8K
Cocktail及食物都有港式Gimmick
Vanikuma
2025-09-23
關注
發現這間幾有特式的Cafe and Bar,主打創意的港式糖水Cocktail,店內環境舒適,非常適合朋友聚會~本來想點最熱門的迷你糖水組合Cocktail,可惜部份材料sold out,所以改為店員推薦的 Ocho Chocolate Old Fashioned,飲品巧妙地將傳統的Old Fashioned與濃郁的巧克力結合了Whiskey及咖啡的煙熏味,帶來濃厚而不膩的口感,配搭走邊的朱古力爆炸糖帶來另一種口感,值得一試~食物方面也是有港式Gimmick,首先是泰式肉碎小脆球,外皮酥脆,肉碎可加入辣油更惹味~1.5年陳皮鯪魚肉甜筒搭配泰式醬汁,非常下酒~豐盛拼盤有多款小食,炸雞件、魷魚鬚、雞皮餃子及雞翼,適合與朋友分享~主菜是麻婆豆腐芝士焗腸通粉,芝士份量,足以多到拉絲,加入辣油更惹味~查看更多
cazc414
必試港式糖水雞尾酒
cazc414
2025-09-17
關注
特登因為個港式糖水系列Cocktail過嚟朝聖,每晚8:30-10pm都有唔同樂隊表演, 好有個人特色.一定要試迷你糖水組合,分別有番薯糖水,豆腐花同芝麻糊。個人最鍾意豆腐花,飲落真係好似食緊豆腐花咁,薑汁味出。朋友就最鍾意芝麻糊,佢本身唔鍾意食芝麻,但係覺得好好飲,上面仲有一舊雲呢拿雪米糍,又幾夾。另外試咗楊枝甘露同埋K. 飲得出非常有誠意,特別係K, 仲會因為唔同嘅density, 令到上面嘅cream會慢慢好似落雪咁, 非常有視覺效果.小食都非常不錯, 避風塘燒賣好惹味, 送酒一流。泰式肉碎小翠球都好特別。查看更多
90slikeeats
chill bar
90slikeeats
2025-09-17
關注
香港人生活節奏急促壓力大,其實都好需要一個地方比自己抖下氣今次就跟住小編同友人們既腳步黎到深水埗,同大家一齊黎到飲返兩杯,吹返兩嘴 一 ohm... Cafe and Bar🌟 Lucy $128友人1號就嗌左店員推薦既特色調酒,以伏特加為基底,加入君度酒同紅莓汁,飲落除左酒香之外,帶微微酸甜🌟Oasis 綠洲 $78而友人2號就因為要負責揸車...🤣就嗌左店員推薦既無酒精特色飲品 一 綠洲(濃縮咖啡 豆腐雪糕 抹茶 紅豆)🌟迷你糖水組合 $188而小編就嗌左最特別既,以香港經典糖水為發想既調酒:番薯糖水:(帝王12年威士忌 番薯 薑汁 檸檬汁 冰糖)、豆腐花:(百加得冧酒 薑汁利口酒 椰子水 豆腐花)、芝麻糊:(灰伏特加 黑芝麻 黃糖 雪米糍)🌟意大利黑醋牛脷 $88牛脷腍得黎亦煎得幾粉嫩,更估吾到可以用黎餸酒🤤👍🏻🌟黑松露芝士脆薯條 $58薯條炸得好脆,掂埋個黑松露芝士醬🤤📍ohm... Cafe and Bar地址:深水埗汝州街152號地舖查看更多
+ 6
nickymilk
食物有誠意
nickymilk
2025-09-16
關注
以一間酒吧嚟講,佢呢度嘅食物算係幾有誠意,可惜係味道一般同埋份量比較少。明太子醬煙肉薯仔波波,$88,雖然唔係好食到明太子嘅味,不過整體嘅味道係ok嘅,飛魚子嘅口感配薯仔波波係唔錯。麻婆豆腐芝士焗長通粉,$118,其實同粵菜嘅麻婆豆腐一啲都唔似,我覺得佢係喺豆腐上面加咗啲麻辣,有創意不過味道一般,因為啲豆腐吸唔到麻同辣,而且長通粉嘅數量比較少。15年陳皮鯪魚肉甜筒,$58,都係有創意嘅小食,不過唔係好食到陳皮嘅味,同埋個甜筒嘅底嘅炸皮比較厚,好似啲麵包邊咁樣想拋棄佢。意大利黑醋牛脷,$88,似係用氣炸鍋炸到外脆內軟,呢個味道唔錯。查看更多
saruka
⚡️霓虹燈香港特色酒吧餐廳⚡️
saruka
2025-09-16
關注
經過太子見到呢間好特別裝修,充滿霓虹燈字型佈置嘅酒吧餐廳,吸引到我入去,餐牌上除咗有玩味十足嘅酒,仲有唔少好吸引好有香港特色嘅助酒小食,未食晚餐仲有主食可以選擇,啱曬同朋友一路飲酒一路食晚飯🍻._.💛| 避風塘燒賣 |💛燒賣一碟數量適合兩人食,味道非常惹味鹹香,辣味十足,避風塘口味好有港式味道。.🥟| 日本雞皮餃子 |🥟用雞皮包住嘅餃子好特別,雞皮外脆,包住雞肉餡料,好滋味嘅配撘。.🥔| 明太子醬煙肉薯仔波波 |🥔明太子醬非常惹味,配埋鹹香味嘅煙肉,薯仔波波炸到外脆,薯香味重,一粒粒作為助酒聊天小食。.👅| 意大利黑醋牛脷 |👅牛脷厚砌,唔會太韌,配埋黑醋味道好夾,配菜係沙律菜。.🍝| 明太子蟹籽意粉 |🍝意粉掛滿咗滿滿嘅明太子蟹籽汁,非常creamy,唔洗怕意粉無汁唔夠味道,而且明太子充足亦唔會太鹹。.🍺| Crazy Rabbits |🍺特色嘅黑啤,罐裝包裝特別。.🍓| 是日奶昔(士多啤梨) |🍓今次嘅奶昔係士多啤梨味,味道香濃,唔會太甜。._.查看更多
ChowTszKwan
特色cafe x bar😎
ChowTszKwan
2025-09-15
關注
呢間位於深水埗嘅Cafe,夜晚轉身就變成一間好靚嘅bar,氣氛真係好到爆✨燈光柔和,令人一入嚟就有種放鬆嘅感覺🌙佢哋嘅特色Cocktail真係值得一試,全部以香港傳統糖水為主題,有楊枝甘露、芝麻糊等選擇都幾吸引🍹我就叫咗一杯紅豆冰,入面用咗百加得冧酒,配上紅豆、淡奶同埋雪糕,味道真係好正,甜而不膩,仲帶有一陣酒香,令人回味無窮😋至於食物方面,我叫咗幾樣,首先係千祈米酒雞,雞肉煮得好入味,米酒嘅香氣唔錯,配上啲菜好好味🍗再嚟就係美國安格斯A級肉眼,肉質鮮嫩,煎得剛剛好,咬落去好有肉汁,真係好滿足🥩最後,明太子蟹籽意粉都唔可以錯過,意粉煮得剛好,明太子嘅鹹香同蟹籽嘅鮮味完美結合,食完真係想再叫多一碗🍝總括來講,呢間Cafe/Bar真係一個好地方,無論係飲Cocktail定食好嘢,都可以享受到一晚愉快嘅時光👍下次有機會一定會再返嚟!🌟查看更多
+ 5
riikoting
深水埗特色型格酒吧
riikoting
2025-09-15
關注
今晚同朋友去咗Kolor創辦的酒吧餐廳,店舖以灰黑色為主調,水泥牆配上霓虹燈裝飾充滿Cyberpunk 型格風~ 每到週末就有live band 駐場表演,非常之有氣氛~迷你糖水組合 港式糖水變奏成cocktail 真係好有趣~.蕃薯糖水以威士忌為基調配上薑汁、檸檬汁及冰糖,杯頂仲襯咗一口蕃薯,飲落淡淡辛辣帶甜~.豆腐花以冧酒為主配上薑汁利口酒及椰子水,飲落香甜真係幾似薑汁豆腐花,帶點清新椰香~芝麻糊以伏特加為主配上黑芝麻、椰奶及黃糖,飲落微甜且帶濃厚黑芝麻香氣,加埋雲呢拿雪米糍真係一絕~三杯嚟講我最鍾意呢杯~15年陳皮鯪魚肉甜筒賣相非常之可愛,甜筒酥脆香口而鯪魚肉香嫩爽滑,食落外脆內軟,啱哂送酒~Lucy以龍舌蘭酒為基調,配上士多啤梨、青檸汁及tonic water,杯頂佈滿晶瑩通透的糖粒,入口香甜細緻溫和且帶有微酸,猶如Cyberpunk 中Lucy 的人生甜酸交集Judge Dredd以檸檬馬鞭草及羅勒浸漬伏特加,配上苦艾酒、橄欖及旨味苦精,飲落酒感偏重並帶有強烈香草味及香氣,味道又苦又香Espresso Martini好有驚喜~頂層帶有果仁香氣,飲落口感層次分明且質感幼細,帶有香濃的咖啡香及杏仁酒香,非常出色~鍾意咖啡的不能錯過~整體店內食物及cocktail 各有特色且味道不錯,仲帶有驚喜,週末有live band show 氣氛好好,適合朋友或情人相聚,值得再來~查看更多
Espresso Martini
芝麻糊
Lucy
sunsum9806
氣氛好 食物出色
sunsum9806
2025-09-03
關注
今晚的用餐體驗簡直是一場味覺的盛宴!今晚在這家酒吧chill 一下,氣氛很好,昏暗的燈光搭配輕快的音樂,讓人瞬間放鬆下來。而這裡的美食更是讓人驚喜連連,每一道菜都展現了廚師的巧思與功力。豐盛拼盤 拼盤中的每樣食物都各具特色:芝麻雞翼外皮香脆,內裡多汁,芝麻的香氣在口中綻放;避風塘炸雞鹹香惹味,雞肉鮮嫩;日本雞皮餃子創意十足,酥脆的雞皮包裹著鮮美的內餡,淋上芝士,口感層次豐富;天婦羅海苔魷魚則是將日式與港式風味巧妙融合,海苔的清香與魷魚的鮮甜相得益彰!泰式肉碎小脆球肉碎酸辣開胃,將肉碎放入圓形脆球中,酥脆的外殼與內餡的肉碎形成絕妙對比,一口一個,讓人停不下來。車厘茄汁意粉茄汁酸甜適中,意粉煮得恰到好處,彈牙有嚼勁!15年陳皮鯪魚肉甜筒將傳統廣東食材陳皮的甘香與鯪魚肉的鮮美在口中交織出意想不到的和諧滋味,盛載在酥脆的甜筒中,帶來視覺與味覺的雙重驚喜。新港式糖水——紅豆冰百加得冧酒的醇厚酒香與紅豆的綿密甘甜相得益彰,淡奶的香滑順口與雪糕的冰涼香甜層層交融,微醺的冧酒香氣更為這杯飲品增添成熟風韻,讓人回味無窮。總的來說,這裡不僅擁有迷人的氛圍,更有讓人驚艷的創意料理查看更多
photoddixted
Chill bar
photoddixted
2025-07-31
關注
ohm... Cafe and Bar 📍:香港深水埗汝州街152號地舖🚗:深水埗地鐵A2出口 步行5分鐘📞:+852 6146-7930💲:~HKD100/head for barFood quality✔️:special cocktail 👌🏼:粉紅西柚茉莉茶梳打總結:😋cyber punk 酒吧 有live 🎵 氣氛好食物都好 happy friday之選😋special cocktail 係有三款嘅調酒🍸bombay sapphire dry gin, tanqueray no.10, dolin vermouth 😋氣氛係行幽暗粉紅霓虹燈路線 適合飲酒同朋友同事chill 服務方面調酒嘅員工好友善都風趣同你傾🤣🤔粉紅西柚茉莉茶梳打就正常查看更多
+ 1
a727df4fa5de44d98
長沙灣Live Music吧|中式糖水cocktail|本地樂隊主理
a727df4fa5de44d98
2025-07-21
關注
聽講呢間餐廳係樂隊kolor開,裝修幾chill幾有feel,一入去有霓虹燈整嘅「醉|醒」兩個字,有個area係俾live music show,果晚去係一男一女唱,好聽!我地點唱生日歌俾朋友,佢地都肯唱,好好!周圍仲貼咗唔同電影嘅海報,仲有iq題估!店員都好nice~野食方面,幾有驚喜,有好多特別嘅組合,例如用麻婆豆腐煮意粉,但又出奇地夾!豆腐好滑,有啲肉碎、榨菜,仲加咗芝士,食落好creamy,仲配咗枝花椒油可以自己加,但本身都夠辣~個牛脷都煮得啱啱好,好腍唔會韌!個燒賣係用章魚小獨子嘅醬同配料淋喺面,同樣地又係幾夾幾好食~當然唔少得要叫返佢地signature啲中式糖水cocktail!叫咗番薯糖水同芝麻糊,芝麻糊係用灰雁伏特加、黑芝麻、椰奶、黃糖、雪米糍整成,有舊雪米糍好正,飲落真係幾似芝麻糊,不過偏甜少少番薯糖水就係用帝王12年威士忌、番薯、薑汁、檸檬汁、冰糖整,真係食緊薑汁番薯糖水咁,酒味都幾突出,係充滿驚喜又食得開心嘅一餐~💰價錢參考:- 明太子蟹籽扁意粉 $118- 麻婆豆腐芝士焗長通粉 $118- 唔係章魚燒賣 $58- 意大利黑醋醬煎卡津牛脷 $88- 番薯糖水 $128- 芝士糊 $128查看更多
+ 3
明太子蟹籽意粉
唔係章魚燒賣
意大利黑醋醬煎卡津牛脷
Refreshing drinks✨✨
2025-06-08
關注
On this hot sunny day, I decided to try their Espresso Tonic and it was a refreshing choice. The drink features a perfectly pulled shot of espresso, rich and bold, which is beautifully complemented by the tonic water's effervescence. The interplay of the coffee's deep flavors with the crisp, slightly bitter notes of the tonic creates a delightful contrast that energizes the palate.Served over ice, the Espresso Tonic is not only visually appealing but also incredibly refreshing, making it an ideal pick for warm days. A twist of citrus adds a bright finish, enhancing the overall experience. Ohm Cafe's attention to detail is evident in this drink, showcasing their commitment to quality and innovation. If you're looking for a unique beverage that combines the richness of coffee with a refreshing twist, the Espresso Tonic is definitely worth a try!查看更多
firsteatthentalk
第1次試中式糖水cocktail
firsteatthentalk
2025-05-23
關注
迷你糖水組合($188) 💛推薦度:7.5/10第一款: 芝麻糊(灰雁伏特加、黑芝麻、椰奶、黃糖、雪米糍) 甜甜地 勁似芝麻糊🖤第二款: 豆腐花(百加得冧酒、薑汁利口酒、椰子水,豆腐花) 最重酒味🤍第三款: 番薯糖水(帝王12年威士忌、番薯、薑汁、檸檬汁、冰糖) 薑味同酒味平衡💛平時出面飲嘅cocktail 酒味唔算好重 但呢度飲呢三杯 酒味係好突出 特別係豆腐花🤍 芝麻糊-麻婆豆腐芝士焗長通粉($118)💛推薦度:7.5/10同朋友都覺得麻婆豆腐竟然同芝士通粉出奇地夾✅裏面有豬肉碎 滑豆腐 榨菜等等嘅中式材料 芝士份量好充足 食落好creamy濃郁💛仲可以拉絲 長通粉口感適中🧡隔離仲有支麻辣花椒油可以加 不過覺得整體都已經夠辣-黑松露芝士脆薯條($58)💛推薦度:7.5/10薯條炸得外脆內軟😋味道正常發揮 隔離配上黑松露醬 食落更加香濃-千祈米酒雞($68)💛推薦度:7.5/10冇諗過雞件口感嫩滑 花雕酒味好香 煮得好入味😋下面仲有啲子薑增加層次感 好欣賞佢哋係用雞胸肉 健康得嚟冇負擔感-泰式肉碎小脆球($58)💛推薦度:7.5/10肉碎加入咗啲辣椒一齊炒 食落微辣 可以自己再加入辣椒油調味 將肉碎加落脆球 食落脆卜卜✅唔會好油查看更多
+ 5
高質LiveMusic酒吧🤟🏻🤟🏻🤟🏻
2024-11-17
2K 瀏覽
關注
自從Covid過後,已經不太習慣食飯食得夜喇哈哈,真係好需要重拾去酒吧坐番一晚Chill吓放鬆下呀深水埗開了Ohm無疑係吸引咗我出多咗夜街,因為有好聽本地現場音樂聽,仲要食物質素高嘅酒吧真係唔多呀🥁🥁🥁呢度逢星期六日都有Live Band嚟演奏🎶食飽主菜,可以逐款Cocktail試住嚟聽歌睇Show,超正不得不提呢度嘅Cocktail無論係Classic系列定係Signature系列都沖得好好飲🥹🥹日頭嚟飲Coffee based Mocktails都好正每次嚟都忍唔到飲多幾杯,好想試勻曬佢🫣🫣查看更多
+ 3
CherryLam7346
超有feel餐廳
CherryLam7346
2024-10-13
3K 瀏覽
關注
因為生日而專登去咗呢到食,咁啱個日有駐唱,整體氣氛超好!明太子蟹子扁意粉 算係店舖嘅招牌意粉,意粉熟度啱啱好唔會太腍,食落真係好creamy同入味!麻婆豆腐焗芝士長通粉 真係好有驚喜嘅一道菜,聽講係今年新增嘅菜式!入面有豬肉碎、豆腐、榨菜等等中式材料,但配埋芝士同長通粉竟然意外地好夾,落埋花椒油,令到成個食物增添麻香,超級惹味!Dessert cocktail - 蕃薯糖水 其實有好多cocktail都好有特色,豆腐花、芝麻糊…樣樣都超想試!好佩服店舖嘅idea!蕃薯糖水飲落有冰糖嘅甜味,仲有淡淡番薯味,同時不失酒嘅辛澀味,適合一啲唔鍾意太濃,同時又驚冇酒味嘅朋友。Dessert cocktail - 楊枝甘露 呢杯比起番薯糖水,酒味更加冇咁重,啱晒初初飲酒嘅朋友。入邊有芒果肉、西柚油、椰奶等等,飲落真係好似楊枝甘露咁,口感好豐富🔥查看更多
明太子蟹籽扁意粉
alexchan2329
2024-07-15
2K 瀏覽
關注
上星期同幾個朋友去咗深水埗嘅ohm... Cafe and Bar,真係意想不到嘅驚喜!呢間餐廳以灰同黑色為主調,配合水泥牆同霓虹燈,感覺好有型格仲有啲cyber punk嘅味道。星期日晚仲有現場音樂表演,真係好chill,完全可以放鬆心情。講返食物先,呢度嘅明太子蟹籽意粉真係一試難忘!熱辣辣上枱,蟹籽同明太子嘅鹹香味道完美融合,意粉煮得啱啱好,唔會太硬亦唔會太軟,口感一流。至於小食拼盤入面嘅香炸海苔魷魚條,真係香脆可口,仲有啲新鮮海味,炸得啱啱好,唔會太油膩。另外,值得一提嘅係佢哋嘅cocktail,真係好有創意!我試咗蕃薯糖水cocktail,真係估唔到甜品同酒可以咁配合得咁好,甘甜嘅蕃薯味同微醺嘅酒精融合得恰到好處,真係要比個讚!整體而言,ohm... Cafe and Bar真係一個好適合同朋友聚會嘅地方,無論係環境、食物定係飲品都好有心思。雖然價錢稍為高啲,但絕對值得一試。下次一定會再嚟試其他菜式,仲會推薦畀其他朋友!查看更多