2021-04-12 104 瀏覽
和朋友去了荃灣西樓角路新領域廣場地下的Olive Café食飯。這是一間很有情調的西餐廳,格局整潔又高貴,而且位置自成一角的位置,旺中帶靜,十分好。店員服務殷勤有禮,招呼我們在一個卡位安坐。我們點了自選套餐,雞肉拼海鮮意粉配香草忌廉汁,食肉獸pizza及是及香橙慕絲蛋糕。在這裏食餐,可以免費到吧檯到任食沙律和餐湯。今日餐湯是牛腩羅宋湯,沙律是雜菜沙律。牛腩羅宋湯非常入味酸酸味味好開胃,雜菜絲沙律加添了芝麻沙律醬,作為前菜清清味蕾非常適合。雞肉拼海鮮意粉配香草忌廉汁,意大利粉煮得軟硬適中,加上香草忌廉汁雞肉與海鮮,好味有creamy。食肉獸pizza,pizza真是十分足料餅底烘得香脆,面材料亦多,拉絲芝士十分惹味。最後甜品是香橙慕絲蛋糕,橙的清香,配上蛋糕好味,作為一餐的完結十分完美。總結:Olive Café 時間相對抵食的西餐廳,餐湯和沙律可以任裝任食,而且晚餐價錢,亦已餐廳的價位可算是十分低食,值得推介👍

店員服務殷勤有禮,招呼我們在一個卡位安坐。

在這裏食餐,可以免費到吧檯到任食沙律和餐湯。

今日餐湯是牛腩羅宋湯,沙律是雜菜沙律。

2021-03-24 576 瀏覽
這間Olive Cafe位於荃灣西角樓路附近嘅店舖,店舖環境裝修都好有懷舊feel嘅感覺🤔,坐係到回到五六十年代的情景,同時餐廳播唔同年代的歌曲,真係好配合餐廳嘅環境,感受到回想過好嘅年代的時刻🤔,真係唔錯👍!.Olive beef steak餐廳嘅Olive牛扒係用石燒,令到牛扒更加吸引更惹味😮🤤,去嘅牛扒賣相夠哂份量,肉質睇見感覺好嫩滑好想食🤔,牛扒切落去十分之鬆軟,食到入口牛扒味道好鮮味,肉質味道濃郁,食到入口肉質恰恰好,味道真係好正😋👍!.日式吉列黑豚肉金黃色鬆脆嘅外皮,十分之吸引,真係夠哂鬆脆,黑豚肉比鬆脆嘅外包住,保存肉質水份唔會流失,令到黑豚肉味道一樣好美味🤔😋,豚肉咬落去肉質鬆軟,味道都唔錯咬落都好有口感🤔,真係好有水準!.Snowball,Honey Moon呢兩款飲品味道都唔錯🤔,飲到入口感覺可以飲到以往的味道🤔😋,同我所飲過的味道都'好似,所以覺得好好飲!.**價錢方面一般,但係食物都有質素,又唔需要比加一服務費,我覺得好抵食👍👍👍**

Olive beef steak

日式吉列黑豚肉

Snowball,Honey Moon

2021-03-22
2021-03-21 533 瀏覽
此店在地圖上看來隔涉,經朋友帶路原來只花五分鐘路程咋!地鐵站一出穿過同層連貫的南豐中心和荃錦中心,過埋條天橋就到,唔駛過馬路實在好方便。Cafe位置在天橋底相當隱世,店內環境乾淨光線柔和,酒吧裝潢有啲情調,同場播放著耳熟能詳的廣東情歌,份外有歸屬感。美食方面有各式小食、石板燒肉、意粉和薄餅等,價錢相當經濟,而且出奇地美味,是日甜品好高質,給了一個驚喜。沙律和餐湯(免費)兩者都可任添非常慷慨,質素唔差喎。沙律以羅馬生菜、甘荀絲 椰菜絲混埋,食落新鮮爽脆,淋上麻醬更是滋味無窮。餐湯是粟米忌廉湯,味道正正常常。燒雞肉螺絲粉配蕃茄忌廉汁(加蘑菇) $98意粉配料可自自選擇非常彈性,份量唔少,蕃茄忌廉汁甜酸開胃,雞肉軟滑蘑菇彈牙配搭好味,自行加點芝士粉,非常美味。瑪格麗特薄餅 $11812吋薄餅份量十足,二人食都咪話唔飽,幸好是薄批。薄餅以蕃茄醬汁底,餅面用上邪惡的水牛芝士口感煙韌,拎上手有拉絲效果。配料只係加十元就有巴馬火腿。咸香味美芝士與巴馬火腿上演二重奏,口感味道更立體,完美配搭要俾滿分。Blue Hawaii $48鮮藍色的mocktail非常搶眼,成份以橙汁、藍橙、菠蘿汁、梳打混合而成
此店在地圖上看來隔涉,經朋友帶路原來只花五分鐘路程咋!

沙律和餐湯(免費)
沙律和餐湯

燒雞肉螺絲粉配蕃茄忌廉汁(加蘑菇) $98
燒雞肉螺絲粉配蕃茄忌廉汁

瑪格麗特薄餅 $118

Blue Hawaii $48
鮮藍色的mocktail非常搶眼,成份以橙汁、藍橙、菠蘿汁、梳打混合而成,有清甜的菠蘿味,好易入口幾好飲。
Honey moon + Blue Hawaii

Honey moon $48
賣相都唔輸蝕,成份以荔枝汁、橙汁、梳打混合,飲落比前者甜,好重荔枝味,兩選一我會喜歡前者。

雜果慕絲蛋糕 $28
啫喱面層有幾種生果,慕絲輕盈滑順入口即化,啖啖芳香的柚子味,的確清香好味。
四莓生芝士蛋糕+雜果慕絲蛋糕

四莓生芝士蛋糕 $28
酸莓微酸食落幾開胃,生芝士蛋糕是以忌廉芝士和牛奶所製,質感似布丁般香軟彈滑,蛋糕底係朱古力味,味道多層次,實在幾好食。

見隔離好幾枱都食石板燒肉,大大塊肉相當吸引。下次再來都要試下先。
2021-03-18
  • Blue Hawaii
  • 雜果慕絲蛋糕
  • 四莓生芝士蛋糕
2021-03-10 782 瀏覽
這一間「Olive Cafe」餐廳氣氛超好,環境昏暗有情調,好適合同朋友飲番兩杯傾下計,而且位置算方便,從荃灣站走過來5分鐘左右。餐廳其中一個賣點是點選menu上的套餐都可以享用沙律吧和西湯任飲。超抵食!美國黑毛豬200g200g的黑毛豬架都好有份量,在石板上烤過後散發香濃肉香,色澤粉嫩,油脂同肉嘅分怖平均,食落有彈性有彈性和啖啖肉汁,唔會嚡口。意粉自由選顧名思義,自己配搭不同醬汁、配料和意粉種類。我挑了蟹肉和煙三文魚配黑松露忌廉汁。賣相真係好豐富,黑松露味好濃郁,食落好creamy,又唔會太膩,配上蟹肉和煙三文魚,味道層次豐富,不令人失望。 我再點了薯條作為餐前小食,著條炸得香脆可口,不錯。Honey MoonHoney Moon由橙汁、荔枝汁和梳打汽水而成的飲品,啖啖果香令飲品不會單調,味道偏向清新。Virgin Colada這個mocktail不含酒精的,非常易入口,很適合任何人飲。菠蘿的果甜和椰汁的奶香味中和,不會太甜,甜度剛剛好。「Olive Cafe」整體質素合理,環境好舒服,不會太嘈,也可以跟朋友把酒談心。個人覺得非常值得一試,下次會再光顧。

美國黑毛豬200g

意粉自由選
顧名思義,自己配搭不同醬汁、配料和意粉種類。
我挑了蟹肉和煙三文魚配黑松露忌廉汁。

我再點了薯條作為餐前小食,著條炸得香脆可口,不錯。

Honey Moon

Virgin Colada

2021-03-03
  • 意粉自由選
  • 美國黑毛豬
2K
2020-11-23 3169 瀏覽
以前在荃灣返工都成日黎Olive cafe食,不過轉左工就好少黎呢頭了,是晚約了荃灣的舊同事食飯,順便黎餐廳聚聚舊。無黎一排,餐牌轉左好多,而加有牛石燒食,沙律,餐湯同白飯都可以無限添加呢。點了兩份餐,同朋友都加了凍檸茶,檸香茶濃,不錯喝。自己點了卡邦尼意粉,份量挺大啊,醬汁厚身剛好包裹著每條意粉,濃郁的芝士味好正。上意粉時店員一同送上的芝士粉,加埋呢個個意粉更好味。朋友點的美國IBP牛膈肌200g,上枱時香噴噴的。石板相當熱,牛扒切細後焯一焯已經食得,五成熟左右好正,牛味甘香。是晚餐湯係羅宋湯,酸酸地的雜菜味,好飲呀。仲有椰菜沙律,可加麻醬或柚子醋,有啲菜食下感覺健康啲,哈哈。仲有白飯都可以無限添,珍珠米幾好食。跟餐可以$28加甜品,是晚係榛子蛋糕,綿綿的夠濕潤,榛子很香,而且不過甜,好好味。石燒有三種醬汁可選,上面寫了那種醬汁配豬雞牛,個人覺得配牛個燒汁好正。餐湯,白飯同沙律區,不浪費的情況下自己添加吧。埋完單覺得好似平左嘅!?原來而加晚餐都唔使加一~
點了兩份餐,同朋友都加了凍檸茶,檸香茶濃,不錯喝。
上意粉時店員一同送上的芝士粉,加埋呢個個意粉更好味。
朋友點的美國IBP牛膈肌200g,上枱時香噴噴的。
是晚餐湯係羅宋湯,酸酸地的雜菜味,好飲呀。
仲有白飯都可以無限添,珍珠米幾好食。
餐湯,白飯同沙律區,不浪費的情況下自己添加吧。
埋完單覺得好似平左嘅!?原來而加晚餐都唔使加一~
2020-11-18
2021-04-13 0 瀏覽
Very good service !侍應主動服務,值得嘉許👍環境舒服,有歌聽🎉食物好好味,侍應主動推介龍蝦配牛扒,仲有happy hour買一送一,抵食!一定會再encore
Very good service !
侍應主動服務,值得嘉許👍
環境舒服,有歌聽🎉
一定會再encore

2021-04-07 12 瀏覽
#cassiegotsuenwan-荃灣有間西餐廳,位置有少許隱蔽,係新領域廣場天橋下面,出哂名食熱石烤肉好正,就係「Olive Cafe」。🤩-餐廳除咗主打熱石烤肉,仲有PIZZA、意粉等。最正係包埋無限沙律餐湯飯任食,岩哂大胃王。點餐後就可以行出去自助沙律吧、餐湯同珍珠米飯都係任食。食肉既醬汁有牛丼汁、蒜蓉汁同照燒汁,沙律有芝麻醬,另外仲有芝士粉、美極、鹽、黑椒等任用!🧂😋-我揀咗100G澳洲M5黑毛和牛牛板腱,油花分佈均勻,肉質軟嫩,口感嚼勁,多肉汁。另外仲叫咗美國黑毛豬,肉質肥瘦均勻,煎嘅時候啲油香味出哂嚟,好正!🥢-味道評分▶️🌕🌕🌕🌕🌗 (4.5)抵食評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)回購評分▶️🌕🌕🌕🌕🌗 (4.5)-➡️ Olive Cafe (新領域廣場) (荃灣)📍 荃灣西樓角路1-17號新領域廣場地下4號舖-
#cassiegotsuenwan
味道評分▶️🌕🌕🌕🌕🌗 (4.5)
抵食評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)
回購評分▶️🌕🌕🌕🌕🌗 (4.5)
➡️ Olive Cafe (新領域廣場) (荃灣)
📍 荃灣西樓角路1-17號新領域廣場地下4號舖
2021-04-06 11 瀏覽
這次去了一家懷舊西餐廳吃東西,店舖位於荃灣西角樓路地下。店舖環境燈光柔和,環境不太嘈吵,另有自助餐吧,有沙律/餐湯/白飯/醬汁供應🙈。餐牌上有多款食物供,以各式扒類為主。-💥日本吉列黑豚肉 HKD$96,這個是廚師推介的食物之一,這個扒份量十足😍,外皮是金黃色的賣相,口感酥脆不油膩。黑豚肉肉質煙韌,還帶肉汁🤤,配合隨餐附上的醬汁味道更惹味💕。-💥Olive 牛扒 HKD$85,這個有兩款克數的肉肉選擇,我們選擇了200g份量。用石燒板裝著,聞著香氣邊吃邊燒熟感覺不錯🤩。牛扒肉質嫰滑,咬起上來還有肉汁🙈。這個不用放醬汁也可以,可以吃到肉肉的原味道😚。-飲品方面點了Snow Ball和Honey Moon(無酒精飲品),兩杯飲品味道挻好的。食物質素不錯,扒類食物肉質嫰滑有肉汁,拌飯吃也不錯😆。價錢不費,而且沒有加一服務費,性價比挻好的。

2021-03-22
2021-03-27 30 瀏覽
睇餐牌比佢任食沙律吧、忌廉湯所吸引、但個石燒牛都好出色,熱辣辣,真係好好味,驚熟得制會咬唔到、但又好林好多汁...送飯真係食三幾碗..................
2021-03-25 63 瀏覽
荃灣都有石燒餐廳,包餐湯、沙律同白飯任飲任食😂餐湯、沙律同白飯都可以係出面既沙律吧自取。石燒系列由$75起,而且唔使加一~餐廳亦提供自選意粉系列,唔知大家鍾意邊樣多啲呢😄美國IBP牛隔肌 $120/200g, $180/300g落單左無幾耐就上菜,牛隔肌係石板上燒至外脆內軟,而且好多肉汁。雖然可以點埋牛丼汁一齊食,不過就算唔點亦好夠味🤭自選意粉 $98自選意粉首先要揀意粉/螺絲粉,之後再揀配料,選擇有煙三文魚、雞肉、蟹肉🦀、雜海鮮、雜肉腸片等,客人可以自選兩款✌。之後就要揀埋醬汁,好似黑松露忌廉汁、香草忌廉汁、蕃茄汁、蒜香白酒等,自由度幾高😆今次揀左雞肉蟹肉香草忌廉汁意粉,意粉幾彈牙,而且醬汁都Creamy🙂另外加$28可以加配甜品,當日係四莓生芝士蛋糕同雜果慕絲蛋糕,食完晚餐嘆返件蛋糕岩岩好👌🏿

美國IBP牛隔肌 $120/200g, $180/300g

自選意粉 $98

經過馬拉松式開會之後,深深疲倦😩超級肚餓!公司附近見到這間Olive cafe有石燒牛扒食即刻飛奔😛防役做得好好,探熱、消毒、安心出行,原來午餐食石燒牛扒可以任食沙律餐湯日本飯,啱曬我呢個大胃王呀😍😍Olive牛扒150 gram $68超級抵呀🤩🤩很快上枱,石板滋滋聲牛扒香味出曬嚟🤤🤤職員仲好細心提我唔好碰到石板,出去拎沙律餐湯同飯都係要帶足口罩,咁就大家放心啦👍估唔到牛扒非常高質,牛味濃郁,我自己整到五成熟,仲係粉紅色㗎!好開心🥳加了牛肉醬汁用嚟配白飯真係好正呀沙律🥗都非常新鮮仲有幾隻醬汁可以自己配搭餐湯不過不失,粟米好甜!日本米軟硬適中口感非常好👍配石燒牛扒非常之夾餐飲點即磨咖啡,好香濃唔錯加了雜莓蛋糕,超級滿足仲好飽㖭👍👍午市不收加一,真係覺得超值,返工午餐又一新選擇😝

Olive牛扒150 gram $68超級抵呀🤩🤩

很快上枱,石板滋滋

聲牛扒香味出曬嚟🤤🤤

沙律🥗都非常新鮮仲有幾隻醬汁可以自己配搭

餐湯不過不失,粟米好甜!
日本米軟硬適中口感非常好👍配石燒牛扒非常之夾

餐飲點即磨咖啡,好香濃唔錯

加了雜莓蛋糕,超級滿足仲好飽㖭👍👍

午市不收加一,真係覺得超值,返工午餐又一新選擇😝
呢間 Olive Café 位於連接荃錦中心同新領域廣場嘅天橋下面, 地鐵行過黎都係 5 分鐘左右晚市時段有小食、意粉、薄餅、廚師推介同石燒之選Bar 檯出面設有自助區, 可以拎沙律、白飯、餐湯同醬汁 食肉獸薄餅批底烘到香脆, 以蕃茄醬為主要醬底, 餡料有辣肉腸、徇腸、火腿、煙肉, 再配合大量 Cheese, 拎起時有拉絲效果美國 IBP 牛隔肌 300g以石燒板上嘅牛膈肌, 底下放有洋蔥, 肉質雖然厚身, 但可以按自己喜好控制生熟度牛膈肌即係牛嘅橫膈膜, 口感既腍身而又有咬口, 牛脂味較香埋單仲要冇加一服務費

晚市時段有小食、意粉、薄餅、廚師推介同石燒之選

Bar 檯出面設有自助區, 可以拎沙律、白飯、餐湯同醬汁

食肉獸薄餅

美國 IBP 牛隔肌 300g

牛膈肌即係牛嘅橫膈膜, 口感既腍身而又有咬口, 牛脂味較香

埋單仲要冇加一服務費
2021-03-17
2021-03-18 55 瀏覽
喺荃灣搵嘢食,喺南豐中心行去愉景新城條橋中間無意中發現地下有一間比較隱蔽,但外面睇落裝潢比較Grand的餐廳叫做Olive Cafe,門外面有好多餐牌易拉架好吸引,所以入去試吓。 由於見到佢有好多扒嘅關係,所以都忍唔住叫咗一塊嚟試吓。 呢塊就係日本和牛100g,一上枱就係呢一個模樣,餐廳好細心,在牛扒底下放上適量洋蔥,避免和牛直接接觸石塊版面而導致太熟。火侯又自己控制,可以想燒幾成熟就幾成熟,食落一啲都唔韌,唔會好油膩,又有牛香so juicy我仲叫咗個煙鴨胸意粉,配上兩杯啤酒,店員非常細心地同我講原來今日有買一送一優惠,兩杯酒可以選擇唔同味道 ,所以揀咗一杯係德國嘅啤酒,令一杯係西班牙的Mahou. 有果味甜甜地,適合女士品嚐最後叫左兩個佐酒小食,一個係薯條配蛋黃醬,令一個係芝麻炸雞翼,個雞翼總共有四隻,炸得非常香口又大隻,唔會整到非常乾身入面仲非常Juicy, 值得推介

由於見到佢有好多扒嘅關係,所以都忍唔住叫咗一塊嚟試吓。