Odelice! (海之戀商場)

餐廳: Odelice! (海之戀商場)
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2024-08-20 171 瀏覽
炎夏午後最休閒就系去食個下午茶,適逢巴黎奧運,連平時唔多留意運動既阿囡都追住睇直播,今次同佢去荃灣OP Mall 嘆個法式Tea Tower, 遙距感受下法國的熱情和浪漫氛圍。《野餐在巴黎》Tea Tower $258/2人,價錢好親民。巴黎鐵塔造型好grand, 好岩打卡。Tea set有5款咸點和4款甜點,份量比較輕盈,我同阿囡食剛剛好。蟹肉他他迷你撻🦀蟹肉份量多,咸中帶甜,撻皮松化好味。櫻桃蘿蔔配蕃茄紅甜椒醬🌶️非常特別的配搭,醬汁有甜椒的香但完全沒有辛辣味,味道有點似花生醬,再沾在新鮮的蘿蔔上,清新爽脆,有夏日的感覺。菠菜芝士迷你蛋批蛋批頗有空氣感,能吃出一層層的口感,加上菠菜和焗香的芝士,配搭不錯。炸黑松露蘑菇球🍄‍🟫外型可愛,切開香脆外皮內層滿滿是黑松露忌廉,菇味香濃細滑。煙三文魚多士🍞三文魚咸鮮,多士是半餅乾類,口感較乾身帶微脆。巴黎式芝士蛋糕🧀以焗制的芝士蛋糕富密度,入口填滿口腔,特別香濃細滑。馬卡龍法式甜品不能少的item, 外層輕柔松化,夾心是士多啤梨,香甜不膩,幾有水準。朱古力合桃布朗尼🍫少少一塊口感微帶松化,沒有死實口感,朱古力味濃郁,令人很滿足。士多啤梨迷你撻🍓

蟹肉他他迷你撻🦀
蟹肉份量多,咸中帶甜,撻皮松化好味。

櫻桃蘿蔔配蕃茄紅甜椒醬🌶️

菠菜芝士迷你蛋批

炸黑松露蘑菇球🍄‍🟫
外型可愛,切開香脆外皮內層滿滿是黑松露忌廉,菇味香濃細滑。

煙三文魚多士🍞
三文魚咸鮮,多士是半餅乾類,口感較乾身帶微脆。

巴黎式芝士蛋糕🧀
以焗制的芝士蛋糕富密度,入口填滿口腔,特別香濃細滑。

馬卡龍

朱古力合桃布朗尼🍫

士多啤梨迷你撻🍓
撻皮充滿牛油香,加上新鮮士多啤梨果肉,香甜清新,放最後食可清清味蕾。

加$18可配水果特飲🍹,以紅莓汁加西柚汁調制,酸酸甜甜帶點回甘味,味道清新天然,冰涼解渴。

High tea完,我哋又去商場大電視睇奧運,同其人他人一齊睇氣氛真系好好👍
2024-08-03
下午茶
2024-08-19 196 瀏覽
今日來訪為於荃灣海之戀商場入面嘅Odelice❤️ 裝修貫徹一向作風,優雅又不失華麗,法國風情濃厚,令人彷彿去咗外國渡假一樣😍 超啱打卡👍 選了兩份下午茶餐✅ 朱古力布朗尼上枱時依然溫熱和暖,食落每一啖都充滿濃郁嘅可可滋味,甜而不膩,質感綿密軟滑,令人食唔停口❣️ 一旁還附有原球香草雪糕,冰火交融嘅口感令人難忘不已🫶 另選了一客芝士蛋糕🤩 蛋糕鬆軟綿滑中帶一點彈性,唔會太硬太滯,食落滿滿嘅蛋香🤤 芝士滋味馥郁無比,表面嘅果醬為蛋糕增添一分清新🌟 跟下午茶餐還奉送兩杯飲品,超級抵食🤭🌟👍

跟下午茶餐還奉送兩杯飲品,超級抵食🤭🌟👍
下午茶
1K
2024-08-16 206 瀏覽
Odelice! (海之戀商場)地址: 荃灣大河道100號海之戀商場1樓1002號舖生蠔八五折優惠,4件都係144咋,超抵呀!記得配酒飲,簡直完美配搭。法國田螺6件,配料係香草蒜香牛油,看落真係好誘人,食過返尋味。甜品,我最鍾意佢哋嘅巴黎式芝士蛋糕,用咗法國芝士製作,柔滑順口,簡直令人意猶未盡!伊比利亞黑毛豬同阿根廷安格斯牛扒非常出色,值回票價,肉質鮮嫩,配料好配搭,好有質感。Monbazillac酸甜適中,同濃重味道嘅菜式超級襯啊!
Odelice! (海之戀商場)
地址: 荃灣大河道100號海之戀商場1樓1002號舖

Monbazillac酸甜適中,同濃重味道嘅菜式超級襯啊!
2024-08-16 205 瀏覽
今日去左海之戀行街,見到呢間Odelice排哂隊,入去試下佢既Brunch set佢地既brunch有頭盤、主菜、同飲品,仲可以加錢食埋甜品tim頭盤炸黑松露磨菇球煙三文魚拼盤 配酸種麵包好正好開胃,個磨菇球外脆內軟,好香松露味,煙三文魚夠甘香主菜香橙油封鴨腿 配蘆筍,燒薯粒鴨腿煎到個皮脆卜卜,肉質好嫩滑,薯粒都好香口烤龍蝦燴飯 半隻龍蝦以芥末荷蘭醬烤焗,配龍蝦蕃茄醬汁呢個非常推介,龍蝦夠哂鮮味,配埋個rissoto食好match飲品水果特飲鮮奶咖啡兩杯飲品都唔錯,可以慢慢enjoy甜品巴黎式芝士蛋糕呢個cheese cake必試,非常出色

頭盤
炸黑松露磨菇球
煙三文魚拼盤 配酸種麵包
好正好開胃,個磨菇球外脆內軟,好香松露味,煙三文魚夠甘香

主菜
香橙油封鴨腿 配蘆筍,燒薯粒
鴨腿煎到個皮脆卜卜,肉質好嫩滑,薯粒都好香口
烤龍蝦燴飯
半隻龍蝦以芥末荷蘭醬烤焗,配龍蝦蕃茄醬汁

飲品
水果特飲
鮮奶咖啡
兩杯飲品都唔錯,可以慢慢enjoy

甜品
巴黎式芝士蛋糕
呢個cheese cake必試,非常出色
2024-08-14 271 瀏覽
荃灣友又出動搵食,已經去過好幾次,質素依然keep到有水準,最近晚市套餐重幾抵食,馬上call埋媽媽一齊share。晚市套餐分別有幾個價錢,最平 $538 for 2,可以選擇兩款主菜兩款小食/甜品。選擇都算幾多,酒精類飲品有八折優惠。套餐包括餐湯,當日是南瓜忌廉湯,非常濃郁香甜。頭盤我揀咗法國田螺(6件)和空運黑青口,田螺以橄欖油焗製,配多士脆卜卜,青口我覺得是必點的,肥大肉厚,白酒煙肉忌廉汁夠入味,份量算多。主菜方面,我們選擇了煎鵝肝、油封鴨腿意粉,大大塊鵝肝外脆內滑,入口即溶,很香!鴨腿以肉絲形式,配搭忌廉意粉份量相當足。阿根廷安格斯肉眼牛扒🥩,我order了五成熟,上桌時剛剛好,肉質粉嫩多汁,肥瘦適中,有陣陣炭焦香,配以香脆薯條。另外餐酒方面我點了一杯甜酒,因為這次沒有享用甜品,所以也想來個甜蜜的結尾,就以甜酒代替。另外就是一杯清爽的Mojito,酒精濃度偏重,薄荷清香。

套餐包括餐湯,當日是南瓜忌廉湯,非常濃郁香甜。

2024-08-14 196 瀏覽
多年前已經是灣仔ÔDELICE的常客,一改法國菜往往予人遙不可及的感覺,價格親民但保持法國菜的精巧質素,現時分店已經擴展至尖沙咀、沙田、荃灣及將軍澳。坊間一般套餐都只為二人或四人而設,但這裡卻貼心地提供二至五人的晚市套餐,包括餐湯、頭盤、主菜及甜品,人均更低至$250,對於法國菜而言絕對物超所值。二人晚市套餐($538)包括的餐湯主要以番茄、薯仔及洋蔥熬煮而成並配上法包,酸甜自然。煙三文魚拼盤(+$20)配有酸種麵包及法國白乳酪,煙三文魚鹹香油潤。生牛肉他他小漢堡麵包口感鬆軟,生牛肉拌以蔥及雞蛋更加嫩滑豐潤。生蠔($170/4隻)跟餐加配可享有85折優惠,雖然體形較小但飽滿肉厚,海水鹹鮮味恰到好處。蟹肉意粉名副其實加入大量蟹肉,意粉質感軟硬適中並充分裹上芝士海鮮白汁,濃郁稠密充滿忌廉奶香。阿根廷安格斯肉眼牛扒(+$45)點了五成熟肉質柔軟,肉味與油香俱全,毋須加上黑椒醬汁亦恰如其分,份量較細但會配上大量薯條,而薯條更是出人意表,外脆內軟相當香口。法國黑朱古力慕絲($78)以76%黑朱古力製成,上層忌廉輕盈柔滑,朱古力慕絲質感相對結實,朱古力味濃郁醇厚且甘甜有致,配以海鹽焦糖及杏仁層次分
餐湯
煙三文魚拼盤
生牛肉他他小漢堡
生蠔
蟹肉意粉
法國黑朱古力慕絲
法國黑朱古力慕絲($78)以76%黑朱古力製成,上層忌廉輕盈柔滑,朱古力慕絲質感相對結實,朱古力味濃郁醇厚且甘甜有致,配以海鹽焦糖及杏仁層次分明。
法式蘋果撻
法式蘋果撻($78)雖然底層撻皮未能保持鬆脆但牛油香十足,蘋果果肉大片多汁,甜度適中突顯天然果香,雲尼拿雪糕與溫暖的法式蘋果撻冷熱交織更上一層樓。
Passion Mojito
除此之外惠顧晚市套餐加點Wines & Bar List中的各款飲品都可享有八折優惠,Passion Mojito ($85)白朗姆酒、熱情果果蓉、薄荷葉及氣泡酒調配而成,酒味濃烈而熱情果酸味突出。
Frozen StrawberRita
Frozen StrawberRita ($85) 龍舌蘭酒、橙酒、士多啤梨果蓉檸檬汁製成沙冰,酸酸甜甜但略帶輕微藥水味之感。
煙三文魚拼盤
生牛肉他他小漢堡
生蠔
蟹肉意粉
法國黑朱古力慕絲
法式蘋果撻
2024-08-13 153 瀏覽
平時如果要去酒店食個港女下午茶,都要5,6百蚊落樓。最近發現荃灣海之戀有間西餐廳,出左個巴黎鐵塔Tea Set 先2百幾蚊 2位 ,咁抵緊係要黎打下卡啦。Picnic in Paris 巴黎鐵塔     $258 for 2呢個Set 共有5款咸點同4款甜點,包2杯野飲,足夠2人享用。❤️蟹肉他他迷你撻啖啖新鮮蟹肉,配埋個甜甜地既撻,又咸又甜,但又出奇地夾。❤️蕃茄紅甜椒蘸醬蕃茄紅甜椒味好出,醬汁特別好味。❤️菠菜芝士迷你蛋批芝士蛋味濃郁,口感唔錯。❤️炸黑松露蘑菇球外皮鬆脆,入面滿滿香濃既黑松露蘑菇醬,味道一流。❤️煙三文魚多士新鮮三文魚配上鬆脆多士,味道絕佳。❤️士多啤梨迷你撻酸酸甜甜既士多啤梨配上微甜既撻,十分開胃。❤️馬卡龍甜甜既馬卡龍,配上士多啤梨醬,味道清新。❤️巴黎式芝士蛋糕芝士蛋糕入面仲有流心芝士,味道一流。❤️朱古力合桃布朗尼朱古力味香濃,布朗尼鬆軟,口感絕佳。巴黎鐵塔造型既擺盤,影相效果極佳,值得一試。Odelice!荃灣大河道100號海之戀商場1樓1002號舖#荃灣 #海之戀 #荃灣美食 #荃灣美食推介 #食好西 #美食打卡 #香港旅行 #香港美食 #teaset #metime

❤️蟹肉他他迷你撻
啖啖新鮮蟹肉,配埋個甜甜地既撻,又咸又甜,但又出奇地夾。

❤️蕃茄紅甜椒蘸醬
蕃茄紅甜椒味好出,醬汁特別好味。

❤️菠菜芝士迷你蛋批
芝士蛋味濃郁,口感唔錯。

❤️炸黑松露蘑菇球
外皮鬆脆,入面滿滿香濃既黑松露蘑菇醬,味道一流。

❤️煙三文魚多士
新鮮三文魚配上鬆脆多士,味道絕佳。

❤️士多啤梨迷你撻
酸酸甜甜既士多啤梨配上微甜既撻,十分開胃。

❤️馬卡龍
甜甜既馬卡龍,配上士多啤梨醬,味道清新。

❤️巴黎式芝士蛋糕
芝士蛋糕入面仲有流心芝士,味道一流。

❤️朱古力合桃布朗尼
朱古力味香濃,布朗尼鬆軟,口感絕佳。

巴黎鐵塔造型既擺盤,影相效果極佳,值得一試。

Odelice!
荃灣大河道100號海之戀商場1樓1002號舖

#荃灣 #海之戀 #荃灣美食 #荃灣美食推介 #食好西 #美食打卡 #香港旅行 #香港美食 #teaset #metime #foodie #hongkong #hongkongfood

2024-08-10
2024-08-13 189 瀏覽
一直知道依間西餐廳,環境舒服價錢又唔太貴,所以一試😆入到去環境真係好舒服,叫了二人晚餐$538▶️是日餐湯是薯仔湯,配上法式麵包湯非常之creamy, 再用餐包點上,真是非常滋味▶️煙三文魚小碟麵包,配上乳酪Sauce,再加上煙三文魚點上些少檸檬汁,整個口味非常之匹配,而且是一道很好的開胃菜▶️油甘魚海鮮鍋湯底非常之好,配上各式各樣的海鮮,包括魷魚、青口、蜆等,魚亦整得非常之好,沒有骨,點上濃濃的海鮮湯,非常之恰配▶️安格斯肉眼牛扒煎得剛剛好,是五成熟,配上乾炸好的薯條, 十分分滋味▶️火焰橙酒可麗餅呢款甜品非常之好,除咗有試過效果之外,食落去都非常之好味,暖暖的可麗餅配上凍肉的雪糕,酒味唔算重,所以非常之啱我▶️最後點上了兩杯Apple cider整頓晚餐感覺都非常之好,不但侍應服務很周到,而且食物質素都非常高,價錢又合理,真係非常之值得去的西餐廳😆

一直知道依間西餐廳,環境舒服價錢又唔太貴,所以一試😆

入到去環境真係好舒服,叫了二人晚餐$538

▶️是日餐湯是薯仔湯,配上法式麵包
湯非常之creamy, 再用餐包點上,真是非常滋味

▶️煙三文魚小碟

▶️油甘魚海鮮鍋

▶️安格斯肉眼牛扒
煎得剛剛好,是五成熟,配上乾炸好的薯條, 十分分滋味

▶️火焰橙酒可麗餅

▶️最後點上了兩杯Apple cider

2024-08-12 139 瀏覽
Odelice! 呢間餐廳以前喺灣仔返工team lunch就會去食!記憶中都幾好味,今日喺荃灣行街發現原來荃灣都開咗!晚市仲有啲超抵食套餐,於是就嚟咗食。我哋見到晚餐二人套餐,包兩個前菜/甜品+兩個主菜都只係五百幾蚊,如果要top up item都只係加少少,好似好吸引!於是我哋叫咗忌廉煮青口、橙酒可麗餅、油甘魚海鮮鍋、肉眼扒(配薯條)。另外仲加咗兩杯嘢飲。首先嚟既係飲品,賣相精美,我叫呢杯係Mocktail,有好濃既香蕉椰奶味,味道清新,份量好好多,飲到食完餐飯都仲可以慢慢飲。同時有餐包食,呢度餐包好高質,牛油都好好味,有好香嘅海鹽香。餐湯方面係南瓜湯,調味好好👍🏻好味。前菜同主菜feel到係即叫即整,上菜時間上有法國食飯嘅節奏,比較chill既感覺😆首先有忌廉煮青口,不得不讚呢度嘅青口隻隻都好大隻!食落好彈牙,好多肉,感覺鮮甜,加埋佢嘅忌廉汁,好味!然之後係牛扒,一上菜已經聞到好大浸好香嘅牛肉味!切開見到煎得好靚,肉質唔錯,牛味香,佢配嘅醬料非常夾,更加突出佢嘅鮮味。薯條都係好高質,份量多,新鮮炸出。然之後係油甘魚海鮮鍋,一上菜又係聞到好香嘅鮮味,呢一個菜式都係有大大粒嘅青口食!

然之後係油甘魚海鮮鍋,一上菜又係聞到好香嘅鮮味,呢一個菜式都係有大大粒嘅青口食!仲有啲蜆,兩樣都係啲肉大粒彈牙,海鮮鍋嘅調味都好出色,唔知點解有啲龍蝦湯感覺!至於中間嘅煎油甘魚,撈埋啲醬汁食都幾惹味,口感方面就視乎食邊個部位,有啲部位會比較實淨,有啲軟身少少,整體上都係比較實淨嘅口感~

食到呢度已經好滿足,再加埋最後嘅橙酒可麗餅,原來仲有表演睇!店員會喺你面前落火槍,會見到有啲好型嘅火焰~唔使幾秒之後就食得啦!有好濃嘅橙酒,味道唔錯,如果加舊雲呢拿雪糕就更加完美啦!

滿足的一餐!
2024-08-10 186 瀏覽
SET西蘭花湯第一次食用西蘭花定嘅湯 好fresh Seared Scallops 香煎帶子 香煎帶子大大粒好香,味道都算唔錯, 帶子配埋啲忌廉大蔥幾夾, 加上啲帶子又唔韌口。係唔錯既。Mango Melba Crêpe 芒果係有紅莓醬既可鼠餅上面配椰子雪糕。配搭10分新奇,唔知係叫錯左定點,本身以為有火係上面><。Secreto Ibérico +$35 伊比利亞黑毛豬肩肉 西蘭花苗有驚喜,豬頸肉聽得多,第一次聽黑毛豬豬肩肉,我覺得有啲似臘肉,燒好香好脆。而且份量十足,就算唔點磨菇醬汁就咁食都超級好食。
SET
西蘭花湯
第一次食用西蘭花定嘅湯 好fresh

Seared Scallops 香煎帶子

Mango Melba Crêpe 芒果

2024-08-10 163 瀏覽
難得一晚girls night, 朋友早到左拎完位發現happy hour買一送一, 緊係即刻每人叫番round先啦😆研究左本menu好耐到底點叫好,最終叫個2人set再加A la carte2人set首先黎個湯同小法包, 個湯好creamy小法包熱辣辣新鮮好味~跟住到鴨肝mousse, 有d咸但夾埋個包岩岩好!淨咁食都唔膩, 配菜個青瓜俾朋友清晒😂之後到煮蜆同蟹肉意粉~有steak, 不過不失, 薯條剛炸起好味雜菌黑松露risotto加左隻蛋, 好濃好香黑松露, 有驚喜仲有一份青口, 煮得好林好入味, 青口仲已經去埋中間d草最後仲有份crepe,不過就較為普通~整體都幾好,4人聚會都可以食到好飽!

2人set首先黎個湯同小法包, 個湯好creamy

小法包熱辣辣新鮮好味~

跟住到鴨肝mousse, 有d咸但夾埋個包岩岩好!
淨咁食都唔膩, 配菜個青瓜俾朋友清晒😂

之後到煮蜆同蟹肉意粉~

有steak, 不過不失, 薯條剛炸起好味

仲有一份青口, 煮得好林好入味, 青口仲已經去埋中間d草

最後仲有份crepe,不過就較為普通~
整體都幾好,4人聚會都可以食到好飽!
2024-07-30
2024-08-10 154 瀏覽
冇得飛去巴黎睇奧運,喺香港都揀間法國菜嚟食吓,餐廳環境氣氛幾浪漫,適合約會,dinner set都幾豐富~首先上是日餐湯法邊豆煙肉忌廉湯同小法包~🔘法式點心拼盤包含各種精緻嘅法式小點,例如蟹肉他他、迷你蛋批、炸黑松露磨菇球、西班牙火腿等,猶如享用咗一個迷你法式下午茶~
🔘煎鴨肝, 油封鴨腿意粉 鴨肝厚身粉嫩,煎得香口,入口即化,整碟意粉都充滿鴨油香,好正~🔘阿根延安格斯牛脊肉肉質柔軟,好有牛味,肉汁豐富,搭配燒薯粒同蘆筍,兩道主菜都幾高質~🔘芒果紅莓醬可麗餅食法國菜又點少得可麗餅,揀咗酸酸甜甜嘅口味,加埋椰子雪糕,完美嘅配搭~ 食物好環境好,自然有想飲酒嘅vibe,叫咗偏酸清爽嘅氣泡酒同香醇嘅紅酒,飲埋酒用餐體驗更加圓滿呢~ 😋😋

首先上是日餐湯法邊豆煙肉忌廉湯同小法包~

🔘法式點心拼盤

🔘煎鴨肝, 油封鴨腿意粉

🔘阿根延安格斯牛脊肉

🔘芒果紅莓醬可麗餅

👭🏻孖妹平時成日會黎海之戀,一直都想試呢間法國菜好耐,今日就黎到荃灣呢間新分店,浪漫滿分每枱都有細蠟燭,環境暗暗地好適合情侶一齊嚟,店員服務都好友善積極,今日👭🏻孖妹order咗一個二人餐,有齊餐湯、餐包、頭盤、主菜同甜品,性價比幾高,餐酒仲可以享有八折優惠🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🥢餐湯是日係西蘭花湯,以西蘭花打成蓉,搭配奶類同其他調味而成,顏色完全係西蘭花翠綠色,有好多西蘭花蓉🫶🏻,加埋奶飲落順滑得黎有啲纖維食,調味適中🥢餐包小法棍配上香滑與牛油,係平時買到發包嘅迷你版,好cute😆咬口十足,好夠正宗法國包嘅味道🥢法式點心拼盤 +💰30一共有4款小食,有風乾火腿、炸黑松露蘑菇球、菠菜芝士蛋餅、蟹肉他他迷你撻以鹹點為主,風乾火腿鹹香十足、蛋餅整成圓球形狀,充滿滿滿嘅芝士蛋香👷🏻‍♀️細孖最like 黑松露蘑菇球,以千島醬沾上,面有黑松露沙律醬點綴,外形圓圓地,外沾上炸粉、以菇菌黑松露、薯蓉内陷,金黄酥脆,另外配有染左紅色迷你白蘿蔔🥢阿根延安格斯牛脊肉 + 💰55👩🏻‍💼大孖order 5成熟,牛脊肉切開3片,每片都好厚身,油溫控制剛好,外層煎得至焦香,牛肉質鮮嫩軟腍,牛味香濃油花好足

🥢餐湯

🥢餐包小法棍

🥢法式點心拼盤 +💰30

🥢阿根延安格斯牛脊肉 + 💰55

👩🏻‍💼大孖order 5成熟,牛脊肉切開3片,每片都好厚身,油溫控制剛好,外層煎得至焦香,牛肉質鮮嫩軟腍,牛味香濃油花好足夠,另外有炒香薯仔粒再煎炸,外脆內軟綿,配上蘆筍同鴨肝砵酒醬汁🙈👷🏻‍♀️細孖特別推薦

🥢烤法國鵪鶉

鵪鶉用烤焗方式放中火候控制啱啱好,肉質保持嫩滑,同雞肉口感相似,碟用上蕃茄紅甜椒加埋蘆筍作擺盤

🥢火焰橙酒可麗餅

店員會用火槍烘熱橙酒,然後倒落可麗餅度,形成火焰效果,橙酒帶微微酒甘醇味,仲有橙絲提升橙香味,而可麗餅以兩層餅皮組成,口感帶點煙靭又不失軟熟,如果多球雪糕賣相會更🆙

🥢 𝗟𝗔𝗡𝗚𝗨𝗘𝗗𝗢𝗖-𝗥𝗢𝗨𝗦𝗦𝗜𝗟𝗟𝗢𝗡, 𝗙𝗥𝗔𝗡𝗖𝗘 💰80
🥢𝗕𝗢𝗥𝗗𝗘𝗔𝗨𝗫, 𝗙𝗥𝗔𝗡𝗖𝗘 💰90

今日揀左一紅一杯白酒,👭🏻孖妹揀左甜度較高嘅,兩杯口感都清爽,紅酒會較濃酒精,口感更厚身

✍🏻總評:

• 𝗟𝗔𝗡𝗚𝗨𝗘𝗗𝗢𝗖-𝗥𝗢𝗨𝗦𝗦𝗜𝗟𝗟𝗢𝗡
  • 𝗙𝗥𝗔𝗡𝗖𝗘
  • 𝗕𝗢𝗥𝗗𝗘𝗔𝗨𝗫
2024-08-10 137 瀏覽
Sunday brunch selection! 星期天就是不用工作睡到自然醒的一天。最好睡醒找一個可以慢慢用餐的西餐開始懶洋洋假期,今次找了在荃灣海之戀商場的 Odelice,openrice 看到才知道全港都有好幾家分店。可能是 sunday brunch 的關係,這家餐廳有種說不出來的到了外地遊樂園的感覺。點了兩個brunch sets,一個蕃茄忌廉湯,Croquettes (蘑菇味),Rib Eye and Fries HK$205,扒要了 medium well,廚師是有煎到要求的。薯條是幼身比較細的。跟黑松露紅酒醬汁與蕃茄汁。Crab & Avocado Benedicts HK$148,一個牛油果開半,上面有蟹肉和egg benedict,蛋醬伴著牛油果吃,滋味非常。兩杯咖啡或茶。加了一份甜品,是brownie 加一球雪糕,brownie 是微微暖的。需加一服務費。°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°Odelice! @o.delice📍 荃灣大河道100號海之戀商場1樓1002號舖.#MrsLong #hk #Longs #香港美食 #餐廳推介

Odelice! @o.delice
📍 荃灣大河道100號海之戀商場1樓1002號舖
#MrsLong #hk #Longs #香港美食 #餐廳推介 #hkfoodie #假日好去處 #香港探店 #foodieshk #hkigfood #tasteofhk #hkfoodlovers #odelice #法國菜 #法國餐廳 #西餐 #將軍澳美食 #荃灣西 #海之戀 #灣仔好去處 #灣仔美食 #尖沙嘴好去處 #沙田美食
2024-08-10 73 瀏覽
話Odelice 係最歡迎水準最高嘅平民法國菜一定冇誇張到!二人餐選擇豐富、菜式有新意,兩前菜兩主菜都只係588,勁抵!薯仔煙肉忌廉湯真材實料,口感豐富,滿足!法食小食拼盤一次過滿足幾個願望,試到好別緻黑松露蘑菇球、迷你蛋批、蟹肉他他!每樣都好好味🤤💛💛強推香煎帶子蕎麥薄餅!💛💛 香濃嘅泡沫忌廉醬底令帶子嘅鮮味咸香更突出!係一款必食嘅法式主菜!安格斯肉眼扒都係水準之作、肉質上盛,食肉獸啱哂!另外酒類選擇非常多,我地嗌咗2枝氣泡酒、氣氛一流!配埋甜品法式蘋果批,酸酸甜甜解哂膩!#odelice #法國菜 #法國餐廳 #西餐 #將軍澳美食 #荃灣西 #海之戀 #灣仔好去處 #灣仔美食 #尖沙嘴好去處 #沙田美食 #香港美食

薯仔煙肉忌廉湯真材實料,口感豐富,滿足!

💛💛強推香煎帶子蕎麥薄餅!💛💛

安格斯肉眼扒都係水準之作、肉質上盛,食肉獸啱哂!