2021-02-22
疫情以嚟,外出用餐嘅次數唔多,而且大部分都係早午餐時間去咖啡店為主,甚少食下午茶或者晚飯。最近呢間喺諾士佛臺嘅餐廳幾hit,枕住都見到有人介紹,襯週年紀念日前後同另一半過嚟食個tea餐廳裝潢有兩種唔同風格,近門口位置嘅枱凳、佈局係比較暗黑型格嘅bar。而裡面係用完全相風嘅顏色,以白色為主調,加上植物佈置,玻璃窗透入陽光,簡潔明亮,比較適合打卡影相。呢度位置唔少,其實幾張係梳化椅設計,三五知己食tea就啱哂;另外兩張係好受歡迎嘅打卡枱,以鳥籠設計。如果想坐指定位置,我諗訂位係基本,仲要試吓查詢店員添啊;因為呢個區域都真係幾多客人,尤其是週末。餐牌選擇非常多,沙律、頭盤、湯到主食、甜品有齊。主食有例如燒豬腩、意粉、意大利飯、扒類、烤雞等,單點價錢同一般西餐廳差唔多。而我哋今次為tea set而來,餐廳都供應兩款下午茶,一款係有鹹甜點,另一款係全鹹點,客人因應喜好挑選,做法有彈性,畢竟有啲朋友唔係太喜好甜點。下午茶定價$398/2位 (星期一至五),配咖啡/茶,可以加錢升級特飲,另收加一,人均大約230至250蚊啦,好合理(未到下午茶時間,估唔到都幾旺場,所以真係記得記得要訂位!值得一讚店員
(未到下午茶時間,估唔到都幾旺場,所以真係記得記得要訂位!值得一讚店員好有禮。)
All Savoury Afternoon Tea $398/2
Birdy Passion +$38
Hot Fruit Tea +$38
下午茶好快上枱,全鹹點下午茶以層架上,擺盤都靚嘅,所以見到咁嘅陣容,都要相機食先啦 (枱枱都係咁㗎喇,哈)
呢個下午茶有8款鹹點同埋下午茶必備嘅英式鬆餅,鹹點分別有:素牛肉漢堡、青瓜蛋沙律三文治、巴馬火腿蘆筍卷、無花果鵝肝醬多士 (當日轉咗做薄燒牛肉麵包卷)、迷你蟹餅配三文魚籽、黑松露大啡菇法包、煙三文魚慕絲餅乾同車厘茄大蝦配牛油果醬。至於英式鬆餅就會跟埋果醬同忌廉芝士,基本上都好豐富。
呢度始終係西餐廳、bar,本身都有供應鹹食,所以呢個tea都有番咁上下質素,唔會差得去邊,可以放心。各款鹹點味道都唔錯,幾鐘意青瓜蛋沙律三文治咁樣刨薄片,就算好怕青瓜陣味嘅朋友都唔會抗拒另外用巴馬火腿夾住蘆筍卷都幾有新鮮感,健康好味。所以我都幾滿意呢set下午茶,唔會千篇一律。
店員好細心,提醒我哋鬆餅啱啱焗起,可以襯熱食。呢個鬆餅個頭不小,外層微脆,裡頭亦都唔乾冇粉感,夾埋cream cheese同jam,呢個質素我都收貨喇!
我哋升級咗特飲,水果茶唔會太甜,ok啦。
呢杯熱情果特飲好可愛,個杯係雀仔造型,我都係見個個都點,所以點嚟影吓相,嘻嘻。