙拉伴碟。😍4️⃣食肉獸薄餅🤤好多芝士,肉就有煙肉,辣肉腸同德國腸。5️⃣Double chocolate🍫朱古力上面仲有個雪糕啊🍦。6️⃣Today’s special❤️呢個係餐廳跟番客人口味去調配嘅飲品,所以個個都唔同啊!😗我同左佢講我鐘意甜嘅,咩水果都岩,唔鐘意薄菏。佢就調左呢杯俾我,我好鐘意啊! 主要係用Berry 去整!🔥

1️⃣餐湯+包
無升級個湯,是日係忌廉粟米湯,都好好飲。

2️⃣前菜- 香煎芝麻吞拿魚配香芒沙沙👍🏼

3️⃣香煎美國下肩舺板牛扒配青胡椒汁😋

4️⃣食肉獸薄餅🤤
好多芝士,肉就有煙肉,辣肉腸同德國腸。

5️⃣Double chocolate🍫
朱古力上面仲有個雪糕啊🍦。

6️⃣Today’s special❤️
2019-08-19 47 瀏覽
🐷🐷🐷🐷🐷▪️蟹肉扁意粉 ($186)蟹肉扁意粉,一上菜就聞到濃濃的蟹肉味,蟹肉醬汁好鮮甜,扁意粉都好有口感,配搭得天衣無縫。〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️5/5🐷〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️▪️食肉獸薄餅 ($128)薄底pizza,pepperoni and Italian sausage味道好夾,餅底烤到好脆,配上大量的bacon 和芝士,有口感又好味,再加上火箭菜的獨特香味,令到各種腸的味道更加突出,好值得一試,依個價錢黎講cp值幾高!〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️5/5🐷〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️▪️Milko special ($68)根據客人口味同喜好為客人度身調配既。最下層係strawberry jam, 綠色既係薄荷汁,黃色既係菠蘿汁,白色泡泡係明治牛奶泡, 飲既時候要攪拌均勻,味道有少少酸,唔係太甜,係比較開胃的飲品。〰️〰️〰〰️️〰️〰️〰️4/5🐷〰️〰️〰️〰〰️️〰️〰️▪️柚子芝士蛋糕 ($25)幾特別, 唔係好甜,又有柚子粒,芝士好綿,吃到口有好清新的柚子香味,正👍〰️〰️〰〰️️〰️〰️〰️5/5🐷〰️〰️〰️〰️〰〰️️〰️📍Olive ERA (黃大仙)黃大仙睦鄰街8號現崇山商場地下G1-G2號舗
🐷🐷🐷🐷🐷
▪️蟹肉扁意粉 ($186)

▪️食肉獸薄餅 ($128)

▪️Milko special ($68)

▪️柚子芝士蛋糕 ($25)

📍Olive ERA (黃大仙)
黃大仙睦鄰街8號現崇山商場地下G1-G2號舗
香煎美國下肩胛翼板牛扒配青胡椒汁🛩️🥩💲246(Dinner Set)龍蝦濃湯🦐 💲38(跟餐)海膽扁意粉配椰香海鮮濃汁🍝 💲128黑松露雜菌🍄 💲38✅ 下肩胛翼板唔係咁常見 脂肪分佈好平均🗺️ 整塊肉質都好柔軟☁️ 所以食既時候無需切走任何脂肪或筋😤 至於肉味個人認為比較獨特 值得一試🤔✅ 微溫既海膽夾埋意粉既椰香🥥 令人有一試再試既衝動💥✅ 由於我地唔食蒜蓉亦唔知黑松露雜菌本身會有蒜😭 最後上枱時窒左窒 店員都樂意幫我地重新炒過碟👍🏻🙇🏻‍♀️🙇🏻‍♂️👅Taste:3.75/5💰CP值:3.5/5🙋🏻‍♀Service:4/5👁‍🗨Stylishness:3.5/5
龍蝦濃湯🦐 💲38(跟餐)
海膽扁意粉配椰香海鮮濃汁🍝 💲128
黑松露雜菌🍄 💲38

✅ 微溫既海膽夾埋意粉既椰香🥥 令人有一試再試既衝動💥

👅Taste:3.75/5
💰CP值:3.5/5
🙋🏻‍♀Service:4/5
👁‍🗨Stylishness:3.5/5
2019-08-15
$247.5 (晚餐)
2019-08-17 32 瀏覽
黃大仙應該係呢排最熱門嘅地區現崇山一帶更加係熱中之熱今晚要去嗰邊探朋友 本身有諗過唔去嘅但朋友話介紹我食好西 而且仲話其實好安全 好啦一於照原定計劃啦餐廳喺地下有室外同室內緊係揀入面啦 有冷氣嘛!Happy hour 時間 有cocktail 買一送一抵!即刻嗌咗兩杯!仲叫咗個魷魚鬚同pizza送酒同埋一個set dinner是日餐湯大蒜薯蓉忌廉湯幾好飲 初初仲諗住會好重蒜味添煎吞拿魚配香芒沙沙吞拿魚加上芝麻 香口得黎口感亦好軟滑配上酸酸甜甜嘅芒果 更能帶出咗吞拿魚嘅鮮甜黑森林薄餅係雜菇加菠菜苖餅底香脆 d芝士仲好有拉絲嘅效果添D餐 香煎美國下肩胛翼板牛扒叫咗五成熟 侍應話呢個部位係食口感火喉控制得好好食到好濃嘅肉味亦充滿咁保留到肉汁肉質鮮嫩帶有嚼勁餐廳方面仲好貼心咁切好咗咁上枱添正魷魚鬚魷魚好肥美外脆內嫩好有口感唔會炸到好硬好乾又係好好味本來仲有杯餐飲但食得太飽 連甜品都無叫放棄咗😂😂😂朋友果然無介紹錯👍🏿
黃大仙應該係呢排最熱門嘅地區
現崇山一帶更加係熱中之熱
今晚要去嗰邊探朋友 本身有諗過唔去嘅
但朋友話介紹我食好西 而且仲話其實好安全
好啦一於照原定計劃啦

餐廳喺地下
有室外同室內
緊係揀入面啦 有冷氣嘛!

Happy hour 時間

甜品都無叫
放棄咗😂😂😂

朋友果然無介紹錯👍🏿

2019-08-15 43 瀏覽
今日同朋友去左近黃大仙附近嘅現崇山度食嘢。呢度有間西餐廳,裝修都幾靚,空間十足,又有室內及室外位置,今日梗係揀坐室內。如果唔係會熱死!我地二人都各點了一個set dinner, 價錢相宜,份量也不錯呢!今日嘅餐湯係忌廉湯,加吞拿魚沙律吞拿魚邊沾了黑芝麻,新鮮而且好肥美德國蜜糖芥末烤鹹豬手鹹豬手烤得剛剛好,豬手的肉質很嫩滑。
入口肉汁都幾多,外層脆又煙韌!配上蜜糖都好味。豬手的皮好脆,入口一脆一嫩。大啡茹扒漢堡配薯條估唔到塊茹咁大,又新甜,真係岩哂食素人士。柚子芝士蛋糕柚子味道很清新,中和了芝士的油膩。北海道牛奶蛋糕牛奶味完全唔會蘇,cream仲打得好滑!野莓之森夏天大熱天時飲,真係好清新同勁解渴!熱鮮果茶雖然有點帶酸,但好易入口,幾好飲。
今日同朋友去左近黃大仙附近嘅現崇山度食嘢。

今日嘅餐湯係忌廉湯,加吞拿魚沙律
吞拿魚邊沾了黑芝麻,新鮮而且好肥美

德國蜜糖芥末烤鹹豬手
鹹豬手烤得剛剛好,豬手的肉質很嫩滑。

大啡茹扒漢堡配薯條

估唔到塊茹咁大,又新甜,真係岩哂食素人士。

柚子芝士蛋糕
柚子味道很清新,中和了芝士的油膩。

北海道牛奶蛋糕
牛奶味完全唔會蘇,cream仲打得好滑!

野莓之森
夏天大熱天時飲,真係好清新同勁解渴!

熱鮮果茶
雖然有點帶酸,但好易入口,幾好飲。

2019-08-13
係黃大仙都想揾番一間有情調嘅餐廳 飲下酒 食下西餐 Olive Era都係一個唔錯嘅選擇😊 呢度分咗室外同室內 座位都唔少 假日都好多人幫襯架🤤今次我哋就試咗2個主菜同2個小食 主菜就揀左食肉獸pizza同海膽扁意粉配椰香海鮮濃汁🤩 食肉獸pizza好吸引 有勁多芝士🧀 加上煙肉同辣肉腸 好惹味👍🏻 海膽扁意粉醬汁creamy 加上鮮甜既海膽好夾 意粉口感都好好😋小食就揀左香煎蟹餅配刁草芥末醬同炸小食拼盤🤤 香煎蟹餅比我想像中厚身 入邊有超級多蟹肉 外皮炸得香脆 點上蜜糖芥茉醬好好食👍🏻 炸小食拼盤有薯條 炸蝦 雞翼同洋蔥圈 正常水平 算好抵食😆另外我地仲飲左杯榛子雪山咖啡☕️ 咖啡上加上雪糕球 如同食左甜品一樣 好滿足🌟

海膽扁意粉配椰香海鮮濃汁

海膽扁意粉配椰香海鮮濃汁
香煎蟹餅配刁草芥末醬
炸小食拼盤
榛子雪山咖啡
終於返到香港啦,餓住個肚當然要食返夠本,加拿大🇨🇦當地天氣開始凍凍地,返到香港後一定要食返餐好開心下😊😊莉莉子同朋友黎到黃大仙olive era ,簡簡單單既西式裝修,設有內外兩個場地。由於天氣太熱關係,當然要入去入面坐下啦。😊😊莉莉子眼見Olive era 今次既餐牌同上次唔同左,都幾有新鮮感。由於朋友想試下大餐牌入面既食物關係,我地最終點左alaka,包括係:1. 香脆薯絲蝦🍤🍤2. 慢煮牛臉頰配薯容🐂🐂3. 龍蝦意大利飯🦞🦞4. Olive 經典鮮水果茶🍊🍓🍎呢款香脆薯絲蝦確實非常吸引莉莉子注意😎😎薯絲蝦即叫即炸,非常香口,咬開入面好彈牙外面就好脆身,雙重滋味呀☺️☺️莉莉子一向鐘意飲台式紅茶,呢款olive水果茶就岩哂我地心水,大大壺凍冰冰既水果茶,混入士多啤梨、藍莓、熱情果、菠蘿肉等等,入落唔算太甜,而且一壺起碼飲到4-5杯😋😋😋要特別講講呢款慢煮牛臉頰,慢煮方式令到牛臉頰肉超級鮮嫩,可以話係非常非常入味,燒汁肉汁同牛臉頰非常配搭,至於莉莉子一世人第一次食牛既臉頰,口感超似牛𦟌肉加牛腩,但加左份嫩滑肉質,呢個堅要推介俾班姊妹另外朋友就叫左個龍蝦意大利飯填肚,意大利飯risotto

1. 香脆薯絲蝦🍤🍤
2. 慢煮牛臉頰配薯容🐂🐂
3. 龍蝦意大利飯🦞🦞
4. Olive 經典鮮水果茶🍊🍓🍎

另外朋友就叫左個龍蝦意大利飯填肚,意大利飯risotto 夠軟身,加左濃郁既龍蝦汁,再加埋龍蝦肉,真係非常滿足呀😌😌

埋單都係500蚊多d,係黃大仙黎講算中高價錢,但絕對值回票價🤘🤘🤘🤘
2019-08-10 55 瀏覽
屋企人住黃大仙,成日都黎呢頭飲茶,一直都知道黃大仙係老區,所以西餐選擇唔多,而且龍翔中心同黃大仙廣場都係中餐為主。今日媽媽竟然話帶我去食西餐,同我講話平時下午茶都會黎食因為晚餐Menu唔太岩食,所以我地叫左MAIN MENU既食物 黑森林薄餅Pizza 鬆脆卜卜脆,餅底夠薄身,料:Cheese and mushroom,個汁係蕃茄汁 ,一食就知唔係普通西餐廳既茄膏底,係廚師特製既蕃汁底好香同濃。海鮮雜燴石鍋飯呢個有大蝦(真係好大隻下),魚,青口,魷魚仔... 配既石鍋飯,上碟時候「渣渣」聲,好滋味,飯底仲有飯焦 值得推介芒果香蕉奶昔跟食物叫特飲好似有得減15,所以23蚊就飲到呢杯手打奶昔,

海鮮雜燴石鍋飯
值得推介