2020-09-09 211 瀏覽
放假出荃灣,晚餐去呢度,位於橋底下的CAFE上網都有唔少食評講佢,一於試下佢店員推介石選由A至M,好多款式,最貴既日本A4和牛都有得食美國牛,龍蝦,漢堡扒,黑毛豬等等都有,真係食盡海陸~咁我地最後決定試下呢款牛扒同漢堡扒包括任食沙律,餐湯,日本米飯,咁其實真係幾抵食,前題你係大食皇XD因為我地飲湯,食沙律,加白飯一碗已經好夠飽加10蚊有可樂,12蚊包檸茶,另加錢飲啤酒也可以 另外呢度仲有意粉/PIZZA,選擇都多,有興趣都可以睇下店員先幫比左沙律同餐湯我先,飲完白湯,之後佢就通知我而家轉左紅湯有機會一晚可以飲到2種湯,粟米白湯,味道淡,加返少少鹽個味應該會更佳,粟米落得夠多如果佢將D粟米粒打成蓉做湯會更加高級同好飲,口感亦會更加好另外沙律菜夠清爽,加左芝麻醬唔錯大約10分鐘多D就上菜,石燒板非常熱,熱到食完埋單都未退溫食既時候要留意,好易辣到手咁順便等埋牛扒上黎,牛扒佢會稍稍煎過先上,留返餘下你自己決定生熟度漢堡扒就全熟,肉味濃,但少肉汁同少油脂,加返少少鹽同黑椒調味一下岩岩好牛扒食七成熟都唔錯,肉夠甘香,夠肥,所以食落鬆軟肉嫩,認真OK
店員推介石選由A至M,好多款式,最貴既日本A4和牛都有得食
美國牛,龍蝦,漢堡扒,黑毛豬等等都有,真係食盡海陸~
咁我地最後決定試下呢款牛扒同漢堡扒
因為我地飲湯,食沙律,加白飯一碗已經好夠飽
加10蚊有可樂,12蚊包檸茶,另加錢飲啤酒也可以
 另外呢度仲有意粉/PIZZA,選擇都多,有興趣都可以睇下
如果佢將D粟米粒打成蓉做湯會更加高級同好飲,口感亦會更加好
另外沙律菜夠清爽,加左芝麻醬唔錯
大約10分鐘多D就上菜,石燒板非常熱,熱到食完埋單都未退溫
食既時候要留意,好易辣到手
2020-08-31 470 瀏覽
今日星期六又到小編放假日子🥳,當然少不了去餐廳食飯打卡啦,小編即刻為大家直擊📽。今次又係去到荃灣區搵食喇,呢一間其實小編已經去過一次🏃‍♀️,但之前無特別去打卡介紹,曾經食過一次小編就覺得性價比非常高😚,而且仲要係自助餐廳嚟🍽,好吸引。而呢一間位於荃灣區西餐廳名叫「Olive Cafe」,雖然唔近車站🚃,不過亦唔太遠路。✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦🎈B. 無骨雞髀扒200G $55今次食同上次既感覺有啲唔同🤔,點解會咁講呢?因為今次見到個鐵板賣相有啲差,非常單調😨,而且鐵板有些少裂紋,整體個賣相失色😫,可以加啲配菜有返色相又或者填補啲裂紋。另外,因為疫情關係自助形式就取消咗,所以就有員工幫小編們提供餐湯🥣、沙律🥗同埋白飯🍚。今日既餐湯係忌廉湯,而沙律都尚算中規中矩,無太大問題👌。不過今餐主角雞扒落咗大量調味料🧂,雖然味道好香,但感覺食到好重嘅調味粉,味道除咗基本上雞肉味🍖,仲有濃郁香料,但雞扒都算係入口唔算太硬而且大大塊雞扒都好吸引。但要提提就係味道太過濃烈唔係人人都可以接受得到😣,另外小編認為只有洋蔥的話太過單調,又或者加返一啲菜類可以整體個賣相會好啲🥦。而大家想嘢飲嘅話就另外再加$1
🎈B. 無骨雞髀扒200G $55
今日既餐湯係忌廉湯,而沙律都尚算中規中矩,無太大問題👌。
不過今餐主角雞扒落咗大量調味料🧂,雖然味道好香,但感覺食到好重嘅調味粉,味道除咗基本上雞肉味🍖,仲有濃郁香料,但雞扒都算係入口唔算太硬而且大大塊雞扒都好吸引。但要提提就係味道太過濃烈唔係人人都可以接受得到😣,另外小編認為只有洋蔥的話太過單調,又或者加返一啲菜類可以整體個賣相會好啲🥦。而大家想嘢飲嘅話就另外再加$10就可以揀汽水🥤或者+$12咖啡或茶🥤。
✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦
小編因為有第一次既經驗,所以今次都抱住一個好期待既心情入嚟食飯😬。但可惜整體都已經唔同哂。不過性價比都依然高,價錢合理👌,又有自助無限添飯🍚,如果係大胃王應該都好適合食👄。希望餐廳能夠提高食物水平同賣相就更為完美🤝。
無骨雞髀扒200G
無骨雞髀扒200G
2020-08-29
2020-07-22 922 瀏覽
辛苦了一輪的工作,今日做冬慰勞一下親親同事,由他選了這一間在天橋底的西餐廳。這間餐廳每次入屯門坐巴士的時候都會留意到,總在想什麼時候可以試試。他的午餐menu有一個是石燒之選,我們點了一豬一牛,另外點了一個每日午餐mini magarita pizza他的飯、湯(忌廉粟米湯)、沙律,(椰菜可以撈麻醬或者西柚醬和薯仔沙律)和醬汁(蒜蓉汁,燒汁,醬油汁)都是可以自助形式選取的。可能是因為疫情,要減省人手,好的一方面上就是可以按自己的需要去得到自己想要的食物,惜食好重要。店員提醒我們不要把醬汁倒在鐵板上,因為會影響肉的味道。朋友都是聽不清楚,放了一點點在鐵板上醬汁馬上蒸發,成了黑色一點點。既不健康又不好味,果然店員的提醒是對的。澳洲m5黑毛和牛板腱 100 gram 135蚊,只有一塊在鐵板中間,美國極黑毛豬 200 gram 110蚊,一送上來鐵板上次是放了兩塊豬肉一些洋蔥,感覺有點單薄,擺盤不吸引。味道方面,我們覺得黑毛豬夠較好食,肉汁爆口而出,夠飽肚。和牛一切開,可以看到他的粉紅嫩肌,咬口勁,相熟的話可以利用鐵板的熱度弄熟一點。其實不止一次我跟朋友食飯時點黑毛豬和和牛,他們都會說我的黑

味道方面,我們覺得黑毛豬夠較好食,肉汁爆口而出,夠飽肚。和牛一切開,可以看到他的粉紅嫩肌,咬口勁,相熟的話可以利用鐵板的熱度弄熟一點。其實不止一次我跟朋友食飯時點黑毛豬和和牛,他們都會說我的黑毛豬肉味較香,但其實他們的和牛也很好食哦!

迷你馬格利特薄餅, 一個六寸的pizza, 芝士十足,兩個人分來食剛剛好。

他們的Daily Drink bloody orange,好好味,忍不住要問店員這杯是什麼,這個一讚。

餐廳樓底較高,我們坐在門口的一台,倚著窗邊,在冷氣的餐廳內望向外面炎熱的夏天,悠然自得,把過去一周的壓力都放下來,重新出發。

滿分為10分(1分最低,10分最高)
食物:8
舒適度:8
總分:8

• 美國極黑毛豬
2020-07-18 605 瀏覽
約左住荃灣嘅朋友仔開飯,佢發辦,推介左呢間餐廳,話算係好抵食。位置呢?響天橋底凹左入去嘅位置,平時我坐車路過係睇佢唔到架,真係住附近或返工先識識黎。我地都點左石燒系列,沙律、飯、湯都可以任食。全部都會用蓋蓋住,衛生好多。唔知係咪疫情關係呢,當我拎個碗去refill時,佢都會比個新碗我架,咁公用餐具就唔怕掂到用過嘅碗喇!我點左個石燒美國極黑毛豬,$160/300g,有兩塊豬扒,豬喎,當然係熟上,再比我自己煎香,豬味濃。有少少洋蔥墊底就唔怕好快燶。朋友見到有多種牛扒選擇,咁問下最基本果款Olive牛扒係邊度嘅牛肉啦!侍應話係紐西蘭牛肉,咁佢就決定選擇貴少少嘅美國IBP牛隔肌,$180/300g 有兩塊,但後來侍應講返係用加拿大牛肉,雖然已經點左餐,但都算有交帶!牛扒豐潤多汁嫩滑,但又不失牛肉嘅口感,有牛肉味,雖然自己石燒可以控制生熟度,但係石板嘅溫度都退得幾快,因為兩塊扒分開黎煎,第二塊就變得頗生,好彩朋友係唔怕食三四成熟嘅扒。調味料都係自助形式,除左岩鹽,黑胡椒,仲有三款醬汁,分別係燒汁,蒜蓉汁同醬油。記住唔好將會醬汁加落去塊石板度,要點黎食,唔係就會濺到一身都係架喇!😂不過呢度都有圍巾

調味料都係自助形式,除左岩鹽,黑胡椒,仲有三款醬汁,分別係燒汁,蒜蓉汁同醬油。記住唔好將會醬汁加落去塊石板度,要點黎食,唔係就會濺到一身都係架喇!😂不過呢度都有圍巾,戴住黎燒就安心好多!

飲品方面我點左杯百香果桃膠烏龍茶,估唔到呢度啲桃膠超大粒,仲大粒過平時去食糖水果啲。

• 百香果桃膠烏龍茶
  • 美國IBP牛隔肌
  • 美國極黑毛豬
2020-06-25 859 瀏覽
跟朋友 聚會,想找一間靜靜的西餐廳就決定這間西餐~沙律菜、餐湯、日本珍珠飯都是任吃沙律菜很新鮮,可配芝麻醬和醋餐湯是羅床湯,湯料超多,很健康!我都喝了3 碗😜這些都是自助任添~瑪格麗特薄餅 $108一看就知道超多芝士~喜歡芝士的朋友不要錯過~每口都是濃濃芝士!薄餅是薄餅底,脆脆的配上面可拉絲芝士😄雖然很罪惡,但很好吃日本唐揚魷魚鬚 $58香酥多汁又脆脆魷魚鬚~配沙律醬不會覺得太油膩😄份量都不小,2 個人吃剛好😜當小吃很不錯澳洲m5 黑毛和牛板腱 $135 /100g2 個人就不想吃太多,店很體貼可以有100g,150g, 200g選擇😆今次就選了100g, 肉質滑嫩而且不用配醬汁m肉汁也很鮮味!今次配了海鹽,完全把m5黑毛和牛的牛味帶出來~而且可因個人喜好的生熟度決定和牛放鐵板的時間,吃到不同熟度的牛這家西餐蠻有驚喜~價錢不貴,而且可以因個人喜歡吃量選擇不同份量,就算很多朋友吃都可以配合😄餐廳寧靜,環境不錯,可以放工跟朋友吃飯~聊聊天!
跟朋友 聚會,想找一間靜靜的西餐廳
就決定這間西餐~

沙律菜、餐湯、日本珍珠飯都是任吃

沙律菜很新鮮,可配芝麻醬和醋

餐湯是羅床湯,湯料超多,很健康!我都喝了3 碗😜
這些都是自助任添~

瑪格麗特薄餅 $108

日本唐揚魷魚鬚 $58

香酥多汁又脆脆魷魚鬚~配沙律醬
不會覺得太油膩😄份量都不小,2 個人吃剛好😜當小吃很不錯

澳洲m5 黑毛和牛板腱 $135 /100g

餐廳寧靜,環境不錯,可以放工跟朋友吃飯~聊聊天!
  • 沙律
疫情緩和,終於唔洗晚晚煮飯咁辛苦喇💕今晚放工同寶寶來咗呢間性價比高又順路嘅餐廳食埋晚飯先番屋企,免卻咗又要煮又要洗之苦🤪回想番上一次來,好似已經係上年嘅事了🥴呢度比起上年來嘅時候多咗鐵板燒肉menu😯不過咁啱我哋今日又興趣燒肉🙈所以我哋今晚叫咗個一個pizza + 一個pasta❣️另外沙律➕餐湯都係免費無限量供應嘅🤩落單嘅時候,得知Happy hour 有買一送一優惠❗️令本來諗住飲普通凍飲嘅我哋,點咗兩杯Special drink🤣今日係供應粟米忌廉湯 🥣忌廉湯足料味濃❗️飲每一啖都咬到清甜粟米粒☺️,味道口感夠rich之餘仲帶微微嘅creamy 感添❣️卡邦尼意粉 $88賣相幾吸引🤩望落creamy 又足料(好多煙肉)🤤 整體份量算大份 👍🏻Pasta 的生熟度掌握得唔錯,保持到pasta爽滑口感❗️食落唔會太膩💕.Meat lover Pizza $128主要用咗雞肉腸、辣肉腸、煙肉三款meat❣️新鮮即製熱辣辣,批底薄而香脆,面頭鋪滿勁多芝士😍 口感豐富,食得好滋味☺️.Cinderella $58味道偏酸🤨 但幾開胃兼有助消化❗️有cherry➕lime 嘅味道,比較啱女仔飲💕.Honey
疫情緩和,終於唔洗晚晚煮飯咁辛苦喇💕
回想番上一次來,好似已經係上年嘅事了🥴

呢度比起上年來嘅時候多咗鐵板燒肉menu😯

賣相幾吸引🤩
望落creamy 又足料(好多煙肉)🤤
整體份量算大份 👍🏻
Meat lover Pizza $128

主要用咗雞肉腸、辣肉腸、煙肉三款meat❣️
新鮮即製熱辣辣,批底薄而香脆,面頭鋪滿勁多芝士😍
口感豐富,食得好滋味☺️
Cinderella $58

味道偏酸🤨 但幾開胃兼有助消化❗️
有cherry➕lime 嘅味道,比較啱女仔飲💕
Honey Moon $58

甜調為主,有橙、菠蘿味,非常易入口👍🏻
味道唔錯,有啲似果汁🍹
食西餐兩個人埋單$280有找,非常抵食!
5天前
6天前 0 瀏覽
今晚本身想去八咪半,但落天橋後經過一間Café,駐足看看門外餐廳覺得吸引,肚子又餓了,終於決定就此晚餐!職員介紹「happy hour 買一送一 ,包括咖啡、啤、紅酒、白酒,可自由配搭,不用相同」。點了兩款石板燒,而石板燒可無限添加細湯及沙律,這些都會由職員送上。汽水加$10,醬汁另上。《Olive 無骨雞髀扒 $75/200g 配照燒醬汁》熱辣辣送上,雞髀扒已熟,所以只要再燒一燒便可進食。雞皮有調味料,雞肉嫩滑有驚喜,蘸上些少照燒醬汁更提味(留意蘸太多會咸)。《Olive 牛扒 $125/300g 配燒肉汁》同樣熱辣辣送上,牛扒燒過兩邊,中間肉質粉嫩,因自己口味燒至5-7成熟,肉稔不韌,不錯,配上白飯一流。《雞肉蕃茄螺絲粉 $88》另外點了這個意粉,夠汁潤,螺絲粉掛汁惹味,雞肉多又嫩,完全不會乾身,當中亦有車厘茄。

汽水加$10,醬汁另上。

《Olive 無骨雞髀扒 $75/200g 配照燒醬汁》

《Olive 牛扒 $125/300g 配燒肉汁》

《雞肉蕃茄螺絲粉 $88》

2020-09-14
2020-09-13 0 瀏覽
今晚黎到呢間Olive Cafe食晚餐,雖然佢地個名叫cafe,但入面有鐵板牛食👍🏻入到去坐底,真係好似一間cafe咁,坐位好闊落,坐得好舒服。我地一坐底,店員就比個餐牌我地,原來都有好多選擇,而且白飯同沙律係任食,勝價比好高👍🏻牛排有不同份量選擇,可以因應自己食量而選擇。Olive牛扒,好厚身,而比較有口感。切開後不要放在鐵板上太久,因為會變韌。日本A4黑毛和牛肉眼,我覺得這一個是最好味。肉質鮮嫩,脂肪分布平均。用鐵板輕輕加熱一下,便可以食用。入口即溶既感覺,而且牛味非常濃,認真好味,極力推介。不要忘記任食沙律,食完牛肉,食一些沙律,比較健康👍🏻👍🏻整體來說,這一間餐廳CP值高,晚餐來說,值回票價,一定可以吃到飽😂

牛排有不同份量選擇,可以因應自己食量而選擇。

Olive牛扒,好厚身,而比較有口感。

切開後不要放在鐵板上太久,因為會變韌。

不要忘記任食沙律,食完牛肉,食一些沙律,比較健康👍🏻👍🏻

2020-09-05
2020-09-13 0 瀏覽
我和朋友早前互相幫忙買的東西終於可以交換拿回家,當然我們不只拿完東西就走,我們趁機吃個晚飯,聊聊近況,我們實在太久沒見面,這次我們挑了荃灣的Olive Cafe小聚。我們都被石燒之選所吸引,它的沙律,是日餐湯和日本白飯均是無限供應,對於喜愛吃沙律,喝餐湯的人來說絕對是福音,可以盡情吃自己喜歡的。沙律淋上我最愛的胡麻醬汁,很不錯呢,胡麻醬麻香十足,讓人胃口大開。沙律除有爽脆的生菜外,亦有脆甜的蘿蔔絲,整碗沙律爽口清甜。是日餐湯很用心熬煮,使用大量蕃茄和雜菜煮湯,所以喝每一口湯的時候,也樸實地嚐到雜菜的纖維,充份感受到雜菜湯散發自然的酸甜味。Olive德國鹹豬手份量滿大的,這餐點絕對夠吃。鹹豬手外皮焦酥,香氣逼人,切的時候特別體會到豬皮的酥脆感,吃起來更不用說。從側面看得出豬手誘人不油膩,豬肉嫩滑,富含膠原蛋白,咬時有不同層次的咬感,而且豬手十分鹹香可口啊。我選了100g的澳洲M5黑毛和牛板腱作為本餐主食,黑毛和牛板腱細膩的油花總是讓人垂涎三尺。這石燒牛板腱三分熟上桌,聽著鐵板滋滋作響的聲音,肉色由艷紅逐漸轉為嫩粉,不僅能誘發食慾,視覺上也覺得很療癒。旁邊有黑椒和喜馬拉雅山岩鹽供大家調味,

旁邊有黑椒和喜馬拉雅山岩鹽供大家調味,大家可依照個人口味微調肉品鹹度。一口咬下牛板腱,牛肉表層酥香,咀嚼時牛板腱濃濃的肉香,豐沛的肉汁讓人驚艷,細緻的口感使牛排控完全著迷。

飽滿的日本白飯配上澳洲M5黑毛和牛板腱實在迷人,一絲絲牛汁滲入飯粒,超級甘甜,多麼銷魂。若吃一碗白飯不夠的話,可繼續追加,至於我的話,一碗白飯便足夠飽腹。

特濃咖啡溝七喜不是很多餐廳能喝到,難得Olive Cafe有供應,我當然點上一杯。特濃咖啡的甘醇與甜滋滋的七喜配搭一點違和感也沒有,加上細滑香甜的雲尼拿雪糕融入,口味多變的特濃咖啡溝七喜使人不自覺一口接一口細細品味。

玫瑰冷萃咖啡非常高雅,冷萃咖啡上撒下玫瑰花瓣,漂亮極了。玫瑰冷萃咖啡不是虛有其表,喝前先把咖啡攪拌均勻,之後再喝,冷萃咖啡與玫瑰融合恰到好處,讓成熟的咖啡帶點玫瑰的韻味,冰涼順口。
2020-09-11 0 瀏覽
去荃灣睇下ikea行過圈,行過天橋底見有間西餐就入左,飯點到!燒雞肉螺絲粉配蕃茄忌廉汁 $88Fusilli with grilled chicken meat with cherry tomato cream sauce本身以為會比較酸,點知唔係!原因係蕃茄汁裏面加咗忌廉,中和晒成個感覺。而且個汁做比較杰身,容易癡住喺螺絲粉上面。燒雞肉方面比較冇燒既感覺,但其實只係佢燒得唔黑,好事。佢係有帶一陣燒味,咁就夠啦,如果太重,反而會掩蓋左蕃茄忌廉汁!無限量供應沙律同餐湯沙律係日式芝麻醬沙律,有紅蘿蔔同蔬菜爽爽口,多醬!多醬!食多兩碗都nice呀!餐湯係羅宋湯,個湯底係蕃茄味酸,湯底多料結結地身!比起大部份既羅宋湯豐富,朋友飲咗讚。唔係水嘻嘻的!澳洲M5黑毛和牛板腱 $195/150gAust black M5 wagyu oyster blade石燒系列就除左無限量供應沙律同餐湯外,日本白飯都可添!佢依度嘅設計有啲似高端版嘅石燒餐廳。日本白飯由店員上,口感比較厚,水份足既。點下牛肉燒汁好味道。配上無牛板腱個少少肉就軟身入口,牛板腱單食更好味!單食可以好好享受個咬感,佢唔係硬。如有少少似海双

燒雞肉螺絲粉配蕃茄忌廉汁 $88

無限量供應沙律同餐湯

澳洲M5黑毛和牛板腱 $195/150g

配上無牛板腱個少少肉就軟身入口,牛板腱單食更好味!

單食可以好好享受個咬感,佢唔係硬。如有少少似海双參既硬身咁。

每個餐都可以加不同飲品。有咖啡汽水到黑啤啤酒都得,價錢有$10到$33都ok,唔會貴。

熱檸水岩哂食完牛肉既女仔,清清新!

Coke Zero爽喉感覺咁囉!

佢happy hour drink list可買一送一,無揸車就會叫,哈哈。
2020-09-10 1 瀏覽
今晚黎到呢間位於天橋下嘅 Olive Café, 自成一角, 位置較幽靜晚市 Menu 有小食、意粉、Pizza 同石燒類Olive 冇骨雞脾扒 200g無骨嘅雞脾扒, 雞皮預先煎到香脆, 食落去啖啖肉, 雞脾扒有作微微嘅調味, 配埋特製醬汁, 非常惹味澳洲 M5 黑毛和牛板腱 150g揀左 150g 嘅牛板腱, 油花唔多, 但勝在分佈均勻, 肉類濃, 而肉質軟嫩得黎又有 D 彈性 牛扒放喺石燒板上,發出滋滋聲, 香味四溢, 可按自己喜好控制牛扒嘅生熟度以上石燒套餐都包左沙律、餐湯同日本珍珠米白飯, 而且仲要係無限量供應添

晚市 Menu 有小食、意粉、Pizza 同石燒類

Olive 冇骨雞脾扒 200g

澳洲 M5 黑毛和牛板腱 150g

2020-09-09
2020-09-06 14 瀏覽
今日去荃灣探完嫲嫲,喺附近食埋野! 😜😜見到呢個banner 即刻 特別想食石燒 ,仲要好多選擇添餐廳自成一角,出面種滿 花草 感覺非常之relax 😌😌環境好舒服 ,餐廳裏面同樣裝修雅致!🥰🥰仲有先進嘅探熱器 ,抗疫設備好多呀 ,店員很有禮👍👍點套餐可以無限量供應沙律、餐湯、日本白飯 。一定夠曬飽啦!仲好健康添 😝😝點了美國極級肉眼扒,用鐵板上 ,吱吱聲! 上枱已經聞到好香嘅牛香🤭🤭食得出係高質上等牛,選用USDA Prime 真心很好味 ,自家醬汁 配白飯係一個唔錯嘅選擇 煙鴨胸蒜香白酒意粉 🍝蒜香白酒味非常之清新 鴨胸有口感 ,加上少少蕃茄仔 ,配搭非常好👍好飽呀😝😝之後再飲埋杯咖啡,真係賞心樂事 ,非常唔錯,下次一定會再嚟🤩

仲有先進嘅探熱器 ,抗疫設備好多呀 ,店員很有禮👍👍