2023-12-27 205 瀏覽
整體黎講 呢間餐廳啲野食味道偏淡唔肯定係咪因為promote healthy eating?所以用少啲調味不過我都唔算重口味 而且屋企煮野食連鹽都少落 都覺得佢啲野食好淡而無味 所以唔推介比重口味人事👎🏻 Grass Fed Beef Burrito Bowlwith Salsa Verde, Brown Rice, andCabbage牛肉肉質好榎歰歰 其他飯或者配料都無味 似係將所有野烚完pack埋一齊 食左1/3都無就棄左👍🏻 Salmon Pesto Pasta withZucchini (三文魚香蒜醬意大利面配櫛瓜) 三款入面最好食 正常發揮 如果要再嗌 我應該都淨係會嗌佢 係三文魚柳略嫌乾身👎🏻 Black Pepper Braised Beefwith Mushroom Udon in TeriyakiSauce (黑椒蒜片牛柳粒,炒什菇配照燒汁烏冬) 如果叫我形容佢 我會話佢係一碟貴價嘅上海粗炒個味好淡可能焗係外賣盒耐左 烏冬偏淋
整體黎講 呢間餐廳啲野食味道偏淡

三款入面最好食 正常發揮
如果要再嗌 我應該都淨係會嗌佢
係三文魚柳略嫌乾身

👎🏻 Black Pepper Braised Beef
Sauce (黑椒蒜片牛柳粒,炒什菇配
照燒汁烏冬)
如果叫我形容佢 我會話佢係一碟貴價嘅上海粗炒
個味好淡
可能焗係外賣盒耐左 烏冬偏淋
2023-03-10 325 瀏覽
呢個星期忙訂咗本地素肉品牌植廚 Plant Sifu™ x 健康營養餐計劃送餐品牌「NOSH 」之「NOSH VEGGIE」幾餐好食又方便嘅素食美食💚不含添加味精、防腐劑、添加劑或色素嘅「植廚 Plant Sifu™」素肉🌱今次crossover嘅新素肉菜式匯聚中、西、日、韓、墨西哥等美食特色🤤我訂晒早、午、晚餐🥳早餐先有營養又好味嘅植物肉同菜嘅蛋餅🥚再有Nosh嘅signature 菜而且顏色好鮮艷嘅Superfood 多色小菜配全麥彼得包🌈勁Fresh又飽肚👍🏻晚餐就係泰式羅勒植廚 Plant Sifu™素肉配碎米飯碗🍚無諗過素食都可以呈現到泰風味🇹🇭泰國國民美食打拋豬肉飯(Pad Kra Pao)採肉「植廚 Plant Sifu™ 瘦肉碎」炮製😋獨特嘅泰國羅勒香氣完美融入素瘦肉嘅肉香💕完全分唔到係素肉,而且好惹味!

我訂晒早、午、晚餐🥳
早餐先有營養又好味嘅植物肉同菜嘅蛋餅🥚
勁Fresh又飽肚👍🏻
晚餐就係泰式羅勒植廚 Plant Sifu™素肉配碎米飯碗
🍚
無諗過素食都可以呈現到泰風味🇹🇭
獨特嘅泰國羅勒香氣完美融入素瘦肉嘅肉香💕
完全分唔到係素肉,而且好惹味!
2023-02-18
2021-01-28 490 瀏覽
🌱 Veggie Meal Plan @ Nosh 🌱•自從三月份開始我的 Ring Fit 運動人生,一直堅持運動的我,從3月份的 56 KG ,半年內慢慢減到我的目標 50 KG,用運動來減了13磅的我,亦沒有以前節食減肥產生的易病、情緒差和易反彈的問題,整個人輕了而且更精神。•做運動自然多喝了水、開始注意飲食和烹調方法。我沒有節食,但改變了飲食習慣。從前一星期吃2-3次即食麵,現在一個月才吃1-2次;每天吃一包中薯片,改為小包裝(戒不掉就先減量吧!)。從前不吃早餐的我,開始吃早餐,然後午餐吃過往的7-8成份量。晚餐少吃了米飯,多吃了餸菜。•從前的我,看營養成分表只會看卡路里和脂肪,因為運動的關係,現在開始更關注蛋白質了。•偶然的機會下看到了 Nosh Meal Plan 有素食選擇,當中為你計算好每餐的營養成分。而且可以網上訂購,送到家中。於是就試了他們的 3- Day Veggie Meal Plan。•訂購過程簡單,只要上網選擇 Nosh Meal Plan,再選擇 Veggie Meal Plan、Balance 還是 Lose Weight、日數和日子,就會列出每日的早午
🌱 Veggie Meal Plan @ Nosh 🌱

訂購過程簡單,只要上網選擇 Nosh Meal Plan,再選擇 Veggie Meal Plan、Balance 還是 Lose Weight、日數和日子,就會列出每日的早午晚餐的菜式和主要營養成分。餐單會根據你的選擇,計算好合適的卡路里和不同營養成分。並於該天早上送餐到家中,非常方便。

先和大家分享一下我 Day 1 的食物吧。

Day 1
Breakfast - Mango & Berry Chia Seeds Pudding
Calories 237
Fats 12g / Carbohydrates 25g / Protein 7g

我終於第一次吃奇亞籽布甸 😳
我當然知道這是控制體重人士喜愛的食物,但一直沒有吃過。🙈
收到的時候在想:「早餐吃這樣一杯夠飽嗎?」
最後我吃了三份二杯已經覺得很飽。😂
奇亞籽布甸用了椰奶,味道很香。配上雜莓醬和芒果,真的很美味。我覺得這個做午餐也非常好呢。有機會的話我也會試試自己做。

Lunch - Aloo Gobi Curry & Pita Bread
Calories 640
Fats 32g / Carbohydrates 64g / Protein 25g
午餐是印度咖喱配包,Aloo Gobi 是以椰菜花和薯仔做主要材料的咖喱,味道不錯的午餐。我吃了三份二也飽了。

Dinner - Warm White Bean & Barley Bowl With Portobello Mushroom
Calories 435
Fats 26g / Carbohydrates 31g / Protein 18g
晚餐是Portobello菇配藜麥薏米蔬菜飯。我個人不太習慣吃藜麥飯的味道(雖然我知道它營養豐富也十分健康),加上我平常晚餐習慣了多餸少飯,所以我主要吃了菇和蔬菜(西蘭花有點硬),只吃了三份一的藜麥薏米蔬菜飯。

整體來說,我十分滿意今天的早午餐,晚餐就不太合我的個人口味。
份量對我來說偏多,選用的材料都是很健康而有營養的食材呢。我不用自己煮,可以在家吃到平常自己沒有用的烹調方式的菜式,實在是不錯的經驗。