27.7K
韓國人開的餐廳
Borlaimora_food
2025-09-06
關注
呢間店係由韓國人開的,所有既員工都只係識講韓文。叫左個特大既牛肉火鍋,所有既牛肉都切到一片片,韓牛啊,所以有好香既牛肉味,湯底比較咸。裡面有韓色粉絲,啲粉絲吸收左牛肉既湯同味道,都非常之唔錯。個炸雞係新鮮炸出嚟既,可以點個四款醬,食落外脆,裡面又多汁,非常之唔錯。燒酒店員會幫客人倒落個壺個度,別有一番風味,而且係甜既米酒。查看更多
+ 1
thedayshk
【中環韓式美食寶藏 OBP韓國菜天堂】
thedayshk
2025-07-13
1K 瀏覽
關注
餐廳係個令人愛不釋手嘅韓國菜天堂,位於中環蘇豪區後巷Obp位置隱密,餐廳以正宗韓國菜聞名,特別推薦海鮮薄餅、部隊鍋及炸雞等經典韓國料理。海鮮薄餅口感酥脆,滿滿海鮮。部隊鍋作為一道豐盛嘅韓式火鍋,熱鍋滾燙湯底鮮美,配料豐富,炸雞有不同醬料口味,每一口都是香脆多汁。餐廳亦提供各式各樣嘅飲品,從傳統韓國茶到口感豐富嘅特色調酒包羅萬有。查看更多
Fricakedab
中環韓餐🇰🇷
Fricakedab
2025-06-11
3K 瀏覽
關注
兜兜轉轉終於搵到生鏽嘅棕色鐵閘🚪差啲以為自己行錯路氛圍好有 feel,暗暗嘅燈光配上勁 pop 嘅音樂🎵幾有格調打開菜單得韓文同英文,好在店員個個都係靚仔Oppa💁‍♂️唔識睇菜單都可以望住佢哋亂點😂【芝士辣雞鍋🍲】芝士拉絲拉到好似瀑布咁🧀纏住爽口泡菜、嫩滑雞肉同脆卜卜薯格夾起一啖擺入口,多重口感大爆發,超級滿足😍【海鮮煎餅🦐】即叫即煎熱辣辣捧上枱🔥外層煎到卜卜脆中間軟糯帶勁,入面海鮮多到好似唔使錢🦐蘸埋特製醬汁酸甜開胃【炸雞🍗】無功不過外皮唔算特別脆,肉質中規中矩同出面韓式炸雞舖差唔多冇咩驚喜😕【米酒🍶】入口香醇濃郁,一試就知純米釀造,甜度啱啱好!唔太識飲酒嘅朋友都可以輕鬆飲幾杯⚠️⚠️⚠️但講真呢度價錢真係唔平💸如果唔係為咗打卡影靚相📸或者睇靚仔 真係唔使專程過嚟想體驗異國氛圍可以過來試吓,想食抵食好味就唔太推薦啦🤷‍♀️查看更多
+ 3
Haliyikle
生日飯食後感
Haliyikle
2025-04-09
3K 瀏覽
關注
適逢男朋友爸爸生日,2025年4月8日就帶他到了很久沒去的Obp。昔日的小巷大排長龍及韓國Oppa搖飯盒環節已不在了。Boneless Chicken🐔剛點完菜不久,很快就送遞了,外皮炸得金黃酥脆,肉質嫩滑,可搭配一抹韓式辣醬,甜甜的。Kimchi Pancake🇰🇷大片的泡菜均勻地融入麵糊中,煎至金黃酥脆,外層脆口,內裡則是暖糯的口感。咬下去時,酸辣的泡菜味與麵糊的柔和相得益彰,調味上更獨特魅力,沒想過我會喜歡。Spicy Seafood Noodles🐙 [推薦]這道海鮮麵條的湯底是由泡菜熬製而成,辛辣又鮮美,隨著食用,辣味愈加突出。青口、蝦和八爪魚新鮮入味,麵條的口感介乎拉麵與烏冬之間,彈牙而不黏,搭配海鮮的鮮甜,讓整道菜品層次分明,愈吃愈過癮。Galbi Dumplings🥟 [必點]感謝 @chris 替我訂座,餐廳送了精美的餃子。這些餃子的外皮薄透,包裹著豐富的內餡,牛肉和蝦肉的鮮香交融,口感爆汁。蘋果洋蔥汁的加入,為餃子增添了一絲清新的甜味,想不到成了我整晚最愛的菜式。Soju Drunken Clams這道菜是餐廳推薦的必食之選,雖然個人覺得味道一般。冰鮮蜆肉、魷魚及一隻帶子,飲湯是有味的,但單吃海鮮則覺不入味且不夠鮮甜。然後加入粉絲、菌類、魚糕和豆腐的煲,讓整體風味更豐富。Slow-cook Pork Belly🐷這道豬腩肉經過慢煮,肉質極為軟嫩,油脂與肉的結合恰到好處,入口即化。搭配三款不同風味的韓國泡菜,酸辣的泡菜與豬腩肉的油膩感形成完美對比,沙律菜則增添了清新的口感,整體平衡感非常好。整體來說,Obp的菜式仍然保持著它獨有的風味魅力。查看更多
+ 5
lotus_ltoeltot
Central「Obp.」🇭🇰 | 失望隱世巷弄韓國菜
lotus_ltoeltot
2025-02-18
關注
🌟人氣網紅韓國Oppa酒館🌟 💰$500 - $600💰🥗 Seasoned Whelk Salad $150 將燙熟海螺 與三文魚刺身 新鮮豆芽 素麵條以韓國辣椒 白醋 蒜末調味 加以涼拌 肥美海螺口感極佳 越嚼越能感受甜味 三文魚肥美魚油豐富 蔬菜清爽清脆 🍃🐔 Boneless Fried Chicken $150 無骨炸雞 外層黃金香脆 可惜粉醬略厚😢內裏鎖住肉汁 保持嫩滑 雞肉醃得入味酸甜醬料 搭配炸雞 酸酸甜甜特別開胃韓式漬蘿蔔 清爽解膩🧇Kimchi Pancake $108紅橘色誘人顏色 以自家製泡菜混著煎餅粉 剪得外層金黃酥脆 濃濃香氣四處飄散🥞整體微辣 鹹香 醋風味🐥 Spicy Chicken $360 韓式辣醬 青陽辣椒獨特風味加上醬油香氣湯汁中融入捲心菜的甜味 燉煮入味雞肉軟嫩多汁 微辣微甜🌶️再搭配濃香起司 乳酪 溫潤鹹香滋味 為辣度帶來溫和 口感不刺激感🔥木薯粉包裹精華醬汁 加上面層炸薯格 更增加多重層次感 Highlights✨▪️入口極為隱瞞 經舊貝利街後巷內再轉彎命名OBP 「Old Bailey Pocha」韓國街頭食物攤販 結合酒吧餐館味道👅: 3.90/5 環境🏠: 3.89/5 服務🗣️: 3.88/5 極為喧鬧 人聲不斷回頭率: 3.89/5 定價略為進取 食物質素不過不失 ⏰ Mon - Sun 17:30 - 24:00📍LG/F, 3, 5 Old Bailey St, Central查看更多
Wingshek28
🚪隱藏在中環的小巷🇰🇷韓國料理
Wingshek28
2024-12-15
關注
中環有一間隱蔽🌃的韓國料理餐廳,若不是朋友👭🏼的推薦,幾乎無法發現它的存在。這家店位於一條小巷中,就算晚上八點鐘,門口都會排起長隊,本身都不明白🤷🏻‍♀️究竟有什麼魔力,走進店內,所有的服務生都是帥氣的oppa🤵🏻,瞬間讓人變成迷妹🥰😍,整體氣氛輕鬆而愉快。韓式生牛肉他他🐮 $190他他經過醃製,加入梨汁增添清新口感。牛肉🍖切得薄薄細細的,搭配梨絲🍐和脆片🥠,讓人一口接一口。泡菜🌶️煎餅 $150泡菜煎餅略嫌有點厚😥,吃兩片已經覺得飽。雖然味道尚可,但如果能再薄一點,口感會更佳。🫣春川鐵板雞🥘 $360接下來是春川鐵板雞,份量驚人🤣,鋪滿了濃郁的芝士🧀,令人垂涎欲滴。雞肉🐣帶有一絲絲小辣🥵,與芝士完美結合。配上酥脆的薯格🍟和煙韌的韓式粉條,每一口都令人感到滿足。😋查看更多
+ 2
easywithyummyfood
中環隱蔽韓國菜🤝
easywithyummyfood
2024-09-13
關注
處於大館中間的隱藏韓國餐廳係中環揾到間隱藏於大館旁邊斜坡嘅韓國餐館,入面座位唔算好多,只限walk-in,不設訂座。星期五晚要提早到 如果唔係有機會等唔到位喔 普遍食物都偏細份,不過味道唔錯。舖頭裝修偏韓西式,配上正宗韓國食物有種fusion嘅感覺。Slow-cook pork belly 🥩 💰200講到明係慢煮,口感上係非常嫩滑,但係對比韓國五花腩,我會更加鍾意煎到少焦微脆的口感。伴碟仲有紫蘇葉及西式紫椰菜🥬用嚟解膩。Galbi dumplings 🥟 💰110 和牛以及蝦作為肉餡的餃子,口感層次豐富。再配上蘋果洋蔥作為醬汁,新鮮不膩。但係呢個價錢得四粒🤣 Spicy Rice Cake 🍢 💰90 呢個值得一讚!個sauce個甜辣度啱啱好,如果再辣啲就好有韓國當地食路邊攤嘅感覺。上邊更配有紫菜粉絲卷,非常韓國風!Red Monster - 米酒🍶 ~220ml (suit for 2 pal) 就咁聽都得非常吸引,點知支酒嚟到都係全紅色,非常有特色!視覺上嘅衝突🤣 飲落去同米酒一樣,口感比較容易入口,適合輕聚會。查看更多
FoodTravel_World
定價太進取🫣依款韓國前菜就可以唔洗叫喇
FoodTravel_World
2024-09-08
關注
依間韓國餐廳係大館附近,開係內巷深處,真係睇住google map都未必搵到路,但依然吸引唔少人去朝聖,傳聞有唔少靚仔oppa,今次去目測店員9成都係韓國人,靚唔靚仔就真係好睇個人喜好🤣環境暗暗哋好似去咗club咁。整體性價比就唔係好高,定價好進取🫣—— 生牛肉他他 $168落咗唔少麻油調味,有啲搶咗肉味,部分有筋,整體一般。反而配料有雪梨幾清甜😂—— Shake shake 芝士粟米 $90粟米先係外層裏上炸漿,店員會俾個紙袋同芝士粉一齊shake,幾香口惹味—— 泡菜煎餅 $150 煎得金黃酥脆,內涵軟熟柔軟,幾厚身有好多泡菜,酸辣度啱啱好🌟推薦指數:7/10▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️📍 Obp (#中環)中環蘇豪奧卑利街3-5號地鋪🔎分類搜尋:#FTHK_中環 #FTHK_韓式查看更多
Shake shake 芝士粟米
泡菜煎餅
Kimchi  Pancake
852nomfoodie
<中環巷仔韓國料理🇰🇷>
852nomfoodie
2024-08-18
關注
obp呢間餐廳係一條巷仔裡面😆大概係shari shari行落去第二條行 啲野食真係super yum但係就比較適合多啲人 大概3-4個人黎食 因為menu大部分都係鍋類~兩個人食人均可能會較貴少少!黎到obp必須推薦佢嘅韓國煎餅🫓真係好好食TT一定要試下 *大概7:15後開始多人要排隊 人龍都幾長*-1.Flank & Shank $380份量夠3-4個人share~有牛腱、牛筋、金菇、冬菇、大白菜、冬粉、豆腐等等 好足料~個湯底清淡唔會太多調味 飲落幾暖身 好味😋-2.Kimchi Pancake $150⭐️每次黎都必須叫的泡菜煎餅!食落去唔會好厚粉嘅感覺 反而係好多泡菜 脆脆地 要趁熱食😭-3.Boneless Fried Chicken $150炸雞正正常常 唔會乾 有肉汁 同埋幾大舊 多肉🥹 大概有5舊到-4.Spicy Baby Octopus and Pork Jowl $380辣辣地幾野味 小章魚🐙份量都多 同肉嘅比例唔會差好多 但係呢個價錢黎講可能叫鍋類會比較抵同埋份量會比較多 適合多人分享 😋-✅加一推薦指數: 🦐🦐🦐🦐.5性價比指數:🦐🦐🦐.5查看更多
angelinapoon__
隱藏在巷弄裡的韓式料理🥘
angelinapoon__
2024-07-07
關注
⚑⚐ 𝗼𝗯𝗽 ㅇㅂㅍ@obp.hk /『中環』這間可以說是我每次和朋友聚餐都會來的店餐廳整體氛圍真的很好 喜歡kpop的人必去~食物方面大推辣炒年糕 QQ的年糕真的很愛🫶🏻炸雞多汁 很嫩 個人覺得唯一的缺點就是價錢偏貴🍗𝗯𝗼𝗻𝗲𝗹𝗲𝘀𝘀 𝗳𝗿𝗶𝗲𝗱 𝗰𝗵𝗶𝗰𝗸𝗲𝗻 $𝟭𝟮𝟴🥘𝗯𝗿𝗮𝗶𝘀𝗲𝗱 𝘀𝗵𝗼𝗿𝘁-𝗿𝗶𝗯 $𝟯𝟴𝟴🥢𝘀𝗽𝗶𝗰𝘆 𝗿𝗶𝗰𝗲 𝗰𝗮𝗸𝗲 $𝟴𝟴🥗𝘀𝗲𝗮𝘀𝗼𝗻𝗲𝗱 𝘄𝗵𝗲𝗹𝗸 𝘀𝗮𝗹𝗮𝗱 $𝟭𝟮𝟴查看更多
b1219
唔好味 好多蚊😓
b1219
2024-05-19
關注
呢間又係好多page推薦話隱世餐廳首先真係超級極度難搵係喺後巷位置完全冇任何招牌真係好難搵得到由後巷位置入去,其實已經覺得幾污糟繼而因為近後巷嘅關係佢成間餐廳全程不斷有極多飛蚊嬲住啲嘢食連去個廁所一格廁格都有三隻蚊好恐怖 食飯都食得唔安樂一直不斷同朋友邊食邊撥蚊我估呢個問題冇得解決,因為近後巷嘅關係本身就比較污糟服務態度都唔係幾好由於當日落雨餐廳又喺半山腰位置所以其實入座率好低入去嘅時候得2檯客全程食飯附近都有四五張吉檯當時我同朋友三個人食飯,俾咗張類似二人位我地兩個人坐埋一邊,其實真係手踭對手踭咁我哋就問可唔可以調去四人位度坐加上我哋三個人都有濕嘅遮又有大袋根本完全無位擺但個韓國男侍應堅持呢個就係三人位唔俾我哋調結果其實食完成餐飯隔離都有好多吉位服務太唔friendly食物真係好一般同一般連鎖韓國餐廳質素差唔多炸雞係多肉,但係唔算特別最差係嗰個年糕年糕係未煮熟同埋年糕好粉狀質素明顯唔好最後要要求佢再煮過個年糕唯一味道比較好啲係個海鮮拉麵但都唔值得為咗佢特登嚟食整體食物好一般冇需要特別黎試食查看更多
The waiters may look above average but unfortunately bad service , or better suited--bad if not incompetent service marred the mediocre food and ok vibes.
2024-11-25
回覆
LauKardia
中環後巷韓國菜 Oppa幫你調酒!
LauKardia
2024-04-18
關注
呢間係我近期大愛嘅韓國菜,入到嚟好似去咗啲韓式酒館咁,Chill得嚟又唔會太嘈,好啱放工約埋朋友食韓菜飯返杯!Kimchi Pancake韓菜必食泡菜餅,煎得外脆內軟,加埋香葱泡菜汁好惹味,不過建議多啲人share先嗌,無咁膩~Spicy Seafood Noodle麵條並唔係普通辛辣麵,而係真韓式拉麵,所以入口好彈牙,湯底用牛肉煲成,鮮辣得嚟會飲得出啖啖牛味,海鮮好足量,送酒一流!Salmon Mini Rice Ball飯糰偏乾身,如果再黏啲口感會再好啲,三文魚刺身泡菜味道唔算好突出Cocktails: Dokdo Gimlet / Dream High-ball前者入口清新,酒味唔算好嗆口,啱女仔飯;後者有淡淡茶香,配搭濃味菜正好解膩查看更多
woyaohenc
终究到了为男人花钱的年纪
woyaohenc
2024-04-12
關注
是我是我!真的快乐牛肉他他是生牛肉在嘴里跳桑巴🥩,吃起来软韧中带着嚼劲。还可以在小酥饼上放上牛肉和梨条,口感层层叠叠,是鲜香丰盈的清甜💦炸鸡每个都超级大块,酥脆厚实的外壳将鸡肉的汁水牢牢的锁在里面,没有很特别但吃着很满足🍗,配的小萝卜也格外的清口爽脆🏖️店很小,也不好找,但是帅哥真的很帅查看更多
+ 2
kayuckyy
可以一試
kayuckyy
2024-04-09
關注
門口真心難搵,唔留意就會行過咗😂 建議大家睇吓其他圖文並茂嘅食評,睇定個入口係邊先平日夜晚有空枱嘅,但店員就唔知等咩,要等下先俾入座咁啦。安排枱嘅時候又有少少誤會,店員A話坐呢張,店員B又話坐嗰張咁。 以為係oppa 就大哂咩😂炸雞咪都係炸雞咁,冇特別。幾鐘意食佢個cheese shake corn,係其他餐廳好似冇見過呢樣嘢。Bossam 無論味道/外貌上同其他韓國餐廳唔係好一樣,唔推介。覺得呢個餐廳適合4人以上用餐,咁就可能叫多啲唔同種類嘅嘢share, 兩個人食兩樣就飽。如果下次再嚟嘅話想試佢個flank & shank查看更多
Kristy_ng
個門口真係隱蔽到….
Kristy_ng
2024-03-02
關注
友人唔知喺邊啲廣告嗰度又睇咗啲隱世食店又話要排隊剩剩咁樣….餐廳5:30開門搞到5:15嚟到,其實我先係排第二個咋嘛😂餐廳裝修簡潔環境昏暗叫咗以下三樣嘢- Boneless Fried Chicken - Slow cooked Pork Belly- Chilled Crab Salad個炸雞真心好食有六大件外脆內Juicy豬腩肉包菜🥬+配菜食典型菜包肉,肉既口感係好嫩既佢哋既重味醃醬其實係唔會食到豬本身既味道個軟殼蟹沙律🥗除咗隻炸軟殼蟹之外佢仲有好多蟹肉蟹籽喺個沙律入邊佢嘅醬汁味道開胃有啲特別有少少芥末味埋單$605兩個人嚟講(冇飲酒)人均要$300有少少貴查看更多
+ 8