2K
2020-11-23 2070 瀏覽
以前在荃灣返工都成日黎Olive cafe食,不過轉左工就好少黎呢頭了,是晚約了荃灣的舊同事食飯,順便黎餐廳聚聚舊。無黎一排,餐牌轉左好多,而加有牛石燒食,沙律,餐湯同白飯都可以無限添加呢。點了兩份餐,同朋友都加了凍檸茶,檸香茶濃,不錯喝。自己點了卡邦尼意粉,份量挺大啊,醬汁厚身剛好包裹著每條意粉,濃郁的芝士味好正。上意粉時店員一同送上的芝士粉,加埋呢個個意粉更好味。朋友點的美國IBP牛膈肌200g,上枱時香噴噴的。石板相當熱,牛扒切細後焯一焯已經食得,五成熟左右好正,牛味甘香。是晚餐湯係羅宋湯,酸酸地的雜菜味,好飲呀。仲有椰菜沙律,可加麻醬或柚子醋,有啲菜食下感覺健康啲,哈哈。仲有白飯都可以無限添,珍珠米幾好食。跟餐可以$28加甜品,是晚係榛子蛋糕,綿綿的夠濕潤,榛子很香,而且不過甜,好好味。石燒有三種醬汁可選,上面寫了那種醬汁配豬雞牛,個人覺得配牛個燒汁好正。餐湯,白飯同沙律區,不浪費的情況下自己添加吧。埋完單覺得好似平左嘅!?原來而加晚餐都唔使加一~
點了兩份餐,同朋友都加了凍檸茶,檸香茶濃,不錯喝。
上意粉時店員一同送上的芝士粉,加埋呢個個意粉更好味。
朋友點的美國IBP牛膈肌200g,上枱時香噴噴的。
是晚餐湯係羅宋湯,酸酸地的雜菜味,好飲呀。
仲有白飯都可以無限添,珍珠米幾好食。
餐湯,白飯同沙律區,不浪費的情況下自己添加吧。
埋完單覺得好似平左嘅!?原來而加晚餐都唔使加一~
2020-11-18
2020-11-12 1494 瀏覽
呢間餐廳開咗好多年,多年前節慶聚餐、朋友聚會等都已經嚟食過。隔咗一段日子再嚟,原來已經轉咗型。多咗石燒menu,所以今次就無食意粉、pizza個啲,試下石燒牛+羊!雖然沙律、餐湯及白飯都係任食,但其實出去裝完一次食晒都已經好飽。餐湯係羅宋湯,熱辣辣,好多料沙律有啲菜食下都幾好Olive beef steak 200g 平平哋但又幾好食!香濃嘅牛味,肉汁鮮嫩可口放係石板上燒到自己理想嘅六成熟,perfect另外嘅羊肉都好正,口感係好有層次嘅,唔會太多油太肥,配埋啲洋蔥同醬汁真係一流!個人比較鍾意蒜蓉醬送埋飯(一粒粒嘅日本珍珠米)好快飽。最後仲叫埋個甜品,蛋糕係榛子mocha 味,估唔到好高水準唔會太甜、大大件,仲以為自己去咗高級酒店食呀如果仲有肚食得落嘅呢個絕對係我嘅心水必食推介其他嘢整體來講都好滿意,例如職員服務態度、環境都好好。我畢唔到啲湯(因為太熱)同汁(個開關太實)佢哋都會幫手裝、又話俾我哋知啲醬汁唔好直接林落去塊板上面, 好細心。不過如果Pizza有多啲選擇、又或者保留返之前嗰啲二人套餐,咁就好啦

沙律有啲菜食下都幾好

放係石板上燒到自己理想嘅六成熟,perfect

送埋飯(一粒粒嘅日本珍珠米)好快飽。

最後仲叫埋個甜品,蛋糕係榛子mocha 味,估唔到好高水準
唔會太甜、大大件,仲以為自己去咗高級酒店食呀
如果仲有肚食得落嘅呢個絕對係我嘅心水必食推介

2020-11-07 880 瀏覽
今日朋友約左我去荃灣食晚飯,佢揀左呢間cafe。我哋嗌左美國IBP 牛隔肌 200g,趁佢仲有少少紅生生地食最perfect,唔會”韌”,可以加少少鹽同黑椒更美味。另一個嗌左olive 無骨雞腿扒 200g,有少許肥美,肉質都嫩滑,前提係唔可以係塊板咁耐,好多汁幾juicy。以上套餐都可以無限量供應沙律、白飯同餐湯,白飯仲要係珍珠米。另外仲嗌左個小食 日本唐揚魷魚鬚,新鮮香脆,好有口感。個侍應同我地講Cocktail、白酒紅酒同draft bear happy hour買一送一,再問佢原來一至日5半後都係,覺得好抵所以都叫兩杯cocktail 試試佢。Margarita 口感豐富偏重酒味,帶有新鮮的水果香氣和特殊的龍舌蘭酒香氣,有檸檬同鹽味,酸甜可口。Long Island iced tea 添加波本威士忌、再加白蘭地等等,唔算好難入口,味道微辣。成個環境感覺都唔錯,無加一服務費,有好多調味料可以自己出去攞,好適合同朋友聚會,小酌一杯。
今日朋友約左我去荃灣食晚飯,佢揀左呢間cafe。

美國IBP 牛隔肌 200g

Olive 無骨雞腿扒 200g

另外仲嗌左個小食 日本唐揚魷魚鬚,新鮮香脆,好有口感。
日本唐揚魷魚鬚

Margarita

Long Island iced tea

2020-11-02
$160.5 (晚餐)
美國IBP 牛隔肌 200g
Olive 無骨雞腿扒 200g
日本唐揚魷魚鬚
Margarita
Long Island iced tea
今晚和友人來到荃灣西樓閣天橋底下Olive Cafe,門口有好幾張搶眼餐牌。和友人一齊選了石板燒肉,可以根據自己需要去點不同份量,套餐包任食日本珍珠米飯是日餐湯及沙律,不用加一又可以用優惠價錢點飲品。我和友人分別點了一份美國IBP牛膈肌300g和Olive 牛扒200g,加凍檸水和凍檸茶。餐廳採取半自助式,點餐後可以戴上口罩出去取沙律、餐湯及米飯。亦有不同醬料去配搭石燒肉類,取了食牛首選醬油汁,果然同牛肉好夾。沙律有黑醋汁,餐湯係粟米白汁忌廉湯。Olive 牛扒200g $85:廚師先煮至大概5成熟,然後客人便可在石燒上加至自己喜愛的熟度。牛肉底下墊上洋蔥,避免牛肉會煮得過熟問題。美國IBP牛膈肌300g $180:侍應提醒只需加少許岩鹽就夠味,果然肉質確是夠嫰口,比Olive 牛扒軟熟易切,牛肉味較濃﹗牛肉加少許醬油汁,配上一口珍珠米,相當滿足﹗當侍應看到友人因聽電話緣故以致石板冰卻而牛肉還是微生時,主動詢問我們是否需要換石板,服務不錯﹗

沙律有黑醋汁,餐湯係粟米白汁忌廉湯。

美國IBP牛膈肌300g
牛肉加少許醬油汁,配上一口珍珠米,相當滿足﹗
2020-11-03
美國IBP牛膈肌300g
同荃灣區工友lunch, 知道li間café最近轉左新menu(佢幫襯過超抵食外賣發現), 食物選擇有多種石燒肉類同pasta, 價位仲要勁親民呢, 自認個胃係無底洞嘅就啱哂, 事關所有套餐跟餐湯之餘, 白飯🍚同沙律🥗係無限追加gei🤩.🍴日本🇯🇵A4黑毛和牛肉眼 (HKD198/100g)啱啱出糧wor! 梗係對自己好啲, 見到咁大個list有來自多個國家同認證嘅肉類, 不假思索地揀來自日本嘅A4黑毛和牛肉眼🥩*好luxurious呢*.🥩嘩!!!! 咋咋聲嘅石燒和牛好快送到, 喺一塊厚身嘅石頭燒板上面, 有洋蔥🧅絲鋪住增加香味同防止塊肉太快overcook, 100g和牛都唔係細架! 店員<個位後生好energetic又健談的🙈> suggest我地3成熟就最美味, 果然, 灑好鹽同黑椒之後只係稍為切開小塊再辣一辣舊石, 入口超有溶化感, 勁香, 牛味濃濃, 每一啖都係享受, 完全超出expectation嘅高質💎.🍴雞肉蘑菇黑松露忌廉汁意粉 (HKD68)唸住隨心配搭自選意粉嘅食材同醬汁(原本揀香草忌廉汁), 點知<又係個位後生好energetic又健談的
餐湯

🍴
日本🇯🇵A4黑毛和牛肉眼 (HKD198/100g)

🥩

🍴
雞肉蘑菇黑松露忌廉汁意粉 (HKD68)
雞肉蘑菇黑松露忌廉汁意粉

唸住隨心配搭自選意粉嘅食材同醬汁(原本揀香草忌廉汁), 點知<又係個位後生好energetic又健談的🙈> recommend配黑松露忌廉汁更好味, 成碟意粉都好好味, 廚師👨🏼‍🍳落重材料所以味道十分豐富, 食到最尾都仲有雞肉喺碟, 黑松露忌廉汁味道突出濃稠度令意粉可以條條掛汁.
🍴
沙律, 餐湯無限refill
沙律
白飯

以為refill嘅沙律🥗應該好hea地得d沙律菜mix少少dressing, 點知無論沙律同白飯都係full哂成碗, 沙律仲要包括左粟米, 沙律菜, 雜果, 紅蘿蔔絲製作認真.
🍴
士多啤梨🍓四季春 (HKD25> 跟餐HKD15)
士多啤梨四季春

好有士多啤梨🍓n茶香, 同時有d杞子可以一齊飲.
🍴
朱古力蛋糕 (跟餐+HKD20)
朱古力蛋糕

是日甜品嘅朱古力蛋糕好好味, 因為朱古力味道夠哂濃而且口感非常之light👍🏻.
2020-11-03
餐湯
沙律
白飯
士多啤梨四季春
朱古力蛋糕
2021-01-28 18 瀏覽
朋友請我食飯,揀左呢間幾有情調既餐廳。青豆湯好好飲,打得幼滑又濃味。但最正都係份德國咸豬手。侍應會問使唔使幫手切件,好細心。豬手炸得好香脆,肉厚唔硬,好有咬口。拌碟既薯條都超好味,熱辣辣。
2021-01-26 36 瀏覽
之前行過都好想試下Olive Cafe 的午餐石燒之選,有秋刀魚、雞脾扒、漢堡扒、美國極黑毛豬和牛扒等選擇,套餐還無限量供應沙律、是日餐湯和日本白米飯。今天餐湯是忌廉蘑菇湯 ,creamy有粒粒蘑菇幾好味。菜絲沙律加上粟米粒,可配上日式沙拉醬,材料新鮮,食材也會蓋上很衞生。 今天選了石燒牛扒,牛扒伴以洋蔥,牛肉半熟,自己可以慢慢烤,肉質嫩滑有肉味,很不錯,吃到最後洋蔥也變得甜甜的。

2021-01-09 70 瀏覽
疫情之下都甚少外出食飯啦!😅近近地屋企附近食下街嘢先🤭🤭愉景新城都食過曬啦!行多兩步見到前面呢間cafe別樹一角,感覺唔錯!見到都幾多嘢食,最緊要係防疫做得唔錯😍入門口之前探熱搓手,裏面有半自助食品都蓋好曬!而且仲要求帶口罩先出去攞添😌點一份牛扒或意粉都可以unlimit添飯沙律淮山湯都幾好呀😉沙律唔錯非常新鮮,外出食飯少咗蔬菜依家補返數食咗三碗😬😬石燒牛扒都ok,自己操刀想要幾多成熟自己還是我就鍾意食medium☺️未算最頂級但係一啲都唔失禮,牛味好濃沃,唔會太韌,食得出完全冇醃過!代表對白牛扒有信心😂🤣意粉一般西餐質素啦!餐湯都值得一讚非常多料,而且唔會太鹹,酸酸地好開胃呢度係會用珍珠米㗎!不過我就一般啦,鍾意食泰國米多啲😅😅
疫情之下都甚少外出食飯啦!😅
近近地屋企附近食下街嘢先🤭🤭

沙律唔錯非常新鮮,外出食飯少咗蔬菜依家補返數食咗三碗😬😬

呢度係會用珍珠米㗎!不過我就一般啦,鍾意食泰國米多啲😅😅

2021-01-08 81 瀏覽
近排天氣凍,要食返啲熱辣辣嘅嘢🥶🥶打邊爐真係食咗好多次啦🤣🤣行過西樓角路見到呢間olive cafe,有石燒牛扒熱辣辣就試下揀咗美國極級肉眼扒,份量都足,肉質唔錯,牛味濃嘅,可能係太識處理嘅關係,裏面又好似唔係太熟🤪🤪檯面有埋海鹽可以自己調味,不過我就比較鍾意食佢嘅醬汁多啲👍👍有幾隻味另外仲可以任食珍珠米飯,大食嘅我嚟講都幾啱嘅🤭🤭仲有西湯都係自己任添🥣另外簡簡單單叫個鴨胸意粉🍝又煮得ok喎!意粉同鴨胸都幾match ,有成六七塊!仲要厚切㖭!算係咁啦😀😀意粉軟硬適中不過醬汁有少少鹹,可能我食得淡嘅關係啦!總括嚟講算唔錯,店員服務都ok可以再encore嘅,多一間選擇唔錯呀!😊

意粉軟硬適中不過醬汁有少少鹹,可能我食得淡嘅關係啦!

總括嚟講算唔錯,店員服務都ok

可以再encore嘅,多一間選擇唔錯呀!😊
2021-01-07 63 瀏覽
Olive cafe限聚令放寬終於可以同朋友暢飲一番呢間餐廳設有Happy Hour卡邦尼意粉口感creamy ,每條麵條都掛汁,配埋芝士粉邪惡之選食肉獸pizza 顧名思義 Pizza屬於簿批多種肉類,勁多芝士,口感豐富啤酒係西班牙啤酒口味偏淡,容易入口,男女都啱飲餐廳另外主打石燒牛扒可以讓食客按喜好自行烹調熟成度,石燒套餐可任享沙律、餐湯及白飯美國極級肉眼排牛扒厚身,一份200g 上台大概三成熟,大家可以趁熱食,肉汁細嫩,因為石燒所以食落口感幾好
Olive cafe
限聚令放寬終於可以同朋友暢飲一番
呢間餐廳設有Happy Hour

啤酒係西班牙啤酒口味偏淡,容易入口,男女都啱飲

2020-12-22 77 瀏覽
朋友一向介紹也是棒,同為小店,這店的定價低一點,很適合大眾來吃呢。這店有牛肩肉眼,所有套餐亦包沙律、飯及湯品。而對比其他石燒牛扒店,店內的肉份量抵吃呢!這裡的牛扒來源地多,如美國安格斯西冷、澳洲,連日本和牛也可選。好吃和牛板腱石燒牛扒套餐,厚切美國肉眼牛扒,美國安格斯牛扒、日本黑毛和牛。石燒方式同樣可以讓食客自行烹調熟成度,扒身厚呢,肉汁豐富,肉質軟腍不韌。更有每日限量供應的食材,不錯過!更重要,可以試店家供應的醬料,如蒜蓉,亦好吃。黑毛豬全熟美味,嚴選最優質黑毛豬,很好吃,肉質鮮嫩,除豬肉食材外,這店的洋蔥亦是不錯呢~這個很值吃~香煎黑毛豬以石燒板來上,目的是為保留最嫩滑的口感和豐富肉汁呢總的來論,這店子之食物實在不錯,棒!

好吃和牛板腱

黑毛豬

總的來論,這店子之食物實在不錯,棒!
2020-12-21 67 瀏覽
行完愉景新城周圍搵嘢食,大商場總是一式一樣,行前少少西樓角路見到呢間Olive Cafe有石燒牛扒冬天食暖粒粒😍😍美國極級肉眼扒,份量都|🤩🤩擺上去吱吱聲好治愈啊,四邊輕輕一煎香,外焦香內juicy,而且牛味好濃郁👍👍食得出係靚牛啊仲有配菜同飯都係任食㗎,餐湯唔錯,幾好飲!濃稠適中😝用珍珠米㗎,仲有三款source可選,認真夠👍👍另外點左個鴨胸意粉好惹味,湯份量好多有六、七塊,仲係厚切,意粉有口感地方感覺好寫意,店員服務仲好有禮貌添🥰而且價錢大眾化值得推介👍

美國極級肉眼扒,份量都

仲有配菜同飯都係任食㗎,餐湯唔錯,幾好飲!濃稠適中😝

用珍珠米㗎,仲有三款source可選,認真夠👍👍

2020-09-22
食物環境氣氛有水準嘅西餐廳🍽-🏠餐廳由外到內都非常有情調,非常浪漫,座位唔算多但坐得舒服,好適合約會同傾計-🍖德國蜜糖芥末鹹豬手豬皮穌香乾脆,豬肉juicy易咬🍝燒雞肉螺絲粉配蕃茄忌廉汁雞肉嫩滑,螺絲粉非常掛汁,汁屬偏稠質地但唔會乾-另外午餐仲有石板燒供應,竟然~$5x-6x😱 晚餐set就$88起,食物性價比高,值得一試😋不足係位置比較尷尬 ,係天橋下獨成一角,可能有啲難揾📍Olive Cafe荃灣西樓角路1-17號新領域廣場地下4號舖
食物環境氣氛有水準嘅西餐廳🍽

🍖德國蜜糖芥末鹹豬手
豬皮穌香乾脆,豬肉juicy易咬
德國蜜糖芥末鹹豬手

🍝燒雞肉螺絲粉配蕃茄忌廉汁
雞肉嫩滑,螺絲粉非常掛汁,汁屬偏稠質地但唔會乾
燒雞肉螺絲粉配蕃茄忌廉汁

不足係位置比較尷尬 ,係天橋下獨成一角,可能有啲難揾

📍Olive Cafe
荃灣西樓角路1-17號新領域廣場地下4號舖
德國蜜糖芥末鹹豬手
燒雞肉螺絲粉配蕃茄忌廉汁
2020-12-12 91 瀏覽
荃灣地鐵站和愉景新城中間有間西餐廳平時都唔會好留意但朋友介紹石燒都幾出名所以今晚決定去幫襯餐廳外貌似Coffee shop所以都估唔到餐廳主打石燒😆我見好多人都係食石燒扒餐所以應該都係幾出名👌如果唔鍾意食石燒扒的話亦有意粉及Pizza選擇價錢都大眾化同埋沙律及餐湯任飲任食👍🏻石燒肉眼扒(200g) 肉質非常軟身,份量很大😆基本上不需要任何調味都很好味!鮮蝦意粉配香辣茄汁好驚喜,真係好辣😆冬天食非常暖身蝦肉都彈牙,份量都滿意👌榛子朱古力蛋糕味道可以,甜度適中估唔到一日份量會有兩件😆
荃灣地鐵站和愉景新城中間有間西餐廳

如果唔鍾意食石燒扒的話
亦有意粉及Pizza選擇
價錢都大眾化
同埋沙律及餐湯任飲任食👍🏻

石燒肉眼扒(200g)
肉質非常軟身,份量很大😆
基本上不需要任何調味都很好味!

鮮蝦意粉配香辣茄汁
好驚喜,真係好辣😆
冬天食非常暖身
蝦肉都彈牙,份量都滿意👌

榛子朱古力蛋糕
味道可以,甜度適中
估唔到一日份量會有兩件😆
  • 石燒
2020-12-09 81 瀏覽
這間餐廳開了10年多,一直沒試過,有時候經過聽到它勁嘈吵的音樂而不想去。但疫情下不忍心它會關閉,見$38外賣便嘗試下。$38外賣餐包餐湯,飲品要另加$8,在百物騰貴的香港,這價錢一點也不貴。我沒有加錢要飲品,因為貴貴。我點了火雞肉加腸仔螺絲粉配番茄汁,味道很濃,是有點咸。餐湯是白湯,相比下,這餐湯絕對是最好飲的一碗。下次一定會堂食嘗試下其他餐。

下次一定會堂食嘗試下其他餐。