2016-12-14 607 瀏覽
行完大潭水務文物徑,誤打誤撞上了巴士入赤柱,被餐廳門口負責招徠客人的叔叔招了入來,誤打誤撞選了Ocean Bay 作為晚膳的地方。當時五時左右,餐廳竟然還有供應lunch set, 價格一律為$158, 收費合理。夕陽西下,金黃色的陽光影照入餐廳內,氣氛浪漫醉人。行完山的我們點了肉類及澱粉質以補充體力:燒汁肉眼扒牛扒選了七成熟,在不是牛扒專門店食牛扒,實在不想點太生呢!雖然是七成熟,但仍算滑嫩不粗糙,口感帶嚼勁。邊位更帶有少許脂肪,油香四溢。伴菜有炸薯條及蒜蓉雜菜,味道不俗。煙三文魚三文治煙三文魚大大塊,而且每片麵包上有兩三片之多,甚為慷慨。煙三文魚鹹度及煙燻味適中,並沒有遮蓋三文魚本身的鮮甜。法包外層烘得脆脆的,而內裡則煙韌,塗上牛油,簡單而可口。沙律菜以黑醋汁調味,黑醋汁中加了糖以中和酸味。隨餐奉送的橙汁(可選其他飲品)是果汁先生,味道正常。

夕陽西下,金黃色的陽光影照入餐廳內,氣氛浪漫醉人。

行完山的我們點了肉類及澱粉質以補充體力:

燒汁肉眼扒

牛扒選了七成熟,在不是牛扒專門店食牛扒,實在不想點太生呢!

伴菜有炸薯條及蒜蓉雜菜,味道不俗。
煙三文魚三文治

法包外層烘得脆脆的,而內裡則煙韌,塗上牛油,簡單而可口。

沙律菜以黑醋汁調味,黑醋汁中加了糖以中和酸味。
隨餐奉送的橙汁(可選其他飲品)是果汁先生,味道正常。
2016-12-10
  • 煙三文魚三文治
2016-12-09 579 瀏覽
走入赤柱,又再回味以前的日子。每次都好多人好逼,好有氣氛。到了最後,行到累了,我們就找吃的。沿著正街行,有數間主打外國風情的餐廳,行了一round,最終決定吃「Ocean Bay」。因為沒有book 檯,只好walk in 等位,慶幸店員先安排了一張有預約的檯給我們,但限時個半小時。OK啦~誰叫我們沒有訂位。店員都好有效率,即坐下即下單。我們一行四人點了四個set dinner 及炸薯條。餐飲 菠蘿汁用膠杯盛載的飲品,總是覺得沒有了那份感覺…而且又不環保…菠蘿汁夠甜,又有點微酸,OK好飲。三文魚沙律煙三文魚擺成花形上碟,外觀上已很吸引。而沙律菜都新鮮,配上少少黑醋汁,是個開胃前菜。主角來了!燒美國安格斯肉眼牛扒(6 oz) HKD 178.00我點了五成熟,上到檯面時,果然是半熟狀態。切開還有血淋淋的感覺。但可能是我這塊扒有筋吧,好難切開….好難切…但肉質是OK的,只是某些部份難切。底下墊住的是紫薯蓉,我是第一次吃到這樣的配搭,紫薯蓉甜甜的,又有蕃薯的纖維,感覺幾健康。而配菜都有調過味,吃起上來也好吃,不錯。另一個主菜是海鮮意大利粉 hkd 178.00不得不讚這個意粉好好味,意粉的軟
走入赤柱,又再回味以前的日子。每次都好多人好逼,好有氣氛。

店員都好有效率,即坐下即下單。
我們一行四人點了四個set dinner 及炸薯條。
餐飲 菠蘿汁
三文魚沙律
煙三文魚擺成花形上碟,外觀上已很吸引。
而沙律菜都新鮮,配上少少黑醋汁,是個開胃前菜。

主角來了!
燒美國安格斯肉眼牛扒(6 oz) HKD 178.00
我點了五成熟,上到檯面時,果然是半熟狀態。
切開還有血淋淋的感覺。

底下墊住的是紫薯蓉,我是第一次吃到這樣的配搭,

另一個主菜是
海鮮意大利粉 hkd 178.00
不得不讚這個意粉好好味,意粉的軟硬度適中,而且調味也很出色,就算不加芝空粉或是TOBASCO都好出色。海鮮的份量也適中,沒有過少。
我們四人還點了一個炸薯條做小食。
炸薯條 HKD 58.00
份量是外國人size 嗎?超大份的!
一上檯,鄰座的食客見到都不禁嘩了一聲。
真的好夠份量。雖然是份量大,但是口感卻是一般呢,這真的令人大失所望。
因為是翻炸的!

薯條一被翻炸,就會有點兒不脆…這種口能不討好,不脆但又未去到稔…像是吃到了過左期的薯條。

另外,有試了A小經的野菌意大利飯,都好好味。

個人覺得,「Ocean Bay」的意粉類主食做得比其他出色。
2016-07-24 1764 瀏覽
今日去左赤柱慶祝anniversary, 開頭都無特定諗食咩,都係搭車入去時先諗。赤柱大街有好幾間餐廳,都係對住個海。最後我地揀左呢間Ocean bay! Set dinner 有10多款main courses 揀,配沙律/湯+餐飲(除了普通個d drinks, 還可選擇紅/白酒同champagne)Main course 的side dish有d雜菜同紫薯蓉(如果有得揀其他side dish 都好d!)大熱天時,我地揀左係室內食。咁岩可以平排而坐,望住個海,感覺非常不錯!Service可以接受,但叫佢地加水,叫左2 次才記得。價錢尚算合理for weekend dinner $178 +10% per head

餐飲-Champagne
凱撒沙律
燒春雞伴煎虎蝦
8oz安格斯牛扒
2016-07-23
紀念日
8oz安格斯牛扒
  • 安格斯牛扒
因為爬龍舟的關係,呢期我不時係赤柱出沒。今晚兩個人黎到赤柱搵食,想避開連鎖店,發現沿住海邊既都係好遊客生意feel,餐牌都好接近,連門口姐姐都話我地知其實間間都差唔多,最多送個甜品俾我地LOL 既然佢咁誠實,我地就入去試下啦!$168有兩個course,仲任揀飲乜,由於做完運動想飲啤酒,有我最愛既Hoegaarden,都幾岩我心意!龍蝦湯同三文魚沙律都算唔錯,唔係好出眾,但試得出唔係求其,而且份量都幾大。燒肉眼扒 Grilled Rib Eye Steak (US Angus, 8oz, medium rare)雖然肉質唔係特別靚,但一定要讚讚佢燒既火喉好好,以呢個質素既肉、咁既價錢黎講,真係好正,鎖得住肉汁,完全係medium rare。炸魚薯條 Fish and Chips我好鍾意食呢D魔鬼食物!咁講好誇張:但呢間可能係我係香港食過最似London街邊個種Fish and Chips!之前有食過三四百蚊一份的高級Fish and Chips,但始終就算魚來貨有幾靚,炸功先係重點。呢度既Fish and Chips係外脆內軟,夠哂熱之餘係煮得岩岩熟,好難得!最後姐姐送的甜品係New
炸魚薯條 Fish and Chips

最後姐姐送的甜品係New York Cheese Cake。由於芝士我真係唔好,加上呢個Cheese Cake真係比普通更普通,而同伴又唔好甜品,所以食唔哂。

環境景色都唔錯,加上高質驚喜Fish and Chips同$168實惠價錢,我決定下次番黎赤柱都要再黎!
2016-06-26
  • 炸魚薯條 Fish and Chips
2016-06-24 1734 瀏覽
今日,同朋友去赤柱搵番呢間餐廳食飯順便傾心事。餐廳見我地坐左就俾左個餐牌,算係幾細心。望下個餐牌,個餐牌係靚咗;由於我地兩個女仔唔想食紅肉;就叫左炸魚薯條和蒜香海鮮意粉;我就叫左煙三文魚沙律:嘢飲就叫左Champagne。餐廳的桌布用左牛仔布,好獨特。而且有西布牛仔風味。由落單到上香檳大約三分鐘,算係幾快嘅。香檳係house wine:香檳唔夠氣,唔算好噎!無咩酒味。沙律方面,我覺得三文魚變左切條,而且三文魚無咩脂肪:幸好個沙律用黑醋做,食落去酸酸地。之前做用片,見唔到紋理。三文魚睇唔到紋理,又食唔到鮮味。炸魚薯條,薯條係同原隻薯肉切條。食落去好有薯肉,略嫌凍左啲。魚柳食落好滑,食落去好淋。如果再熱番少少,就好啦。魚肉唔太乾身。值得再試蒜香海鮮意大利粉,蒜香味好重。但蝦肉無咩味。意粉唔算太淋,帶子略嫌太簿身左啲,但都算滑口。佢少量青椒、黃椒做點綴。
今日,同朋友去赤柱搵番呢間餐廳食飯順便傾心事。

餐廳的桌布用左牛仔布,好獨特。而且有西布牛仔風味。
由落單到上香檳大約三分鐘,算係幾快嘅。

2016-06-24
2016-05-01 1140 瀏覽
昨天,我們一家去赤柱,找到Ocean Bay,很多食家讚好,便進去試一試 。就進餐廳,唉,有點窄,很大「浸」油煙味,環境不算好 。我翻一翻餐牌,哇!很多美食啊!便立即點了炸魚薯條及Fruit Punch,媽媽點了法國野菌意大利飯。首先來的是Fruit Punch,十分新鮮,含有鮮榨橙汁和檸檬汁,還 有粒粒果肉和艷麗的鮮紅色,不錯啊 。哇,法國野菌意大利飯來啦!飯有濃濃的忌廉,還軟軟的,口感十分美妙 。野菌還配搭得好呢!法國野菌意大利飯,Fruit Punch (雜果賓治)Fish and Chips 才是重頭戲 。內面很軟滑,外面卻沒有因此而不香脆 。這道菜我極力推介,首次臨的必食!真的很香脆,而不太咸,也不淡 。配搭鮮'檸汁及沙律醬是最佳選擇!Fish and Chips (炸魚塊配炸薯條)😍味道方面,扺讚!可惜價錢太昂貴,如果非常想到赤柱品嘗一下 Fish and Chips,趁這時才值得去 。

法國野菌意大利飯,Fruit Punch
(雜果賓治)

Fish and Chips (炸魚塊配炸薯條)😍

2016-03-28
  • 法國野菌意大利飯
  • 炸魚薯條
2016-04-20 826 瀏覽
黎到赤柱遊 都係希望想體驗一下慢活最後一站黎到 日落時分既晚餐黎到 Ocean Bay我地揀左並排坐 一齊欣賞日落 第一樣首先要啤一啤一齊嘆返杯 1664 夠凍 而且係跟餐就送杯細 真係好抵主菜大廚特色烤肉排 首先 沙律菜好Fresh 如果有埋芝士粉 面包粒就一流另外…薯條熱辣辣就加哂分了 而且鹽巴分量剛好 粗薯條簡直係大愛 啖啖香脆既薯仔 烤肉排 外表睇落去皮好脆 可惜食落去唔夠脆 有的位有的烤焦既味道 一份肉排都可以分到10小份 肉排沾上BBQ 醬 好香口 肉質都好稔 帶到豬肉烤香既味道出黎 蜜糖芥末烤香雞烤雞最忌就係烤得過火 今次既烤雞 以簡單既烤香法 冇落到太多香草等等去擾亂原本烤雞肉既香味 食落肉質好嫩滑 我唔好辣味 友人就大讚雞肉沾上芥末醬 更加分 最後食到入黑先離開
黎到赤柱遊 都係希望想體驗一下慢活

首先 沙律菜好Fresh 如果有埋芝士粉 面包粒就一流
蜜糖芥末烤香雞

最後食到入黑先離開

2016-01-12 1008 瀏覽
突然收到哥哥電話,話今晚揸車帶我地出去食飯!一直都唔知去邊到食飯!到上車一問之下,原來去赤柱食!😱😱😱😱頓時有啲驚訝,夜麻麻,山長水遠去赤柱食飯,會否太浪漫!還妹有揸車,好快就到!平日夜晚既赤柱都幾有feel喎!又無咩人(當然啦,平時邊有人會咁神心入黎食飯呀😒😒😒😒)原先哥哥黎想食生蠔既!但今日無貨!咁就食dinner set啦,一行四人!一人揀瑋款,再加一個青口!每個set可以揀湯或沙律及跟一杯飲品!係時候去相啦! 咁遠黎都值得,又有氣氛!👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

忌廉青口
英式炸魚薯條
牛排
羊架
意粉

咁遠黎都值得,又有氣氛!👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
忌廉青口
英式炸魚薯條
牛排
羊架
2016-01-02 625 瀏覽
平日夜晚到赤柱享受寧靜,到大街隨便選一間餐廳試試。開放式門口,西式裝修,住在旁邊梳化椅,坐位之間相隔不遠,而暗暗燈光帶點浪漫。我們每人點了套餐,一湯一主菜加一杯飲品。是日廚師推介龍蝦湯外觀很吸引,橙色湯底上層加上白色cream,但味道略咸,亦沒有配料,完全感覺不到龍蝦的鮮味 另外,加20蚊點了一杯法國白酒,可能酒已擺放得一段時間,味道變酸帶少許嗆烤羊架配上紫番薯(六成熟),羊架份量比想像中少,每塊大約一隻手板,雖然羊沒有太大羶味及賣相討好,但肉質略韌,反而紫薯帶甜,口感黏軟,是主菜既唯一亮點!老婆點了燒美國安格斯肉眼牛扒也沒有什麼特別,與普通連鎖快餐店差不多 整體來說,餐廳似乎虚有其表,有點失望。
平日夜晚到赤柱享受寧靜,到大街隨便選一間餐廳試試。

整體來說,餐廳似乎虚有其表,有點失望。

2015-10-02 1425 瀏覽
十一話咁快又到,又好似倒數咁,成日自己個口話唔想見,但比個心控制左,又見左幾日..今次來到呢到,因知佢蠔唔錯,先叫侍應生幫助由淡到濃選半打,大隻的是法國來,又大又肥美,小隻的兩款是蘇格蘭,兩款都比較濃但肉不多再來個鮮蜆肉寬條麵,,個麵遍硬身,不太淋,唔錯,蜆唔多,味比較清再來個烤肉排,幾香又淋,燒烤醬好味,沙律醋也香柑荀餅,有果仁同柑荀,加椰絲,唔錯檸檬餅,比較甜,不是凍餅,似焗制,都唔錯pina colada,唔覺酒味,似椰子汁,幾香,singapore sling,小比話酒味太濃,半杯已有醉意總結蠔十分新鮮,食物也唔錯,服務算ok
再來個烤肉排,幾香又淋,燒烤醬好味,沙律醋也香
柑荀餅,有果仁同柑荀,加椰絲,唔錯
檸檬餅,比較甜,不是凍餅,似焗制,都唔錯
總結蠔十分新鮮,食物也唔錯,服務算ok
2015-10-02 1427 瀏覽
今日11點鬆d就黎到赤柱…提早開飯…正好呢度啱啱開市…唔駛等位…包場任坐…朋友嫌太熱唔坐室外啦…今日public holiday都有lunch set order...但朋友鍾意樣樣order一d…晨早流流…朋友居然選左食生蠔…order左半打mixed...由廚師發牌…結果係來自法國同蘇格蘭…基本上順次序食…由淡味到濃味…好有海水既鮮味感…maybe waiter誤會左朋友只想要海水味…口感變化得唔大…生蠔本應配美酒…但我地都唔係好酒之人…輕怡d選左杯易入口既cocktail啦…都ok...朋友散叫呢碟扁意粉都幾齋下…只得蜆肉食…份量都幾多…意粉幾爽口…味道偏淡…感覺有點橄欖油…呢碟係lunch set黎…餐飲包汽水或啤酒…轉cocktail加20蚊就得…平時散叫ribs一定好大份量…今次叫set就係貪佢份量少d…但原來都有兩大件...好彩係baby ribs黎...細件d…但都好好肉…可能部位問題…就算係baby…肉質都唔會特別嫩口…烤得幾香口…肉質堅挺而入味…薯條只係一般既薯條…都熱辣辣…蕃茄沙律尚算新鮮…但沙律醋油味好重…未必人人可以接受…最後仲有兩件cake…都係差唔多類型既
mixed oyster
singapore sling + pina calada
蜆肉扁意粉
大廚烤肉排
薯條只係一般既薯條…都熱辣辣…
蕃茄沙律尚算新鮮…但沙律醋油味好重…未必人人可以接受…
最後仲有兩件cake…都係差唔多類型既cake黎…甘荀原來只係碎碎粒…反而合桃味重好多…而檸檬味偏甜…芝士味感覺不大…
甘荀旦糕
檸檬芝士旦糕
2015-08-24 1407 瀏覽
想和狗狗過一個遊閒週末,選擇了赤柱,在open rice見到ocean bay食物和環境不錯,menu 上有適合我這位素食者的,決定試下。一行5人和狗仔,,行完市雜剛好食late lunch,待應安排一個舒適位置給我們,3-5點有tea set不過份量少,所以都係叫lunch set,亞仔亞女要了個出晒名嘅fish n chips,炸得啱啱好好味,我要了香辣茄汁天使麵(veggie),吾係好辣好味,朋友仔order了燒牛肉沙律,頗為辣左少少,另一位朋友仔要了香草蝦義式扁條麵,靚女朋友話ok。整體而言,食物環境good,下次一定會再來

Fish n chips
茄汁天使麵(veggie)
燒牛肉沙律
香草蝦義式扁條麵
Mocha
2015-08-22
Fish n chips
茄汁天使麵(veggie)
燒牛肉沙律
香草蝦義式扁條麵
Mocha
  • 香辣茄汁天使麵
2015-06-22 2058 瀏覽
這天晚上,DEFK跟J小姐&W小姐相約來到赤柱飯聚,不湊巧這天卻不停地下著雨,實在難免讓人有點掃興之感;然而這樣的天氣卻令本來週日例必人山人海,熱鬧非常的赤柱大街,變得冷冷清清。 18:00來到還未天黑,不少外國人坐在室外喝酒談天,的確這樣喝著酒、看著赤柱灣的海面確實寫意。室內相對地寧靜,用餐區雖不大,但靠牆兩邊設有沙發座位,尚算舒適。晚市除了有A La Carte外,還有Dinner Special Set供應。Dinner Special Set包括餐湯/沙律,主菜及餐酒/啤酒/汽水,價格從$168-288不等。 我們點了四份Dinner Special Set,然後散點了一些小食、主菜及甜品一同分享。點好餐後,店員先送來由杯子盛載的麵包條。然後,餐酒飲品亦相繼送來;老實說Dinner Special Set餐飲可選啤酒、紅白餐酒的確很不錯呢! 是日餐湯是意大利雜菜湯,番茄味道濃郁,質地恰到好處,而且雜菜滿多,不錯。除了餐湯,還可選擇田園沙律或煙三文魚沙律,沙律蔬菜加入橄欖油、黑醋,配以煙三文魚,清新好吃。 泰式炸蝦餅 $85外層炸得金黃香脆,裡面彈牙爽口,而且蝦味香濃,醮上泰式辣

點好餐後,店員先送來由杯子盛載的麵包條。
泰式炸蝦餅 $85
外層炸得金黃香脆,裡面彈牙爽口,而且蝦味香濃,醮上泰式辣醬,甚為滋味。
印度咖喱角 $75
外皮既薄且香脆,裡面餡料夠多,只是有點油膩。
焗薯皮 $80
薯皮焦香十足,口感帶點煙韌,加上表面半溶化的芝士,倍添美味。
沙爹牛肉&雞肉串燒 $85
串燒牛肉牛味濃,略帶嚼勁;串燒雞肉香嫩juicy,醮上略帶甜味的沙爹醬,甚為滋味。
大廚特式烤肉排 Full Ribs $198
Dinner Special Set整條的燒排骨大約有十多支骨,份量不少,肉質香嫩,加上燒烤醬汁惹味非常。
倫敦典型炸魚薯條 $168
個人最喜歡的是這道Dinner Special Set的炸魚薯條,炸魚外層脆漿夠薄身,而且香脆可口;最讃的還是魚肉嫩滑多汁,加上魚味濃郁,配上他他醬汁,美味得很。
燒美國安格斯肉眼牛扒 (12oz) $238
Dinner Special Set Medium的美國安格斯肉眼,外層燒得焦香十足,肉眼牛味香濃,肉質軟腍而且充滿肉汁。
烤迷迭香羊架 $168
Dinner Special Set Medium的羊架表面焦香,裡面肉質腍嫩,羊羶味香濃,不錯。
心太軟朱古力蛋糕配雲呢拿雪糕 $78
朱古力蛋糕及流心朱古力醬味道均香甜濃郁,簡單配上雲呢拿雪糕已經非常美味。
蘋果金寶 $78
蘋果餡料味道香甜,奶酥粒酥脆可口,加上新鮮士多啤梨及忌廉,令整體的口感味道更為豐富多樣。

這晚由於一直下著雨,難免影響了餐廳的生意,整晚只得數檯食客,環境氣氛相對顯得有點兒冷淸,但服務卻比平日更加周到,食物上檯後店員主動拿來數個碟子供我們分享食物,又不時替我們換碟子、加水等。

整體來說Ocean Bay的食物質素尚佳,賣相美觀之餘,味道好,份量亦不少;加上餐廳地點位於赤柱大街,的確適合—眾友人相約遊走玩樂之後到來喝上—杯或是飽吃—頓,值得推介。
2015-04-28 2048 瀏覽
今日難得放早, 同男友帶埋朋友的小狗來到赤柱~ 在4,5點的時間, 赤柱沒有太多人~ 行過見到這間Ocean Bay有下午茶餐, 而且又有枱可以對著海旁, 也可以讓狗狗坐, 二話不說就坐下了~ 赤柱總讓人有身在外國的感覺, 除了環境似之外~ 街上都很多外籍人士. 一坐下, 看著這樣的風景, 男友即時叫了杯Stella先~ 我們叫了一個Fish and Chips, 和Carbonara. Fish and Chips做得不錯, 薯條不錯, 炸魚略嫌太多炸粉Carbonara做得很出色, 白汁不會太希. 味道也很好~ 不過非常邪惡的說~ 狗狗也看到流口水呢~食完, 到周圍散散步, 好寫意啊~

一坐下, 看著這樣的風景, 男友即時叫了杯Stella先~
狗狗也看到流口水呢~
食完, 到周圍散散步, 好寫意啊~
2015-04-23
2015-03-19 1869 瀏覽
黃昏去了赤柱閒逛及吃晚飯,見到openrice評價唔錯,晚餐經濟實惠,環境情調都唔錯,就試下。叫了2個晚餐,1個係肉眼排,另1個係燒羊排,晚餐跟湯/煙三文魚沙律,主菜及飲品(可選紅酒/白酒/啤酒/咖啡/茶)。南瓜湯: 味道還可,有麵包粒,但麵包粒浸到過淋紐西蘭燒肉眼牛排: 8安士,都juicy, medium, 外層似係炭燒,所以苦苦哋,肉質偏鞋p.s.加多$100可upgrade到美國12安士肉眼排燒羊排: 都係肉質偏鞋紅酒: 平時少飲紅酒,但入口難飲凍咖啡: 唔好飲下次唔會再去

南瓜湯: 味道還可,有麵包粒,但麵包粒浸到過淋

p.s.加多$100可upgrade到美國12安士肉眼排

燒羊排: 都係肉質偏鞋

紅酒: 平時少飲紅酒,但入口難飲

凍咖啡: 唔好飲

下次唔會再去