2015-05-29 3489 瀏覽
大家選了一家比較高級的餐廳吃午餐。選了燒雞來吃,輕談舒緩下,點的菜上來了。標榜的是清新有機菜餚,坦白南瓜湯本身並沒有加上任何的忌廉湯底混來煮,一點都不會過稠。看來是用新鮮南瓜在攪伴機內攪好,隔渣後倒出來。喝下去是新鮮的,可惜過於淡,或者是水比的份量調較不好所造成。若令它稠多少,可能加上忌廉湯便可而就。不過用上罐頭湯去煮,便有違有機的原意吧。個人倒想可試加牛奶一起煮,效果可能比現在更佳。主菜上碟了,是燒雞。配菜是薯仔及蒜頭,稍欠多少沙律菜相伴,就會令人感到膩。燒雞一切,心已涼了一截,沒有肉汁。雞不夠滑,白肉新鮮質感厚,惜肉汁滲不到出來,或肉汁已被抽乾。可惜。淨價$147,不太覺得值。令人感到嘆息的是,為遷就「fresh」一詞,而浪費了食物的層次感同質感,大煞感官,完全吃不出味道來。同場同事點了一塊medium rare的牛扒,看上去似模似樣,吃不到的萄葡是酸的,吃不出真實,此刻整個中午餐,感到有點迷惘呢。哈。
2014-08-15
2015-03-18 2292 瀏覽
呢間之前已經吃過幾次ga la, 大多數都係boss 請吃lunch, 而自己就吃過1次dinner, 今次lunch當然都係boss請客啦, yeah~~~ 頭幾次來都係吃牛扒, 之後都有吃過意粉, 而近呢幾次都係吃燒春雞多......佢d 面包ok 唔錯佢d 沙律唔錯, 幾新鮮又juicy佢d 湯又係好正, 例如今日的蕃茄忌廉湯咁呀, 飲落係feel到佢係將d新鮮蕃茄打成蓉咁, 完全無落茄膏, 而加入忌廉的濃度又岩岩好, 好夾, 好清新好香滑好了, 到主菜來啦, 我今次的主菜都係佢 -  香草燒春雞 my favour 呀~ hahaa.....其實我都有一段時間無來吃過ga la, 今次的燒春雞明顯做法同以前的係有d分別, 主要係d 周邊野, 例如個配菜, 醬汁之類的變化, 今次個醬汁太少, 又唔突出, 而配菜就太單調, 只係薯仔, 反而d 香草就落得比較多, 但最令我失望的係只雞本身, 可以講係淡而無味, 唔知chef 係咪唔記得係只雞身度落dd 鹽, 所以一d 味都無, 唯有係靠個汁but 太少, 而肉質都ok 嘅!總括來講, 呢間野一向都唔係平, but 佢好似無咪加價,

佢d 面包ok 唔錯
佢d 沙律唔錯, 幾新鮮又juicy

, 而肉質都ok 嘅!

總括來講, 呢間野一向都唔係平, but 佢好似無咪加價, 所以近呢1, 2次來吃都多人, 差不多full 晒, 有時試過太遲打來book, book 唔到枱, 服務都keep 到, but 食物方面, 我唔知係咪chef 一時失手定係咩啦, 感覺好似有d 差左咁囉.....
香草燒春雞
2015-03-13
1K
2014-10-28 2476 瀏覽
商務午餐的原故,有緣到這餐廳一試。其實這餐廳都不是易找的,雖是位於平台,有落地玻璃,但因為沒有一個很明顯的招牌,所以要在門外猶豫了一會才敢進內。而因為有大玻璃,加上白檯布,整間餐廳的感覺是舒服的,只要好好的讓人清楚知道門口所在,及餐廳名字,相信會有更好的食客流量。先來的沙津單看外貎沒甚麼特別,但吃下去便吃出特色了,因為它加了檸檬汁,把整個沙津的鮮味都提升了。雖然天氣已經有一點涼,但這份清新的感覺仍是很受落的。主菜是羊扒,味道不俗,一點都不羶,肉質也夠嫩。特別喜愛其中的一個伴碟:紅酒浸梨。沒有酒味,但很清甜,配以羊扒一濃一清,很好的配搭。
沙津
羊扒
主菜是羊扒,味道不俗,一點都不羶,肉質也夠嫩。
紅酒浸梨
題外話/補充資料: 餐廳內的侍應很健談,對食物有讚無彈(這是必然吧),但也不會過份hard sell,尚好。
2014-10-28
2014-06-22 2831 瀏覽
今日約左粉絲喺呢頭午飯,佢提議黎呢間餐廳~大家都未試過~有點期待我比預期早左少少到, 餐廳有室內同室外~因為大風,所以我選擇左室內的見到餐廳入面好雅致,陽光好充足~我好中意~想坐近窗邊位但服務員就帶左我去全餐廳最正中的位置,佢話窗邊的話已經係有客人預先訂好枱...噢~~咁冇計LA!邊個叫自己唔訂枱呢...坐低等左陣睇左陣餐牌, 餐牌上好多菜名都以清新輕盈為主~相當吸引,見個價錢就知佢係行中高檔次~~我真心希望佢呢個價係值得LA!粉絲到了~~我地叫左個焗薯同一份西班牙海鮮飯落單後先黎餐湯同餐飽,餐飽係來貨品一人一件~上枱時灯熱左有少少軟~連埋D植物油一齊食~冇乜特別餐湯係南瓜忌廉濃湯 - 南瓜打得好爛,撈埋D忌廉湯再打~感覺好滑好好味~因為係濃湯的關係,所以飲完已經有少少飽肚感大啡菇 + 焗薯 - 唔知係咪碟子大的原故,傳說中的大啡菇比我地想像中變小了~ 而且都唔覺得係用芝士焗過~焗薯面似有一層厚厚的芝士,到食的時候發現原來只係薄薄一層,感覺好薄弱,成份餐感覺真係好清新~!好啱OL怕肥的口味~!!西班牙海鮮飯 - 唔知係咪碟子大的原故,顯得海鮮飯份量少了一點~以我呢D米之連人,睇上去感覺
見到餐廳入面好雅致,陽光好充足~我好中意~想坐近窗邊位
噢~~咁冇計LA!邊個叫自己唔訂枱呢...
粉絲到了~~
我地叫左個焗薯同一份西班牙海鮮飯
西班牙海鮮飯 - 唔知係咪碟子大的原故,顯得海鮮飯份量少了一點~以我呢D米之連人,睇上去感覺唔係咁滿足,海鮮飯入面有蝦有蜆肉.蟹肉同魚肉都欠奉,飯的話相信係用南瓜湯做底所以有點色,一食就知唔係用海鮮湯做底了~飯本身冇乜海鮮味..有點失望..
最後餐飲我照舊點左杯熱檸水成今餐的句號
總括黎講..算係見識過佢的出品~唔算真係咁出色,可用排場及環境搭救~可見的未來相信唔會再見,真心希望佢地他日可以有所進步
2014-02-28
2014-02-28 3603 瀏覽
男友今日早收工, 佢話要嚟國際交易中心 Happy Hour (≧∇≦) 因為佢之前發現咗新大陸, 喺呢楝商業大廈揾到一個環境不錯嘅飲酒地方 ^^ 雖知九龍灣真係冇乜飲酒嘅選擇… 所以我就即管嚟試吓啦~呢度其實喺一間西餐廳, 有室內同室外座位任君選擇~ 我哋見今日天氣不錯, 頗和暖, 所以決定坐室外, 趁機感受吓日光 & 尚算清新嘅空氣 ^^ 一坐低, 侍應就好快速咁送上佐酒小食, 份量唔多, 但勝在夠新鮮, 不論粟米通或雜豆都夠脆!話明嚟 Happy Hour, 就梗係少不了酒! 男友點咗 Hoegaarden, 而我就點咗 House White Wine - Chardonnay ^^ Hoegaarden 我就不多作介紹喇! 但要一讚呢度嘅 Chardonnay~ 唔太 dry, 好易入口, house white 嚟計實在不錯, 而且 Happy Hour 仲買一送一, 咁抵, 仲可以要求啲乜吖!Draft Beer 喺 Happy Hour 都有優惠, 就係第二杯半價 ^^ 喺咁舒服開揚嘅環境飲住酒談心, 實在一樂也 ^^ 所有工作煩惱都即時拋諸腦後啦~

佐酒小食
Hoegaarden & House White Wine

題外話/補充資料: Happy Hour: 星期一至六 (5pm - 8pm)
2014-02-26
$90 (其他)
佐酒小食
Hoegaarden & House White Wine
ol餐廳唔見好多ol~唔知係咪閒日。係九龍灣地鐵站行過去路程唔算遠既! 行過去我諗大約十分鐘左右!原來同行去megabox係同一條路。 女朋友係港島轉左去九龍灣果邊返工,平時我都係港島區搵野食多d!上網睇下九龍灣d餐廳,我想食大榮華圍村菜多d。,睇下有無大閘蟹食。但比另一半拒絕左。見到三哥同陳敏之係果到樓下拍戲。陳敏之真人都幾高下,見到佢係到化妝,反而三哥睇落原來都幾瘦!電視見到佢好大隻咁~真人原來望落係鋼條型。未食野之前先睇到演員!!應該拍緊警察片吧。Parma Ham羅馬生菜配水牛芝士!   女朋友鍾意食呢種Parma Ham,唔知係點整。食左一塊係幾香口,但唔係我既口味囉。  羅馬生菜 火箭菜配水牛芝士 我鍾意點少少黑醋! 味道ok的! 唔會話非常好食囉!正正常常開胃。意大利飯,平時食西餐。我都會食意大利飯。睇個廚師既料子。除左牛扒之外,呢個意大利飯真係要讚下。一開始見到個意大利飯都幾多汁,心諗個飯應該好軟吧。今次真係奶野啦!!食落個飯硬度適中。帶子甜!但我嚴d汁多左d姐!!豬架:燒得ok!但我只係試左一舊, 對豬肉不嬲無乜興趣。肉眼扒:塊扒好大舊,燒到外脆內嫩。 呢個係我唯一最

豬架:燒得ok!但我只係試左一舊, 對豬肉不嬲無乜興趣。

肉眼扒:塊扒好大舊,燒到外脆內嫩。 呢個係我唯一最讚好既一道菜吧! 外面食落係香口,但入面d肉都係嫩(原諒我詞窮)
,應該用大火燒! 唔知係咪!!

雜菜湯,菜多,飲完唔口喝。 問佢有無其他湯選擇,服務員話推介雜菜湯。好!就試下!但重點係無答到我既問題。

食物質素10分有7.5分!!  計埋個環境就有8/10分。 景觀算開揚。望到megabox 。服務方面扣返0.5分。 最後都係7.5分。

價錢仲可以接受~! 再貴d就唔會選擇呢間。 但以九龍灣黎講,應該算係優質的。 下次應該會同屋企人黎食!
肉眼扒
番茄雜菜湯
2013-10-10
肉眼扒
番茄雜菜湯
2013-09-10 2666 瀏覽
well. i read the comments thru openrice n i thought it'll b nice to try something new, so i picked this OL restaurant.my partner and i ordered one lunch set and one entree to share, my main dish was baked salmon and asparagus roll and my partner's entree was tiger prawn risotto.we've been waiting for at least 30 mins for the food to be served between the soup n the main dishes... the ironic part was the main dishes were both overcooked.. salmon too rough, couldnt even swallow the asparagus >
we've been waiting for at least 30 mins for the food to be served between the soup n the main dishes... the ironic part was the main dishes were both overcooked.. salmon too rough, couldnt even swallow the asparagus >< risotto lost its texture. moreover, everything was pretty much tasteless.. i added salt n pepper to every dish..
the attitude of the staff and the atmosphere were nice tho.
2013-09-09
2013-07-22 1803 瀏覽
輕鬆午餐, 環境有驚喜, 實在舒適, 裝潢及氣氛很好包藍有熱的麵包我已心滿意中, 而且賣相好, 有味道真材實料, 能嚐到磨菇碎, 不錯的湯, 夠creamy, 讚!說明是24個月的巴馬火腿, 其實在脆炸後是一點都吃不出呢, 有點兒浪費, 不過無可否認真是很香很脆很惹味, 亦有很多片, 沙律方面, 有茄子及蕃茄等, dressing很不錯, 令人越吃越想繼續吃
輕鬆午餐, 環境有驚喜, 實在舒適, 裝潢及氣氛很好
包藍有熱的麵包我已心滿意中, 而且賣相好, 有味道
忌廉磨菇湯
Parma Ham Salad
2013-07-04
2012-08-26 1527 瀏覽
今天是太太的生日,一家人到 OL 吃晚飯慶祝,因為我們用餐的時間較晚,當我們到達的時候,其他的客人都已離開,以致我們可以不用付數萬元的包場費,便能包場為太太慶祝生日,為太太帶來極大的驚喜。這裡的環境甚佳,尤其是很高的樓底和落地玻璃,都是這家餐廳的賣點。我們幾個人都喜愛吃芝士,所以叫了以下的菜式一起分享: 薯仔蛋沙律(Creamy Potato & Egg Salad) 煙三文魚沙律(Smoked Salmon & Gapers Garden Salad) 北海道帶子刺身(Hokkaido Sea Scallop Carpaccio) 芝士火鍋(Cheese Fondue with Tiger Prawns, Squid, Fresh Cherry Tomato, Grilled Veg. and Grilled Mushroom) 車打芝士焗大蘑菇(Baked Portabella Mushroom with Cheddar Cheese) 芝士大蝦蝴蝶粉(Farfalle Pasta with Tiger Prawns & Mixed Cheese Sauce) 芝士焗三文魚柳(Do

芝士焗三文魚柳(Double Cheese Baked Salmon fillet with Rustic Tomato Sauce)
紅酒炭燒肉眼扒(Charcoal Grilled U.S. Beef Rib Eye Steak & Pumpkin with Red Wine Sauce)
甜品有香蕉芝士餅(Tiramisu Banana Cake)、傳統芝士蛋糕(Traditional Style Tiramisu)和雙色雪糕

這幾道以芝士製作的菜式,都很美味,賣相也相當不錯,可見是廚師用心之作。雖然只有我們一桌客人,餐廳也沒有因為趕著下班而急忙上菜,讓我們很開懷地享用這一頓生日晚餐。
落地玻璃外望是 MegaBox
煙三文魚沙律
北海道帶子刺身
芝士火鍋
車打芝士焗大蘑菇
紅酒炭燒肉眼扒
芝士大蝦蝴蝶粉
芝士焗三文魚柳
題外話/補充資料: 結帳的時候,餐廳邀請我們即時入會,並即時給予會員折扣優惠,雖然要付上三百多元的入會費,但在打折後,仍較原價廉宜。會員優惠是逢星期一至五午市時段八折,逢星期一至三晚市時段七折,逢星期四、五晚市時段及星期六全日八折。
2012-08-25
車打芝士焗大蘑菇
紅酒炭燒肉眼扒
芝士大蝦蝴蝶粉
芝士焗三文魚柳
  • 北海道帶子刺身、芝士火鍋、紅酒炭燒肉眼扒、芝士大蝦蝴蝶粉
2012-08-13 1135 瀏覽
突然有一天 又看到了Organic Life Restaurant的團購我的眼睛一亮啦 因為太喜歡這餐廳的西式美食了這次雖然只是朱古力火鍋的團購 我也想要試試看我和傻佬特意選了母親節前一天 順便慶祝一下帶了我們的兩位媽媽 穿得美美的來吃下午茶囉這次我們又是坐靠窗邊的位子 可是太陽太猛所以叫服務員幫我們把窗簾拉下來 這樣就好多了首先 服務員為我們送上了兩道意粉《蕃茄拼三色椒炒意粉》蕃茄味很濃很香 三色椒甜甜的 香氣很足每一條意粉都沾上了蕃茄醬 意粉又不會太軟《卡邦尼大蝦長通粉》卡邦尼醬汁很香很creamy 只是我有點嫌醬汁太少蝦子很爽口新鮮 只可惜長通粉有點硬 但味道是超棒的之後服務員就為我們送上《草莓雪糕班戟》草莓雪糕很香很冰, 只是班戟太薄太硬太乾了所以是軟軟QQ的那種班戟皮會更好~然後, 這次下午茶的主角出場囉《鮮果朱古力火鍋》整個SET的色彩超colourful的耶~ 超吸引的耶還配有棉花糖跟餅乾碎 好豐富呀!!!每一盆鮮果盆都有各種不同的水果 好像彩虹的顏色而且每樣都是我的最愛 我真的超愛吃水果耶只可是不是每樣水果都和朱古力配得上好像木瓜配上朱古力 各有各的味道 完全搭不到最正
我的眼睛一亮啦 因為太喜歡這餐廳的西式美食了

卡邦尼醬汁很香很creamy 只是我有點嫌醬汁太少
蝦子很爽口新鮮 只可惜長通粉有點硬 但味道是超棒的
草莓雪糕班戟
之後服務員就為我們送上《草莓雪糕班戟》
草莓雪糕很香很冰, 只是班戟太薄太硬太乾了
所以是軟軟QQ的那種班戟皮會更好~
鮮果朱古力火鍋
然後, 這次下午茶的主角出場囉《鮮果朱古力火鍋
整個SET的色彩超colourful的耶~ 超吸引的耶
還配有棉花糖跟餅乾碎 好豐富呀!!!
鮮果盆
每一盆鮮果盆都有各種不同的水果 好像彩虹的顏色
而且每樣都是我的最愛 我真的超愛吃水果耶
只可是不是每樣水果都和朱古力配得上
好像木瓜配上朱古力 各有各的味道 完全搭不到
最正常的還是只有草莓和香蕉 哈哈!!
棉花糖
棉花糖一點都不會甜 所以沾上朱古力醬後
才會變得甜甜苦苦的 好好吃喔~~~
餅乾碎反面有一點不搭耶@@
朱古力醬
至於主角朱古力醬用紅色的小火鍋盛著
不知道為什麼 會覺得好有聖誕的感覺喔
味道是甜中帶苦 是不錯的 只可惜…..
太稠密了….. 水果放下去完全不能自然的沾上
不是薄薄的一層 而是厚厚的一層

最後廚師先生為我們再煮一下 調稀一點
口感好多了 但是可能是朱古力醬不夠熱
所以不能做到平時遇冷變脆的效果
不論放多久 朱古力醬還是液體狀的
所以吃起來會比較膩… 有點可惜!!!

母親節
卡邦尼大蝦長通粉
鮮果朱古力火鍋
鮮果盆
2012-07-23 756 瀏覽
朋友同我補番生日飯 順便相聚一下朋友原本簡左係九龍灣食日本野既 不過就係前一日動新聞又介紹左依間位於九龍灣交易中心內既意大利餐廳 入面既菜式都係有機 所以都過左黎試下不過個地點都唔太就腳 近住我mega box附近 如果搭地鐵既朋友就要轉車到mega box 再行大約5分鐘到OL要跨出去露天平台先見到有分開內外既 出面露天位置可以坐下sofa飲下都幾舒服 景觀都算開楊 岩晒一班係附近做野既白領黎happy hour la而室內都係高樓底既間隔 以黑色為主調 店內重有一盞大型既水晶燈 帶摩登 份外有格調 加上一遍落地玻璃可以睇到mega box 同點點街景 可能我地去到有點妟 所以人唔太多 環境都幾靜 岩晒我地係到傾計入地坐冇耐我就叫左杯caminos white 解下暑先 再叫左一個dinner set 同一個mushroom risotto 既不過上菜既時候由mushroom risotto 變左mushroom pasta ....不過都唔錯既而個dinner set 就叫左油魚仔沙拉 味道酸酸地 都幾開胃 菜都好新鮮南瓜湯 好creamy 重有好多南瓜溶同豆係入面
朋友同我補番生日飯 順便相聚一下

南瓜湯 好creamy 重有好多南瓜溶同豆係入面
Protabella mushroom 菇讓菇既做法加芝士係面 味道幾有層次感 唔錯
最後重叫左個blueberry tart 都唔錯不過加番小小jam好點因為d blueberry 食個時4圍飛
chocolate -既唔知叫咩 都幾特別 我都唔知點型容 似薯容加朱古力粒既感覺

整體黎講都唔錯 比我想像中收費便 因為平時食有機食物都幾貴
南瓜湯
mushroom pasta
  • portabella mushroom
2012-06-24 541 瀏覽
今回來到一間我從沒有察覺的餐廳,Organic Life。位置九龍灣的國際交易廣場,是真的我從沒想過會來這裡吃晚飯,今次也許是機以巧合,由其價錢絕不便宜的西餐廳。走到餐廳內,餐廳的空間感十足,落地大玻璃更令整間餐廳看起來更大。假如天氣好還可以到出面坐坐。一看餐牌,發覺每個餐都賣差不多三百元,而且不是太容易理解,我們也花了整整十五分鐘去了解餐牌的內容。餐牌有 SET A/SET B,SET A是任選任何MAIN DISHES,會有STARTER及甜品餐飲附送。SET B必須選舉一個有皇冠的牌及另外一個餐會附送兩份前菜,一個芝士火鍋,兩杯餐飲及兩個甜品。是次點了SET A及B各一,首先來的是凍盤帶子,吃起來爽口清新帶一點檸檬味,是一個不錯的冷盤。再來是芝士火鍋,個人認為十分之出色,本身從未吃過芝士火鍋,覺得這個十分好吃,芝士鍋不太膩而且非常香口,更可以當湯喝。配菜有非常清新的番茄仔,蝦及魷魚,一些茍類瓜類及麵包,略覺得麵包沒有口感,但整體份量很多很好吃。之後南瓜忌廉湯及麵包,有麥包及普通法國麵包,湯濃郁但略覺得不夠熱。之後來到主菜,等了有三十分鐘,有芝士大蝦意粉,牛扒配薯塊及香煎三文魚,

之後來到主菜,等了有三十分鐘,有芝士大蝦意粉,牛扒配薯塊及香煎三文魚,三碟賣相味道都一流,芝士大蝦意粉吃上來有好香芝士味,味道濃郁適合各位愛吃濃味食物的朋友。
牛扒配薯塊,牛扒是炭燒的非常嫰,差不多就能做到入口易溶的感覺。
最後香煎三文魚,香口,外層被芝士覆蓋著,煎得剛剛好,加上旁邊的蕃茄汁,是一個很好的配搭。
餐像有MANGO BLACK TEA及PASSION FRUIT BLACK TEA,本人並不知甚麼是BLACK TEA,不過雖然MANGO+BLACK TEA這個配搭對我黎說很新鮮,但出奇覺得不錯。
最後是甜品點了三個不同的,我的是EARL TEA CHOCOLATE MOUSSE CAKE,不膩但朱古力不突出,EARL TEA味還好。
價錢雖然貴,但看似仍然合理,假如選SET B還有芝士火鍋送,主菜前菜發甜品加起上來三百來一個差不多吧。不過值得說一說有裹的服務有改善空間,一是全部枱都有鹽和胡椒唯獨我們沒有。二是我們連水一杯都沒有,不是最後吃甜品時要水他們都不給水的們。三是上餐極慢,前菜至主菜等了三十分,好像斷了片一樣。

整體來說不錯的。
2012-06-22
2012-03-25 340 瀏覽
久不久都會到此用餐,因工作地點關係。最近又改了menu, 改得來,對它有點滿意 都希望它可以維持水準,讓我們能有個好去處,解一下為食之愁。喜歡它推出的cheese special - Pawns Penne, 濃濃的芝士,軟硬適中的長通粉,只覺造得用心。Artichoke Linguine - 友人選擇的素麵,味道夠,不濃,不淡…Lamb leg Steak - 這天的扒,似乎造過了火,太多根,不夠冧,可惜。如要特色咖啡如capuccino要另加$18,加一服務費另計。

久不久都會到此用餐,因工作地點關係。

正 - Prawns Penne With Cheese $148
Artichoke Linguine $138
Lamp Leg Stick $168

2012-03-22
2011-10-06 166 瀏覽
位置比較偏僻,鄰近Mega Box,裝修精緻華麗又摩登,落地大玻璃,感覺開揚。 不過冷氣好凍,建議帶備外套。 服務可以,食物選擇種類唔多,餐廳主要採用有機蔬菜,價錢略微貴咗少少。芒果雞肉沙律,芒果好酸,雞肉無味,菜菜清綠新鮮,醬汁味道調教得唔錯。菠蘿火腿薄餅,餅皮脆口,料足味道好,略微油膩咗d!卡邦尼意粉,汁料同意粉比例控制幾好,可惜洋蔥太多,洋蔥味道蓋過原味,失咗準!Tiramisu,買相幾靚,味道一般,可以不吃!
菠蘿火腿薄餅,餅皮脆口,料足味道好,略微油膩咗d!
Tiramisu,買相幾靚,味道一般,可以不吃!
2011-09-15
《Organic Life Café & Restaurant - OL有營西餐廳》(店子的中文名蠻土的說),他姐之前吃過覺得不錯,還跟我倆推介…嗯嗯,就由他這個五天工作的白領帶著我這個五天半工作的藍領(勞工),到來體驗一下「OL」的滋味…入內後侍應友善地詢問我倆想坐於室內還是室外,並熱烈推介說「今天天氣蠻舒服呢…」,好,那就坐室外吧!!雖正值炎夏,不過坐下後又不覺得怎麼熱,正所謂心靜自然涼嘛!!!店內之氣氛不俗,雖說不上是「高格調的餐廳」,可是menu均全為英文,侍應還細心地由外到內放好每件餐具,感覺頗認真,以致我亦「不敢怠慢」…先來的是餐前麵包,是切片的法包及麥包,配上牛油…用以蘸點的橄欖油及黑醋還可自行隨意加上,大方得很…炸水牛芝士,芝士面層包著吉列皮,有點「炸蟹鉗」的影子(只是「感覺」,「蟹鉗」跟「芝士」根本就是風馬牛不相及之事),一般般…凱撒薄餅,端來之時真是大吃一驚,面層真的放上了「凱撒沙律」,低層則是「薄餅」,正宗的「一雞兩食」,尤幸沙律的材料如生菜、車厘茄、煙肉乾及麵包粒等份量十足而新鮮,感覺良好…「薄餅」方面除起了「墊底」的作用外,面層的芝士又夠香,質感又夠脆,讚呀…

先來的是餐前麵包,是切片的法包及麥包,配上牛油…
用以蘸點的橄欖油及黑醋還可自行隨意加上,大方得很…
Carbonara,幾乎成為他每次到意粉店或西餐廳的必點之物,這裡的是比較creamy的做法,吃起來充滿了牛奶香,內裡混入了厚切的巴馬火腿(我猜)、雜菌及洋蔥等。整體來說這個Carbonara沒上次《Bene》的那麼「漏」,蠻討好的說…
(面向Mega Box)

$300多元的一頓晚飯,他姐果然無介紹錯,味道的確合心…

ps.用餐時發現附近數桌看來是「熟客」的食客跟侍應們談笑風生,口吻甚至親切如「朋友」般,感覺挺微妙…另外還有不少大伙兒到來慶生的食客,嗯,似乎是個不錯的gathering之地啊…
  • Carbonara