2019-11-24 235 瀏覽
聽朋友講,荃灣新領域廣場地下角落的位置,沿著荃錦中心條天橋落到底,有間隱蔽親民價的西式餐館olive cafe。噚日下午和朋友一起去試試。餐廳外觀好有特色,內裡簡約平實的美式風格,略顯歲月,座位闊落坐得舒服。看看餐牌,套餐$64~108,有齊是日餐湯或沙律,主菜及餐飲,下午兩點後嘅優惠時段還有炸雞翼送!小食先上,香噴噴嘅炸雞翼皮脆肉香,上面鋪滿蜜糖好美味。是日餐湯係粟米忌廉湯,熱辣辣的充滿奶油香味。沙律係新鮮嘅沙律菜配上千島汁好醒胃。安格斯肉眼扒配雜菜薯蓉跟住就係五成熟安格斯肉眼扒,升級咗的8安士嘅安格斯牛扒大大件,食落好香牛脂香,牛味好濃,肉質唔會咬唔開無筋。香滑的薯蓉內裏有薯粒增添口感,配上新鮮西蘭花,椰菜花,紅蘿蔔和薯蓉,食物豐富夠晒大碟。香煎龍利魚柳配雜菜薯蓉煎得香,配上檸檬水瓜牛油醬汁,即時提升魚柳的鮮味,亦都配有西蘭花、椰菜花和薯蓉。美國牛肉漢堡配薯仔條厚厚嘅牛肉漢堡扒,一樣冇筋牛肉味濃,還有煙肉、新鮮蕃茄、西生菜,配上特製的沙律醬,用超軟的麵包夾著,真係好好食。餐飲叫咗凍檸檬茶和熱咖啡。咖啡朱古力慕絲蛋糕軟滑,唔會有咗咖啡味就朱古力味冇訂企,好味!好滿足的一餐。

小食先上,香噴噴嘅炸雞翼皮脆肉香,上面鋪滿蜜糖好美味。

安格斯肉眼扒配雜菜薯蓉

香煎龍利魚柳配雜菜薯蓉

美國牛肉漢堡配薯仔條

2019-11-21 304 瀏覽
荃灣居民應該也知道西樓角路的Olive Cafe屹立於荃灣有十幾載餐廳是Café Bar形式的有酒類供應,晚上時段多數人會Chill Drink一番抽菸人士可以選擇坐在室外的位置店內外也播放著英語的流行曲及經典歌曲餐廳內的裝潢一點也不像富有歷史反而給人帶來一種舒適的感覺這是晚市套餐餐牌素來比較喜歡吃套餐,因為有前菜、湯和飲品一套加上正好適合選擇困難症的我是日餐湯 – 薯仔大蒜湯出面多數是忌廉湯、南瓜湯或者羅宋湯比較少會提供薯仔大蒜湯大蒜味道濃郁,入口非常幼滑,非常開胃*套餐可加$32轉野菌忌廉湯/$38龍蝦濃湯意式蕃茄水牛芝士沙津一般吃到的是混埋在一起,這間是分開上的芥末醬沙津,水牛芝士番茄伴黑醋,賣相頗高級*套餐可加$38轉凱撒沙津德國蜜糖芥末烤鹹豬手 - $208剛好焗得皮脆肉嫩蜜糖芥末醬平均佈滿外皮還切得非常貼骨,一點也不馬虎份量非常多,還有粗薯條跟芥末醬沙津香煎美國安格斯西冷扒(8安士)配紅酒汁 - $248肉味較重,肉質纖維厚,頗具咬感不愧是安格斯西冷扒,口感豐富,肉質厚實,肉味較一般牛扒濃郁,牛味香濃即使七成熟,牛扒也非常易嚼,就連筋位也可輕鬆嘴嚼凍奶茶跟一般西餐廳一樣紅茶
餐廳是Café Bar形式的
有酒類供應,晚上時段多數人會Chill Drink一番
抽菸人士可以選擇坐在室外的位置
店內外也播放著英語的流行曲及經典歌曲

餐廳內的裝潢一點也不像富有歷史
反而給人帶來一種舒適的感覺

這是晚市套餐餐牌
素來比較喜歡吃套餐,因為有前菜、湯和飲品一套
加上正好適合選擇困難症的我
薯仔大蒜湯

是日餐湯 – 薯仔大蒜湯
出面多數是忌廉湯、南瓜湯或者羅宋湯
比較少會提供薯仔大蒜湯
大蒜味道濃郁,入口非常幼滑,非常開胃
*套餐可加$32轉野菌忌廉湯/$38龍蝦濃湯
意式蕃茄水牛芝士沙津

意式蕃茄水牛芝士沙津
一般吃到的是混埋在一起,這間是分開上的
芥末醬沙津,水牛芝士番茄伴黑醋,賣相頗高級
*套餐可加$38轉凱撒沙津

德國蜜糖芥末烤鹹豬手 - $208
剛好焗得皮脆肉嫩
蜜糖芥末醬平均佈滿外皮
還切得非常貼骨,一點也不馬虎
份量非常多,還有粗薯條跟芥末醬沙津

香煎美國安格斯西冷扒(8安士)配紅酒汁 - $248
肉味較重,肉質纖維厚,頗具咬感
即使七成熟,牛扒也非常易嚼,就連筋位也可輕鬆嘴嚼
凍奶茶

凍奶茶
跟一般西餐廳一樣
紅茶是使用茶包沖出來的
但分開奶跟糖水,自行調配口味
熱奶茶

熱奶茶
同上,則有牛奶
*轉配其他飲品可減$15
2019-11-21
2019-11-21 134 瀏覽
Olive cafe has been around for many years due to their quality western options with variety of choices. I haven’t tried since the Tai Po one closed down. Luckily, I decided to come to Tsuen wan one to try out their dinner set. apart from set menu they also offer an a la carte options. we picked one dinner set, two sides and of course their risotto for sharing. the dinner set came with bread and soup, I upgraded it to lobster soup. It was creamy and delicious, the soup and bread were served hot t
the dinner set came with bread and soup, I upgraded it to lobster soup. It was creamy and delicious, the soup and bread were served hot too.
for sides, picked broccoli as I wanted some vegetables, the portion was good for two.
soup as mentioned was flavorful.
the main dish risotto then arrived with a few pieces of cheese to make it very creamy, cooked well and the meats portion were great.
the highlight of the day then arrived which was the pork knuckle with fries and salad on the side!
wow it was soooo big and we cannot wait to dig in. The pork knuckle skin was crispy on the outer layer and soft inside. I must say it was cook perfectly and probably one of the most delicious and affordable set for pork knuckle in Hong Kong! Overall, the services were great, good served well and I will definitely recommend it!
  • 德國蜜糖芥末烤鹹豬手
那天是週末的下午2時左右,小編與友人共2人來到這間在稍稍有點隱蔽的地方的餐廳,它是在新領域廣場地下角落的位置,面向著青山公路,餐廳被行人天橋稍稍遮住了。餐廳外觀都算是挺有風格,還以為座落在這隱蔽的地方,客人可能並不會太多,但進到餐廳裡面後發現客人都算是多,裡面都算是大,座位都很多,看看菜單,發現價錢都十分親民。這個時段有set lunch,套餐包括有是日餐湯或是日沙律,有小食的蜜糖雞翼2隻,然後主菜有A-H的8款選擇,價錢是$62-108,還有配送咖啡或茶。另外可加$8配白飯或意粉,加$28配是日甜品,飲品方面轉做其他特色飲品的話可減$15。大家都要了set lunch,2個都是要了是日餐湯,當天的餐湯是薯仔忌廉湯,味道挺清新,不像是罐頭湯。跟餐湯的有麵包條。而小食的蜜糖雞翼的蜜糖味很突出,而且煎得很香脆,也很夠熱。小編要了套餐裡的D,海鮮龍蝦汁意大利飯-mix seafood risotto with lobster sauce($64),上面有一隻大蝦和1-2隻小蝦,還有少許的芝士碎。意大利飯有韌度,也吃得出龍蝦汁的味道,以這個價錢與這個質素是十分合格的。飲品方面要了杯熱的愛爾蘭咖

大家都要了set lunch,2個都是要了是日餐湯,
薯仔忌廉湯
當天的餐湯是薯仔忌廉湯,味道挺清新,不像是罐頭湯。
薯仔忌廉湯
跟餐湯的有麵包條。
麵包條

而小食的蜜糖雞翼的蜜糖味很突出,
蜜糖雞翼
而且煎得很香脆,也很夠熱。
蜜糖雞翼

飲品方面要了杯熱的愛爾蘭咖啡-IrishCoffee* with alcohol (原價$40 ,跟餐減$15 ,即是$25),
酒精味很突出和濃郁,建議不太能喝酒的人就選擇其他飲品吧。

另外一個是套餐裡的H,香煎紐西蘭肉眼扒配雜菜薯蓉($108/8oz) ,另外加了$30升級做安格斯肉眼-Angus rib eye,即是$138/8oz。
安格斯肉眼-Angus rib eye 配雜菜薯蓉
牛扒的肉味濃郁又突出,熟成度剛好。而薯蓉的牛油味很突出又香,質感並不會很軟散。
安格斯肉眼-Angus rib eye 配雜菜薯蓉

飲品就要了宇治抹茶奶昔-Uji Green Tea Milk Shake(原價$38,跟餐減$15,即是$23),
用了很高大的杯裝著,上面有些忌廉和抹茶粉,這個價錢與這個份量真是很親民。

總括來說,價錢真是完勝,性價比是成正比,這是一間便宜的西餐的好選擇。然後在賬單上面看到說在一個月內消費累積滿$1500就會獲到一個永久會籍,就是逢星期三晚市來惠顧就會享有85折
安格斯肉眼-Angus rib eye 配雜菜薯蓉
成日黎荃灣食野都不外乎路德圍一帶餐廳小店, 同耐無見嘅朋友lunch都想喺靜靜地嘅cafe. 原來exactly一落荃錦中心條天橋就有間, 門口擺左好幾張menu, lunch好抵食六七十蚊有哂餐湯餐包, 兩隻蜜糖雞翼同餐茶. >餐湯是日餐湯係忌廉粟米🌽湯, 非常creamy, 部份粟米blend碎左整體口感更均匀, 係熱辣辣架👍🏻.>蜜糖雞翼皮脆卜卜兼有厚厚蜜糖, 雞翼大隻啖啖肉.>海鮮龍蝦汁意大利飯 (HKD64)意大利飯漲卜卜, 索哂龍蝦汁非常飽肚, 四隻好大連殼尾嘅蝦, 又有蜆肉, 墨魚, 適量開半車厘茄提鮮, 趁熱撈入面頭嘅parmesan芝士, 味道好豐富. >香烤雜菜意粉配青草醬 (HKD68)素食可以係好好味嘅, 本身有點想試”未來漢堡”, 可能下次先😛. 黃色青色翠玉瓜切成長條好索青醬, 青醬味道亦好香濃, 意粉彈牙, 整得比較腍身非常掛汁. >Oreo朱古力奶昔 (HKD38 > HKD25)特飲有減HKD15優惠, 來個milkshake先, 朱古力🍫夠哂濃, 選用Meji牛奶打成零舍rich好飲.>Oliv

餐湯
餐包
忌廉粟米🌽湯

蜜糖雞翼

皮脆卜卜兼有厚厚蜜糖, 雞翼大隻啖啖肉.
海鮮龍蝦汁意大利飯 (HKD64)
海鮮龍蝦汁意大利飯

香烤雜菜意粉配青草醬 (HKD68)
香烤雜菜意粉配青草醬

Oreo朱古力奶昔 (HKD38 > HKD25)
Oreo朱古力奶昔

Olive鮮果茶•熱 (HKD48 > HKD33)
Olive鮮果茶•熱

係英國老牌TWININGS茶包呢! 熱情果味勁突出勁香, 仲有檸檬, 橙, 火龍果, 士多啤梨等...甜味茶味balance👍🏻.
2019-11-05
餐包
忌廉粟米🌽湯
Oreo朱古力奶昔
Olive鮮果茶•熱
今天放假,和家人來到荃灣食飯,妹妹帶我來到西角路的「Olive Cafe 」食西餐,餐廳並不在大街,但也容易找,裝修簡約,燈光柔和,我們叫了幾款食物一齊食。套餐有前菜《水牛芝士蕃茄》,大大片的水牛芝士,放在餐包條上一起吃,正。餐湯是甘筍湯《燒雞肉螺絲粉配番茄忌廉汁》$94 螺絲粉煮得剛好,有嚼勁之餘不硬身,雞肉夠入味,配番茄忌廉汁絕對一流。《香濃南瓜意大利飯》$78 意大利飯飯粒分明,粒粒飽滿綿密,加上濃濃的南瓜味,還有淡淡的黑芝麻香。《香煎美國安格斯西冷扒》8oz $248西冷扒很好吃,7成熟,裡面微紅,外面香脆,肉味和油香味並重,肉質豐盈多汁有嚼勁,伴碟的薯條都很好食。

《燒雞肉螺絲粉配番茄忌廉汁》$94

《香濃南瓜意大利飯》$78

《香煎美國安格斯西冷扒》8oz $248

2019-12-02
2019-11-25 8 瀏覽
其實都係比出面餐牌啲圖吸引左入黎,見入面都多人食,唔會差得去邊啦一食落,食物水準好唔掂,食完仲要唔飽,要去掃街環境暗暗地,幾有格調,不過午市好多人環境都幾嘈吵,係平民餐廳,都理解價錢都好實惠,每人$100內有找但重點係好難食,真係無下次仲有,我去個段期間,間餐廳好大陣天拿水味,唔知裝修定點,我就鼻塞唔係好聞到,男朋友就快食完即走,頂唔順,鼻敏感人士小心流心蛋卡邦尼意粉:呢個都唔會差得去邊,正常味盲鰽雜菜龍蝦海鮮湯:有啲腥味嘅龍蝦咸湯+白烚無味菜+勁難食煎魚(好唔新鮮)餐湯:甘荀湯,過得去啦沙律:啲沙律菜苦嘅,完全食唔落口雞翼:霉霉地嘅味,第一次食咁難食嘅雞翼,隻碟放左啲蜜糖田直接點雞翼食,呢個食法好怪,連埋蜜糖一齊煮先好食
其實都係比出面餐牌啲圖吸引左入黎,
見入面都多人食,唔會差得去邊啦
一食落,食物水準好唔掂,
食完仲要唔飽,要去掃街
環境暗暗地,幾有格調,不過午市好多人
環境都幾嘈吵,係平民餐廳,都理解
價錢都好實惠,每人$100內有找
但重點係好難食,真係無下次

流心蛋卡邦尼意粉:
呢個都唔會差得去邊,正常味

盲鰽雜菜龍蝦海鮮湯:
有啲腥味嘅龍蝦咸湯+白烚無味菜+
勁難食煎魚(好唔新鮮)

餐湯:甘荀湯,過得去啦
沙律:啲沙律菜苦嘅,完全食唔落口

2019-11-24 11 瀏覽
.🔺 Olive Cafe小編重遊舊地以前都黎食過幾次 覺得餐廳環境好 質素不錯☺.德國蜜糖芥末烤鹹豬手👅外皮烤得好脆身 份量十足略嫌肉質乾左少少👀.紅酒牛尾意大利飯👄牛尾炆得好入味好淋意大利飯煮得岩岩好 有咬口👌🏻值得一讚👍🏻
🔺 Olive Cafe
牛尾炆得好入味好淋
意大利飯煮得岩岩好 有咬口👌🏻
值得一讚👍🏻
2019-11-16 17 瀏覽
荃灣係個寶地,因為佢真係好多嘢食!!為食既我,搵咗openrice好耐,終於搵到間想食既西餐廳💕就捉咗個住荃灣既fd同我試試叫咗個snacks, salad 同risotto ,仲有2杯嘢飲😆餐包好好味!!香炸薯條配黑松露蛋黃醬 $45薯條薯味好重,食落乾爽冇油冧冧,點黑松露mayo食好開胃💕煙三文魚,藜麥,牛油果沙律 $78份量幾多啊!煙三文魚好精緻咁整成花花造型,煙熏味好重👍🏻❤️藜麥份量好多,絕對又健康又食得飽💕牛油果熟度啱好,份量比得慷慨❤️牛油果控食得好開心🤪黑松露野菌意大利石鍋飯 $138一上枱炸炸聲好治癒😆菇既份量超多!!仲有個大啡菇!black truffle味道幾香,risotto軟硬適中,如果可以落d cubed onion,口感會更好!😋 京都香芋奶昔 $38香芋味似雀巢香芋雪糕🍦兒時記憶啊!Lemongrass Jasmine Iced Tea $58整得唔錯既mocktail,飲落好fresh,仲有淡淡茶香。Olive Cafe (荃灣)地址: 荃灣西樓角路1-17號新領域廣場地下4號舖

餐包好好味!!
香炸薯條配黑松露蛋黃醬 $45

薯條薯味好重,食落乾爽冇油冧冧,點黑松露mayo食好開胃💕

煙三文魚,藜麥,牛油果沙律 $78

藜麥份量好多,絕對又健康又食得飽💕

牛油果熟度啱好,份量比得慷慨❤️牛油果控食得好開心🤪

黑松露野菌意大利石鍋飯 $138

一上枱炸炸聲好治癒😆菇既份量超多!!仲有個大啡菇!

京都香芋奶昔 $38

香芋味似雀巢香芋雪糕🍦兒時記憶啊!

Olive Cafe (荃灣)
地址: 荃灣西樓角路1-17號新領域廣場地下4號舖
  • 香炸薯條配黑松露蛋黃醬
  • 餐包
2019-11-15 19 瀏覽
📍olive cafe (荃灣店)(私心推介)分享吃喝玩樂資訊如果你開始意識到好抑鬱,心情持續低落,請你比一點時間自己抖抖氣,比自己放空一下,吃一餐好、看一場自己喜歡的電影或看一套好笑的節目!持久嘅戰爭,照顧好自己嘅身心靈健康很重要🙌🏿今日介紹一間位於荃灣性價比好高嘅餐廳!🔻環境一流,好西式設計,地鋪樓底高,入到餐廳已感覺好浪漫。有吧枱位,餐廳很大!門口仲有幾張枱,播住音樂很寫意的感覺,如果天氣涼涼地,建議坐出面都好建議,非常寫意。🔻食物味道中上,大大份,佢d豬手超大份!飲品酒類多選擇 ,同朋友摸摸杯底的好地方。食物度: 7/10環境服務: 8.45/10人均消費: $200地址:Olive Cafe (荃灣)荃灣西樓角路1-17號新領域廣場地下4號舖 (近荃灣西站)
📍olive cafe (荃灣店)(私心推介)

分享吃喝玩樂資訊

持久嘅戰爭,照顧好自己嘅身心靈健康很重要🙌🏿

今日介紹一間位於荃灣性價比好高嘅餐廳!

食物度: 7/10
環境服務: 8.45/10
人均消費: $200

地址:Olive Cafe (荃灣)
荃灣西樓角路1-17號新領域廣場地下4號舖 (近荃灣西站)
  • 德國蜜糖芥末烤鹹豬手
2019-11-13 8 瀏覽
荃灣食野通常會諗起路德圍,但近愉景選擇都唔算多,醒起荃錦落去有間西餐廳之間同fd慶生去過,就睇下有冇位啦 🤗 餐牌又覺得ok就入左有set dinner menu但唔想食咁多肉,就揀左一個意粉一個意大利飯,抵啲又多啲選擇 😋 另外仲叫左個黑松露薯條 🍟薯條係粗身,新鮮炸起超辣口 😛 黑松露醬比較似沙律醬,酸酸地,都有得揀茄汁 👍🏻蜆肉意粉真係深藏不露!個樣係小普通,抵讚既地方係 1️⃣ 蜆肉多 2️⃣ 意粉有口感 3️⃣ 蒜香味好重 💯Risotto 都好食!雖然餸係得一隻大蝦同帶子,但個汁本身好重海鮮味所以夠食。蝦肉超爽口👍🏻 另外叫左兩杯Double chocolate 勁邪惡!香濃朱古力,加上朱古力雪糕🍦🍫😋😋

香炸薯條配黑松露蛋黃醬
香蒜海蜆意粉
扇貝大蝦龍蝦汁意大利飯
雙層朱古力
2019-11-13 9 瀏覽
今晚同朋友食飯,揀左間靜靜地,係天橋下既西餐廳。門口外有好勁既音樂,但入到去其實好靜好舒服,枱與枱之間距離適中,唔會驚兩個set dinner 都非常唔錯,性價比好高!200蚊鬆啲就有個好食既餐🤗🤗個餐包湯、沙律同包、主菜同飲品。其中一個湯加左錢轉龍蝦湯,好濃好香 😋個水牛芝士沙律超好味!濃香芝士配黑醋,仲有新鮮蕃茄同沙律菜 👍🏻 開胃!鹹豬手超級推介!💯個皮好脆又唔會硬,仲有超厚蜜糖!肉又多,離骨好易食 🤤 西冷扒都💯 係少見唔鞋,價錢又正路既西冷!成塊扒都有條牛筋痴住 🤤 真係超好味,個醬汁同肉汁,都好好味 🤗

個餐包湯、沙律同包、主菜同飲品。

其中一個湯加左錢轉龍蝦湯,好濃好香 😋

鹹豬手超級推介!💯
個皮好脆又唔會硬,仲有超厚蜜糖!肉又多,離骨好易食 🤤

雜菜湯
龍蝦濃湯
意式蕃茄水牛芝士沙律
雜菜湯
龍蝦濃湯
意式蕃茄水牛芝士沙律
2019-11-09 24 瀏覽
讚1. 開左好多年,由開頭好得,然後勁開分店變左伏,之後都無再幫襯過,今次揀無可揀就後就黎食Lunch,水準回升左好多,意粉爽口,有橄欖油香,餐湯同咖啡都合格2. 價錢勁抵,直頭好似時光倒流咁彈1. 雖然雞翼小食係包埋餐既,但實在係無味道噃

2. 價錢勁抵,直頭好似時光倒流咁

1. 雖然雞翼小食係包埋餐既,但實在係無味道噃
2019-11-08 31 瀏覽
等左咁耐終於都到星期五,星期五總有理由對自己好d今日就去到荃灣附近整野,見到有間地方雖然隱蔽但感覺幾chill既cafe就入左去食個靚lunch.lunch set升約安格斯肉眼配雜菜薯蓉,話左對自己好d就加左$30食安格斯牛扒!食落好香牛脂味肉質唔會咬唔開無筋.薯蓉有驚喜內裏好香滑仲有薯粒係入面唔會全部都係薯蓉.是日餐湯係甘筍忌廉湯,忌廉湯打得幾幼滑,甘筍味香甜.蜜糖雞翼,估唔一個lunch set都幾多野食,除左有餐湯/沙律外仲包2隻雞翼.雞翼面上塗滿蜜糖好香.扇貝大蝦龍蝦汁意大利飯份量好大份,意大利飯煮得啱啱好唔會過硬得黎又帶少少意大利米既骨感.吸晒龍蝦汗味好香.北海道牛奶蛋糕牛奶味香甜,蛋糕底唔會過乾叉落蛋糕內唔會散晒.凍生薑咖啡生薑同咖啡底都好濃但兩者唔會蓋過雙方既味道,飯落先係香濃既薑味,後有咖啡味慢慢滲出徘徊係口腔內.Ice bubble Black Forest 上層有oreo粉飲落好香濃既朱古力奶味但又唔會好甜

是日餐湯係甘筍忌廉湯,忌廉湯打得幾幼滑,甘筍味香甜.