2021-06-27 297 瀏覽
今日去左和富嘅foodcourt 食lunch, food court 內d 餐廳有d 吉左,但整體都叫做仲有幾間揀。環境ok,12:30人流唔多,唔洗等位同事嘅面,都幾大碗,應該味道唔錯,難得見到唔大食嘅佢食曬湯係味精湯,味精仲幾重手下🤣下次應該會叫佢唔洗比我雞都唔錯,可惜比我嘅個d 都係d 簿肉多骨位😂😂😂(睇黎連個店主都唔鐘意我🤣🙈份量黎講我覺得唔算多😓我一個女仔都只係覺得勉強夠(仲要我個日本身唔太餓😂 不過如果佢厚肉番少少可能會好d 嘅😂 提起份量真係有d 無奈特別嘅係鵝肝多士,多士脆鵝肝味道梗係同餐廳個d 有差距啦,但勝在平平地,中午lunch 食到,我又覺得幾niceps. 落單講左少飯,冇少到😂(可能聽左做少送🙈🙈🙈🙈🙈🙈🙈🙈

同事嘅面,都幾大碗,應該味道唔錯,難得見到唔大食嘅佢食曬

湯係味精湯,味精仲幾重手下🤣下次應該會叫佢唔洗比我
特別嘅係鵝肝多士,多士脆

2021-05-31 223 瀏覽
已經唔係第一次去,不過真係好想寫吓食評,一個裝修好用心嘅foodcourt, 一家用心經營的店,去咗數次,都想公開讚吓,等多啲人知。不過我就唔係文化人,所以輕輕寫吓啦,個雞真係滑到呢,無得頂; 重有片皮鴨,味度係唯美好多專食片皮鴨嘅餐聽,更可況係我最鍾意皮有啲肉咁食,一流啦。
2021-05-21
  • 海南雞。片皮鴨。避風塘燒賣。鹽酥雞粒
2020-11-09 371 瀏覽
和富商場重新裝修,美食廣場都煥然一新,真的要去看看,內裏的裝修果然充滿了葡國風情,地方座位編排舒適。我選了NY Garden做我晚餐,因為被佢的大榴槤擺設吸引了。<海鮮喇沙>喇沙最重要的是湯底,這個湯底充滿了南洋風情,辣得惹味可口,選擇了參參即是混雜了油麵及米粉,麵及米粉掛滿了湯汁,配料充足,有蝦、蜆、魚片、青口、豆卜、還有芽菜。<新加坡無骨海南雞飯>選了雞髀,肉質嫩滑,配上油飯,更是滋味,還有用上了椰子及雪耳淆製的湯品,真的滋潤無比,吃埋半隻溫泉蛋,簡直是滿足。<恐龍美祿>這個美祿上面有一些卜卜脆的粒粒,充滿美綠的香味。<番刺果特飲>特飲用上了紅毛榴槤及百香果果,味道特別清新。

<海鮮喇沙>

<新加坡無骨海南雞飯>

<恐龍美祿>
這個美祿上面有一些卜卜脆的粒粒,充滿美綠的香味。

<番刺果特飲>
特飲用上了紅毛榴槤及百香果果,味道特別清新。
2020-11-03 244 瀏覽
今日嚟到北角和富薈商場近期新開嘅美食廣場,揀左呢間南洋風味餐廳 - NY Garden。南洋雜錦喇沙$72配料非常豐富,一碗有齊有大蝦、青口、肥牛、蜆肉、海南雞等等。麵條非常吸湯,啖啖椰香。巴東牛肉飯$68牛肉香料味很重,秘製醬汁拌油酥餅同白飯一流。套餐仲配有椰子雞湯。鹽酥雞粒($28)熱辣辣炸起,夠酥脆。恐龍美祿($26) 美祿上再加上一層厚厚美祿粉,冰凍甜美,大人細路都鐘意。番刺果特飲($26) 番刺果酸酸地,味道好清新。

南洋雜錦喇沙$72

巴東牛肉飯$68

2020-10-23 260 瀏覽
本人至愛食喇沙同海南雞飯,見有新鋪介紹,山長水遠都去試吓啦!一入food court就見到間鋪,望住餐牌,除了海南雞飯必食外,喇沙都有好多款揀。有選擇困難症嘅我,經老細推介點了南洋雜錦喇沙,仲可以揀摻摻添。唔係好多度地方有得食㗎!點完餐梗係去揀位啦!呢個food court啲裝修又靚又乾淨。等咗一陣就有嘢食啦!先試喇沙個湯,夠濃味又夠香!望到碗上面啲料就開心啦!夠多!蜆鮮甜,牛肉味濃,再試啲油麵,朔晒啲湯汁!正!停唔到口!跟著食海南雞飯,雞又滑又嫩,唔會有浸雪味。估佢唔到係個椰子雞湯,又濃又滑。呢間鋪嘅老細真係夠揼本,由食材,擺碟都見得到夠哂誠意。呢個時勢對食客的我來講就好正啦!超推介!

海南雞飯

海南雞飯
2020-10-19 143 瀏覽
👨🏻‍🍳由酒店廚師主理嘅新加坡菜NY Garden餐廳位於佔地超過8000呎嘅food court包括8️⃣間供應不同國家美食仲有摩洛哥同粉紅花花牆壁比客人打卡南洋雜錦喇沙拼蕃茄蝦湯摻摻($82)豐富配料包括大蝦、青口、蜆、肥牛、海南雞,湯底+10可選雙拼鴛鴦湯底,包括喇沙及蕃茄蝦湯。2款湯底都非常濃郁,喇沙椰香味濃,配埋米線又幾好味蕃茄蝦湯索曬湯底香味,充滿蝦香及蕃茄香味,摻摻是指油麵及米粉,混在一起食法非常特別。新加坡無骨海南雞飯($68)海南雞色澤有有光澤感,肉質嫩滑可口,配上的醬汁一起吃非常惹味。配上油飯一起吃🥥明火椰子煲雞湯椰子煲雞湯味道非常濃郁,夠熱又好味,非常滋潤。和朋友一人點了一杯特飲,大大杯,解渴又飽肚。🦖恐龍美祿($22)紅毛榴槤特飲($22)D24 榴槤樂園($38)甜品選了榴槤樂園,以D24製成的榴槤蓉,再配上榴槤炸彈及薯餅一起吃,為晚餐畫上完美句號。

👨🏻‍🍳由酒店廚師主理嘅新加坡菜NY Garden

餐廳位於佔地超過8000呎嘅food court

包括8️⃣間供應不同國家美食仲有摩洛哥

同粉紅花花牆壁比客人打卡

南洋雜錦喇沙拼蕃茄蝦湯摻摻($82)

2款湯底都非常濃郁,喇沙椰香味濃,配埋米線又幾好味

新加坡無骨海南雞飯($68)

配上油飯一起吃

🥥明火椰子煲雞湯
椰子煲雞湯味道非常濃郁,夠熱又好味,非常滋潤。

和朋友一人點了一杯特飲,大大杯,解渴又飽肚。

🦖恐龍美祿($22)
紅毛榴槤特飲($22)

D24 榴槤樂園($38)

2020-09-25
2020-10-14 112 瀏覽
最近有朋友報料,話北角和富薈商場地庫新開咗個 Food Court,其實我都幾鍾意去美食廣場搵食,貪佢選擇多、價錢又夠大眾化,趁今晚得閒,一於過去八下。原來個美食廣場都唔算好細,佔地約有 8,000 呎,分為兩個區域,空間相當闊落。先行下掛滿土耳其玻璃吊燈嗰邊,裝潢充滿異國風情,由牆壁、地板、以至座椅都用上了色彩繽紛的圖案作設計,具濃厚民族色彩,令人有恍如置身國外之感。至於另一邊則以粉紅色為主調,內有花花牆壁,很是可愛。行了一圈,場內一共設有 8 間食店,有齊日本菜、韓國菜、泰國菜、星馬菜、四川菜、素食和甜品 Café 等,選擇都幾多元化。一次過食唔到咁多間,今次就先試下呢間以南洋美食爲主題的「NY GARDEN」。去 Counter 睇下餐牌,選項有喇沙、薑母雞湯麵、飯類、湯、特色小食、甜品及飲品,另外亦有兩款適合二人及四人的套餐供應。點咗個招牌二人套餐 ($198),套餐包新加坡無骨海南雞半隻、油飯及明火椰子雞湯各兩客、炸蝦餅配黑松露醬、白灼時蔬、糯米糍、汽水或豆漿,非常豐富。海南雞大大碟,旁邊還有雞腸、雞胗、雞肝,分量十足。雞皮油潤肥美,一咬已食到雞油香。雞肉滑如雞髀,嫩口得嚟又
至於另一邊則以粉紅色為主調,內有花花牆壁,很是可愛。
海南雞大大碟,旁邊還有雞腸、雞胗、雞肝,分量十足。雞皮油潤肥美,一咬已食到雞油香。雞肉滑如雞髀,嫩口得嚟又夠結實,咬下啖啖肉,沾秘製辣椒醬和黑醬油品嚐,非常惹味。油飯色澤微黃,食落夠乾身,而且口感煙韌,粒粒分明。
伴吃的椰子雞湯亦超級正,湯內有不少滋陰潤肺嘅雪耳同椰肉,入口椰香十足,味道清甜。
另外炸蝦餅味道亦唔錯,蝦餅內藏粟米粒,入口爽彈鮮香,完全沒有油膩感,蘸點黑松露醬吃,分外滋味,是個不可多得的精采前菜。
菜心色澤翠綠,很是鮮甜,入口幼嫩無渣。糯米糍有榴槤同椰青兩款口味,選了後者。其實我都係第一次食椰青糯米糍,外層有椰絲包裹,內餡有粒粒椰青肉,口感十足,清新味美。
豆漿豆味很重,而且不會太甜,新鮮好味,食飽飽再飲返支,感覺非常完滿。
1K
2020-10-14 613 瀏覽
話說之前上網見到北角和富中心翻新過,當中最吸入眼球既係翻新後開既foodcourt,內裏裝修充滿土耳其色彩,今心情舒暢輕鬆.新加坡無骨海南雞飯據餐廳所講,海南雞係用上90日出生既雞製作,所以雞肉肉質特別嫩滑.果然無講錯,海南雞肉質滑溜而且爽彈,雞皮薄香而不過肥膩之餘帶淡香既雞味.另外配上3款醬汁令雞肉味道昇華,帶出不同既層次感.雞飯用上雞湯,令每飯粒吸晒雞湯既精華.入口香而不膩,淨食雞油飯都夠晒惹味.椰子雪耳雞湯好足料之餘又多火喉,湯底起晒膠,入口又滑又滋補.椰子味香醇,配合雞湯十分順口.星洲潮式肉骨茶雖然個碗望落唔算大但配料豐富,有一字排,腩肉,金菇,冬菇,豆卜,豬肚.湯底採用相對湯底較清但重胡椒蒜味既潮州式肉骨茶,比起較重藥材味既福建式相對偏好於潮州式.湯底清而不膩,入口十分重胡椒既胡辣味,蒜味香而不過辣,十分暖胃.除左胡椒香外,湯底亦帶濃濃既肉香,香而不膻.肉骨茶湯底調味略微偏鹹.一字排飽滿肥美,肉質細嫩,入口容易咬開.豆卜充份吸入湯底既精華,咬一口,大量肉骨茶湯溢出.豬肚入口無腥臭味亦無雜質依附係肚內壁,肉質厚實爽彈.鬼馬釀油條以墨魚滑釀入油條再落油炸,入口唔會成口油.內裏墨魚

新加坡無骨海南雞飯
另外配上3款醬汁令雞肉味道昇華,帶出不同既層次感.

星洲潮式肉骨茶
除左胡椒香外,湯底亦帶濃濃既肉香,香而不膻.
肉骨茶湯底調味略微偏鹹.
一字排飽滿肥美,肉質細嫩,入口容易咬開.
豆卜充份吸入湯底既精華,咬一口,大量肉骨茶湯溢出.
豬肚入口無腥臭味亦無雜質依附係肚內壁,肉質厚實爽彈.

鬼馬釀油條
以墨魚滑釀入油條再落油炸,入口唔會成口油.
內裏墨魚滑唔會感覺粉過多.
外層油炸鬼好鬆脆,帶鹹香感.

美綠恐龍🦕
好濃厚既美綠味,唔係落少少美綠粉但加大量糖水同奶精既感覺.
而且美綠上仲加左美綠味既穀麵脆豆同美綠粉令成杯帶3重美綠滋味.
  • 新加坡無骨海南雞飯
  • 鬼馬釀油條
  • 美綠恐龍
2020-10-09 89 瀏覽
北角和富薈地庫開咗個新嘅美食廣場,裝修得好有中東風情,啱曬打卡😍😍裏面仲有好多東南亞美食,今次就試左NY Garden,平靚正之選。叫做一份新加坡無骨海南雞飯,配明火椰子雞湯。海南雞又滑又嫩,椰子雞湯夠火候。另外試埋店家推介嘅雞雜雞湯麵,揀咗米粉。米粉索曬雞湯底嘅味道,好好食。雞雜有雞腸,雞腎,雞潤,啱曬鍾意食內臟嘅我。另外加個小食,炸蝦餅配黑松露醬,好滿足。仲有兩杯特飲,青檸梳打同恐龍美祿,好開心,好似去咗新加坡旅行。

雞雜有雞腸,雞腎,雞潤,啱曬鍾意食內臟嘅我。

另外加個小食,炸蝦餅配黑松露醬,好滿足。

2020-10-09
  • 雞雜雞湯麵
2020-10-07 82 瀏覽
因為聽聞有間又新又大( 8千尺) 的food court 開左, 所以去睇下, 點知其實好細,  不過真係好新好靚, 而且好多燈色, 五顏六色,  椅子和牆壁都同樣好七彩, 有點中東俄羅斯 feel,  但食物方面無異國風情, 只得泰國, 日本, 新加坡的食物, 同一般 food court 無分別,  襯唔起個環境。 我們起初坐在角位, 但發覺很熱, 便轉出中間坐, 其實有柱位, 位唔多。我食泰式肉碎飯, 都ok 啦, 多了點油, 本想加hk$5飲青檸水, 但只提供青檸梳打(hk$15), 沒法子......cashier 話對不起, 可能遲d 會有青檸水, 於是ask for 免費水, 原來都是檸水。
肉碎飯
魚飯
2020-10-06
2020-10-07 72 瀏覽
地點離mtr不遠,行大約10分鐘就到。不過聽講呢度裝修不錯就試試佢啦!🔸海南雞飯雞肉肥瘦啱啱好 ,而且幾嫩滑 醬料味道豐富 飯煲得啱啱好 香綿易入口!🔸椰子花膠湯呢個湯幾好飲,因為有花膠飲落帶有少少膠質,味道幾清又可補充骨膠原,養顏之 選👍🏻🔸肉骨茶排骨煮得幾淋,個湯有d胡椒,味道微辣幾惹味。湯俾起平時食開嘅肉骨茶濃味,油炸鬼浸完再食索曬啲湯好入味 好味 !🔸魚餅魚餅肉質彈牙似魚蛋,沾佢附上嘅類似沙律醬黎食,感覺幾match~ 酸酸甜甜幾開胃 !

🔸海南雞飯

🔸椰子花膠湯

🔸肉骨茶

🔸魚餅

2020-10-06 59 瀏覽
这裡的海南雞非常好味。比较星加坡出名嘅海南雞这裡比較有雞味。而且環境舒适。👌價錢合理。因為現在很多餐廳的海南雞都做得非常滑但沒有味道。估唔到這間小店地方唔大只是在一間food court𥚃。
2020-10-06 75 瀏覽
我去過最令既Food court😍環境充滿中東風東風情🏮今次試一試一間新加坡菜🇸🇬店舖名NY Garden ,NY係代南洋,並不是「梁」野,好多人都誤會咗‼️_🍧🏖夏日代表_____紅毛榴槤特飲$26-聽到紅毛榴槤~唔食榴槤嘅你係咪嚇親呢🤓 -其實紅毛榴槤真名叫刺果番荔枝,係熱帶水果嘅一種 -唔單只無臭味😎果肉仲白雪雪🤍望落同椰果好似樣 而黑色一點點個啲,味道酸酸甜甜,有幾分似百香果😋係紅毛榴槤嘅種子 -平時中意飲百香果嘅你咁就要試下呢杯啦!😆恐龍🦖美祿:$26美祿應該係90後嘅童年時回憶,美祿面頭用左可可粉+美祿波波。飲嘅時候,美祿再加上可可脆片,多重享受,邊飲野又可以邊食可可脆片。炸蝦餅配黑松露醬$28以往食蝦餅都會好驚會咬落勁多粉,但呢個炸蝦餅就剛好適中,蝦肉當中夾雜着粟米蓉。再配上黑松露醬,食蝦餅之餘帶點黑松露的味道,食落好Yummy 😋南洋雜錦喇沙🍜$72呢個喇沙睇落就知十分足料包括:青口、蜆、海南雞、肥牛、金菇、魚片、腐皮、流心蛋,仲有啲青瓜絲同芽菜。之前食過既湯底味道都比較濃,但今次湯底剛好,唔會偏重口味,亦唔會偏淡,岩哂食得清淡既朋友仔😆明火椰子煲雞湯:$25出面海南雞飯

_🍧🏖夏日代表_____紅毛榴槤特飲$26

恐龍🦖美祿:$26

炸蝦餅配黑松露醬$28

南洋雜錦喇沙🍜$72
呢個喇沙睇落就知十分足料

明火椰子煲雞湯:$25
出面海南雞飯係送冬瓜湯,而你間舖頭再送椰子雞湯,相當揼本。煲湯最重要就係夠火喉,煲咗八個鐘,這個湯又足料又夠哂火喉,充滿膠質嘅雪耳,再加上香濃既椰子味,相當滋潤清甜。

新加坡無骨海南雞飯🐤$72
(可以加$8轉哂全髀肉)
油飯飯香撲鼻,而肉質唔會煙靭,食海南雞最怕係好似係度咬橡筋嘅感覺,會令到我完全唔想食個飯,再配上既醬汁,就越食越開胃。
家庭式的溫暖味道 必試鹹甜相宜嘅D24榴蓮樂園~~~之前上網見到北角和富薈Food Court美食廣場啱啱新開唔係好耐 摩洛哥風格嘅裝修 令我一見傾心 一見到就好想去嗰邊朝一朝聖 順便影下啲港女相 令自己happy一下~~~門口一行入去 果然無論餐廳同埋裝修都非常具有異國風情 裏面一共有八間食店左右 睇完一輪之後我就揀咗 最近入口嘅呢一間星馬菜黎小試牛刀~~~落單嘅姐姐仔非常親切 落單之後叫入邊嘅廚師做爸爸 原來係店主個女睇嚟呢一間係家庭式經營嘅小店~~~我同大舊兩個人非常肚餓 又見到難得一場黎到 就叫咗好多嘢食包括有紅毛榴槤特飲 青檸梳打 雙拼鴛鴦粉麵 新加坡無骨海南雞飯配椰子雞湯 同咖央西多士 D24榴蓮樂園~~~雙拼鴛鴦粉麵 :只要叫任何一款粉麵 加$10 就可以雙拼鴛鴦湯底 我地就要咗蕃茄蝦湯麵 同埋南洋海鮮喇沙 呢個雙拼對於選擇困難嘅人來講 真係好正 可以一次過滿足你兩個願望 海鮮喇沙 裏面有青口 蜆 蝦 流心蛋 魚片 同豆腐卜等 材料豐富 喇沙 亦惹味 肥牛 冬菇 金菇 蕃茄 蝦湯油麵亦唔錯 不過個人就鍾意喇沙更多些~~~咖央西多士:咖央多士食得多 西多版都係第一次 雖然
家庭式的溫暖味道 必試鹹甜相宜嘅D24榴蓮樂園
~~~
咖央西多士:咖央多士食得多 西多版都係第一次 雖然邪惡 但確係唔錯 熱氣又令人忍唔住食
~~~
新加坡無骨海南雞飯:非常有驚喜 海南雞嫩 雞油飯香 而且重點係個個濃郁嘅椰子雞湯 非常香軟而且裡面好多白木耳 好滋潤嘅感覺 好啱女仔飲
~~~
D24榴蓮樂園:大舊一向超愛榴蓮 而這個榴蓮樂園就沒有令佢失望 一鹹一甜 一個係炸薯餅配榴槤蓉 一個係炸榴槤波波額外加榴槤蓉 榴槤味道超級出 而且薯餅加榴槤嘅食法真係好特別 呢一款特色小食絕對會令榴槤愛好者 一試愛上
推薦度:🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥
NY Garden (北角)
北角和富道21-53號和富地庫B50-B51號舖和富樓下美食廣場A1號舖
2020-10-02 68 瀏覽
好少過海🙈今日因為工作關係去左依邊❗️估唔到快餐都有甘好既質素💕入左一間裝修超靚嘅food court🏠.🥢星洲潮式肉骨茶飯 $62老闆話呢個係潮式版‼️藥材味就冇咁重😆如果想食正宗藥材味嘅肉骨茶就要去食新加坡版啦💕啲肉好多🙈藥材味唔係好重!好易入口❤️一細碗肉骨茶入面已經有兩種肉😍一個係豬肋骨一個係五花腩😆兩個都好入味❗️唔會話係鞋口💯再配埋油炸鬼點啲湯緊值係一流😛美中不足你油炸鬼凍左😂啲湯唔夠熱🙈油炸鬼🥖點完都係硬身😂.🥢新加坡無骨海南雞飯 $68係人去新加坡🇸🇬都會食海南雞❗️依家唔洗去都有得食啦😆啲雞好滑😋可以連埋啲雞皮食🤣因為雞皮唔叫好肥‼️美中不足既係雞量較少😛好食過頭好快食晒然後唔夠送飯😅
🥢星洲潮式肉骨茶飯 $62

🥢新加坡無骨海南雞飯 $68