Olea at Novotel Tung Chung. This hotel has a history of almost 20 years and is still kept at its optimal condition. It is clean and spacious and always gives a relaxing vibe. This restaurant used to be a very busy place when it was first open, but not any more. I come here perhaps once or twice every year.Have chosen Olea again to celebrate my friend's birthday due to proximity to his residence. We tried the new set dinner - $488 for two. The menu offers a great variety of dishes. Since there a

Have chosen Olea again to celebrate my friend's birthday due to proximity to his residence. We tried the new set dinner - $488 for two. The menu offers a great variety of dishes. Since there are three of us we have to order some additional dishes as the set dinner is not quite scalable to 3 persons.

The portions are reasonablely sized and taste good as usual. Drinks cost extra. Hotel offers 3 hours valet parking for dinner guests which is very handy.

Service is friendly and make guest feel comfortable. The restaurant has prepared a lovely birthday tag on one of the desserts we ordered. Appreciate
!
2025-05-23
慶祝紀念
生日
  • Cod Fillet
  • Sirloin Steak
  • Lava Cake
  • Pizza
芝士奶蓋焦糖咖啡☕️真係好好飲!🩷我要推介全部人去試!佢係LAVAZZA 芝士奶蓋焦糖咖啡 x ALMOND ROCA 杏仁糖❇️ 期間限定!聽個夠初時會以為好甜但飲落係質地好濃厚、咖啡味好出再夾雜焦糖香最重要係佢唔會太甜!連男士都話好好飲👍🏻再咬一口酥脆樂家杏仁糖幸福感滿滿!🥰意大利品牌 LAVAZZA 嘅咖啡本身就好飲而家聯同ALMOND ROCA推出期間限定鍾意咖啡、甜品嘅你必試!優惠期到6月30日凡於推廣期間內購買 LAVAZZA 上述指定特飲滿5杯,更可免費兌換 LAVAZZA 精美禮品一份,包括咖啡濾杯、電話繩或隨身鏡,美觀而實用。

芝士奶蓋焦糖咖啡☕️真係好好飲!🩷
我要推介全部人去試!

聽個夠初時會以為好甜
但飲落係質地好濃厚、咖啡味好出
再夾雜焦糖香
最重要係佢唔會太甜!
連男士都話好好飲👍🏻
再咬一口酥脆樂家杏仁糖幸福感滿滿!🥰

意大利品牌 LAVAZZA 嘅咖啡本身就好飲
而家聯同ALMOND ROCA推出期間限定
鍾意咖啡、甜品嘅你必試!

優惠期到6月30日

[ Olea ]東涌站 諾富特東薈城酒店 呢間西餐廳平日晚上6點後會有Week Night Special菜單,其中逢星期4係Tomahawk Night,巨型斧頭牛扒二人份量套餐做緊6折優惠只需$654,性價比高👍!✿ Thursday: Tomahawk Night $654 (兩位用)呢款二人套餐前菜係傳統法式洋蔥湯🧅🥣,搭配新鮮出爐嘅意式香草麵包🍞。主角係超大塊嘅 帶骨斧頭牛扒🐮🔨🥩,超級份量足夠二人食用。斧頭牛扒叫咗5成熟,切開內裡牛肉粉嫩,油脂適中仲好多肉汁,牛味濃郁🤤,簡單配牛肉汁或美式黃芥末醬已經好夠味。另外配菜仲有脆薯條、烤蘆筍等。飲品🍷✿ Prosecco Superiore DOCG, Atillius $68/glass✿ Merlot, Sandstone, Wente Vineyards, USA $78/glass酒類飲品有香檳、紅酒、白酒等選擇,食牛扒飲杯酒特有氣氛!總結🫦 係屋企要有大型焗爐先整到 斧頭牛扒,製作又需時,呢個二人套餐性價比夠高👍,而且餐廳樓底超高,又有落地玻璃環境舒適。✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿Olea地址:東
[ Olea ]

飲品🍷
酒類飲品有香檳、紅酒、白酒等選擇,食牛扒飲杯酒特有氣氛!

總結🫦
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
Olea
地址:東涌文東路51號諾富特東薈城酒店大堂
電話:3602 8818
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
2024-09-29 1773 瀏覽
在餐廳網頁上宣傳由品味廚藝總監細意打造八道菜色的晚餐,每一道菜賣相看似很吸引,於是訂座和家人慶祝生日。於用餐當日去到餐廳時,告知那個宣傳在早一個月己完結,當我們詢問職員餐廳網頁仍然有這個宣傳單張,她竟然告知我們在酒店某一層有一張宣傳海佈清楚地寫上完結日期。為何不是在餐廳網頁上提供呢?是不是要客人到酒店行一趟才可以知呢?或是只提供給酒店入住的客人呢?外來客人不需理會?如果沒有提供菜單為何仍然張貼在網頁上?是否想欺騙客人?之後我們告知大堂經理這個荒謬的宣傳網頁,叫他們快些把這個宣傳品下架,很可惜,在我打這篇食評時仍未下架!
2024-07-05 1955 瀏覽
住係附近,由於餐廳太隱蔽,宣傳唔多,一直都無去食。今晚係398 8個course嘅海鮮大餐,全場有人介紹菜式,服務非常好。野食真係好有心思,全部擺盤好似幾千蚊西餐quality,仲要好食。 佢有份子料理成分,例如車里茄其實係蟹肉。然後全部食材都好新鮮,同隔離自助餐質素明顯係2個級數。甜品好靚,我覺得淨係呢個係出面賣都100蚊唔過份。佢幾個月就會換menu。佢中午好似係做semi-buffet lunch, 200蚊樓下呢個價錢我覺得好得。會再黎食。

甜品好靚,我覺得淨係呢個係出面賣都100蚊唔過份。

2024-03-30 2047 瀏覽
這間酒店西餐廳主打可持續發展理念的創意餐點,每道菜都由廚藝總監精心設計,可以品嚐農場👩🏻‍🌾 新鮮直接入口食材。餐廳環境舒服,樓底高亦富時尚感,好適合情侶拍拖、慶祝、朋友聚餐等。最近餐廳重開週五至週日晚市市段,急不及待來品嚐一下!.FROM FARM TO FORK六道菜晚餐 $388/位 .🔸StarterTuna Toro TartareServed with Superior Sturgeon Caviar仙氣滿滿,造型精緻,脆皮捲著🐟鮪魚托羅他他,上面放上高級鱘魚魚子醬,味道充滿咸香鮮味,伴隨淡淡🍋檸檬清香。.🔸AppetizerFried Calamari PopcornServed with Salt Egg Custard以可愛荔枝造型登場的魷魚膠丸,口感彈牙,魷魚味🦑香濃,外層香脆的爆米花,和內層的鹹蛋流心,造出多個層次口感。.🔸SoupMorel Mushroom ConsomméServed With Stuffed Morel Mushroom with Prawn羊肚菌蘑菇清湯🥣清香濃郁,入面還有羊肚菌釀大蝦,更添美味。.🔸EntreeSteamed Alfon

FROM FARM TO FORK六道菜晚餐 $388/位
🔸Starter

🔸Appetizer
Served with Salt Egg Custard

🔸Soup
Morel Mushroom Consommé
羊肚菌蘑菇清湯🥣清香濃郁,入面還有羊肚菌釀大蝦,更添美味。

🔸Entree
Steamed Alfonsino
Served with Saffron Fennel
金目鯛🐟油分豐富,肉質幼嫩,味道鮮甜,配上清酒蒸煮,更能突出其油香肉嫩,加入藏紅花茴香調味,令味道更提鮮。

🔸Main Course
As Wagyu - Grill & Confit
Served with Poached Pear in Red Wine and Potato Croissant
用上高質A4級別和牛🥩肉質軟嫩,口感多汁細膩,香煎厚切和牛口感十足。伴碟還有馬鈴薯羊角麵包,配上油封和牛、紅酒水煮梨,剛好中和了和牛扒的油膩感。

🔸Dessert
Caramel
甜點造型精緻,提拉米蘇🍰層次分明,配上焦糖雪糕,味道甜而不膩,充滿奶香,帶點微苦咖啡,風味獨特,口感輕盈不膩。

🔸Petit fours and coffee or Tea
餐飲選了熱檸茶,檸檬好新鮮,味道剛好。還伴有四顆🍬香甜精緻朱古力,為完美一餐作結。
2024-03-30 1653 瀏覽
自從屯赤隧道開通,屯門牛筆者到東涌逛街非常方便。上次就試過Novotel Citygate的自助餐,今次就再試他們另一間餐廳「Olea」。「Olea」位於酒店大堂,其高達9米的樓底和開揚景觀,予人舒適之感。今次選擇了晚巿的「From Farm To Fork」菜單,6道菜都是$388加一,價錢相宜。打頭陣的是吞拿魚蓉塔塔!它的賣相非常精緻,捲在了餅皮中, 還放有魚子醬。倒入醬汁後,引出陣陣煙霧,甚具視覺效果。第2道是彷以荔枝球的章魚丸。外層舖上染了紅色的鹹蛋黃粒粒,再放有金箔點綴裝飾,入口脆卜卜。廚師建議一口一個地進食,內餡爆出流心奶皇醬,味道鹹鹹甜甜幾吸引。碗內放有羊肚菌和釀蝦膠,然後倒入清菇湯。釀蝦膠口感彈牙,羊肚菌則順滑脆嫩。兩者配以清甜鮮香的菇湯,入喉後感受到濃郁的菇味,相當好喝。金目鯛入口香甜,質感柔軟,有魚油香。醬汁creamy,是由白酒蒸煮熟而成。另外還伴有茴香、蜆肉、菇菌幾款配菜。A4和牛煎香,入口肉質彈牙有嚼勁,滲出陣陣濃郁牛香味。伴菜有酒釀蜜桃配多士,以及薯仔croissant。前者香甜重酒味,多士塊烘至十分香脆;後者外脆內軟嫩。而同行朋友不吃牛。餐廳把menu改為

打頭陣的是吞拿魚蓉塔塔!它的賣相非常精緻

Steamed Affonsino

金目鯛入口香甜,質感柔軟,有魚油香
A4 Wagyu Grill & Confit

A4和牛煎香,入口肉質彈牙有嚼勁,滲出陣陣濃郁牛香味

而同行朋友不吃牛。餐廳把menu改為燒雞胸肉
,伴以煙三文魚配多士和薯仔croissant。雞胸肉頗為juicy,有酸瓜醬供蘸點,味道更豐富。
Caramel

甜品以酒杯盛載着,進食前先移開面上的栗子lady finger。中間的一球雪糕咖啡味香濃,伴有浸了酒的軟淋lady finger、幼滑忌廉和雜莓,有點像吃tiramisu的感覺
。整杯吃完後,未算有太甜太膩之感。栗子lady finger質感酥脆,配上微甜棉密的栗子蓉,味道口感都不錯

2024-03-29
Steamed Affonsino
A4 Wagyu Grill & Confit
Caramel
上週Metime😎 去左Novotel Citygate Hong Kong 諾富特東薈城酒店 OLea隆重推出以LAVAZZA 咖啡與清爽水果🍉的crossover🥰呢到環境超靚 落地大玻璃⭐️望住甘靚既風景嘆下午茶真係超relex 😍仲有咖啡加持 呢個metime來得太幸福😆4款特色咖啡飲品🍸凍美式荔枝咖啡 (Lychee iced Americano)凍荔枝拿鐵瑪奇朵 (Lychee iced Latte Macchiato)凍經典美式西柚咖啡 (Classic Grapefruit iced Americano)凍經典西柚拿鐵瑪奇朵 (Classic Grapefruit iced Latte Macchiato)以優質意大利LAVAZZA 醇厚香濃的咖啡☕️再分別與夏日當造的西柚/荔枝完美融合🥰成為今個夏季的消暑妙品!最適合在戶外活動前享用,供應期有限!並另有美點套餐於平日下午供應,來個半日東涌咖啡之旅吧於諾富特東薈城酒店Novotel Citygate Hong Kong選購各款沙律 三文治或糕點,只需以Combo價+HK$29即可搭配上述優質特色咖啡飲品一杯‼️‼️豐富選擇滿足不

4款特色咖啡飲品🍸
凍美式荔枝咖啡
(Lychee iced Americano)
凍荔枝拿鐵瑪奇朵
(Lychee iced Latte Macchiato)
凍經典美式西柚咖啡
凍經典西柚拿鐵瑪奇朵

並另有美點套餐於平日下午供應,來個半日東涌咖啡之旅吧

豐富選擇滿足不同口味人士 好正阿🥰
2023-09-14 1623 瀏覽
今個夏天,諾富特東薈城酒店旗下咖啡店Moccato與意大利咖啡品牌LAVAZZA聯乘,推出4款期間限定「Summer Brews特色咖啡飲品」。4款特色咖啡分別係凍美式荔枝咖啡、凍荔枝拿鐵瑪奇朵、凍經典美式西柚咖啡同埋凍經典西柚拿鐵瑪奇朵。Moccato亦提供多款美點及甜點,可以配搭「LAVAZZA Summer Brews特色咖啡飲品」,消暑同時享受美食🤤另外,諾富特東薈城酒店另一家餐廳OLEA - 地中海餐廳亦有提供Semi Lunch Buffet,套餐Menu豐富,更有多款不同前菜、主菜、餐湯及甜品可供選擇。✨凍美式荔枝咖啡 $49一款帶有甜美荔枝風味和薄荷香氣的清爽飲品,配以一份濃縮咖啡調製,份外提神。✨凍荔枝拿鐵瑪奇朵 $49具有荔枝風味和薄荷香氣,特別加入新鮮牛奶和一份濃縮咖啡調製,讓口感更加平滑。✨凍經典美式西柚咖啡 $49帶有柑橘氣息和持久西柚香氣,配以一份濃縮咖啡,圓潤呈現清新微酸感覺。✨凍經典西柚拿鐵瑪奇朵 $49柑橘配搭西柚香氣,加入新鮮牛奶及濃縮咖啡,增加濃郁風味。✨低溫烹調西冷牛肉配雪莉酒磨菇醬及季節蔬菜雪莉酒磨菇醬配黑松露薯蓉香滑濃郁,食落味道同口感一樣咁

✨凍美式荔枝咖啡 $49

✨凍荔枝拿鐵瑪奇朵 $49

✨凍經典美式西柚咖啡 $49

✨凍經典西柚拿鐵瑪奇朵 $49
柑橘配搭西柚香氣,加入新鮮牛奶及濃縮咖啡,增加濃郁風味。

✨低溫烹調西冷牛肉配雪莉酒磨菇醬及季節蔬菜
雪莉酒磨菇醬配黑松露薯蓉香滑濃郁,食落味道同口感一樣咁豐富。低溫烹煮嘅牛肉腍滑之餘,肉味香濃👍🏻

✨煎鱸魚伴檸檬刺山柑牛油汁及季節蔬菜
黑松露薯蓉與牛肉同款,鱸魚面層魚皮香脆,肉質軟滑,配醬汁酸酸地更開胃。

✨辣肉腸布拉塔芝士薄餅
面層鋪滿厚厚芝士,切開後中間亦有濃厚芝士,勁到可以拉絲🧀😋 配辣肉腸更香更惹味。
午餐
2023-09-04 1382 瀏覽
享受地中海美食 (半自助餐)放假就要食好野,去東涌行山之後,最好搵個舒舒服服嘅地方坐低食野😋今次去到 Novotel嘅 Olea食個地中海菜先!始終喺酒店,環境當然舒適❤️一坐低就有親切嘅服務,Menu總共有4道菜,包括頭盤、餐湯、主菜同甜品自助餐菜式,選擇都算多沙律新鮮低溫烹煮西冷牛肉用低溫烹煮方式,再加表面輕輕香煎,瞓覺保持肉汁及肉質嘅鮮嫩,牛魔王必食!香煎鱸魚配檸檬汁肉質嫩滑,魚皮煎到脆皮,再配上檸檬汁,香口而不油膩Pizza最重要嘅係夠熱辣辣,能夠拉絲,又可以保持脆皮嘅Pizza,唔使多講都知有幾好食最後當然唔少得甜品!呢個朱古力蛋糕夠晒紮實,免頭仲有一層朱古力mousse,連唔係太好朱古力嘅,我都覺得好食🥰
享受地中海美食 (半自助餐)

自助餐菜式,選擇都算多

沙律新鮮

低溫烹煮西冷牛肉

香煎鱸魚配檸檬汁
肉質嫩滑,魚皮煎到脆皮,再配上檸檬汁,香口而不油膩

2023-06-18 1408 瀏覽
父親節臨時book到午餐semi buffet, salad dessert bar 自助,main course每人叫一份,仲有海鮮湯一鍋,整體滿意👍🏻服務員服務態度好好,老豆食唔慣5成熟牛排所以食唔晒,個經理(?見到即刻話幫我地拎返去整熟啲,十分貼心😇😇👍🏻🥰值得讚!自助bar既西蘭花好好食,carrot cake都唔錯,不過pastry有待改善,唔夠脆口🥐$238一位算好抵食!推介推介👍🏻👍🏻
2023-06-18
慶祝紀念
父親節
2023-06-17 917 瀏覽
預祝父親節,去左Novotel Olea 食semi buffet。238蚊一位,沙律甜品自助,主菜自選及龍蝦湯就按人數送。龍蝦湯極濃,每位兩隻蝦,又有青口,帶子等等。好濃好好味。主菜叫了egg benedict, steak and fries 同sea bass。全部都好好味。
2023-06-17
2023-06-16 1850 瀏覽
2023.05.28 brunch semi buffet 竟然被女友發現呢個抵食 brunch semi buffet!應該係做緊優惠價,其實我哋都唔知正價係幾錢🤣 依家係$205一個人,11點至3點!四個鐘!好正! 讚咗先,雖然一開始好似唔係好夠人手,但佢哋嘅服務態度真係值得讚👍🏼👍🏼 尤其事一開始招呼客人入坐個位女服務員😊👍🏼👍🏼我倆準時到,已計劃好食早餐,飲咖啡,休息下慢慢先叫主食做午餐,再食甜品😁 坐低後,慢慢出去睇食物,有橙汁&蘋果汁,有沙律吧 (唔算超多款,但都夠,個沙律薯好好味😋 有幾款酥皮小包,呢個就一般,唔係好夠香、有長型片,呢個好味,又可以配佢個兩款芝,好味😋 又有兩款味道嘅迷你冬甩🍩、小muffin,不過呢兩樣都一般😅 仲有assorted cold cut,煙三文魚⋯⋯等等,都好多選擇😃食咗兩輪,叫咗咖啡先,因為早餐時間嘛😁咖啡麻麻地添,係我唔鐘意個啲⋯⋯超級普通齋啡,不過細心嘅,啲奶係整熱咗😊我哋唞吓就叫主食,主食有六款揀,我哋要咗 egg benedict 同三文魚,其實係佢本身係Seabass,但轉左三文魚,不過算啦,其他款我哋都麻麻地鐘意😝 有魚食都係
2023.05.28 brunch semi buffet

我哋唞吓就叫主食,主食有六款揀,我哋要咗 egg benedict 同三文魚,其實係佢本身係Seabass,但轉左三文魚,不過算啦,其他款我哋都麻麻地鐘意😝 有魚食都係好😁 order 後話要需時20分鐘,心諗仲好,可以再等耐少少先食,我哋就可以慢慢飲過湯先,係龍蝦湯,但味道就一般😅
egg benedict 味道麻麻,可能係個醬🤔 而個兩塊火腿,其實可以煎香下,應該會好味少少😝
好彩個三文魚正常,燒汁都算好味,但可惜配菜係炸薯條,覺得有啲怪,唔係伴少少烤菜會撘配啲🤔😝
最後食甜品,都有4款cake 揀,又有movenpick 雪糕,同埋有西瓜、菠蘿兩種生果。
我哋遲咗食雪糕,冇哂女友想食嘅咖啡味添😛 跟住要咗朱古力味,我要士多啤梨味,不過,唔鐘意個feel,好似溶過再雪番咁,味道麻麻地🤨 cake 我哋拎咗chocolate tart同brownies,chocolate tart 好味啲👍🏼
休休閑閑,食吓傾吓,影吓相,咁就四個鐘,一人二百左右,好抵食!又好舒服😌
2023-05-28
$225.5 (午餐)
美好星期日, 帶呀仔去食自助餐👶🏻,近近地挑戰東涌諾富特酒店入面的地中海餐廳🍴,時段:12:00-14:30 做緊semi lunch buffet 。餐廳樓底高,落地大玻璃十分透光。準時十二點入座,有不同玩法,我地簡左開胃前菜+ 餐湯🥄+ 主菜+ 甜品🍮,都係港幣188 加一。開胃前菜有多款沙律🥗配菜任簡,有紅蘿蔔條、西芹條、粟米🌽粒、鷹嘴豆、蕃茄、青瓜粒、雜錦沙律菜、交通椒、通粉等,食材新鮮。最正係有多款cold cut 同芝士🧀️可以夾餅夾面包食。當然吾少得是日餐湯蕃茄湯,用上新鮮蕃茄打磨成蓉,加上茄膏,香甜濃厚。香煎鱸魚🐟: 鱸魚十分厚肉,香煎魚皮溢出魚油香,唯肉質不算滑。燒羊鞍配薯蓉:羊鞍燒至五成熟,還帶點血紅蛋白,肉質粉嫩,食落吾韌,脂肪組織比較多,充滿豐腴羊脂。甜品:提拉米蘇味道一般,不是正宗有espresso 手指餅個款,只係普通whipping cream and chocolate powder.檸檬撻: 好夠檸檬味,仲有百香果味帶甜,但香精加得好重手,食落有點假。總結:假日悠閑食草人生環境舒適 服務不錯

甜品

總結:
假日悠閑食草人生
環境舒適 服務不錯

2023-05-28 829 瀏覽
食假日早午餐$205 另加一位於東涌諾富特酒店地地下的olea地中海餐廳,現正推出假日早午餐優惠。$205包括一份主菜,一杯餐飲,而沙律吧,前菜,甜品區,麵包區係任食,用餐時間由上午11點至下午3點,足足4小時。前菜區有煙三文魚,cold cut🐋omega 3沙律吧有藜麥沙律和薯仔沙律灑左好多煙肉碎,好香🥔有各種新鮮蔬菜🥬🫑🥒麵包區有牛角包,朱古力酥,冬甩🥐好脆而且微暖,溫度適當西湯龍蝦湯,好香濃熟食有蒜蓉蝦🦐,蒜蓉露荀西蘭花🥦,椰菜花,好香蒜蓉味好惹味雪糕Movenpick 雲厘拿,瑞士朱古力,意大利奶凍口味🍦甜品各款蛋糕同生果🍰🍉🍍芝士🧀果汁蘋果汁,橙汁🍊🍎主菜 選一款牛扒薯條🐂我叫左7成熟,煎得好香,帶粉紅色總結食物種類豐富,夠多選擇可以在假期中慢慢食早午餐價錢好實惠
食假日早午餐
$205 另加一
而沙律吧,前菜,甜品區,麵包區係任食,
用餐時間由上午11點至下午3點,足足4小時。

前菜區
有煙三文魚,cold cut🐋
omega 3

沙律吧
有藜麥沙律和薯仔沙律
灑左好多煙肉碎,好香🥔
有各種新鮮蔬菜🥬🫑🥒

麵包區
有牛角包,朱古力酥,冬甩🥐
好脆而且微暖,溫度適當

西湯
龍蝦湯,好香濃

熟食有蒜蓉蝦🦐,
蒜蓉露荀西蘭花🥦,椰菜花,
好香蒜蓉味好惹味

雪糕
Movenpick 雲厘拿,瑞士朱古力,意大利奶凍口味🍦

甜品

主菜 選一款
牛扒薯條🐂
我叫左7成熟,煎得好香,帶粉紅色

總結
食物種類豐富,夠多選擇
可以在假期中慢慢食早午餐
價錢好實惠