2020-10-19 435 瀏覽
Oasis Bar & Grill已經好想試好耐,好有情調既一個餐廳,座位舒適!最岩聚會或慶祝,今次同約左好耐冇見既靚女一齊去😁😁西班牙燒豬腩伴烤西瓜三文治 $108實在有驚喜,用西瓜黎整野食我都試過!烤西瓜真係未試過,西瓜清甜多汁!一層西瓜一豬腩片,賣相又靚!燒豬腩片又香又濃郁!兩樣很匹配。芒果蟹肉牛油果塔 $138三層顏色好有夏日感覺,賣相又靚。最頂層啖啖蟹肉,勁足料又鮮甜😍😍😍。中層係粒粒芒果,最底層係牛油果,熟度岩岩好,仲好creamy添。薄荷寶雲酥燒澳洲羊架伴法式忌廉焗薯 $288今次羊架已經有陣陣薄荷味道,但又唔會搶左羊既香羶味,羊架肉嫩多汁,不用再加薄荷醬,仲有伴碟既忌廉焗薯我都好喜歡,似千層批,好好味!香蒜白酒藍青口伴法包 $138青口量十足,白酒汁調得好好,真係食唔停,又抵食!而香蒜多士非常脆。REFRESHING PASSION $98簡左柸mocktail 試下,lee柸mocktail有果香味,又有陣陣薄荷,味道清新!而且有成7種成份!

西班牙燒豬腩伴烤西瓜三文治 $108

芒果蟹肉牛油果塔 $138

薄荷寶雲酥燒澳洲羊架伴法式忌廉焗薯 $288

香蒜白酒藍青口伴法包 $138

REFRESHING PASSION $98

2020-09-29 5270 瀏覽
諾士佛臺俾人感覺就係酒吧比較多,環境會比較嘈,想同朋友傾計都難D,今次發現到一個新驚喜!餐廳環境用植物做主題,d燈都係雀籠黎,枱與枱中間都好多空間,私隱度高,岩哂想靜靜地傾計既情侶或者三五知己。-前菜叫左 Crab Meat Tartare $138有蟹肉,芒果同埋牛油果,食落好清新,蟹肉新鮮而且分量好多,啖啖蟹肉!Watermelon Sandwich $108西瓜同腩肉好配搭好新鮮! 烤過既西瓜一樣咁清甜多汁,個sauce係熱情果醬,開胃之餘可以中和一下原本腩肉的肥膩感。Mariniere Mussels Pot $138青口夠嫩口,配上脆卜卜的蒜蓉包,浸落個汁度仲正,可以索哂青口的精華!US Rib Eye $358火候控制得好好,肉質嫩滑有咬口,充滿肉汁,配菜都好認真製作,一d都唔馬虎。-一杯有酒一杯無酒精,同樣都嗌左佢地既Signature,!2個杯身都有玫瑰花瓣,兩杯個presentation都好靚,岩哂少女黎打卡The Oasis $148荔枝+vodka既cocktail,酒精濃度唔會太多,甜甜地好易入口Tips of an Angel $88係桃味加蘋果汁既mockt

前菜叫左 Crab Meat Tartare $138

Watermelon Sandwich $108

Mariniere Mussels Pot $138

US Rib Eye $358

The Oasis $148
Tips of an Angel $88
係桃味加蘋果汁既mocktail
值得一讚係呢度既service,黎完一道菜會有staff幫你換過d碟,準備上另一道菜,令人有fine dining的感覺!
  • 芒果蟹肉牛油果塔
  • Lips of an Angel
這低落情緒應該不會更差 今天我何以獨站在溶雪下 從前的約誓可否都留低嗎 冷戰讓難過忘記了期限這低落情緒應該不會更差 如迷失佳節走不出煩囂嗎長埋積雪下枯萎傷逝的花 似髮白時卻仍叫我留下 聖誕特別埋藏的牽掛錯過了的她,你還惦記著她嘛錯失了最美時光,你還有資格留戀嘛她曾經深愛著你 交出真心她曾經為你犧牲自己 也愛著你你竟二話不說 也她付出的拋諸腦後你現在跪求原諒 你有真的感到錯嘛怎麼覺得比你記著也是種恥辱怎麼覺得..............................餐廳位於尖沙咀諾士佛臺1號8 樓,行過斜路便看到,這幢大廈的美食也不少。Oasis Bar and Grill 可想像飲品及燒物水準一定不錯。柚子牛油蜜糖雞翼酥脆的雞翼外皮淋上有柚子的醬汁,是熱騰騰的。雞翼表皮香脆,內層嫩滑多汁,油子醬汁連上些柚子皮。法式油浸鴨髀伴法式忌廉焗薯,南瓜蓉,紅桑子醬油浸鴨比金黃的表皮,肉質比較乾身,法式忌廉焗薯奶酪感富盛,紅桑子醬可解膩感。炭燒西班牙粟飼豬鞍伴時令蔬菜,焦糖蘋果蓉,芥末籽燒汁炭燒香氣撲鼻,燒烤烙印在豬鞍上,微焦外層粉嫩的,每啖也能嚐到豬的鮮甜味和燒烤香氣,肉汁鎖緊在內,切開便能看
這低落情緒應該不會更差
如迷失佳節走不出煩囂嗎
長埋積雪下枯萎傷逝的花
似髮白時卻仍叫我留下
聖誕特別埋藏的牽掛

錯過了的她,你還惦記著她嘛
錯失了最美時光,你還有資格留戀嘛

她曾經深愛著你 交出真心
她曾經為你犧牲自己 也愛著你

你竟二話不說 也她付出的拋諸腦後
你現在跪求原諒 你有真的感到錯嘛

怎麼覺得比你記著也是種恥辱

柚子牛油蜜糖雞翼

法式油浸鴨髀伴法式忌廉焗薯,南瓜蓉,紅桑子醬

炭燒西班牙粟飼豬鞍伴時令蔬菜,焦糖蘋果蓉,芥末籽燒汁

炭燒香氣撲鼻,燒烤烙印在豬鞍上,微焦外層粉嫩的,每啖也能嚐到豬的鮮甜味和燒烤香氣,肉汁鎖緊在內,切開便能看到汁液依附在肉上,油脂把口感提昇兩個層次。

Watermelon Steak
原隻西瓜抹些BBQ燒烤醬焗過,外層微焦香脆,西瓜滿滿水份,想不到西瓜可以這個食法。

提一提這邊的服務真的很貼心,侍應們都會主動為客人服務,例如拍照等。
Oasis Bar & Grill喺正尖沙咀美麗華隔離,地點超級方便。有別於其他諾士佛臺的店,Oasis的裝修和燈光經過細心設計,除咗Match返綠洲呢個主題外,仲好啱用黎影相打卡!Kronenbourg 1664 Blanc $68旺區晚市黎講,價錢算係公道!墨西哥芝士粟米片配牛油果醬、酸忌廉、蕃茄莎莎 $108堆了六七層的Nachos,除了有芝士粒和黑橄欖外,還有濃郁美味的芝士醬,放涼了也不會結成塊,啱晒一路飲酒一跟慢慢嘆,絕對是誠意之作!炸洋蔥圈配他他汁 $68洋蔥圈香脆可口,是上佳的餐前小吃!香蒜白酒藍青口伴法包 $138藍青口粒粒都被上湯餵到很包滿,鮮嫩味美,法包也毫不馬虎,切幼條再塗上蒜蓉牛油,香脆可口,用黎索返上湯嘅精華,簡直一流!炭烤美國頂級穀飼西冷伴香草燒新薯、時令蔬菜 $368七成熟的西冷內裡仍然粉紅,肉香濃郁,肉質細嫩,伴著溫和的炭烤風味!
Kronenbourg 1664 Blanc $68
旺區晚市黎講,價錢算係公道!
墨西哥芝士粟米片配牛油果醬、酸忌廉、蕃茄莎莎 $108
炸洋蔥圈配他他汁 $68
洋蔥圈香脆可口,是上佳的餐前小吃!
香蒜白酒藍青口伴法包 $138
炭烤美國頂級穀飼西冷伴香草燒新薯、時令蔬菜 $368
✏️ 墨西哥芝士雞肉烤餅配牛油果醬 酸忌廉 番茄莎莎 ($108)烤餅質感同想像中有啲唔同 佢係偏似印度薄餅嗰款酥餅嘅質感 內裏芝士雞肉份量都好足 調味惹味 即使單食唔點醬汁都唔會覺得寡😛另外配左嘅三款醬最鍾意係佢嘅牛油果醬🥑不過個烤餅皮有啲位燶左啲 識落有啲啲燶左嘅苦🥶〰️✏️芒果蟹肉牛油果塔 ($138)配搭好清新 最面嗰層蟹肉食落去一梳梳好分明 新鮮唔霉嘅感覺🦀中間層芒果肉大大粒而且都幾甜🥭底下嘅牛油果同烤餅嘅牛油果一樣 生熟度剛好 質感creamy🌝不過如果呢層厚翻啲 同上2層balance返就更完美🤪面頭少許三文魚籽增添左份鹹香同口感〰️✏️香煎石斑魚柳配粟米蓉 菠菜 法式檸檬牛油汁 ($318)石斑魚柳即使煎完都保留左應有嘅水份 唔會乾 好厚切啖肉而且肉質有微微彈牙 底下嘅菠菜吸左牛油汁 都勁好食🤪〰️✏️菠菜芝士意大利雲吞伴番茄芝士汁($148)呢款主菜比較特別 唔係周圍有得食 可惜外貌真係有啲扣分 睇落唔算特別討好🤣不過味道都唔錯🌝啲泡泡係菠菜鮮奶泡沫 意大利雲吞內裏嘅餡料係菠菜芝士 食落好鹹香 但唔算膩 外面嘅番茄汁 帶微酸 可以同芝士做返個平衡🍅🧀〰️✏️ 荷蘭鐵鍋班戟配焦糖香蕉 朱

〰️
✏️芒果蟹肉牛油果塔 ($138)

〰️
✏️菠菜芝士意大利雲吞伴番茄芝士汁($148)

〰️
✏️ 荷蘭鐵鍋班戟配焦糖香蕉 朱古力醬及雲哩拿雪糕 ($88)

上個po介紹完主菜同小食 最後我哋仲試埋個甜品因為好似幾特別😚班戟好係要連埋鐵鍋一齊上 班戟新鮮熱辣出爐(食嘅時候小心啲 我唔小心揩到個鑊勁辣手🤣)上面係焦糖香蕉同埋雪呢拿雪糕🍦一凍一熱食有冰火交融嘅感覺 好過癮🤪

另外仲灑左朱古力脆脆令整體口感更豐富 個班戟係帶微微煙韌嘅口感 好好食😋記得點埋旁邊嘅朱古力醬!超級欣賞 因為味道好濃郁之餘 係帶微微朱古力嘅苦 可以中和到焦糖香蕉同雪糕嘅甜 做到個好好嘅平衡😚
  • 芒果蟹肉牛油果塔
  • 荷蘭鐵鍋班戟配焦糖香蕉
朋友推介諾士佛臺1號既樓上餐廳, 依棟大廈都有好幾間酒吧餐廳, 依間就係第一次去。餐廳名叫OASIS. 裝潢加入左好多大自然元素, 鳥同鳥籠狀既燈, 放滿綠色植物既層架, 每枱放有燭光燈, 整個感覺舒適優雅有格調。生蠔盤Saint Martin來自法國, 口感爽滑兼備, 蠔身肥美, 甜味突出。蠔盤配有醬汁同檸檬, 不過個人認為新鮮既生蠔原汁原味先係最好食, 最多加少少檸檬汁就得!西班牙燒豬腩伴烤西瓜三文治平時食類似既頭盤多數以青瓜搭配, 烤西瓜都真係未試過。豬腩油脂豐富, 肉香而不酥, 烤過既西瓜口感變得軟腍, 但係甜度好似反而提昇左, 而且仲好多汁! 連同豬腩入口, 兩者互相平衡, 味道一流, 依個頭盤真係CREATIVE得黎又好味!薄荷寶雲酥燒澳洲羊架伴法式忌廉焗薯賣相超靚, 叫左5成熟既羊架, 中心既粉嫩色好吸引, 羊肉非常嫩口並帶肉汁,寶雲酥面既香草, 麵包糠帶出口感,  薄荷醬已經搽左係表面, 出色! 而法式忌廉焗薯一層疊一層, 綿滑而不失口感, 而且表面仲係酥皮, 好有心機!焗酥皮蘋果撻配雲呢拿雪糕蘋果撻新鮮焗製, 味道香甜, 批底鬆化有牛油香, 配合酸甜既蘋果片, 冰凍既

生蠔盤

西班牙燒豬腩伴烤西瓜三文治

薄荷寶雲酥燒澳洲羊架伴法式忌廉焗薯

焗酥皮蘋果撻配雲呢拿雪糕
蘋果撻新鮮焗製, 味道香甜, 批底鬆化有牛油香, 配合酸甜既蘋果片, 冰凍既雪糕, CRUNCHY既WALNUTS, 口感同味道都好有層次。

Eden Garden
依度既signature mocktail之一, 聽個名都知名係行清新系列, 用上新鮮薄荷葉, 味道超FRESH, 加上淡淡柑橘同蘋果香甜, 好飲
諾士佛臺不嬲都係放工後RELAX既熱點, 平時多數揀間BAR飲杯野, 但今晚就想搵個地方同朋友好好坐下傾下野, 於是就上左8樓依間餐廳, 話時話係度咁耐都未上過黎食野~餐廳環境感覺有格調得黎又好舒服, 設計感好強, 一邊燈光裝潢較暗有情調, 另一邊則光亮柔和, 感覺更有大自然清新氣息。而兩邊都用左植物作為裝飾及間隔, 配合番餐廳主題OASIS。生蠔拼盤 $200/6pcsMENU上有三款生蠔, 我地就揀左最入門既Saint Martin,  依隻蠔既蠔味, 鹹度, 甜度同埋礦物味都好均勻, 蠔肉肥美新鮮而且好乾淨, 依個價錢黎講CP好高, 一人半打都唔過份!西班牙燒豬腩伴烤西瓜三文治 $108依度既SIGNATURE之一, 煮過既西瓜真係第一次食, 賣相因為西瓜既鮮紅生色不少, 同豬腩片夾埋成為4層。豬腩片燒得焦香油潤, 入口甘香, 烤西瓜好甜而且仍然非常多汁, 烤過後口感變軟, 夾埋一齊食完美去除左豬腩既油膩感,  底下熱情果醬既酸味令整體味道更加清新。焗酥皮蘋果撻配雲呢拿雪糕 $98唔食主菜冇問題, 但就比佢既甜品吸引左, 忍唔住叫左個蘋果撻。即叫即焗所以要等15MINS, 熱辣辣

生蠔拼盤 $200/6pcs

西班牙燒豬腩伴烤西瓜三文治 $108

焗酥皮蘋果撻配雲呢拿雪糕 $98
唔食主菜冇問題, 但就比佢既甜品吸引左, 忍唔住叫左個蘋果撻。即叫即焗所以要等15MINS, 熱辣辣以鐵PAN上枱, 金黃酥皮加上一片疊一片既蘋果片, 面頭一球雲呢雪糕再灑上合桃碎, 賣相好靚!  特別中意佢依種做法既蘋果, 保留左少少爽脆既口感, 味道酸酸甜甜, 好好味呀!

Lips of an Angel $108

味道主要係蘋果同桃既Mocktail, 香甜味好突出亦好自然, 杯身有片片玫瑰花瓣, 超靚! 成個感覺好少女

今晚都係以輕食為主, 每道菜都好滿意, 而且真係幾中意依度既環境, 有氣氛又唔會太嘈, 同朋友都傾到唔係好想走, 下次會再黎食晚飯!

4天前 0 瀏覽
某人心情欠佳,唯有去食一餐好嘅氹吓佢開心!餐廳入面環境昏暗,氣氛係幾好先叫兩杯cocktail,放鬆吓心情~Whisky sour真係飲品如其名!都幾酸㗎Mojito 薄荷味重,好refreshing!之後點左一個小食,係一客好特別嘅三文治!呢個係燒豬腩伴烤西瓜三文治!平時整三文治嘅麵包用咗西瓜代替,冇咁飽滯一層西關一層燒豬腩,口感好特別!西瓜可以減輕豬腩嘅肥膩感主菜要咗炭烤豬鞍烤得好靚仔!豬鞍少少偏肥,肉質好嫩滑伴碟嘅焦糖蘋果蓉不能錯過,配埋豬鞍一齊食好夾!最後當然要食甜品Apple Tart要等大約15分鐘,新鮮焗起,tart底香脆,配埋雲呢拿雪糕,一冷一熱好正!Oasis確係唔錯,飲嘢食嘢都係一個好地方,下次要早啲訂位,坐下打卡位先得!
某人心情欠佳,唯有去食一餐好嘅氹吓佢開心!

餐廳入面環境昏暗,氣氛係幾好

先叫兩杯cocktail,放鬆吓心情~

Whisky sour真係飲品如其名!都幾酸㗎

Mojito 薄荷味重,好refreshing!

之後點左一個小食,係一客好特別嘅三文治!

呢個係燒豬腩伴烤西瓜三文治!
平時整三文治嘅麵包用咗西瓜代替,冇咁飽滯

一層西關一層燒豬腩,口感好特別!西瓜可以減輕豬腩嘅肥膩感

主菜要咗炭烤豬鞍

烤得好靚仔!

豬鞍少少偏肥,肉質好嫩滑

伴碟嘅焦糖蘋果蓉不能錯過,配埋豬鞍一齊食好夾!

最後當然要食甜品

2020-10-22
  • 西班牙燒豬腩伴烤西瓜三文治
  • 炭燒西班牙豬胺伴時令時蔬 · 焦糖蘋果蓉 · 芥末籽燒汁
5天前 0 瀏覽
呢排工作忙好想同朋友食飯食得清靜一點所以再次光臨「綠洲」香蒜白酒藍青口拌法包未食已聞到陣陣的蒜香同白酒香青口非常鮮甜 完全冇腥味配上香蒜香酒醬汁非常出色而且份量都吾少法包浸入醬汁 超好味🤤羽衣甘籃藜麥沙律拌烤南瓜、西柚和松子仁呢個真係超級驚喜呢間的羽衣甘籃完全冇果陣草青味廚師話落左橄欖油、醋同pepper去除草青味另外亦配上偏甜的西柚同南瓜去中和南瓜烤得好香 有炭火味🤤必必必食炭烤西班牙栗飼朱鞍拌時令蔬菜、焦糖蘋果蓉暫時係食過最好的豬鞍外表燒到乾身有炭火味內裡仍然好juicy同埋軟嫩真係好出色的豬鞍又係必食炭烤西瓜牛扒拌香草燒新薯,時令蔬菜想試下西瓜可以點變牛扒😌西瓜外表燒得香內裡有牛柳的質感超juicy同好fresh的感覺Eden Garden-Drink接木骨花糖漿配上蘋果汁加大量的薄荷葉,超清新Refreshing Passion-Drink以柚子蜜及熱情果糖漿為主配上大量薄荷葉非常清新兩杯都好岩食完濃味野用黎中和番 總體而言 好適合聊天的地方
呢排工作忙
好想同朋友食飯食得清靜一點
所以再次光臨「綠洲」

香蒜白酒藍青口拌法包
未食已聞到陣陣的蒜香同白酒香
青口非常鮮甜 完全冇腥味
配上香蒜香酒醬汁非常出色
而且份量都吾少
法包浸入醬汁 超好味🤤

羽衣甘籃藜麥沙律拌烤南瓜、西柚和松子仁
呢個真係超級驚喜
呢間的羽衣甘籃完全冇果陣草青味
廚師話落左橄欖油、醋同pepper去除草青味
另外亦配上偏甜的西柚同南瓜去中和
南瓜烤得好香 有炭火味🤤
必必必食

炭烤西班牙栗飼朱鞍拌時令蔬菜、焦糖蘋果蓉
暫時係食過最好的豬鞍
外表燒到乾身有炭火味
內裡仍然好juicy同埋軟嫩
真係好出色的豬鞍
又係必食

炭烤西瓜牛扒拌香草燒新薯,時令蔬菜
想試下西瓜可以點變牛扒😌
西瓜外表燒得香
內裡有牛柳的質感
超juicy同好fresh的感覺

Eden Garden-Drink
接木骨花糖漿配上蘋果汁加大量的薄荷葉,超清新
Refreshing Passion-Drink
以柚子蜜及熱情果糖漿為主
配上大量薄荷葉
非常清新

兩杯都好岩食完濃味野用黎中和番
總體而言 好適合聊天的地方
2020-10-14
  • 香蒜白酒藍青口伴法包
《西班牙燒豬腩伴烤西瓜三文治》估唔到西瓜可以入饌 仲要係好夾燒完嘅西瓜好軟腍 唔係爽脆既texture有少少似食緊魚生咁 但仍然好juicy配落豬腩肉到🥓🍉 好有驚喜呢個絕對可以encore.《炭烤美國頂級穀飼西冷伴香草燒新薯 時令蔬菜》西冷扒grill得好靚🥩 打卡一流三成熟切開裏面呈粉嫩顏色食落質感鮮嫩多汁肥瘦均勻.《香蒜白酒藍青口伴法包》青口size都算中等 但質感可以再鮮嫩啲就更好蒜頭味同白酒味都很濃郁法包非常香脆 用嚟點湯一流.《芒果蟹肉牛油果塔》店家真係大方有誠意無論係蟹肉、牛油果 定係芒果份量都很多芒果鮮甜🥭牛油果香滑🥑仲食到蟹肉沙律🦀加咗少少蕃茄吊味.《提拉米蘇盆栽配特濃咖啡》盆栽嘅賣相非常有趣🌱自己將expresso☕️淋上Tiramisu讓可可粉沾上咖啡 洋溢着濃郁咖啡味cream下面仲有好多朱古力脆脆層次非常豐富 正呀👍🏿🤩.《Eden garden》🍸呢杯mocktail有好多薄荷葉有蘋果汁 仲有幾塊青蘋果喺面頭飲落有少少似mojito 消暑解滯 爽啊

《西班牙燒豬腩伴烤西瓜三文治》

蒜頭味同白酒味都很濃郁
法包非常香脆 用嚟點湯一流

《芒果蟹肉牛油果塔》
店家真係大方有誠意
無論係蟹肉、牛油果 定係芒果份量都很多
芒果鮮甜🥭牛油果香滑🥑

有蘋果汁 仲有幾塊青蘋果喺面頭
飲落有少少似mojito
消暑解滯 爽啊
5天前 0 瀏覽
係諾士佛臺除左bar之外,仲有好多樓上餐廳~當中依間oasis bar & grill 環境舒服,地方寬敞,有得shisha, cocktail 味道吾錯,食物選擇仲好多tim😍好適合同三五知己happy hour 🍻-墨西哥芝士雞肉烤餅 ($108)一份有四塊,烤餅薄脆,入口有滿滿既芝士同雞肉,大大份🥳配埋牛油果醬/酸忌廉/蕃茄莎莎一樣咁好食😋-香蒜白酒藍青口伴法包 ($158)Starters入面既選擇都有好多,蟹餅/鵝肝/帶子個d都好吸引,好難揀!! 之後見到隔離枱既青口超大份先決定到叫依個😆 藍青口粒粒鮮甜爽口,入面仲有d炸蒜粒,好好食😍另外d法包好脆口,如果多d汁點包包就更滿足啦😋-Eden garden ($88)叫左杯mocktail,主要有apple juice + soda water ,仲加左d薄荷葉,超fresh 好飲😍好期待下次放假來shisha + happy hour 🍻

墨西哥芝士雞肉烤餅 ($108)

香蒜白酒藍青口伴法包 ($158)

Eden garden ($88)

好期待下次放假來shisha + happy hour 🍻
6天前 0 瀏覽
今晚同閨蜜👭一齊去食西餐🍹🍽第一嚟諾士佛臺, 呢度氣氛好好,位於8樓這間西餐廳,環境優雅舒適,有打咭位📸 係一個同三五知己chill吓既好地方😚咁嘅環境梗係叫個生蠔拼盤,有三款每樣三隻, 兩個醬汁, 店員有介紹邊款開始品嚐👍生蠔分別有海水味濃、爽口同creamy, 食完味已經覺得好正😍 配埋醬汁更出色🤤法式油浸鴨腿伴法式忌廉焗薯這個做得好出色, 鴨腿外皮香脆鹹香, 肉質柔軟入味,🥔 非一般焗薯呀,切成一片片塊狀去焗, 非常有質感,配以南瓜蓉紅桑子醬汁🤤荷蘭鐵鍋班戟配藍莓、楓糖漿及核桃雪糕🥞班戟鹹鹹地、熱辣辣脆邊, 藍莓新鮮、果仁香脆可口, 加埋楓糖漿核桃雪糕,美味到呢😍😍兩杯 Mocktail 好吸睛同啱飲, 上面嘅乾果係自家製,同樣好正,有果、味酸甜適中
今晚同閨蜜👭一齊去食西餐🍹🍽

法式油浸鴨腿伴法式忌廉焗薯

荷蘭鐵鍋班戟配藍莓、楓糖漿及核桃雪糕🥞

2020-10-19
2020-10-25 0 瀏覽
💁🏻‍♀️ Oasis Bar & Grill (尖沙咀)-一講起諾士佛臺多數都會聯想起酒吧, 今次揀左間bar & grill 餐廳, 有得食野之餘仲有得飲酒chill吓~ 餐廳係樓上店, 但唔會好迫, 同埋呢到既野食都幾飽肚, 原本以為叫兩道菜會唔夠食, 點知我同男朋友食完都已經飽左 LOL西班牙燒豬腩伴烤西瓜三文治 ($ 108)見到個名即刻覺得好新奇要即刻叫來試吓,  上到碟發現原來係一層烤西瓜 + 一屠燒豬腩咁做到好似三文治既外表.   西瓜因為烤過所以唔會好甜, 但仍好JUICY, 可以中和到燒豬腩既膩, 食落幾FRESH   黑松露大啡菇芝士意大利飯 ($188)非常足料, 大啡菇鋪滿飯面, 每啖都食到香濃既TRUFFLE味, 但食完呢個真係有D HEAVY, 可以要飲返D野解吓膩 LOLCocktail - Diamond in the Sky ($148)酒如其名, 入面有食得既金箔 + sparkling wine, 所以一攪即刻好似有星星咁閃吓閃吓, 味道不錯, 好夢幻既飲品.📍 Oasis Bar & Grill (尖沙咀)#尖沙咀 諾士佛臺1號8樓#小丸子搵食記
💁🏻‍♀️ Oasis Bar & Grill (尖沙咀)

西班牙燒豬腩伴烤西瓜三文治 ($ 108)

黑松露大啡菇芝士意大利飯 ($188)

📍 Oasis Bar & Grill (尖沙咀)
#尖沙咀 諾士佛臺1號8樓
#小丸子搵食記
#小丸子尖沙咀
#hkig #hkigfood #hkfoodblogger #hkfoodie #食好西 #香港美食 #香港 #hkfries #hkiger #852 #hkfoodlover #hkfood #hkfoodstagram #hkfoodporn #韓國菜
2020-10-24 0 瀏覽
諾士佛臺係以前我哋拍拖嘅時候,成日都去嘅地方,鍾意嗰度餐廳又多又有風格!女仔一定喜歡浪漫風格嘅餐廳,加上美酒佳餚,必定係情侶拍拖聚會嘅好地方!西班牙燒豬腩伴烤西瓜三文治~西瓜🍉wow!西瓜可以做三文治?😆菜式非常吸睛,一片片炭烤過嘅西瓜夾住豬腩片,熱西瓜質感軟滑,令豬腩肉更添了幾分水果嘅香甜,豬味香濃得來,食落亦無咁油膩!柚子牛油蜜糖雞翼~雞翼大隻肉質又嫩又滑,睇得出係廚師心機之作,火候控制得好,夠晒濕潤。配上柚子蜜,為呢個深秋帶來滋潤嘅感覺!炭烤西班牙栗飼豬鞍配時令蔬菜~今日有食肉獸老公喺度,又點少得鋸扒,栗飼豬鞍本身味道很好 ,而且肥肉也不多,夠哂健康,啖啖肉又多汁, 非常美味 !旁邊配的焦糖蘋果蓉酸酸甜甜,可以解膩。芥末籽燒汁,更會令肉味更加香濃👍

西班牙燒豬腩伴烤西瓜三文治

柚子牛油蜜糖雞翼
配上柚子蜜,為呢個深秋帶來滋潤嘅感覺!

炭烤西班牙栗飼豬鞍配時令蔬菜~