Odelice! (蘭杜街)

2021-06-08 302 瀏覽
意大利菜除左pizza,其實仲有好多野食,今次同朋友去意大利餐廳食正宗嘅意大利菜。🇮🇹/特色主廚拼盤 Chef’s Platter🌟可以與朋友試齊各種前菜的拼盤,有煙三文魚、風乾火腿、辣腸意大利必吃醃製肉,配酒吃一流,因為味道算濃,還有蕃茄,烤瓜菜中和鹹味。另外有滑滑的牛油果醬配鬆軟麵包。/Tuna Carpaccio🌟吞拿魚生魚片一點魚腥味都沒有,配了醋汁與菠蘿,酸酸甜甜十分開胃。/海陸拼盤 拼蕃薯條、普羅旺斯雜燴 🌟Surf and Turf w/ Sweet potato fries, Ratatouille🌟大大隻焗龍蝦蝦肉爽口,配牛油更加香滑,蝦頭有很多龍蝦膏,用咗香草醬焗好惹味。Side dish方面蕃薯條夠哂脆,放左一陣都冇稔,而雜燴好似蕃茄味咁好開胃,而且多蔬菜又健康。/火焰橙酒可麗餅 Crepe Suzette 🌟店員會喺面前點火淋上橙酒,好吸引!加咗好多橙酒,酒味濃郁,有少少澀味,但配返雲呢拿雪糕嘅甜味啱唔好,可麗餅都煎得金黃色,咬落煙煙韌韌, 十分推薦!/Sunshine Iced Tea🌟好清新嘅水果味,加左rosemary聞落好香,味道幾特別。Strawber

特色主廚拼盤 Chef’s Platter🌟

Tuna Carpaccio🌟

海陸拼盤 拼蕃薯條、普羅旺斯雜燴 🌟
Surf and Turf

火焰橙酒可麗餅 Crepe Suzette 🌟

Sunshine Iced Tea🌟
好清新嘅水果味,加左rosemary聞落好香,味道幾特別。

Strawberry Brazil Iced Tea🌟
士多啤梨味一樣咁清新,但味道比較甜啲啲,羅勒味都比較重。
2021-05-30 914 瀏覽
2021年5月24日 星期一今日收工之後專登上網睇吓屋企附近有咩好食,竟然發現原來喺大街小巷裏面有一間法國餐廳,於是即刻帶咗老婆去試吓咁啱去到冇咩人,所以好快就可以入座,睇返餐牌,有好多款唔同嘅食物可以選擇,圖文並茂,全部都好似好吸引咁,於是前菜、主菜、飲品甚至甜品我哋都叫咗少少首先嚟到嘅係parma ham galette,傳統嘅法式薄餅,賣相好精緻,中間既蛋一切開見到係流心嘅,撈埋Parma ham同薄餅一齊食,味道啱啱好,唔會太過鹹,而且厚薄適中,仲有少少脆添飲品方面我要左士多啤梨羅勒冰茶,飲落去好重士多啤梨味,仲食到士多啤梨果肉添,加埋羅勒葉落去,感覺好清涼老婆就要左晴天冰茶,裏面有橙、檸檬同迷迭香,老婆飲完之後話覺得好清新,唔會太過甜,咁熱嘅天氣飲就啱啱好喇主菜方面,我哋點左紐西蘭羅西尼牛排,上面有一大塊鵝肝,切落去牛排真係大約有3成熟左右,同鵝肝一齊食簡直好食到難以形容,入口即融,雖然感覺係好邪惡,不過都係決定食左先算另一道主菜就係雜錦海鮮意粉,冇諗過海鮮嘅份量仲多過意粉,每一款都好新鮮,特別係帶子,食落去好彈牙至於意粉老婆話煮得好好,因為有咬口,唔會煮得太腍最後甜品方面,
2021年5月24日 星期一

至於意粉老婆話煮得好好,因為有咬口,唔會煮得太腍

最後甜品方面,呢一個係士多啤梨提拉米蘇,咬落去好濃酒味,不過有士多啤梨醬中和返,所以味道好平衡,點解我哋已經清晒成碟

埋單睇返價錢,雖然感覺有啲貴,不過我覺得物有所值,特別係正宗法國菜黎講,性價比都幾高
2021-05-24
2021-06-09 0 瀏覽
賣相好好, 但係食物好一般牛油果benedict塊面包唔熱,吸左d熱蒸氣,好似尿片嘅質地...🥲我覺得如果用sourdough會好d(純粹個人不專業意見)(呢個最令我失望)另外隻蛋雖然整得幾好,但係有陣蛋腥味,唔知佢哋用咩蛋... 😅另外個蘑菇法式crepe, 都係一般,比avocado果個好d... 都算特別ge...其實仲叫咗個蜆意粉同埋一個蟹肉crepe,但都費事影相,ok la....如果真係坐低咗,我會建議叫蟹肉crepe,或者蘑菇crepe. 都還可以d店員又好似唔係好理人咁... 可能比較忙?
賣相好好, 但係食物好一般
d店員又好似唔係好理人咁... 可能比較忙?
2021-06-05 0 瀏覽
本來睇宣傳話4間分店都有二人餐優惠,去到座低問先話,其餘3間有,得呢間無!有冇搞錯!野食唔覺得係法國菜,只係普通西餐,味道普通,唔覺得突別出眾,亦無驚喜。叫左個前菜鴨肝多士,個麵包底明顯係放左好耐嘅麵包🥯,唔係好新鮮。好乾。之後叫左個牛扒,唔係好夠熟。環境非常迫夾,枱細,枱多,人多。總括來說,試一次下次唔會再去。
之後叫左個牛扒,唔係好夠熟。
環境非常迫夾,枱細,枱多,人多。
總括來說,試一次下次唔會再去。
2021-05-29 429 瀏覽
今個星期放生日大假,所以特登請阿媽嚟食個lunch。我哋叫咗兩個午餐,加錢要咗兩杯咖啡。南瓜忌廉湯:十分足料,杰杰的,南瓜很甜是日時令鮮魚餐:三文魚扒,魚皮煎得好脆好香口,魚扒雖然厚身,但內裏煮得Juicy,啖啖肉蒜蓉菠菜,有少少檸檬汁,菠菜煮得好鮮嫩薯蓉好香牛油味,唔係creamy 嗰種,反而好有口感因為會食到好淋嘅薯仔粒,好特別碟邊有少少蟹汁,店長話係用一籮蟹仔煮成濃縮嘅蟹湯,所以特別鮮甜肉眼牛扒配薯條:牛扒好大塊而且juicy,五成熟做得啱啱好薯條好厚身,紅酒蒜蓉燒汁,甜甜地,我覺得配上薯條超好食!
Ice  cappuccino & latte

南瓜忌廉湯:十分足料,杰杰的,南瓜很甜

蒜蓉菠菜,有少少檸檬汁,菠菜煮得好鮮嫩

肉眼牛扒配薯條:
牛扒好大塊而且juicy,五成熟做得啱啱好
薯條好厚身,紅酒蒜蓉燒汁,甜甜地,我覺得配上薯條超好食!
2021-05-17
Ice  cappuccino & latte
2021-05-24 417 瀏覽
🇭🇰Odelice!·嗰日我哋食lunch嘅時候落緊雨 我哋費事等位就入咗嚟呢間 佢啲嘢食都幾好味 而且坐得好舒服☺️☺️·scallops & mushroom galette $128 l chicken & onsen egg spaghetti $118佢個galette超級足料 佢啲蘑菇炒得勁好食 每一啖都有超多雜菇 佢個帶子都煎得好香 完全唔會過龍 成個口感好豐富🤤之後佢個意粉都幾好食 佢嗰醬唔會話太漏 配埋啲蛋汁撈埋好好食 不過佢呢個就濃味啲 佢雞肉份量都好多 不過個雞肉就無話特別嫩🤣🤣·#rbyeat#rby西餐#rby灣仔 #rby尖沙咀 #rby將軍澳 #rby荃灣·📍灣仔蘭杜街2號地下9號舖📍尖沙咀彌敦道100號The ONE4樓L407號舖📍將軍澳唐賢街9號PopCorn商場1樓F23號舖📍荃灣大河道100號海之戀商場1樓1002號舖
🇭🇰Odelice!
scallops & mushroom galette

pumpkin  soup
scallops & mushroom galette
chicken & onsen egg spaghetti
2021-05-23 270 瀏覽
我地2個人order左2樣野Crab avocado tar tar $145海陸套餐for share $568個蟹肉牛油果他他味道不錯,本來都覺得幾滿意。但main dish做得實在唔太得,唔算唔好食,但如果呢個價我覺得起碼啲配菜可以做得唔好咁生。蒜蓉洋蔥番茄同菠菜好似淨係煮左2分鐘就上碟,唔夠淋。牛肉okay, 但上面支百里香無燒過就咁插上去。龍蝦有啲唔新鮮,雖然都知係急凍但啲肉好勺。truffle薯角一般,唔點個醬就會無味。總體來講唔係唔好食,但唔值呢個價。
我地2個人order左2樣野
Crab avocado tar tar $145
海陸套餐for share $568

個蟹肉牛油果他他味道不錯,本來都覺得幾滿意。
總體來講唔係唔好食,但唔值呢個價。
2021-05-23
2021-05-17 557 瀏覽
母親節就算外賣返家,點都要食好啲唔可以求其,正好發現附近有間西餐廳有外賣牛扒,一個扒正價收得差唔多二百蚊應該有番咁上下質素,結果令大家滿意。🍴經典肉眼牛扒配薯條 $185⭐️⭐️⭐️⭐️牛扒大約5-6成熟,肉質軟腍非常juicy,牛味極濃,粗薯條另上有一整盒,外脆內軟好好味🍴西班牙黑毛豬配紅酒汁 $175⭐️⭐️⭐️黑毛豬本身較乾身口感帶點韌,但蘸紅酒汁後反而令肉變惹味;配菜非常豐富,其中薯蓉好香好滑,就算我之前一晚食過仍然好想食🍴烤雞蒜香鯷魚橄欖意粉 $88⭐️⭐️⭐️意粉彈牙,烤雞肉質嫩滑,醬汁味道似青醬汁,不過我略嫌太多太多橄欖油,感覺有點油膩三人共消費:$336 (foodpanda外賣自取)

🍴經典肉眼牛扒配薯條 $185⭐️⭐️⭐️⭐️

🍴西班牙黑毛豬配紅酒汁 $175⭐️⭐️⭐️

🍴烤雞蒜香鯷魚橄欖意粉 $88⭐️⭐️⭐️

三人共消費:$336 (foodpanda外賣自取)
2021-05-09
20 分鐘 (外賣自取)
2021-05-16 449 瀏覽
舖仔細細,好多位,好多人食!特別係慶生嘅特別日子今次我地唔係慶生~蟹肉牛油果他他好多牛油果,配埋my fav嘅刁草!超夾蟹肉有少少烤過面層,微微脆嘅口感highlight份量好大兜,兩個人share完一碟都已經飽咗三份一!特盛經典漢堡呢隻佢有自家製鴨醬,打開面頭塊包就見到入邊有一劈微微軟爛嘅鴨肝,塊漢堡都好Juicy!咬開之後外面係熟嘅入邊仲係比較粉嫩嘅顏色,縮到控制得超好好多肉汁,但係完全唔會食到成手都係,好容易進食。仲配左黑松露薯條,將係蘑菇蛋黃醬,食落去超級夾呀!薯條好粗,夠熱但唔會熱氣嗰種感覺,比較粗身入邊嘅薯仔係林嘅。蒜香白酒大蜆闊條麵用咗新鮮嘅蜆去煮,咁岩今日冇晒闊條麵用咗意粉。味道少少偏辣,有蒜頭但係唔會好重酸味,偏乾身但係有少少油分掛喺意粉上面!新鮮嘅蜆加咗好多分,令整體成個意粉上面味道都好正,份量都唔細,加上頭先我哋食咗嘅嘢真係好飽。Parma ham crêpes galettes 蕎麥薄餅,同Crêpes一樣嘅做法,但係用咗蕎麥粉去做薄餅底,上面有芝士斑馬火腿同埋一隻蛋黃。最表層有沙律菜頭沙律,上面加咗油醋汁,好開胃。Touraine sauvignon blan
舖仔細細,好多位,好多人食!特別係慶生嘅特別日子
今次我地唔係慶生~

蟹肉牛油果他他
好多牛油果,配埋my fav嘅刁草!超夾
蟹肉有少少烤過面層,微微脆嘅口感highlight
份量好大兜,兩個人share完一碟都已經飽咗三份一!

特盛經典漢堡

蒜香白酒大蜆闊條麵

Parma ham crêpes galettes

Touraine sauvignon blanc
法國loire區入面嘅Touraine白酒,果味中等,酒體偏薄,唔算好香

2021-05-12 313 瀏覽
for someone coming from Europe, the French cuisine is alright, close to home cooking style. But I really enjoyed the casual, warm environment that was really relaxing. the staff are super friendly, good service too. The price worth the value, so if you are missing home maybe you can pay a visit.
2021-05-07 467 瀏覽
朋友用E字頭嘅平台book左lunch,本身有8折,野食(Galette)係唔錯嘅,但整體經驗都麻麻1. 舖面得兩個人,一入去果陣佢地好忙,A知我訂左位就叫我填紙仔先,填完B又以為我係街客叫我等,態度麻麻2. 一坐低就比左個a la carte嘅menu 我地睇,咁我地就照嗌,嗌左兩個Galette,但食完走先知原來係有Lunch Menu,價錢係比a la carte 8折再平多2成(仲送沙律/湯),入去問佢先話平台book位冇得嗌lunch menu,但令人不滿嘅係佢一開始完全唔提lunch set3. 野食等左25分鐘先黎,本身仲話一個鐘要交台4. 環境擠逼野食再好但用餐經驗太差,唔會再去.....
3. 野食等左25分鐘先黎,本身仲話一個鐘要交台
4. 環境擠逼

野食再好但用餐經驗太差,唔會再去.....
2021-05-07
2021-04-29 708 瀏覽
依間野值得推介店員好好態度 會同你介紹每一道菜 仲會講埋有啲咩推介Crab & Avocado Tartare:鍾意牛油果嘅朋友就一定啱晒 佢係牛油果做底然後順便鋪咗一層蟹肉 識落仲有牛油果嘅粒粒好正Toast au Foie Gras:個名完全睇唔明但其實佢係鵝肝醬多士 但佢唔係平時食開果種煎香左嘅鵝肝 而係鵝肝醬 好有法國風味Scallops & Mushroom Galette:上面有四粒煎香晒嘅帶子同埋煎香晒香菇 我都係第一次食蕎麥餅但係夾埋都幾正 但佢唔同Pizza底 食落會更加香口 有啲似飯焦咁Beer Roasted Chicken:隻雞燒得好就不在話下 最出色嘅係佢嘅薯條 係甜薯黎 即炸勁新鮮 脆口得黎仲有微微既甜帶番出黎 認真,依個係我食過最好味既薯條❤️Apple Tea:有好濃烈嘅蘋果味 唔係好似一般嘅果味茶包咁茶味仲濃過果味另外佢配左蜜糖俾你 落埋落杯Apple tea度簡直係Perfect match出面係飲唔到呢個味道㗎連佢送埋嗰塊曲奇餅都超級好味!!Strawberry Basil Iced Tea:自家製既味道 有超濃士多啤梨味既果茶 加少少羅勒味 飲落好
依間野值得推介
店員好好態度 會同你介紹每一道菜 仲會講埋有啲咩推介

Crab & Avocado Tartare:

Toast au Foie Gras:

Scallops & Mushroom Galette:

Beer Roasted Chicken:

Apple Tea:
有好濃烈嘅蘋果味 唔係好似一般嘅果味茶包咁茶味仲濃過果味
連佢送埋嗰塊曲奇餅都超級好味!!

Strawberry Basil Iced Tea:
自家製既味道 有超濃士多啤梨味既果茶 加少少羅勒味 飲落好清新 兩杯野飲都值得試

Strawberry Tiramisu:
好正宗既味道 姐係食落濕濕地果種 仲要勁大份! 最後食埋佢真係飽
2021-04-28 494 瀏覽
見天陰陰就近近地同同事係附近食lunch 見間餐廳唔太多人就試下~裝修簡約 不過地方唔大 食lunch時間坐得有少少逼🥢O Classic Burger🍔 個burger好豐富 中間塊牛肉漢堡好厚 咬落啖啖肉❤️配埋好爽口既紫洋蔥同蕃茄 中和番個油膩感💯 不過塊漢堡偏生 如果唔鐘意太生 記得留意❗️配埋脆🍟🍟 好滿足☺️🥢Creamy chicken spaghetti with onsen egg 相對個burger個意粉比較普通 creamy sauce配溫泉蛋呢個組合都無得輸令個意粉好滑🍝

🥢O Classic Burger🍔

2021-04-15 694 瀏覽
最近學識一個新名詞叫「儀式感」,適用於生活中的多方面,今日來到一間充滿儀式感的法國餐廳。這間法式小酒館位於灣仔蘭杜街,臨近地鐵,交通方便。座位寬敞舒適,乾淨衛生,裝修簡約但不失優雅。蟹肉牛油果他他$145牛油果含有大量的膳食纖維和不飽和脂肪酸,充肌而又有飽肚感,作為前菜對於減肥人士最好不過,牛油果與蟹肉味道好夾,層次更為豐富。雜錦海鮮意粉$175雜錦海鮮有青口、虎蝦、蜆肉、帶子伴意粉。意粉混合醬汁,味道吸引,有淡淡酒香味更加令人消魂。極致羅西尼牛排$318牛排採用新西蘭牛脊肉,厚厚一塊,慢火煎至5成熟,保持肉質鮮嫩,又不失肉汁豐富,切一塊佐法國牛肝,味道變得更加有層次,伴碟的燒洋蔥帶來動感,真係做到色香味俱全。如此浪漫的晚上配上美味佳餚又點能夠無美酒。可惜我們要揸車,美中不足留返下次品嘗。蘋果茶$42不止蘋果茶咁簡單,配上蜜糖甜度由自己控制。喝完令人甜絲絲美滋滋。芒果熱情果沙冰$42芒果味濃郁又帶有酸甜的味道,特別開胃及消滯。火焰橙酒可麗餅$88最後甜品作為完美句號,櫈酒上燒火令氣氛上升,可麗餅溫度上升,啖啖帶有酒香味,加上雲尼拿雪糕冷熱相冲帶來口感火花,橙肉可酸可甜,在口中上演一出好

這間法式小酒館位於灣仔蘭杜街,臨近地鐵,交通方便。

座位寬敞舒適,乾淨衛生,裝修簡約但不失優雅。

蟹肉牛油果他他$145

雜錦海鮮意粉$175

極致羅西尼牛排$318

蘋果茶$42

芒果熱情果沙冰$42
芒果味濃郁又帶有酸甜的味道,特別開胃及消滯。

火焰橙酒可麗餅$88
最後甜品作為完美句號,櫈酒上燒火令氣氛上升,可麗餅溫度上升,啖啖帶有酒香味,加上雲尼拿雪糕冷熱相冲帶來口感火花,橙肉可酸可甜,在口中上演一出好戲。
2021-04-15 355 瀏覽
西餐一直都係我至愛,但法國菜就真係比較少嘗試,今次呢間餐廳氣氛幾好,侍應態度極佳❤️,食物質素高,總括黎講性價比唔錯😊。.精選雙人套餐💲698🔸Soup是日蕃茄南瓜湯🔸頭盤特式主廚拼盤🔸主菜鴨肝醬漢堡配黑松露薯條橡果級伊比利亞黑毛豬柳🔸甜品Nutella 榛子醬tiramisu.🧀主廚拼盤包含了 煙三文魚、帕爾馬火腿、北非辣腸、牛油果沾醬、意大利青瓜、油封蕃茄、巴馬臣芝士、麵包,食完呢set其實已經飽左一半🤣🍔鴨肝醬漢堡入肉塊牛肉勁厚身,咬落啖啖肉😍,配埋鴨肝醬和芝士真係絕配💯🍟薯條每條都炸得金黃香脆,仲有黑松露散係表面,最值得欣賞嘅地方係佢配埋黑松露醬去點薯條食💯‼️————————————————價錢:💲768 / 2pax味道:😋😋😋😋😋環境:✨✨✨✨✨服務:💁🏻‍♂️💁🏻‍♂️💁🏻‍♂️💁🏻‍♂️💁🏻‍♂️賣相:📸📸📸📸📸等待:0 mins (8pm)回頭率:100%📌 侍應好有禮貌

精選雙人套餐💲698

味道:😋😋😋😋😋
環境:✨✨✨✨✨
服務:💁🏻‍♂️💁🏻‍♂️💁🏻‍♂️💁🏻‍♂️💁🏻‍♂️
賣相:📸📸📸📸📸
等待:0 mins (8pm)
回頭率:100%
📌 侍應好有禮貌