2021-04-20 47 瀏覽
最鍾意周圍食野🙆‍♀️今日就黎到坑口呢間充滿和式簡潔風Ocio Cafe📸餐牌上有不同午餐及甜品選擇🙌煙三文魚野菌蕃茄忌廉意粉😊 $78煙三文魚新鮮❤️意粉份量幾足而且幾有咬口,每一啖都食到好多菇菌,蕃茄忌廉汁份量唔會過多,無飽滯感覺,而且可以掛到係意粉上🤟🏻餐湯🍵蘑菇湯好香🤩濃度適中👍蘑菇一粒粒好有口感😋焦糖朱古力香蕉窩夫 $68朱古力窩夫夠哂脆😍窩夫上有幾塊香蕉🍌食落去好新鮮但又唔會熟得濟,夠哂甜😍👍🏼上面既朱古力雪糕溶得比較快🙌所以記得快啲食喇😆💕即磨咖啡☕️呢度跟餐可叫好香濃既即磨咖啡❤️喜歡這裡的咖啡豆沒有酸味😍齋啡控表示飲完好精神🤟

煙三文魚野菌蕃茄忌廉意粉😊 $78

餐湯🍵
蘑菇湯好香🤩濃度適中👍蘑菇一粒粒好有口感😋

焦糖朱古力香蕉窩夫 $68

即磨咖啡☕️

將軍澳新開左間分店Ocio啊😘夜晚收工近近地就去食個dinner set😋平時要出旺角先有Ocio,宜家連將軍澳都有la,成日出入將軍澳既bb有福la😆Dinner set仲有多款選擇,本來想揀最喜歡既all day breakfast🥰不過諗諗下都係試下新野,都一樣咁好味🥰見到menu仲有好多好吸引既甜品,之後一定要試曬佢地啊😆小明為食餐單: 油封鴨脾 芝士千層焗薯 自家製無花果醬🍗 $155大大隻鴨脾肉一切見到嫩鴨肉,炆得好夠剛剛好,肉味濃又唔會韌😋鴨脾肉下面有芝士千層焗薯,焗薯好香配上芝士好正😋仲有好有特色既自家製無花果醬,微甜清香既無花果醬第一次食就愛上🥰OREO曲奇雲呢拿奶昔🍹 $49(跟set+$25)小明真係好愛奶昔🥰好creamy好滑好香🥰曲奇碎溶入雲呢拿奶昔中,好香好滑又可以咬下香香曲奇碎,跟set仲好抵,加$25就有一杯咁香滑既奶昔la🥰是日餐湯🥣(跟set送)餐湯係忌廉蕃茄湯,蕃茄味香又有點咸香味,加上忌廉,好滑又開胃,餐前餐後飲一樣好味😋

小明為食餐單:
油封鴨脾 芝士千層焗薯 自家製無花果醬🍗 $155

OREO曲奇雲呢拿奶昔🍹 $49(跟set+$25)

是日餐湯🥣(跟set送)

2021-03-18
  • 油封鴨脾芝士千層焗薯自家製無花果醬
2021-04-17 66 瀏覽
某個星期六喺寶林行完山順便行埋去坑口食lunch。其實大學年代我食過佢嘅旺角店兩三次,印象中都唔錯。所以見佢新開喺坑口,我哋就去試吓啦!12點去到大把位,之後陸續多人到滿座。以下嘅午市套餐配餐湯同飲品,南瓜湯普通,但即磨咖啡幾香濃,蜜桃紅茶雖然係茶包但個陣蜜桃味都幾突出👍🏻🧇醬燒豬肋骨窩夫早餐 $105蛋汁撈埋落香脆嘅窩夫度仲正,豬肋骨都好鬆軟好易咬開👍🏻🎃南瓜蟹肉帶子意大利飯 $105食到蟹肉同南瓜嘅質感,充滿南瓜嘅香甜🥰🍔奧斯啡菇牛肉漢堡 $118足料又juicy,薯條香脆,沙律菜又新鮮🥗

🧇醬燒豬肋骨窩夫早餐 $105
蛋汁撈埋落香脆嘅窩夫度仲正,豬肋骨都好鬆軟好易咬開👍🏻

🎃南瓜蟹肉帶子意大利飯 $105
食到蟹肉同南瓜嘅質感,充滿南瓜嘅香甜🥰

🍔奧斯啡菇牛肉漢堡 $118
足料又juicy,薯條香脆,沙律菜又新鮮🥗
2021-02-15
2021-04-16 126 瀏覽
今日過嚟坑口同朋友食lunch ,佢話想食東港城近期新開嘅文青feel餐廳,原來係ocio我好耐之前喺旺角分店食過晚餐,對比之下坑口呢間寬敞好多,風格亦都唔一樣,不過當日冷氣實在唔夠,全程都覺得好焗。我叫 午市套餐- 煙三文魚野菌蕃茄忌廉汁意粉 ,有兩大片煙三文魚,意粉彈牙,略嫌醬汁唔夠多,但都食到有香濃茄味,中規中矩。是日餐湯係蘑菇湯,蘑菇味突出,有唔少蘑菇碎粒,但煮得太稀!套餐包$33以下飲品,我擇蜜桃紅茶,茶包浸左一陣間就拎起,免得茶味過濃,帶香甜蜜桃味,飲完茶個人都提神啲。

是日餐湯係蘑菇湯,蘑菇味突出,有唔少蘑菇碎粒,但煮得太稀!

2021-04-01
午餐
🔍 ocio📍 旺角煙廠街33號朗廷軒地下B舖📍將軍澳坑口重華路8號東港城2樓238號舖📍大圍積存街74-76號地下A舖 ▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️🍽除咗牧羊少年之外,一直都好似無咩連鎖嘅西餐舖頭係黃🤑有時想搵間靚裝修嘅餐廳,坐得舒服,食嘢選擇多嘅都唔係咁容易😇估唔到呢間大型得黎又有手工意粉,唔使諗就試試先!🍽▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️🍽🥢煙豬腩溫泉蛋菠菜手打闊條麵💰128💰(8.1/10)闊條麵係我心頭好大家都知,一上碟望到溫泉蛋動L動L已經流晒口水🤩不過同一般嘅手工意粉唔同,佢比較薄身,所以蛋香味都無咁出😳成個配搭都好正路,值得一讚嘅係煙豬腩,好似骰仔咁嘅大細唔會過燶又有少少咬口,係高級版煙肉😇creamy嘅汁配半熟溫泉蛋基本上唔會有錯😝🍽🥢香煎美國保濕豬鞍配蘋果燒汁💰175💰(8.0/10) 自從食完top blade之後見到豬鞍都非常有好感, 比起牛扒又多條骨損下損下,而且豬煮得唔鞋都好有技巧😎佢大概手掌咁大,都算厚肉偏爽,鍾意佢個蘋果汁夠開胃🥰意料之外係佢有炸薯條墊底,係我最鍾意嘅硬直薯,脆卜卜正!🍽▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️🍽餓底小tips🗣跟餐仲有蕃茄濃湯,唔係開水真係熬出嚟,
🔍 ocio
📍 旺角煙廠街33號朗廷軒地下B舖
📍將軍澳坑口重華路8號東港城2樓238號舖
📍大圍積存街74-76號地下A舖
🍽
🥢煙豬腩溫泉蛋菠菜手打闊條麵💰128💰(8.1/10)
🍽
🥢香煎美國保濕豬鞍配蘋果燒汁💰175💰(8.0/10)
意料之外係佢有炸薯條墊底,係我最鍾意嘅硬直薯,脆卜卜正!
餓底小tips🗣
跟餐仲有蕃茄濃湯,唔係開水真係熬出嚟,如果覺得貴不妨試吓佢嘅午餐🤤
黃店cafe🍝極主觀排行榜📈
🎗whitewood coffee
🎗 ocio
🎗 kubrick cafe
🎗beans be water

#黃店 #良心小店 #良心食店 #黃色經濟圈 #懲罰 #懲罰黃店系列 #撐黃店 #懲罰黃店 #黃店推介 #旺角黃店 #黃店西餐 #黃店意粉 #黃色小店 #黃懲罰 #香港人美食地圖 #香港人美食 #米豬連 #yellowfoodie #hkfoodie #hkfood #foodie #六大訴求 #缺一不可 #wwyy咖啡店 #wwyy將軍澳區
2021-04-12
2021-04-09 118 瀏覽
又係將軍澳喇,不過今次唔係海旁係坑口嘅東港城,東陰公公嘅舊址呢間簡約木系嘅Café座位都算闊落,坐得幾舒服架香煎美國保濕豬鞍 伴蘋果燒汁 $175呢個係Set餐,包咗湯同飲品豬鞍黎到,心諗,死啦好硬咁用刀叉輕輕篤下先,好彩😂好淋好易切開,放心哂佢有少少似慢煮咁,肉嘅顏色粉嫩粉嫩食落好軟熟,又有啲咬口唔係鞋嗰隻,係有啲彈牙個蘋果燒汁都好香佢仲配咗個玉桂汁喺側邊,都幾夾個豬小食拼盤 (套餐加配$68)$68蚊黎講呢個拼盤真係超值本身以為套餐加實好流,細細份又唔係喎,大大份又新鮮炸起最驚喜係個魚柳,真係有食緊Fish and Chips嘅感覺係真材實料嘅炸魚,唔係魚手指火腿芝士卷係用Cheddar Cheese成日芝士味香好多,仲流心添蜂蜜雪山熱香餅 $79呢個就係我尋日Story個Pancake,好抵又好食真係震騰騰架雖然佢唔係屬於空氣感嗰隻咁佢始終係個熱香餅吖嘛,夠哂Fluffy架仲有球雪糕食添最貼心係個蜜糖係自己落符合番每個人唔同口味總括嚟講,淨係個熱香餅都值得我去再幫襯如果真係要改善嘅話可能係個湯同埋個飲品可以做好啲不過整體來講嘢食我已經會比好高分
又係將軍澳喇,不過今次唔係海旁
係坑口嘅東港城,東陰公公嘅舊址
呢間簡約木系嘅Café
座位都算闊落,坐得幾舒服架

香煎美國保濕豬鞍 伴蘋果燒汁 $175
呢個係Set餐,包咗湯同飲品
豬鞍黎到,心諗,死啦好硬咁
用刀叉輕輕篤下先,好彩😂
好淋好易切開,放心哂
佢有少少似慢煮咁,肉嘅顏色粉嫩粉嫩
食落好軟熟,又有啲咬口
唔係鞋嗰隻,係有啲彈牙
個蘋果燒汁都好香
佢仲配咗個玉桂汁喺側邊,都幾夾個豬

小食拼盤 (套餐加配$68)
$68蚊黎講呢個拼盤真係超值
本身以為套餐加實好流,細細份
又唔係喎,大大份又新鮮炸起
係真材實料嘅炸魚,唔係魚手指
火腿芝士卷係用Cheddar Cheese
成日芝士味香好多,仲流心添

蜂蜜雪山熱香餅 $79
呢個就係我尋日Story個Pancake,好抵又好食
真係震騰騰架
雖然佢唔係屬於空氣感嗰隻
咁佢始終係個熱香餅吖嘛,夠哂Fluffy架
仲有球雪糕食添
最貼心係個蜜糖係自己落
符合番每個人唔同口味

總括嚟講,淨係個熱香餅都值得我去再幫襯
如果真係要改善嘅話
可能係個湯同埋個飲品可以做好啲
不過整體來講嘢食我已經會比好高分
2021-04-08
⿻⿻ 𝘖𝘤𝘪𝘰𓏲𓏱𓏭𓏭呢間cafe係旺角大圍都有分店 好耐之前食過一次旺角鋪都唔錯 今次試下坑口呢間 地方大啲闊落啲 比較有空間感 裝修風格主要係木桌椅同綠色植物 燈光明亮 感覺好舒服 (✿︎´ ꒳ ` )♡︎ 叫咗主打嘅all day breakfast 最特別係有窩夫 雞扒都幾大塊下 肉質鮮嫩 配窩夫食幾正 炒蛋都唔錯 仲有豬肉腸、火腿、茄汁豆、薯條、大番茄、沙律 超豐富!佢地甜品款式超級多 menu有差唔多十版都係唔同種類嘅甜品 試咗伯爵茶味嘅鑊仔熱香餅 厚厚嘅兩塊熱香餅加一大球雪糕 鑊仔上面係伯爵茶醬同溶咗嘅棉花糖 熱香餅嘅質地比起pancake更加似蛋糕 好濃蛋香味 熱辣辣咁配埋雪糕 ♡⃛︎甜得嚟份量幾大 兩個人分都幾飽 如果打算嗌要記住留返個位俾佢~𓏲𓏱𓏭𓏭晚餐set (奧斯經典全日早餐+檸檬薑茶) $118鑊仔伯爵茶雪山熱香餅 $79
⿻⿻

𓏲𓏱𓏭𓏭
晚餐set (奧斯經典全日早餐+檸檬薑茶) $118
鑊仔伯爵茶雪山熱香餅 $79
2021-04-02 117 瀏覽
家姐話依度啲甜品好出名,今日帶我嚟試吓,裝修風格小清新,坐得好舒服!芝士焗肉醬千層麵$138食到淡淡香濃芝士味!茄汁同肉碎味道都好食!店員好有禮貌溫馨提示我哋小心掂到個碟邊,因為即叫即焗真係好熱!焦糖朱古力🍫香蕉🍌窩夫🧇$68家姐果然冇介紹錯!呢度嘅甜品真係一流!朱古力窩夫又唔算太甜,但係又有濃烈嘅朱古力味!下次將軍澳去食甜品一定嚟呢度!

芝士焗肉醬千層麵$138

焦糖朱古力🍫香蕉🍌窩夫🧇$68

下次將軍澳去食甜品一定嚟呢度!
2021-04-01 136 瀏覽
今日去左坑口東港城食飯,原本好多舊舖頭都唔同左,喺樓上2樓新開左間餐廳,其實之前已經聽聞過呢一間餐廳,不過東港城呢一間網絡光線好好多,然後位置都比較寬敞。我今日唔係好肚餓所以都係叫咗個All Day Breakfast,而男朋友就叫咗個豬鞍試吓。是日餐湯今日個湯係南瓜湯,好甜好好飲,雖然唔係話好大碗不過作為餐湯都好夠。奧斯經典全日早餐 $118全日早餐真係好豐富,比想像中更加有驚喜,雞扒肉汁好多而且好嫩滑,再加上滑蛋腸仔同埋薯條,其實都好飽已經好夠食,加上窩夫好好味咁,因為配搭嘅係蜂蜜而唔係普通蜜糖,食落唔會好漏。香煎美國保濕豬鞍伴蘋果燒汁 $175極多嘅薯條,再加上香噴噴同埋滴緊肉汁嘅豬鞍,真係望到都流晒口水,快快手影完幾張相之後即刻切開嚟食,豬肉味好重,肉質唔會好柴而且又有咬口之餘仲鎖住咗啲肉汁,呢一個真係好有驚喜好好食。Overall黎講真係唔錯,加上將軍澳人地理位置嘅方便,真係會一試再試。

是日餐湯

奧斯經典全日早餐 $118

香煎美國保濕豬鞍伴蘋果燒汁 $175

2021-03-22
2021-03-31 116 瀏覽
究竟係邊度只係每日提供12份既pancake?就係Ocio 啦🥰 位於坑口既Ocio😊係簡潔風嘅日式西餐廳環境別緻令人感覺舒適😚🍔水牛城雞扒漢堡非常巨大嘅漢堡包🤫雞扒勁厚加埋唔算好辣嘅水牛城汁相當滋味😋仲提供沙律同炸薯條份量十足又好味🍯鑊仔蜂蜜厚鬆餅每日限量嘅鬆餅又係超大舊熱辣辣既加上牛油同蜂蜜口感係似梳乎厘pancake🐝非常鬆軟而且蛋香味濃食完都唔會太漏值得一讚呀😋餐廳既木調環境都幾好打卡㗎相信好多人都會鐘意呢種格調
究竟係邊度只係每日提供12份既pancake?
就係Ocio 啦🥰

值得一讚呀😋

餐廳既木調環境都幾好打卡㗎
相信好多人都會鐘意呢種格調
2021-03-29 164 瀏覽
間餐廳既裝修都幾靚,幾日系但當日播緊好大聲既韓國女團歌,隔離枱聽得好開心跳哂舞咁😅👍🏻先講好野:當日叫左個brownie窩夫同杯latte~咖啡好快上左,幾好飲仲要好有心機有拉花勁靚!🌹等左陣窩夫上埋,好濃朱古力味,熱辣辣既窩夫配埋雪糕好正😍🤦🏻‍♀️服務就真係好差:唔知係咪唔夠人手,落單個陣我揮左好耐手都冇人應,最後係個水吧見到,幫我叫個侍應黎...中途等野食個陣見班侍應圍埋傾計,但水吧個位又成日有甜品出都冇人理,望住d甜品冇人攞,d雪糕溶溶地幾擔心我個個都係咁😒埋單個陣收左我張信用卡之後勁耐都未搞掂,一望見到3個侍應圍住個收銀機有說有笑.....真係都幾燥底結論:甜品咖啡都幾好,可惜服務好差,仲要貌似個老細定店長係藍,如果要排勁耐隊先食到既話我一定唔會幫襯,講真出面大把選擇😟

👍🏻先講好野:
當日叫左個brownie窩夫同杯latte~
咖啡好快上左,幾好飲仲要好有心機有拉花勁靚!🌹
等左陣窩夫上埋,好濃朱古力味,熱辣辣既窩夫配埋雪糕好正😍

🤦🏻‍♀️服務就真係好差:

2021-03-28
2021-03-29 97 瀏覽
Ocio已經開了很多年了吧,由旺角開到將軍澳,由外賣店變成舒適的cafe。環境:新的ocio光亮白𥇦,店內採用木地板跟木椅子,還有草系掛飾,感覺很舒適。服務:頗有禮貌食物:點了個晚餐加拿大豬鞍配薯條$175豬鞍的連骨部位夠彈牙,熟度剛好,雪白的肉身位帶點肉汁,邊位又有些微脂肪,兩重口感,半肥不瘦,好吃!此外,還有鮮炸的薯條,還真的有夠爽脆!每條都脆得卜卜聲,咬下去非常好吃!兩片茄子跟脆肉瓜算是菜式中沒有膳食纖維的點綴唯一問題是調味不足,豬扒需要自己調味。跟餐的湯:磨菇湯,夠濃稠又夠咸的湯底檸檬薑茶既酸又辣的湯底,味道實在很提胃!

服務:頗有禮貌

食物:

點了個晚餐
加拿大豬鞍配薯條$175

兩片茄子跟脆肉瓜算是菜式中沒有膳食纖維的點綴

唯一問題是調味不足,豬扒需要自己調味。

跟餐的湯:

磨菇湯,夠濃稠又夠咸的湯底

檸檬薑茶
既酸又辣的湯底,味道實在很提胃!
用餐優惠
試食活動
2021-03-29 77 瀏覽
話說之前Ocio係東港城開幕嘅時候,已經率先過嚟嘆咗個下午茶,感受過新店嘅清新氣息~ 呢日入嚟探朋友,我哋又嚟呢度享受返個dinner time~因為我哋都好想食甜品,叫2個Set dinner就會太飽🙈 所以最後order咗1個晚餐+1份甜品~ 奧斯經典全日早餐🍳好夠份量嘅早餐呢~ 😁有炒蛋、早餐腸、煎雞排、Parma Ham、炸薯條、沙律菜、茄汁豆、焗蕃茄,仲有我最鍾意嘅窩夫🧇呀~ 炒蛋好滑滑啊~Set dinner 有跟餐湯同餐飲~ 今日係磨菇湯, 味道幾香濃~ 另外餐飲要咗sweet sweet蜜桃🍑茶🙂蜂蜜🍯雪山熱香餅🥞呢個雪山熱香餅真係無得輸!口感非常鬆軟,好似食緊棉花咁~ 😋😋蜂巢蜜味道清甜~ 另外伴碟有雲尼拿雪糕、鮮忌廉同焦糖漿~ 好好食又唔覺得過甜~食完呢2個dish已經夠飽~ 份量啱啱好呀!😁 順帶一提,呢度嘅staff都好nice~

2021-03-24
2021-03-28 74 瀏覽
今日唔使返工,約咗朋友一齊周圍去玩下行吓街,行到攰攰地想坐低食個甜品,不過原來東港城冇乜糖水舖,所以就揀咗呢一間幾靚嘅Cafe,Cafe入邊除咗有全日早餐之外,佢哋嘅甜品都好吸引,有窩夫,獲仔雪山熱香餅。因為朋友都好鍾意食甜野,所以我哋最尾就揀咗焦糖朱古力香蕉窩夫,香蕉上面鋪左一層微微燒過既焦糖,一咬落去咔擦咔擦,焦糖係個口中慢慢溶化,越食越甜。依間餐廳用嚟打卡休息吓食吓下午茶都幾好,特別係餐廳嘅裝修好多花花草草,喺入邊自拍咗好多張,女仔就最鍾意啦

2021-03-28 58 瀏覽
坑口新開西式Cafe 裝修簡約得尼環境舒適又靚😍 空間感都幾大~假日都有set lunch 包湯同野飲☺️▫️卡邦尼意粉伴溫泉蛋 $85成碟意粉都好creamy😍 醬汁好濃🤤意粉軟硬度啱啱好 好掛汁 配料有好多!▫️黑松露大啡菇野菌意大利飯 $98Risotto 黑松露味濃郁 野菌份量好多👍🏼大啡菇多汁好juicy😋😋🧇焦糖香蕉朱古力窩夫 $68賣相好吸引🤩 窩夫即叫即整 外脆內軟 入面質感厚實鬆軟 都幾大份 窩夫配上朱古力雪糕🍦一凍一熱好正🤤🥤Oreo奶昔 跟餐+$25呢杯milkshake同我平時飲既好唔同 奶味好重 似Oreo+鮮奶😅但整體都唔差 係唔似milkshake🤣

▫️卡邦尼意粉伴溫泉蛋 $85
成碟意粉都好creamy😍 醬汁好濃🤤
意粉軟硬度啱啱好 好掛汁 配料有好多!

▫️黑松露大啡菇野菌意大利飯 $98
Risotto 黑松露味濃郁 野菌份量好多👍🏼